প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ন্যুজিলেন্দদা লৈবা ভারতমচাশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
11 JUL 2026 6:53PM by PIB Imphal
খুরুমজরি
কি ওরা ন্যুজিলেন্দ!
চহি ২০ গী মতুংদা, ঐখোয়না ভারতকী মীয়ামগী মরমদা তাদুনা লাকখ্রে। অদুবু ঙসি, চহি ৪০ গী মতুংদা, ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমা ন্যুজিলেন্দা লাক্লে। মসি ঐগী লাইবক ফবনি। ন্যুজিলেন্দমচা খুদিংমক, অদোম ময়ামগী মফমদা ভারতমচা করোর ১৪০গী য়াইফ পাউজেলশিং ঐনা পুরক্লে।
মরুপশিং,
মসি প্রধান মন্ত্রী ওইনা ন্যুজিলেন্দদা লাকপা ঐগী অহানবা খোঙচৎনি। চহি ২৫ নত্ত্রগা ৩০ গী মমাঙদা, ঐনা সরকার পায়বা য়াওদ্রিঙৈ মতমদা, মীয়ামগী পুন্সিদা কনা অমতনা ঐ মশক খঙখিদে, মতম অদুদা ঐ ন্যুজিলেন্দদা লাক্নবগী খুদোংচাবা ফংখি। মতম অদুদা, কনাগুম্বা অমনা ঐঙোন্দা পোৎশক অহুম পীরকখিবা অদু ঐনা ভারত্ত পুরকখি। পোৎশক অমনা মাফলার অসিনি। অমনা তুপী অমসুং অমনা গ্লোবনি। মরমদি মতম অদু অইংবা মতমনি।
পোৎশকশিং অদুগী মনুংদা অমা ঐনা মফম অসিদা থৌরম অসিদা পুরক্লে। অদোম্না উরিবা মাফলার অসি চহি ২৫-৩০ গী মমাঙদা ন্যুজিলেন্দগী মরুপ অমনা ঐঙোন্দা পীরকখিবনি। ঐনা মসি চহি কয়া শীজিন্নরকখ্রে অমসুং মসি হৌজিক ফাওবা মতু তেক্তনা লৈরি। ঐনা অদোমগী নুংশিবা ফংবগুম্না।
হন্দক ঐনা মফম অসিদা লাকপা অসিদা, মফম অসি য়াম্না ইংলি হায়বা খঙবদগী ঐনা মসি মরুওইনা লৌদুনা পুরক্লে।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং ন্যুজিলেন্দগী মরক্ত লৈনরিবা মরীগী মরক্ত নিংশিংবশিং, মরুপ-মপাং ওইবা, গুনশিং অমসুং থাজবা অমা লৈরি। ন্যুজিলেন্দগী ফজরবা চৎনবী অমনা মরী অসি মপুংফানা মশক তাক্লে। মীয়াম চহি চা কয়া শম্নহনখিবা ৱাহৈ অমা মফম অসিদা লৈরে-ৱাকা। ৱাকা অসি শুপ্নগী হি অমগী মমিং নত্তে, ঐখোয়গী শরুক য়ামিন্নরিবা খোঙচৎকী খুদম ৱাকানা ওইরি। ঙসি, ভারত- ন্যুজিলেন্দগী ৱাকা অনৌবা খোঙচৎ অমগী খোঙশান্নবা থৌরাং তৌদুনা লৈরে।
ঐখোয়গী মমাঙদা খুদোংচাবশিংনা থল্লবা অহাংবা সমুদ্র অমা লৈরে, নুংশিৎ ঐখোয়গা লৈমিন্নরি, সমুদ্রগী চাউরবা ইথকশিং ঐখোয়গা লোয়নরি, শংবান্নবা অতিয়াগী খাংবা কনবগী থৌনা ঐখোয়না লৈমিন্নরি, কান্নবা ফংগদবা কয়া মরাংকাইনা লৈরি অমসুং ঐখোয় মাইপাক্কনি হায়বা ঐ খঙলে।
মরুপশিং,
খোঙচৎ অসি মাইপাক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ, করিগীনো খঙবরা? মোদীনা নত্তে, মসি অশেংবা হিরোয়শিং ওইরিবা অদোম্না ওইহনবনি। ওকলেন্দগী ৱেলিংতন ফাওবা, খৃষ্টচর্চতগী ক্বিন্সতাউন ফাওবা, ন্যুজিলেন্দগী মফম খুদিংমক্ত লৈরিবা ভারতমচাশিং খোঙচৎ অসিগী হিরোয় অমনি।
মরুপশিং,
ঐ মখা চৎথদ্রিঙৈদা, ঐনা ঐগী মরুপ, প্রধান মন্ত্রী খৃষ্টোফর লক্সন, ন্যুজিলেন্দ সরকারগী ঐগী মরুপশিং অমসুং লেবর পার্তিগী মেম্বরশিং থাগৎপা পাম্মী।
লৈবাক অসিদা ভারত- ন্যুজিলেন্দগী মরী অচৌবা দল অনিনা শৌগৎলি হায়বা মসিনা তাক্লে। কিৱি ইন্দিয়ান কম্মুনিতিগী মাইপাকপশিংদা অদোম্না কয়া য়াম্না মতেং পাংবগে হায়বসু মসিনা উৎলে। কিৱিদা লৈবা ভারতমচাশিংগী থৌরম অসি শরুক য়ানবা মফম অসিদা অদোম লাকপা অসিনা থৌরম অসি হেন্না মশক থোকহল্লে।
ঐখোয় ময়াম তরাম্না ওকপগা লোয়ননা অদোমগী মীনুংশি, থৌজাল অমসুং থৱায় য়াওবগীদমক ঐনা অদোমগী মফমদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
মতৌ অসুম্না, ইকায়খুম্নরবা, কিৱিশিং ভারতমচাশিংনা য়াম্না পাম্নরি। ভারতকী নিংতম্বা নুমিত্ত খৃস হিপকিন্সগা লোয়ননা অদোম্না দামাদাম মাষ্ট কলান্দর ঈশৈদা জগোয় শাখিবা অদু ভাইরেল চৎখি। অদোমগী জগোয় অদু কিৱিদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগী থম্মোয়শিংদা মমি তাখি।
মরুপশিং,
ন্যুজিলেন্দ তশেংনা অঙকপা লৈবাক অমনি। মফম অসিদা শান্তি লৈ, নুংঙাই-য়াইফবা লৈ, মহৌশাগী ফজবা লৈরি, নাৎ লৈরি অমসুং ন্যুজিলেন্দগী অশেংবা মপাঙ্গলদি মফম অসিগী মীয়াম্নি। পামজবা অমগা লোয়ননা লৈবাক অমা মাঙলোমদা চঙশিনবা মতমদা, লৈবাক অদুনা মালেমদা ইথিল পীরি হায়বা ন্যুজিলেন্দমচাশিংনা উৎলে।
লৈবাক অসিদা ভারতমচাশিং, পুকচেল চাউরবা ন্যুজিলেন্দগী মীয়াম্না য়াম্না নুংশিনা কোনশিল্লে, মখোয়গী মঙলানগী শরুক অমা ওইহল্লে। অদোমগী হৈথোই-শিংথোইবা, অদোমগী মীৎয়েং শানবদা মখোয়না থাজবা থম্লি। ঙসি, ন্যুজিলেন্দগী শেন্মিৎলোন নত্ত্রগা খুন্নাই ওইবা য়াই, কিৱি ভারতমচাশিংনা অনৌবা মচুশিং হাপচিল্লে।
ন্যুজিলেন্দ অসি নিখিল রবিসঙ্করনা এর ন্যু জিলেন্দগী সি.ই.ও ওইবা মফমনি। অনন্দ সত্যনন্দনা গভর্নর জেনেরেল ওইবা মফমদা রচিন রবিন্দ্র, ইস সোধি অমসুং ইজাজ পতেলগুম্বা শান্নরোয়শিং ক্রিকেত তিমদা খুদোংচাবা অমা ফংলে।
ন্যুজিলেন্দ অসি লম্বীশিং ফাওবদা ভারতকী সহরশিং ইকায়খুম্নবা মফম অমনি। মফম খরদা উন মফোলশিং তারি। মফম খরদা বোম্বে হিলস লৈরি। মফম খরদা কোরোমন্দেল লৈরি।
কলকাতা ষ্ট্রিৎ, দিল্লি, ক্রিসেন্ত, অমৃতশর ষ্ট্রিৎ, মমিং খর পনসি। মফম অসিদা লৈবদা, অদোম কিৱিগী শরুক অমা ওইরে। হিরম অমগী মতাংদা ৱা ঙাংবা হৌরকপদা নোংজু-নুংশাগী মতাংদা ৱা ঙাংদবা মতম অমতা লৈতে হায়বা ঐ খঙলে।
মরুপশিং,
ঐনা ন্যুজিলেন্দগী লুচিংবশিং উনবা মফম খুদিংদা, মখোয়না অদোম য়াম্না থাগৎখি। থাগৎলিবা অদু অদোমনি, অমসুং ঐগী ফিবম ফগৎখি।
মরুপশিং,
অদোম ময়াম্না খঙলে, মদুদি চহি লিশিং কয়াগী সভ্যতা লৈরিবা ভারতনা ঙসিদি লৈবাক অদুগী অরিবা পোৎলমশিং ঙাক-শেনবগা লোয়ননা অনৌবা থবকশিং পায়খৎলে। যুগ খুদিংমক্ত ভারতনা অহোংবা পুরক্লে অমসুং মসিগী মরমদি, ঐখোয়না তম্নিংবগী লাংতক্নবা লৈবদগীনি।
ভারতনা তম্লিবা অসি অতোপ্পা লৈবাক্কী অপুনবা মীওইশিংগী মরমদা নত্তে, মীয়ামগী য়াইফ থৌরাংগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংনি অমসুং মরম অদুনা ঐখোয়না ন্যুজিলেন্দদগী কয়া অমা তম্লে অমসুং হৌজিক ফাওবা তম্লি।
নুপীশিংদা ভোৎ থাদবগী হক পীবা মালেমগী অহানবা লৈবাক ন্যুজিলেন্দনি। পাক-চাউনা ন্যুজিলেন্দ খুন্নাইদা নুপীশিংনা মতেং পাংবা ঙসি ঐখোয়না উরে। নুপীশিংনা লুচিংদুনা চাউখৎপা পুরক্নবা লাইৱাগা লোয়ননা ঙসি ভারতসু নুপীশিংদা খুদোংচাবশিংগী অনৌবা থোঙশিং হাংদোক্লে।
মরুপশিং,
কমদৌনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্না লৈবাক অমগী মরাইবক অহোংবা পুরকপা ঙম্বগে হায়বা ন্যুজিলেন্দনা উৎলে। লৌউ-শিংউগী লমদা অফবা থবক অমা পায়খৎলিবা অসি ন্যুজিলেন্দগী মপাঙ্গলনি। খোঙ্গুল লিবা ঙম্বা, ফুদ সেফতি লৈবা, নিয়মশিং ইন্নবা থবকশিং লৈবা অসি অচৌবা পুক্নিং থৌগৎপা অমনি। মসি ভারতগুম্বা লায়রবা লৌমীশিং লৈবা লৌউ-শিংউগী অচৌবা লৈবাক অমগী অচৌবা পারা অমনি।
লায়রবা লৌমীশিং ফাওবা অচৌবা কৈথেল অমগী ব্রান্দ অমা ওইবা য়াই হায়বা জেসপারি মোদেলগা লোয়ননা ন্যুজিলেন্দনা উৎলে। ন্যুজিলেন্দগী নোংজু-নুংশা ঙাকথোক্নবা লৌউ-শিংউগী অকুপ্পা তেক্নোলোজিদগী ঐখোয়না তম্বা য়াবা তম্লে।
মরুপশিং,
মফম অসিদা মনুকা খোইহি অসি লিকুইদ গোল্দ হায়না খঙনরি। চৎনবী অমসুং মহাওগী মথক্ত লৈবাক অসিদা খোইহি অসি হকচাং ফনা লৈবগা মরী লৈনরি, ভারতকী অয়ুর্বেদদা খোইহি য়াম্না মরুওই। ভারত্তসু ঐখোয়না খোই লোইবগী মিসন অমা পাংথোক্লি হায়বা খঙবদা অদোম অঙকপা ফাওগনি। মসিনা ভারত্ত খোইহি পুথোকপা শিংথাবা য়ানা হেনগৎহল্লে।
ঙসিদি, হিমালায়গী চীঙজাওশিংদগী পুরকপা খোইহি সনা, দাইমন্দ ওইরে। খোইহি পুথোকপা অমসুং পোৎথোক হেনগৎহনবগী মতাংদা ঐখোয়না ন্যুজিলেন্দদগী তম্বা য়াবা তম্লে হায়বা ঐ খঙলে।
মরুপশিং,
চহি অসিদা ভারত-ন্যুজিলেন্দ শান্নবগী মরীশিং লৈনরকপগী চহি ১০০ শুবা থৌরম পাংথোক্লি। চহি ১০০ গী মমাংদা ঐখোয়গী হোক্কি তিম ন্যুজিলেন্দদা শান্নবা লাকখি। খোঙচৎ অদুদা মেজর ধ্যান চান্দগী ফজরবা মশান্না মফম খুদিংমক্ত ৱারীনখি। মহাক্কী হোক্কিনা ন্যুজিলেন্দমচাশিংগী থম্মোয় শুমহৎখি।
মরুপশিং,
কন্তেন্ত শেম্বশিংগী লোলদা, মসি পুন্না থবক তৌমিন্নবগী চহিনি। ন্যুজিলেন্দ অমসুং ভারতকী শান্ন-খোৎনবসু পুন্না থবক তৌমিন্নরে। খুদম অমদি রগবীনি। ঙাইহাক্কী মমাংদা ওল ব্লেকসনা নুংঙাইরবা রগবী মেতচ অমা থোইখ্রে হায়বা ঐ খঙলে। রগবীগী হিরমদা ভারতনা ন্যুজিলেন্দদগী তম্বা পাম্লি। ভারতসু রগবী শান্নবা হৌরে, মসিগীদমক ঐখোয়না কোচশিং, অখঙ-অহৈশিং দরকার ওইরে, মসিদা ন্যুজিলেন্দনা ঐখোয়দা মতেং য়াম্না পাংগনি। হন্দক ভুবনেশ্বরদা “ন্যুজিলেন্দ রগবী” অমসুং “রগবী ইন্দিয়া”গী কোচিং অমা পাংথোকখিবা অদু অফবা খোঙহৌ অমনি হায়না ঐনা খল্লি।
মরুপশিং,
ঙসি মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈদা, ন্যুজিলেন্দা পাংথোকপা স্পোর্তস ষ্টার্দঅপস থৌরম অমদা ঐ শরুক য়ারুরে। শান্নবগী অনৌবা থবকশিং অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোনশিংদা ঐ তশেংনা অঙকপা ফাওহনখি। শান্নবগী তেক্নোলোজিগী লমদা ঐখোয়না থবক কয়া পুন্না পায়খৎমিন্নবা য়াগনি হায়না ঐনা খল্লি।
ভারত অমসুং ন্যুজিলেন্দগী তুংগী ফিবম অমগা অমগা মরী লৈনরি। মসিগী খুদম অমদি, স্পেস সেক্তরনি। ভারতকী মুন রোভর থাগী খা মেরুদা তাবা মতমদা, নুমিৎ অদুদা ন্যুজিলেন্দ শীনবা থুংনা জগোয় শাখি। ঐখোয় খুদিংমক নুমিৎ অদুগীদমক চাউথোকচখি।
হৌজিক ঐনা চাউথোকচনবগী অতোপ্পা মরম অমা অদোমদা হায়গনি। মাইপাকপা অদুদা ন্যুজিলেন্দ তেক্নোলোজিসু চাউনা মতেং পাংখি। থৌরম কয়াদা ন্যুজিলেন্দ স্পেস কম্পেনিগা ঐখোয়না চেৎনা থবক তৌমিন্নরি। পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসি মখা চৎথনবা ঐখোয় থবক তৌমিন্নরি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং ন্যুজিলেন্দগী শেন্মিৎলোনশিংনা লৈবাক অমনা অমদা কয়া য়াম্না কান্নবশিং পীনবগে হায়বা উৎপদা স্পেস সেক্তরনা চপ চারে। মসিসু ঐখোয়গী ত্রেদ এগ্রিমেন্তগী পান্দমনি। ত্রেদ এগ্রিমেন্তশিং অসিনা বিকসিত ভারতকী মাইকৈদা চঙশিল্লিবা ঐখোয়গী খোঙচৎ য়াংখৎহনগনি অমসুং ভারত অমসুং ন্যুজিলেন্দ অনিমক্কী ললোন-ইতিকশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীগনি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং ন্যুজিলেন্দগী মরক্ত অতোপ্পা ইকায়খুম্নবা অমা লৈরি। মান্নবশিং অদুদি ঐখোয়গী অরিবা চৎনবীশিং, ঐখোয়গী থায়নগী নাৎ হরাওবা ফোঙদোকপা, মসি ঙাক-শেনবনি। ঙসি ঐনা মাওরি মীয়াম নিংশিংবা পাম্মী।
ঐনা হাকা অসি পর্ফোমেন্স অমা ওইনা উদে। ফুরুপ অমগী ৱাখল্লোন ঐনা হাকাদা উবা ফংলি। মহাক্কী থৌনা, মশানা মশাবু ইকায়খুম্নবা, মহাক্কী মপা-মপুশিং ইকায়খুম্নবা অমসুং অপুনবা খুন্নাইগী অপুনবা শক্তি অমা লৈরি।
মরুপশিং,
মাউরিগী চৎনবীদা ফজরবা ৱাহৈ অমা লৈরি- মানা-কিতঙ্গা। মসিনা হায়রি মদুদি মহাক ইকায়খুম্নবা, মরী লৈনবা অমসুং থৱায় হকচাং য়াওনা মশক শেন্নবনি। ভারত্তসু ঐখোয়না হায়রি ‘অতিথি দেবো ভাবা’।
ৱাহৈশিং মান্নদে, মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম মান্নদে, ফিজেৎ মান্নদে, লোল মান্নদে, অদুবু ৱাখল্লোন্দি চপ মান্নৈ।
মাউরিগী চৎনবীদা ইমু-মনুংগী ফজরবা ৱাহৈ অমা লৈরি- ফানো হায়বদি ইমুং। মসিদা মীরোল কয়া য়াওরি। মরী কয়া য়াওরি। অপুনবা খুন্নাই য়াওরি। ভারত্তসু, ইমুং অমা খক ওইনা লৌদে, খুন্নাইগী অপুনবা অমা ওইনা লৌরি, ঐখোয়গী ওইনা ইমুং অসি মহৈলোয়শঙ অমনি।
মরুপশিং,
মাউরি চৎনবীগী অতোপ্পা ফজরবা ৱাখল অমদি-কাইত্যা কিতাঙ্গা। ঐখোয় মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগী মপু নত্তে হায়বা মসিনা ঐখোয়দা তম্বীরি। ঐখোয় মহাক ঙাক-শেনবা মীওইশিংনি। মসি ভারত্তসু হায়রি-মালেম ইমা, ঐ মালেম ইমাগী মচানি। মালেম অসি ঐখোয়গী ইমানি। ৱাখল্লোন অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা, ভারত্ত মালেম ইমা কন্নবা এক পের মা কে নাম, নেচরেল ফার্মিং মিসনগুম্বা খোঙজং কয়া ঐখোয়না পাংথোক্লি।
মরুপশিং,
ঐ খঙলে, অদোম কিলোমিতর লিশিং কয়া লাপ্না লৈরবসু, অদোমগী থম্মোয়গী কাচিন অমদা, নোংমগী থবকশিংগী মফম খরদা, ভারতকী মমি তারি, ভারতনা মফম কল্লি। মসি চুম্বরা নত্ত্রগা লানবরা? হকচাংদি মফম অসিদা লৈরি, ৱাখলদি কদাইদা লৈরিবগে? মরম অদুনা, ভারতকী মাইপাকপা খুদিংমক্ত অদোমসু মীৎয়েং অমা থম্লি।
অদোম ক্রিকেত ষ্টদিয়ম অমদা ফম্বা মতমদা, অদোম নুংঙাইতবা কয়া ফাওরমগনি। অদুবু য়ুমদা তি.ভি য়েংবা মতমদা অদোম ফজনা উগনি। মতৌ অসিগুম্না, ভারত্ত থোক্লিবা থৌদোক খুদিংমক অদোমসু খঙলমগনি। মসিনা ঐখোয় অখন্নবা ওইহল্লে।
ভারতমচাশিংনা মখোয়না লৈরিবা মপান লৈবাকশিং চাউখৎহনবদা মতেং পাংলি অমসুং মখোয় মশাগী লৈবাক চাউখৎনবসু হোৎনরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ঐখোয়গী পোক্নফম লমদমগী কৎথোকপগুম্না ঐখোয়না ঐখোয়গী পোক্নফম লমদম নুংশিরি।
মরুপশিং,
মালেমগী মুক্নবা মরক্ত, ঙসি ভারতনা চাউখৎলকপগী খোঙজেল অসি মমাংদা অমুক্ত ওইখিদ্রি। লৈবাক অসিগী মাইপাকপশিং অমসুং ভারতকী মপাঙ্গল ময়াম অমা ঙসি ঐনা অদোমদা উৎকনি। মসিগী নাচোম অসি অদোমগীদমক ঐনা পুরকপনি। অদোম ফজনবা অমসুং অদোম চাউথোকচবা পোক্নবা নাচোম অসিদগী অদোমগী অপাম্বা লৈ খর অদোম শোইদনা লৌগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
অদোম শেম-শারবরা? ঐ নাচোম অমা পীবা য়ারবরা? মসিদা অদোমগী লৈ কদায়দা য়াওবগে, লৈ পুম্নমক অদোমগী ঙাক্তরা হায়বা হৌজিক অদোম্না থিগনি।
মরুপশিং,
ঙসি মালেমদা ভারত খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমিনি। ভারত মালেমদা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা তিকা পুথোকপা লৈবাক্নি। মোবাইল দেতা শীজিন্নবদা মালেমগী মাঙজিল থাবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারত য়াওরি। ঙসি, ভারত মালেমদা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল ফোন শাবা লৈবাক ওইরে। ঙসি ভারত মালেমদা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা তেলিকোমগী কৈথেলনি। ঙসি ভারত মালেমদা অনিশুবা খ্বাইদগী য়াম্না গেহু পুথোকপা লৈবাক ওইরে। ঙসি ভারত মালেমদা শঙ্গোম খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা লৈবাকনি। ঙসি ভারত মালেমদা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা ঙা পুথোকপা লৈবাক্নি।
মরুপশিং,
পুম্নমক অসিগী মথক্ত, ঙসি ভারত মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ওতোমোবাইল কৈথেল ওইরে। ঙসি ভারত্ত মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ষ্টার্দঅপকী থবকশিং লৈরে। ভারতনা অথুবা মতমা মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা রিন্যুএবল ইনর্জি পুথোকপা লৈবাক ওইনবা শেম-শারে। সোলার ইনর্জি পুথোকপা মালেমগী অচৌবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারতসু য়াওরে।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা মালেমদা চাউখৎপগী অনৌবা নমুনাশিংসু পীরি। ঙসি, ভারতনা মাইপাক্না মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দিজিতেল আইদেন্তিদি প্লেতফোর্ম থবক ওইনা পাংথোক্লি। ঙসি, ভারত্ত য়ু.পি.আইগী খুৎথাংদা থা খুদিংগী লুপা করোর কয়াগী দিজিতেল ত্রান্সসেক্সনশিং পাংথোক্লি। ঙসি মালেমগী লৈবাক কয়ানা ভারতকী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাষ্ট্রকচরদা থৱায় য়াওবা উৎলি। দ্রোন তেক্নোলোজি অমসুং স্পেস ইকোনোমিদা ভারত অনৌবা থাকশিং য়ৌরে।
মরুপশিং,
ন্যুজিলেন্দগুম্না ইকোলোজি অমসুং ইকোনোমি অনিমক্ত কমদৌনা ভারতনা থোং মান্ননা চৎপগে হায়বা উৎপা অনৌবা ভারতকী শক্তমশিং লৈরে।
মরুপশিং,
ভারতকী চাউখৎপগী অতোপ্পা শক্তম অমা লৈরে, মদুদি ঐখোয়গী নাৎ অমসুং চৎনবীশিংনি। ভারতনা লৈবাক অসিগী ইকোনোমি অমসুং ইকোলোজিদা মরুওইনা লৌবগুম্না, লৈবাক অসিনা মসিগী হেরিতেচসু মীৎয়েং চঙলি।
মরুপশিং,
কমদৌনা ভারতনা থবক পায়খৎপগে হায়বগী খুদমদি শ্রী গুরু গ্রান্থ সাহিব জিগী শেংলবা মওং অসিনি। অফগানিস্তান্দা লাল লাকপা মতমদা, মপুংফানা ইকায়খুম্নবা উৎপগা লোয়ননা ঐখোয়না ভারত্ত গুরু গ্রান্থ সাহিবকী শেংলবা মওংশিং পুরকখি।
মরুপশিং,
মীওইবা খুন্নাই শীনবা থুংনা ঐখোয়গী শক্নাইরবা সিখ গুরুশিংনা সেবা, থৌনা, মান্নবা অমসুং মীওইবগী মীনুংশিগী পাউজেল পীরি। মালেমগী মফম শীনবা থুংনা গুরুদ্বারাশিং, মীয়ামগী থবক তৌনবা সেন্তরশিং লৈরি। কনাগুম্বা অমা চাক লাম্লবদি, মহাক চাবা ফংগনি। কনাগুম্বা অমা অৱাবা তারবদি মহাক মতেং ফংগনি।
শ্রী হরমিন্দর সাহিবতা সেবাগীদমক শেন কৎপদা এফ.সি.আর.এগা মরী লৈনবা খুদোংচাদবা খর থোক্লে হায়না সিখ ফুরুপকী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং খরনা ঐখোয়দা খঙহল্লে। ঐখোয়না মখোয়গী খুদোংচাদবশিং খুদক্ত কোকহল্লে।
মরুপশিং,
অদোম ময়াম্না শ্রী হেমকুন্দ সাহিব জিসু খঙলে। হিমালয়গী ৱাংলবা চীঙজাওশিংদা। চহি কয়া উন কুপ্লবা চীঙদোলশিংনা কোইশিন্দুনা লৈখি। কনাগুম্বা অমনা মফম অদুদা লাই খুরুম্বা চৎনিংলবদি লম্বী য়াম্না নুংঙাইরমদে, মফম অদুদা মীওই খর খক চৎলম্মী। মরুওইনা ঐখোয়গী সিখ ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং লাই খুরুম্নবা মফম অদুদা চৎখি।
মরুওইনা ঐখোয়গী অহলশিং, ঐখোয়গী সিখ ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং মফম অদুদা লাই খুরুম্বা চৎপদা লাইনবা সরকারনা হেমকুন্দ সাহিব ফাওবা রোপৱে অমা শেমগৎলি।
মরুপশিং,
সাহিবজাদাশিংগী থৌনা অমসুং থৱায় কৎখিবা নিংশিংনবা ঐখোয়গী সরকরনা চহি খুদিংগী দিসেম্বর ২৬ দা ‘বীর বাল দিবস’ পাংথোকপা হৌখ্রে। ঙসিদি, নুমিৎ অসি লৈবাক শীনবা থুংবদা ইথিল পীনবা কুহ্মৈ অমা ওইরে। ঙসিদি, কেরলাদগী অসাম ফাওবগী অঙাংশিং ফাওবা সাহিবজাদাশিং অমসুং মাতা গুজরিগী কৎথোকপগী মরমদা খঙলে।
‘বীর বাল দিবস’ না ভারতকী মশিং থিঙমদ্রবা নহারোলশিং অমসুং নহারোলশিংগী থম্মোয়শিংদা অচেৎপা থৌনা পোকহল্লে।
মরুপশিং,
ঐনা শেংলবা মতৈ-মনাও অমগী মতাংদসু হায়গনি। ঐগী সরকারদা মরুপ অমা য়াওরি, হরদিপ পুরি সিংহ। পুরি ইমুংগী মপা-মপুশিং শ্রী গুরু গোবিন্দ সিংহ জিগী ভক্তশিংনি। মহাক্কী ইমুংনা শ্রী গুরু গোবিন্দ সিংহ জি অমসুং মাতা সাহিব কৌর জিগী “জোদে সাহিব” চহি ৩০০ ঙাক-শেন্দুনা লাক্লি হায়না হরদিপ পুরি সিংহনা ঐঙোন্দা হায়খি।
লৈবাক অসি খায়দোকপা মতমদা পুরি সাহিবকী মপা-মপুশিংনা তেক্ত কাইদনা দিল্লিদা পুরকখি। মহাক্কী ইমুংনা শেংলবা “জোদে সাহিব” সিখ শঙ্গত্ত শীন্নখি অমসুং মদুদগী মীওই কয়া উবা ফংখি।
সিখ চৎনবীশিং খঙবা কম্মিতি অমা মতম অদুদা ঐখোয়না শেমখি, ঐখোয়না অখঙ-অহৈশিংগী পাউতাক লৌখি অমসুং শেংলবা জোদে সাহিবশিং অহানবা ওইনা শেংলবা শ্রী গুরু গোবিন্দ সিংহ জি পোকখিবা মফম শ্রী পাত্ন সাহিবতা থম্নবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌখি।
হৌজিক শেংলবা জোদে সাহিব অসি পাত্ন সাহিবকী শেংলবা লমদমদা লৈবদা ঐ য়াম্না হরাওই অমসুং শেংলবা থৌরম অদু শরুক য়াবা ফংখিবা ঐগী লাইবক ফবনি। অদোম্না ভারত্ত লাকপা মতমদা পাত্ন সাহিবতা চৎনবা ঐনা অদোমদা হায়জরি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐনা মফম অসিদা থাজবা কয়া, নুংশিবা কয়া অমসুং নিংশিংবা থম্লম্লে। ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমনা ন্যুজিলেন্দা লাকপদা চহি ৪০ চঙখি হায়না ঐনা অদোমদা হায়গনি, অদুবু অদোম্না মতম শাংনা ঙাইররোই। হৌজিক মসি চহি ৪০ চঙলরোই, মসি মোদীগী গেরেন্তিনি।
মোদীগী গরেন্তি হায়বগী ৱাহন্থোক্তি, থাজবা অদু থবক ওইনা পাংথোকপনি।
মরুপশিং,
ঐনা অদোমদা করিগুম্বা খর হায়জনিংই। মপান লৈবাক্ত লৈরিবা ভারতমচাশিংগী অঙাংশিংগী অনৌবা চাংয়েং অমা মতম খরগী মমাঙদা ঐখোয়না পাংথোকখ্রে। ভারত মশক খঙবদা অমসুং ভারতকী খেন্নবশিং খঙবদা ঐখোয়গী অঙাংশিংগী মতেং পাংনবা, ঐখোয়না ভারত খঙউ কুইজ হৌদোকখ্রে। মসি চুম্নগী হৌদোকপা খক্তনি অমসুং মদুদা ঐখোয়গী মরুপশিংনা শরুক য়াবদা ঐ য়াম্না হরাওই।
হৌজিক ঐখোয়না থৌরম অসি অৱাংবা তেক্নোলোজিশিংগা লোয়ননা ৬শুবা ইদিসন পাংথোক্লে। হৌজিক এপ্পকী খুৎথাংদা থৌরম কয়া পাংথোক্লি। নহারোলশিং থৌরম অসি শরুক য়ানবা ঐনা হায়জরি। ভারত্ত লাকউ অমসুং ন্যুজিলেন্দগী মীয়ামগা লোয়ননা ভারতকী চৎনবী মশক খঙউ।
মরুপশিং,
বিকসিত ভারত অমগী মঙাল অমসুং ন্যুজিলেন্দগী নুংঙাই য়াইফবগা লোয়ননা অফবা তুংলমচৎ অমা ঐনা উরে। থাজবা অসিগা লোয়ননা, ময়াম পুম্নমক অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রী লক্সন অমসুং মহাক্কী কাংবু থাগৎচরি! ন্যুজিলেন্দগী মীয়াম থাগৎচরি!
ঐগা লোয়ননা অমুক হন্না হায়মিন্নসি, ভারত মাতা কি জয়! বন্দে মাতারম!
অদোম থাগৎচরি!
কি ওরা!

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s Address to the Indian Community in New Zealand
11 JUL 2026 6:53PM by PIB Delhi
Namaste!
Ki Ora New Zealand!
In India, we often hear the phrase, 20 years later. But today, after forty years, an Indian Prime Minister has set foot on the soil of New Zealand. It is my privilege to be here. I bring with me the good wishes of 1.4 billion Indians for all the people of New Zealand, and for each one of you.
Friends,
This may be my first visit to New Zealand as Prime Minister. But 25 to 30 years ago, when I was not part of any government and was not known in public life, I had the opportunity to visit New Zealand. During that visit, someone gifted me three things, which I took back with me to India: this muffler, a cap, and a pair of gloves, because it was winter.
And one of those gifts is with me even today. The muffler you see here was gifted to me by a friend in New Zealand 25 to 30 years ago. I have used it many times over the years, and I have preserved it with great care to this day, just as I cherish your affection.
When this visit to New Zealand was finalised, I made a point of bringing it with me, especially because I was told the weather would be quite cold.
Friends,
The relationship between India and New Zealand is built on shared memories, friendship, values and a shared commitment. There is a beautiful New Zealand tradition that captures the essence of this relationship. For centuries, one word has brought people together here - waka. A waka is not merely a canoe; it is a symbol of our shared journey. And today, that very waka of India-New Zealand relations is ready to embark on a new voyage.
Before us lies an open ocean full of opportunities. The winds are with us. The vast waves of the sea are with us. The blue sky of our collective resolve is with us. There is much to achieve, and I know that we will succeed.
Friends,
I am fully confident that this journey will be a success. Do you know why? Not because of Modi, but because all of you are its true navigators. From Auckland to Wellington, and from Christchurch to Queenstown, the Indian community spread across every corner of New Zealand is a sailor on this shared journey.
Friends,
Before I proceed, I would like to acknowledge my friend, Prime Minister Christopher Luxon, my colleagues from the Government of New Zealand, and the members of the Labour Party present here.
Their presence reflects the strong bipartisan support that India-New Zealand relations enjoy. It also speaks to the remarkable achievements and significant contributions of the Kiwi Indian community. Your presence at this celebration of the Kiwi Indian community has made the occasion even more vibrant.
I am deeply grateful for the warmth, affection and enthusiasm with which you have welcomed all of us.
Your Excellency, you are also a great favourite among the Kiwi Indian community. The dance that you and Chris Hipkins performed to Dama Dam Mast Kalandar during India's Independence Day celebrations went viral. Those dance moves have left a lasting impression on the hearts of Kiwi Indians.
Friends,
New Zealand is truly a remarkable country. It is a land of peace, prosperity, nature and culture. But its greatest strength lies in its people. The people of New Zealand have shown that when a nation moves forward with passion and purpose, it inspires the world.
The Kiwi Indian community here has also been embraced with great warmth and affection by the people of New Zealand, who have made you an integral part of their team. They have placed their trust in your talent and your vision. And today, whether it is New Zealand's economy or its society, Kiwi Indians are adding new colours to every sphere.
New Zealand is a place where Nikhil Ravishankar can become the CEO of Air New Zealand, where Anand Satyanand can serve as Governor-General, and where talents such as Rachin Ravindra, Ish Sodhi and Ajaz Patel can find opportunities in the national cricket team.
New Zealand is also a place where even its roads pay tribute to Indian places. There is Khandallah, Bombay Hills and Coromandel.
There are streets named Calcutta Street, Delhi Crescent and Amritsar Street, among many others. Living here, you have truly become Kiwi yourselves. In fact, I am told that no matter what topic a conversation begins with, before long it inevitably turns to the weather!
Friends,
Whenever I have met New Zealand's leaders, they have spoken very highly of all of you. The praise is for you, but it fills me with pride.
Friends,
As you all know, India is a civilisation that is thousands of years old, and today it is embracing modernity while preserving its ancient heritage. In every era and at every stage of its history, India has transformed itself. The reason for this is our eagerness to learn.
India learns from everyone. For us, what matters is not the size of another country's population, but its commitment to public welfare. That is why we have learned much from New Zealand, and we continue to do so.
New Zealand was the first country in the world to grant women the right to vote. Today, we see women making significant contributions across New Zealand's society. India, too, is opening new avenues of opportunity for women under the vision of women-led development.
Friends,
New Zealand has demonstrated how a strong rural economy can transform a nation's destiny. One of New Zealand's greatest strengths is the efficient ecosystem it has built around agriculture. Whether it is traceability, food safety or compliance systems, these offer valuable inspiration. They hold important lessons for a large agricultural nation like India, with its millions of small farmers.
Through the Zespri model, New Zealand has shown that even small farmers can build globally recognised brands. We also have much to learn from New Zealand's climate-smart precision farming technologies.
Friends,
Here, Manuka honey is often referred to as "liquid gold". Just as honey in New Zealand is associated not only with tradition and taste but also with health and wellness, honey also holds great significance in India's Ayurvedic tradition. You will be pleased to know that India, too, is implementing a national mission to promote beekeeping. As a result, honey production in the country has increased significantly.
These days, the honey that comes from the heights of the Himalayas is becoming not just gold, but almost like diamond. I believe we can also learn a great deal from New Zealand about further enhancing honey production.
Friends,
This year marks the centenary of India–New Zealand sporting relations. A hundred years ago, our hockey team visited New Zealand to play. During that tour, Major Dhyan Chand’s outstanding performance was widely appreciated. His hockey skills won the hearts of the people of New Zealand as well.
Friends,
In the language of content creators, I would say that this is the era of collaborations. New Zealand and India can create remarkable collaborations in sports as well. Rugby is one such example.
I have just been informed that the All Blacks have secured a remarkable victory in a rugby match a short while ago. India would like to learn from New Zealand in the field of rugby. For India to progress in rugby, we need coaches and experts, and New Zealand can provide valuable support in this area. The recent coaching programme between New Zealand Rugby and Rugby India in Bhubaneswar is a good beginning in this direction.
Friends,
Before coming here today, I visited a sports startup event in New Zealand. The innovations and new ideas emerging in sports technology truly impressed me. I am confident that we can achieve a great deal together in the field of sports technology.
The future of India and New Zealand is interconnected. One example of this is our cooperation in the space sector. When India’s Chandrayaan landed on the Moon’s south pole, the whole of New Zealand celebrated the moment with great enthusiasm. It was a moment of pride for all of us.
Now, let me share another matter of pride with you. New Zealand’s technology has also contributed to this success and gives you another reason to feel proud. New Zealand’s space companies have worked with us on several occasions. We are working to take this cooperation even further in the future.
Friends,
The space sector itself is enough to demonstrate how much the economies of India and New Zealand can offer to each other. This is also the spirit behind our Trade Agreement. This Trade Agreement will accelerate our journey towards a developed India and create new opportunities for businesses in both India and New Zealand.
Friends,
India and New Zealand share another very important similarity. This similarity lies in our indigenous cultures in celebrating and preserving our indigenous heritage. Today, I would like to specially acknowledge the Māori community.
I did not see the Haka merely as a performance. I saw in the Haka the soul of a community. It reflects courage, self-respect, reverence for one’s ancestors, and the collective strength of an entire community.
Friends,
There is a beautiful word in Māori culture, “Manaakitanga.” It means showing respect, offering a sense of belonging, and caring for someone wholeheartedly. In India, we also say, “Atithi Devo Bhava”, the guest is like God.
The words are different, the contexts are different, the attire is different, and the languages are different, but the sentiment is exactly the same.
Similarly, in Māori culture, there is a beautiful word for family, “Whanau,” meaning family. It encompasses multiple generations, relationships, and the entire community. In India too, we do not view family merely as a social arrangement; for us, family is an institution.
Friends,
There is another beautiful concept in Maori tradition — Kaitiakitanga. It teaches us that we are not the owners of nature; we are its guardians. India, too, has long upheld the same philosophy: "Mata bhoomih putroham prithivyah" — "The Earth is our mother, and I am her son." Guided by this spirit, India has launched several initiatives to protect Mother Earth, including Ek Ped Maa Ke Naam and the Natural Farming Mission.
Friends,
I know that even though you live thousands of kilometres away, India continues to occupy a special place in your hearts. In the course of your daily lives, in one way or another, India is always present. Isn't that true? Your body may be here, but where is your heart? That is why you closely follow every achievement of India.
When you watch a cricket match from the stadium, many details can go unnoticed. But when you watch it on television from home, you catch every little nuance. In the same way, you remain aware of every development in India. And that is what makes you truly special.
Indians living abroad contribute to the progress of the countries they call home, while at the same time staying deeply connected with the development of their own country.
Friends,
We cherish our janmabhoomi, our motherland, with all our hearts, and we are equally devoted to our karmabhoomi, the land where we work and build our lives.
Friends,
Amidst global challenges, the pace at which India is progressing today is truly unprecedented. Let me present before you a bouquet of India's achievements, a bouquet that reflects the nation's capabilities. I have brought this bouquet especially for you. And I am certain that it contains at least one flower that you will admire, one that will also fill you with pride.
So, are you ready? Shall I present the bouquet? As I do, you can look for the flower that appeals to you the most. Or perhaps, every flower in this bouquet belongs to you.
Friends,
Today, India is the world's fastest-growing major economy. India is the world's largest vaccine producer. India is among the world's leading countries in mobile data consumption. Today, India is the world's second-largest mobile phone manufacturer. It is also the world's second-largest telecommunications market. India is the world's second-largest producer of wheat and the world's largest producer of milk. It is also the world's second-largest producer of fish.
Friends,
Not only that, today India is the world's third-largest automobile market. India has also emerged as the world's third-largest start-up ecosystem. India is set to become the world's third-largest producer of renewable energy very soon. It has also become one of the world's leading countries in terms of solar energy capacity.
Friends,
Today, India is also offering new models of development to the world. India is successfully operating the world's largest digital identity platform. Today, billions of digital transactions take place every month in India through UPI. Dozens of countries around the world are showing interest in India's Digital Public Infrastructure. India is also reaching new heights in drone technology and space economy.
Friends,
This is the picture of a new India, one that demonstrates how India, like New Zealand, is maintaining a balance between ecology and the economy.
Friends,
There is another important dimension to India's growth. It is our heritage. Just as India attaches importance to its economy and ecology, it places equal emphasis on preserving its heritage.
Friends,
An example of how India responds in times of need is the manner in which we handled the sacred swaroops of Guru Granth Sahib. When the crisis unfolded in Afghanistan, we brought the sacred swaroops of the Guru Granth Sahib to India with the utmost reverence and respect.
Friends,
Our great Sikh Gurus gave the message of service, courage, equality and compassion to all humanity. In every part of the world, Gurdwaras serve as centres of selfless service. Anyone who comes hungry is offered a meal. Anyone in distress finds support.
In this spirit, members of the Sikh community had brought to our attention certain difficulties related to FCRA provisions affecting seva at Sri Harmandir Sahib. We took immediate steps to resolve the issue.
Friends,
All of you are familiar with Hemkund Sahib Ji. Located high in the Himalayas, it remains surrounded by snow-covered peaks for much of the year. The pilgrimage route is extremely challenging, and only a limited number of devotees are able to undertake the journey, especially our Sikh brothers and sisters who visit the shrine.
To make the pilgrimage to Hemkund Sahib more convenient, particularly for our elderly devotees and our Sikh brothers and sisters, the Government is also constructing a ropeway to the shrine.
Friends,
Our Government has also instituted the annual observance of Veer Bal Diwas on 26 December in eternal remembrance of the courage and sacrifice of the Sahibzadas. Today, it has become an occasion of inspiration for the entire nation. From Keralam to Assam, children across India are now learning about the sacrifice of the four Sahibzadas and Mata Gujri.
Veer Bal Diwas has instilled a spirit of unwavering courage in the hearts of countless children and young people across India.
Friends,
I would also like to speak to you about the sacred Jore Sahib. One of my colleagues in the Government is Shri Hardeep Puri. The ancestors of the Puri family served Guru Gobind Singh. Shri Hardeep Puri told me that his family has preserved the sacred Jore Sahib of Guru Gobind Singh Ji and Mata Sahib Kaur Ji for over 300 years.
At the time of Partition, Shri Puri's ancestors brought these sacred relics safely to Delhi. The family wished to entrust the sacred Jore Sahib to the Sikh Sangat so that a larger number of devotees could have the opportunity to pay their respects.
We then constituted a committee and sought the advice of experts well versed in Sikh traditions. Based on their recommendations, it was decided that the sacred Jore Sahib should be taken to the place where Guru Gobind Singh first set foot on this sacred land, the place of his birth, our revered Patna Sahib.
I am delighted that the sacred Jore Sahib is now at the holy shrine of Patna Sahib. It was my privilege to witness that sacred occasion and to be present there. I would also urge all of you that whenever you visit India, do make it a point to pay your respects at Patna Sahib.
Friends,
Today, I leave with immense confidence, immense affection, and countless cherished memories. And let me also say this to you: this time, it took 40 years for an Indian Prime Minister to visit New Zealand. But you will not have to wait that long again. It will not take another 40 years. That is Modi's guarantee. And Modi’s guarantee means, a guarantee that it will be fulfilled.
Friends,
I would also like to make a request to you. Some time ago, we launched a new initiative for the children of our Indian diaspora. To help our children understand India and showcase India's diversity to the world, we started the Bharat Ko Janiye Quiz. So far, only the curtain-raiser has been held, and I have been deeply impressed by the enthusiasm with which our young participants have taken part.
Now, we are making the sixth edition of this programme even more technology-driven. Many of the events this time will be conducted through an app. I urge all the young people here to participate in this programme. Get to know India better and help connect the people of New Zealand with India's rich heritage.
Friends,
I see a bright future ahead, one illuminated by the vision of a developed India and the prosperity of New Zealand. With this confidence, I once again thank you all very much.
My sincere thanks to Prime Minister Luxon and his team. My gratitude to the people of New Zealand.
Once again, join me in saying, Bharat Mata Ki Jai!
Vande Mataram!
Thank you!
Ki Ora!
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.