বিত্ত মন্ত্ৰালয়
নতুন দিল্লীত এফ চি এন আৰ(বি), ই চি বি আৰু অ’ এফ চি বি বিনিময় পদক্ষেপ সন্দৰ্ভত বেংকৰ পৰিচালন সঞ্চালক আৰু মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াৰ সৈতে কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণৰ মত বিনিময়
একত্ৰীকৰণৰ গতি বজাই ৰাখিবলৈ এন আৰ আইৰ প্ৰসাৰ বৃদ্ধিৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় বিত্ত মন্ত্ৰীৰ আহ্বান
বেংকসমূহে ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ এফ চি এন আৰ(বি), ই চি বি আৰু অ’ এফ চি বি ৰদবদল আঁচনিৰ অধীনত শক্তিশালী সুদ প্ৰদান কৰে
পি এছ বিৰ ২০২৬-২৭ বিত্তীয় বৰ্ষৰ তৃতীয় ত্ৰিমাসিকত শক্তিশালী ই চি বি একত্ৰীকৰণৰ প্ৰকল্প; বিস্তৃত-আধাৰিত অংশগ্ৰহণে ভাৰতৰ বাহ্যিক খণ্ডৰ স্থিতিস্থাপকতাক শক্তিশালী কৰে
13 JUL 2026 5:02PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি নতুন দিল্লীত ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংক (পিএছবি) আৰু ৰাজহুৱা বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান (পিএফআই)ৰ পৰিচালন সঞ্চালক (এম ডি) আৰু মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া (চি অ’)ৰ সৈতে বিদেশী মুদ্ৰা প্ৰবাসী (বেংক) [এফচিএনআৰ(বি)] জমা, বাহ্যিক বাণিজ্যিক ঋণ (ইচিবি) আৰু বিদেশী বৈদেশিক মুদ্ৰা ঋণ (অ’এফচিবি) বিনিময় পদক্ষেপ সন্দৰ্ভত মত বিনিময় কৰে।
এই মত বিনিময় অনুষ্ঠানত বিত্তীয় সেৱা বিভাগ, অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা বিভাগ আৰু ৰাজহ বিভাগৰ সচিবসকলৰ লগতে মুখ্য অৰ্থনৈতিক উপদেষ্টা, ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ উপ-গৱৰ্নৰ আৰু অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।
মত বিনিময়ৰ সময়ত ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংক আৰু পি এফ আইৰ পৰিচালন সঞ্চালক আৰু মুখ্য কাৰ্যবাহীসকলে কেন্দ্ৰীয় বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীক এফ চি এন আৰ(বি) জমা, ই চি বি আৰু অ’ এফ চি বিৰ বাবে ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ বিনিময় সুবিধা আঁচনিৰ অধীনত হোৱা অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে অৱগত কৰে।
এইটো উল্লেখ কৰা হৈছিল যে এই পদক্ষেপসমূহে এফ চি এন আৰ(বি), ই চি বি আৰু অ’ এফ চি বিৰ উন্নত সুদৰ সৈতে প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ পৰা এক উৎসাহজনক সঁহাৰি লাভ কৰিছে। পৰিচালন সঞ্চালকসকলে লগতে অৱগত কৰে যে বেংকসমূহে আঁচনিখনৰ অধীনত নতুন এফ চি এন আৰ(বি) জমাৰ সুদৰ হাৰৰ সীমা স্থগিত ৰখাৰ দ্বাৰা পাঁচ বছৰীয়া জমাৰ লগতে এফ চি এন আৰ(বি) জমাৰ ওপৰত আকৰ্ষণীয় লাভ প্ৰদান কৰি আহিছে।
পৰিচালন সঞ্চালক আৰু মুখ্য কাৰ্যবাহীসকলে কয় যে ছিংগাপুৰ, হংকং, পশ্চিম এছিয়া, ব্ৰিটেইন, আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু অন্যান্য বিদেশী ৰাষ্ট্ৰত বাস কৰা প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ যথেষ্ট আগ্ৰহ দেখা গৈছে।
পৰিচালন সঞ্চালক আৰু মুখ্য কাৰ্যবাহীসকলে আঁচনিখনৰ বাকী সময়ছোৱাত ইতিবাচক ভাৱনাক পুঁজি হিচাপে ল’বলৈ আৰু জমা সংগ্ৰহ ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ পৰিকল্পনাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁলোকে আশা প্ৰকাশ কৰে যে চলিত বিত্তীয় বৰ্ষৰ তৃতীয় ত্ৰিমাসিক (অক্টোবৰ-ডিচেম্বৰ ২০২৬) ত ই চি বি একত্ৰীকৰণে জমা সংগ্ৰহ অধিক শক্তিশালী কৰিব।
ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংকসমূহে লগতে অৱগত কৰে যে তেওঁলোকে প্ৰবাসী ভাৰতীয় (এন আৰ আই)সকলৰ সৈতে জড়িত হ’বলৈ আৰু জমা সংগ্ৰহ বৃদ্ধি কৰিবলৈ ডিজিটেল চেনেলকে ধৰি অনুকূলিত প্ৰসাৰৰ কৌশল প্ৰস্তুত কৰিছে। তেওঁলোকে লগতে কয় যে এফ চি এন আৰ(বি) জমা একত্ৰীকৰণে এক স্পষ্ট ত্বৰান্বিত গতিৰ প্ৰৱণতা দেখুৱাইছে, যিটো বেংকসমূহে আগবঢ়োৱা আকৰ্ষণীয় লাভৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত।
বেংকসমূহে মত বিনিময়ৰ সময়ত অৱগত কৰে যে গুজৰাটৰ গিফ্ট চহৰৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় সেৱা কেন্দ্ৰ (আই এফ এছ চি)ত থকা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বেংকিং ইউনিটসমূহ (আই বি ইউ)ক ব্ৰিটেইন, আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ, পশ্চিম এছিয়া, হংকং, ছিংগাপুৰ আৰু দক্ষিণ-পূব এছিয়াসহ একাধিক দেশৰ পৰা পুঁজি সংগ্ৰহৰ সুবিধা ল’বলৈ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। শ্ৰীমতী সীতাৰমণে বেংকসমূহক গিফ্ট চহৰত উপলব্ধ বিত্তীয় সেৱা আৰু প্ৰাতিষ্ঠানিক আন্তঃগাঁথনিৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
আলোচনাৰ সময়ত কেন্দ্ৰীয় বেংকে জমা সংগ্ৰহ আৰু যোগ্য ঋণৰ সুবিধা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত বেংক আৰু বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহক সক্ৰিয়ভাৱে সমৰ্থন আগবঢ়াই আছে বুলি ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ উপ-গৱৰ্ণৰে আশ্বাস ব্যক্ত কৰে। ইয়াৰ লগতে এইটোও উল্লেখ কৰা হয় যে ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ শক্তিশালী দৈনিক প্ৰতিবেদন পৰিকাঠামোৱে অংশগ্ৰহণকাৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহত অগ্ৰগতিৰ স্বচ্ছ আৰু বাস্তৱ-সময় নিৰীক্ষণ সক্ষম কৰিছে।
মত বিনিময়ৰ সময়ত কেন্দ্ৰীয় বিত্ত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উৎসাহজনক আৰু উৎসাহী প্ৰাৰম্ভিক সঁহাৰিৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলৰ কাষ চাপিবলৈ, উদ্ভাৱনীমূলক জমা সামগ্ৰী প্ৰৱৰ্তন কৰাৰ লগতে আঁচনিসমূহৰ বাকী সময়ছোৱাত একত্ৰীকৰণৰ গতি বজাই ৰাখিবলৈ বেংকসমূহক আহ্বান জনায়।
ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংক, ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বেংক আৰু ৰাজহুৱা বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ধাৰাবাহিক আৰু বিস্তৃত অংশগ্ৰহণে বিদেশী মুদ্ৰাৰ প্ৰবাহ একত্ৰিত কৰা, ভাৰতৰ বৈদেশিক মুদ্ৰা ভাণ্ডাৰ শক্তিশালী কৰা আৰু বিশ্বৰ অনিশ্চয়তাৰ মাজত বাহ্যিক খণ্ডৰ স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বিনিময় সুবিধাৰ ফলপ্ৰসূতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
৫ জুন, ২০২৬ৰ মুদ্ৰা নীতি বিজ্ঞপ্তিত ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ গৱৰ্ণৰে ঘোষণা কৰা আঁচনিসমূহৰ ভিতৰত আছে নতুন এফ চি এন আৰ(বি) জমাৰ বাবে সমতুল্য আমেৰিকান ডলাৰ-টকাৰ বৈদেশিক বিনিময় সুবিধা আৰু যোগ্য ই চি বি আৰু অ’ এফ চি বিৰ বাবে ৰেহাই বিনিময় সুবিধা, যাৰ লক্ষ্য হৈছে বিদেশী মূলধন আকৰ্ষণ কৰা, পৰিশোধৰ ভাৰসাম্য শক্তিশালী কৰা আৰু মূলধনৰ প্ৰবাহক উৎসাহিত কৰা।
এই আঁচনিৰ অধীনত এফ চি এন আৰ(বি)ৰ জমা ৩০ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৬লৈকে যোগ্য, আনহাতে ই চি বি আৰু অ’ এফ চি বিসমূহ ৩১ ডিচেম্বৰ, ২০২৬লৈকে যোগ্য।

Ministry of Finance
Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman interacts with Bank MDs and CEOs on FCNR(B), ECB and OFCB swap initiatives in New Delhi
Union Finance Minister calls for enhanced NRI outreach to sustain mobilisation momentum
Banks report strong interest under RBI's FCNR(B), ECB and OFCB Swap Schemes
PSBs project stronger ECB mobilisation in the third quarter of FY 2026-27; Broad-based participation reinforces India's external sector resilience
13 JUL 2026 5:02PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman today interacted with Managing Directors (MDs) and Chief Executive Officers (CEOs) of Public Sector Banks (PSBs) and Public Financial Institutions (PFIs) on the Foreign Currency Non-Resident (Bank) [FCNR(B)] deposits, External Commercial Borrowings (ECBs) and Overseas Foreign Currency Borrowings (OFCBs) swap initiatives in New Delhi.
The Secretaries of the Department of Financial Services, the Department of Economic Affairs and the Department of Revenue, the Chief Economic Advisor, the Deputy Governor of the Reserve Bank of India (RBI), and other senior officers also attended the interaction.
During the interaction, the MDs and CEOs of the PSBs and PFIs apprised the Union Finance Minister of the progress under the RBI's swap facility schemes for FCNR(B) deposits, ECBs and OFCBs.
It was noted that these initiatives have received an encouraging response from the Indian diaspora abroad, with healthy interest across FCNR(B), ECBs and OFCBs. The MDs further informed that banks are offering attractive returns on FCNR(B) deposits, including on five-year deposits, supported by the suspension of the interest rate ceiling on fresh FCNR(B) deposits under the scheme.
The MDs and CEOs stated that there has been significant interest from NRIs residing in Singapore, Hong Kong, the West Asia, the United Kingdom, the United States and other overseas jurisdictions.
The MDs and CEOs outlined their plans to capitalise on the positive sentiment and accelerate deposit mobilisation during the remainder of the scheme period. They expressed confidence that ECB mobilisations would gather stronger traction during the third quarter of current FY (October-December 2026).
The PSBs also informed that they have put in place customised outreach strategies, including digital channels, to engage with the non-resident Indian (NRI) diaspora and enhance deposit mobilisation. They further noted that FCNR(B) deposit mobilisation has shown a clear accelerating trend, supported by attractive returns being offered by banks.
The banks also informed during the interaction that the International Banking Units (IBUs) at the International Financial Services Centre (IFSC), GIFT City, Gujarat, are being utilised to leverage fund mobilisation from multiple jurisdictions, including the United Kingdom, the United States, the West Asia, Hong Kong, Singapore and Southeast Asia. Smt. Sitharaman also exhorted the banks to maximise utilisation of financial services and institutional infrastructure available at GIFT City.
During the discussion, the RBI Deputy Governor assured that the central bank is actively supporting banks and financial institutions in mobilising deposits and facilitating eligible borrowings. It was also noted that the robust daily reporting framework instituted by the RBI has enabled transparent, real-time monitoring of progress across participating institutions.
During the interaction, the Union Finance Minister appreciated the encouraging and enthusiastic initial response and called upon banks to further intensify outreach to the NRI diaspora, introduce innovative deposit products and sustain the momentum of mobilisation during the remaining period of the schemes.
The sustained and broad-based participation of public sector banks, private sector banks and public financial institutions underscores the effectiveness of the swap facilities in mobilising foreign currency inflows, reinforcing India's foreign exchange reserves and strengthening the resilience of the external sector amid global uncertainty.
The schemes, announced by the RBI Governor in the Monetary Policy Statement of June 5, 2026, comprise a US Dollar-Rupee forex swap facility at par for fresh FCNR(B) deposits and a concessional swap facility for eligible ECBs and OFCBs, aimed at attracting foreign capital, strengthening the balance of payments and incentivising capital inflows.
FCNR(B) deposits are eligible under the scheme until September 30, 2026, while ECBs and OFCBs are eligible until December 31, 2026.