ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅର୍ଥନୈତିକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
09 JUL 2026 10:09AM by PIB Bhubaneswar
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୋର ନମସ୍କାର!
ଆଜି ଏହି ସଭାଗୃହରେ ଭାରତ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ବ୍ୟବସାୟିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସମନ୍ୱୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଏଠାରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତି ଆମର ସାମୂହିକ ବିଶ୍ୱାସ ଓ ସାମୂହିକ ଆଶା-ଆକାଂକ୍ଷାର ପ୍ରତୀକ।
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଅନିଶ୍ଚିତତା, ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ବିଭ୍ରାଟ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସଙ୍କଟ ଭଳି ଆହ୍ଵାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି। ଭାରତ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ପାଇଁ ଏଭଳି ସମୟରେ ସାଧାରଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ଭାବେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ସ୍ୱାଭାବିକ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ମଧ୍ୟ।
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଉଭୟ ଦେଶର କ୍ଷମତାକୁ ଆଧାର କରି ଭବିଷ୍ୟତର ସହଭାଗିତା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଢାଞ୍ଚା ବିକଶିତ କରିଛୁ। ୨୦୨୨ ମସିହାରେ ରେକର୍ଡ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିବା ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ ଓ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି (ଇସିଟିଏ) ଆମର ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗିତାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ଭାରତରୁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆକୁ ରପ୍ତାନି ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ବ୍ୟବସାୟ ନୂତନ ବଜାର ପ୍ରବେଶରୁ ଲାଭ ପାଇଛି।
କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏଠାରେ ଅଟକି ରହିନାହୁଁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ବ୍ୟାପକ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ନବସୃଜନ ସହଯୋଗ ଚୁକ୍ତି (ଏସ୍‌ଆଇସିଏ) ଦିଗରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛୁ। ଏହି ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ, ଉଭୟ ଦେଶର ସରକାର ଏକ ନୂତନ ରନୱେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି।
ବର୍ତ୍ତମାନ, ନିବେଶ ଏବଂ ନବସୃଜନର ବିମାନ ଏଥିରେ ଉଡ଼ିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଏହାକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେବା ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଠାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ କମ୍ପାନୀ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ଆମେ ଭାରତରେ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ରକଳ୍ପ, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍, ସୌର ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଏବଂ ପବନ କଳ ପାଇଁ ଏକ ସଶକ୍ତ ଉତ୍ପାଦନ ପରିବେଶ ଗଢ଼ି ତୋଳୁଛୁ।
ଭାରତ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ୍ ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ୨୦୭୦ ସୁଦ୍ଧା ନେଟ୍-ଜିରୋ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି। ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ପୁଞ୍ଜି ଏବଂ ସମ୍ବଳ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଆହୁରି ଗତିଶୀଳ କରିପାରିବ।
କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ଶାନ୍ତି ଆଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ପରମାଣୁ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଛି। ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ୧୦୦ ଗିଗାୱାଟ୍ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆମର ରହିଛି। ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ବିଶାଳ ୟୁରେନିୟମ୍ ଭଣ୍ଡାର ଭାରତର ପରମାଣୁ ଯାତ୍ରା ସହ ସିଧାସଳଖ ଭାବରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ସୁଯୋଗ।
ଭାରତର ବନ୍ଦର, ବିମାନବନ୍ଦର, ସଡ଼କ, ରେଳପଥ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଆଜି, ଭାରତରେ ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରାୟ ୩୪ କିଲୋମିଟର ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି ଏବଂ ପ୍ରତିଦିନ ୮ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ରେଳପଥ ବିଛାଯାଉଛି। ଏହା ହେଉଛି ପରିମାଣ, ଗତି ଓ ସ୍ଥିରତାର ଅନନ୍ୟ ସମନ୍ୱୟ।
ଇସ୍ପାତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଦୃଢ଼ ଅଂଶୀଦାର ରହିଆସିଛୁ। ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅଶୋଧିତ ଇସ୍ପାତ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ। ଆମେ ମିଳିତ ଭାବେ ସ୍ୱଳ୍ପ-କାର୍ବନ ଆଲୁମିନିୟମ୍, ଗ୍ରୀନ୍ ଆଇରନ୍ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରଣାଳୀ ଉପରେ କାମ କରିପାରିବା।
ଏଆଇ ମିଶନ୍, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ମିଶନ୍ ଏବଂ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଭାରତ ସରକାର ୧୦ ବିଲିୟନ୍ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଡାଟା ସେଣ୍ଟର, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା (ଏଆଇ), କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ପବ୍ଲିକ୍ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକ୍ଚର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ମିଳିତ ଭାବେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମାଧାନ ବିକଶିତ କରିପାରିବା।
ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ପେନସନ୍ ପାଣ୍ଠିଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ୪ ଟ୍ରିଲିୟନ୍ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ପେନସନ୍ ସଞ୍ଚୟକୁ ଏକ ପବିତ୍ର ବିଶ୍ୱାସ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଆମେ ଏହାକୁ କେବଳ ଏକ ପୁଞ୍ଜି ନୁହେଁ, କୋଟି କୋଟି ପରିବାରର ବିଶ୍ୱାସ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁ। ଭାରତ ଆପଣଙ୍କ ପୁଞ୍ଜିକୁ ନିରାପଦ, ସ୍ଥିର ଓ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଆପଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପୁଞ୍ଜି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଆମର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରୟାସ ହେବ।
ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ସମନ୍ୱୟ ରହିଛି। ଡିକିନ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଉଲୋଙ୍ଗୋଙ୍ଗ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ GIFT ସିଟିରେ ନିଜର କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ସ୍ଥାପନ କରି ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଭାରତ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତିଫଳନ। ଛାତ୍ର ଗତିଶୀଳତାକୁ ପ୍ରତିଭା ସହଭାଗୀତାରେ ପରିଣତ କରିବା ଆମର ମିଳିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମର ସହଭାଗିତା କେବଳ ଦୁଇଟି ରାଜଧାନୀ କିମ୍ବା କିଛି ସହର ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଆମକୁ ଆମର ରାଜ୍ୟ, ଛୋଟ-ବଡ଼ ସହର, ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥା-ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ସହଭାଗିତାର ଅଂଶୀଦାର କରିବାକୁ ହେବ।
ଆମେ ପଶ୍ଚିମ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଶକ୍ତିକୁ ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରିପାରିବା। କ୍ୱିନ୍ସଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଓ ତାସମାନିଆର ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଏବଂ କୃଷି ଦକ୍ଷତା ପଞ୍ଜାବ, ତାମିଲନାଡୁ ଓ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତି କରିଡର ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପରିବେଶକୁ ନୂତନ ଗତି ଦେଇପାରିବ। ନ୍ୟୁ ସାଉଥ୍ ୱେଲ୍ସ ଓ ଭିକ୍ଟୋରିଆର ଆର୍ଥିକ, ଶିକ୍ଷା, ଚିକିତ୍ସା-ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ନବସୃଜନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଓ ତେଲେଙ୍ଗାନା ସହ ମିଶି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମାଧାନ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ। ଦକ୍ଷିଣ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ମହାକାଶ ଓ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଓ କେରଳ ସହ ମିଶି ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ।
ମୋର ପ୍ରସ୍ତାବ ହେଉଛି ଯେ, ଆସନ୍ତା ସମୟରେ ଆମେ କିଛି ରାଜ୍ୟ-ରୁ-ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର-ରୁ-କ୍ଷେତ୍ର ସହଭାଗୀତା ଚିହ୍ନଟ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଆମର ସାଧାରଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆଧାରରେ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ରଣନୈତିକ ସମନ୍ୱୟ ଗଢ଼ିଉଠିଛି। ଆମେ ଆମର ବ୍ୟବସାୟିକ ସହଭାଗିତାକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେବା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ଭାବେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ, ଆଜିର ଏହି ଆଲୋଚନା ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା, ନୂତନ ସହଭାଗିତା ଏବଂ ନୂତନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ସମୟ ବାହାର କରିଥିବାରୁ ସହୃଦୟତାର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା।
ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s Address at the Economic Roadmap Business Reception
09 JUL 2026 10:09AM by PIB Delhi
Greetings to all of you!
Today, this hall is witnessing the coming together of the business strength and business ambition of India and Australia. Your presence here is a reflection of our shared confidence and shared aspirations.
Today, the world is going through a period of uncertainty, supply chain disruptions, and energy crises. In such times, it is both natural and essential for India and Australia to move forward as natural and trusted partners.
Over the past few years, we have built a strong framework for a future partnership by leveraging the capabilities of both our nations. The Economic Cooperation and Trade Agreement (ECTA), concluded in record time in 2022, has further strengthened our economic partnership. Since its implementation, India’s exports to Australia have doubled, and businesses in both countries have benefited from enhanced market access opportunities.
But we are not stopping here. We are now moving forward towards a comprehensive CECA agreement. Through these efforts, the governments of both countries have created a new runway.
Now, the aircraft of investment and innovation is ready to take off from this runway. It is up to all of you to take this partnership to new heights.
Friends,
Several companies associated with clean energy are present here today. In India, we are building a manufacturing ecosystem for hydro projects, green hydrogen, solar modules, and wind energy.
India has set a target of achieving 500 GW of renewable energy capacity by 2030 and Net Zero by 2070. Australia’s technology, capital, and resources can accelerate this transition.
A few months ago, India opened up the nuclear energy sector to private companies through the SHANTI Act. We have set a target of achieving 100 GW of nuclear energy capacity by 2047. Australia’s vast uranium reserves are directly linked to India’s nuclear energy journey. For both our nations, this presents a historic opportunity to expand cooperation in this important sector.
In India, there are immense opportunities for long-term Australian investors in ports, airports, roads, railways, and urban infrastructure. Today, national highways in India are being constructed at a pace of nearly 34 kilometres per day. More than 8 kilometres of railway tracks are being laid every day. This represents a unique convergence of scale, speed, and stability.
In the steel sector, we have already been strong partners. India is today the world’s second-largest crude steel producer. Together, we can work on low-carbon aluminium, green iron, and clean manufacturing.
Under the AI Mission, Quantum Mission, and Semiconductor Program, the Government of India has provided support of more than 10 billion dollars. We can work together in the areas of data centres, AI, quantum technologies, semiconductors, and digital public infrastructure to develop global solutions.
Australia’s pension funds today manage assets worth more than 4 trillion dollars. In India, pension savings are considered a sacred trust. We do not view them merely as capital; we see them as the trust of millions of families. India offers your funds an opportunity for safe, stable, and sustainable growth. Our endeavour will be to further strengthen your trust and help your capital grow as well.
There is natural synergy between our two countries in the fields of education and skills. Deakin University and the University of Wollongong have opened campuses in GIFT City, marking the beginning of a new chapter. This reflects their confidence in India. Our shared goal should be to transform student mobility into a talent partnership.
Friends,
To move forward in all these areas, we must focus on one more important dimension. Our partnership should not remain limited to just the two capitals or a few cities. We must make our states, small and large cities, universities, and industries-all of them-stakeholders in this partnership.
The critical minerals strength of Western Australia can be connected with the manufacturing capabilities of Odisha and Gujarat. The clean energy and agricultural expertise of Queensland and Tasmania can give new momentum to the renewable energy corridors and food processing ecosystems of Punjab, Tamil Nadu, and Andhra Pradesh.
The finance, education, medical technology, and innovation ecosystems of New South Wales and Victoria can work together with Maharashtra, Karnataka, and Telangana to create global solutions. The defence, space, and manufacturing capabilities of South Australia can create new opportunities in partnership with Uttar Pradesh and Kerala.
My suggestion is that, in the coming times, we identify some focused state-to-state and sector-to-sector partnerships and develop strategies to take them forward.
Friends,
Based on democratic values and our shared vision for the Indo-Pacific, a deep strategic convergence has developed between our two nations. We are committed to taking our business partnership to new heights. In this endeavour, your role is extremely important.
I am confident that today’s dialogue will give rise to new ideas, new partnerships, and new commitments.
Once again, I sincerely thank the Honourable Prime Minister for taking the time to be present at this programme.
My best wishes to all of you.
Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.