ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରେ ଏକ ସାମୁହିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
ପୋଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି: ୦୯ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ସନ୍ଧ୍ୟା ୬:୩୬ ପିଆଇବି ଦିଲ୍ଲୀ ଦ୍ୱାରା
09 JUL 2026 6:36PM by PIB Bhubaneswar
ଯେଉଁ ଭୂମିରେ ଆମେ ସାକ୍ଷାତ କରୁ , ସେହି ପାରମ୍ପରିକ ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ମୁଁ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ପୂର୍ବ, ଅତୀତ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଉଛି।
ଓ୍ବଳକମ୍ ମେଲବୋର୍ଣ୍ଣ
ନମସ୍କାର ବନ୍ଧୁଗଣ!
ଆପଣମାନେ କିପରି ଅଛନ୍ତି?
କିପରି ଅଛନ୍ତି?
ଏହି ଶୋ’ଟି ହାଉସଫୁଲ୍, ଏହା ଏକ ବ୍ଲକ-ବଷ୍ଟର।
ମୁଁ ମୋର ଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ଆପଣଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଫ୍ଲାସ୍ଲାଇଟ୍ ଚାଲୁ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଭିକ୍ଟୋରିଆର ପ୍ରିମିୟର ଏବଂ ମୋର ବନ୍ଧୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବାରେ ମୋ ସହିତ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ସିଡନୀରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଦୁଇଥର ଭେଟିଛି। ମୁଁ ମେଲବୋର୍ଣ୍ଣିଆନମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲି, ତେଣୁ ମୁଁ ଭାବିଲି ମୁଁ ଏଥର ମେଲବୋର୍ଣ୍ଣର ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଗୋଟିଏ ଫ୍ଲେଟ୍ ଧଳା କଫି ପିଇବି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଆପଣ ଆମର ଅଷ୍ଟ୍ରେଲୀୟ ବନ୍ଧୁମାନେ ଆମକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ତାହା ମଧ୍ୟ ଆହୁରି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ। ମେଲବୋର୍ଣ୍ଣ ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ତାର ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିପାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ମୋର ବନ୍ଧୁ, ଭାରତର ବନ୍ଧୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଣ୍ଟୋନି ଆଲବାନେସିଙ୍କ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ କୃତଜ୍ଞ। ଆପଣ ସିଡନୀରେ ମଧ୍ୟ ମୋ ସହିତ ଥିଲେ, ଏବଂ ଆଜି ଆପଣ ଏଠାରେ ମେଲବୋର୍ଣ୍ଣରେ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି , ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଅଛନ୍ତି। ଏହା ଏକ ପ୍ରକାରରେ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ହୋଇପାରିଛି ।
ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ,ଯେଉଁଠାରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ କ୍ରିକେଟ୍ ପଡ଼ିଆ ଅଛି, ଏବଂ ମେଲବୋର୍ଣ୍ଣ, ଯେଉଁଠାରେ ଆଇକୋନିକ୍ ଷ୍ଟାଡିୟମ ରହିଛି ଆମେ ଦୁହେଁ ସେଠାରେ ଏକାଠି ରହିଥିଲେ।
ଏବଂ ସାଥିମାନେ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଖିଛୁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲବାନେସି କଥା କୁହନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଭାରତୀୟଙ୍କ ହୃଦୟ ଏବଂ ମନକୁ କିଣିନିଅନ୍ତି । ଆପଣ ସିଡନୀରେ ମଧ୍ୟ ଏମିତି କଲେ ଯେ,ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଛାଇଗଲେ।
ମୁଁ ଭିକ୍ଟୋରିଆର ପ୍ରିମିୟରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ଶକ୍ତିଭରା ଶବ୍ଦ ପାଇଁ ,ଏବଂ ଭାରତ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଏତେ ସ୍ନେହଭରା କଥା ଯାହା କହିଲେ ସେଥିପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ୨୦୧୪ରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଆସିଥିଲି , ତେବେ ୨୮ବର୍ଷ ପରେ , କେହି ଜଣେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲେ। ଏବଂ ଆପଣ ମନେପକାନ୍ତୁ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ଏବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ ୨୮ ବର୍ଷ ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ।
ଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ମୋର ତୃତୀୟ ଗସ୍ତ, ଯାହା ହ୍ୟାଟ୍ରିକ୍। ଏହା ଭାରତ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସମ୍ପର୍କକୁ କେଉଁ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିଛି ତାହା ଦର୍ଶାଉଛି। ଏବଂ ଆପଣ କଣ ଜାଣିଛନ୍ତି ଏଥିରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଭୂମିକା କାହାର ଅଛି ? ମୋଦିର ନୁହେଁ,ଏଥିରେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ସାଥିମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ରହିଛି , ଭାରତୀୟ ପ୍ରବାସୀମାନଙ୍କର ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୁହଯାଏ ଯେ ମେଲବୋର୍ଣ୍ଣ ସହର ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଚାରୋଟି ଋତୁର ଅନୁଭବ କରାଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଭାବ ସହିତ ଏହାକୁ ଆହୁରି ଜୀବନ୍ତ କରିଛି।
ମେଲବୋର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖରେ ଏପରି ଅନେକ ସ୍ଥାନ ଏବଂ ବଜାର ଅଛି ଯାହା ଭାରତୀୟତାର ରଙ୍ଗରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। କେଯି ତାକୁ ଲିଟିଲ୍ ଭାରତ ବୋଲି କୁହନ୍ତି, ପୁଣି କେହି ମିନି ଭାରତ ବୋଲି କୁହନ୍ତି, ନାମ ଯାହା ହେଉନା କାହିଁକି, ରଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ କିନ୍ତୁ ଭାରତୀୟତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ।
କେହି ଜଣେ ମୋତେ ଏପରି ଏକ ବଜାରର ଭିଡିଓ ଦେଖାଇଲେ। ଭିଡିଓଟିରେ କହୁଥିଲା ଯେ, ସେଠାରେ ବହୁ ପରିମାଣରେ ବିକ୍ରୟ ଚାଲିଛି। ଲୋକମାନେ ଏହି ବିକ୍ରୟ କୁ ନେଇ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ପଡ଼ିଯାଆନ୍ତି। ଯଦିଓ ସେମାନଙ୍କର କିଣାକିଣି କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛା ନଥାଏ, ତଥାପି ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ କିଣିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। ମୁଁ ଠିକ୍ କହୁଛି ନା?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ସାଥି , ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଆସିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଅନେକ ଏଠାରେ ଜନ୍ମ ହୋଇଛନ୍ତି। ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ବଦଳି ଯାଇଛି, କିନ୍ତୁ ଭିତରର ଭାରତୀୟତା ସର୍ବଦା ବଞ୍ଚି ରହିଛି। ଏଠାରେ ନିଶ୍ଚୟ ଅନେକ ବନ୍ଧୁ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଘର ଅତି କମରେ ଦୁଇଟି ସମୟ ଜୋନ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ?ଏଠାରେ ପିଲାମାନେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସମୟ ଅନୁସାରେ ସ୍କୁଲରୁ ଘରକୁ ଫେରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଭାରତରେ, ଜେଜେବାପା -ଜେଜେମାଆ , ଅଜା-ଆଇ ଭିଡିଓ କଲରେ ଅପେକ୍ଷା କରିଥାନ୍ତି। ଏଠାରେ ସପ୍ତାହାନ୍ତରେ, ଭାରତରେ ଏକ ବିବାହର ଲାଇଭ୍ ଷ୍ଟ୍ରିମ୍ ଚାଲିଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ଦୂରତା ହଜାର ହଜାର କିଲୋମିଟର, କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କର ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବେ ବି ଭାରତ ସହିତ ଜଡିତ। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ବିକାଶରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ନିୟୋଜିତ। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ ଏହିପରି ଅଟୁ, ଯେପରି କ୍ଷୀରରେ ଚିନି ମିଶିଯାଇ ତାହାକୁ ଅଧିକ ମିଠା କରିଦେଇଥାଏ , ସେହିପରି ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ ଆମର ପ୍ରେମର ରଙ୍ଗରେ ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ବାନ୍ଧି ରଖିଛୁ ।
ଘରେ କ୍ଷୀର, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିୟାରୁ ଥାଏ କିନ୍ତୁ ଚା ଭାରତରେ ତିଆରି ହୋଇଥାଏ । ଡାଲି ଏବଂ ପନିପରିବା ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିୟାର, କିନ୍ତୁ ସେଗୁଡ଼ିକ ଭାରତୀୟ ମସଲାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଶୁଣିଥିବେ ଯେ ଆଜିକାଲି ଭାରତରେ ଭଜନ ବ୍ଲଗିଂ କରିବାର ଏକ ନୂତନ ଧାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହାକୁ ଆମର ଜେନ୍-ଜୀ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି । ଏଠାରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରେ ମୁଁ ଶୁଣିଛି ଯେ, ଏଠାରେ ଆପଣଙ୍କର ସପ୍ତାହ ଶେଷରେ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହୋଇଥାଏ।
କେଉଁଠି କାହା ଘରେ ଭଗବାନ ସତ୍ୟନାରାୟଣଙ୍କ କଥା ହୋଇଥାଏ , କେଉଁଠି ଗୁରୁଦ୍ୱାରରେ ଆରଦାସ ହେଉଛି, କେଉଁଠି ପିଲାମାନଦ୍ବାରା ଭାଙ୍ଗଡ଼ା କିମ୍ବା ଭାରତ ନାଟ୍ୟମର ପ୍ରସ୍ତୁତି, ପୁଣି କେଉଁଠି କ୍ରିକେଟ୍ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ହେଉଛି।
ଏବଂ ଏବେ, ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ହେବାକୁ ଆସିଯାଇଛି । କିଛିଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମେଲବୋର୍ଣ୍ଣରେ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହାର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ମୁଁ ଏବେଠାରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ , ନିଜ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ବଳରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପୋଷଣ ଦେଉଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଆପଣଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟି ଭାରତ ଉପରେ ନିରନ୍ତର ରହିଛି । ଭାରତ କ’ଣ କରୁଛି, ଭାରତର ପ୍ରଗତି, ଭାରତର ଗତି , ତା ଉପରେ ଆପଣ ସବୁବେଳେ ଦୃଷ୍ଟି ରଖିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ଆଜି ବିକାଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏକ ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ ଜନ୍ମ ହୋଇଥାଏ।
ପୂର୍ବରୁ, କୁହାଯାଉଥିଲା, "ଗୋଟିଏ ଦୀପରୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଦୀପ ଜଳିଥାଏ, ତାପରେ ହଜାର ହଜାର ଦୀପ ଜଳେ।" ଆଜି, ମୁଁ କହୁଛି, "ଗୋଟିଏ ସ୍ୱପ୍ନ ଆଉ ଗୋଟିଏ ସ୍ବପ୍ନ ଜନ୍ମ ଦିଏ, ଏବଂ ପରେ ହଜାର ହଜାର ସ୍ୱପ୍ନ ଜନ୍ମ ନିଏ।" ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ତା’ଠାରୁ ଆହୁରି ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପ ଉଭା ହୋଇଥାଏ।
ଏହା ହେଉଛି ସେହି ଭାରତ, ଯାହା କହିଥାଏ, "ଅଧିକ ବିକାଶ କରନ୍ତୁ, ସଫଳତା ହାସଲ କରନ୍ତୁ "।
୧୪୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏହାଏକ ଦେଶ । ଆମେ ଅଧୈର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଉତ୍ସାହୀ ଅଛୁ, ଆମେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଅର୍ଥନୀତି, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନୋଟି ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ। କାରଣ ଆମର ପ୍ରେରଣା ହେଉଛି - "ଅଧିକ ବିକାଶ କରନ୍ତୁ, ସଫଳତା ହାସଲ କରନ୍ତୁ "।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ , ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଅବତରଣ କରିଥିଲା। ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଦେଶ ଏହା ହାସଲ କରିନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଏଥିରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ନୁହେଁ କାରଣ ଭାରତ କହୁଛି, "ଅଧିକ ବିକାଶ କରନ୍ତୁ, ସଫଳତା ହାସଲ କରନ୍ତୁ "।
ତେଣୁ ସାଥିମାନେ, ଭାରତ ଏବେ ମହାକାଶକୁ ତାର ଗଗନଯାନ ପଠାଇବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି। ଭାରତ ଏବେ ନିଜର ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନ ନିର୍ମାଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଚାଲୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ୫ଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ନେଇ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରଶ୍ନ ଥିଲା ? ଏହା କେବେ ଲଞ୍ଚ ହେବ, ଏହା କିପରି ଆରମ୍ଭ ହେବ, ଏଥିରେ କେତେ ସମୟ ଲାଗିବ? ଆମେ ୨୦୨୨ ଶେଷରେ ୫ଜି କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ, ଏବଂ ଆଜି, ଭାରତର ୯୯ ପ୍ରତିଶତ ଜିଲ୍ଲା ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇପାରିଛି । ଏବଂ ସାଥିମାନେ, ଆପଣ ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଭାରତ ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ୫ଜି ପ୍ରଚଳନ କରୁଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ।
ଆଜି ଭାରତ , ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ ୫ଜି ବଜାର ପାଲଟିଛି। ଏବଂ କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ଭାରତ ମଧ୍ୟ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ୬ଜି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରୁଛି। କାରଣ ଭାରତୀୟମାନେ କୁହନ୍ତି, "ଅଧିକ ବିକାଶ କରନ୍ତୁ, ସଫଳତା ହାସଲ କରନ୍ତୁ "।
ଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଦୁଇ ଡର୍ଜନରୁ ଅଧିକ ସହରକୁ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି। ଆଜି ଭାରତରେ ପ୍ରତିଦିନ ୧୨.୫ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ମେଟ୍ରୋରେ ଯାତ୍ରା କରନ୍ତି। ଭାରତ ଏବେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ଅଛି। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ନୁହଁନ୍ତି। ଆମେ କହୁ: "ଅଧିକ ବିକାଶ କରନ୍ତୁ, ସଫଳତା ହାସଲ କରନ୍ତୁ "।
ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସାରା ଦେଶରେ ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଳ ଭଳି ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ଟ୍ରାନ୍ଜିଟ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ଏବଂ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଭଳି ସେମି-ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାର କରୁଛୁ।
ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ସଫଳତା। ଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବ୍ରାଣ୍ଡରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ସାରା ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଆମର ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ ଏବଂ ଔଷଧ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛି। ଏବଂ ଆଜି, ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷମତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟତାକୁ ଦେଖୁଛି।
ଆପଣ ମଧ୍ୟ ସିନ୍ଦୁର ଅପରେସନ୍ ସମୟରେ ଏହାର ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖିଛନ୍ତି। ବିସ୍ଫୋରଣ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆଡ୍ଡାରେ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଭାବ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୋଇଥିଲା। ସେହି ଆତଙ୍କୀ ଶିବିରଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଆକ୍ରମଣ ଆପଣଙ୍କୁ ଗର୍ବିତ କରିଥିଲା କି ନାହିଁ ?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ସେଠାରେ ଅଟକିବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ; ଭାରତ କହୁଛି, "ଅଧିକ ବଢ଼ନ୍ତୁ, ଅଧିକ ହାସଲ କରନ୍ତୁ।" ତେଣୁ, ଆଜି, ଚିପ୍ସରୁ ଜାହାଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତରେ ଏକ ନୂତନ ଉତ୍ପାଦନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ବିକଶିତ ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ସାହସିକ ଆକାଂକ୍ଷା ହେଉଛି ତାହାର ମୂଳଦୁଆ । ଭାରତର ନାଗରିକମାନେ ଯେଉଁମାନେ ଏହି ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ଦିଅନ୍ତି। ପ୍ରଥମେ ଲୋକ , ଅର୍ଥାତ ନାଗରିକ ଦେବୋ ଭବର ମନ୍ତ୍ର। ଏହା ଆଜି ଭାରତରେ ଶାସନର ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ନୀତି ପାଲଟିଛି।
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି। କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ଏକ ସାଧାରଣ ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା। ଆପଣ କିଛି ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ କିମ୍ବା କୌଣସି ସରକାରୀ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ, ପ୍ରଥମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଜଣେ ସରକାରୀ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରମାଣିତ କରାଇବାକୁ ପଡୁଥିଲା।
ଲୋକମାନେ ସକାଳୁ ସକାଳୁ ଲମ୍ବା ଧାଡ଼ିରେ ଠିଆ ହେଉଥିଲେ, କେବଳ ନିଜକୁ ପ୍ରମାଣ କରିବା ପାଇଁ । କିନ୍ତୁ ଆମ ପାଇଁ, ନାଗରିକ ଦେବୋ ଭବ । ଏବେଆଉ ଏପରି ସ୍ଥିତି ନାହିଁ। ଆଜି, ଅଧିକାଂଶ କାମ ଆତ୍ମ-ପ୍ରମାଣୀକରଣରେ ହୋଇପାରୁଛି ।
ବିଶ୍ୱାସର ସେହି ଯାତ୍ରା ଏବେ ଡିଜିଲକରରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତୀୟମାନେ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ରୂପରେ ସଂରକ୍ଷଣ କରିପାରିବେ। କେବଳ ଗୋଟିଏ କ୍ଲିକ୍‌ରେ, ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ସେୟାର, ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତିଆରି କରିବା ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ। ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତା ସହିତ ଏହାକୁ ସ୍କେଲରେ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସଫଳତା। ଆପଣ କ’ଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଭାରତରେ କେତେ ଲୋକ ଡିଜିଲକର ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି ? ମୁଁ ଜାଣେ ଏହାକୁ ମନେ ରଖିବା ବହୁତ କଷ୍ଟ।
ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଡିଜିଲକରର ୭୦ କେଟି ଅର୍ଥାତ ୭୦୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଅଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏକାଠି, ସେମାନେ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ୮୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ସଂରକ୍ଷଣ କରିଛନ୍ତି। ୮୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନାଗରିକ ଦେବୋ ଭବ'ର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥା। ଆଜି, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଖରେ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରିଚୟପତ୍ର ଅଛି, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିକିତ୍ସାର ଇତିହାସ ଡିଜିଟାଲ ଭାବରେ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଇଛି। ଏହା ରୋଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାରେ ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବିତରଣକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି।
ଏବଂ ଏତିକି ନୁହେଁ। ଟେଲିକନସଲଟେସନ୍ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ସରକାରଙ୍କ ଇ- ସଂଜିବନୀ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୪୮୦ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଟେଲିକନସଲଟେସନ୍ କରାଯାଇଛି। ୨.୨୫ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଟିଏ ସମୟରେ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ପାସପୋର୍ଟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ। ମନେ ଅଛି ପାସପୋର୍ଟ ପାଇବା ପାଇଁ କେତେ ସପ୍ତାହ ଲାଗୁଥିଲା? କିନ୍ତୁ ଆଜି, ମାତ୍ର କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ପାସପୋର୍ଟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଥମେ ନାଗରିକ ଶାସନ। ଏହା 'ନାଗରିକ ଦେବୋ ଭବ' ମନ୍ତ୍ରର ସଫଳତା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ପ୍ରାୟତଃ କହେ ଯେ ଭାରତ ଯେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ, ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ପାଇଁ ସେତେ ଅଧିକ ଲାଭ ହେବ। ଆମର କାଳଜୟୀ ନୀତି ହେଉଛି 'ସମସ୍ତେ ସୁଖୀ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ହୁଅନ୍ତୁ।' ଏହି ଶାଶ୍ବତ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭାରତର ନୀତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଆସୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ମାସରେ, ଭେନେଜୁଏଲା ଏକ ଭୟଙ୍କର ଭୂମିକମ୍ପର ଶିକାର ହୋଇଥିଲା। ଧ୍ୱଂସ ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଥିଲା, ଏବଂ ଶହ ଶହ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ। ଆମେ ଦୂରତାକୁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହେବାକୁ ଦେଇନଥିଲୁ। ଆମେ ଭେନେଜୁଏଲାର ଦୁଃଖକୁ ନିଜର ବୋଲି ମନେ କରିଥିଲୁ। ପ୍ରଭାବିତ ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ରିଲିଫ୍ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା।
ଆମେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସହାୟତା ପଠାଇଥିଲୁ, ଆମର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିଥିଲୁ, ଏବଂ ଆମର ଡାକ୍ତରୀ ଦଳ ବିଳମ୍ବ ନକରି କାମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ମୁଁ ବହୁତ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଅନେକଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସେହିପରି, ଯେତେବେଳେ ତୁର୍କୀ ଏବଂ ସିରିଆରେ ଭୟଙ୍କର ଭୂମିକମ୍ପ ହୋଇଥିଲା, ଭାରତ ରିଲିଫ୍ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର ସହାୟତା ପଠାଇ ଶୀଘ୍ର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେଇଥିଲା। ଏପରି ଅନେକ ଉଦାହରଣ ଅଛି। ଗତ ବର୍ଷ, ଆମେ ମିଆଁମାରକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଅପରେସନ୍ ବ୍ରହ୍ମା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଏକ ଭୟଙ୍କର ଘୂର୍ଣ୍ଣିଝଡ଼ର ଶିକାର ହୋଇଥିଲା, ଆମେ ରିଲିଫ୍ ଏବଂ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଅପରେସନ୍ ସାଗର ବନ୍ଧୁ କରିଥିଲୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୋଭିଡ୍-୧୯ ମହାମାରୀ ସ୍ମୃତି ଏବେ ବି ଆମ ମନରେ ସତେଜ ଅଛି। ସେହି କଷ୍ଟ ସମୟରେ, ଭାରତ କେବଳ ନିଜ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଘରକୁ ଫେରାଇ ଆଣିନଥିଲା ବରଂ ଅନେକ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କ ଘରକୁ ଫେରାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ଆମେ ବଡ଼ ଧରଣର ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲୁ, ଆବଶ୍ୟକ ଲୋକଙ୍କୁ ଔଷଧ ଯୋଗାଇଥିଲୁ ଏବଂ ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଟୀକା ଯୋଗାଇଥିଲୁ। ସଂଘର୍ଷ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ, ଭାରତ ସଙ୍କଟରେ ଫସି ରହିଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିଆସିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ସାହାଯ୍ୟ ପାଇଁ ହାତ ବଢାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହା ପାସପୋର୍ଟକୁ ଦେଖେ ନାହିଁ । ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସହାୟତା ପଠାଏ, ସେତେବେଳେ ଏହା ପାସପୋର୍ଟର ରଙ୍ଗ ଦେଖେ ନାହିଁ । ସେଥିପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ଉପରେ ଏତେ ଗଭୀର ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଜାଣେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ମଧ୍ୟ ମାନବିକତାର ସେବା କରିବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ। ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଆମର ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଅଟେ ।
ଆଉ ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ଅଛି ଯାହା ଆମର ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରେ - କ୍ରୀଡା । କ୍ରୀଡା ଜଗତରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ନିଜେ ଏକ ବ୍ରାଣ୍ଡ ଏବଂ ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ କ୍ରୀଡା ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ରୂପାନ୍ତର କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣ ହୁଏତ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ବିଷୟରେ ଶୁଣିଥିବେ । ଏହା କେବଳ ଏକ କ୍ରୀଡା ନୀତି ନୁହେଁ , ଏହା ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆନ୍ଦୋଳନ ଯାହା ବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ତରରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଯୁବ ଆଥଲେଟ୍ସ ମାନଙ୍କର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପୁଲ୍ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି । ଭାରତରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ,, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଗେମ୍ସ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଏଥିରେ ହଜାର ହଜାର ଆଥଲେଟ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଏହି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଭାରତର ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ କରାଯାଉଛି। ବିଶେଷ କରି ଆମର ଝିଅ ଆଥଲେଟ୍ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଏବଂ ଏହି ପ୍ରୟାସ କେବଳ ସହରରେ ସୀମିତ ନାହିଁ । ସାଂସଦ ଖେଳ ମହାକୁମ୍ଭ ପରି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରାମରେ କ୍ରୀଡା ଏବଂ ଫିଟନେସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ସୁଯୋଗ ସହିତ ଜଡିତ କରାଯାଉଛି ।
ଏହା ଯାହା ବି କିଛି ହେଉଛି , ତାହାର ଫଳାଫଳଗୁଡିକ ପଡ଼ିଆରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ଭାରତର ଆଥଲେଟ୍ସ ଏବଂ କ୍ରୀଡା ଦଳ ଭଲରୁ ଅତିଭଲକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ହିଁ ବିଶ୍ୱ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାରତକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେଇଯାଉଛି। ଭାରତ ୨୦୩୦ କମନୱେଲଥ ଗେମ୍ସ ଆୟୋଜନ କରିବ ଏବଂ ଆମେ ମଧ୍ୟ ୨୦୩୬ରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ଗେମ୍ସ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଟେଣ୍ଡର କରୁଛୁ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗିତା ଆହୁରି ମଜବୁତ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଯାହା ବି କରନ୍ତି ତାହା ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ। ଏହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି । ଆପଣ ଏହି ଶେର୍ ଶୁଣିଥିବେ , ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ଥିବ:
ମେଁ ଅକେଲା ହି ଚଲାଥା ଜାନିବ-ଏ-ମଂଜିଲ
ଲୋଗ୍ ସାଥ ଆତେ ଗୟେ ଔର କାରଓ୍ବାଁ ବନତା ଗୟା
ସେହିପରି, ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଚୁକ୍ତିନାମା କେବଳ ଆରମ୍ଭ ଥିଲା। ଆଜି, ସେହି କାରଓ୍ବାଁ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରାୟ ୪୦ଟି ଦେଶ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ କେବଳ ଏକ ବାଣିଜ୍ୟିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ନୁହେଁ। ଆମେ ନବସୃଜନ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ। ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର କ୍ରେଡିଟ୍ ପାଇଁ ଅନେକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ରହିଛି। ଶ୍ରବଣ ପ୍ରତିରୋପଣ, ୱାଇ-ଫାଇ, ଗର୍ଭାଶୟ କର୍କଟ ଟିକା, ଉଡ଼ାଣ କଳା ବାକ୍ସ ଏବଂ ଗୁପ୍ତ ବାଲାଟ୍ ଭୋଟିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭଳି ଉଦ୍ଭାବନ ସବୁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ । ଆଜି, ଏହି ଉଦ୍ଭାବନଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ଉତ୍ତମ ସ୍ଥାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏହାର ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି। ଆପଣ ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଆଜି, ସାରା ଭାରତରେ ୧୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସ୍କୁଲରେ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ଅଛି। ଏହି ଲ୍ୟାବଗୁଡ଼ିକ ସ୍କୁଲ ସ୍ତରରୁ ହିଁ ନବସୃଜନର ମାନସିକତାକୁ ପୋଷଣ କରୁଛନ୍ତି।
ଗତ ୧୨ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପାଲଟିଛି। କିନ୍ତୁ ଯଦି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସଂଖ୍ୟା କହେ, ତେବେ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ। ଆପଣ କ’ଣ ତଥ୍ୟ ଶୁଣିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ?
ଆଜି ଭାରତରେ ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଜିକୃତ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଅଛି। ପ୍ରତି ମାସରେ, ଦେଶରେ ୪୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ପଞ୍ଜିକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ମହାକାଶ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଶହ ଶହ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ମୁଁ ଏହି ଉଦାହରଣଗୁଡ଼ିକ ସେୟାର କରୁଛି କାରଣ ଭାରତରେ ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଥରେ ବନ୍ଦ୍ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଇଁ ଖୋଲାଯାଇଛି। ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏକ ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନିଜସ୍ୱ ରକେଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଉପଗ୍ରହ ଉତ୍ କ୍ଷେପଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନବସୃଜନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସହଭାଗୀତା ଗଭୀର ଏବଂ ମଜବୁତ ହେଉଛି। ଆଜି, ହଜାର ହଜାର ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ର ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରେ ସେମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ସେମାନଙ୍କର କ୍ୟାମ୍ପସ ଖୋଲୁଛନ୍ତି।
ଡିକିନ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ୱୋଲଙ୍ଗଙ୍ଗ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କ୍ୟାମ୍ପସ ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଛନ୍ତି। ଅଧିକ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସମାନ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ଏହା କେବଳ ନୂତନ କ୍ୟାମ୍ପସ ଖୋଲିବା ବିଷୟରେ ନୁହେଁ। ଏହା ବିଶ୍ୱ ନେତାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ନବସୃଜନଶୀଳ ପ୍ରତିଭା ପୁଲ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମିଶନ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାରତ ବିଷୟରେ ବହୁତ କିଛି କଥା ବାଣ୍ଟିଛି। ଏବେ ମୁଁ ଏକ ଅନୁରୋଧ ମଧ୍ୟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ଆମେ ଆମର ଭାରତୀୟ ପ୍ରବାସୀ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତ କୁ ଜାଣନ୍ତୁ କୁଇଜ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଏହି କୁଇଜ୍ ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତର ବିବିଧତା ସହିତ ପରିଚିତ କରାଉଛି ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ, ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ସେମାନଙ୍କର ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି। ମୁଁ ଜାଣି ଖୁସି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ଅନେକ ଯୁବ ବନ୍ଧୁ କର୍ଟନ ରେଜର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ଷଷ୍ଠ ସଂସ୍କରଣ ଏବେ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏଥର, ଏଥିରେ ଅନେକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସହିତ ଏକ ଖେଳ ଫର୍ମାଟ୍ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ। ମୁଁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପରିବାରକୁ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି। ସେହି ସମୟରେ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆପଣଙ୍କର ଅଷ୍ଟ୍ରେଲୀୟ ବନ୍ଧୁ, ସ୍କୁଲର ବନ୍ଧୁ ଏବଂ କଲେଜର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରି ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କର ଭୂମିକା ଏଠାରେ ଶେଷ ହୋଇନାହିଁ; ପ୍ରକୃତରେ, ଦାୟିତ୍ୱ ଏବେ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଭା ରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସହଭାଗୀତା ଏବେ ଏକ ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି।
ତେଣୁ, ସମାନ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସମ୍ପର୍କକୁ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଜାରି ରଖନ୍ତୁ । ଚୌକା - ଛକା ମାରିବା ଜାରି ରଖନ୍ତୁ ,ଆପଣଙ୍କର ସଫଳତା ହିଁ ଭାରତ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଉଭୟର ସଫଳତା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲବାନିସି ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ମୋର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ, ହୃଦୟର ସହିତ ପୁଣି ଥରେ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।
ଭାରତ ମା
ତା କି ଜୟ
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's address at a community event in Australia
09 JUL 2026 6:36PM by PIB Delhi
I would like to begin by acknowledging the traditional owners of the land on which we meet and I pay my respects to their elders past, present and emerging.
Vanakkam Melbourne
Namaskaar mates!
How are you all doing?
Kem chho?
This show is houseful, it’s a blockbuster.
Before I begin my speech, I request all of you to switch on your mobile phone flashlights and join me in honoring the Premier of Victoria and my friend, the Prime Minister.
Friends,
Before this, I had met you twice in Sydney. I, too, was looking forward to meeting the people of Melbourne. So, I thought that this time, I would enjoy a cup of flat white coffee with the people of Melbourne.
Friends,
The energy with which all of you—and our Aussie friends—have welcomed us is truly amazing. In a way, Melbourne has stolen the show.
Friends,
I am also grateful to my friend, a friend of India, Prime Minister Anthony Albanese. You were with us in Sydney, and today you are here again in Melbourne, among the Indian community. In a way, it feels like we've come full circle.
Ahmedabad, home to the world's largest cricket stadium, and Melbourne, home to its iconic stadium—we are connected in more ways than one. Friends, we have all seen that whenever Prime Minister Albanese speaks, he wins the hearts and minds of Indians. You created quite a buzz in Sydney, and you've done it again here in Melbourne.
I also express my gratitude to the Premier of Victoria for her energetic remarks and for the warmth and affection she expressed towards India.
Friends,
When I visited Australia in 2014, it was after a gap of 28 years that an Indian Prime Minister had come here. And you may recall that I had then said that you would never have to wait another 28 years for such a visit.
Over the past 12 years, this is my third visit to Australia—in other words, I've scored a hat-trick this time. This reflects the remarkable heights that India–Australia relations have reached. And do you know who deserves the biggest credit for this? Not Modi. The credit goes to all of you, my friends to the Indian diaspora.
Friends,
They say that Melbourne lets you experience all four seasons in a single day. But the Indian community has made it even more vibrant with its rich cultural colours.
Here in Melbourne and its surrounding areas, there are many places and markets that are filled with the spirit of India. Some call them Little India, while others call them Mini India. Whatever the name, they are all infused with the colours of Indian culture.
Someone recently showed me a video of one such market. The video mentioned that there are always great sales going on there. And people get so caught up in the shopping frenzy. Even if they're not in the mood to shop, they somehow end up buying something anyway. Am I right?
Friends,
Many of you came to Australia for the first time, while many others were born here. Generations may have changed, but the spirit of Indianness within you has always remained alive. I'm sure many of you have at least two time zones running in your homes. Here, children return from school according to Australian time, while grandparents in India are eagerly waiting for a video call. Here it's the weekend, and in India you're watching a family wedding being live-streamed. The distance may be thousands of kilometers, but your daily routine is still deeply connected to India. And while maintaining that bond, all of you are contributing wholeheartedly to Australia's growth and progress. I am proud of each one of you.
Friends,
That's who we Indians are. Just like sugar dissolves in milk and makes it sweeter, we Indians spread love wherever we go.
The milk at home may be Australian, but the tea is Indian. The vegetables and lentils may come from Australia, but they're cooked with Indian spices.
Friends,
You may have heard that a new trend called 'Bhajan Clubbing' is becoming popular in India these days. It's being driven by our Gen Z. And I've heard that here in Australia too, your weekends are filled with faith and spirituality.
Somewhere, a family is hosting a Satyanarayan Katha; somewhere, prayers are being offered at a Gurudwara; elsewhere, children are performing Bhangra or Bharatanatyam; and somewhere else, a cricket tournament is in full swing.
And now, even the Indian Film Festival has become a part of Melbourne's cultural calendar. In just a few days, the Indian Film Festival will begin here in Melbourne. I extend my best wishes in advance for its successful celebration.
Friends,
All of you are contributing to Australia's growth through your hard work. But I know that one eye is always on India. You closely follow what's happening in India—its progress, its pace, and its achievements.
Friends,
The India of the 21st century is working with a clear goal—to become a developed nation. And the beauty of this journey is that the moment one dream is fulfilled, a new dream is born.
There was a time when we used to say, "One lamp lights another, until thousands shine together." Today, I say: “one dream leads to another, and soon thousands of dreams are born." Every time we achieve one goal, we set our sights on an even bigger one.
This is the India that believes: Grow More. Achieve More.
We are a nation of 1.4 billion aspirations. We are impatient to move forward, eager to achieve more. We are already the world's fastest-growing major economy, but we want to become one of the world's top three economies as soon as possible. Because our inspiration is simple: Grow More. Achieve More.
Friends,
You have seen it yourselves—India successfully landed Chandrayaan on the Moon's south pole, something no other country had achieved. But India did not stop there, because India believes: Grow More. Achieve More.
That's why, my friends, India is now preparing to send its Gaganyaan mission into space. We are also moving ahead with the goal of building our own space station.
Friends,
Just a few years ago, there were many questions about 5G technology in India. When would it be launched? How would it be rolled out? How long would it take? We began rolling out 5G at the end of 2022, and today, 99 percent of India's districts are covered by it. And I'm sure you'll be happy to know, my friends, that India is among the countries with the fastest 5G rollouts in the world.
Today, India has become the world's second-largest 5G market. And that's not all—India is now moving rapidly towards developing Made-in-India 6G technology. That's because we believe: Grow More. Achieve More.
Friends,
Over the past 12 years, metro rail networks have expanded to more than two dozen cities across India. Today, over 12.5 million people travel by metro every single day. India now has the world's third-largest metro rail network. But we Indians are not satisfied with that either. We believe: Grow More. Achieve More.
That is why we are rapidly expanding high-speed transit systems like the Namo Bharat Rapid Rail and semi-high-speed trains like Vande Bharat across the country.
Another example is the success of Make in India. Over the past 12 years, Make in India has grown into a global brand. Indian-made mobile phones and electronics are reaching markets around the world. Our automobiles and pharmaceutical products have expanded their global presence. And today, the world is witnessing the capability and credibility of India's defence platforms.
You also saw a demonstration of this during Operation SINDOOR. The explosions were at terrorist hideouts, but their impact echoed across the world. Did the decisive strikes on those terror camps make you feel proud?
Friends,
India doesn't want to stop there; India is saying, "Grow More, Achieve More." Therefore, today, a new manufacturing ecosystem is being developed in India, from chips to ships.
Friends,
The foundation of India's big dreams and bold aspirations is its people. It is the citizens of India We the People who give these dreams their energy. People First, or Nagrik Devo Bhava—'the citizen is paramount' has become the guiding principle of governance in today's India.
Let me give you an example. Until a few years ago, document attestation was a common requirement. Whether you wanted to apply for something or submit any official document, you first had to get it attested by a government officer.
People would stand in long queues early in the morning, just to prove that they were who they claimed to be. But for us, the citizen comes first. That is no longer the case. Today, for most purposes, self-attestation is all that's needed.
That journey of trust has now evolved into DigiLocker a digital platform where Indians can securely store their documents in digital form. With just one click, documents can be shared, verified, and accepted.
Friends,
Creating a system is one thing. Building it at scale, with security and reliability, is a much greater achievement. Do you know how many people use DigiLocker in India today? I know it's not an easy number to remember.
As of today, DigiLocker has more than 700 million users. And together, they have stored over 850 crores documents on the platform. More than 8.5 billion documents.
Friends,
Another example of our philosophy of 'Nagarik Devo Bhava' is India's healthcare system. Today, millions of Indians have a secure Digital Health ID, where their complete medical history is stored digitally. This is helping improve diagnosis and making healthcare delivery more efficient across the country.
And that's not all. Teleconsultation is also growing rapidly. Through the government's eSanjeevani platform, more than 480 million teleconsultations have been conducted so far. Over 225,000 healthcare providers are connected to this platform.
Friends,
At one time, you all must have faced passport-related problems. Remember how many weeks it used to take to get a passport? But today, on average, a passport is issued in just a few days. This is citizen-first governance. This is the success of the mantra of 'Nagarik Devo Bhava.'
Friends,
I often say that the stronger India becomes, the greater the benefit for all of humanity. Our timeless ethos is सर्वे भवन्तु सुखिन: means 'May everyone be happy and prosperous.' It is this eternal value that continues to guide India's policies and actions today.
Friends,
Just last month, Venezuela was struck by a devastating earthquake. The destruction was immense, and hundreds of people lost their lives. We did not let distance stand in the way. We treated the people of Venezuela's suffering as our own. India launched a relief and rescue operation to help those affected.
We sent assistance as quickly as possible, deployed our experts, and our medical teams began work without delay. I am deeply satisfied that these efforts helped save many lives.
Friends,
Similarly, when Türkiye and Syria were struck by devastating earthquakes, India responded swiftly by sending relief and rescue assistance. There are many such examples. Last year, we launched Operation Brahma to support Myanmar. And when Sri Lanka was hit by a devastating cyclone, we carried out Operation Sagar Bandhu to provide relief and assistance.
Friends,
The memories of the COVID-19 pandemic are still fresh in our minds. During that difficult time, India not only brought its own citizens home but also helped citizens of many other countries return safely to theirs. We carried out large-scale rescue operations, delivered medicines to those in need, and supplied vaccines to more than 100 countries. Even in conflict zones, India has consistently made every effort to evacuate people caught in crisis.
Friends,
When India extends a helping hand, it does not look at passports. When India sends assistance, it does not see the colour of a passport. That is why the world places such deep trust in India.
Friends,
I know that Australia, too, plays a significant role in serving humanity. This shared commitment is one of the key pillars of the partnership between our two nations.
There is another sector that further strengthens our ties - sports. In the world of sports, Australia is a brand in itself. And in India too, the sporting ecosystem is undergoing a remarkable transformation.
Friends,
You may have heard of the Khelo India Mission. It is not just a sports policy—it is a nationwide movement that is building a strong pipeline of young athletes, starting right from the school level. Khelo India Games are held at the school, university, and national levels, with hundreds of thousands of athletes taking part.
Under this mission, sports infrastructure is being developed even in India's remote regions. This is creating greater opportunities for athletes, especially for our daughters. And this effort is not limited to cities. Through initiatives like the Sansad Khel Mahakumbh, sports and fitness are being promoted in villages across the country and connected with career opportunities.
The results are clearly visible on the field. India's athletes and sports teams are going from better to best.
Friends,
It is this confidence that is taking India to the next level in global sport. India will host the 2030 Commonwealth Games, and we are also bidding to host the 2036 Olympic Games. I am confident that the partnership between India and Australia in the field of sports will continue to grow even stronger.
Friends,
Whatever India and Australia do together is beneficial for both our countries. A major example of this is the India-Australia Trade Agreement. You may remember this sher:
Main akela hi chala tha jaanib-e-manzil,
Log saath aate gaye aur karvaan banta gaya.
In the same way, the India-Australia Agreement was just the beginning. Today, that caravan has grown into trade agreements with nearly 40 countries across the world.
Friends,
We are not merely a trading nation. We attach great importance to innovation, science and technology. Australia has many remarkable achievements to its credit. Innovations such as the hearing implant, Wi-Fi, the cervical cancer vaccine, the flight black box, and the secret ballot voting system all bear Australia's significant contribution. Today, these innovations are helping make the world a better place.
Friends,
India, too, is transforming its science, technology and innovation ecosystem. You will be pleased to know that today, more than 10,000 schools across India have Atal Tinkering Labs. These labs are nurturing a mindset of innovation right from the school level.
Over the past 12 years, India has become the world's third-largest start-up ecosystem. But if I tell you the numbers, you too will be surprised. Would you like to hear the data?
Today, India has more than 200,000 registered start-ups. Every month, more than 4,000 new start-ups are registered in the country. Hundreds of start-ups are also working in sectors such as defence and space. I am sharing these examples because all these sectors were once closed in India. It is only in the last few years that they have been opened up to private entrepreneurship. And now, an Indian space start-up is set to launch satellites aboard its own rocket for the very first time.
Friends,
I am pleased that the India-Australia partnership in education, skills and innovation is becoming deeper and stronger. Today, thousands of Indian students are pursuing their education in Australia. And now, Australian universities are also opening their campuses in India.
The campuses of Deakin University and the University of Wollongong have already commenced operations. More Australian universities are moving in the same direction. And this is not just about opening new campuses. It is also a mission to prepare global leaders and create a skilled and innovative talent pool for the world.
Friends,
I have shared so much with you about India. Now I would also like to make a request. Some time ago, we launched the Bharat Ko Janiye Quiz for the children of our Indian diaspora. This quiz introduces the world to India's diversity and, at the same time, helps connect members of the Indian community and their families with their heritage. I am happy to know that this year, many young friends in Australia participated in the curtain-raiser for this programme. The sixth edition of the competition is now about to begin. This time, it will feature a gamified format with several competitions. I urge all Indian community families in Australia to participate in it. At the same time, I encourage you to invite your Australian friends, your friends from school, and your friends from college to participate in this competition as well.
Friends,
All of you have worked hard and made a significant contribution to strengthening India-Australia relations. But your role does not end here; in fact, your responsibilities have now grown even greater. India-Australia partnership is now entering a new phase.
So, continue to infuse India-Australia relations with the same enthusiasm. Keep hitting fours and sixes. Your success is the success of both India and Australia.
Friends,
Once again, I express my heartfelt thanks to Prime Minister Albanese and to all of you, my friends, for today's program.
Bharat Mata Ki Jai
Vande Mataram!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.