ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ- ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ରଣନୀତିକ ସହଭାଗିତା: ୨୦୩୦ ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ୍
11 JUL 2026 8:06AM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୧ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ରେ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଅକଲାଣ୍ଡ ଠାରେ ପରସ୍ପରକୁ ଭେଟି ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ‘ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ରଣନୀତିକ ସହଭାଗିତା' ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବା ନେଇ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ରଣନୀତିକ ସହଭାଗିତାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଟୁ ୨୦୩୦' କୁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଢାଞ୍ଚା ଭାବେ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି। ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାରେ ଏହି ରୋଡମ୍ୟାପର ନିମ୍ନଲିଖିତ ସ୍ତମ୍ଭଗୁଡ଼ିକରେ ଉଲ୍ଲେଖିତ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଏହି ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ ।
ସ୍ତମ୍ଭ ୧: ରାଜନୈତିକ ଏବଂ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ
ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମେତ ନିୟମିତ ଭାବରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୈଠକ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଗସ୍ତ ସୂଚୀବଦ୍ଧ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବେ ।
ନିୟମିତ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସହଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ ।
ସାଧାରଣ ସ୍ୱାର୍ଥର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ବୈଠକ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟାକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଖରିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ ।
ଭାରତ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ସଂସଦୀୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ସରକାରୀ ଗସ୍ତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ ।
୨୦୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ରୋଡ୍ ମ୍ୟାପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ସ୍ତରରେ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଉପ ସଚିବ (ଆମେରିକା ଏବଂ ଏସିଆ) ସ୍ତରରେ ବାର୍ଷିକ ବୈଠକର ଅଭ୍ୟାସକୁ ଏକୀକୃତ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବେ ।
ସ୍ତମ୍ଭ ୨: ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ
ଅଭ୍ୟାସ, ୟୁନିଟ୍ (ସାମୁଦ୍ରିକ, ବାୟୁ, ସ୍ଥଳଭାଗ) ଗସ୍ତ, ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ କର୍ମଚାରୀ ବିନିମୟ, କ୍ରୀଡା ପରିଦର୍ଶନ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା କର୍ମଚାରୀ କଲେଜ ବିନିମୟ ଏବଂ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ସାମରିକ ପାରସ୍ପରିକ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିବେ ।
ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସ୍ତର ସମେତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମ୍ୱନ୍ଧୀୟ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଜାରି ରଖିବେ ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଉପରେ ୨୦୨୫ ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ବୁଝାମଣାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସେବା ସ୍ତରରେ ନିୟମିତ, ସଂରଚିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କ ବଜାୟ ରଖିବା ଜାରି ରଖିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ ଜାରି ରଖିବେ ।
ନିକଟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିବା 'ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣା', 'ହାଇଡ୍ରୋଗ୍ରାଫି ଏବଂ ନୌଚାଳନା ମାନଚିତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ବୁଝାମଣା', ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ 'ପାରସ୍ପରିକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସହାୟତା ବୁଝାମଣା' କୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା। ୧୦. ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣାର ଏକ ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନୌସେନା ଅଭ୍ୟାସ ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ନୌସେନା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପରିଚାଳନା କରିବା।
ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଦକ୍ଷେପର ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ସ୍ତମ୍ଭ ଅଧୀନରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବେ ।
ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନେତତ୍ୱରେ ଏକ ବାର୍ଷିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଆଲୋଚନା ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ ।
ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ଏକ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଜେ.ଡବ୍ଲୁ.ସି.) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମତି ଅନୁଯାୟୀ ସି.ଟି. ଉପରେ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିବେ ।
ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ସାଇବର ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ସହଭାଗୀ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ନିୟୋଜିତ ରଖିବେ ।
ନାର୍କୋଟିକ୍ ଡ୍ରଗ୍ସ, ମାନସିକ ଦ୍ରବ୍ୟ, ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ସମ୍ୱନ୍ଧୀୟ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକର ଚାଲାଣ ମୁକାବିଲାରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ଆନୁଷ୍ଠାନିକୀକରଣ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ।
ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଭାରତର ଜାତୀୟ ତଦନ୍ତ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋଲିସ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆନୁଷ୍ଠାନିକୀକରଣ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ।
ଭିତ୍ତିଭୂମି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସ୍ଥିରତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମିଳିତ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବେ ।
ସ୍ତମ୍ଭ ୩: ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ
୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ୍ ଡଲାର ୭ ବିଲିୟନ (୩୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ।
ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଏକତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ ।
କଷ୍ଟମ୍ସ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୨୪ କଷ୍ଟମ୍ସ ସହଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ସି.ସି.ଏ.) ଅଧୀନରେ ୨୦୨୫ ପ୍ରାଧିକୃତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅପରେଟର୍ସ ପାରସ୍ପରିକ ଚିହ୍ନଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଏ.ଇ.ଓ.- ଏମ.ଆର.ଏ.) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବେ ।
ପ୍ରାଥମିକ ଶିଳ୍ପ
ସଂଯୁକ୍ତ ଗବେଷଣା, ଜ୍ଞାନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ନବସୃଜନ ଏବଂ ବଜାର ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଉପରେ ସହଯୋଗ ଚୁକ୍ତିନାମା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରନ୍ତୁ ।
ନିରନ୍ତର ନୀତି ଆଲୋଚନା, ବୈଷୟିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ବାଣ୍ଟିବା ମାଧ୍ୟମରେ ବନୀକରଣ ସହଯୋଗ ଉପରେ ୨୦୨୫ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରନ୍ତୁ । ୨୩. ବୈଷୟିକ ଏବଂ ନୀତିଗତ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ସହଯୋଗ ଚୁକ୍ତିନାମକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବେ ।
ପର୍ଯ୍ୟଟନ
ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପରିଦର୍ଶକ ପ୍ରବାହ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବେ ।
ଅପଡେଟ୍ ହୋଇଥିବା ବିମାନ ସେବା ଚୁକ୍ତିନାମା ଅନୁଯାୟୀ ସିଧାସଳଖ (ଅବିଚ୍ଛିନ୍ନ) ବିମାନ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ ।
ସ୍ତମ୍ଭ ୪: ଲୋକ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ପ୍ରବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ସାମିଲ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବେ ।
କ୍ରୀଡ଼ା ଉପରେ ୨୦୨୫ ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଜାରି ରଖିବେ ।
ଭାରତର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରାଳୟ ଏବଂ 'ସ୍ପୋର୍ଟ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ' ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିବା 'ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ କ୍ରୀଡ଼ା ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା' କୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା।
ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ଏକ ବିଶେଷଜ୍ଞ ସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାକୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତୁ।
ଉଭୟ ଦେଶର ସାମୁଦ୍ରିକ ଶିଳ୍ପକୁ ସହଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ନାବିକ ଯୋଗ୍ୟତା ପ୍ରମାଣପତ୍ରର ସ୍ୱୀକୃତିକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ସୁଯୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ଭାରତର ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଏବଂ ମାରିଟାଇମ୍ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିବା।
ଭାରତର ଲୋଥାଲ୍ ସ୍ଥିତ 'ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ ପରିସର' ଏବଂ 'ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମାରିଟାଇମ୍ ମ୍ୟୁଜିୟମ୍' ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଅଧୀନରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
ଉଭୟ ଦେଶର ସଂସ୍କୃତିକୁ ଅଧିକ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିବା ପାଇଁ 'ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣା'କୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା।
ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାର ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା।
ସ୍ତମ୍ଭ ୫: ଶିକ୍ଷା, ଗବେଷଣା, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା
ଭାରତ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ସୂଚନାର ନିରନ୍ତର ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଦୁଇ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ୨୦୨୫ ଶିକ୍ଷା ସହଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବେ ।
ଶିକ୍ଷା ସହଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ସରକାରୀ ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ସମ୍ପର୍କର ସଂଖ୍ୟାକୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବେ ।
ସୌର ନିୟୋଜନ, ଆର୍ଥିକ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ଆଲାଏନ୍ସ ସହିତ ସକ୍ରିୟ ସମ୍ପର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ କମ ନିର୍ଗମନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବେ ।
ସ୍ଥାୟୀ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଆଲାଏନ୍ସ ସହିତ ଜଡିତ ରହିବେ ।
କୃଷି, ଜଳବାୟୁ, ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ନୂତନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଗବେଷଣା, ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ପରିସର ଏବଂ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀ, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବେ ।
ପ୍ରସ୍ତୁତି, ଜରୁରୀକାଳୀନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଭାରତର ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରାଧିକରଣ ଏବଂ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଜାତୀୟ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିଚାଳନା ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସହଯୋଗ ସ୍ମାରକପତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବେ ।
ସ୍ତମ୍ଭ ୬: ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ
ଭାରତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ନିୟମ ଆଧାରିତ ଏକ ନିୟମକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ASEAN ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଞ୍ଚଳିକ ମଞ୍ଚ ଉପରେ ମତାମତ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିବେ ।
ଭାରତ- ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଦକ୍ଷେପର ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ସ୍ତମ୍ଭ ଅଧୀନରେ କଂକ୍ରିଟ୍ ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ, ବିଶେଷକରି ଅନକ୍ଲୋସ୍ ଅନୁଯାୟୀ ବିବାଦର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବେ ।
ଜାତିସଂଘରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏକ ସଂସ୍କାରିତ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରାର୍ଥୀତ୍ୱ ସମେତ ଜାତିସଂଘର ସଂସ୍କାରକୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତୁ ।
ବହୁପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନରେ ପ୍ରାର୍ଥୀତ୍ୱ ପାଇଁ, ଯେଉଁଠାରେ ସମ୍ଭବ, ପାରସ୍ପରିକ ସମର୍ଥନ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଜାରି ରଖିବେ ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏଥିପ୍ରତି ସଦାବେଳେ ଧ୍ୟାନ ଦେବେ ଯେ ଭାରତ- ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା: ୨୦୩୦ ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ କୌଣସି ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ଜନ୍ମ ଦିଏ ନାହିଁ ଏବଂ ଘରୋଇ କିମ୍ୱା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ କୌଣସି ଆଇନଗତ ଭାବରେ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଅଧିକାର କିମ୍ୱା ଦାୟିତ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରେ ନାହିଁ ।

Prime Minister's Office
India-New Zealand Strategic Partnership: Roadmap to 2030
11 JUL 2026 8:06AM by PIB Delhi
The Prime Ministers of India and New Zealand met in Auckland, New Zealand on 11 July 2026 and announced the creation of the India-New Zealand Strategic Partnership. The Prime Ministers endorsed this Roadmap to 2030 as a shared framework to guide joint action and further strengthen the India-New Zealand Strategic Partnership over the next four years. The Strategic Partnership includes, but is not limited to, the areas and initiatives set out in the following pillars of this roadmap.
Pillar I: Political and Diplomatic Engagement
Endeavour to schedule meetings and reciprocal visits, on a regular basis, between respective Prime Ministers and Cabinet Ministers, including on the sidelines of regional and multilateral events.
Ensure effective high-level cooperation through regular Foreign Ministers’ Dialogue.
Intensify meetings and interactions between relevant Ministries and Government Departments to deepen cooperation in all sectors of common interest.
Promote regular parliamentary exchanges and official visits between India and New Zealand.
Consolidate the practice of annual meetings at the Secretary level, Ministry of External Affairs of India, and Deputy Secretary (Americas and Asia), Ministry of Foreign Affairs and Trade of New Zealand, to provide a mechanism to steer and coordinate the implementation of the Strategic Partnership and the Roadmap to 2030.
Pillar II: Defence and Security Cooperation
Continue to pursue military interaction via exercises, visits of units (maritime, air, land), short-term personnel exchanges, sporting visits, defence staff college exchanges, and high-level defence dialogues.
Continue to enhance dialogue on defence related matters, including at the Ministerial level.
Continue to implement the 2025 India–New Zealand Memorandum of Understanding on Defence Cooperation and maintain regular, structured defence engagement at Defence Ministry and Service levels.
Implement the recently agreed Maritime Cooperation Arrangement, Implementing Arrangement on Cooperation in Matters of Hydrography and Nautical Cartography, and a Mutual Logistics Support Arrangement focused on the maritime domain. 10. Conduct naval activities, including bilateral naval exercises, as part of the Maritime Cooperation Arrangement.
Pursue cooperation on maritime matters under the Maritime Security pillar of the Indo-Pacific Oceans Initiative.
Establish an annual Maritime Security Dialogue led by Ministry of External Affairs of India and Ministry of Foreign Affairs and Trade of New Zealand.
Operationalise the Memorandum of Arrangement establishing a Joint Working Group (JWG) on Counter-Terrorism (CT), led by the Ministry of External Affairs of India and the Ministry of Foreign Affairs and Trade of New Zealand and convene the first meeting of the JWG on CT at a time that is mutually agreed.
Engage on shared cyber security priorities through the India-New Zealand Cyber Dialogue.
Work towards the formalisation of the India-New Zealand Memorandum of Arrangement on Cooperation in Combating Trafficking of Narcotic Drugs, Psychotropic Substances, Precursor Chemicals and Related Matters.
Work towards the formalisation of a Memorandum of Arrangement between National Investigation Agency of India and the New Zealand Police on law enforcement cooperation.
Strengthen collaboration through the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure to improve the resilience of infrastructure systems.
Pillar III: Trade and Economic Cooperation
Bilateral Trade
Work towards an aspirational goal of doubling bilateral two-way trade in goods and services to NZ$7 billion (₹35,000 crore) by 2030.
Work together on next steps for the India-New Zealand Free Trade Agreement to ensure its early entry into force and effective implementation.
Operationalise the 2025 Authorised Economic Operators Mutual Recognition Arrangement (AEO-MRA) under the aegis of the 2024 Customs Cooperation Arrangement (CCA) to simplify customs processes and facilitate trusted trade.
Primary Industries
Implement the 2025 Memorandum of Cooperation on Horticulture to advance joint research, knowledge exchange, post harvest innovation, and market development initiatives.
Implement the 2025 Letter of Intent on Forestry Cooperation through sustained policy dialogue, technical exchanges, and best practice sharing. 23. Implement the Memorandum of Cooperation on Animal Husbandry and Dairying to advance technical and policy collaboration.
Tourism
Operationalise the Memorandum of Arrangement on Tourism to promote two-way visitor flows and industry cooperation in the tourism sector.
Promote tourism growth by encouraging airlines to commence direct (non stop) flights under the updated Air Services Agreement.
Pillar IV: People, Culture, and Sport
Engage diaspora communities as partners in strengthening bilateral people to people links.
Continue to implement the 2025 Memorandum of Cooperation on Sport.
Implement the India-New Zealand Joint Action Plan on Sport between the Ministry of Youth Affairs and Sports of India and Sport New Zealand.
Support an expert-level exchange on traditional medicine.
Continue dialogue between Directorate General of Shipping, Ministry of Ports, Shipping and Waterways of India, and Maritime New Zealand on opportunities to strengthen the recognition of seafarer competency certificates to support our respective maritime industries.
Encourage cooperation under the Memorandum of Arrangement between the National Maritime Heritage Complex, Lothal, India and the New Zealand Maritime Museum.
Implement the Arrangement on Cultural Cooperation to foster better understanding of our respective cultures.
Encourage cooperation between local governments.
Pillar V: Education, Research, Science and Technology, and Disaster Management
Implement the 2025 Education Cooperation Arrangement between the two Ministries of Education to facilitate the continued exchange of information on India’s and New Zealand’s respective education systems.
Endeavour to further grow the number of government and institutional partnerships and engagements aligned to the Education Cooperation Arrangement’s objectives.
Deepen cooperation on climate action and low emissions transitions through active engagement with the International Solar Alliance, focused on solar deployment, financing, and capacity building.
Engage with the Global Biofuels Alliance to support sustainable energy transitions.
Encourage government officials, institutions and industry to scope and build bilateral partnerships in research, science, technology and innovation, with a focus on agriculture, climate, digital transformation, and new and emerging technologies.
Implement a Memorandum of Cooperation between the National Disaster Management Authority of India and the National Emergency Management Agency of New Zealand covering preparedness, emergency response, and capacity building.
Pillar VI: Regional and Multilateral Cooperation
Exchange views on ASEAN led and other regional fora to uphold a rules based Indo Pacific.
Explore concrete cooperation under the Maritime Security pillar of the Indo-Pacific Oceans Initiative and support the peaceful resolution of disputes in accordance with international law, particularly UNCLOS.
Strengthen cooperation at the United Nations and support UN reform, including India’s candidature for permanent membership of a reformed Security Council.
Exchange mutual support, where possible, for candidatures in multilateral and international organisations.
Note that the India-New Zealand Strategic Partnership: Roadmap to 2030 gives rise to no financial commitments and does not create any legally binding rights or obligations under domestic or international law.