ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜୁଲାଇ ୧୯ରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ ଦହି ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ଅମିତ ଶାହ
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ₹୭୦୦ କୋଟିର ଅମୂଲ ଡାଏରୀ ପ୍ରକଳ୍ପ; ଦୁଗ୍ଧ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମିଳିବ ନୂଆ ଗତି
ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଉପକୃତ ହେବେ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଦୁଗ୍ଧ ଚାଷୀ; ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୩୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକ
18 JUL 2026 7:15PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ "ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି" ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବ ୨.୦ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ନେଇ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ୨୦୨୬ ଜୁଲାଇ ୧୯ ତାରିଖରେ କଲିକତାର ନ୍ୟୁ ଟାଉନ୍ କନଭେନସନ ସେଣ୍ଟରଠାରେ ଅମୂଲ ବେଙ୍ଗଲ ଡାଏରୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଦହି ଉତ୍ପାଦନ କାରଖାନାର ଭୂମି ପୂଜନ କରିବେ। ଏହି ଅବସରରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶୁଭେନ୍ଦୁ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସମେତ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଅନେକ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ।
ପ୍ରାୟ ୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶରେ ଅମୁଲ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ହାଓଡ଼ା ଫୁଡ୍‍ ପାର୍କରେ ଅମୁଲ ବେଙ୍ଗଲ ଦୁଗ୍ଧ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛି। ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଦୈନିକ ପ୍ରାୟ ୩୦ ଲକ୍ଷ ଲିଟର କ୍ଷୀର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିବ। ଏହି କାରଖାନାର ଦୈନିକ ପାଖାପାଖି ୧୦ ଲକ୍ଷ କିଲୋଗ୍ରାମ କ୍ଷୀର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପୁଷ୍ଟିକର ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ସହିତ ସମାନ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର କ୍ଷମତା ରହିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଦୈନିକ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଲିଟର କ୍ଷୀରର ପ୍ୟାକେଜିଂ, ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଲିଟର ୟୁଏଚଟି କ୍ଷୀର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଏକ ଲକ୍ଷ ଲିଟର ଆଇସ୍କ୍ରିମ୍ ଉତ୍ପାଦନ, ୨୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପନିର୍, ୧୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଘିଅ ଏବଂ ୧୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ମିଠା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଏହି କାରଖାନା ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରାୟ ୨.୫ ଲକ୍ଷ ପ୍ୟାକେଟ୍ ସ୍ୱାଦଯୁକ୍ତ କ୍ଷୀର ଉତ୍ପାଦନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବ।
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଅମୁଲର ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ନିରନ୍ତର ପ୍ରସାର ଘଟୁଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ରାଜ୍ୟର ଲକ୍ଷେରୁ ଅଧିକ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ କୃଷକ ଅମୁଲର ସମବାୟ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ରୁ ଅଧିକ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୩୦,୦୦୦ ମହିଳା ଦୁଗ୍ଧଚାଷୀ ଅର୍ନ୍ତଭୁକ୍ତ । ଏହି କୃଷକମାନଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରାୟ ନଅ ଲକ୍ଷ ଲିଟର କ୍ଷୀର ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଉଛି।
ଅମୁଲ ବେଙ୍ଗଲ ଦୁଗ୍ଧ ପ୍ରକଳ୍ପ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୋଜନ ଏବଂ ବିପଣନ ସୁବିଧାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବ। ଏହା ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଏକ ଉନ୍ନତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବଜାର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ରାଜ୍ୟରେ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବଙ୍ଗଳାରେ ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟର ଆରମ୍ଭକୁ ଚିହ୍ନିତ କରିବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ରାଜ୍ୟରେ ଗମନାଗମନ ସେବାର ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ସରକାରଙ୍କ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ବିଭାଗ-ଡିଓଆଇଟି ଆଣ୍ଡ ଇ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ମଧ୍ୟ ସ୍ବାକ୍ଷରିତ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବ ୨.୦ ଅଧୀନରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ନବଗଠିତ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏକୁ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ସେ ରାଜ୍ୟର ୧୧ ଟି ନୂତନ ପଞ୍ଜୀକୃତ ବହୁମୁଖୀ ଗ୍ରାମୀଣ ସମବାୟ ସମିତି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏକୁ ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ଭାବରେ ଏକ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିବେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ସମବାୟ ସମିତିର ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ବିକଶିତ ଇ-ଆରସିଏସ ପୋର୍ଟାଲର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ। ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକର ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରଶାସନିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଡିଜିଟାଲ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଅଧିକ ସୁଗମ୍ୟ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ୧୦ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ମୋଟ ୧୪୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ମହଜୁଦ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ୧୪ଟି ଗୋଦାମଗୃହର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ। ଏହି ପଣ୍ୟାଗାରଗୁଡ଼ିକ ଆନୁମାନିକ ୫.୯୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ଏହାବ୍ୟତୀତ, ସେ ଦକ୍ଷିଣ ୨୪ ପ୍ରଗଣା ଏବଂ କୋଚବିହାରରେ ୧୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଦୁଇଟି ପଣ୍ୟାଗାରର ଉଦଘାଟନ କରିବେ, ଯାହାର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ୭୩.୬୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ କୃଷକ, ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସୁଯୋଗର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବା ସହିତ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତି, ଗ୍ରାମୀଣ ସଂରକ୍ଷଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଡିଜିଟାଲ ସମବାୟ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ସଦସ୍ୟ-ଆଧାରିତ ଗମନାଗମନ ସେବାକୁ ନୂତନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah to perform Bhoomi Pujan of the world’s largest curd production plant in Kolkata on 19 July
Amul Bengal Dairy Project, involving an investment of approximately ₹700 crore, will process 30 lakh litres of milk and produce 10 lakh kilograms of curd and other cultured dairy products per day
More than 1.25 lakh milk-producing farmers in West Bengal, including over 30,000 women milk producers, will benefit from the project
Shri Amit Shah to launch the e-RCS portal and inaugurate and lay the foundation stones of warehouses under the world’s largest grain storage programme
MoU to be signed between Bharat Taxi and the Department of Information Technology and Electronics of the State Government for the expansion of mobility services in West Bengal
18 JUL 2026 7:15PM by PIB Delhi
Taking forward the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi of “Sahkar Se Samriddhi” and the objectives of White Revolution 2.0, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will perform the Bhoomi Pujan of the world’s largest curd production plant under the Amul Bengal Dairy Project at the New Town Convention Centre in Kolkata on 19 July 2026. Chief Minister of West Bengal Shri Suvendu Adhikari, along with several dignitaries and representatives of the cooperative sector, will be present on the occasion.
Amul is setting up the Amul Bengal Dairy Project at the Howrah Food Park in West Bengal with an investment of approximately ₹700 crore. Upon completion, the project will have the capacity to process around 30 lakh litres of milk per day. The plant will have the capacity to produce approximately 1,000 metric tonnes, equivalent to 10 lakh kilograms, of curd and other cultured dairy products every day.
The project’s proposed daily production capacity includes the packaging of 10 lakh litres of milk, processing of two lakh litres of UHT milk, production of one lakh litres of ice cream, 20 metric tonnes of paneer, 10 metric tonnes of ghee and 10 metric tonnes of sweets. In addition, the plant will also be able to produce approximately 2.5 lakh packs of flavoured milk every day.
Amul’s cooperative movement is continuously expanding in West Bengal. At present, more than 1.25 lakh milk-producing farmers in the State are associated with Amul’s cooperative network. These include more than 30,000 women milk producers. With the cooperation of these farmers, approximately nine lakh litres of milk is being procured every day in the State.
The Amul Bengal Dairy Project will expand modern processing, value addition and marketing facilities in West Bengal’s dairy sector. It will provide milk-producing farmers with access to a better and sustainable market for their produce and help enhance their incomes. By strengthening dairy cooperatives in the State, the project will mark the beginning of a new chapter of the White Revolution in Bengal.
During the programme, a Memorandum of Understanding will also be exchanged between Bharat Taxi and the Department of Information Technology and Electronics—DoIT&E, Government of West Bengal, for the operation and expansion of mobility services in the State.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will present a registration certificate to one of the more than 200 newly constituted Dairy Cooperative Societies in West Bengal under White Revolution 2.0. He will also symbolically present a registration certificate to one of the 11 newly registered Multipurpose Rural Cooperative Societies in the State.
Shri Amit Shah will also launch the e-RCS portal, developed under the project for computerisation of the office of the Registrar of Cooperative Societies in West Bengal. The portal will help make registration and other administrative processes relating to cooperative societies digital, transparent and more accessible.
During the programme, Shri Amit Shah will lay the foundation stones of 14 storage warehouses with a total storage capacity of 1,400 metric tonnes across 10 districts. These warehouses will be constructed at an estimated cost of ₹5.98 crore. In addition, he will inaugurate two warehouses, each having a capacity of 100 metric tonnes, constructed in South 24 Parganas and Cooch Behar at a total cost of ₹73.61 lakh.
These initiatives will give fresh impetus to dairy cooperatives, rural storage infrastructure, digital cooperative administration and member-based mobility services in West Bengal, while expanding economic opportunities for farmers, milk producers and rural cooperative institutions.