প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ওস্ত্রেলিয়াদা পাংথোকপা কম্ম্যুনিতী ইভেন্ত অমদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
09 JUL 2026 6:36PM by PIB Imphal
ঐহাক্কী ৱারোল অসি ঐখোয়না উনবা ফংলিবা লমদম অসিগী য়েলহৌঙৈগী মপুশিংবু থাগৎপা ফোংদোকপগা লোয়ননা হৌজগে ঐহাক্না মখোয়গী অহল-ললনশিংগী হৌখ্রবা, হৌজিকঅমসুং লাক্কদৌরিবা মতমগীদমক ঐহাক্না ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
ভানাক্কম মেলবোর্ন
খুরুমজরি মরুপশিং!
ময়াম পুম্নমক করম তৌবিরিবগে?
কেম ছো?
মসিগী শো অসি হাউসফুল ওই, মসি ব্লোকবস্তর অমনি।
ঐহাক্কী ৱারোল হৌদ্রিঙৈ মমাংদা, ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু অদোমগী মোবাইল ফোনগী ফ্লাশলাইৎশিং ওন তৌনবা অমসুং ভিক্তোরিয়াগী প্রিমিয়র অমসুং ঐহাক্কী মরুপ, প্রধান মন্ত্রীবু ইকায় খুম্নবা উৎপদা শরুক য়ানবা হায়জরি।
মরুপশিং,
মসিগী মমাংদা, ঐহাক্না অদোমগা সিদনীদা অনিরক উন্নখি। ঐহাকসু মেলবোর্নগী মীওইশিংগা উন্ননবা ঙাইদুনা লৈজরম্মি। মরম অদুনা, ঐহাক্না হন্দক্তি মেলবোর্নগী মীওইশিংগা লোয়ননা ফ্লেৎ হ্বাইৎ কোফী কপ অমা থক্কনি হায়না ঐহাক্না খনখি।
মরুপশিং,
ময়াম পুম্নমক্না অমসুং ঐখোয়গী ওস্ত্রেলিয়াগী মরুপশিংনা ঐখোয়বু তরাম্না ওকপগী ইনর্জী অদু তশেংনা শিংথানিংঙাইনি। অমরোমদা মেলবোর্ননা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিল্লি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ঐহাক্কী মরুপ, ভারতকী মরুপ, প্রধান মন্ত্রী এন্থোনী অলবেনিসপুসু থাগৎপা ফোংদোকচরি। অদোমনা সিদনীদা ঐখোয়গা লোয়ননা লৈরম্মি, অমসুং ঙসিদি অদোম অমুক্কা হন্না মেলবোর্নদা, ভারতকী কাংলুপকী মরক্তা লৈরে। মওং অমদা, ঐখোয়না হান্নগী মফমদগী অমুক হৌরকপগুম্না তৌই।
মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ক্রিকেৎ স্তেদিয়ম লৈবা অহমদাবাদ অমসুং আইকোনিক স্তেদিয়মগী লৈবা মেলবোর্ন - ঐখোয়না মওং অমদগী হেন্না মরী লৈনৈ। মরুপশিং, ঐখোয়না পুম্নমক্না উখ্রে মদুদি প্রধান মন্ত্রী অলবেনিসনা ৱা ঙাংলকপা মতমদা, মহাক্না ভারতকী মীওইশিংগী পুক্নিং অমসুং থম্মোয়বু শুমহৎলি। অদোম্না সিদনীদা য়াম্না নুংঙাইবা থৌদোক অমা থোকহনখি, অমসুং অদোম্না মসি মেলবোর্নদসু অমুক্কা হন্না পাংথোকখি।
ভিক্তোরিয়াগী প্রিমিয়রদা মহাক্কী পুক্নিং থৌগৎপা ৱারোলগীদমক অমসুং ভারতকী মায়কৈদা মহাক্না উৎখিবা মীনুংশি-থৌজাল অদুগীদমক ঐহাক্না মহাক্কী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ২০১৪দা ওস্ত্রেলিয়াদা চৎখিবা মতমদা, চহি ২৮গী মতুংদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমা মফম অসিদা লাকখিবা ওইখি। অদুগা অদোম্না নীংশিংলম্বা য়াই মদুদি ঐহাক্না অদোমদা অসিগুম্বা খোংচৎ অমগীদমক অতোপ্পা চহি ২৮ অমগা ঙাইদুনা লৈরররোই হায়না মতম অদুদা হায়রম্মি।
হৌখিবা চহি ১২ অসিদা, মসি ঐহাক্কী অহুমশুবা ওস্ত্রেলিয়া খোংচৎনি। অতোপ্পা ৱাহৈ অমদা হায়রবদা, ঐহাক্না হেত-ত্রিক অমা স্কোর তৌখ্রে। মসিনা ভারত-ওস্ত্রেলিয়াগী মরী অৱাংবা থাক্তা য়ৌরক্লিবা অদু উৎলি। অমসুং মসিগীদমক খ্বাইদগী চাউবা ক্রেদিৎ অসি কনানা লৌগদগে হায়বা অদোম খঙবিবরা? মোদী নত্তে। মসিগী ক্রেদিৎ অসি ময়াম পুম্নমক, ঐহাক্কী ইন্দিয়ন দাইস্পোরাগী মরুপশিং, পীজরি।
মরুপশিং,
মেলবোর্ন্না নুমিৎ অমা খক্তদা অদোমদা পন্থা মরিমক থেংনহল্লি হায়না মখোয়না হায়। অদুবু ভারতকী কম্ম্যুনিতীনা মাগী কলচরগী মগুনশিংগা লোয়ননা মসিবু হেন্না মঙাল থোকহল্লি।
মেলবোর্ন অমসুং মসিগী অকোয়বদা লৈবা মফমশিংদা, ভারতকী ৱাখল্লোনগা লোয়নবা মফম অমসুং কৈথেল কয়া অমা লৈ। মীওই খরনা মখোয়বু লিতল ইন্দিয়া হায়না কৌই, অদুগা অতোপ্পশিংনা মখোয়বু মিনি ইন্দিয়া হায়না কৌই। মমিংনা ওইনীংবা ওইরবসু, মখোয় পুম্নমক অসি ভারতকী কলচরগী মচুশিং শঙলি।
কনাগুম্বা অমনা ঐঙোন্দা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা অসিগুম্বা কৈথেল অমগী ভিদিও অমা উৎখি। ভিদিও অদুদা মফম অদুদা মতম পুম্নমক্তা অচৌবা সেলশিং পাংথোকই হায়না পনখি। অমসুং মীওইশিং অসি শোপ্পিংদা য়াম্না পুক্নিং চিংশিল্লকই। মখোয়না শোপ্পিং তৌবগী ৱাখল লৈত্রবসু, মখোয়না করিগুম্বা মওংদা করিগুম্বা অমা হেক্তা লৈরগা লাকই। ঐনা হায়রিবা অসি চুম্মিকো?
মরুপশিং,
নখোয়গী মরক্তগী অয়াম্বদি অহানবা ওইনা ওস্ত্রেলিয়াদা লাকখি, অদুগা অতোপ্পশিংদি মফম অসিদা পোকখি। জেনরেসনশিং হোংলকপা য়াই, অদুবু অদোমগী মনুংদা লৈরিবা ইন্দিয়ন ওইবগী ৱাখল্লোন অসি মতম পুম্নমক্তা হিংদুনা লৈরি। ঐনা থাজৈ মদুদি অদোমগী য়ুমদা য়ামদ্রবদা তাইম জোন অনি লৈ। মফম অসিদা, ওস্ত্রেলিয়াগী মতমগী মতুং ইন্না অঙাংশিংনা স্কুলদগী হল্লকই, অদুগা ভারত্তা লৈবা মবোকশিংনা ভিদিও কোল অমগীদমক খৌরাংনা ঙাইরি। মফমসিদা ৱিকএন্দনি, অদুগা ভারত্তা নহাক্না ইমুং অমগী লুহোংবগী থৌরম অমা লাইব স্ত্রিম তৌরি। অরাপ্পা অসি কিলোমীতর লিশিং কয়া ওইরম্বা য়াই, অদুবু অদোমগী নুমিৎ খুদিংগী ওইবা থৌওং অসি ভারতকা য়াম্না নক্না মরী লৈনৈ। অমসুং হায়রিবা বোন্দ অসি ঙাক্লগা, ময়াম পুম্নমক্না ওস্ত্রেলিয়াগী চাউখৎপা অমসুং খুমাং চাউশিল্লকপদা থম্মোয় শেংনা মতেং পাংলি। ঐনা নখোয় খুদিংমক্কীদমক চাউথোকচরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ইন্দিয়নশিং অসি অসুম্না তৌই। শঙ্গোমদা চিন্নীনা তুম্বনা মদুবু থুমহল্লি, ঐখোয়না ভারত মচাশিংনা ঐখোয়না চৎপা মফম খুদিংমক্তা নুংশিবা শন্দোক্লি।
য়ুমদা লৈরিবা শঙ্গোম অসি ওস্ত্রেলিয়াদগী ওইরবসু, চা অসি ভারতকীনি। মনা-মশীংশিং অমসুং হৱাইশিং অসি ওস্ত্রেলিয়াদগী লাক্লবসু, মখোয় অসি ভারতকী মরু-মরাংশিংগা লোয়ননা থোংলি।
মরুপশিং,
অদোম্না 'ভজন ক্লব্বিং' কৌবা অনৌবা চৎনবী অমা ঙসি ভারত্তা মীয়াম্না পাম্নরক্লি হায়বা অদোম্না তারম্বা য়াই। মসি ঐখোয়গী জেনরেসন জিনা থৱায় হাপ্পী। অমসুং ঐহাক্না মসি ওস্ত্রেলিয়াদসু অদোমগী ৱিক-এন্দশিং অসি থাজবা অমসুং স্পিরিচুএলিতীনা মপুং ফাহল্লি হায়না তাজৈ।
মফম খরদা, ইমুং অমনা সত্যনারায়ন কাথা পাংথোক্লি; মফম খরদা, গুরুদ্বারদা লাই খুরুমলি; মফম খরদা, অঙাংশিংনা ভাঙ্গরা নৎত্রগা ভারতনাত্যম শারি; অমসুং মফম খরদা, ক্রিকেৎ তোর্নামেন্ত অমা মপুং ফানা চত্থরি।
অমসুং হৌজিক্তি, ভারতকী ফিল্ম ফেস্তিবেল অসি ফাওবা মেলবোর্নগী কলচরেল কেলেন্দরগী শরুক অমা ওইরে। নুমিৎ খরনিগী মতুংদা, মেলবোর্নদা ইন্দিয়ন ফিল্ম ফেস্তিবেল হৌরগনি। মসিগী মাই পাক্না পাংথোক্নবা ঐহাক্না মাংজৌননা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
অদোম পুম্নমক্না কন্না হোৎনদুনা ওস্ত্রেলিয়াগী চাউখৎপদা মতেং পাংলি। অদুবু ঐহাক্না খঙই মদুদি মীৎ নামনা মতম পুম্নমক্তা ভারত্তা য়েংলি। ভারত্তা করি থোক্লিবগে হায়বদু নহাক্না কুপ্না য়েংলি - মাগী খুমাং চাউশিল্লকপা, খোঙজেল য়াংখৎলকপা, অমসুং মাই পাক্লকপা।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচাগী ভারত অসি চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা ময়েক শেংবা পান্দম অমগা লোয়ননা থবক তৌরি। অমসুং মসিগী খোঙচৎ অসিগী ফজবা অদুদি মঙলান অমা মপুং ফারকপগা লোয়ননা অনৌবা মঙলান অমা পোক্লকপনি।
মতম অমদা ঐখোয়না হায়নরম্মি, "থাওমৈ অমনা থাওমৈ অমা চুখৎতুনা অমুক্তংদা লিশিং কয়ানা মঙাল পী"। ঙসিদি, ঐহাক্না হায়জরি: "মঙলান অমনা মঙলান অমা থোকহল্লি অমসুং অথুবদা মঙলান লিশিং কয়া শেমগৎলি।" ঐখোয়না পান্দম অমা ফংলকপা খুদিংগী, ঐখোয়না হেন্না চাউবা অমা পাম্মি।
মসি ভারতনা থাজবা থম্লিবা অদুনি: হেন্না চাউখৎপা। হেন্না মাইপাকপা।
ঐখোয় এস্পিরেসন বিল্লিয়ন ১.৪ লৈবা লৈবাক অমনি। ঐখোয়না মাংলোমদা চংশিনবা পাম্মি, হেন্না পাংথোকপা পাম্মি। ঐখোয়না হান্নদগী মালেমগী খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা অচৌবা ইকোনোমী ওইরে, অদুবু ঐখোয়না য়ারিবমখৈ থুনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমী অহুমগী মনুংদা অমা ওইহনবা পাম্মি। মরমদি ঐখোয়গী ইথিল অসি য়াম্না লায়বনি: হেন্না চাউখৎপা। হেন্না মাইপাকপা।
মরুপশিং,
ভারতনা চন্দ্রয়ানবু থাগী খা থংবা পোলদা মাই পাক্না থাগৎখি। মসি অতোপ্পা লৈবাক অমত্তনা ঙমখিদ্রি। অদুবু ভারতনা মসিদা লোইশিনখিদে, মরমদি ভারতনা থাজৈ মদুদি: হেন্না চাউখৎপা। হেন্না মাইপাকপা।
মরম অসিনা, ঐগী মরুপশিং, ভারতনা হৌজিক মাগী গগনয়ান মিসন অসিবু স্পেসতা থাগৎনবা শেম-শাদুনা লৈরি। ঐখোয়গী স্পেস স্তেসন শেমগৎনবা পান্দমসু ঐখোয়না মাংলোমদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
চহি খরগী মমাংদা ভারত্তা ৫জি তেক্নোলোজীগী মতাংদা ৱাহং কয়া অমা লৈরম্মি। মসি কদাইদগী হৌগদৌরিবনো? মসি করম্না পাংথোক্কনি? মসি মতম কয়াম চংবগে? ঐখোয়না ২০২২গী অরোইবা শরুক্তা ৫জি থাদোকপা হৌখি, অমসুং ঙসিদি, ভারতকী জিলাশিংগী চাদা ৯৯দি মসিনা কোনশিল্লে। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি, ঐহাক্কী মরুপশিং, ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী থুনা ৫জি রোলআউত তৌরিবা লৈবাকশিংগী মরক্তা অমনি হায়বসি খঙবদা অদোম নুংঙাইগনি।
ঙসি, ভারত অসি মালেমগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা ৫জি কৈথেল ওইরে। অমসুং মসিনা লোইবা নত্তে। ভারতনা হৌজিক্তি মেদ-ইন-ইন্দিয়া ৬জি তেক্নোলোজী শেমগৎনবা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। মরমদি ঐখোয়না থাজৈ মদুদি: হেন্না চাউখৎপা। হেন্না মাইপাকপা।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১২ অসিদা, ভারত শিনবা থুংনা শহর ২৪ হেনবদা মেত্রো রেল নেৎৱার্ক পাকথোক চাউথোক্লে। ঙসিদি, মী মিলিয়ন ১২.৫ হেনবনা নোংমদা মেত্রোদা চৎলি। ভারতনা হৌজিক্তি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মেত্রো রেল নেৎৱর্ক অহুমশুবদা লৈরে। অদুবু ঐখোয় ভারত মচাশিংদি মসিদসু পেন্দ্রি। ঐখোয়না থাজৈ: হেন্না চাউখৎপা। হেন্না মাইপাকপা।
মরম অসিনা ঐখোয়না নমো ভারত রেপিদ রেলগুম্বা হাই স্পীদ ত্রান্সিৎ সিস্তেম অমসুং বন্দে ভারতগুম্বা সেমি-হাই স্পীদ ত্রেনশিং লৈবাক শিনবা থুংনা য়াম্না থুনা পাকথোক চাউথোকহল্লি।
অতোপ্পা খুদম অমদি মেক ইন ইন্দিয়াগী মাই পাকপা অসিনি। হৌখিবা চহি ১২ অসিদা মেক ইন ইন্দিয়ানা মালেমগী ব্রেন্দ অমা ওইরক্লি। ভারতনা পুথোকপা মোবাইল ফোনশিং অমসুং ইলেক্ত্রোনিকশিং মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌরক্লি। ঐখোয়গী ওতোমোবাইলশিং অমসুং ফার্মাস্যুতিকেলগী পোত্থোকশিংনা মালেমগী থাক্তা মখোয়গী লৈমাই পাকথোক চাউথোকহল্লে। অমসুং ঙসি, মালেম অসিনা ভারতকী ঙাকশেলগী প্লেৎফোর্মশিংগী তৌবা ঙম্বা অমসুং থাজবা থম্বা অদু উবা ফংলে।
অদোম্না মসি ওপরেসন সিন্দুরগী মতমদা উবা ফংখি। তেরোরিস্তনা লৈরিবা মফমশিং থুগাইখি, অদুবু মখোয়গী শাফু অসি মালেম শীনবা থুংনা শন্দোকখি। তেরোরিস্ত কেম্পশিং অদুদা অকনবা মওংদা লান্দারকখিবা অদুনা অদোমবু চাউথোকচবা পোকহনদ্রা?
মরুপশিং,
ভারতনা মসিদা লোইশিনবা পামদে; ভারতনা হায়রি, "হেন্না চাউখৎপা। হেন্না মাইপাকপা।" মরম অদুনা, ঙসিদি, ভারত্তা অনৌবা মেনুফেকচরিং ইকোসিস্তেম অমা, চিপশিংদগী হৌরগা শিপশিং ফাওবা শেমগৎলি।
মরুপশিং,
ভারতকী অচৌবা মঙলানশিং অমসুং থৌনা ফরবা পান্দমশিংগী য়ুম্ফমদি মাগী মীয়াম্নি। মসিগী মঙলানশিং অসিদা মখোয়গী ইনর্জী পীরিবা অসি ভারতকী প্রজাশিং, ঐখোয় প্রজাশিংনি। পিপল ফার্স্ত, নৎত্রগা নাগরিক দেবো ভাভা - 'প্রজা অসি খ্বাইদগী মরু ওই' হায়বসি ঙসিগী ভারতকী লৈঙাক্কী লমজিং-লমতাকপা ৱাখল্লোন ওইরক্লি।
ঐহাক্না অদোমদা খুদম অমা পীজগে। চহি খরগী মমাং ফাওবদা, দোক্যুমেন্ত এথেস্তিকেসন অসি য়াম্না তোইনা মথৌ তাবা অমনি। নহাক্না করিগুম্বা অমা এপ্লাই তৌবা পাম্লবসু নত্রগা ওফিসিএল দোক্যুমেন্ত অমা সবমিৎ তৌবা পাম্লবসু, নহাক্না অহানবদা মদু সরকারগী ওফিসিএল অমনা সর্তিফাই তৌগদবনি।
মখোয়না মখোয় মশানা হায়রিবশিং অদুনি হায়বা উৎনবগীদমক্তা মীওইশিংনা অয়ুক অঙনবদা অশাংবা পরিংদা লেপ্লম্মি। অদুবু ঐখোয়গীদমক্তদি, প্রজাশিং অসি খ্বাইদগী মরু ওই। মসি হৌজিক ওইদ্রে। ঙসিদি, অয়াম্বা হীরমশিংদা, সেল্ফ-এতেস্তেসন অসি খক্তা মথৌ তারে।
থাজবগী খোঙচৎ অদু হৌজিক্তি দিজি-লোকর ওইরক্লি। মসি দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমনি, মসিদা ভারত মচাশিংনা মখোয়গী দোক্যুমেন্তশিং দিজিতেলগী মওংদা সেক্যুরিতীনা থম্মী। ক্লিক অমা খক্তনা দোক্যুমেন্তশিং শেয়র তৌবা, ভেরিফাই তৌবা অমসুং অয়াবা পীবা ঙম্মী।
মরুপশিং,
সিস্তেম অমা শেম্বা হায়বসি অতোপ্পা ৱাফম অমনি। মসিবু সেক্যুরিতী অমসুং থাজবা য়াবা স্কেলদা শাগৎপা অসি হেন্না চাউবা এচিবমেন্ত অমনি। ভারত্তা ঙসিদি মীওই কয়ানা দিজি-লোকর শীজিন্নবগে হায়বসি অদোম্না খঙবীরব্রা? ঐনা খঙই মদু নীংশিংবদা লায়বা মশীং নত্তে।
ঙসি ফাওবদা, দিজি-লোকরদা শীজিন্নরিবা মীওই মিলিয়ন ৭০০ হেন্না লৈরে। অমসুং পুন্না, মখোয়না প্লেৎফোর্ম অসিদা দোক্যুমেন্ত করোর ৮৫০ হেন্না স্তোর তৌখ্রে। দোক্যুমেন্ত বিল্লিয়ন ৮.৫ হেন্না লৈরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী 'নাগরিক দেবো ভাব'কী ফিলোসোফীগী অতোপ্পা খুদম অমদি ভারতকী হেল্থকেয়র সিস্তেম অসিনি। ঙসিদি, ভারত মচা মিল্লিয়ন কয়াদা মখোয়গী মপুং ফাবা মেদিকেল হিস্তরী দিজিতেল ওইনা স্তোর তৌরিবা, সেক্যুর দিজিতেল হেল্থ আই.দি. অমা লৈরে, মসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা দাইএগ্নোসিস ফগৎহনবদা মতেং পাংলি অমসুং হেল্থকেয়র দেলিভরীবু হেন্না ইফিসেন্ত ওইহল্লি।
অমসুং মসি খক্তা নত্তে। তেলি-কন্সল্তেসনসু য়াম্না থুনা হেনগৎলক্লি। সরকারগী ই-সঞ্জীবনী প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা হৌজিক ফাওবদা তেলি-কন্সল্তেসন মিলিয়ন ৪৮০ হেন্না পাংথোকখ্রে। হেল্থকেয়র প্রোভাইদর ২২৫,০০০ হেনবনা মসিগী প্লেৎফোর্ম অসিদা শম্নরি।
মরুপশিং,
মতম অমদা, ময়াম পুম্নমক্না পাসপোর্তকা মরী লৈনবা প্রোব্লেম থেংনরম্বা য়াই। পাসপোর্ত অমা ফংনবগীদমক চয়োল কয়া চংবগে হায়বসি অদোম্না নীংশিংলিবরা? অদুবু ঙসিদি, চাংচৎ ওইনা, পাসপোর্ত অসি নুমিৎ খরনিগী মনুংদা পীথোকই। মসি সিতিজেন-ফার্স্ত গভর্নান্স অদুনি। মসিদি 'নাগরিক দেবো ভব'গী মন্ত্রগী মাই পাকপা অদুনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না তোয়না হায়নৈ মদুদি ভারতনা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলক্লিবমখৈ, মীওইবা খুন্নাই পুম্নমক্কী কান্নবা হেনগৎলগনি। ঐখোয়গী মতম চুপ্পগী ওইবা ইথোস অসি सर्वे भवन्तु सुखिन নি: হায়বদি ‘মীপুম খুদিংমক নুংঙাইবা অমসুং য়াইফবা ওইরসনু'। ঙসি ভারতকী পোলিসীশিং অমসুং থবকশিং লমজিংলিবা অসি মতম চুপ্পগী ওইবা ভেল্যু অদুনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা থা খক্তদা ভেনেজুয়েলাদা তমথিরবা য়ুহার হাখি। মাং-তাকখিবা অসি য়াম্না চাউই, অমসুং মীওই চা কয়াগী পুন্সি মাংখি। ঐখোয়না অরাপ্পা লৈরিবা অসিনা অপনবা ওইহনখিদে। ঐখোয়না ভেনেজুয়েলাগী মীয়ামগী অৱাববু ঐখোয়গী ওইনা লৌখি। ভারতনা শোকহল্লবশিংবু মতেং পাংনবা রিলিফ অমসুং রেস্ক্যু ওপরেসন অমা হৌদোকখ্রে।
ঐখোয়না য়ারিবমখৈ থুনা মতেং পাংখি, ঐখোয়গী অখঙ-অহৈশিং থাখি, অমসুং ঐখোয়গী মেদিকেল তীমশিংনা অথুবা মতমদা থবক হৌখি। ঐহাক্না থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফাওই মদুদি মসিগী হোৎনবা অসিনা মীওই কয়াগী পুন্সি কনবদা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
তুরস্কীয়া অমসুং সিরিয়াদা অকিবা ফংহন্দবা মালেমগী অকিবা ফংলবা মফমশিংদসু ভারতনা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি। অসিগুম্বা খুদম কয়া অমা লৈরি। হৌখিবা চহিদা ঐখোয়না ম্যান্মারবু মতেং পীনবা ওপরেসন ব্রহ্মা হৌদোকখি। অমসুং শ্রী লঙ্কাদা অকনবা সাইক্লোন অমা থোক্লকপদা, ঐখোয়না ওপরেসন সাগর বন্দু পাংথোক্তুনা রিলিফ অমসুং এসিস্তেন্স পীনবা হোৎনখি।
মরুপশিং,
কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসি ঐখোয়গী ৱাখলদা হৌজিক ফাওবা নৌনা লৈরি। অরুবা মতম অদুদা ভারতনা মশাগী প্রজাশিংবু য়ুমদা পুরকপতা নত্তনা অতোপ্পা লৈবাক কয়াগী প্রজাশিংবুসু মখোয়গী লৈবাকশিংদা হকথেংননা হল্লকপদা মতেং পাংখি। ঐখোয়না অচৌবা রেস্ক্যু ওপরেসনশিং পাংথোকখি, মথৌ তাবশিংদা হিদাক লাংথকশিং পীখি, অমসুং লৈবাক ১০০ হেনবদা ভেক্সিনশিং সপ্লাই তৌখি। লান থোকপা মফমশিংদা লৈরবসু, ভারতনা অৱাবা তারবা মীওইশিংবু কন্নবা হোৎনরি।
মরুপশিং,
ভারতনা মতেং পাংবা মতমদা, পাসপোর্তশিং য়েংদে। ভারতনা মতেং পীরকপা মতমদা, মাগী পাসপোর্তকী মচু উদে। মরম অসিনা মালেম অসিনা ভারতপু থাজবা য়াম্না থম্লি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না খঙই মদুদি ওস্ত্রেলিয়াসু মীওইবা জাতিদা মতেং পাংবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। অসিগুম্বা মরী অসি ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসিগী মরুওইবা য়ুম্বী অমনি।
ঐখোয়গী মরীশিংবু হেন্না চেৎশিলহল্লিবা অতোপ্পা সেক্তর অমসু লৈরি - শান্ন-খোৎনবশিং। শান্ন-খোৎনবগী মালেম অসিদা, ওস্ত্রেলিয়া অসি মশাগী ওইবা মমীং অমনি। অমসুং ভারত্তাসু, স্পোর্তসকী ইকোসিস্তেম অসি মশক থোকপা অহোংবা লাক্লি।
মরুপশিং,
খেলো ইন্দিয়া মিসনগী মতাংদা অদোম্না খংবা য়াই। মসি স্পোর্তস পোলিসী খক্তমক নত্তে, মসি স্কুলগী থাক্তগী হৌরগা নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংগী মপাঙ্গল কনবা পাইপলাইন অমা শেমগৎলিবা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা খোঙজং অমনি। খেলো ইন্দিয়া গেমস অসি স্কুল, য়ুনিভর্সিতী, অমসুং নেস্নেলগী থাক্তা পাংথোকই, মসিদা শান্নরোই লিশিং কয়া শরুক য়াই।
মিসন অসিগী মখাদা, ভারতকী অরাপ্পা মফমশিংদা ফাওবা স্পোর্তসকী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি। মসিনা শান্নরোইশিংগীদমক্তা, মরু ওইনা ঐখোয়গী ইচানুপীশিংগীদমক্তা হেন্না চাউবা খুদোংচাবশিং পীরি। অমসুং মসিগী হোৎনবা অসি শহরশিং খক্তদা য়ুম্ফম ওইদে। সন্সদ খেল মহকুম্বগুম্বা থৌরাংগী খুত্থাংদা, শান্ন-খোৎনবশিং অমসুং ফিৎনেস অসি লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিংদা প্রমোৎ তৌরি অমসুং কেরিয়রগী খুদোংচাবশিংগা শম্নহল্লি।
মসিগী ফলশিং অসি লমদম অসিদা ময়েক শেংনা উবা ফংলি। ভারতকী শান্নরোইশিং অমসুং শান্ন-খোৎনবগী তীমশিং অসি হেন্না ফগৎলক্লি।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা থাজবনা মালেমগী শান্ন-খোৎনবদা ভারতপু মথংগী থাক্তা পুখৎলি। ভারতনা ২০৩০গী কম্মনৱেল্থ গেম্স পাংথোক্কনি, অমসুং ঐখোয়না ২০৩৬কী ওলিম্পিক গেম্স পাংথোক্নবা বিদ তৌরি। ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী মরক্তা শান্ন-খোৎনবগী লমদা মরী অসি মখা তানা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়ানা পুন্না করিগুম্বা অমত্তা তৌমিন্নরবদি ঐখোয়গী লৈবাক অনিমক্কী কান্নগনি। মসিগী মরুওইবা খুদম অমদি ভারত-ওস্ত্রেলিয়া ত্রেদ এগ্রীমেন্তনি। অদোম্না মসিগী শৈরেং অসি নীংশিংল্বা য়াই:
মে অকেলা হি চালা থা জনাইব-ই-মঞ্জিল, লোগ সাথ আতে গয়ে ওর কারবান বন্তা গয়া।
অসিগুম্বা মওংদা, ভারত-ওস্ত্রেলিয়া এগ্রীমেন্ত অসিদি অহৌবা খক্তনি। ঙসিদি, কারবান অসি মালেমগী লৈবাক ৪০ রোমগা লোয়ননা ললোন-ইতিক্কী য়ানা ৱারোলশিং শেমখ্রে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ললোন-ইতিক তৌরিবা লৈবাক অমা খক্তা নত্তে। ঐখোয়না ইন্নোবেসন, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা য়াম্না মরুওইবা পীরি। ওস্ত্রেলিয়াগী ক্রেদিৎতা মশক থোকপা মায় পাকপা কয়া অমা লৈ। হিয়রিং ইমপ্লান্ত, ৱাই-ফাই, সর্ভিকাল কেন্সরগী ভেক্সিন, ফ্লাইৎ ব্লেক বোক্স, অমসুং সিক্রেৎ ভোৎ সিস্তেমগুম্বা ইনোভেসনশিং অসি ওস্ত্রেলিয়াগী মরুওইবা কন্ত্রিব্যুসননি। ঙসিদি, অসিগুম্বা ইন্নোবেসনশিং অসিনা মালেম অসি হেন্না ফবা মফম অমা ওইহন্নবা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
ভারতনসু সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসন ইকোসিস্তেমদা অহোংবা পুরক্লি। ঙসি ভারত শিনবা থুংনা স্কুল ১০,০০০ হেনবনা অতল তিঙ্করিং লেবশিং লৈরে হায়বা খঙবদা অদোম নুংঙাইবা ফাওগনি। হায়রিবা লেবোরেতরীশিং অসিনা স্কুলগী থাক্তগী হৌরগা ইন্নোবেসনগী ৱাখল্লোন অমা শেমগৎলি।
হৌখিবা চহি ১২দা, ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেম ওইরক্লি। অদুবু ঐহাক্না অদোমদা মশীংশিং অদু হায়রবদি, অদোমসু অঙকপা পোক্কনি। অদোম্না দেতাশিং অদু তাবা পাম্বরা?
ঙসিদি, ভারত্তা রেজিস্তর তৌরবা স্তার্ত-অপ ২,০০,০০০ হেন্না লৈরে। থা খুদিংগী লৈবাক অসিদা অনৌবা স্তার্ত অপ ৪০০০ হেন্না রেজিস্তর তৌরি। দিফেন্স অমসুং স্পেসকুম্বা সেক্তরশিংদা স্তার্ত-অপ চা কয়াসু থবক তৌরি। ঐহাক্না মসিগী খুদমশিং অসি শেয়র তৌরি মরমদি ভারত্তা হায়রিবা সেক্তরশিং অসি মতম অমদা থিংজিনখি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা খক্তনি মখোয় অসি প্রাইবেৎ ওন্ত্রপ্রিন্যুওরশিপকীদমক হাংদোক্লিবসি। অমসুং হৌজিক, ভারতকী স্পেস স্তার্ত-অপ অমনা ইহান হানবা ওইনা মাগী রোকেৎতা সেতলাইৎ থাগৎনবা শেম-শারি।
মরুপশিং
ভারত-অস্ত্রেলিয়াগী এজুকেসন, স্কিল অমসুং ইন্নোবেসনগী মরী অসি হেন্না চেৎশিল্লক্লিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। ঙসিদি, ভারতকী মহৈরোয় লিশিং কয়া অমা ওস্ত্রেলিয়াদা মহৈ তম্বা চৎলি। অমসুং হৌজিক্তি, ওস্ত্রেলিয়াগী য়ুনিভর্সিতীশিংসু ভারত্তা মখোয়গী কেম্পসশিং হাংলি।
দিকিন য়ুনিভর্সিতী অমসুং ৱোল্লোনগোং য়ুনিভর্সিতীগী কেম্পসশিং অসি থবক হৌখ্রে। ওস্ত্রেলিয়াগী য়ুনিভর্সিতী কয়ানা চপ মান্নবা মাইকৈদা চংশিল্লি। মসি অনৌবা কেম্পসশিং হাংদোকপদা নত্তে। মসি মালেমগী লুচিংবশিং শেমগৎপা অমসুং মালেমগী ওইনা হৈ-শিংলবা অমসুং ইন্নোবেতিব তেলেন্ত পুল অমা শেমগৎপগী মিসন অমসুনি।
মরুপশিং, ভারতকী মরমদা ঐহাক্না অদোমদা কয়া অমা তাক্লি। হৌজিক ঐহাক্না রিক্বেস্ত অমা তৌজগে। মতম খরগী মমাংদা, ঐখোয়না ভারতকী মপান্দা লৈরিবা ঐখোয়গী অঙাংশিংগীদমক ভারত কো জনিয়ি ক্বিজ হৌদোক্লে। ক্বিজ অসিনা মালেমদা ভারতকী মখল-মখা কয়াগী মশক তাক্লি অমসুং অমরোমদা, ভারতকী কাংলুপকী মীওইশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংবু মখোয়গী হেরিতেজগা শম্নহনবদা মতেং পাংই। চহি অসিদা, ওস্ত্রেলিয়াদা লৈরিবা নহা ওইরিবা মরুপশিং অসিনা মসিগী প্রোগ্রাম অসিগী কর্তেন-রাইজরদা শরুক য়াখিবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। কম্পিতিসন অসিগী তরুকশুবা ইদিসন হৌগদৌরে। মসিগী মতম অসিদা, মসিদা কম্পিতিসন কয়াগা লোয়ননা গেমিফাইদ ফোর্মেৎ অমা য়াওগনি। ঐহাক্না ওস্ত্রেলিয়াদা লৈরিবা ভারত মচা পুম্নমকপু মসিদা শরুক য়ানবা হায়জরি। মসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অদোমবু অদোমগী ওস্ত্রেলিয়াগী মরুপশিং, অদোমগী স্কুলগী মরুপশিং, অমসুং অদোমগী কোলেজগী মরুপশিংবুসু মসিগী কম্পিতিসন অসিদা শরুক য়ানবা হায়নবা পুক্নিং থৌগৎচরি।
Top of Form
Bottom of Form
মরুপশিং,
ময়াম পুম্নমক্না কন্না হোৎনখি অমসুং ভারত-ওস্ত্রেলিয়াগী মরী মপাঙ্গল কনখৎহনবদা চাউনা থৌদাং লৌখি। অদুম ওইনমক, অদোমগী থৌদাং অসি মসিদা লোইবা নত্তে; তশেংনমক্কীদি, অদোমগী থৌদাং অসি হৌজিক হেন্না চাউখৎলে। ভারত-ওস্ত্রেলিয়াগী মরী অসি অনৌবা তাঙ্কক অমদা চঙশিল্লি।
মরম অদুনা, ভারত-ওস্ত্রেলিয়াগী মরী অসি চপ মান্নবা থৌনাগা লোয়ননা মখা তানা ফগৎহনবিয়ু। ফোর অমসুং সিক্স লেপ্পতনা য়ৈবীয়ু। অদোমগী মাইপাকপা অসি ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়া অনিমক্কী মাইপাকপনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী প্রোগ্রাম অসিগীদমক্তা ঐহাক্না অমুক্কা হন্না প্রধান মন্ত্রী অলবেনিস অমসুং ঐহাক্কী মরুপশিং, ময়াম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
ভারত মাতা কী জয়
ভন্দে মাতরম!
খঙহঞ্জবা: মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোকনি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's address at a community event in Australia
09 JUL 2026 6:36PM by PIB Delhi
I would like to begin by acknowledging the traditional owners of the land on which we meet and I pay my respects to their elders past, present and emerging.
Vanakkam Melbourne
Namaskaar mates!
How are you all doing?
Kem chho?
This show is houseful, it’s a blockbuster.
Before I begin my speech, I request all of you to switch on your mobile phone flashlights and join me in honoring the Premier of Victoria and my friend, the Prime Minister.
Friends,
Before this, I had met you twice in Sydney. I, too, was looking forward to meeting the people of Melbourne. So, I thought that this time, I would enjoy a cup of flat white coffee with the people of Melbourne.
Friends,
The energy with which all of you—and our Aussie friends—have welcomed us is truly amazing. In a way, Melbourne has stolen the show.
Friends,
I am also grateful to my friend, a friend of India, Prime Minister Anthony Albanese. You were with us in Sydney, and today you are here again in Melbourne, among the Indian community. In a way, it feels like we've come full circle.
Ahmedabad, home to the world's largest cricket stadium, and Melbourne, home to its iconic stadium—we are connected in more ways than one. Friends, we have all seen that whenever Prime Minister Albanese speaks, he wins the hearts and minds of Indians. You created quite a buzz in Sydney, and you've done it again here in Melbourne.
I also express my gratitude to the Premier of Victoria for her energetic remarks and for the warmth and affection she expressed towards India.
Friends,
When I visited Australia in 2014, it was after a gap of 28 years that an Indian Prime Minister had come here. And you may recall that I had then said that you would never have to wait another 28 years for such a visit.
Over the past 12 years, this is my third visit to Australia—in other words, I've scored a hat-trick this time. This reflects the remarkable heights that India–Australia relations have reached. And do you know who deserves the biggest credit for this? Not Modi. The credit goes to all of you, my friends to the Indian diaspora.
Friends,
They say that Melbourne lets you experience all four seasons in a single day. But the Indian community has made it even more vibrant with its rich cultural colours.
Here in Melbourne and its surrounding areas, there are many places and markets that are filled with the spirit of India. Some call them Little India, while others call them Mini India. Whatever the name, they are all infused with the colours of Indian culture.
Someone recently showed me a video of one such market. The video mentioned that there are always great sales going on there. And people get so caught up in the shopping frenzy. Even if they're not in the mood to shop, they somehow end up buying something anyway. Am I right?
Friends,
Many of you came to Australia for the first time, while many others were born here. Generations may have changed, but the spirit of Indianness within you has always remained alive. I'm sure many of you have at least two time zones running in your homes. Here, children return from school according to Australian time, while grandparents in India are eagerly waiting for a video call. Here it's the weekend, and in India you're watching a family wedding being live-streamed. The distance may be thousands of kilometers, but your daily routine is still deeply connected to India. And while maintaining that bond, all of you are contributing wholeheartedly to Australia's growth and progress. I am proud of each one of you.
Friends,
That's who we Indians are. Just like sugar dissolves in milk and makes it sweeter, we Indians spread love wherever we go.
The milk at home may be Australian, but the tea is Indian. The vegetables and lentils may come from Australia, but they're cooked with Indian spices.
Friends,
You may have heard that a new trend called 'Bhajan Clubbing' is becoming popular in India these days. It's being driven by our Gen Z. And I've heard that here in Australia too, your weekends are filled with faith and spirituality.
Somewhere, a family is hosting a Satyanarayan Katha; somewhere, prayers are being offered at a Gurudwara; elsewhere, children are performing Bhangra or Bharatanatyam; and somewhere else, a cricket tournament is in full swing.
And now, even the Indian Film Festival has become a part of Melbourne's cultural calendar. In just a few days, the Indian Film Festival will begin here in Melbourne. I extend my best wishes in advance for its successful celebration.
Friends,
All of you are contributing to Australia's growth through your hard work. But I know that one eye is always on India. You closely follow what's happening in India—its progress, its pace, and its achievements.
Friends,
The India of the 21st century is working with a clear goal—to become a developed nation. And the beauty of this journey is that the moment one dream is fulfilled, a new dream is born.
There was a time when we used to say, "One lamp lights another, until thousands shine together." Today, I say: “one dream leads to another, and soon thousands of dreams are born." Every time we achieve one goal, we set our sights on an even bigger one.
This is the India that believes: Grow More. Achieve More.
We are a nation of 1.4 billion aspirations. We are impatient to move forward, eager to achieve more. We are already the world's fastest-growing major economy, but we want to become one of the world's top three economies as soon as possible. Because our inspiration is simple: Grow More. Achieve More.
Friends,
You have seen it yourselves—India successfully landed Chandrayaan on the Moon's south pole, something no other country had achieved. But India did not stop there, because India believes: Grow More. Achieve More.
That's why, my friends, India is now preparing to send its Gaganyaan mission into space. We are also moving ahead with the goal of building our own space station.
Friends,
Just a few years ago, there were many questions about 5G technology in India. When would it be launched? How would it be rolled out? How long would it take? We began rolling out 5G at the end of 2022, and today, 99 percent of India's districts are covered by it. And I'm sure you'll be happy to know, my friends, that India is among the countries with the fastest 5G rollouts in the world.
Today, India has become the world's second-largest 5G market. And that's not all—India is now moving rapidly towards developing Made-in-India 6G technology. That's because we believe: Grow More. Achieve More.
Friends,
Over the past 12 years, metro rail networks have expanded to more than two dozen cities across India. Today, over 12.5 million people travel by metro every single day. India now has the world's third-largest metro rail network. But we Indians are not satisfied with that either. We believe: Grow More. Achieve More.
That is why we are rapidly expanding high-speed transit systems like the Namo Bharat Rapid Rail and semi-high-speed trains like Vande Bharat across the country.
Another example is the success of Make in India. Over the past 12 years, Make in India has grown into a global brand. Indian-made mobile phones and electronics are reaching markets around the world. Our automobiles and pharmaceutical products have expanded their global presence. And today, the world is witnessing the capability and credibility of India's defence platforms.
You also saw a demonstration of this during Operation SINDOOR. The explosions were at terrorist hideouts, but their impact echoed across the world. Did the decisive strikes on those terror camps make you feel proud?
Friends,
India doesn't want to stop there; India is saying, "Grow More, Achieve More." Therefore, today, a new manufacturing ecosystem is being developed in India, from chips to ships.
Friends,
The foundation of India's big dreams and bold aspirations is its people. It is the citizens of India We the People who give these dreams their energy. People First, or Nagrik Devo Bhava—'the citizen is paramount' has become the guiding principle of governance in today's India.
Let me give you an example. Until a few years ago, document attestation was a common requirement. Whether you wanted to apply for something or submit any official document, you first had to get it attested by a government officer.
People would stand in long queues early in the morning, just to prove that they were who they claimed to be. But for us, the citizen comes first. That is no longer the case. Today, for most purposes, self-attestation is all that's needed.
That journey of trust has now evolved into DigiLocker a digital platform where Indians can securely store their documents in digital form. With just one click, documents can be shared, verified, and accepted.
Friends,
Creating a system is one thing. Building it at scale, with security and reliability, is a much greater achievement. Do you know how many people use DigiLocker in India today? I know it's not an easy number to remember.
As of today, DigiLocker has more than 700 million users. And together, they have stored over 850 crores documents on the platform. More than 8.5 billion documents.
Friends,
Another example of our philosophy of 'Nagarik Devo Bhava' is India's healthcare system. Today, millions of Indians have a secure Digital Health ID, where their complete medical history is stored digitally. This is helping improve diagnosis and making healthcare delivery more efficient across the country.
And that's not all. Teleconsultation is also growing rapidly. Through the government's eSanjeevani platform, more than 480 million teleconsultations have been conducted so far. Over 225,000 healthcare providers are connected to this platform.
Friends,
At one time, you all must have faced passport-related problems. Remember how many weeks it used to take to get a passport? But today, on average, a passport is issued in just a few days. This is citizen-first governance. This is the success of the mantra of 'Nagarik Devo Bhava.'
Friends,
I often say that the stronger India becomes, the greater the benefit for all of humanity. Our timeless ethos is सर्वे भवन्तु सुखिन: means 'May everyone be happy and prosperous.' It is this eternal value that continues to guide India's policies and actions today.
Friends,
Just last month, Venezuela was struck by a devastating earthquake. The destruction was immense, and hundreds of people lost their lives. We did not let distance stand in the way. We treated the people of Venezuela's suffering as our own. India launched a relief and rescue operation to help those affected.
We sent assistance as quickly as possible, deployed our experts, and our medical teams began work without delay. I am deeply satisfied that these efforts helped save many lives.
Friends,
Similarly, when Türkiye and Syria were struck by devastating earthquakes, India responded swiftly by sending relief and rescue assistance. There are many such examples. Last year, we launched Operation Brahma to support Myanmar. And when Sri Lanka was hit by a devastating cyclone, we carried out Operation Sagar Bandhu to provide relief and assistance.
Friends,
The memories of the COVID-19 pandemic are still fresh in our minds. During that difficult time, India not only brought its own citizens home but also helped citizens of many other countries return safely to theirs. We carried out large-scale rescue operations, delivered medicines to those in need, and supplied vaccines to more than 100 countries. Even in conflict zones, India has consistently made every effort to evacuate people caught in crisis.
Friends,
When India extends a helping hand, it does not look at passports. When India sends assistance, it does not see the colour of a passport. That is why the world places such deep trust in India.
Friends,
I know that Australia, too, plays a significant role in serving humanity. This shared commitment is one of the key pillars of the partnership between our two nations.
There is another sector that further strengthens our ties - sports. In the world of sports, Australia is a brand in itself. And in India too, the sporting ecosystem is undergoing a remarkable transformation.
Friends,
You may have heard of the Khelo India Mission. It is not just a sports policy—it is a nationwide movement that is building a strong pipeline of young athletes, starting right from the school level. Khelo India Games are held at the school, university, and national levels, with hundreds of thousands of athletes taking part.
Under this mission, sports infrastructure is being developed even in India's remote regions. This is creating greater opportunities for athletes, especially for our daughters. And this effort is not limited to cities. Through initiatives like the Sansad Khel Mahakumbh, sports and fitness are being promoted in villages across the country and connected with career opportunities.
The results are clearly visible on the field. India's athletes and sports teams are going from better to best.
Friends,
It is this confidence that is taking India to the next level in global sport. India will host the 2030 Commonwealth Games, and we are also bidding to host the 2036 Olympic Games. I am confident that the partnership between India and Australia in the field of sports will continue to grow even stronger.
Friends,
Whatever India and Australia do together is beneficial for both our countries. A major example of this is the India-Australia Trade Agreement. You may remember this sher:
Main akela hi chala tha jaanib-e-manzil,
Log saath aate gaye aur karvaan banta gaya.
In the same way, the India-Australia Agreement was just the beginning. Today, that caravan has grown into trade agreements with nearly 40 countries across the world.
Friends,
We are not merely a trading nation. We attach great importance to innovation, science and technology. Australia has many remarkable achievements to its credit. Innovations such as the hearing implant, Wi-Fi, the cervical cancer vaccine, the flight black box, and the secret ballot voting system all bear Australia's significant contribution. Today, these innovations are helping make the world a better place.
Friends,
India, too, is transforming its science, technology and innovation ecosystem. You will be pleased to know that today, more than 10,000 schools across India have Atal Tinkering Labs. These labs are nurturing a mindset of innovation right from the school level.
Over the past 12 years, India has become the world's third-largest start-up ecosystem. But if I tell you the numbers, you too will be surprised. Would you like to hear the data?
Today, India has more than 200,000 registered start-ups. Every month, more than 4,000 new start-ups are registered in the country. Hundreds of start-ups are also working in sectors such as defence and space. I am sharing these examples because all these sectors were once closed in India. It is only in the last few years that they have been opened up to private entrepreneurship. And now, an Indian space start-up is set to launch satellites aboard its own rocket for the very first time.
Friends,
I am pleased that the India-Australia partnership in education, skills and innovation is becoming deeper and stronger. Today, thousands of Indian students are pursuing their education in Australia. And now, Australian universities are also opening their campuses in India.
The campuses of Deakin University and the University of Wollongong have already commenced operations. More Australian universities are moving in the same direction. And this is not just about opening new campuses. It is also a mission to prepare global leaders and create a skilled and innovative talent pool for the world.
Friends,
I have shared so much with you about India. Now I would also like to make a request. Some time ago, we launched the Bharat Ko Janiye Quiz for the children of our Indian diaspora. This quiz introduces the world to India's diversity and, at the same time, helps connect members of the Indian community and their families with their heritage. I am happy to know that this year, many young friends in Australia participated in the curtain-raiser for this programme. The sixth edition of the competition is now about to begin. This time, it will feature a gamified format with several competitions. I urge all Indian community families in Australia to participate in it. At the same time, I encourage you to invite your Australian friends, your friends from school, and your friends from college to participate in this competition as well.
Friends,
All of you have worked hard and made a significant contribution to strengthening India-Australia relations. But your role does not end here; in fact, your responsibilities have now grown even greater. India-Australia partnership is now entering a new phase.
So, continue to infuse India-Australia relations with the same enthusiasm. Keep hitting fours and sixes. Your success is the success of both India and Australia.
Friends,
Once again, I express my heartfelt thanks to Prime Minister Albanese and to all of you, my friends, for today's program.
Bharat Mata Ki Jai
Vande Mataram!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.