প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারতকি প্রধান মন্ত্রিনা ইন্দোনেসিয়াদা চৎখিবা রাজ্যগী খোঙচত্তা ভারত-ইন্দোনেসিয়া অপুনবা ৱারোল
07 JUL 2026 5:15PM by PIB Imphal
রিপব্লিক ওফ ইন্দোনেসিয়াগী রাস্ত্রপতি ঐচ.ই. শ্রী প্রবোৱো সুবিয়ান্তোনা লাক্নবা হায়রকপদগী রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী প্রধান মন্ত্রি ঐচ.ই. শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২৬কি জুলাই ৬-৮ ফাওবা ইন্দোনেসিয়াদা রাজ্যগী খোঙচৎ অমা চৎখ্রে। ভারতকি ৭৬সুবা রিপব্লিক দে সেলেব্রেসনগী অথোইবা মীথুংলেন ওইনা ২০২৫গী জনুৱারি ২৩-২৬ ফাওবা রাস্ত্রপতি প্রবোৱোনা ভারত্তা লাকখিবা রাজ্যগী খোঙচৎ অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা প্রধান মন্ত্রি মোদীগী খোঙচৎ অসিনা ইন্দিয়া-ইন্দোনেসিয়া কম্প্রেহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরশিপ অসিদা য়াম্না চাওবা ত্রাজেক্তারি অমা ফংনবা ফংনবগীদমক্তা লুচিংবা অনিগী শরুক য়ামীন্নরিবা ৱাশক অসি উৎপা মরুওইবা মায়লস্তোন অমা মশক তাকখ্রে।
2. খোঙচৎ অসিগী মতমদা প্রধান মন্ত্রি মোদীবু জকার্তাগী ইস্তানা মেরদেকাদানা তরাম্না ওকপগী থৌরম পরেং অমা পাংথোকখি। মসিগী মতুংদা রাস্ত্রপতি প্রবোৱো অমসুং প্রধান মন্ত্রি মোদীগী মরক্তা তেতে-এ-তেতে অমসুং দেলিগেসনগী থাক্তা ফোর্মেৎ অনীমক্তা নাকল অনিগী ওইবা ৱারি শানখি। রাস্ত্রপতি প্রবোৱোনা থৌবু ওইদুনা প্রধান মন্ত্রি মোদীগী ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা রাজ্যগী থৌরম অমসু পাংথোকখি। ইন্দোনেসিয়াগী পার্লিয়ামেন্তকি হাওস ওফ রিপ্রজেন্তেতিবশিংগী স্পিকর ঐচ.ই. দোক্তর পুৱান মহারানিনা হায়রকপদগী প্রধান মন্ত্রিনা ইন্দোনেসিয়াগী পার্লিয়ামেন্ততা ৱা ঙাংখি। প্রধান মন্ত্রি মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি প্রবোৱোনা য়োগ্যাকার্তাদা লৈবা য়ুনেসকো ৱার্ল্দ হেরিতেজ সাইত প্রম্বানন তেম্পল কম্পাওন্দশিংদা রিস্তোর তৌবা অমসুং কঞ্জরবেসনগী থবকশিং হৌদোকখি। লুচিংবা অনিনা ইন্দোনেসিয়াদা ভিজিতিং দিগ্নিতরীশিংবু ইকাই খুম্নবগী থৌরমদা ভারতকি মীশিংনা পাংথোকপা ওকপগী থৌরম অমদসু শরুক য়াখি।
পোলিতিকেল কোওপরেসন
৩.প্রধান মন্ত্রি মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি প্রবোৱোনা ২০২৬কি জুলাই ৭তা জকার্তাগী ইস্তানা মেরদেকাদা ওফিসিএল ওইনা নাকল অনিগী ওইবা ৱারি শানখি। ওফিসিএল ওইবা ৱারি শানবা অদুদা নাকল অনিগী ইন্তরেস্তকি লমদম অমসুং মালেমগী ওইবা চাওখৎ-থৌরাংশিংগী মথক্তা রাজনিতিগী ওইবা মরি, ঙাকশেল অমসুং ঙাকশেলগী মতেং পিনবা, শমুদ্রগী তেংবাং পিনবা, ললোন-ইতিক অমসুং শেল থাদবা, দিজিতেল ইকোনোমী, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি, স্পেস, মরুওইবা মীনরেলশিং, ইনর্জি, লৌউ-শিংউ, হকশেল, ফারমা, এজুকেসন, কলচর, তুরিজম, নহাশিংগী এক্সচেঞ্জশিং অমসুং মীয়ামগা মরি লৈনবা ৱাফমশিং য়াওনা নাকল অনিগী মরিগী মপূঙ ওইবা স্পেক্ত্রম অসি য়াওখি। মখোয়না ইন্দিয়া-ইন্দোনেসিয়া কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরশিপ মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম থম্লিবা নাকল অনিগী দোকুমেন্ত কয়া অমা পিথোক-পিশিন তৌনবসু উবা ফংখি।
4. লৈবাক অনিগী স্ত্রেতেজিক এঙ্গেজমেন্তকি ইন্তেনসিতি হেনগৎহনবা পাম্লদুনা, অমসুং অৱাংবা থাক্কী একচেঞ্জশিং পাংথোকপগী মরুওইবা অদু খঙলদুনা, লুচিংবা অনিমক্না মল্তিলেতরেল ইভেন্তশিংগী মার্জিন য়াওনা চাং নাইনা শমীৎ মীফমশিং পাঙথোক্নবা য়ানখি।
5. লুচিংবা অনিমক্না হৌজিক লৈরিবা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপকি মেকানিজমশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং জোইন্ত কম্মিসনগী মীফম (জে.সি.এম.), ফোরেন ওফিশ কন্সলতেসন (এফ.ও.শি.) অমসুং অতৈ মীনিস্ত্রিশিং অমসুং সেনিয়র ওফিসিএলশিংগী ৱারি শাননবা মেকানিজমশিং অমসুং এক্সচেঞ্জশিং য়াওনা নাকল অনিগী ওইবা ৱারি শানবা মখা চত্থবগী মরুওইবসু ফোঙদোকখি।
6. লুচিংবা অনিমক্না মখোয় মশাগী পার্লিয়ামেন্তশিংদা ইন্দিয়া-ইন্দোনেসিয়া পার্লিয়ামেন্তরি ফ্রেন্দশিপ গ্রুপশিং লিংখৎপদা তরাম্না ওকখি অমসুং পার্লিয়ামেন্ত অনিগী মরক্তা মীহুৎ কাঙবুশিংনা চাং নাইনা চত্তুনা গনতন্ত্র অনিগী মরক্তা পার্লিয়ামেন্তরি এক্সচেঞ্জশিং হেনগৎহনবগী মথৌ তাবা অদু চেৎশিলহনখি।
7. লুচিংবা অনিনা লৈবাক অনিমক্কি থিঙ্ক তেঙ্কশিং, একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিং, অমদি পোলিশিগী অখঙ-অহৈশিংগী মরক্তা নাকল অনিগী ওইবা ৱাখল্লোন অমসুং মরি ফগৎলকপা অসি তরাম্না ওকখি, মসিদা ২০২৫গী এপ্রিল ২৩দা জকারতাদা পাংথোকখিবা ৩সুবা ইন্দিয়া-ইন্দোনেসিয়া পোলিশি প্লানিং দাইলোগ, ২০২৫গী সেপ্তেম্বর ১৫-১৬তা জকারতাদা পাংথোকখিবা ২সুবা ইন্দিয়া-ইন্দোনেসিয়া ত্রেক ১.৫ দাইলোগ, অমসুং ২০২৫গী ওগশ্ৎ ৫-৬তা জকারতাদা পাংথোকখিবা জকারতা ফ্যুচর ফোরম্নচিংবা থৌরাংশিং য়াওরি।
দিফেন্স অমসুং মেরিতাইম কোওপরেসন
8. ভারত অমসুং ইন্দোনেসিয়া অসি শমুদ্রগী য়ুমলোন্নবশিংনি অমসুং অচেৎপা ঙাকশেলগী মতেং পিনবগা লোয়ননা স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরশিংনি হায়বা খঙলদুনা, অমসুং ২০১৮দা “ইন্দো-পেসিফিক মেরিতাইম কোওপরেসনগী মতাংদা ভারত-ইন্দোনেসিয়াগী সেয়র তৌরবা ভিজন” এদোপ্ত তৌখিবা অদু নিংশিংলদুনা, লুচিংবা অনিমক্না দিফেন্স অমসুং মেরিতাইম পার্ত্নরশিপ অসি মখা তানা হেনগৎহন্নবা অমসুং পাকথোক চাওথোকহন্নবা মখোয়গী অচেৎপা ৱাশক অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি।
9. লুচিংবা অনিমক্না ২০২৫গী নবেম্বর ২৭তা নই দিল্লীদা ৩সুবা ঙাকশেল মন্ত্রিশিংগী ৱারি শানবা অসি তরাম্না ওকখি, অমসুং দিফেন্স কোওপরেসনগী ত্রেদিস্নেল অমসুং ইমর্জিং লম অনীমক্তা তেংবাং পিনবা মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং এঙ্গেজমেন্ত হেঙ্গৎহন্নবা য়ানখি, মসিদা চাং নাইনা ঙাকশেলগী মতাংদা ৱারি শানবা, অপুনবা এক্সরসাইজশিং, স্তাফশিংগী ৱারি শানবা, অপুনবা রিসর্চ অমসুং অনৌবা ঙাকশেল তেক্নোলোজিশিং পুন্না পুথোকপা, পোর্ত কোল, সান্তি থম্বগী থবক য়াওরি। থবক থৌরমশিং, ইনফোর্মেসন সেয়র তৌবা, হায়দ্রোগ্রাফি, কেপাসিতি বিল্দিং, কেদেৎ ত্রেনিং অমসুং একচেঞ্জশিং, অমসুং দিফেন্স ইনদস্ত্রিয়েল কোওপরেসন। ব্রহমোস মীসাইল সিস্তেমদা তেংবাং পিনবগী খুত্থাংদা য়াওনা দিফেন্স কোওপরেসন হেঙ্গৎহনবা, অমসুং এয়র-তু-এয়র মীসাইল কোওপরেসন এগ্রীমেন্ত য়াওনা মখোয়না তরাম্না ওকখি।
10. লুচিংবা অনিমক্না মেরিতাইম দোমেন এৱেয়রনেস (এম.দি.এ.), মেরিতাইম কনেক্তিবিতি, কোস্তেল সর্ভিলেন্স, হ্যুমেনিতরিয়ান এসিস্তেন্স অমসুং দিজাস্তর রিলিফ (ঐচ.এ.দি.আর.), পোলুস কন্ত্রোল অমসুং সর্চ এন্দ রেস্ক্যু (এস.এ.আর.)গী লমশিং য়াওনা লৈবাক অনিগী নাকল অনিগী ইন্তরেস্ত অমসুং প্রাইওরিতিশিংদা য়ুম্ফম ওইবা মেরিতাইম কোওপরেসন মখা তানা তরাম্না ওকখি, মসিনা লমদম অসিদা সান্তি, সেক্যুরিতি অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা পিবদসু মতেং পাংলি। ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা লৈবা য়ু.এস. লুচিংবা অনিমক্না মেরিতাইম সেফতি অমসুং সেক্যুরিতি কোওপরেসনগী মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) নৌনা শেমদোকপা অমসুং বকামলা আর.আই. অমসুং ইন্দিয়ন কোস্ত গার্দ য়াওহনবনি।
11. লুচিংবা অনিমক্না জোইন্ত এক্সরসাইজ অমসুং দিফেন্স ত্রেনিং প্রোগ্রামশিংগী স্ত্রেতেজিক অমসুং ওপরেস্নেল মরুওইবা অদু নোৎ তৌখি, অমসুং হৌজিক লৈরিবা নেভিগী কোওপরেসন অসি মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মায়কৈদা পনখি। লুচিংবা অনিনা মখোয়গী মরি লৈনবা লৈবাক্কি আইন অমসুং চৎন-কাংলোনশিংগী মতুং ইননা, ১৯৮২গী য়ু.এন.সি.এল.ও.এস.তা য়াওনা ইন্তর্নেস্নেল লোগী প্রিন্সিপলশিংগী মতুং ইননা, নাকল অনিগী ইন্তরেস্তকি শমুদ্রগী ৱাফমশিংদা কন্সত্রক্তিবা ওইবা খন্ন-নৈনবা মখা চত্থবগী ওইথোকপা য়াবশিং অদু থিজিনবগী মরুওইবা অদু পনখি।
12. ইনফোর্মেসন ফ্যুজন সেন্তর-ইন্দিয়ন ওশিন রিজন (আই.এফ.সি.-আই.ও.আর.) গুরুগ্রামদা ইন্দোনেসিয়াদগী ইন্তর্নেস্নেল লাইএজন ওফিশর (আই.এল.ও.) অমা পোজিসন পিবদা লুচিংবা অনিমক্না তরাম্না ওকখি। শমুদ্রগী ঙাকশেলগী লমদা মতেং পিনবগী নাকল অনিগী কান্নগদবা লমশিং খঙদোক্নবা মখা তানা খন্ন-নৈনবা য়ানখি।
13. লুচিংবা অনিমক্না দিফেন্স ইন্দস্ত্রি অমসুং তেক্নোলোজিদা পুন্না থবক তৌমীন্নবা অসি তেংবাং পিনবগী মরু ওইবা হিরমশিংগী মনুংদা অমনি হায়না মশক খঙদোকখি অমসুং দিফেন্স ইনদস্ত্রিশিংগী মরক্তা খুৎশম্নবা পুন্না পুথোকপা, তেক্নোলোজি ত্রান্সফর, তেক্নিকেলগী মতেং অমসুং কেপাসিতি বিল্দিং, জহাজ শাবদা তেংবাং পিনবা য়াওনা দিফেন্স ইক্বিপমেন্তশিংগী সোরশিং, মান্নবা দিফেন্স প্লেৎফোর্মশিংগীদমক এম.আর.ও.গী খুদোচাবশিং ইস্তাব্লিসমেন্ত তৌবা, আর.এন্দ.দিফেন্সকী ইস্তাব্লিসমেন্ত এক্সপ্লোর তৌবা অমসুং দিফেন্স সপ্লাই চেন ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবদা তেংবাং পীননবশিং খংদোকখি। লুচিংবা অনিমক্না মীলিতরি হিদাক-লাংথকশিং সপ্লাইই তৌবগী মতাংদা আরম ফোরসেশ মেদিকেল ইস্তাব্লিশমেন্ত ওফ ইন্দিয়া অমসুং ইন্দোনেসিয়াগী মরক্তা ফার্মাসিয়ুতিকেল কোলাবোরেসন্দা প্রোগ্রেশ অদু তরাম্না ওকখি।
কাওন্তর তেরোরিজম অমসুং সেক্যুরিতি কোওপরেসন
14. লুচিংবশিংনা তেরোরিজম মওংশিং অমসুং উৎলিবা মতৌ পুম্নমক্তা ময়েক শেংনা অমসুং কন্না য়ানিংদবা ফোঙদোকখি। মখোয়না তেরোরিজম থেংননবা অপুনবা অমসুং তুং কোয়না চৎকদবা মওংদা অমসুং ইন্তর্নেস্নেল লোগী মতুং ইন্না অকনবা অমসুং পুন্না হোৎনমীন্ননবা তকশিনখি, অমসুং মসিগী মতাংদা মালেমগী ওইনা অথিংবা থম্লিবা তেরোরিস্তশিং, অমসুং য়ু.এন.এস.সি. ১২৬৭ সেঙ্কসন কম্মিতীদা লিস্তা য়াওখ্রবা তেরর ওর্গানাইজেসনশিংগী মায়োক্তা ৱায়েল চত্থনবগীসু তানখি।
15. তেরোরিজম ফাইনান্সিং থেংননবা হোৎনবা, মালেমগী ওইনা য়ানরবা এন্তি মনি লোন্দরিং অমসুং তেরোরিজমগী ফাইনান্সিং থেংননবা (এ.এম.এল./সি.এফ.তি.) স্তেন্দর্দশিং য়োকখৎপা, তেরোরিস্তকি পান্দমশিংগীদমক্তা অনৌবা অমসুং থোরক্লিবা তেক্নোলোজিশিং লান্না শিজিন্নবা থিংনবা, অমসুং তেরোরিস্তকি থবকশিং থেংননবা হোতনবা য়াওনা তেরোরিজম অমসুং হিংসাগী এক্সত্রিমিজম থিংবদা মতেং পিনবা হেনগৎহন্নবা লুচিংবশিংনা য়ানখি। রিক্রুইতমেন্ত, দিজিতেল প্লেতফোর্মশিংগী খুত্থাংদা ওনলাইন রিক্রুইতমেন্ত অমসুং রেদিকেলাইজেসন য়াওনা, অমসুং রেদিকেলাইজেসন থেংননবা অমসুং হিংশাগী এক্সত্রিমীজম (পি.ভি.ই.) প্রোগ্রামশিং থিংবদা মতেং পিনবা হেনগৎহনবা ৱাফম থমখি।
16. লুচিংবশিংনা তেরোরিজম থেংননবা জিরো-তোলরেন্স এপ্রোচ অমা থম্নবা হায়খি। তেরোরিজম ফাইনান্সিং চেনেলশিংদা অকায়বা পিনবা অমসুং য়ু.এন. অমসুং এফ.এ.তি.এফ.তা য়াওনা লৈবাক অনিগী অমসুং মল্তিলেতরেল কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখা তানা এক্তিব ওইবা খোঙথাংশিং পায়খৎনবা অচেৎপা ৱাশক অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি।
17. তেরোরিজম অমসুং ত্রান্সনেস্নেল ওর্গনাইজ ক্রাইমগী মরক্তা লৈরিবা মরিশিং অসি খঙলদুনা লুচিংবা অনিনা ইনফোর্মেসন অমসুং খ্বাইদগী ফবা থবকশিং সেয়র তৌবা য়াওনা মখোয়গী মরি লৈনবা দোমেস্তিক লোশিং অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ওবলিগেসনশিংগী মতুং ইন্না তেংবাং পিনবা হেনগৎহন্নবা য়ানখি। অথুবা মতমদা খুৎয়েক পিনগদৌরিবা লৈবাক অনিগী মরক্তা তেরোরিজম থেংননবা তেংবাং পিনবগী এম.ও.য়ু. য়াওবদসু তরাম্না ওকখি।
18. সেক্যুরিতিগা মরি লৈনবা ৱাফমশিং মপূঙ ফানা খন্ননবা প্লেৎফোরম অমা ওইনা ৩সুবা ইন্দিয়া-ইন্দোনেসিয়া সেক্যুরিতি দাইলোগ (আই.আই.এস.দি.) হায়নবা থৌরাং তৌরিবা অদু লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি। ৱারি শানবা অসিগী খুত্থাংদা লৈবাক অনিনা তেরোরিজম, ওর্গনাইজ অমসুং ত্রান্সনেস্নেল ক্রাইম, ইমর্জিং তেক্নোলোজি অমসুং সাইবর সেক্যুরিতি, অমসুং দিফেন্স ইন্দস্ত্রি, মেরিতাইম, অমসুং স্পেস কোওপরেসন থেংনবদা নাকল অনিগী ওইবা তেংবাং পিনবা চাওনা হেনগৎহন্নবা ৱারেপ লৌখি।
19. লুচিংবা অনিমক্না পোলিশি দাইলোগ, কেপাসিতি বিল্দিং, দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর, ফাইনান্সিএল তেক্নোলোজি, দিজিতেল ইকোনোমী, আর্তিফিসিএল ইনতিলিজেন্স, দিজিতেল ফোরেন্সিক্স অমসুং কম্প্যতর ইমরজেন্সি রেসপোন্স তিম (সি.ই.আর.তি.)গী মতেং পিনবা, মরুওইবা ইনফোর্মেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর ঙাকথোকপা অমসুং দিজিতেল স্কীলশিংদা কেপাসিতি বিল্দিংগী মতাংদা খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিশশিং সেয়র তৌবা অমসুং এক্সপর্তশিং পিথোক-পিশিন তৌনবগী খুত্থাদা মখা তানা খন্ন-নৈনবদসু য়ানখি।
ইকোনোমিক অমসুং ত্রেদ কোওপরেসন
20. ইকোনোমিক অমসুং ত্রেদ কোওপরেসন অসি ভারত-ইন্দোনেসিয়াগী দাইনামিক ওইবা মরিশিংগী মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইদুনা লৈরি হায়না লুচিংবশিংনা ফোঙদোকখি। লুচিংবা অনিমক্না ভারতকি ভিজন ‘বিকসিত ভারত ২০৪৭’ অমসুং ‘ইন্দোনেসিয়া ইমাজ ২০৪৫’গী মরক্তা পাক চাওরবা ইকোনোমিক অমসুং দিবলপমেন্ত সিনর্জিশিং, অমসুং অচৌবা সেনমীৎলোনগী খুদোংচাবশিং হাংদোক্নবা লৈবাক অনিগী মরক্তা পাক চাওরবা অমসুং হেন্না লুরবা ইকোনোমিক ইনতিগ্রেসনগী থৌদাং অদু শকখঙখি। মসিগী মায়কৈদা লুচিংবশিংনা অপাম্বা ফোঙদোকখি মদুদি মতম চানা আসিয়ান ইন্দিয়া ত্রেদ ইন গুদ্স এগ্রীমেন্ত (এ.আই.তি.আই.জি.এ.) রিভিয়ু অসি বেলেন্স ওইবা, নাকল অনিমক্কি কান্নবা অমসুং খুদোংচাদবা ত্রেদ এনভাইরনমেন্ত অমগীদমক লোয়শিন্নবা অপাম্বা ফোঙদোকখি, মদুগী মতুংদা নাকল অনিগী ললোন-ইতিক হেনগৎহন্নবা অপুনবা নাকল অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক্কী থবক্তা অচেৎপা মরি অমা থম্নবা অপাম্বা ফোঙদোকখি।
21. লুচিংবা অনিমক্না ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্তকি ৱার্কিং গ্রূপ (দবল্য়ু.জি.তি.আই.)গী ২সুবা মীফম, ৪সুবা চহিগী ত্রেদ মীনিস্তরশিংগী ফোরম (বি.তি.এম.এফ.), অমসুং জোইন্ত ইকোনোমিক অমসুং ফাইনান্সিএল দাইলোগা (ই.এফ.দি.)গী ১সুবা মীফম ২০২৬তা হায়বা য়াওনা হৌজিক লৈরিবা নাকল অনিগী ইকোনোমিক মেকানিজমশিং মপূঙ ফানা শিজিন্নবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মথৌ তাবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মখোয়না নোৎ তৌখি মদুদি মেকানিজমশিং অসিনা লেমহৌরিবা তেরিফ অমসুং নন-তেরিফকি ৱাফমশিং থেংনবদা, কৈথেলদা য়ৌবা ফগৎহন্নবা, ললোন-ইতিক অমসুং শেল থাদবদা লাইথোকহন্নবা, অমসুং শেল-থুম, দিজিতেল ইকোনোমী, ইনদস্ত্রি অমসুং সপ্লাইই চেনশিংদা তেংবাং পিনবা মাংলোমদা পুখৎনবা, লৈবাক খুদিংমক্কি দোমেস্তিক রেগুলেসনশিং অমসুং চাওখৎ-থৌরাংগী মরুওইবশিং ইকায়খুম্নবা উৎপদা কন্ত্রেক্ত অমসুং বিজিনেস-ওরিএন্তেদ আওৎকমশিং ফংনবগী মায়কৈদা থবক তৌগদবনি।
22. লুচিংবা অনিনা মরুওইবা মীনরেলশিং অমসুং রেয়র আর্থশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবদা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মরুওইবা অদু ফোঙদোকখি অমসুং দোমেস্তিক মেন্যুফেকচরিং ইনদস্ত্রিশিংগী চাওখৎপদা তঙাই ফদবা তোপ তোপ্পা অমসুং রেজিলিয়েন্ত সপ্লাইই চেনশিং শেমগৎপদা মীৎয়েং থমদুনা খুদোংথিবা হন্থহনবা অমসুং শেন্মীৎলোনগী ঙাকশেল মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মায়কৈদা মীৎয়েং থমখি। লুচিংবশিংনা রেয়র আর্থতা লৈবাক অনিগী মরক্তা হেন্না চাওখৎলক্লিবা পুন্না থবক তৌমিন্নরিবা অসি থাগৎখি, অমসুং মসিগী মতাংদা নন-ফেরস মেতরিএল্স তেক্নোলোজি দিবেলপমেন্ত সেন্তর (এন.এফ.তি.দি.সি্.), মীদৱেস্ত লিমিতেদ, অমসুং পি.তি. পেরুসহান মীনরেল নেসনেল (পরমিনস)পু তরাম্না ওক্তুনা খুৎয়েক পীনখি।
23. স্তীল সপ্লাই চেনগী মীনরেল অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদা তেংবাং পিনদুনা এম.ও.য়ু. খুৎয়েক পিনবদসু লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি । মখোয়না স্তীল ওথোরিতি ওফ ইন্দিয়া লিমিতেদ (এস.এ.আই.এল.) অমসুং ইন্দোনেসিয়াদা স্তেনলেস-স্তিল স্লেব মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতি লিংখৎনবা পি.তি. কাক্রাতাও স্তীল এক্সপ্লোর তৌনবা স্ত্রেতিজিক জোইন্ত ভেঞ্চরবুসু তরাম্না ওকখি।
24. রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া অমসুং বেঙ্ক ওফ ইন্দোনেসিয়াগী মরক্তা লোকেল করেন্সী ত্রাঞ্জেক্সন (এল.সি.তি.) গাইদলায়নশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মায়কৈদা পুরকপা প্রোগ্রেশ অদু লুচিংবা অনিনা তরাম্না ওকখি। মখোয়না নোৎ তৌখি মদুদি মসিনা ভারত অমসুং ইনদোনেসিয়াগী মরক্তা ললোন-ইতিক অমসুং শেল থাদবা মখা তানা হেনগৎহনগনি অমসুং ইকোনোমী অনিগী মরক্তা ফাইনানসীএল ইন্তিগ্রেসন মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
হকশেল, ফার্মা, ফুদ অমসুং ইনর্জি সেক্যুরিতি
25. লুচিংবা অনিমক্না ইন্দোনেসিয়াদা পোতেন্সীয়েল লোজিস্তিক দিস্ত্রিব্যুসন প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা রেদা অমসুং হোয়ৎ কোওপরেতিবা নেতৱারক্কি মরুওইবা অদু নোৎ তৌখি, মসিনা অতোপ্পা কয়াগী মরক্তা লৈবাক অনিমক্কি ফারমাশ্য়ুতিকেলশিং অমসুং মেদিকেলগী প্রদকশিং, মখোয় মশাগী দোমেস্তিক লো অমসুং রেগুলেসনগী মতুং ইন্না য়ৌহনগনি।
26. লুচিংবা অনিনা হেল্থ সেক্তরগী মতেং পিনবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়গী ৱাশক অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি অমসুং প্রোফেস্নেল হেল্থ ৱারকফোর্স দিবেলপমেন্তকি ইমপ্লিমেন্তেসন এরেঞ্জমেন্ত খুৎয়েক পিনবদা তরাম্না ওকখি। এরেঞ্জমেন্ত অসিনা প্রোফেস্নেলশিংগীদমক্তা ফেলোশিপ প্রোগ্রামশিং অমসুং স্কীল হেনগৎহনবগী প্রোগ্রামশিং লাইথোকহনবা, অখন্নবা মেদিকেল ফিল্দশিংদা খুৎনা ক্লিনিকেল ত্রেনিং পিবা, হেল্থ প্রোফেস্নেলশিং অমসুং এক্সপর্তশিংগী এক্সচেঞ্জশিং, মেদিসিন অমসুং হেল্থ সর্ভিসশিংদা খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিশশিং সেয়র তৌবা, অমসুং অতোপ্পা নাকল অনিমক্না য়ানরবা পুন্না থবক তৌমীন্নবগী থবকশিংগী খুত্থাংদা তেংবাং পিনবদা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। প্রোসেশ তৌরবা ফুদ প্রদকশিংগী লমদা রেগুলেতরি কোওপরেসনগী মতাংদা বি.পি.ও.এম. অমসুং এফ.এস.এস.এ.আই.গী মরক্তা য়ানখিবা এম.ও.য়ু. থুনা য়াওহন্নবা তকশিনখি।
27. লৈবাক খুদিংমক্কি দোমেস্তিক পোলিশিশিংবু ইকায় খুম্নবগা লোয়ননা ফুদ সেক্যুরিতি অমসুং ন্যুত্রিসনগী লমদা তেংবাং পিনবা হেন্না চেৎশিলহন্নবা লুচিংবশিংনা য়ানখি। নাকল অনিমক্না য়ানরবা মতুং ইননা ফুদ অমসুং এগ্রীকলচর ত্রেদ, জোইন্ত স্তদিজ, ইনোবেসন, অমসুং নোলেজ সেয়র তৌদুনা সস্তেনেবল অমসুং রেজিলিয়েন্ত ফুদ সিস্তেমশিংদা মতেং পাংনবা য়াওনা লৌউ-শিংউ অমসুং ফুদ সেক্যুরিতিদা তেংবাং পিনবা হেনগৎহন্নবা হোৎনরিবশিং অদু তরাম্না ওকখি। লুচিংবশিংনা এগ্রীকলচর অমসুং এলাইদ সেক্তরগী লমদা তেংবাং পিনবগী মতাংদা এম.ও.য়ু. ঙন্না লোয়শিনবা, অমসুং মেরিন অমসুং ফিসরিজ কোওপরেসনগী লমদা এম.ও.য়ু. ঙন্না নৌনা শেমদোকপা ঙাইদুনা লৈখি।
28. হিদাক-লাংথক অমসুং মেদিকেলগী প্রদকশিংগী লমদা হৌজিক চত্থরিবা পুন্না থবক তৌমীন্নরিবা অসিবু লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি। মেদিকেল প্রদক্ত রেগুলেসনগী লমদা তেংবাং পিনবগী মতাংদা সি.দি.এস.সি.ও. অমসুং বি.পি.ও.এম. গী মরক্তা এম.ও.য়ু. তৌনবদা তারম্না ওকখি।
29. ফর্তিলাইজর সেক্তরদা তেংবাং পিনবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লুচিংবশিংনা য়ানখি অমসুং মালেমগী কৈথেলগী ফিভম ফগৎলকপগী মরক্তা তংদু লৈতাবা, মমল হোঙবা অমসুং থাজবা য়াবা ফর্তিলাইজর ফংহনবগী মরুওইবা অদু ফোঙদোকখি।
30. নাকল অনিমক্না নাকল অনিনা য়ানখিবা মতুং ইন্না কন্ভেনস্নেল, ন্যু অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জি য়াওনা ইনর্জি সেক্যুরিতিগী লমদা তেংবাং পিনবা, অপুনবা স্তদিশিং, অমসুং কেপাসিতি বিল্দিংগী লমদা মখোয়গী ৱাশক অদু অমুক হন্না চেৎশিলহল্লে অমসুং এল.এন.জি., গ্রীন হায়দ্রোজেন, বাইওইনর্জি, সোলর ইনর্জি, অমসুং ইনর্জি ইফিসিএন্সি তেক্নোলোজিশিংগুম্বা হিরমশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎলকপা অসি তরাম্না ওকখি।
ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কনেক্তিবিতি
31.লুচিংবা অনিমক্না ২০২৬কি অনিসুবা চয়োলদা পাঙথোক্কদৌরিবা অন্দমান-অচে কনেক্তিবিতিগী ৩সুবা জোইন্ত তাস্ক ফোর্স মীফম অমসুং খোঙজেল য়াংনা থবক পায়খৎনবা থৌরাং অমা ঙাইরি।
32. রাস্ত্রপতি প্রবোৱোনা সাবাং পোর্তকি অপুনবা চাওখৎ-থৌরাংদা পার্ত্নরশিপ তৌনবা ভারতনা য়ানিংবা অদু তরাম্না ওকখি। লুচিংবা অনিমক্না খঙখি মদুদি অসিগু্পার্ত্নরশিপ অসিনা – ক্রুইজ অমসুং মেরিন-তুরিজমগী খুদোংচাবশিং, শমুদ্রগী ইনদস্ত্রিশিং (জহাজ শেমজিনবা অমসুং জহাজ শাবা), অমসুং অন্দমান শমুদ্রদা শমুদ্রগী ইনর্জিগী থবক থৌরমশিংদা মতেং পাংলিবা তুরেলদা য়ুম্ফম ওইবা সর্ভিসশিং – ভারতকি অন্দমান অমসুং নিকোবর আইলেন্দশিং অমসুং সুমাত্রা আইলেন্দগী প্রোবিন্সশিংগী মরক্তা ইন্সতিত্যুস্নেল, ফিজিকেল, দিজিতেল অমসুং ফ্লো ওফ ইন্সতিত্যুস্নেল, ফিজিকেল, দিজিতেল অমসুং ফ্লো ওফ ইন্দিয়া অমসুং নিকোবার আইলেন্দশিং অমসুং সুমাত্রা আইলেন্দগী প্রোবিন্সশিংগী মরক্তা শেল থাদবা, থবক পিবা, তেক্নোলোজি ত্রান্সফর অমসুং সেয়র তৌরবা রিজনেল প্রোসপরিতি ওইহনবদা মতেং পাংগনি হায়বা খঙখি। লুচিংবা অনিমক্না মখোয়গী মরি লৈনবা ওথোরিতিশিংদা ইন্দোনেসিয়াগী চাওখৎ-থৌরাংগী থৌরাংশিং অমসুং এপ্লিকেবল ওইবা কাংলোনশিংগা চুনবা মওংদা প্রোজেক্ত অসিগী স্কোপ, মোদেলিতিশিং অমসুং ফাইনান্সিং অসি মতম চানা অমসুং নাকল অনিমক্কি কান্নবা মওংদা থবক তৌনবা পুক্নিং থৌগৎখি।
33. দিজিতেল নেতৱার্ক্কি খুত্থাংদা দিজিতেল ইকোনোমিদা ইন্দোনেসিয়াগী এম.এস.এম.ই.শিংনা শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা ভারত্তা ওপন নেতৱার্ক ফোর দিজিতেল কম্মর্স (ও.এন.দি.সি.) আর্কিতেকচরদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দোনেসিয়া ওপন নেতৱারক (আই.ও.এন.) বু তরাম্না ওকখি।
34. রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া অমসুং বেঙ্ক ইন্দোনেসিয়াগী মরক্তা য়ানখিবা মতুং ইন্না ভারত অমসুং ইন্দোনেসিয়াগী মরক্তা ক্রোস-বোরদর ক্যু.আর. মসিগী খোঙথাং অসিনা ইন্দোনেসিয়া অমসুং ভারতকি মরক্তা বাইলেতরেল পেমেন্ত কনেক্তিবিতি মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মরুওইবা মায়লস্তোন অমা ওইরি। লিঙ্কেজ অসিনা ত্রাঞ্জেক্সনগী ইফিসিএন্সি হেনগৎহনগনি, শেল-থুমগী ফিভম ফগৎহনগনি, অমসুং মরুওইনা এম.এস.এম.ই.শিং, তুরিজম, অমসুং মহৈরোয়শিংদা মতেং পাংদুনা ইনক্লুসিব ইকোনোমিক গ্রোথ হেনগৎহনগনি।
35. ভারত অমসুং ইন্দোনেসিয়াগী মরক্তা তেলিকম্যুনিকেসন তেক্নোলোজি অমসুং সর্ভিসকি লমদা তেংবাং পিনবগী এম.ও.য়ু.লোয়শিনবদা লুচিংবা অনিমক্না তরাম্না ওকখি মদুনা তেলিকম্যুনিকেসন তেক্নোলোজিশিং অমসুং দিজিতেল কনেক্তিবিতিদা তেংবাং পিনবা মখা তানা চেৎশিলহল্লগনি মদুনা ইনক্লুশিব ইকোনোমিক গ্রোথ অমসুং দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন্দা মতেং পাংগনি ।
বাইওদাইবরসিতি কঞ্জরবেসন অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত
36. রাস্ত্রপতি প্রবোৱোনা বাইওদাইবরসিতি কঞ্জরবেসনগী লমদা ভারতনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অদু শকখঙখি অমসুং প্রধান মন্ত্রি মোদীনা ইন্তর্নেস্নেল বিগ কেত এলাইন্স (আই.বি.সি.এ. প্রধান মন্ত্রি মোদীনা ইন্দোনেসিয়াগী ইনিসিয়েতিবশিং হায়বদি ৱার্ল্দ মেনগ্রোব সেন্তর (দবল্য়ু.এম.সি.) অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ত্রোপিকেল পিৎলেন্দ সেন্তর (আই.তি.পি.সি.) অসি নোৎ তৌবগা লোয়ননা মরি লৈনবা দোমেস্তিক প্রোসিজরগী মতুং ইন্না আই.বি.সি.এ. য়াওনবা ৱাখল লৈহন্নবা তৌবা অসিবু তরাম্না ওকখি।
37. লৈবাক অনিমক্না মহৌশাগী ওইবা অমসুং মীওইবনা থোকহনবা খুদোংথিবশিংদা খুদোংথিবা থোকহল্লিবা অদু খঙলদুনা লুচিংবশিংনা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবগী মথৌ তাবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। লুচিংবা অনিমক্না লৈবাক অনিমক্কি নেস্নেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতিশিংগী মরক্তা ইনফোর্মেসন, এক্সপিরিএন্স, অমসুং খ্বাইদাগী ফবা প্রেক্তিশশিং পিথোক-পিশিন তৌনবগী খুত্থাদা তেংবাং পিনবা হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লিবা দিজাস্তর মেনেজমেন্তকি এম.ও.য়ু. লুচিংবশিংনা দিজাস্তর রিস্ক হন্থহনবা অমসুং রেশিলিয়েন্সতাা ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন প্রমোত তৌবদা কোওপরেসন ফোর দিজাস্তর রেজিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর (সি.দি.আর.আই.)গী মরুওইবা অদুসু পনখি।
সাইন্স & তেক্নোলোজি, স্পেস য়াওনা কৃতিকেল অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজিশিং
38. লুচিংবা অনিনা ২০২৫গী ওগস্ত ১২দা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী মতাংদা অহানবা জোইন্ত কম্মিসনগী মীফম (এস.এন্দ.তি.), অমসুং ভারত অমসুং ইন্দোনেসিয়াগী মরক্তা রিসর্চ, তেক্নোলোজি অমসুং ইনোবেসন কোওপরেসনগী এম.ও.য়ু. অদুবু তরাম্না ওকখি।
39. ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্চ ওর্গনাইজেসন (ইসরো) অমসুং নেস্নেল রিসর্চ অমসুং ইনোবেসন এজেন্সি (বি.আর.আই.এন.)গী মরক্তা হৌজিক চত্থরিবা স্পেস কোওপরেসন অসিদা লুচিংবা অনিনা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি, মসিগা লোয়ননা ২০২৬কি জুন ২৪-২৫দা ভারতকি বেঙ্গলুরুদা পাংথোকখিবা আউতর স্পেস কোওপরেসনগী ৬সুবা জোইন্ত কম্মিসনগী মীফমদা মখোয়না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মখোয়না ভারত অমসুং ইন্দোনেসিয়াগী মরক্তা শান্তি লৈবা পান্দমশিংগীদমক্তা আওতর স্পেস এক্সপ্লোরেসন তৌবা অমসুং শিজিন্নবদা তেংবাং পীনবগী ফ্রেমৱার্ক এগ্রীমেন্তকী মতম শাংদোকপবুসু তরাম্না ওকখি।
40. প্রধান মন্ত্রি মোদীনা ভারতকি সেতলাইৎ অমসুং লোঞ্চ ভেহিকল প্রোগ্রামশিংদা ইন্দোনেসিয়ানা মখা তানা তেংবাং পিনবগীদমক অমসুং বৃন-ইসরো অমসুং বিয়াক তেলিমেত্রি, ত্রেকিং অমসুং কমান্দা (তি.তি.সি.) ফেসিলিতিশিংগী মরক্তা পুন্না থবক তৌমীন্নবগী খুত্থাদা ভারতকি গগনয়ান মীসনগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। রাস্ত্রপতি প্রবোৱোনা ইন্দোনেসিয়াগী সেতলাইৎশিং থাদোকপদা অমসুং সেন্তর ফোর স্পেস সাইন্স তেক্নোলোজি এজুকেসন ইন এসিয়া এন্দ পেসিফিক (সি.এস.এস.তি.ই.এ.পি.), অমসুং এসিয়ান-ইন্দিয়া স্পেস কোওপরেসনগী খুত্থাংদা য়াওনা ইন্দোনেসিয়াগী ওফিসিএলশিং ত্রেনিং পিবদা ভারতনা মতেং পাংখিবা অদু থাগৎপা ফোঙদোকখি। ইন্দোনেসিয়াদা স্পেস পোরৎ প্রোজেক্তাকি মতাংদা লৈবাক অনিমক্কি মরক্তা স্পেস ইকোসিস্তেমগী থাক্তা পুন্না থবক তৌমীন্নবদা রাস্ত্রপতি প্রবোৱোনা তরাম্না ওকখি।
41. লৈবাক অনিগী মরক্তা ন্যুক্লিয়র ইনর্জি সান্তি ওইনা শিজিন্নবদা মতেং পিননবা হৌজিক চত্থরিবা খন্ন-নৈনবশিং অদু লুচিংবা অনিনা নোৎ তৌখি, মদুনা রিসর্চ, কেপাসিতি বিল্দিং, অমসুং ন্যুক্লিয়র সেফতিদা পুন্না থবক তৌমীন্নবদা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। ইনদস্ত্রি, ন্যুক্লিয়র মেদিসিন, এগ্রীকলচর, অমসুং ৱাতর মেনেজমেন্ততা মরি লৈনবা রেগুলেতরি অমসুং তেক্নোলোজিগী অহোঙবা অমসুং এপ্লিকেসনশিং য়াওনা সিভিল ন্যুক্লিয়র ইনর্জি শিজিন্নবা হেনগৎহন্নবা হোৎনরিবশিং অদু মখোয়না তরাম্না ওকখি।
কলচর, তুরিজম অমসুং পিপল - তু - পিপল এক্সচেঞ্জশিং
42. লুচিংবা অনিমক্না আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (এ.এস.আই.)না য়োগ্যাকার্তাদা লৈবা য়ুনেসকো ৱার্ল্দ হেরিতেজ প্রম্বানন তেম্পল কম্পাওন্দশিং রিস্তোর তৌবা অমসুং কঞ্জরবেসন তৌবগী শঙ্গাবা অসিদা তরাম্না ওকখি। ইন্দোনেসিয়ানা ভারতকী নেস্নেল ম্যুজিয়মগী থোংদগী চাওরাক্না খৃস্তগী মমাং চহী ৮৬০ সি.ই.দা দেবনাগরী ময়েক্তা অমদি সংস্কত লোন্দা হকখিবা মুঅরা জম্বিগী অনৌবা ম্যুজিয়মদা হৌজিক নালন্দাদা লৈরিবা নেস্নেল ম্যুজিয়মগী অশেংবা নালন্দা কোরী মপাক 'নালন্দা কোপ্পর প্লেত' কী শক্তম অমা খুদোল ওইনা পীবদসু থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়না ওগস্ত ২০২৩দা বরানশিদা পাংথোকখিবা জি-২০ কলচরগী মন্ত্রিশিংগী মীফমদা লৌখিবা “কাশি কলচরেল পাথৱে”দা য়াওরিবা প্রিন্সিপলশিং অদু নিংশিংখি অমসুং মখোয়গী মশাগী ওইবা আইন অমসুং থৌওংশিংগী মতুং ইন্না, অমসুং মরুপ-মপাং ওইবগী ৱাখল্লোন অমসুং অমগা অমগা ইকায় খুম্নবগী ৱাখললোন্দা কলচরেল হেরিতেজগী হিরমশিংদা সরকার অনিগী মরক্তা মখা তানা ৱারি শানবগী মরুওইবা অদু পনখি।
43. লুচিংবা অনিমক্না ভারত অমসুং ইন্দোনেসিয়াগী মরক্তা সেয়র তৌরবা কলচরেল অমসুং এজুকেস্নেল ভিজনগী মরিশিংগী মরুওইবা য়ুম্ফম অমা শেমগৎপদা মতেং পাংখিবা রবিন্দ্রনাথ তেগোর অমসুং কি হাজর দেবন্তারাগী লেংদবা ৱাখলগী লিগেসি অমসুং সেয়র তৌরবা এজুকেসনগী মীৎয়েং অদু খঙখি অমসুং ২০২৬–২০২৭ অসি “ভারতকি তেগোর–দেবন্তরা চহি–ইন্দোনেসিয়া কলচরেল অমসুং এজুকেস্নেল দিপ্লোমেসি” হায়না নিংশিংনবা য়ানখি। নিংশিং খুভম অসিনা লৈবাক অনীমক্তা পুন্না কলচরেল, এজুকেস্নেল, একাদেমিক, অমসুং পিপল তু পিপল ইনিসিয়েতিবশিংগী চহি অমা শাংবা প্রোগ্রাম অমগী খুত্থাংদা ১৯২৭তা রবিন্দ্রনাথ তেগোরনা ইন্দোনেসিয়াদা চৎখিবা অসিগী দিকেদ অমা ওইনা পাঙথোক্কনি।
44. পিপল তু পিপল মরিগী দ্রাইবর অমা ওইনা তুরিজমগী পোতেন্সিয়েল অদু ফোঙদোক্লদুনা লুচিংবা অনিমক্না তুরিজমগী মতেং পিনবা হেন্না চেৎশিলহন্নবা অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা লম্বি অনিগী ভিজিতর ফ্লো হেনগৎহন্নবা মখোয়গী সেয়র তৌরবা ৱাশক অদু ফোঙদোকখি। নাকল খুদিংদা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা লাইবা অমসুং ভিজাগী ফেসিলিতেসনগী লম্বিশিং মখা তানা খন্ননবা মখোয়না য়ানখি।
45. লুচিংবশিংনা এজুকেসন সেক্তরগী লমদা হৌজিক চত্থরিবা তেংবাং অসি নোৎ তৌখি অমসুং মহৈরোয়শিংগী এক্সচেঞ্জ য়াওনা হেন্না চাওবা একাদেমিক অমসুং ইনসতািৎয়ুস্নেল কোলাবোরেসনগী মায়কৈদা থবক তৌনবা নাকল অনিমক পুক্নিং থৌগৎখি। প্রাইমরি অমসুং সেকেন্দরি এজুকেসনগী লমদা তেংবাং পিনবগী এম.ও.য়ু.ঙন্না লোয়শিন্নবা লুচিংবশিংনা পুক্নিং থৌগৎখি।
৪৬.হায়র এজুকেসন, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদা নাকল অনিগী ওইবা তেংবাং পিনবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লুচিংবা অনিনা মখোয়গী ৱাশক অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি। মখোয়না একাদেমিক মোবিলিতি, জোইন্ত রিসর্চ, নোলেজ এক্সচেঞ্জ, কেপাসিতি বিল্দিং, ইন্সতিত্যুস্নেল কোলাবোরেসন, অমসুং হ্যুমেন কেপিতেল দিবেলপমেন্ততা মতেং পাংলিবা অতোপ্পা থৌরাংশিংগী খুত্থাদা নাকল অনিমক্কি কাননবা পার্ত্নরশিপশিং পাকথোক চাওথোকহনবদা পুক্নিং থৌগৎখি। মখোয়না হায়র এজুকেসন, সাইন্স, অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদা তেংবাং পিনবগী এম.ও.য়ু. রাস্ত্রপতি প্রবোৱোনা ইন্দোনেসিয়াদা ব্রাঞ্চ কেম্পশশিং লিংখৎপগী মায়কৈদা মমিং লৈরবা ভারতকি হায়য়র এজুকেসনগী ইনসতািৎয়ুৎশিংনা হেনগৎলক্লিবা ইন্তরেস্ত্ অদু তরাম্না ওকখি। ইন্দোনেসিয়াদা ইন্দিয়ন ইনসতািৎয়ুৎ ওফ মেনেজমেন্ত, বেঙ্গলুরুনা কেম্পস অমা লিংখৎনবা ৱাফম থম্লিবা অসি লুচিংবা অনিনা তরাম্না ওকখি।
47. ভারতকি ইলেক্সন কম্মিসন অমসুং ইন্দোনেসিয়াগী জেনরেল ইলেক্সন কম্মিসন (কে.পি.য়ু.)গী মরক্তা হ্য়ুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত, মেনেজমেন্ত ফগৎহনবা, অমসুং মীখলগী লমদা তেক্নোলোজি শিজিন্নবগী মায়কৈদা হৌজিক চত্থরিবা পুন্না থবক তৌমীন্নরিবা অদু লুচিংবশিংনা নোৎ তৌখি। ইলেক্সন্দা মেনেজমেন্ত অমসুং তেক্নোলোজি য়ুতিলাইজেসনগী লমদা তেংবাং পিনবগী মতাংদা ই.শি.আই. অমসুং কে.পি.য়ু.গী মরক্তা এম.ও.য়ু. তৌনবা অসিবু তরাম্না ওকখি।
48. স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয় (এম.ও.এস.পি.আই.), ভারত অমসুং স্তেতিস্তিক্স ইন্দোনেসিয়া (বি.পি.এস.)গী মরক্তা অমসুং ওফিসিএল স্তেতিস্তিক্স, কেপাসিতি বিল্দিং, অমসুং স্ত্রেতেজিক কোলাবোরেসনগী লমদা প্রপোজ তৌরিবা কোওপরেসন অদু লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি।
রিজনেল অমসুং মল্তিলেতরেল কোওপরেসন
49. হৌজিক ওইরিবা জিওপোলিতিকেলগী ফীভম, ইকোনোমিক অমসুং শপ্লাই চেনগী অকায়-অতোয়শিং, অমসুং নাকল অনিগী ওইবা ৱারোয়শিন পুরকপা মালেমগী ওইবা ৱাফমশিং য়েংলগা লুচিংবা অনিনা ভারত অমসুং ইন্দোনেসিয়াগী মরক্তা হেন্না স্ত্রেতেজিক এলাইন্মেন্ত অমসুং হেন্না নক্নবা মতেং পিনবগী মথৌ তাবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মসিগী তেংবাং অসি য়ুনাইতেদ নেসন্স অমসুং মসিগী অখন্নবা এজেন্সীশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা ফোরমশিংদা তঙাই ফদবা অমনি, মসিনা শান্তি, তংদু লৈতাবা, তেংবাং পিনবা, অমসুং নুংঙাই-য়াইফবদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তর্নেস্নেল লোদা য়ুম্ফম ওইবা হেন্না বেলেন্স অমসুং ইনক্লুসিব ৱার্ল্দ ওর্দর অমা শেমগৎনবা হোৎনরি। নাকল অনিমক্না সোভরেন্তি অমসুং তেরিতোরি ইন্তিগ্রীতিদা মখোয়গী সেয়র তৌরবা ইকায় খুম্নবা অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি। মখোয়না শান্তি, তংদু লৈতাবা অমসুং নাকল অনিমক্কি কান্নবা মতেং পাংনবগীদমক কলচরেল অমসুং রিলিজিয়স দাইবরসিতি, প্লুরেলিজম, অমসুং রুল ওফ লো ঙাক্তুনা থম্বগী মরুওইবদসু অকনবা ৱাফম থমখি। মসিগীদমক্তা লুচিংবা অনিনা সাওথ-সাওথ কোওপরেসনগী থৌদাং হেনগৎলক্লিবা অসিবু শকখঙখি অমসুং গ্লোবেল সাওথকি খোঞ্জেল মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা কোওপরেসন হেঙ্গৎহন্নবা য়ানখি ।
50. লুচিংবা অনিমক্না মতম অসিগী জিওপোলিতিকেল রিএলিতিশিং অদু ফোঙদোক্লিবা অমসুং গ্লোবেল সাওথকি অপাম্বশিং অদু য়েংলগা ইন্তর্নেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী অর্থ লৈবা রিফোর্মশিংগী মায়কৈদা থবক তৌনবা য়ানখি। নাকল অনিমক্না তেক্সতা য়ুম্ফম ওইবা ৱারি শানবা য়াওনা ইনক্লুসিব অমসুং মেম্বর স্তেতনা থৌগৎপা ইন্তর্গবরনমেন্ত নেগোসিয়েসনশিংগী খুত্থাদা য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতি কাওন্সিলগী পর্মেনেন্ত অমসুং নন-পর্মেনেন্ত কেতেগোরি অনীমক্তা অপুনবা রিফোর্ম অমসুং এক্সপান্সন তৌবগী মথৌ তাবা অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি। মল্তিলেতরেল ফোরমশিংদা অমগা অমগা মতেং পাংনবগী অচেৎপা ৱাখল্লোন অদু উৎলদুনা লুচিংবা অনিনা তোঙান তোঙানবা ইন্তর্নেস্নেল কেন্দিদেৎশিংদা অমগা অমগা মতেং পাংনবগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি।
51. লুচিংবশিংনা মালেমগী শেন্মীৎলোনগী আর্কিতেকচরদা অহোঙবা পুরকপগী মথৌ তাবতা নত্তনা কৈথেলদা নত্তবা থৌওংশিং, সপ্লাই চেনশিংগী কন্সেন্ত্রেসন অমসুং শোয়দনা কৈথেলদা য়ৌবা ঙম্বগী শিংনবশিং থেংননবগীদমক্তা চৎন-কাংলোন্দা য়ুম্ফম ওইবা, মীচং-মীখাই নাইদবা, ওপন ওইবা অমসুং পুন্না চৎমিন্নবা য়াবা দবল্যু.তি.ও. না লিচিং ওইবা ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদিং সিস্তেমগী মরুওইবসু য়াখি।
52. ইন্দোনেসিয়ানা ভারতকি ২০২৬কি বৃক্স চেয়রশিপতা মপূঙ ফানা শৌগৎপা অমুক হন্না ফোঙদোকখি অমসুং ভারতনা বৃক্স মেম্বর লৈবাক অমা ওইনা ইন্দোনেসিয়াগী থৌদাংদা মতেং পাংনবা ৱাশক ফোঙদোকখি। লুচিংবা অনিমক্না বৃক্স, জি-২০, আইওরা য়াওনা মরুওইবা প্লেৎফোরমশিংগী খুত্থাদা এঙ্গেজমেন্তশিং হেন্না চেৎশিলহন্দুনা মান্নবা মালেমগী লৈঙাক অমসুং তুং কোয়না চৎকদবা চাওখৎ-থৌরাংদা কন্সত্রক্তিবা ওইনা মতেং পাংনবা য়ানখি।
53. ২০১৮দা লাওথোকখিবা ইন্দো-পেসিফিক্ত ভারত-ইন্দোনেসিয়া মেরিতাইম কোওপরেসনগী সেয়র তৌরবা ভিজন অদু নিংশিংলদুনা লুচিংবা অনিমক্না ফ্রী, ওপন, ত্রান্সপরেন্ত, রুলশিংদা য়ুম্ফম ওইবা, শান্তি লৈবা, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং ইনক্লুশিব ইন্দো-পেশিফিক লমদম অমগী মায়কৈদা মখোয়গী ৱাশক অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি।
54. লুচিংবশিংনা সোভরেন্তি অমসুং তেরিতোরি ইন্তিগ্রীতি ইকায়খুম্নবা উৎপা, ১৯৮২গী য়ু.এন.সি.এল.ও.এস. য়াওনা ইন্তর্নেস্নেল লো ঙাক্না চৎপা, নেভিগেসন অমসুং ওভরফ্লাইৎকি নীংতম্বা, খুদোংথিবা নত্রগা ফোর্স শিজিন্নবদগী লাপ্না লৈবা অমসুং ৱারি শানবা অমসুং মতেং পিনবা হেনগৎহনবগী মরুওইবা অদু ফোঙদোকখি।
55. লম-লমগী শান্তি, তংদু লৈতাবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা হেনগৎলক্লিবা রিজনেল আর্কিতেকচরদা এসিয়ান য়ুনিতি অমসুং এসিয়ান সেন্ত্রেলিতিদা ভারতনা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংলিবা অদু রাস্ত্রপতি প্রবোৱোনা থাগৎখি । নাকল অনিনা মখোয়গী মরি লৈনবা মেম্বর লৈবাকশিংগা নাকল অনিগী ওইবা মরিশিং মপূঙ ফাহল্লিবা এসিয়ান-ইন্দিয়া কম্প্রেহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরশিপ মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং পাংখি। লুচিংবা অনিমক্না লমদম অসিদা সান্তি, তংদু লৈতাবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা পুরক্নবা ইন্দো-পেসিফিক (এ.ও.আই.পি.) অমসুং ভারতকি ইন্দো-পেসিফিক ওশিন ইনিসিয়েতিব (আই.পি.ও.আই.)গী মরক্তা অকক্নবা থৌরাংশিংগী খুত্থাদা য়াওনা সিনর্জিশিং হেন্না চেৎশিলহন্নবা পুক্নিং থৌগৎখি।
56. লুচিংবা অনিমক্না ভারত-ইন্দোনেসিয়া-ওস্ত্রেলিয়া ত্রাইলেতরেলগী ইফেক্তিব ত্রাইলেতরেল মেকানিজমগী খুত্থাংদা তেংবাং পিনবদা তরাম্না ওকখি অমসুং মেরিতাইম দোমেন এৱেয়রনেস, শমুদ্রগী পোলুসন, ব্লু ইকোনোমী অমসুং ইস্ত এসিয়া সমীৎ (ই.এ.এস.), ইন্দো-পেসিফিক ওশিন ইনিসিয়েতিবা (আই.পি.ও.আই.) অমসুং ইন্দিয়ন ওশিন রিম এসোসিএসন (আই.ও.আর.এ.)গী ফ্রেমৱার্কশিংগী মখাদা য়াওনা পুন্না থবক তৌমীন্নবগী খুদোংচাবশিং থিদোকখি।
57. ৱেস্ত এসিয়া/মীদল ইস্তকি ফীভম অমসুং মসিগী মালেমগী ওইবা ইফেক্তশিংগী মতাংদা লুচিংবশিংনা য়াম্না নুংঙাইতনা অৱাবা ফোঙদোকখি। মখোয়না ২০২৬কি জুন ১৭তা খুৎয়েক পিনখিবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং অদু তরাম্না ওকখি, মখোয়না দি-এক্সেলেসনগী মরুওইবা অদু ফোঙদোকখি অমসুং ৱাফম খুদিংমক ৱারি শানবা অমসুং দিপ্লোমেসিগী খুত্থাংদা লোয়শিনগদবনি হায়না অমুক হন্না ফোঙদোকখি। মখোয়না য়ু.এন.সি.এল.ও.এস.কি প্রোবিজনশিং য়াওনা ইন্তর্নেস্নেল লোগী মতুং ইন্না, ফ্রীদম ওফ নেভিগেসন অমসুং গ্লোবেল ফ্লো ওফ কম্মর্স অমসুং স্ত্রেৎ ওফ হোরমুজগী খুত্থাংদা ত্রাঞ্জিৎ পাসেজ ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা ইকায়খুম্নবা উৎপদসু চপ মান্নবা ৱাখল্লোন অমা লৈরি।
58. প্রধান মন্ত্রি নরেন্দ্র মোদীনা রাস্ত্রপতি প্রবোৱো সুবিয়ান্তোবু খোঙচৎ অদুদা মহাক্কি অমসুং মহাক্কি মীহুৎ কাঙবুবু থম্মোই শেঙনা তরাম্না ওকপিখিবা অমসুং নিংথিবা হোসপিতেলিতী অদুগীদমক্তা মহাকপু থম্মোই শেঙনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। ইন্দোনেসিয়াগী মরুপ-মপাং ওইবা মীয়ামদা য়াইফ-পাওজেল পিরদুনা অমসুং খুমাং চাওশিন্নবা য়াইফ-পাওজেল পিরদুনা প্রধান মন্ত্রি মোদীনা রাস্ত্রপতি প্রবোৱো সুবিয়ান্তোদা নাকল অনিমক্কি ওইনা খুদোংচাবা মতমদা ভারত্তা লাক্নবা থমোই শেঙনা হায়খি।

Prime Minister's Office
India-Indonesia Joint Statement on the State Visit by Prime Minister of India to Indonesia
07 JUL 2026 5:15PM by PIB Delhi
At the invitation of the President of the Republic of Indonesia, H.E. Mr. Prabowo Subianto, the Prime Minister of the Republic of India, H.E. Shri Narendra Modi undertook a State Visit to Indonesia from 6-8 July 2026. Building on the State Visit of President Prabowo to India from 23-26 January 2025 as the Chief Guest for India’s 76th Republic Day celebrations, the visit of Prime Minister Modi marked an important milestone reflecting the shared commitment of the two leaders to achieve a substantial upwards trajectory in the India-Indonesia Comprehensive Strategic Partnership.
2. During the visit, Prime Minister Modi was accorded a ceremonial reception at the Istana Merdeka, Jakarta. This was followed by bilateral talks between President Prabowo and Prime Minister Modi, in both tête-à-tête and delegation level formats. President Prabowo also hosted a state banquet in honour of Prime Minister Modi. At the invitation of the Speaker of the House of Representatives of the Parliament of Indonesia, H.E. Dr. Puan Maharani, Prime Minister addressed the Indonesian Parliament. Prime Minister Modi and President Prabowo inaugurated the initiation of the restoration and conservation works at the UNESCO World Heritage Site Prambanan Temple Compounds in Yogyakarta. The two leaders also participated in a reception hosted by the Indian community in Indonesia, in honour of the visiting dignitary.
Political Cooperation
3. Prime Minister Modi and President Prabowo held official bilateral talks on 7 July 2026 at Istana Merdeka, Jakarta. The official talks covered the full spectrum of bilateral relations, including political engagement, defence and security cooperation, maritime cooperation, trade and investment, digital economy, science and technology, space, critical minerals, energy, agriculture, health, pharma, education, culture, tourism, youth exchanges and people-to-people ties, in addition to regional and global developments of mutual interest. They also witnessed the exchange of a number of bilateral documents, aimed at further strengthening the India-Indonesia Comprehensive Strategic Partnership.
4. Desirous of enhancing the intensity of two countries’ strategic engagement, and acknowledging the importance of holding high level exchanges, both leaders agreed to hold regular Summit Meetings including on the margins of multilateral events.
5. Both leaders also affirmed the importance of strengthening existing Joint Working Group mechanisms and continuing regular bilateral consultations including the Joint Commission Meeting (JCM), Foreign Office Consultation (FOC) and other ministerial and senior officials’ dialogues mechanisms and exchanges.
6. Both leaders welcomed the establishment of the India-Indonesia Parliamentary Friendship Groups in respective Parliaments and affirmed the need to enhance Parliamentary exchanges between the two democracies through regular visits of delegations between the two Parliaments.
7. Both leaders welcomed the deepening of mutual understanding and enhanced engagement between think tanks, academic institutions and policy experts between the two countries including through the 3rd India-Indonesia Policy Planning Dialogue held in Jakarta on 23 April 2025, the 2nd India-Indonesia Track 1.5 Dialogue held in Jakarta on 15-16 September 2025 and the Jakarta Futures Forum in Jakarta on 5-6 August 2025.
Defence and Maritime Cooperation
8. Recognizing that India and Indonesia are maritime neighbours and strategic partners with robust defence cooperation, and recalling the adoption of the "Shared Vision of India-Indonesia on Maritime Cooperation in the Indo-Pacific” in 2018, both leaders reaffirmed their strong commitment to further enhance and broaden the defence and maritime partnership.
9. Both leaders welcomed the convening of the 3rd Defence Ministers' Dialogue in New Delhi on 27 November 2025, and agreed to further strengthen cooperation and enhance engagements in both traditional and emerging areas of defence cooperation, including regular defence dialogue, joint exercises, staff talks, joint research and co-production of new defence technologies, port calls, peacekeeping activities, information sharing, hydrography, capacity building, cadet training and exchanges, and defence industrial cooperation. They welcomed the elevation of defence cooperation, including through cooperation on BrahMos Missile System, and the Air-to-Air Missile Cooperation Agreement.
10. The two leaders also welcomed the continued maritime cooperation, including in the field of maritime domain awareness (MDA), maritime connectivity, coastal surveillance, humanitarian assistance and disaster relief (HADR), pollution control and search and rescue (SAR) based on mutual interest and priorities of the two countries, that also contributes to delivering peace, security and prosperity in the region and greater stability in the wider Indo-Pacific region. Both leaders also welcomed the renewal of the Memorandum of Understanding (MoU) on Maritime Safety and Security Cooperation and the conclusion of the Implementing Arrangement between BAKAMLA RI and Indian Coast Guard.
11. Both leaders noted the strategic and operational importance of joint exercises and defence training programmes, and towards further strengthening the existing naval cooperation. The two leaders noted the importance of exploring the possibility to continue constructive discussions on maritime issues of mutual interests, in accordance with the respective national laws and regulations, as well as the principles of international law, including 1982 UNCLOS.
12. Both leaders welcomed the positioning of an International Liaison Officer (ILO) from Indonesia at Information Fusion Centre-Indian Ocean region (IFC-IOR) Gurugram. They agreed to continue discussions to identify mutually beneficial areas of cooperation in maritime security.
13. Both leaders identified collaboration in defence industry and technology as one of the priority areas of cooperation and agreed to expand mutually beneficial collaboration between the defence industries for joint production of equipment, technology transfer, technical assistance and capacity building, sourcing of defence equipment including cooperation in ship-building, establishment of MRO facilities for similar defence platforms, exploring establishment of defence R&D, and strengthening defence supply chain ecosystem. Both leaders welcomed progress in pharmaceutical collaboration between Armed Forces Medical Establishments of India and Indonesia on supply of military medicines.
Counter Terrorism and Security Cooperation
14. The leaders unequivocally and strongly condemned terrorism in all its forms and manifestations. They called for decisive and concerted international efforts to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner and in accordance with international law, and in this context called for action against globally proscribed terrorists, and terror entities including those listed in the UNSC 1267 Sanctions Committee.
15. The leaders agreed to enhance cooperation in preventing and countering terrorism and violent extremism conducive to terrorism, including through efforts to counter terrorist financing, promote internationally agreed anti money laundering and countering financing of terrorism (AML/CFT) standards, prevent the misuse of new and emerging technologies for terrorist purposes, and address terrorist recruitment, including online recruitment and radicalization through digital platforms, and strengthen cooperation on countering radicalization and prevention of violent extremism (PVE) programs.
16. The leaders called for a zero-tolerance approach to countering terrorism. They reaffirmed strong commitment to continue taking active measures to disrupt the terror financing channels and strengthen bilateral and multilateral cooperation including in the UN and FATF.
17. Recognising the linkages between terrorism and transnational organised crime, the two leaders agreed to enhance cooperation, in accordance with respective domestic laws and international obligations, including through sharing of information and best practices. The leaders also welcomed the early conclusion of the MoU on Cooperation in Counter Terrorism between the two countries, to be signed in the near future.
18. The leaders welcomed the planned convening of the 3rd India-Indonesia Security Dialogue (IISD) as a platform to discuss security-related issues in a comprehensive manner. Through the dialogue, the two countries resolved to significantly enhance bilateral cooperation in countering terrorism, organized and transnational crime, emerging technology and cyber security, and defence industry, maritime, and space cooperation.
19. Both leaders also agreed to further discuss potential cooperation in cyber domain, including through policy dialogue, capacity building, sharing of best practices and exchanges of expertise on digital public infrastructure, financial technology, digital economy, artificial intelligence, digital forensics and Computer Emergency Response Team (CERT) cooperation, protection of critical information infrastructure and capacity building on digital skills.
Economic and Trade Cooperation
20. The leaders highlighted that economic and trade cooperation remains a key pillar of the dynamic India-Indonesia ties. Both leaders acknowledged the vast economic and developmental synergies between India's vision of ‘Viksit Bharat 2047’ and ‘Indonesia Emas 2045’, and the role of broader and deeper economic integration between the two countries for unlocking greater economic opportunities. Towards this, the leaders expressed desire for a timely conclusion of ASEAN India Trade in Goods Agreement (AITIGA) review for a balanced, mutually beneficial and facilitative trade environment, followed by a comprehensive deeper bilateral trade engagement to enhance bilateral trade.
21. Both leaders emphasised the need to fully utilise and strengthen the existing bilateral economic mechanisms, including the convening in 2026 of the 2nd meeting of the Working Group on Trade and Investment (WGTI), the 4th Biennial Trade Ministers’ Forum (BTMF), and the 1st meeting of the Joint Economic and Financial Dialogue (EFD). They noted that these mechanisms should work towards achieving concrete and business-oriented outcomes in addressing outstanding tariff and non-tariff issues, improving market access, facilitating trade and investment, and advancing cooperation in finance, digital economy, industry and supply chains, while respecting each country’s domestic regulations and development priorities.
22. The two leaders underscored the importance of further strengthening collaboration in critical minerals and rare earths with a focus on building diversified and resilient supply chains essential for the growth of domestic manufacturing industries towards reducing vulnerabilities and strengthening economic security. The leaders commended the growing collaboration between the two countries on rare earths, and in this regard welcomed the signing of the MoU between Non- Ferrous Materials Technology Development Centre (NFTDC), Midwest Ltds., and PT. Perusahaan Mineral Nasional (PERMINAS).
23. The leaders also welcomed the signing of the MoU in cooperation in the field of Minerals and Technology of Steel Supply Chain. They also welcomed the Strategic Joint Venture between Steel Authority of India Ltd. (SAIL) and PT. Krakatau Steel to explore the establishment of Stainless-Steel Slab Manufacturing Facility in Indonesia.
24. Both leaders welcomed the progress towards the operationalisation of guidelines on Local Currency Transaction (LCT) between the Reserve Bank of India and Bank Indonesia and noted that this would further promote trade and investment between India and Indonesia and deepen financial integration between the two economies.
Health, Pharma, Food and Energy Security
25. Both leaders noted the importance of the Red and White Cooperative Network as a potential logistical distribution platform in Indonesia, to deliver, among others, pharmaceuticals and medical products from both countries, in accordance with respective domestic laws and regulations.
26. The two leaders reaffirmed their commitment to strengthening health sector cooperation and welcomed the signing of the Implementation Arrangement on Professional Health Workforce Development. The Arrangement will strengthen cooperation through facilitation of fellowship programmes and skill enhancement programmes for professionals, hands-on clinical training in specialized medical fields, exchanges of health professionals and experts, sharing of best practices in medicine and health services, and other mutually agreed collaborative activities. They urged early conclusion of the MoU between BPOM and FSSAI on Regulatory Cooperation in the Field of Processed Food products.
27. The leaders also agreed to deepen cooperation in food security and nutrition, while respecting each country’s domestic policies. They welcomed efforts to enhance cooperation in agriculture and food security, including through food and agriculture trade, joint studies, innovation, and knowledge sharing to support sustainable and resilient food systems, as mutually agreed. The leaders looked forward to the early conclusion of the MoU on cooperation in the field of Agriculture and Allied sectors, and the early renewal of MoU in the field of Marine and Fisheries Cooperation.
28. The leaders welcomed the ongoing collaboration in the field of pharmaceuticals and medical products. They welcomed the signing of the MoU between CDSCO and BPOM on cooperation in the field of Medical Products Regulation.
29. The leaders agreed to strengthen cooperation in the fertilizer sector and underscored the importance of ensuring stable, affordable and reliable fertilizer availability amid evolving global market conditions.
30. The two sides reaffirmed their commitment to strengthening cooperation, joint studies, and capacity building in the field of energy security, including conventional, new and renewable energy, as mutually agreed, and welcomed enhanced collaboration in areas such as LNG, green hydrogen, bioenergy, solar energy, and energy efficiency technologies.
Infrastructure and Connectivity
31. Both leaders emphasised the importance of enhanced maritime and air connectivity between the countries and encouraged greater air connectivity and port-to-port connections. Both leaders look forward to the 3rd Joint Task Force Meeting on Andaman-Aceh Connectivity to be convened in the second half of 2026 and for a plan of action to be implemented expeditiously.
32. President Prabowo welcomed India’s interest in partnering on the integrated development of the Sabang Port. Both leaders recognized that such a partnership —spanning cruise and marine-tourism facilities, maritime industries (ship-repair and shipbuilding), and shore-based services supporting offshore energy activities in the Andaman Sea — would foster institutional, physical, digital and flow of people and commodities between Andaman and Nicobar Islands of India and Provinces in Sumatra Island, that contribute to generating investment, employment, transfer of technology and shared regional prosperity. Both leaders encouraged their concerned authorities to work out the scope, modalities and financing of the project, consistent with Indonesia’s development plans and applicable regulations, in a time-bound and mutually beneficial manner.
33. Both leaders welcomed the launch of Indonesia Open Network (ION), based on Open Network for Digital Commerce (ONDC) architecture in India, to increase the participation of Indonesian MSMEs in the digital economy through digital networks.
34. The two leaders welcomed the progress towards the implementation of the Cross-Border QR Payment Linkage between India and Indonesia as agreed between the Reserve Bank of India and Bank Indonesia. This initiative marks an important milestone in strengthening bilateral payment connectivity between Indonesia and India. The linkage will enhance transaction efficiency, strengthen financial resilience, and promote inclusive economic growth, particularly by supporting MSMEs, tourism, and students.
35. Both leaders welcomed the conclusion of the MoU on Cooperation in the Field of Telecommunications Technologies and Services between India and Indonesia which will further strengthen cooperation in telecommunications technologies and digital connectivity to support inclusive economic growth and digital transformation.
Biodiversity Conservation and Sustainable Development
36. President Prabowo acknowledged the pivotal role played by India in the field of biodiversity conservation and appreciated Prime Minister Modi’s initiative of International Big Cat Alliance (IBCA). Prime Minister Modi welcomed the intention of Indonesia to joining IBCA in accordance with the relevant domestic procedure while noting Indonesia’s initiatives, namely the World Mangrove Center (WMC) and the International Tropical Peatland Center (ITPC), reflecting a shared commitment to strengthening global cooperation on biodiversity, mangrove, and peatland conservation.
37. Recognising the vulnerability of both countries to natural and man-made disasters, the leaders stressed on the need to strengthen disaster management cooperation. Both leaders welcomed the signing of the MoU on Cooperation in Disaster Management between the National Disaster Management Authorities of both countries aimed at enhancing cooperation through exchange of information, experiences, and best practices, as also capacity building and training for disaster response, recovery, mitigation and preparedness, data application for effective disaster mitigation and disaster resilient infrastructure. The leaders also noted the importance of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) in promoting international cooperation in disaster risk reduction and resilience.
Science & Technology, Space including Critical and Emerging Technologies
38. The leaders welcomed the convening of the inaugural Joint Commission Meeting on Science and Technology (S&T) on 12 August 2025, and the signing of the MoU on Research, Technology and Innovation Cooperation between India and Indonesia.
39. The two leaders expressed satisfaction at the ongoing space cooperation between Indian Space Research Organisation (ISRO) and National Research and Innovation Agency (BRIN) as well as the 6th Joint Commission Meeting on Outer Space Cooperation held in Bengaluru, India on 24th - 25th June 2026. They also welcomed the signing of the Extension of the Framework Agreement on Cooperation in the Exploration and Uses of Outer Space for Peaceful Purposes between India and Indonesia.
40. Prime Minister Modi expressed his appreciation to President Prabowo for Indonesia’s continued cooperation in support of India’s satellite and launch vehicles programmes and to India's Gaganyaan Mission through collaborative arrangements between BRIN-ISRO and the Biak Telemetry, Tracking and Command (TTC) Facilities. President Prabowo appreciated India’s support for the launch of Indonesian satellites and for the training of Indonesian officials including through the Center for Space Science Technology Education in Asia and the Pacific (CSSTEAP), and ASEAN-India space cooperation. President Prabowo welcomed space ecosystem-level collaboration between both countries on space port project in Indonesia.
41. The two leaders noted the ongoing discussions for cooperation in the peaceful uses of nuclear energy between the two countries, which would further strengthen collaboration in research, capacity building, and nuclear safety. They welcomed efforts to promote the use of civil nuclear energy, including the related regulatory and technological advancements and applications in industry, nuclear medicine, agriculture, and water management.
Culture, Tourism and People - to - People Exchanges
42. Both leaders welcomed the inauguration of the India-supported project towards restoration and conservation of the UNESCO World Heritage Prambanan Temple Compounds in Yogyakarta by Archaeological Survey of India (ASI). Indonesia also appreciated the gifting of a replica of the original Nalanda Copper Plate, dating to approximately 860 CE engraved in Devanagari script and in Sanskrit language, by National Museum of India, now exhibited, in the new museum at Muara Jambi. They recalled the principles contained in the "Kashi Cultural Pathway” as adopted at the G20 Culture Ministers’ Meeting in Varanasi, August 2023, and noted the importance of continued consultations between the two Governments on cultural heritage matters, in accordance with their respective laws and procedures, and in the spirit of friendship and mutual respect.
43. Both leaders recognised the enduring intellectual legacy and shared educational vision of Rabindranath Tagore and Ki Hajar Dewantara, whose exchanges helped lay an important foundation for the shared cultural and educational vision ties between India and Indonesia, and agreed to commemorate 2026–2027 as the “Tagore–Dewantara Year of India–Indonesia Cultural and Educational Diplomacy.” The commemoration will mark the centenary of Rabindranath Tagore’s visit to Indonesia in 1927 through a year-long programme of joint cultural, educational, academic, and people-to-people initiatives in both countries.
44. Underscoring the potential of tourism as driver of people-to-people ties, both leaders expressed their shared commitment to further deepening tourism cooperation and enhancing two-way visitor flows between the two countries. They agreed to further discuss ways to streamline ease of travel and visa facilitation on each side.
45. The leaders noted the ongoing cooperation in the field of education sector and encouraged both sides to work towards greater academic and institutional collaborations including student exchanges. The leaders encouraged the early conclusion of the MoU on Cooperation in the field of Primary and Secondary Education.
46. The two leaders reaffirmed their commitment to strengthening bilateral cooperation in higher education, science and technology. They encouraged the expansion of mutually beneficial partnerships through academic mobility, joint research, knowledge exchange, capacity building, institutional collaboration, and other initiatives that support human capital development. They looked forward to the early conclusion of the MoU on Cooperation in the Field of Higher Education, Science, and Technology. President Prabowo welcomed growing interest of reputed Indian institutes of higher education towards setting up branch campuses in Indonesia. The two leaders welcomed the proposed setting up of a campus by Indian Institute of Management, Bangalore in Indonesia.
47. The leaders took note of the ongoing collaboration between the Election Commission of India and the General Election Commission (KPU) of Indonesia towards human resources development, improved management, and use of technology in the field of elections. They welcomed the signing of an MoU between ECI and KPU on Cooperation in the Field of Management and Technology Utilisation in Elections.
48. The leaders welcomed the proposed cooperation between the the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MOSPI), India and Statistics Indonesia (BPS) and in the field of official statistics, capacity building, and strategic collaboration.
Regional and Multilateral Cooperation
49. Taking note of the current geopolitical situation, economic and supply chain disruptions, and global issues of mutual concern, both leaders underscored the need for greater strategic convergence and close coordination between India and Indonesia in multilateral and regional forums, including in the United Nations and its specialised agencies, towards a more balanced and representative world order based on international law, grounded in peace, stability, cooperation and prosperity in the region and beyond. The two sides reaffirmed their common respect for sovereignty and territorial integrity, and underlined the importance of upholding cultural and religious diversity, pluralism, and the rule of law as foundations for peace, stability and mutually beneficial cooperation in the region and beyond. Towards this, both leaders acknowledged the increasing role of South-South Cooperation and agreed to enhance cooperation on strengthening the voice of the Global South.
50. Both leaders agreed to work towards meaningful reforms of international institutions reflective of the contemporary geopolitical realities and responsive to the aspirations of the Global South. Both sides reiterated the need for comprehensive reform and expansion of the United Nations Security Council, both in permanent and non-permanent categories of membership, through inclusive and member state-driven intergovernmental negotiations, including text-based negotiations. Reflecting the strong spirit of mutual support in multilateral forums, the two leaders discussed mutual support for various international candidatures.
51. The leaders also acknowledged the need for reforms in global financial architecture as well as the importance of a rules-based, fair, open and inclusive international trading system with WTO at its core, responding to challenges of non-market practices, concentration of supply chains and uncertain market access.
52. Indonesia reaffirmed full support to India’s 2026 BRICS Chairship and India expressed its commitment to supporting Indonesia’s role as a BRICS Member country. Both leaders agreed to step up engagements through key platforms including BRICS, G20, IORA to contribute constructively to equitable global governance and sustainable development.
53. Recalling the Shared Vision of India-Indonesia Maritime Cooperation in the Indo-Pacific announced in 2018, both leaders reaffirmed their commitment towards a free, open, transparent, rules-based, peaceful, prosperous and inclusive Indo-Pacific region.
54. The leaders underscored the importance of respect for sovereignty and territorial integrity, adherence to international law, including the 1982 UNCLOS, freedom of navigation and overflight, while refraining from the threat or use of force and promoting dialogue and cooperation.
55. President Prabowo appreciated India’s consistent support for ASEAN Unity and ASEAN Centrality in the evolving regional architecture for regional peace, stability and prosperity. The two sides supported further strengthening of the ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership, which complements bilateral relations with respective Member States. Both leaders encouraged deepening of synergies, including through concrete initiatives, between ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP) for Peace, Stability and Prosperity in the Region’ and India’s Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI).
56. Both leaders welcomed cooperation through effective trilateral mechanism of India-Indonesia-Australia trilateral and explore opportunities for collaboration including in the areas of maritime domain awareness, marine pollution, blue economy and also under the frameworks of East Asia Summit (EAS), Indo-Pacific Oceans’ Initiative (IPOI) and Indian Ocean Rim Association (IORA).
57. The leaders expressed deep concerns over the situation in West Asia/Middle East and its global effects. They welcomed the Memorandum of Understanding signed on 17 June 2026. They underlined the importance of de-escalation and reiterated that all issues must be resolved through dialogue and diplomacy. They also share the same view to respect freedom of navigation and global flow of commerce and the implementation of transit passage through the Strait of Hormuz, in accordance with international law including the provisions of UNCLOS.
58. Prime Minister Narendra Modi conveyed his sincere appreciation to President Prabowo Subianto for the warm welcome and excellent hospitality extended to him and his delegation during the visit. Wishing the friendly people of Indonesia prosperity and progress, Prime Minister Modi extended a cordial invitation to President Prabowo Subianto to pay a visit to India at a mutually convenient time.