প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইন্দিয়া-ন্যু জীলেন্দ স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ: রোদমেপ তু ২০৩০
11 JUL 2026 8:06AM by PIB Imphal
ভারত অমসুং ন্যু জীলেন্দগী প্রধান মন্ত্রীশিংনা ২০২৬গী জুলাই ১১দা ন্যু জিলেন্দগী ওকলন্দদা উনদুনা ইন্দিয়া-ন্যু জীলেন্দ স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ শেম্নবা লাউথোকখি। লাক্কদৌরিবা চহি মরি অসিদা পুন্না থবক পায়খৎনবা অমসুং ইন্দিয়া-ন্যু জীলেন্দ স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা শরুক য়ামিন্নবা ফ্রেমৱার্ক অমা ওইনা ২০৩০ ফাওবগী রোদমেপ অসিবু প্রধান মন্ত্রী অনিনা অয়াবা পীখি। স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অসিদা মখাদা পীরিবা রোদমেপ অসিগী য়ুম্বীশিংদা পল্লিবা হীরমশিং অমসুং ইনিসিয়েতিবশিং অসি য়াওরি, অদুবু মসিনা লোইবদি নত্তে।
য়ুম্বী I: পোলিতিকেল অমসুং দিপ্লোমেতিক এনগেজমেন্ত
রিজনেল অমসুং মল্তিলেতরেল ইভেন্তশিংগী নাকলদা উনবা য়াওনা, মরী লৈনবা প্রধান মন্ত্রীশিং অমসুং কেবিনেৎ মিনিস্তরশিংগী মরক্তা চাং নাইনা মীফমশিং পাংথোকপা অমসুং অমগা অমগা চৎনবা হেনগৎহন্নবা হোৎনগনি।
চাং নাইনা পাংথোকপা ফোরেন মিনিস্তরশিংগী দাইলোগকী খুত্থাংদা অৱাংবা থাক্কী তেংবাং পীনবা থবকশিং পাংথোকপা।
মরী লৈনবা মন্ত্রালয়শিং অমসুং সরকারগী দিপার্তমেন্তশিংগী মরক্তা মীফমশিং অমসুং ইন্তরেক্সনশিং হেন্না চেৎশিলহন্দুনা কম্মন ইন্তরেস্তকী সেক্তর পুম্নমক্তা তেংবাং পীনবা।
ভারত অমসুং ন্যু জীলেন্দগী মরক্তা চাং নাইনা পার্লিয়ামেন্তরী এক্সচেঞ্জ অমসুং ওফিসিএল ভিজিৎশিং প্রমোৎ তৌবা।
স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অমসুং ২০৩০ ফাওবগী রোদমেপ অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা লমজিং-লমতাক্নবা অমসুং কোওর্দিনেৎ তৌনবা মেকানিজম অমা পীনবা ভারতকী মপান থৌরম মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী অমসুং ন্যু জীলেন্দগী মপান থৌরম অমসুং ললোন-ইতিক মন্ত্রালয়গী দিপুতি সেক্রেতরী (অমেরিকাস অমসুং এসিয়া) গী থাক্তা চহিগী ওইবা মীফমশিং পাংথোকপগী থৌওং মপাঙ্গল কনখৎহনবা।
য়ুম্বী II: দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতী কোওপরেসন
এক্সর্সাইজশিং, য়ুনিৎশিং (মেরিটতাইম, এয়র, লেন্দ) ভিজিৎ, অতেনবা মতমগী পর্সনেল এক্সচেঞ্জ তৌবা, স্পোর্তস ভিজিৎ তৌবা, দিফেন্স স্তাফ কোলেজ এক্সচেঞ্জ তৌবা অমসুং অৱাংবা থাক্কী দিফেন্স দাইলোগশিংগী খুত্থাংদা মিলিতরী ইন্তরেক্সন মখা চত্থবা।
মিনিস্তরগী থাক য়াওনা ঙাকশেলগা মরী লৈনবা হিরমশিংদা ৱারী শানবগী মওং মখা তানা হেনগৎহনবা।
দিফেন্স কোওপরেসনগী মতাংদা ২০২৫ ইন্দিয়া-ন্যু জীলেন্দগী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অমসুং দিফেন্স মন্ত্রী অমসুং সর্ভিস লেবেলদা চাং নাইনা, স্ত্রকচর তৌরবা দিফেন্স এঙ্গেজমেন্ত লৈহনবা।
নৌনা য়ানখিবা মেরিতাইম কোওপরেসন এগ্রীমেন্ত, হাইদ্রোগ্রাফী অমসুং নোতিকেল কার্তোগ্রাফীগী হিরমশিংদা কোওপরেসনগী মতাংদা ইমপ্লিমেন্তিং এগ্রীমেন্ত অমসুং মেরিতাইম দোমেনদা ম্যুচুএল লোজিস্তিক সপোর্ত এগ্রীমেন্ত অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা। ১০. মেরিতাইম কোওপরেসন এরেঞ্জমেন্তকী শরুক অমা ওইনা বাইলেতরেল মেরিতাইম এক্সরসাইজশিং য়াওনা নেভল এক্তিবিতীশিং পাংথোকপা।
ইন্দো-পেসিফিক ওসিনস ইনিসিএতিবকী মেরিতাইম সেক্যুরিতীগী য়ুম্বীগী মখাদা মেরিতাইমগী হিরমশিংদা তেংবাং পীনবা মখা চত্থবা।
ভারতকী মপান থৌরম মন্ত্রালয় অমসুং ন্যু জীলেন্দগী মপান থৌরম অমসুং ললোন-ইতিক মন্ত্রালয়না লুচিংদুনা চহিগী ওইনা মেরিতাইম সেক্যুরিতী দাইলোগ অমা লিংখৎপা। ভারতকী মপান থৌরম মন্ত্রালয় অমসুং ন্যু জীলেন্দগী মপান থৌরম অমসুং ললোন-ইতিক মন্ত্রালয়না লুচিংদুনা কন্তর তেরোরিজমদা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ (জে.দবল্যু.জি.) অমা লিংখৎনবা মেমোরেন্দম ওফ এরেঞ্জমেন্ত অসি থবক ওইনা পাংথোকপা অমসুং নাকল অনিমক্না য়ানবা মতম অমদা জে.দবল্যু.জি.গী অহানবা মীফম পাংথোকপা।
ইন্দিয়া-ন্যু জীলেন্দ সাইবর দাইলোগকী খুত্থাংদা মান্নবা সাইবর সেক্যুরিতীগী মরুওইবা হিরমশিংদা থবক তৌমিন্নবা।
নারকোতিক দ্রগশিং, সাইকোত্রোপিক সবস্তেন্সশিং, প্রকুর্সর কেমিকেলশিং অমসুং মসিগা মরী লৈনবা হিরমশিংগী ত্রাফিকিং থেংনবদা মতেং পীননবা ইন্দিয়া-ন্যু জীলেন্দগী মেমোরেন্দম ওফ এরেঞ্জমেন্ত ফোর্মেলাইজ তৌনবগী মায়কৈদা থবক পায়খৎকনি।
ভারতকী নেস্নেল ইনভেস্তিগেসন এজেন্সী অমসুং ন্যু জীলেন্দ পুলিসকী মরক্তা লো এনফোর্সমেন্ত কোওপরেসনগী মতাংদা মেমোরেন্দম ওফ এরেঞ্জমেন্ত অমা ফোর্মেলাইজ তৌনবা থবক পায়খৎকনি।
ইনফ্রাস্ত্রকচর সিস্তেমশিংগী রেসিলেন্স হেনগৎহন্নবা কোলিসন ফোর দিজাস্তর রেসিলেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুত্থাংদা তেংবাং পীনবা মপাঙ্গল কনখৎহনবা।
য়ুম্বী III: ত্রেদ অমসুং ইকোনোমিক কোওপরেসন
বাইলেতরেল ত্রেদ
২০৩০ ফাওবগী মনুংদা গুদস অমসুং সর্ভিসেসতা ন্যু জীলেন্দ দোল্লর বিলিয়ন ৭ (লুপা করোর ৩৫,০০০) ফাওবদা হেনগৎহন্নবা বাইলেতরেল তু-ৱা দব্লিং ত্রেদকী অচৌবা পান্দম ফংনবা থবক পায়খৎপা।
ইন্দিয়া-ন্যু জীলেন্দ ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্তকী অথুবা মতমদা চৎনবা হৌনবা অমসুং ইফেক্তিব ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক মথংগী খোঙথাংশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা।
২০২৪গী কস্তমস কোওপরেসন এরেঞ্জমেন্ত (সি.সি.এ.) গী মখাদা ২০২৫গী ওথোরাইজ ইকোনোমিক ওপরেতর্স ম্যুচুএল রিকোগনিসন এরেঞ্জমেন্ত (এ.ই.ও.-এম.আর.এ.) অসি কস্তমস প্রোসেসশিং লাইথোকহন্নবা অমসুং থাজবা য়াবা ললোন-ইতিক তৌবদা মতেং পাংনবা থবক পায়খৎপা।
প্রাইমরী ইন্দস্ত্রীশিং
জোইন্ত রিসর্চ, নোলেজ এক্সচেঞ্জ, হার্ভেস্তকী মতুংদা ইন্নোভেসন অমসুং মার্কেৎ দিবেলপমেন্ত ইনিসিয়েতিবশিং খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক হোর্তিকলচরদা কোওপরেসনগী ২০২৫ মেমোরেন্দম ইমপ্লিমেন্ত তৌবা।
লেপ্পা লৈতনা পোলিসী দাইলোগ, তেক্নিকেল এক্সচেঞ্জ অমসুং খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শেয়র তৌনবগী থোংদা ফোরেস্ত্রী কোওপরেসনগী মতাংদা ২০২৫গী লেতর ওফ ইন্তেন্ত অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌগনি। ২৩. তেক্নিকেল অমসুং পোলিসী কোলাবোরেসন খুমাং চাউশিনহন্নবা এনিমেল হজবেন্দরি অমসুং দাইরীগী লমদা কোওপরেসন মেমোরেন্দম ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা।
তুরিজম
তুরিজম সেক্তরদা তু-ৱেজ ভিজিস্তর ফ্লোশিং অমসুং ইন্দস্ত্রী কোওপরেসন প্রমোৎ তৌনবা তুরিজমগী মতাংদা মেমোরেন্দম ওফ এরেঞ্জমেন্ত অসি থবক ওইনা পাংথোকপা।
এয়র সর্ভিস এগ্রীমেন্তকী মখাদা এয়রলাইনশিংবু দাইরেক্ত (নোন স্তোপ) ফ্লাইৎশিং হৌনবা পুক্নিং থৌগৎতুনা তুরিজম চাউখৎহন্নবা হোৎনগনি।
য়ুম্বী IV: মীয়াম, কলচর অমসুং স্পোর্ত
লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা দাইস্পোরা কম্ম্যুনিতীশিংবু পার্তনর ওইনা শরুক য়াহনবা।
স্পোর্তকী লমদা ২০২৫গী মেমোরেন্দম ওফ কোওপরেসন ইমপ্লিমেন্ত তৌবা মখা চত্থবা।
ভারতকী য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রালয় অমসুং স্পোর্তস ন্যু জীলেন্দগী মরক্তা স্পোর্তকী মতাংদা ইন্দিয়া-ন্যু জীলেন্দ জোইন্ত এক্সন প্লান ইমপ্লিমেন্ত তৌবা।
ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী মতাংদা এক্সপর্ত-লেভেলগী একচেঞ্জ অমা শৌগৎপা।
ঐখোয়গী মরী লৈনবা মেরিতাইম ইন্দস্ত্রীশিংদা মতেং পাংনবা সিফেয়র কম্পেন্তেন্সী সর্তিফিকেৎশিংবু শকখঙবগী খুদোংচাবশিংগী মতাংদা ভারতকী দিরেক্তোরেত জেনরেল ওফ শিপ্পিং, পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়া অমসুং মেরিতাইম ন্যু জীলেন্দগী মরক্তা মখা তানা ৱারী শানবা।
নেস্নেল মেরিতাইম হেরিতেজ কমপ্লেক্স, লোথাল, ভারত অমসুং ন্যু জীলেন্দ মেরিতাইম ম্যুজিয়মগী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ এরেঞ্জমেন্তকী মখাদা মতেং পীনবা পুক্নিং থৌগৎকনি।
ঐখোয়গী চৎনবীশিংবু হেন্না ফজনা খঙনবা কলচরেল কোওপরেসনগী এরেঞ্জমেন্ত অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা।
লোকেল গভর্নমেন্তশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা পুক্নিং থৌগৎপা।
য়ুম্বী V: এজুকেসন, রিসর্চ, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, অমসুং দিজাস্তর মেনেজমেন্ত
ভারত অমসুং ন্যু জীলেন্দগী মরী লৈনবা এজুকেসন সিস্তেমশিংদা ইনফোর্মেসন লেপ্তনা এক্সচেঞ্জ তৌনবগীদমক এজুকেসন মন্ত্রালয় অনিগী মরক্তা ২০২৫ এজুকেসন কোওপরেসন এরেঞ্জমেন্ত ইমপ্লিমেন্ত তৌবা।
এজুকেসন কোওপরেসন এরেঞ্জমেন্তকী পান্দমশিংদা য়ুম্ফম ওইবা সরকার অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল পার্তনরশিপ অমসুং এঙ্গেজমেন্তশিংগী মশিং মখা তানা হেনগৎহন্নবা হোৎনবা।
সোলর দিপ্লোইমেন্ত, ফাইনান্সিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংদা মীৎয়েং থমদুনা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্সকা এক্তিব ওইনা শরুক য়াদুনা ক্লাইমেৎ এক্সন অমসুং লো ইমিসন ত্রাঞ্জিসনদা মতেং পীনবা হেনগৎহনবা।
সস্তেনেবল ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনশিং শৌগৎনবগীদমক গ্লোবেল বাইওফ্যুল্স এলাইন্সকা খুৎশম্নবা।
লৌউ-শিংউ, ক্লাইমেৎ, দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন, অমসুং অনৌবা অমসুং থোরক্লিবা তেক্নোলোজীশিংদা মীৎয়েং থমদুনা রিসর্চ, সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসনদা বাইলেতরেল পার্তনরশিপশিং শেমগৎনবা অমসুং শেমগৎনবা সরকারগী ওফিসিএলশিং, ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীবু পুক্নিং থৌগৎপা।
ভারতকী নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী অমসুং ন্যু জীলেন্দগী নেস্নেল ইমর্জেন্সী মেনেজমেন্ত এজেন্সীগী মরক্তা শেম-শারিবা, ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংগী মতাংদা কোওপরেসনগী মেমোরেন্দম অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা।
য়ুম্বী VI: রিজনেল অমসুং মল্তিলেতরেল কোওপরেসন
এ.এস.ই.এ.এন.না লুচিংবা অমসুং অতোপ্পা রিজনেল ফোরমশিংদা রুলশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দো-পেসিফিক অমা ঙাক্তুনা থম্নবা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্নবা।
ইন্দো-পেসিফিক ওসিনস ইনিসিয়েতিবকী মেরিতাইম সেক্যুরিতী য়ুম্বীগী মখাদা কংক্রিৎ ওইবা কোওপরেসন এক্সপ্লোর তৌনবা অমসুং ইন্তর্নেস্নেল লো, মরুওইনা য়ু.এন.সি.এল.ও.এস.কী মতুং ইন্না ৱাথোকশিং শান্তি ওইনা লোইশিন্নবা শৌগৎকনি।
য়ুনাইতেদ নেসন্সতা মতেং পীনবা মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং রিফোর্ম তৌরবা সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী পর্মিনেন্ত মেম্বর ওইবগীদমক ভারতকী কেন্দিদেচর য়াওনা য়ুনাইতেদ নেসন্সকী রিফোর্ম শৌগৎপা।
মল্তিলেতরেল অমসুং ইন্তরনেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিংদা কেন্দিদেচরশিংগীদমক, য়ারিবমখৈ, ম্যুচুএল সপ্পোর্ত পীনবা।
খঙজিনবীয়ু মদুদি ইন্দিয়া-ন্যু জীলেন্দ স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ: রোদমেপ তু ২০৩০না ফাইনান্সিএল কম্মিতমেন্ত অমত্তা পীদে অমসুং মসিনা দোমেস্তিক নৎত্রগা ইন্তর্নেস্নেল লোগী মখাদা আইৎ ঙাক্না চৎলিবা হক নৎত্রগা ওবলিগেসন অমত্তা শেমদে।

Prime Minister's Office
India-New Zealand Strategic Partnership: Roadmap to 2030
11 JUL 2026 8:06AM by PIB Delhi
The Prime Ministers of India and New Zealand met in Auckland, New Zealand on 11 July 2026 and announced the creation of the India-New Zealand Strategic Partnership. The Prime Ministers endorsed this Roadmap to 2030 as a shared framework to guide joint action and further strengthen the India-New Zealand Strategic Partnership over the next four years. The Strategic Partnership includes, but is not limited to, the areas and initiatives set out in the following pillars of this roadmap.
Pillar I: Political and Diplomatic Engagement
Endeavour to schedule meetings and reciprocal visits, on a regular basis, between respective Prime Ministers and Cabinet Ministers, including on the sidelines of regional and multilateral events.
Ensure effective high-level cooperation through regular Foreign Ministers’ Dialogue.
Intensify meetings and interactions between relevant Ministries and Government Departments to deepen cooperation in all sectors of common interest.
Promote regular parliamentary exchanges and official visits between India and New Zealand.
Consolidate the practice of annual meetings at the Secretary level, Ministry of External Affairs of India, and Deputy Secretary (Americas and Asia), Ministry of Foreign Affairs and Trade of New Zealand, to provide a mechanism to steer and coordinate the implementation of the Strategic Partnership and the Roadmap to 2030.
Pillar II: Defence and Security Cooperation
Continue to pursue military interaction via exercises, visits of units (maritime, air, land), short-term personnel exchanges, sporting visits, defence staff college exchanges, and high-level defence dialogues.
Continue to enhance dialogue on defence related matters, including at the Ministerial level.
Continue to implement the 2025 India–New Zealand Memorandum of Understanding on Defence Cooperation and maintain regular, structured defence engagement at Defence Ministry and Service levels.
Implement the recently agreed Maritime Cooperation Arrangement, Implementing Arrangement on Cooperation in Matters of Hydrography and Nautical Cartography, and a Mutual Logistics Support Arrangement focused on the maritime domain. 10. Conduct naval activities, including bilateral naval exercises, as part of the Maritime Cooperation Arrangement.
Pursue cooperation on maritime matters under the Maritime Security pillar of the Indo-Pacific Oceans Initiative.
Establish an annual Maritime Security Dialogue led by Ministry of External Affairs of India and Ministry of Foreign Affairs and Trade of New Zealand.
Operationalise the Memorandum of Arrangement establishing a Joint Working Group (JWG) on Counter-Terrorism (CT), led by the Ministry of External Affairs of India and the Ministry of Foreign Affairs and Trade of New Zealand and convene the first meeting of the JWG on CT at a time that is mutually agreed.
Engage on shared cyber security priorities through the India-New Zealand Cyber Dialogue.
Work towards the formalisation of the India-New Zealand Memorandum of Arrangement on Cooperation in Combating Trafficking of Narcotic Drugs, Psychotropic Substances, Precursor Chemicals and Related Matters.
Work towards the formalisation of a Memorandum of Arrangement between National Investigation Agency of India and the New Zealand Police on law enforcement cooperation.
Strengthen collaboration through the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure to improve the resilience of infrastructure systems.
Pillar III: Trade and Economic Cooperation
Bilateral Trade
Work towards an aspirational goal of doubling bilateral two-way trade in goods and services to NZ$7 billion (₹35,000 crore) by 2030.
Work together on next steps for the India-New Zealand Free Trade Agreement to ensure its early entry into force and effective implementation.
Operationalise the 2025 Authorised Economic Operators Mutual Recognition Arrangement (AEO-MRA) under the aegis of the 2024 Customs Cooperation Arrangement (CCA) to simplify customs processes and facilitate trusted trade.
Primary Industries
Implement the 2025 Memorandum of Cooperation on Horticulture to advance joint research, knowledge exchange, post harvest innovation, and market development initiatives.
Implement the 2025 Letter of Intent on Forestry Cooperation through sustained policy dialogue, technical exchanges, and best practice sharing. 23. Implement the Memorandum of Cooperation on Animal Husbandry and Dairying to advance technical and policy collaboration.
Tourism
Operationalise the Memorandum of Arrangement on Tourism to promote two-way visitor flows and industry cooperation in the tourism sector.
Promote tourism growth by encouraging airlines to commence direct (non stop) flights under the updated Air Services Agreement.
Pillar IV: People, Culture, and Sport
Engage diaspora communities as partners in strengthening bilateral people to people links.
Continue to implement the 2025 Memorandum of Cooperation on Sport.
Implement the India-New Zealand Joint Action Plan on Sport between the Ministry of Youth Affairs and Sports of India and Sport New Zealand.
Support an expert-level exchange on traditional medicine.
Continue dialogue between Directorate General of Shipping, Ministry of Ports, Shipping and Waterways of India, and Maritime New Zealand on opportunities to strengthen the recognition of seafarer competency certificates to support our respective maritime industries.
Encourage cooperation under the Memorandum of Arrangement between the National Maritime Heritage Complex, Lothal, India and the New Zealand Maritime Museum.
Implement the Arrangement on Cultural Cooperation to foster better understanding of our respective cultures.
Encourage cooperation between local governments.
Pillar V: Education, Research, Science and Technology, and Disaster Management
Implement the 2025 Education Cooperation Arrangement between the two Ministries of Education to facilitate the continued exchange of information on India’s and New Zealand’s respective education systems.
Endeavour to further grow the number of government and institutional partnerships and engagements aligned to the Education Cooperation Arrangement’s objectives.
Deepen cooperation on climate action and low emissions transitions through active engagement with the International Solar Alliance, focused on solar deployment, financing, and capacity building.
Engage with the Global Biofuels Alliance to support sustainable energy transitions.
Encourage government officials, institutions and industry to scope and build bilateral partnerships in research, science, technology and innovation, with a focus on agriculture, climate, digital transformation, and new and emerging technologies.
Implement a Memorandum of Cooperation between the National Disaster Management Authority of India and the National Emergency Management Agency of New Zealand covering preparedness, emergency response, and capacity building.
Pillar VI: Regional and Multilateral Cooperation
Exchange views on ASEAN led and other regional fora to uphold a rules based Indo Pacific.
Explore concrete cooperation under the Maritime Security pillar of the Indo-Pacific Oceans Initiative and support the peaceful resolution of disputes in accordance with international law, particularly UNCLOS.
Strengthen cooperation at the United Nations and support UN reform, including India’s candidature for permanent membership of a reformed Security Council.
Exchange mutual support, where possible, for candidatures in multilateral and international organisations.
Note that the India-New Zealand Strategic Partnership: Roadmap to 2030 gives rise to no financial commitments and does not create any legally binding rights or obligations under domestic or international law.