প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
হাৰিয়ানাৰ জিন্দত কেইবাটাও উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূল পাঠ
17 JUL 2026 3:18PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কি জয়। ভাৰত মাতা কি জয়।
হাৰিয়ানাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী অসীম ঘোষ, হাৰিয়ানাৰ জনপ্ৰিয় আৰু শক্তিশালী মুখ্যমন্ত্ৰী নয়াব সিং ছাইনী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সহযোগী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ, উপস্থিত থকা আন আন জনপ্ৰতিনিধিসকল আৰু প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে হাৰিয়ানাৰ বিভিন্ন স্থানৰ পৰা অংশগ্ৰহণ কৰা মৰমৰ ভাই-ভনীসকল!
এইবোৰ ইয়ালৈ অনা কিছুমান ফটো- অনুগ্ৰহ কৰি সংগ্ৰহ কৰক, নহ’লে পিছফালে বহি থকাসকলে চাব নোৱাৰিব৷ এছ পি জিৰ কৰ্মীসকল, অনুগ্ৰহ কৰি সংগ্ৰহ কৰক। ধন্যবাদ ভাই, ইমান ধুনীয়া ছবিবোৰৰ বাবে। তাত সৰু ছোৱালী এজনীয়েও কিবা এটা আনিছে- অনুগ্ৰহ কৰি সেয়াও সংগ্ৰহ কৰক। ইয়াতো দুজন ভদ্ৰলোক দেখা গৈছে। আৰু এতিয়া, সকলোৱে অনুগ্ৰহ কৰি আৰামত বহিব। আপোনালোকৰ মৰমৰ বাবে, এই কলাত্মক সাধনাৰ বাবে সকলোকে ধন্যবাদ জনাইছো।
বন্ধুসকল,
জিন্দৰ এই গৌৰৱময় ভূমিৰ পৰা আপোনালোক সকলোকে মোৰ শুভেচ্ছা জনালো! আজি এই পবিত্ৰ ভূমিলৈ আহি মোৰ হৃদয় আনন্দৰে ভৰি পৰিছে। এইখন কোনো সাধাৰণ ভূমি নহয়। এই ভূমি ইতিহাস, শৌৰ্য, ধৰ্ম, গৌৰৱৰ দেশ। শক্তিপীঠ মাতা জয়ন্তীৰ নাম আৰু আশীৰ্বাদ এই নগৰৰ লগত ৰৈ গৈছে। আৰু মোৰ বাবে জিন্দলৈ অহাটো পুৰণি স্মৃতিৰ বাবে খিৰিকী খুলি দিয়াৰ দৰেই। ইয়াত বহি বহু পুৰণি মুখ দেখিলোঁ, সকলোবোৰ চিনাকি মুখ। বহুতে দাবী কৰিব যে মই আগতে তেওঁলোকৰ স্কুটাৰত জিন্দলৈ আহিছিলোঁ। বহু দশকৰ আগতে মই প্ৰথমে সাংগঠনিক কামৰ বাবে জিন্দলৈ আহিছিলো। তেতিয়া, আপোনালোক সকলোৱে মোক যি মৰম আৰু চেনেহ দিলে, মই কেতিয়াও সেয়া পাহৰিব পৰা নাই। মুৰাহ ম’হৰ গাখীৰ, দৈ, ঘি, জিন্দৰ স্থানীয় ‘বুৰা’ আৰু ইয়াত থকা ঘেৱাৰ, এইবোৰ স্মৃতি জিন্দৰ লগত অবিচ্ছেদ্যভাৱে জড়িত।
বন্ধুসকল,
বছৰ বছৰ ধৰি জিন্দৰ ঘি আৰু ঘেৱাৰৰ পৰিৱৰ্তন হোৱা নাই যদিও জিন্দৰ মনোভাৱ পৰিৱৰ্তন হৈছে। আজি জিন্দ বিজেপি-এনডিএৰ সুশাসনৰ আৰ্হিৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে। শেহতীয়া বছৰবোৰত সমগ্ৰ হাৰিয়ানাই উন্নয়নৰ এক নতুন পথত আগবাঢ়িছে। আজিৰ কাৰ্যসূচীয়ে দ্বৈত ইঞ্জিনৰ বিজেপি চৰকাৰৰ এই অভিযানত নতুন শক্তিৰ সঞ্চাৰ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি জিন্দ আৰু হাৰিয়ানা ইতিহাসৰ পাতত খোদিত হৈছে। আজি ইয়াৰ পৰাই দেশে প্ৰথমখন হাইড্ৰজেন চালিত ৰেল লাভ কৰিলে।
মনত ৰাখিব বন্ধুসকল,
আজিও আমি পঢ়ো আৰু শুনো যে ভাৰতৰ প্ৰথমখন ৰেল বম্বে, যিটো আজি মুম্বাই নামেৰে জনাজাত আৰু থানেৰ মাজত চলিছিল। ঠিক তেনেদৰে ভৱিষ্যতে যেতিয়াই হাইড্ৰ’জেন ৰেলৰ কথা কোৱা হ’ব তেতিয়াই জিন্দ, শনিপট, হাৰিয়ানাৰ নাম উল্লেখ কৰাটো অনিবাৰ্য হব। ভাৰতীয় ৰেলৱেৰ আধুনিকীকৰণৰ এই বৃহৎ পদক্ষেপৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে আৰু সমগ্ৰ দেশবাসীক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি হাৰিয়ানাই ১৪ হাজাৰ কোটিতকৈও অধিক মূল্যৰ অন্যান্য প্ৰকল্পও লাভ কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে বহুসংখ্যক ৰেল আৰু ঘাইপথ প্ৰকল্প, আমাৰ ঐতিহ্যৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্প আৰু হাৰিয়ানাৰ সেৱাৰ বাবে নিবেদিত দুখন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়। ভীৱানীৰ পণ্ডিত নেকি ৰাম শৰ্মা চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু নৰনাউলৰ মহৰ্ষি চ্যাৱন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু ৰাও তুলাৰাম চিকিৎসালয়ে হাৰিয়ানাৰ স্বাস্থ্যসেৱা ব্যৱস্থা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব। ইয়াৰ উপৰি হাৰিয়ানাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক চিকিৎসক আৰু অন্যান্য চিকিৎসা পেছাদাৰী হোৱাৰ নতুন পথ মুকলি কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে মোৰ হাৰিয়ানাৰ সকলো ভাই-ভনীলৈ অশেষ অভিনন্দন।
বন্ধুসকল,
আজি মই জিন্দ আৰু হাৰিয়ানাৰ ৰাইজক আৰু এটা কথাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰিব বিচাৰিছো। আপোনালোকে যি গুৰুত্বসহকাৰে স্বচ্ছতা সে স্বগত পদক্ষেপ লৈছে, মোৰ আগমনৰ পূর্বেও ইয়াৰ ৰাইজে নতুন শক্তিৰে স্বচ্ছতা অভিযানত পুনৰ নিয়োজিত হৈছে, সেয়া হৃদয়স্পৰ্শী। আৰু মই লক্ষ্য কৰি আহিছো যে আপোনালোকৰ এই পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ অভিযান যোৱা এসপ্তাহ ধৰি ছ’চিয়েল মিডিয়াত এক ভাইৰেল বিষয় হৈ পৰিছে। কিন্তু একাংশ লোকে ছ’চিয়েল মিডিয়াতো কৈছে, "মোদীজী, অনুগ্ৰহ কৰি বাৰে বাৰে আহক যাতে আমাৰ জিন্দ পৰিষ্কাৰ হৈ থাকে।" এই আৱেগ প্ৰকাশ কৰা ভদ্ৰলোকজনক ধন্যবাদ জনাইছো, কিন্তু আজি মই জিন্দবাসীৰ পৰা কিবা এটা বিচাৰি আহিছো। কওকচোন, এই স্বচ্ছতা অভিযানৰ বাবে মোদীৰ ভ্ৰমণ প্ৰয়োজনীয় নেকি? জিন্দৰ ৰাইজে, হাৰিয়ানাৰ ৰাইজে ভৱিষ্যতে লেতেৰা নকৰাৰ সিদ্ধান্ত ল’লে জিন্দ কেতিয়াবা লেতেৰা হ’বনে? হাৰিয়ানালৈ আহিব নেকি আৱৰ্জনা? গতিকে, আমি মাত্ৰ এটা কামেই কৰিব লাগিব। মোদী অহাৰ প্ৰয়োজন নাই, মাত্ৰ সিদ্ধান্ত লওক। আমি পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক আমাৰ স্বভাৱ, আমাৰ সংস্কৃতি কৰিম আৰু আমি পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক আমাৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ অংশ কৰিম।
বন্ধুসকল,
যদি আমি ৰেলপথৰ ইতিহাস চাওঁ তেন্তে আমি দেখিবলৈ পাওঁ যে ১৯ শতিকাৰ ৰেলপথৰ সংজ্ঞা ভাপ ইঞ্জিনৰ দ্বাৰা কৰা হৈছিল। ২০ শতিকাত ডিজেল আৰু বৈদ্যুতিক ৰে’লৰ ব্যৱস্থা আছিল। এতিয়া হাইড্ৰজেনেৰে চলি আছে একবিংশ শতিকাৰ ৰেল। আজি ভাৰতীয় ৰে’লৱেও একবিংশ শতিকাৰ এই প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। আজি জিন্দ আৰু শনিপটৰ মাজত হাইড্ৰজেন ৰেল চলিল। বৰ্তমান এই যাত্ৰা ৯০ কিলোমিটাৰ যদিও ভৱিষ্যতে ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰণৰ যথেষ্ট সম্ভাৱনা আছে। আমি ইয়াৰ ওপৰত গৱেষণা কৰি যাম, খৰচ কমোৱাৰ উপায় বিচাৰি উলিয়াম, দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিম আৰু বিস্তৃত গৱেষণা চলাই ইটোৰ পিছত সিটো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিম। হাইড্ৰ’জেন ৰে’লবোৰ শেহতীয়াকৈহে পৃথিৱীলৈ আহিছে, মাত্ৰ প্ৰায় ৭-৮ বছৰ আগতে। বৰ্তমান বিশ্বৰ মাত্ৰ তিনি-চাৰিখন দেশতহে হাইড্ৰ’জেন ৰে’ল চলোৱাৰ ক্ষমতা আছে। আৰু যিবোৰ দেশত বৰ্তমান এনে হাইড্ৰ’জেন ৰে’ল চলি আছে, সেইবোৰ দেশতো অতি প্ৰাৰম্ভিক পৰ্যায়ত আছে। কিন্তু ভাৰতত এই হাইড্ৰজেন ৰেলৰ চলোৱাৰ সক্ষমতাৰ কথাই আপোনালোকক গৌৰৱান্বিত কৰিব, প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই গৌৰৱবোধ কৰিব।
বন্ধুসকল,
জিন্দৰ পৰা শনিপটলৈ চলি থকা হাইড্ৰ’জেন ৰে’লখন বিশ্বৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী হাইড্ৰ’জেন ৰে’ল। এই হাইড্ৰজেন ৰেলৰ শক্তি ৩২০০ হৰ্চপাৱাৰ। ই কেৱল আটাইতকৈ শক্তিশালীয়েই নহয়, ভাৰতৰ হাইড্ৰজেন ৰেলখনো আটাইতকৈ দীঘল। বিশ্বৰ বেছিভাগ হাইড্ৰ’জেন ৰে’লত সাধাৰণতে তিনিটা বা চাৰিটা দবা থাকে। ভাৰতে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ১০ টা দবাৰ হাইড্ৰ’জেন ৰে’ল চলাই বিশ্বত নিজকে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে।
বন্ধুসকল,
মই আপোনালোকক আৰু এটা গৌৰৱৰ কথা ক’ব বিচাৰিছো। এই ভাৰতীয় হাইড্ৰজেন ৰেল কেৱল ধোঁৱাবিহীন নহয়, ই মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ এক অতি সফল উদাহৰণো। এই হাইড্ৰজেন ৰেলখন ভাৰতীয় অভিযন্তাই প্ৰস্তুত কৰা আৰ্হিৰ ভিত্তিত ভাৰতীয় কোম্পানী এটাই নিৰ্মাণ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এই হাইড্ৰজেন ৰেলখন আন ৰেলতকৈ সম্পূৰ্ণ পৃথক। ইয়াৰ বাবে সম্পূৰ্ণ বেলেগ ব্যৱস্থা আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰয়োজন। ইয়াৰ বাবে ইয়াত জিন্দত সকলো ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। বন্ধুসকল, ভৱিষ্যতে ইয়াত হাইড্ৰজেন সম্পৰ্কীয় অধিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হ’ব আৰু হাইড্ৰ’জেন ৰে’ল নেটৱৰ্কৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে নতুন কাৰখানা স্থাপন কৰা হ’ব। অৰ্থাৎ এই ৰেলখনে হাৰিয়ানাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বহু নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাটো নিশ্চিত।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১২ বছৰত ভাৰতীয় ৰেলৱেৰ এই বৃহৎ পৰিৱৰ্তনে ভাৰতলৈ আন এক সুফল কঢ়িয়াই আনিছে। বুজিছা, যোৱা কেইবামাহো ধৰি পশ্চিম এছিয়াত, সমগ্ৰ হৰমুজ প্ৰণালী অঞ্চলত, ইৰাণ আৰু উপসাগৰীয় যুদ্ধ চলি আছে। হৰমুজ প্ৰণালীৰ পৰা আমাৰ কৃষকৰ বাবে বিপুল পৰিমাণৰ পেট্ৰ’ল, ডিজেল, এল পি জি আৰু সাৰ ভাৰতলৈ যি সাগৰীয় পথৰ মাজেৰে আহে, সেইটোৱেই একেটা পথ। কিন্তু যোৱা ৩-৪ মাহ ধৰি এই পথটো সংকটৰ দ্বাৰা আগুৰি থকা এক অহৰহ যুদ্ধক্ষেত্ৰত পৰিণত হৈছে।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনৰ আগতে যদি এই পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হ’লহেঁতেন তেন্তে ভাৰতৰ ৰে’লপথৰ কাম-কাজ সম্পূৰ্ণ স্তব্ধ হৈ পৰিলহেঁতেন। কাৰণ সেই সময়ত ২০১৪ চনত দেশৰ ৰে’লৰ এক বৃহৎ অংশ কেৱল ডিজেলত চলিছিল। এতিয়া কল্পনা কৰকচোন, যদি ডিজেল অহা বন্ধ হৈ গ’লহেঁতেন তেন্তে আজি ডিজেল চালিত ৰে’ল কেনেকৈ চলিলহেঁতেন? তেতিয়া কি যে এক বৃহৎ সংকটত পৰিব দেশ।
কিন্তু বন্ধুসকল,
এয়া ২০১৪ চনৰ পৰিস্থিতি নহয়, এয়া মোদীৰ সময়। তেওঁ আগতেই চিন্তা কৰে আৰু সমস্যাৰ সমাধান কাৰ্যকৰী কৰে। এবাৰ ভাবি চাওকচোন। আপোনালোকে হয়তো শুনিলেই হতভম্ব হ’ব যে ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ বিদ্যুতিকীকৰণৰ কাম আৰম্ভ হৈছিল ১৯২৫ চনত, প্ৰায় ১০০ বছৰ আগতে। ১৯২৫ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈকে প্ৰায় ৯০ বছৰত সমগ্ৰ দেশৰ ৰে’ল নেটৱৰ্কৰ মাত্ৰ ৩০ শতাংশ, এক তৃতীয়াংশতকৈও কম, বিদ্যুৎ সংযোগ হৈছিল। ৭০ শতাংশ অঞ্চলত ডিজেল চালিত ৰেল আছিল। আৰু যি গতিৰে ৯০ বছৰত ৩০% কাম সম্পূৰ্ণ হ’ল, সেই গতিৰে ১০০%ত উপনীত হ’বলৈ ২০০-৩০০ বছৰ লাগিলহেঁতেন। ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ বিদ্যুতিকীকৰণ সম্ভৱ নহ’লহেঁতেন। ৰেলবোৰ ডিজেলত চলিলহেঁতেন। কিন্তু বিগত ১২ বছৰত ভাৰতৰ প্ৰায় ৯৯% ৰেল নেটৱৰ্কত বিদ্যুৎ সংযোগ হৈছে। হাৰিয়ানাৰ ৰেল নেটৱৰ্কত ১০০% বিদ্যুৎ সংযোগ কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবেই যুদ্ধ আৰু তেলৰ নাটনিৰ মাজতো ভাৰতৰ ৰেলপথ বন্ধ হোৱা নাই। ভাৰতৰ উন্নয়ন স্থৱিৰ হোৱা নাই; ৰে’লৰ চলাচল অব্যাহত আছে।
বন্ধুসকল,
ৰেল হওক বা পথ, এনে সংযোগে সুবিধা প্ৰদান কৰে আৰু উন্নয়নৰ গতি বহুগুণে বৃদ্ধি কৰে। আজি ইমানবোৰ ঘাইপথৰ সৈতে সংযুক্ত জিন্দে এই মঞ্চৰ পৰাই তিনিটা বৃহৎ প্ৰকল্পৰ আৰম্ভণিৰ সাক্ষী হ’ল মাত্ৰ। দিল্লী-অমৃতসৰ-কাটৰা এক্সপ্ৰেছৱেৰ হাৰিয়ানা অংশ উদ্বোধন কৰা হয়। জিন্দ-গোহানা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথটোও দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰি আম্বালা-কালা আম্ব চাৰিলেনযুক্ত পথটোৱে হাৰিয়ানা আৰু হিমাচল প্ৰদেশ উভয়ৰে ৰাইজক বহুখিনি সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
জিন্দ এতিয়া দেশৰ ৫টা ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ সৈতে সংযুক্ত একমাত্ৰ জিলা হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। এনে সংযোগে কৃষক আৰু পশুপালকৰ বাবে তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী বৃহৎ বজাৰলৈ পৰিবহণ কৰা সহজ আৰু কম খৰচী কৰি তুলিব। ইয়াৰ ফলত উদ্যোগ বৃদ্ধি পাব, পৰ্যটন বৃদ্ধি পাব আৰু বৃহৎ সংখ্যক নতুন সংস্থাপনৰ সৃষ্টি হ’ব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে জানে যে মই মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে ইণ্ডোনেছিয়া, অষ্ট্ৰেলিয়া, নিউজিলেণ্ড ভ্ৰমণৰ পৰা উভতি আহিছো। ভাৰতে তাত অসংখ্য চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছিল, যিবোৰৰ ওপৰত বহুল চৰ্চা হৈছিল। অৱশ্যে এটা বিষয় আছে যিটোৰ ওপৰত ইমান আলোচনা হোৱা নাই। এই বিষয়টো মোৰ দেশৰ বিশেষকৈ হাৰিয়ানাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰে জড়িত, আৰু সেই বিষয়টো হৈছে ক্ৰীড়া।
বন্ধুসকল,
অষ্ট্ৰেলিয়া আৰু নিউজিলেণ্ড চৰকাৰৰ সৈতে ক্ৰীড়া সম্পৰ্কে বিস্তৃত আলোচনা হৈছে। এই দুয়োখন দেশৰ সহযোগত আমি ভৱিষ্যতে ক্ৰীড়া উদ্যোগৰ বিকাশ, খেলুৱৈক প্ৰশিক্ষণ দিয়া আৰু অন্যান্য বহুতো ক্ষেত্ৰত একেলগে কাম কৰিম। ইয়াৰ দ্বাৰা হাৰিয়ানাৰ যুৱক-যুৱতীসকলো যথেষ্ট উপকৃত হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতত ক্ৰীড়াক ফিটনেছ আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ প্ৰধান উৎস হিচাপে প্ৰচাৰ কৰা হৈছে। আমাৰ চৰকাৰে নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া নীতি আৰু খেলো ইণ্ডিয়া নীতি গঢ়ি তুলিছে। খেলো ইণ্ডিয়া অভিযানৰ পৰা আৰম্ভ কৰি টপছ আঁচনিলৈকে খেলুৱৈসকলে অভূতপূৰ্ব সুবিধা আৰু হাজাৰ হাজাৰ টকাৰ আৰ্থিক সাহায্য লাভ কৰিছে। ইয়াত হাৰিয়ানাতো বিজেপি চৰকাৰে ক্ৰীড়া আৰু খেলুৱৈসকলক যথেষ্ট উৎসাহিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ এই কার্যসূচীত হাইড্ৰজেন ৰেল আৰু অন্যান্য উন্নয়নমূলক প্রকল্পৰ বিষয়ে কোৱা হৈছে যদিও মই ইয়ালৈ আহিছো হাৰিয়ানাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক আন কিবা এটা ক’বলৈ৷ আপোনালোকে সকলোৱে জানে যে ২০৩০ চনত ভাৰতে কমনৱেলথ গেমছ আয়োজন কৰিব। ২০৩৬ চনত ভাৰতত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া অলিম্পিক গেমছৰ বাবেও আমি সম্পূৰ্ণ প্ৰস্তুতি চলাই আছো। গতিকে প্ৰতিজন খেলুৱৈয়ে জোৰদাৰ প্ৰস্তুতি চলাব লাগিব আৰু যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিব লাগিব। মই আপোনালোকক আশ্বাস দিছো যে দ্বৈত ইঞ্জিনৰ বিজেপি চৰকাৰে আপোনালোকক প্ৰতিটো সুবিধা প্ৰদান কৰিব। আৰু আমি ৫ৰ পৰা ১২-১৫ বছৰৰ ভিতৰৰ সেই শিশুসকলৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব যিয়ে ২০৩৬ চনৰ অলিম্পিক চাব বিচাৰে। আৰু এটা কথা কওঁ- অদূৰ ভৱিষ্যতে আহমেদাবাদত অনুষ্ঠিত হ’ব বিশ্ব আৰক্ষী আৰু অগ্নিনিৰ্বাপক বাহিনীৰ খেল। হাৰিয়ানাৰ পৰা অহা বন্ধুসকলক ক’ব বিচাৰিছো যে এইবোৰৰ বাবেও অধ্যৱসায়ীভাৱে প্ৰস্তুতি চলাওক। মোৰ বিশ্বাস যে হাৰিয়ানাৰ পুত্ৰ-কন্যাই সদায়ৰ দৰেই এই অনুষ্ঠানবোৰত জিলিকি উঠিব।
বন্ধুসকল,
হাৰিয়ানাৰ দ্বৈত ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে "সবকা সাথ, সবকা বিকাশ" (সকলোৰে বাবে উন্নয়ন) মন্ত্ৰ মানি চলিছে। নয়াব সিংজীৰ নেতৃত্বত হাৰিয়ানা চৰকাৰে যুৱক-যুৱতীয়ে হওক, খেতিয়কে হওক, ভগ্নী বা কন্যাই হওক সকলোৰে বাবে উৎকৃষ্ট কাম কৰি আছে। কোনো খৰচ নোহোৱাকৈ চাকৰিৰ ব্যৱস্থা কৰিবলৈ হাৰিয়ানা চৰকাৰে দেখুওৱা পথটো সহজ নাছিল যদিও বিজেপি চৰকাৰে সেয়া কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াৰ কৃষকৰ কল্যাণো আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ। জিন্দ মাণ্ডী হাৰিয়ানাৰ অন্যতম বৃহৎ বজাৰ। দ্বৈত ইঞ্জিনৰ বিজেপি চৰকাৰৰ বাবে হাৰিয়ানাৰ কৃষকসকল যথেষ্ট উপকৃত হৈছে। হাৰিয়ানাৰ কৃষকসকলে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ পৰা লাভ কৰিছে প্ৰায় ৮ হাজাৰ কোটি টকা। ইয়াৰে জিন্দৰ আমাৰ কৃষকসকলেও ৬০০ কোটি টকাৰ ওপৰত লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশখন মূল্যবোধ আৰু সংস্কৃতিৰ দেশ। আৰু এই অঞ্চলটো এই চহকী ঐতিহ্যৰ এটা প্ৰধান কেন্দ্ৰ। মহাৰাজ ৰঞ্জিত সিঙৰ গৌৰৱ আৰু পাণ্ডৱৰ বাসস্থানৰূপে বিশ্বাস কৰা এইখন জিন্দৰ ভূমি। পাণ্ডু-পিন্দৰা আৰু ৰামৰাইৰ দৰে পবিত্ৰ মন্দিৰসমূহ এতিয়াও লাখ লাখ ভক্তৰ বিশ্বাসৰ কেন্দ্ৰবিন্দু।
বন্ধুসকল,
বিশ্বাস আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ এই উত্তৰাধিকাৰেই আজিৰ ভাৰতে সংৰক্ষণ কৰি ৰাখিছে আৰু পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মলৈ সন্মানেৰে আগবঢ়াই নিছে। এই মনোভাৱেৰে আজি কুৰুক্ষেত্ৰত শিখ সংগ্ৰহালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়। হাৰিয়ানাৰ এই নতুন সংগ্ৰহালয়ে ভাৰতৰ মহান গুৰু পৰম্পৰাক ভৱিষ্যত প্ৰজন্মলৈ আগবঢ়াই নিব।
বন্ধুসকল,
হাৰিয়ানা এতিয়া দ্ৰুত উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়িছে। কৃষিয়ে হওক বা উদ্যোগ, এই দুটা চালিকা শক্তিয়েই হাৰিয়ানাক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। আজি যিবোৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰা হয়, সেইবোৰে হাৰিয়ানাৰ উন্নয়ন আৰু অধিক ত্বৰান্বিত কৰিব। আৰু হাৰিয়ানাৰ এই দ্রুত বিকাশে উন্নত ভাৰতৰ দিশে যাত্ৰাক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিব। এই শুভকামনাৰে মই পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো। লগতে দেশৰ প্ৰথমখন হাইড্ৰজেন ৰেলৰ বাবে সকলো নাগৰিকলৈও শুভেচ্ছা জনাইছো। মোৰ সৈতে কওক :
ভাৰত মাতা কি জয়! ভাৰত মাতা কি জয়! ভাৰত মাতা কি জয়!
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of multiple development projects in Jind, Haryana
17 JUL 2026 3:18PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai. Bharat Mata ki Jai.
Governor of Haryana Shri Asim Ghosh ji, the popular and energetic Chief Minister Nayab Singh Saini ji, my colleague in the Union Cabinet Ashwini Vaishnaw ji, other public representatives present, and through technology, all my dear brothers and sisters of Haryana connected from many places!
These are some photos brought here - please collect them, otherwise those sitting behind won’t be able to see. SPG personnel, kindly collect them. Thank you, brother, for bringing such beautiful drawings. Over there, a little girl has also brought something - please collect it. Here too, two gentlemen are visible. And now, everyone please sit comfortably. For your love, for your artistic devotion, I thank you all.
Friends,
From this glorious land of Jind, I greet you all with my Ram-Ram! Coming to this sacred soil fills my heart with joy. This is no ordinary land - it is the land of history, valor, faith, and pride. The blessings of Shakti Peeth Mata Jayanti always remain upon this city. For me, coming to Jind is like opening a window to old memories. I see many familiar faces here today. Many people claim that I used to come here riding on their scooters. Decades ago, I first came to Jind for organizational work. The affection and love you gave me then, I have never forgotten. The milk, curd, and ghee of Murrah buffalo, Jind’s desi bura, and the ghevar here - these are memories forever linked with Jind.
Friends,
Over the years, Jind’s ghee and ghevar have not changed, but Jind’s spirit has transformed. Today, Jind is becoming the picture of the BJP-NDA’s model of good governance. In recent years, the whole of Haryana has moved onto a new track of development. Today’s program is filling this mission of the double-engine BJP government with new energy.
Friends,
Today, the name of Jind and Haryana has been inscribed in the pages of history. From here, the nation has received its first hydrogen train.
You will recall, friends,
We still read and hear that the first train in India ran between Bombay and Thane, which is now called Mumbai. In the same way, whenever the hydrogen train is mentioned in the future, the names of Jind, Sonipat, and Haryana will surely be remembered. I extend my heartfelt congratulations to all of you, to the entire nation, for this great step in the modernization of Indian Railways.
Friends,
Today, projects worth more than ₹14,000 crore have also been given to Haryana. These include many railway and highway projects, projects linked to our heritage, and two new medical colleges dedicated to serving Haryana. In Bhiwani, Pandit Neki Ram Sharma Medical College, and in Narnaul, Maharshi Chyavan Medical College and Rao Tularam Hospital - these will strengthen Haryana’s healthcare services. At the same time, they will open new paths for the youth here to become doctors and other medical professionals. For all these projects too, I congratulate all my brothers and sisters of Haryana.
Friends,
Today I must also appreciate the people of Jind and Haryana for another reason. The way you have taken the Swachhata Se Swagat initiative seriously, the way people here engaged in the cleanliness campaign with new energy before my arrival, is heartwarming. I saw that for the past week, your cleanliness campaign has been widely discussed on social media. Some people even said on social media - “Modi ji, please come again and again, so that our Jind remains clean.” I thank the gentleman who expressed this sentiment, but today I have come to ask something from the people of Jind. Tell me, is Modi’s coming necessary for cleanliness? If the people of Jind decide, if the people of Haryana decide, that we will not create filth anymore, will Jind ever become dirty? Will Haryana ever become dirty? The task is simple - there is no need for Modi to come. You only need to decide that cleanliness will become our nature, cleanliness will become our culture, and we will make it a part of our daily lives.
Friends,
If we look at the history of railways, we find that the 19th century railways were identified with steam engines. The 20th century was identified with trains running on diesel and electricity. And now, the 21st century is identified with trains running on hydrogen. Today, Indian Railways has taken a big step into this 21st-century technology. Today, between Jind and Sonipat, the hydrogen train has started running. For now, this journey is 90 kilometers long, but in the future, there are immense possibilities for expansion. We will continue researching how to reduce costs, how to increase efficiency, and step by step, after thorough investigation, we will keep moving forward. Hydrogen trains have only recently come into existence in the world, about 7–8 years ago. At present, only 3 or 4 countries have the capability to run hydrogen trains. And even in those countries, hydrogen trains are still in their early stages. But hearing about the capability of India’s hydrogen train will fill you with pride - every Indian will feel proud.
Friends,
The hydrogen train running between Jind and Sonipat is the most powerful hydrogen train in the world. This hydrogen train has 3,200 horsepower. Not only the most powerful, India’s hydrogen train is also the longest. In other countries, hydrogen trains run with three or four coaches. But India, in its very first attempt, has run a 10-coach hydrogen train, planting its flag in the world.
Friends,
Let me tell you another point of pride. India’s hydrogen train is not only smoke-free, it is also a shining example of Make in India. This hydrogen train has been designed by Indian engineers and built by an Indian company.
Friends,
This hydrogen train is completely different from other trains. It requires a separate system, separate infrastructure. Here in Jind, all necessary arrangements have been made for it. And in the coming time, more infrastructure related to hydrogen trains will be built here. New factories will be set up to meet the needs of the hydrogen train network. This means that this train will create many new employment opportunities for the youth of Haryana.
Friends,
In the past 12 years, the major changes in Indian Railways have given India another advantage. You can see that for the past several months, in West Asia - in the entire region of Hormuz, in Iran and the Gulf - war has been going on. The very sea route through which India imports large quantities of petrol, diesel, LPG gas, and fertilizers for our farmers has become a battlefield, surrounded by crises.
Friends,
If such a situation had arisen before 2014, the entire railway system of India would have come to a halt. Because in 2014, a large part of the country’s trains ran only on diesel. Imagine - if diesel imports had stopped, how would those trains have run? The nation would have faced a massive crisis.
But friends,
This is not the situation of 2014 - this is Modi. He thinks ahead of time and also brings solutions to the ground. Just imagine: the electrification of Indian Railways began in 1925, nearly a century ago. From 1925 to 2014, in about 90 years, only 30 percent of the railway network was electrified - less than one-third. Seventy percent still ran on diesel. At that pace, it would have taken another 200–300 years to reach full electrification. Railways might never have been electrified, and trains would have continued to run on diesel. But in the past 12 years, nearly 99 percent of India’s railway network has been electrified. In Haryana, the railway network is fully electrified. Because of this, despite wars and oil crises, India’s railways have not stopped. The engine of India’s development has not stalled - trains have kept running continuously.
Friends,
Whether rail or road, connectivity projects provide convenience and multiply the speed of development. Today Jind, which is being connected by so many highways, has seen three major projects launched from this very stage. The Haryana section of the Delhi–Amritsar–Katra Expressway has been inaugurated. The Jind–Gohana National Highway has been dedicated to the nation. In addition, the Ambala–Kala Amb four-lane road will bring great convenience to the people of both Haryana and Himachal.
Friends,
Now Jind has become a district connected by five national highways. With such connectivity, it will be easier and cheaper for farmers and cattle-rearers to take their produce to big markets. Industries will be strengthened, tourism will take flight, and a large number of new jobs will be created.
Friends,
You know that just a few days ago, I returned from visits to Indonesia, Australia, and New Zealand. India signed many agreements there, which were widely discussed. But there is one subject that was not talked about as much. This subject is directly connected to the youth of my country, especially Haryana - and that subject is sports.
Friends,
In Australia and New Zealand, I had extensive discussions with their governments about sports. In the coming time, India will work together with these two countries in many areas - the sports industry, athlete training, and more. This will greatly benefit the youth of Haryana as well.
Friends,
Today in India, sports are being made a major medium of fitness and employment. Our government has created a new National Sports Policy and the Khelo Bharat policy. From the Khelo India campaign to the TOPS scheme, athletes are receiving unprecedented facilities and financial support. Here in Haryana too, the BJP government is strongly encouraging sports and athletes.
Friends,
Today’s program may be about the hydrogen train and other development projects, but I also want to say something to the youth here. You all know that in 2030, India will host the Commonwealth Games, and in 2036, India is preparing to host the Olympic Games. Therefore, every athlete must prepare rigorously and give their full strength. I assure you that the double-engine BJP government will provide every facility. And those who want to see the 2036 Olympics - today’s children aged 5 to 12–15 - we must focus on them. Let me also tell you, in the coming time, Ahmedabad will host the World Police and Fire Games. I urge my friends in Haryana to prepare well for this too. I am confident that the sons and daughters of Haryana, as always, will raise their flag high in these games as well.
Friends,
Haryana’s double-engine government is working on the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas. Under the leadership of Nayab Singh ji, the Haryana government is doing excellent work for the youth, farmers, sisters, and daughters here. The path shown by the Haryana government of giving jobs without bribes or favoritism was not easy, but this BJP government has made it possible.
Friends,
The welfare of farmers here is also our priority. Jind’s mandi is one of the largest in Haryana. Thanks to the double-engine BJP government, farmers of Haryana are benefiting greatly. Through the PM Kisan Samman Nidhi, farmers of Haryana have received nearly ₹8,000 crore. Out of this, farmers of Jind alone have received more than ₹600 crore.
Friends,
Our country is a land of values and culture. And this region is a great center of that rich heritage. This is the soil of Jind, where the glory of Maharaja Ranjit Singh resides, and where the faith of the Pandavas lives on. Sacred sites like Pandu-Pindara and Ramrai are still centers of devotion for millions of pilgrims.
Friends,
This heritage of faith and spirituality is what today’s India preserves and now passes on with honor to the next generation. In this spirit, today the foundation stone of a Sikh Museum has been laid in Kurukshetra. This new museum in Haryana will carry forward India’s great Guru tradition to future generations.
Friends,
Haryana is now racing ahead on the path of rapid development. Agriculture and industry - these are the two wheels that are empowering Haryana. The projects inaugurated and launched today will further accelerate Haryana’s growth. And this rapid development of Haryana will energize India’s journey toward becoming a developed nation. With these wishes, I once again congratulate all of you, and the people of the nation, for India’s first hydrogen train. Say with me -
Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Thank you very much!