প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ইণ্ডোনেছিয়া ভ্ৰমণ সন্দৰ্ভত ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়াৰ যুটীয়া বিবৃতি
07 JUL 2026 5:15PM by PIB Guwahati
১. ইণ্ডোনেছিয়া গণৰাজ্যৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামান্য প্ৰাবোৱো সুবিয়ান্তোৰ আমন্ত্ৰণত ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৬ চনৰ ৬-৮ জুলাইলৈ ইণ্ডোনেছিয়া ভ্ৰমণ কৰিছে। ভাৰতৰ ৭৬ সংখ্যক গণৰাজ্য দিৱস উদযাপনৰ বাবে মুখ্য অতিথি হিচাপে ২০২৫ চনৰ ২৩-২৬ জানুৱাৰীলৈ ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱোৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ আধাৰত, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ এই ভ্ৰমণে ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়া ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বত উৰ্ধলৈ গতি কৰাৰ বাবে দুয়োৰতাকী নেতাৰ অংশীদাৰী দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে।
২. এই ভ্ৰমণকালত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক জাকাৰ্টাৰ ইস্তানা মেৰ্ডেকাত এক আনুষ্ঠানিক সম্বৰ্ধন জনোৱা হয়। ইয়াৰ পাছতে ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱো আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ মাজত টেটে-এ-টেটে আৰু প্ৰতিনিধি পৰ্যায়ৰ দুয়োটা ফৰ্মেটত দ্বিপাক্ষিক আলোচনা অনুষ্ঠিত হয়। ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱোৱেও প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ সন্মানত এক আনুষ্ঠানিক ভোজৰ আয়োজন কৰে। ইণ্ডোনেছিয়াৰ সংসদৰ প্ৰতিনিধি সভাৰ অধ্যক্ষ মহামান্য ড০ পুৱান মহাৰাণীৰ আমন্ত্ৰণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইণ্ডোনেছিয়াৰ সংসদত ভাষণ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱে যোগকাৰ্টাৰ ইউনেস্কো বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ প্ৰম্বানান মন্দিৰ পৰিক্ষেত্ৰত পুনৰ নিৰ্মান আৰু সংৰক্ষণৰ কামৰ শুভাৰম্ভ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই ভ্ৰমণকাৰী বিশিষ্ট ব্যক্তিগৰাকীৰ সন্মানত ইণ্ডোনেছিয়াত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ে আয়োজন কৰা সম্বৰ্ধন অনুষ্ঠানতো অংশগ্ৰহণ কৰে।
ৰাজনৈতিক সহযোগিতা
৩. প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱোৱে ২০২৬ চনৰ ৭ জুলাইত জাকাৰ্টাৰ ইস্তানা মেৰ্ডেকাত আনুষ্ঠানিক দ্বিপাক্ষিক আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰে। এই আলোচনাত পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ আঞ্চলিক আৰু গোলকীয় উন্নয়নৰ উপৰি ৰাজনৈতিক সম্পৰ্ক, প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতা, সামুদ্ৰিক সহযোগিতা, বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ, ডিজিটেল অৰ্থনীতি, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, মহাকাশ, গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ, শক্তি, কৃষি, স্বাস্থ্য, ঔষধ, শিক্ষা, সংস্কৃতি, পৰ্যটন, যুৱ বিনিময় আৰু জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্ককে ধৰি দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ সম্পূৰ্ণ পৰিসৰ সামৰি লোৱা হয়। তেওঁলোকে ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়া ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব অধিক শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে কেইবাটাও দ্বিপাক্ষিক নথিপত্ৰৰ আদান-প্ৰদানৰো সাক্ষী হয়।
. দুয়োখন দেশৰ কৌশলগত সম্পৰ্কৰ তীব্ৰতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ ইচ্ছুক আৰু উচ্চ পৰ্যায়ৰ বিনিময় অনুষ্ঠিত কৰাৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰি, দুয়োগৰাকী নেতাই বহুপাক্ষিক অনুষ্ঠানৰ সমান্তৰালভাৱে নিয়মীয়া সন্মিলন অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ সন্মত হয়।
. দুয়োগৰাকী নেতাই যুটীয়া আয়োগৰ বৈঠক (জেচিএম), বৈদেশিক কাৰ্যালয় পৰামৰ্শ (এফঅ’চি) আৰু অন্যান্য মন্ত্ৰী তথা জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ বিনিময়কে ধৰি বৰ্তমানৰ যুটীয়া কৰ্মগোষ্ঠীৰ ব্যৱস্থাক শক্তিশালী কৰা তথা নিয়মীয়া দ্বিপাক্ষিক আলোচনা অব্যাহত ৰখাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
৬. দুয়োগৰাকী নেতাই সংশ্লিষ্ট সংসদত ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়া সংসদীয় বন্ধুত্ব গোট স্থাপনক আদৰণি জনায় আৰু দুয়োখন সংসদৰ মাজত প্ৰতিনিধিৰ নিয়মীয়া ভ্ৰমণৰ জৰিয়তে দুয়োখন গণতন্ত্ৰৰ মাজত সংসদীয় বিনিময় বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
. দুয়োগৰাকী নেতাই ২০২৫ চনৰ ২৩ এপ্ৰিলত জাৰ্কাৰ্টাত অনুষ্ঠিত তৃতীয় ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়া নীতি পৰিকল্পনা আলোচনা, ২০২৫ চনৰ ১৫-১৬ ছেপ্টেম্বৰত জাৰ্কাৰ্টাত অনুষ্ঠিত দ্বিতীয় ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়া ট্ৰেক ১.৫ আলোচনা আৰু ২০২৫ চনৰ ৫-৬আগষ্টত জাৰ্কাৰ্টাত অনুষ্ঠিত জাৰ্কাৰ্টা ফিউচাৰ্ছ ফ’ৰামকে ধৰি দুয়োখন দেশৰ থিঙ্ক টেংক, শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু নীতি বিশেষজ্ঞসকলৰ মাজত পাৰস্পৰিক বুজাবুজি গভীৰ হোৱা আৰু সম্পৰ্ক বৃদ্ধি হোৱাক আদৰণি জনায়।
প্ৰতিৰক্ষা আৰু সামুদ্ৰিক সহযোগিতা
. ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়া শক্তিশালী প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ সৈতে সামুদ্ৰিক চুবুৰীয়া আৰু কৌশলগত অংশীদাৰ বুলি স্বীকাৰ কৰি, ২০১৮ চনত "ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত সামুদ্ৰিক সহযোগিতাৰ ওপৰত ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়াৰ অংশীদাৰী দৃষ্টিভংগী" গ্ৰহণৰ কথা স্মৰণ কৰি, দুয়োগৰাকী নেতাই প্ৰতিৰক্ষা আৰু সামুদ্ৰিক অংশীদাৰিত্ব অধিক বৃদ্ধি তথা বহল কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ শক্তিশালী প্ৰতিশ্ৰুতি দোহাৰে।
. দুয়োগৰাকী নেতাই ২০২৫ চনৰ ২৭ নৱেম্বৰত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত তৃতীয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীৰ আলোচনাক আদৰণি জনায় আৰু নিয়মীয়া প্ৰতিৰক্ষা আলোচনা, যুটীয়া অনুশীলন, কৰ্মচাৰীৰ আলোচনা, যুটীয়া গৱেষণা আৰু নতুন প্ৰতিৰক্ষা প্ৰযুক্তিৰ সহ-উৎপাদন, বন্দৰ কল, শান্তিৰক্ষা কাৰ্যকলাপ, তথ্যৰ আদান-প্ৰদান, হাইড্ৰ’গ্ৰাফী, ক্ষমতা নিৰ্মাণ, কেডেট প্ৰশিক্ষণ আৰু বিনিময় আৰু প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক সহযোগিতাৰ দৰে প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ পৰম্পৰাগত তথাউদীয়মান দুয়োটা ক্ষেত্ৰতে সহযোগিতা আৰু সম্পৰ্ক অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ সন্মত হয়। তেওঁলোকে ব্ৰহ্ম’ছ মিছাইল প্ৰণালী আৰু এয়াৰ-টু-এয়াৰ মিছাইল সহযোগিতা চুক্তিত সহযোগিতাৰ জৰিয়তে প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰাক আদৰণি জনায়।
১০. দুয়োগৰাকী নেতাই সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰ সজাগতা (এমডিএ), সামুদ্ৰিক সংযোগ, উপকূলীয় নিৰীক্ষণ, মানৱীয় সহায় আৰু দুৰ্যোগ সাহায্য (এইচএডিআৰ), পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থ আৰু দুয়োখন দেশৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত আধাৰিত প্ৰদূষণ নিয়ন্ত্ৰণ আৰু অনুসন্ধান তথা উদ্ধাৰ (এছএআৰ) ৰ ক্ষেত্ৰত অব্যাহত থকা সামুদ্ৰিক সহযোগিতাক আদৰণি জনায়, যিয়ে অঞ্চলটোত শান্তি, নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধি তথা বিস্তৃত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত অধিক সুস্থিৰতা প্ৰদান কৰাত অৰিহণা যোগায়। দুয়োগৰাকী নেতাই সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু সুৰক্ষা সহযোগিতাৰ ওপৰত বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰৰ নৱীকৰণ তথা বাকামলা আৰআই আৰু ভাৰতীয় উপকূলৰক্ষী বাহিনীৰ মাজত ৰূপায়ণ ব্যৱস্থাৰ সমাপ্তিক আদৰণি জনায়।
১১. দুয়োগৰাকী নেতাই যুটীয়া অনুশীলন আৰু প্ৰতিৰক্ষা প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচীৰ কৌশলগত আৰু কাৰ্য্যকৰী গুৰুত্ব আৰু বৰ্তমানৰ নৌ সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে।সংশ্লিষ্ট ৰাষ্ট্ৰীয় আইন আৰু নিয়মাৱলীৰ লগতে ১৯৮২ চনৰ ইউ এন চি এল অ এছ-ক ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ নীতি অনূসৰি দুয়োগৰাকী নেতাই পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ সামুদ্ৰিক বিষয়সমূহৰ ওপৰত গঠনমূলক আলোচনা অব্যাহত ৰখাৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰাৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে।
১২. দুয়োগৰাকী নেতাই গুৰুগ্ৰামৰ তথ্য ফিউজন চেণ্টাৰ-ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চল (আই এফ চি-আই অ’ আৰ) ত ইণ্ডোনেছিয়াৰ পৰা এজন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগাযোগ বিষয়া (আই এল অ) ৰ অৱস্থানক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে সামুদ্ৰিক সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ পাৰস্পৰিক লাভজনক ক্ষেত্ৰসমূহ চিনাক্ত কৰিবলৈ আলোচনা অব্যাহত ৰাখিবলৈ সন্মত হয়।
১৩. দুয়োগৰাকী নেতাই প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ আৰু প্ৰযুক্তিত সহযোগিতাক সহযোগিতাৰ এক অগ্ৰাধিকাৰমূলক ক্ষেত্ৰ হিচাপে চিহ্নিত কৰে আৰু সঁজুলিৰ যুটীয়া উৎপাদন, প্ৰযুক্তি স্থানান্তৰ, কাৰিকৰী সহায় আৰু সামৰ্থ্য নিৰ্মাণ, জাহাজ নিৰ্মাণত সহযোগিতাকে ধৰি প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলিৰ উৎস, একেধৰণৰ প্ৰতিৰক্ষা মঞ্চৰ বাবে এম আৰ অ’ সুবিধা স্থাপন, প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা আৰু উন্নয়ন স্থাপনৰ অন্বেষণ আৰু প্ৰতিৰক্ষা যোগান শৃংখল পৰিৱেশ তন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগসমূহৰ মাজত পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ সন্মত হয়। দুয়োগৰাকী নেতাই সামৰিক ঔষধৰ যোগানৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ চিকিৎসা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত ফাৰ্মাচিউটিকেল সহযোগিতাৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে আদৰণি জনায়।
সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতা
১৪. নেতাদ্বয়ে দ্ব্যর্থহীনভাৱে সকলো ধৰণৰ সন্ত্ৰাসবাদক তীব্ৰভাৱে নিন্দা কৰে। তেওঁলোকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি ব্যাপক আৰু ধাৰাবাহিকভাৱে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ নিৰ্ণায়ক আৰু সমন্বিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰচেষ্টাৰ আহ্বান জনায় আৰু এই সন্দৰ্ভত বিশ্বব্যাপী নিষিদ্ধ সন্ত্ৰাসবাদী আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ ১২৬৭ নিষেধাজ্ঞা সমিতিত তালিকাভুক্ত সন্ত্ৰাসবাদী সংস্থাসমূহৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায়।
১৫. নেতাদ্বয়ে সন্ত্ৰাসবাদৰ বাবে সহায়ক সন্ত্ৰাসবাদ আৰু হিংসাত্মক উগ্ৰবাদ প্ৰতিৰোধৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ সন্মতি প্ৰকাশ কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় সাহায্য প্ৰতিৰোধ কৰাৰ প্ৰচেষ্টা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়ভাৱে সন্মতিপ্ৰাপ্ত ধনৰ লেনদেন আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় সাহায্য প্ৰতিৰোধ (এ এম এল/চি এফ টি) মানৰ প্ৰচাৰ, সন্ত্ৰাসবাদী উদ্দেশ্যৰ বাবে নতুন আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ অপব্যৱহাৰ প্ৰতিৰোধ কৰা আৰু ডিজিটেল মঞ্চৰ জৰিয়তে অনলাইন নিযুক্তি আৰু মৌলবাদকে ধৰি সন্ত্ৰাসবাদী নিযুক্তিৰ মোকাবিলা কৰা।
১৬. নেতাদ্বয়ে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতাৰ দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় ব্যৱস্থাসমূহ ব্যাহত কৰাৰ বাবে সক্ৰিয় ব্যৱস্থা অব্যাহত ৰখাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু এফ এ টি এফ-ক ধৰি দ্বিপাক্ষিক আৰু বহুপাক্ষিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতি দোহাৰে।
১৭. সন্ত্ৰাসবাদ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠিত অপৰাধৰ মাজৰ সম্পৰ্কক স্বীকাৰ কৰি, দুয়োগৰাকী নেতাই তথ্য আৰু সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ আদান-প্ৰদানকে ধৰি সংশ্লিষ্ট ঘৰুৱা আইন আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দায়বদ্ধতা অনুসৰি সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ সন্মত হয়। দুয়োগৰাকী নেতাই অদূৰ ভৱিষ্যতে দুয়োখন দেশৰ মাজত সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱা বিষয়টো আদৰণি জনায়।
১৮. নেতাদ্বয়ে সুৰক্ষা সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহ ব্যাপকভাৱে আলোচনা কৰাৰ এখন মঞ্চ হিচাপে তৃতীয় ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়া সুৰক্ষা আলোচনা (আই আই এছ ডি) অনুষ্ঠিত কৰাৰ পৰিকল্পনাক আদৰণি জনায়। এই আলোচনাৰ জৰিয়তে দুয়োখন দেশে সন্ত্ৰাসবাদ, সংগঠিত আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অপৰাধ, উদীয়মান প্ৰযুক্তি তথা চাইবাৰ সুৰক্ষা, প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ, সামুদ্ৰিক আৰু মহাকাশ সহযোগিতাৰ বিৰুদ্ধে দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰাৰ সংকল্প লয়।
১৯. দুয়োগৰাকী নেতাই ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, বিত্তীয় প্ৰযুক্তি, ডিজিটেল অৰ্থনীতি, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ডিজিটেল ফৰেনচিক্স আৰু কম্পিউটাৰ জৰুৰীকালীন সঁহাৰি দল (চিইআৰটি) সহযোগিতা, গুৰুত্বপূৰ্ণ তথ্য আন্তঃগাঁথনিৰ সুৰক্ষা আৰু ডিজিটেল দক্ষতাৰ ওপৰত ক্ষমতা নিৰ্মাণকে ধৰি চাইবাৰ ডমেইনত সম্ভাৱ্য সহযোগিতাৰ বিষয়ে অধিক আলোচনা কৰিবলৈ সন্মত হয়।
অৰ্থনৈতিক আৰু বাণিজ্যিক সহযোগিতা
২০. নেতাদ্বয়ে উল্লেখ কৰে যে অৰ্থনৈতিক আৰু বাণিজ্যিক সহযোগিতা ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়াৰ গতিশীল সম্পৰ্কৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ হৈ আছে। দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰতৰ 'বিকশিত ভাৰত ২০৪৭' আৰু 'ইণ্ডোনেছিয়া ইমাজ ২০৪৫' ৰ দৃষ্টিভংগীৰ মাজত বিশাল অৰ্থনৈতিক তথা উন্নয়নমূলক সমন্বয় আৰু অধিক অৰ্থনৈতিক সুযোগ মুকলি কৰাৰ বাবে দুয়োখন দেশৰ মাজত বিস্তৃত আৰু গভীৰ অৰ্থনৈতিক একত্ৰীকৰণৰ ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰে। এই দিশত, নেতাদুগৰাকীয়ে এক সন্তুলিত, পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক আৰু সুবিধাজনক বাণিজ্যিক পৰিৱেশৰ বাবে আছিয়ান ভাৰত সামগ্ৰী বাণিজ্য চুক্তি (এআইটিআইজিএ) পৰ্যালোচনাৰ সময়োপযোগী সমাপ্তিৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰে, তাৰ পাছত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য বৃদ্ধিৰ বাবে এক ব্যাপক গভীৰ দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক স্থাপন কৰে।
২১. দুয়োগৰাকী নেতাই বৰ্তমানৰ দ্বিপাক্ষিক অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাক সম্পূৰ্ণৰূপে ব্যৱহাৰ আৰু শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে ২০২৬চনত বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ ওপৰত কাৰ্যকৰী গোটৰ দ্বিতীয় বৈঠক, চতুৰ্থ দ্বিবার্ষিক বাণিজ্য মন্ত্ৰী মঞ্চ (বি টি এম এফ), আৰু যুটীয়া অৰ্থনৈতিক আৰু বিত্তীয় আলোচনা (ই এফ ডি) ৰ প্ৰথম বৈঠক। তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে যে এই প্ৰণালীবোৰে প্ৰতিখন দেশৰ ঘৰুৱা নিয়মাৱলী আৰু উন্নয়নৰ অগ্ৰাধিকাৰসমূহক সন্মান জনাই বকেয়া শুল্ক আৰু অনা-শুল্ক সমস্যাৰ সমাধান, বজাৰৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ উন্নত কৰা, বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা আৰু বিত্ত, ডিজিটেল অৰ্থনীতি, উদ্যোগ তথা যোগান শৃংখলাত সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত দৃঢ় আৰু ব্যৱসায়িক-মুখী ফলাফল প্ৰাপ্ত কৰাৰ দিশত কাম কৰা উচিত।
২২. দুয়োগৰাকী নেতাই দুৰ্বলতা হ্ৰাস কৰা আৰু অৰ্থনৈতিক নিৰাপত্তা শক্তিশালী কৰাৰ দিশত ঘৰুৱা উৎপাদন উদ্যোগৰ বিকাশৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় বৈচিত্ৰ্যময় আৰু স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখল নিৰ্মাণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ আৰু বিৰল পৃথিৱীত সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। নেতাদ্বয়ে দুৰ্লভ পৃথিৱীত দুয়োখন দেশৰ মাজত বৰ্ধিত সহযোগিতাক প্ৰশংসা কৰে আৰু এই সন্দৰ্ভত নন-ফেৰাছ মেটেৰিয়েলছ টেকন'লজী ডেভেলপমেণ্ট চেণ্টাৰ (এন এফ টি ডি চি) মিডৱেষ্ট লিমিটেড আৰু পি টি-পেৰুছাহান মিনাৰেল নেছনেল (পেৰমিনাছ)ৰ মাজত স্বাক্ষৰিত বুজাবুজি চুক্তিক আদৰণি জনায়।
২৩. নেতাদ্বয়ে ইস্পাত যোগান শৃংখলৰ খনিজ আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে ষ্টীল অথৰিটি অৱ ইণ্ডিয়া লিমিটেড (ছেইল) আৰু পিটিৰ মাজত কৌশলগত যৌথ উদ্যোগক আদৰণি জনায়। ক্ৰাকাটাউ ষ্টিলে ইণ্ডোনেছিয়াত ষ্টেইনলেছ-ষ্টীল স্লেব নিৰ্মাণ সুবিধা স্থাপনৰ অন্বেষণ কৰিব।
২৪. দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংক আৰু বেংক ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজত স্থানীয় মুদ্ৰা লেনদেন (এলচিটি) ৰ নিৰ্দেশনা কাৰ্যকৰী কৰাৰ দিশত হোৱা অগ্ৰগতিটোক আদৰণি জনায় আৰু উল্লেখ কৰে যে ই ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজত বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগক অধিক উৎসাহিত কৰিব আৰু দুয়োখন অৰ্থনীতিৰ মাজত বিত্তীয় একত্ৰীকৰণ গভীৰ কৰিব।
স্বাস্থ্য, ঔষধ, খাদ্য আৰু শক্তি সুৰক্ষা
২৫. দুয়োগৰাকী নেতাই ইণ্ডোনেছিয়াত এক সম্ভাৱ্য লজিষ্টিক বিতৰণ মঞ্চ হিচাপে ৰেড এণ্ড হোৱাইট সমবায় নেটৱৰ্কৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে, যাৰ জৰিয়তে সংশ্লিষ্ট ঘৰুৱা আইন আৰু নিয়মাৱলী অনুসৰি দুয়োখন দেশৰ পৰা ঔষধ আৰু চিকিৎসা সামগ্ৰী প্ৰদান কৰিব পাৰি।
২৬. দুয়োগৰাকী নেতাই স্বাস্থ্য খণ্ডৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰে আৰু পেছাদাৰী স্বাস্থ্য কৰ্মশক্তি বিকাশৰ ওপৰত ৰূপায়ণ ব্যৱস্থাক আদৰণি জনায়। এই ব্যৱস্থাটোৱে বৃত্তিধাৰীসকলৰ বাবে ফেল'শ্বিপ আৰু দক্ষতা বৃদ্ধি কাৰ্যসূচীৰ সুবিধা, বিশেষ চিকিৎসা ক্ষেত্ৰত হাতে হাতে ক্লিনিকেল প্ৰশিক্ষণ, স্বাস্থ্য পেছাদাৰী আৰু বিশেষজ্ঞসকলৰ আদান-প্ৰদান, ঔষধ আৰু স্বাস্থ্য সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ আদান-প্ৰদান, আৰু অন্যান্য পাৰস্পৰিকভাৱে সন্মতিপ্ৰাপ্ত সহযোগিতামূলক কাৰ্যকলাপৰ জৰিয়তে সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিব। তেওঁলোকে বি পি ও এম আৰু এফ এছ এছ এ.আই.-ৰ মাজত প্ৰক্ৰিয়াজাত খাদ্য সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত নিয়ামক সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তি সোনকালে সম্পন্ন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
২৭. নেতাদ্বয়ে প্ৰতিখন দেশৰ ঘৰুৱা নীতিক সন্মান জনোৱাৰ লগতে খাদ্য সুৰক্ষা আৰু পুষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে কৃষি আৰু খাদ্য সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ প্ৰচেষ্টাক আদৰণি জনায়, যাৰ ভিতৰত আছে খাদ্য আৰু কৃষি বাণিজ্য, যুটীয়া অধ্যয়ন, উদ্ভাৱন আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে সন্মতি অনুসৰি বহনক্ষম তথা স্থিতিস্থাপক খাদ্য প্ৰণালীক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে জ্ঞানৰ আদান-প্ৰদান। তেওঁলোকে কৃষি আৰু আনুষংগিক খণ্ডৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তিখন সোনকালে সমাপ্ত হোৱাৰ লগতে সামুদ্ৰিক আৰু মীনপালন সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত বুজাবুজি চুক্তিখন সোনকালে নৱীকৰণৰ বাবে আগ্ৰহেৰে অপেক্ষা কৰে।
২৮. নেতাদ্বয়ে ঔষধ আৰু চিকিৎসা সামগ্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা সহযোগিতাক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে চিকিৎসা সামগ্ৰী নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে চিডিএছচিঅ’ আৰু বিপিঅ’এমৰ মাজত স্বাক্ষৰিত বুজাবুজি চুক্তিক আদৰণি জনায়।
২৯. নেতাদ্বয়ে সাৰ খণ্ডত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাত সন্মতি প্ৰকাশ কৰে আৰু বিশ্ব বজাৰৰ পৰিস্থিতিৰ মাজত সুস্থিৰ, সুলভ তথা নিৰ্ভৰযোগ্য সাৰৰ উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
৩০. দুয়োপক্ষই পাৰস্পৰিকভাৱে সন্মত হোৱাৰ দৰে পৰম্পৰাগত, নতুন আৰু নৱীকৰণযোগ্য শক্তিকে ধৰি শক্তি সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা, যুটীয়া অধ্যয়ন তথা সামৰ্থ্য নিৰ্মাণ শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দোহাৰে আৰু এলএনজি, সেউজ হাইড্ৰ’জেন, জৈৱ শক্তি, সৌৰ শক্তি আৰু শক্তি দক্ষতা প্ৰযুক্তিৰ দৰে ক্ষেত্ৰত বৰ্ধিত সহযোগিতাক আদৰণি জনায়।
আন্তঃগাঁথনি আৰু সংযোগ
৩১. দুয়োগৰাকী নেতাই দেশসমূহৰ মাজত সামুদ্ৰিক আৰু বিমান সংযোগ বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু অধিক বিমান সংযোগ আৰু বন্দৰ-পৰা-বন্দৰ সংযোগক উৎসাহিত কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই ২০২৬ চনৰ দ্বিতীয়ার্ধত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া আন্দামান-আচেহ সংযোগৰ ওপৰত তৃতীয় যুটীয়া টাস্ক ফ’ৰ্চৰ বৈঠক আৰু দ্ৰুতগতিত ৰূপায়ণ কৰা কাৰ্য্য পৰিকল্পনাৰ বাবে আগ্ৰহেৰে অপেক্ষা কৰিছে।
৩২. ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱোৱে সাবাং বন্দৰৰ সংহত উন্নয়নত অংশীদাৰিত্বত ভাৰতৰ আগ্ৰহক আদৰণি জনায়। দুয়োগৰাকী নেতাই স্বীকাৰ কৰে যে ক্ৰুজ আৰু সামুদ্ৰিক-পৰ্যটন সুবিধা, সামুদ্ৰিক উদ্যোগ (জাহাজ-মেৰামতি আৰু জাহাজ নিৰ্মাণ) আৰু আন্দামান সাগৰত উপকূলীয় শক্তি কাৰ্যকলাপক সমৰ্থন কৰা উপকূল ভিত্তিক সেৱা-এই অংশীদাৰিত্বই ভাৰতৰ আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ তথা সুমাত্ৰা দ্বীপপুঞ্জৰ প্ৰদেশসমূহৰ মাজত প্ৰতিষ্ঠানিক, ভৌতিক, ডিজিটেল আৰু মানুহ তথা সামগ্ৰীৰ প্ৰবাহ বৃদ্ধি কৰিব, যিয়ে বিনিয়োগ, নিযুক্তি, প্ৰযুক্তিৰ হস্তান্তৰ আৰু অংশীদাৰী আঞ্চলিক সমৃদ্ধিৰ সৃষ্টি কৰাত অৰিহণা যোগাব। দুয়োগৰাকী নেতাই তেওঁলোকৰ সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষক ইণ্ডোনেছিয়াৰ উন্নয়ন পৰিকল্পনা আৰু প্ৰযোজ্য নিয়মাৱলীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, সময়সীমাৰ ভিতৰত পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনকভাৱে প্ৰকল্পটোৰ পৰিসৰ, পদ্ধতি আৰু বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ ওপৰত কাম কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
৩৩. দুয়োগৰাকী নেতাই ডিজিটেল নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে ডিজিটেল অৰ্থনীতিত ইণ্ডোনেছিয়াৰ এমএছএমইৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰতত ডিজিটেল বাণিজ্যৰ বাবে মুক্ত নেটৱৰ্ক (অ’এনডিচি) স্থাপত্যৰ ওপৰত আধাৰিত ইণ্ডোনেছিয়া মুক্ত নেটৱৰ্ক (আইঅ’এন) ৰ শুভাৰম্ভক আদৰণি জনায়।
৩৪. দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰতৰ ৰিজাৰ্ভ বেংক আৰু বেংক ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজত হোৱা চুক্তি অনুসৰি ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজত ক্ৰছ-ব’ৰ্ডাৰ কিউআৰ পেমেণ্ট লিঙ্কেজ ৰূপায়ণৰ দিশত হোৱা অগ্ৰগতিক আদৰণি জনায়। এই উদ্যোগটোৱে ইণ্ডোনেছিয়া আৰু ভাৰতৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক পৰিশোধ সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে। এই সংযোগে লেনদেনৰ দক্ষতা বৃদ্ধি কৰিব, বিত্তীয় স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰিব আৰু বিশেষকৈ এমএছএমই, পৰ্যটন তথা শিক্ষাৰ্থীসকলক সমৰ্থন কৰি অন্তৰ্ভুক্তিমূলক অৰ্থনৈতিক বিকাশক উৎসাহিত কৰিব।
৩৫. উভয় নেতাই ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজত দূৰসংযোগ প্ৰযুক্তি আৰু সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তিক আদৰণি জনায় যিয়ে অন্তৰ্ভুক্তিমূলক অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু ডিজিটেল ৰূপান্তৰক সমৰ্থন কৰিবলৈ দূৰসংযোগ প্ৰযুক্তি আৰু ডিজিটেল সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰিব।
জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণ আৰু বহনক্ষম উন্নয়ন
৩৬. ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱে জৈৱ বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে পালন কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিগ কেট এলায়েন্স (আই বি চি এ) ৰ পদক্ষেপক প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে প্ৰাসংগিক ঘৰুৱা প্ৰক্ৰিয়া অনুসৰি আই বি চি এ-ত যোগদান কৰাৰ ইণ্ডোনেছিয়াৰ অভিপ্ৰায়ক আদৰণি জনায় আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ পদক্ষেপসমূহ, যেনে ৱৰ্ল্ড মেংগ্ৰোভ চেণ্টাৰ (ডব্লি এম চি) আৰু ইণ্টাৰনেশ্যনেল ট্ৰপিকেল পিটলেণ্ড চেণ্টাৰ (আই টি পি চি)-ৰ কথা উল্লেখ কৰি জৈৱ বৈচিত্ৰ্য, মেংগ্ৰোভ আৰু পিটলেণ্ড সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বব্যাপী সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক অংশীদাৰী প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত কৰে।
৩৭. প্ৰাকৃতিক আৰু মানৱসৃষ্ট দুৰ্যোগৰ প্ৰতি দুয়োখন দেশৰ দুৰ্বলতা স্বীকাৰ কৰি নেতাসকলে দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই তথ্য, অভিজ্ঞতা আৰু সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলনৰ আদান-প্ৰদানৰ জৰিয়তে সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে দুয়োখন দেশৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা কৰ্তৃপক্ষৰ মাজত দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰক আদৰণি জনায়, লগতে দুৰ্যোগ প্ৰতিক্ৰিয়া, পুনৰুদ্ধাৰ, প্রশমন আৰু প্ৰস্তুতিৰ বাবে ক্ষমতা নিৰ্মাণ আৰু প্ৰশিক্ষণ, ফলপ্ৰসূ দুৰ্যোগ প্ৰশমনৰ বাবে তথ্য প্ৰয়োগ আৰু দুৰ্যোগ প্ৰতিৰোধী আন্তঃগাঁথনি। নেতাসকলে দুৰ্যোগৰ বিপদাশংকা হ্ৰাস আৰু স্থিতিস্থাপকতাৰ ক্ষেত্ৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰতা (চিডিআৰআই) ৰ গুৰুত্বৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু মহাকাশকে ধৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তি
৩৮. নেতাসকলে ২০২৫ চনৰ ১২ আগষ্টত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি (এছ এণ্ড টি) সম্পৰ্কীয় যুটীয়া আয়োগৰ উদ্বোধনী বৈঠক আহ্বান কৰা আৰু ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজত গৱেষণা, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন সহযোগিতা সম্পৰ্কীয় বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰক আদৰণি জনায়।
৩৯. দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰতীয় মহাকাশ গৱেষণা সংস্থা (ইছৰো) আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন সংস্থা (বি আৰ আই এন) ৰ মাজত চলি থকা মহাকাশ সহযোগিতাৰ লগতে ২০২৬ চনৰ ২৫-২৫ জুনত ভাৰতৰ বেংগালুৰুত অনুষ্ঠিত বাহ্যিক মহাকাশ সহযোগিতাৰ ওপৰত ষষ্ঠ যুটীয়া আয়োগৰ বৈঠকত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজত শান্তিপূৰ্ণ উদ্দেশ্যৰ বাবে বাহ্যিক মহাকাশৰ অন্বেষণ আৰু ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ ওপৰত পৰিকাঠামো চুক্তিৰ সম্প্ৰসাৰণক আদৰণি জনায়।
৪০. প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতৰ উপগ্ৰহ আৰু উৎক্ষেপণ বাহন কাৰ্যসূচীৰ সমৰ্থনত ইণ্ডোনেছিয়াৰ নিৰন্তৰ সহযোগিতাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱো আৰু ব্ৰিন-ইছৰো আৰু বায়াক টেলিমেট্ৰী, ট্ৰেকিং এণ্ড কমাণ্ড (টিটিচি) সুবিধাসমূহৰ মাজত সহযোগিতামূলক ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ গগনযান মিছনক প্ৰশংসা কৰে। ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱে ইণ্ডোনেছিয়াৰ উপগ্ৰহ উৎক্ষেপণৰ বাবে ভাৰতৰ সমৰ্থন আৰু এছিয়া তথা প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ মহাকাশ বিজ্ঞান প্ৰযুক্তি শিক্ষা কেন্দ্ৰ (চিএছএছটিইএপি), আৰু আছিয়ান-ভাৰত মহাকাশ সহযোগিতাৰ জৰিয়তে ইণ্ডোনেছিয়াৰ বিষয়াসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱোৱে ইণ্ডোনেছিয়াৰ মহাকাশ বন্দৰ প্ৰকল্পত দুয়োখন দেশৰ মাজত মহাকাশ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ-পৰ্যায়ৰ সহযোগিতাক আদৰণি জনায়।
৪১. দুয়োগৰাকী নেতাই দুয়োখন দেশৰ মাজত পাৰমাণৱিক শক্তিৰ শান্তিপূৰ্ণ ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে চলি থকা আলোচনাৰ কথা উল্লেখ কৰে, যি গৱেষণা, ক্ষমতা নিৰ্মাণ আৰু পাৰমাণৱিক সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অধিক শক্তিশালী কৰিব। তেওঁলোকে অসামৰিক পাৰমাণৱিক শক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ প্ৰচাৰৰ প্ৰচেষ্টাক আদৰণি জনায়, যাৰ ভিতৰত আছে উদ্যোগ, পাৰমাণৱিক ঔষধ, কৃষি আৰু পানী ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত সম্পৰ্কিত নিয়ন্ত্ৰক আৰু প্ৰযুক্তিগত অগ্ৰগতি আৰু প্ৰয়োগ।
সংস্কৃতি, পৰ্যটন আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত বিনিময়
৪২. দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰতীয় পুৰাতাত্ত্বিক জৰীপ (এএছআই) ৰ দ্বাৰা যোগকাৰ্তাত ইউনেস্কোৰ বিশ্ব ঐতিহ্য প্ৰম্বনন মন্দিৰ পৰিক্ষেত্ৰৰ পুনৰুদ্ধাৰ আৰু সংৰক্ষণৰ দিশত ভাৰত সমৰ্থিত প্ৰকল্প উদ্বোধনক আদৰণি জনায়। ইণ্ডোনেছিয়াই দেৱনাগৰী লিপি আৰু সংস্কৃত ভাষাত খোদিত প্ৰায় ৮৬০ খ্ৰীষ্টাব্দৰ মূল নালন্দা কপাৰ প্লেটৰ প্ৰতিলিপি এখন ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয়ৰ দ্বাৰা উপহাৰ দিয়াৰ বাবেও প্ৰশংসা কৰে, যি এতিয়া মুৱাৰা জাম্বীৰ নতুন সংগ্ৰহালয়ত প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। তেওঁলোকে ২০২৩ চনৰ আগষ্ট মাহত বাৰাণসীত অনুষ্ঠিত জি-২০ সংস্কৃতি মন্ত্ৰীৰ বৈঠকত গ্ৰহণ কৰা "কাশী সাংস্কৃতিক পথ" ত অন্তৰ্ভুক্ত নীতিবোৰৰ কথা স্মৰণ কৰে আৰু নিজ নিজ আইন আৰু প্ৰক্ৰিয়া অনুসৰি বন্ধুত্ব তথা পাৰস্পৰিক সন্মানৰ ভাৱনাৰে সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য সম্পৰ্কীয় বিষয়ত দুয়োখন চৰকাৰৰ মাজত অব্যাহত আলোচনাৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে।
৪৩. দুয়োগৰাকী নেতাই ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰ আৰু কি হাজাৰ দেৱন্তৰাৰ দীৰ্ঘস্থায়ী বৌদ্ধিক উত্তৰাধিকাৰ আৰু অংশীদাৰী শৈক্ষিক দৃষ্টিভংগীক স্বীকৃতি প্ৰদান কৰে, যাৰ আদান-প্ৰদানে ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজত অংশীদাৰী সাংস্কৃতিক আৰু শৈক্ষিক দৃষ্টিভংগী সম্পৰ্কৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভেটি স্থাপন কৰাত সহায় কৰিছিল, আৰু "ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়া সাংস্কৃতিক আৰু শৈক্ষিক কূটনীতিৰ ঠাকুৰ-দেৱন্তৰা বছৰ" হিচাপে উদযাপন কৰিবলৈ সন্মত হয়। এই স্মাৰক অনুষ্ঠানত ১৯২৭ চনত ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰৰ ইণ্ডোনেছিয়া ভ্ৰমণৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কৰা হ'ব।
৪৪. জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্কৰ চালক হিচাপে পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি, দুয়োগৰাকী নেতাই পৰ্যটন সহযোগিতা অধিক গভীৰ কৰা আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজত দ্বিমুখী পৰ্যটকৰ প্ৰৱাহ বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ অংশীদাৰী প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে দুয়ো পক্ষতে ভ্ৰমণৰ সূচলতা আৰু ভিছা সুবিধা সহজ কৰি তোলাৰ উপায়সমূহৰ বিষয়ে অধিক আলোচনা কৰিবলৈ সন্মত হয়।
৪৫. নেতাদ্বয়ে শিক্ষা খণ্ডত চলি থকা সহযোগিতাৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু উভয় পক্ষক শিক্ষাৰ্থীৰ আদান-প্ৰদানকে ধৰি অধিক শৈক্ষিক আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক সহযোগিতাৰ দিশত কাম কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। নেতাসকলে প্ৰাথমিক আৰু মাধ্যমিক শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তিখন সোনকালে সমাপ্ত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
৪৬. দুয়োগৰাকী নেতাই উচ্চ শিক্ষা, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দোহাৰে। তেওঁলোকে শৈক্ষিক গতিশীলতা, যৌথ গৱেষণা, জ্ঞানৰ আদান-প্ৰদান, ক্ষমতা নিৰ্মাণ, প্ৰতিষ্ঠানিক সহযোগিতা আৰু মানৱ মূলধনৰ বিকাশত সহায় কৰা অন্যান্য পদক্ষেপৰ জৰিয়তে পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক অংশীদাৰিত্বৰ সম্প্ৰসাৰণক উৎসাহিত কৰে। তেওঁলোকে উচ্চ শিক্ষা, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তিখন সোনকালে সমাপ্ত হোৱাৰ বাবে অপেক্ষা কৰিছিল। ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱে ইণ্ডোনেছিয়াত শাখা শিবিৰ স্থাপনৰ দিশত প্ৰসিদ্ধ ভাৰতীয় উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বৰ্ধিত আগ্ৰহক আদৰণি জনায়। দুয়োগৰাকী নেতাই ইণ্ডোনেছিয়াৰ বাংগালোৰৰ ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ মেনেজমেণ্টৰ দ্বাৰা প্ৰস্তাৱিত এক শিবিৰ স্থাপনক আদৰণি জনায়।
৪৭. নেতাসকলে ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগ আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচন আয়োগৰ (কেপিইউ) মাজত মানৱ সম্পদ উন্নয়ন, উন্নত ব্যৱস্থাপনা আৰু নিৰ্বাচনৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ দিশত চলি থকা সহযোগিতাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁলোকে নিৰ্বাচনত ব্যৱস্থাপনা আৰু প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বাবে ই. চি. আই. আৰু কে. পি. ইউ.-ৰ মাজত স্বাক্ষৰিত বুজাবুজি চুক্তিক আদৰণি জনায়।
৪৮. নেতাদ্বয়ে ভাৰতৰ পৰিসংখ্যা আৰু কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ মন্ত্ৰালয় (এম অ’এছ পি আই.) আৰু পৰিসংখ্যা ইণ্ডোনেছিয়া (বি পি এছ) ৰ মাজত আৰু চৰকাৰী পৰিসংখ্যা, সামৰ্থ্য নিৰ্মাণ আৰু কৌশলগত সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰস্তাৱিত সহযোগিতাক আদৰণি জনায়।
আঞ্চলিক আৰু বহুপাক্ষিক সহযোগিতা
৪৯.বৰ্তমানৰ ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতি, অৰ্থনৈতিক আৰু যোগান শৃংখলাত হোৱা ব্যাঘাত আৰু পাৰস্পৰিক চিন্তাৰ গোলকীয় বিষয়সমূহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, দুয়োগৰাকী নেতাই ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু ইয়াৰ বিশেষ সংস্থাসমূহকে ধৰি বহুপাক্ষিক আৰু আঞ্চলিক মঞ্চসমূহত ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজত অধিক কৌশলগত একত্ৰীকৰণ আৰু ঘনিষ্ঠ সমন্বয়ৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ ওপৰত আধাৰিত এক অধিক সন্তুলিত আৰু প্ৰতিনিধিত্বমূলক বিশ্ব ব্যৱস্থাৰ দিশত, যি অঞ্চলটোত আৰু ইয়াৰ বাহিৰত শান্তি, সুস্থিৰতা, সহযোগিতা আৰু সমৃদ্ধিৰ ওপৰত আধাৰিত। দুয়োপক্ষই সাৰ্বভৌমত্ব আৰু আঞ্চলিক অখণ্ডতাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ উমৈহতীয়া সন্মান পুনৰ নিশ্চিত কৰে, আৰু সাংস্কৃতিক আৰু ধৰ্মীয় বৈচিত্ৰ্য, বহুত্ববাদ, আৰু অঞ্চলটোৰ বাহিৰত শান্তি, সুস্থিৰতা আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক সহযোগিতাৰ ভেটি হিচাপে আইনৰ শাসন বজাই ৰখাৰ পৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই দিশত, দুয়োগৰাকী নেতাই দক্ষিণ-দক্ষিণ সহযোগিতাৰ বৰ্ধিত ভূমিকাক স্বীকাৰ কৰে আৰু গোলকীয় দক্ষিণৰ কণ্ঠ শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ সন্মত হয়।
৫০. দুয়োগৰাকী নেতাই সমসাময়িক ভূ-ৰাজনৈতিক বাস্তৱতাক প্ৰতিফলিত কৰা আৰু গোলকীয় দক্ষিণৰ আকাংক্ষাৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ অৰ্থপূৰ্ণ সংস্কাৰৰ দিশত কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়। দুয়োপক্ষই লিখিত আলোচনাকে ধৰি অন্তৰ্ভুক্তিমূলক আৰু সদস্য ৰাষ্ট্ৰ-চালিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনাৰ জৰিয়তে স্থায়ী আৰু অস্থায়ী দুয়োটা শ্ৰেণীৰ সদস্যপদৰ ক্ষেত্ৰত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ ব্যাপক সংস্কাৰ আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা পুনৰ দোহাৰে। বহুপাক্ষিক মঞ্চত পাৰস্পৰিক সমৰ্থনৰ শক্তিশালী মনোভাৱ প্ৰতিফলিত কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই বিভিন্ন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰাৰ্থীত্বৰ বাবে পাৰস্পৰিক সমৰ্থন সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে।
৫১. নেতাগৰাকীয়ে বিশ্ব বিত্তীয় গাঁথনিৰ সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ লগতে বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থাৰ সৈতে এটা নিয়ম-আধাৰিত, নিৰপেক্ষ, মুকলি আৰু অ-বজাৰ অনুশীলনৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই অন্তৰ্ভুক্তিমূলক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য ব্যৱস্থাৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰে।
৫২.ইণ্ডোনেছিয়াই ভাৰতৰ ২০২৬ চনৰ ব্ৰিকছৰ অধ্যক্ষতাক সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন পুনৰ নিশ্চিত কৰে আৰু ভাৰতে ব্ৰিকছৰ সদস্য দেশ হিচাপে ইণ্ডোনেছিয়াৰ ভূমিকাক সমৰ্থন কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰকাশ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই ন্যায়সংগত বিশ্ব প্ৰশাসন আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত গঠনমূলকভাৱে অৰিহণা যোগাবলৈ ব্ৰিকছ, জি২০, আইঅ’আৰএকে ধৰি মূল মঞ্চসমূহৰ জৰিয়তে সম্পৰ্ক বৃদ্ধি কৰিবলৈ সন্মত হয়।
৫৩. ২০১৮ চনত ঘোষণা কৰা ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়া সামুদ্ৰিক সহযোগিতাৰ অংশীদাৰী দৃষ্টিভংগীৰ কথা স্মৰণ কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই এখন মুক্ত, মুকলি, স্বচ্ছ, নিয়ম-আধাৰিত, শান্তিপূৰ্ণ, সমৃদ্ধিশালী আৰু সামগ্ৰিক ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দোহাৰে।
৫৪. নেতাসকলে সাৰ্বভৌমত্ব আৰু আঞ্চলিক অখণ্ডতাৰ প্ৰতি সন্মান, ১৯৮২ চনৰ ইউ এন চি এল অ’ এছ-ক ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন মানি চলা, নৌ পৰিবহণ আৰু উৰণৰ স্বাধীনতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ লগতে ভাবুকি বা বল প্ৰয়োগৰ পৰা বিৰত থকা আৰু আলোচনা তথা সহযোগিতাৰ প্ৰসাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
৫৫.ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱে আঞ্চলিক শান্তি, সুস্থিৰতা আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে বিকশিত আঞ্চলিক গাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত আছিয়ান একতা আৰু আছিয়ান কেন্দ্ৰীয়তাৰ বাবে ভাৰতৰ ধাৰাবাহিক সমৰ্থনৰ প্ৰশংসা কৰে। দুয়োপক্ষই আছিয়ান-ভাৰত ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব অধিক শক্তিশালী কৰাত সমৰ্থন জনাইছিল, যি সংশ্লিষ্ট সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ পৰিপূৰক। দুয়োগৰাকী নেতাই অঞ্চলটোত শান্তি, স্থিৰতা আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে এছিয়ান আউটলুক অন দ্য ইণ্ডো-পেচিফিক (এওআইপি) আৰু ভাৰতৰ ইণ্ডো-পেচিফিক অ’চেন ইনিচিয়েটিভ (আইপিঅ’আই) ৰ মাজত দৃঢ় পদক্ষেপৰ জৰিয়তে সমন্বয় গভীৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
৫৬.দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়া-অষ্ট্ৰেলিয়া ত্ৰিপাক্ষিকৰ ফলপ্ৰসূ ত্ৰিপাক্ষিক ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে সহযোগিতাক আদৰণি জনায় আৰু সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰৰ সজাগতা, সামুদ্ৰিক প্ৰদূষণ, নীল অৰ্থনীতি আৰু লগতে পূব এছিয়া সন্মিলন (ইএএছ), ইণ্ডো-পেচিফিক অ’চেন ইনিচিয়েটিভ (আইপিঅ’আই) আৰু ইণ্ডিয়ান অ’চেন ৰিম এছ’চিয়েশ্যন (আইঅ’আৰএ) ৰ পৰিকাঠামোৰ অধীনত সহযোগিতাৰ সুযোগ অন্বেষণ কৰে।
৫৭. নেতাসকলে পশ্চিম এছিয়া/মধ্য প্ৰাচ্যৰ পৰিস্থিতি আৰু ইয়াৰ বিশ্বব্যাপী প্ৰভাৱ সন্দৰ্ভত গভীৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে ২০২৬ চনৰ ১৭ জুনত স্বাক্ষৰিত বুজাবুজিৰ চুক্তিক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে ডি-এস্কেলেচনৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু পুনৰ কয় যে সকলো সমস্যা আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ জৰিয়তে সমাধান কৰিব লাগিব। ইউ. এন চি এল অ’ এছ-ৰ ব্যৱস্থাকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি নৌ পৰিবহণৰ স্বাধীনতা আৰু বাণিজ্যৰ বিশ্বব্যাপী প্ৰৱাহ আৰু হৰমুজ জলপ্ৰণালীৰ মাজেৰে পৰিবহন পথৰ ৰূপায়ণক সন্মান জনোৱাৰ ক্ষেত্ৰতো তেওঁলোকে একে দৃষ্টিভংগী পোষণ কৰে।
৫৮. প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এই ভ্ৰমণৰ সময়ত তেওঁক আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধি দলক আগবঢ়োৱা উষ্ম আদৰণি আৰু আতিথ্যৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোও সুবিয়ান্তোৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। ইণ্ডোনেছিয়াৰ বন্ধুত্বপূৰ্ণ জনসাধাৰণৰ সমৃদ্ধি আৰু প্ৰগতি কামনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰাবোৱো সুবিয়ান্তোক পাৰস্পৰিকভাৱে সুবিধাজনক সময়ত ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আন্তৰিক আমন্ত্ৰণ জনায়।

Prime Minister's Office
India-Indonesia Joint Statement on the State Visit by Prime Minister of India to Indonesia
07 JUL 2026 5:15PM by PIB Delhi
At the invitation of the President of the Republic of Indonesia, H.E. Mr. Prabowo Subianto, the Prime Minister of the Republic of India, H.E. Shri Narendra Modi undertook a State Visit to Indonesia from 6-8 July 2026. Building on the State Visit of President Prabowo to India from 23-26 January 2025 as the Chief Guest for India’s 76th Republic Day celebrations, the visit of Prime Minister Modi marked an important milestone reflecting the shared commitment of the two leaders to achieve a substantial upwards trajectory in the India-Indonesia Comprehensive Strategic Partnership.
2. During the visit, Prime Minister Modi was accorded a ceremonial reception at the Istana Merdeka, Jakarta. This was followed by bilateral talks between President Prabowo and Prime Minister Modi, in both tête-à-tête and delegation level formats. President Prabowo also hosted a state banquet in honour of Prime Minister Modi. At the invitation of the Speaker of the House of Representatives of the Parliament of Indonesia, H.E. Dr. Puan Maharani, Prime Minister addressed the Indonesian Parliament. Prime Minister Modi and President Prabowo inaugurated the initiation of the restoration and conservation works at the UNESCO World Heritage Site Prambanan Temple Compounds in Yogyakarta. The two leaders also participated in a reception hosted by the Indian community in Indonesia, in honour of the visiting dignitary.
Political Cooperation
3. Prime Minister Modi and President Prabowo held official bilateral talks on 7 July 2026 at Istana Merdeka, Jakarta. The official talks covered the full spectrum of bilateral relations, including political engagement, defence and security cooperation, maritime cooperation, trade and investment, digital economy, science and technology, space, critical minerals, energy, agriculture, health, pharma, education, culture, tourism, youth exchanges and people-to-people ties, in addition to regional and global developments of mutual interest. They also witnessed the exchange of a number of bilateral documents, aimed at further strengthening the India-Indonesia Comprehensive Strategic Partnership.
4. Desirous of enhancing the intensity of two countries’ strategic engagement, and acknowledging the importance of holding high level exchanges, both leaders agreed to hold regular Summit Meetings including on the margins of multilateral events.
5. Both leaders also affirmed the importance of strengthening existing Joint Working Group mechanisms and continuing regular bilateral consultations including the Joint Commission Meeting (JCM), Foreign Office Consultation (FOC) and other ministerial and senior officials’ dialogues mechanisms and exchanges.
6. Both leaders welcomed the establishment of the India-Indonesia Parliamentary Friendship Groups in respective Parliaments and affirmed the need to enhance Parliamentary exchanges between the two democracies through regular visits of delegations between the two Parliaments.
7. Both leaders welcomed the deepening of mutual understanding and enhanced engagement between think tanks, academic institutions and policy experts between the two countries including through the 3rd India-Indonesia Policy Planning Dialogue held in Jakarta on 23 April 2025, the 2nd India-Indonesia Track 1.5 Dialogue held in Jakarta on 15-16 September 2025 and the Jakarta Futures Forum in Jakarta on 5-6 August 2025.
Defence and Maritime Cooperation
8. Recognizing that India and Indonesia are maritime neighbours and strategic partners with robust defence cooperation, and recalling the adoption of the "Shared Vision of India-Indonesia on Maritime Cooperation in the Indo-Pacific” in 2018, both leaders reaffirmed their strong commitment to further enhance and broaden the defence and maritime partnership.
9. Both leaders welcomed the convening of the 3rd Defence Ministers' Dialogue in New Delhi on 27 November 2025, and agreed to further strengthen cooperation and enhance engagements in both traditional and emerging areas of defence cooperation, including regular defence dialogue, joint exercises, staff talks, joint research and co-production of new defence technologies, port calls, peacekeeping activities, information sharing, hydrography, capacity building, cadet training and exchanges, and defence industrial cooperation. They welcomed the elevation of defence cooperation, including through cooperation on BrahMos Missile System, and the Air-to-Air Missile Cooperation Agreement.
10. The two leaders also welcomed the continued maritime cooperation, including in the field of maritime domain awareness (MDA), maritime connectivity, coastal surveillance, humanitarian assistance and disaster relief (HADR), pollution control and search and rescue (SAR) based on mutual interest and priorities of the two countries, that also contributes to delivering peace, security and prosperity in the region and greater stability in the wider Indo-Pacific region. Both leaders also welcomed the renewal of the Memorandum of Understanding (MoU) on Maritime Safety and Security Cooperation and the conclusion of the Implementing Arrangement between BAKAMLA RI and Indian Coast Guard.
11. Both leaders noted the strategic and operational importance of joint exercises and defence training programmes, and towards further strengthening the existing naval cooperation. The two leaders noted the importance of exploring the possibility to continue constructive discussions on maritime issues of mutual interests, in accordance with the respective national laws and regulations, as well as the principles of international law, including 1982 UNCLOS.
12. Both leaders welcomed the positioning of an International Liaison Officer (ILO) from Indonesia at Information Fusion Centre-Indian Ocean region (IFC-IOR) Gurugram. They agreed to continue discussions to identify mutually beneficial areas of cooperation in maritime security.
13. Both leaders identified collaboration in defence industry and technology as one of the priority areas of cooperation and agreed to expand mutually beneficial collaboration between the defence industries for joint production of equipment, technology transfer, technical assistance and capacity building, sourcing of defence equipment including cooperation in ship-building, establishment of MRO facilities for similar defence platforms, exploring establishment of defence R&D, and strengthening defence supply chain ecosystem. Both leaders welcomed progress in pharmaceutical collaboration between Armed Forces Medical Establishments of India and Indonesia on supply of military medicines.
Counter Terrorism and Security Cooperation
14. The leaders unequivocally and strongly condemned terrorism in all its forms and manifestations. They called for decisive and concerted international efforts to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner and in accordance with international law, and in this context called for action against globally proscribed terrorists, and terror entities including those listed in the UNSC 1267 Sanctions Committee.
15. The leaders agreed to enhance cooperation in preventing and countering terrorism and violent extremism conducive to terrorism, including through efforts to counter terrorist financing, promote internationally agreed anti money laundering and countering financing of terrorism (AML/CFT) standards, prevent the misuse of new and emerging technologies for terrorist purposes, and address terrorist recruitment, including online recruitment and radicalization through digital platforms, and strengthen cooperation on countering radicalization and prevention of violent extremism (PVE) programs.
16. The leaders called for a zero-tolerance approach to countering terrorism. They reaffirmed strong commitment to continue taking active measures to disrupt the terror financing channels and strengthen bilateral and multilateral cooperation including in the UN and FATF.
17. Recognising the linkages between terrorism and transnational organised crime, the two leaders agreed to enhance cooperation, in accordance with respective domestic laws and international obligations, including through sharing of information and best practices. The leaders also welcomed the early conclusion of the MoU on Cooperation in Counter Terrorism between the two countries, to be signed in the near future.
18. The leaders welcomed the planned convening of the 3rd India-Indonesia Security Dialogue (IISD) as a platform to discuss security-related issues in a comprehensive manner. Through the dialogue, the two countries resolved to significantly enhance bilateral cooperation in countering terrorism, organized and transnational crime, emerging technology and cyber security, and defence industry, maritime, and space cooperation.
19. Both leaders also agreed to further discuss potential cooperation in cyber domain, including through policy dialogue, capacity building, sharing of best practices and exchanges of expertise on digital public infrastructure, financial technology, digital economy, artificial intelligence, digital forensics and Computer Emergency Response Team (CERT) cooperation, protection of critical information infrastructure and capacity building on digital skills.
Economic and Trade Cooperation
20. The leaders highlighted that economic and trade cooperation remains a key pillar of the dynamic India-Indonesia ties. Both leaders acknowledged the vast economic and developmental synergies between India's vision of ‘Viksit Bharat 2047’ and ‘Indonesia Emas 2045’, and the role of broader and deeper economic integration between the two countries for unlocking greater economic opportunities. Towards this, the leaders expressed desire for a timely conclusion of ASEAN India Trade in Goods Agreement (AITIGA) review for a balanced, mutually beneficial and facilitative trade environment, followed by a comprehensive deeper bilateral trade engagement to enhance bilateral trade.
21. Both leaders emphasised the need to fully utilise and strengthen the existing bilateral economic mechanisms, including the convening in 2026 of the 2nd meeting of the Working Group on Trade and Investment (WGTI), the 4th Biennial Trade Ministers’ Forum (BTMF), and the 1st meeting of the Joint Economic and Financial Dialogue (EFD). They noted that these mechanisms should work towards achieving concrete and business-oriented outcomes in addressing outstanding tariff and non-tariff issues, improving market access, facilitating trade and investment, and advancing cooperation in finance, digital economy, industry and supply chains, while respecting each country’s domestic regulations and development priorities.
22. The two leaders underscored the importance of further strengthening collaboration in critical minerals and rare earths with a focus on building diversified and resilient supply chains essential for the growth of domestic manufacturing industries towards reducing vulnerabilities and strengthening economic security. The leaders commended the growing collaboration between the two countries on rare earths, and in this regard welcomed the signing of the MoU between Non- Ferrous Materials Technology Development Centre (NFTDC), Midwest Ltds., and PT. Perusahaan Mineral Nasional (PERMINAS).
23. The leaders also welcomed the signing of the MoU in cooperation in the field of Minerals and Technology of Steel Supply Chain. They also welcomed the Strategic Joint Venture between Steel Authority of India Ltd. (SAIL) and PT. Krakatau Steel to explore the establishment of Stainless-Steel Slab Manufacturing Facility in Indonesia.
24. Both leaders welcomed the progress towards the operationalisation of guidelines on Local Currency Transaction (LCT) between the Reserve Bank of India and Bank Indonesia and noted that this would further promote trade and investment between India and Indonesia and deepen financial integration between the two economies.
Health, Pharma, Food and Energy Security
25. Both leaders noted the importance of the Red and White Cooperative Network as a potential logistical distribution platform in Indonesia, to deliver, among others, pharmaceuticals and medical products from both countries, in accordance with respective domestic laws and regulations.
26. The two leaders reaffirmed their commitment to strengthening health sector cooperation and welcomed the signing of the Implementation Arrangement on Professional Health Workforce Development. The Arrangement will strengthen cooperation through facilitation of fellowship programmes and skill enhancement programmes for professionals, hands-on clinical training in specialized medical fields, exchanges of health professionals and experts, sharing of best practices in medicine and health services, and other mutually agreed collaborative activities. They urged early conclusion of the MoU between BPOM and FSSAI on Regulatory Cooperation in the Field of Processed Food products.
27. The leaders also agreed to deepen cooperation in food security and nutrition, while respecting each country’s domestic policies. They welcomed efforts to enhance cooperation in agriculture and food security, including through food and agriculture trade, joint studies, innovation, and knowledge sharing to support sustainable and resilient food systems, as mutually agreed. The leaders looked forward to the early conclusion of the MoU on cooperation in the field of Agriculture and Allied sectors, and the early renewal of MoU in the field of Marine and Fisheries Cooperation.
28. The leaders welcomed the ongoing collaboration in the field of pharmaceuticals and medical products. They welcomed the signing of the MoU between CDSCO and BPOM on cooperation in the field of Medical Products Regulation.
29. The leaders agreed to strengthen cooperation in the fertilizer sector and underscored the importance of ensuring stable, affordable and reliable fertilizer availability amid evolving global market conditions.
30. The two sides reaffirmed their commitment to strengthening cooperation, joint studies, and capacity building in the field of energy security, including conventional, new and renewable energy, as mutually agreed, and welcomed enhanced collaboration in areas such as LNG, green hydrogen, bioenergy, solar energy, and energy efficiency technologies.
Infrastructure and Connectivity
31. Both leaders emphasised the importance of enhanced maritime and air connectivity between the countries and encouraged greater air connectivity and port-to-port connections. Both leaders look forward to the 3rd Joint Task Force Meeting on Andaman-Aceh Connectivity to be convened in the second half of 2026 and for a plan of action to be implemented expeditiously.
32. President Prabowo welcomed India’s interest in partnering on the integrated development of the Sabang Port. Both leaders recognized that such a partnership —spanning cruise and marine-tourism facilities, maritime industries (ship-repair and shipbuilding), and shore-based services supporting offshore energy activities in the Andaman Sea — would foster institutional, physical, digital and flow of people and commodities between Andaman and Nicobar Islands of India and Provinces in Sumatra Island, that contribute to generating investment, employment, transfer of technology and shared regional prosperity. Both leaders encouraged their concerned authorities to work out the scope, modalities and financing of the project, consistent with Indonesia’s development plans and applicable regulations, in a time-bound and mutually beneficial manner.
33. Both leaders welcomed the launch of Indonesia Open Network (ION), based on Open Network for Digital Commerce (ONDC) architecture in India, to increase the participation of Indonesian MSMEs in the digital economy through digital networks.
34. The two leaders welcomed the progress towards the implementation of the Cross-Border QR Payment Linkage between India and Indonesia as agreed between the Reserve Bank of India and Bank Indonesia. This initiative marks an important milestone in strengthening bilateral payment connectivity between Indonesia and India. The linkage will enhance transaction efficiency, strengthen financial resilience, and promote inclusive economic growth, particularly by supporting MSMEs, tourism, and students.
35. Both leaders welcomed the conclusion of the MoU on Cooperation in the Field of Telecommunications Technologies and Services between India and Indonesia which will further strengthen cooperation in telecommunications technologies and digital connectivity to support inclusive economic growth and digital transformation.
Biodiversity Conservation and Sustainable Development
36. President Prabowo acknowledged the pivotal role played by India in the field of biodiversity conservation and appreciated Prime Minister Modi’s initiative of International Big Cat Alliance (IBCA). Prime Minister Modi welcomed the intention of Indonesia to joining IBCA in accordance with the relevant domestic procedure while noting Indonesia’s initiatives, namely the World Mangrove Center (WMC) and the International Tropical Peatland Center (ITPC), reflecting a shared commitment to strengthening global cooperation on biodiversity, mangrove, and peatland conservation.
37. Recognising the vulnerability of both countries to natural and man-made disasters, the leaders stressed on the need to strengthen disaster management cooperation. Both leaders welcomed the signing of the MoU on Cooperation in Disaster Management between the National Disaster Management Authorities of both countries aimed at enhancing cooperation through exchange of information, experiences, and best practices, as also capacity building and training for disaster response, recovery, mitigation and preparedness, data application for effective disaster mitigation and disaster resilient infrastructure. The leaders also noted the importance of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) in promoting international cooperation in disaster risk reduction and resilience.
Science & Technology, Space including Critical and Emerging Technologies
38. The leaders welcomed the convening of the inaugural Joint Commission Meeting on Science and Technology (S&T) on 12 August 2025, and the signing of the MoU on Research, Technology and Innovation Cooperation between India and Indonesia.
39. The two leaders expressed satisfaction at the ongoing space cooperation between Indian Space Research Organisation (ISRO) and National Research and Innovation Agency (BRIN) as well as the 6th Joint Commission Meeting on Outer Space Cooperation held in Bengaluru, India on 24th - 25th June 2026. They also welcomed the signing of the Extension of the Framework Agreement on Cooperation in the Exploration and Uses of Outer Space for Peaceful Purposes between India and Indonesia.
40. Prime Minister Modi expressed his appreciation to President Prabowo for Indonesia’s continued cooperation in support of India’s satellite and launch vehicles programmes and to India's Gaganyaan Mission through collaborative arrangements between BRIN-ISRO and the Biak Telemetry, Tracking and Command (TTC) Facilities. President Prabowo appreciated India’s support for the launch of Indonesian satellites and for the training of Indonesian officials including through the Center for Space Science Technology Education in Asia and the Pacific (CSSTEAP), and ASEAN-India space cooperation. President Prabowo welcomed space ecosystem-level collaboration between both countries on space port project in Indonesia.
41. The two leaders noted the ongoing discussions for cooperation in the peaceful uses of nuclear energy between the two countries, which would further strengthen collaboration in research, capacity building, and nuclear safety. They welcomed efforts to promote the use of civil nuclear energy, including the related regulatory and technological advancements and applications in industry, nuclear medicine, agriculture, and water management.
Culture, Tourism and People - to - People Exchanges
42. Both leaders welcomed the inauguration of the India-supported project towards restoration and conservation of the UNESCO World Heritage Prambanan Temple Compounds in Yogyakarta by Archaeological Survey of India (ASI). Indonesia also appreciated the gifting of a replica of the original Nalanda Copper Plate, dating to approximately 860 CE engraved in Devanagari script and in Sanskrit language, by National Museum of India, now exhibited, in the new museum at Muara Jambi. They recalled the principles contained in the "Kashi Cultural Pathway” as adopted at the G20 Culture Ministers’ Meeting in Varanasi, August 2023, and noted the importance of continued consultations between the two Governments on cultural heritage matters, in accordance with their respective laws and procedures, and in the spirit of friendship and mutual respect.
43. Both leaders recognised the enduring intellectual legacy and shared educational vision of Rabindranath Tagore and Ki Hajar Dewantara, whose exchanges helped lay an important foundation for the shared cultural and educational vision ties between India and Indonesia, and agreed to commemorate 2026–2027 as the “Tagore–Dewantara Year of India–Indonesia Cultural and Educational Diplomacy.” The commemoration will mark the centenary of Rabindranath Tagore’s visit to Indonesia in 1927 through a year-long programme of joint cultural, educational, academic, and people-to-people initiatives in both countries.
44. Underscoring the potential of tourism as driver of people-to-people ties, both leaders expressed their shared commitment to further deepening tourism cooperation and enhancing two-way visitor flows between the two countries. They agreed to further discuss ways to streamline ease of travel and visa facilitation on each side.
45. The leaders noted the ongoing cooperation in the field of education sector and encouraged both sides to work towards greater academic and institutional collaborations including student exchanges. The leaders encouraged the early conclusion of the MoU on Cooperation in the field of Primary and Secondary Education.
46. The two leaders reaffirmed their commitment to strengthening bilateral cooperation in higher education, science and technology. They encouraged the expansion of mutually beneficial partnerships through academic mobility, joint research, knowledge exchange, capacity building, institutional collaboration, and other initiatives that support human capital development. They looked forward to the early conclusion of the MoU on Cooperation in the Field of Higher Education, Science, and Technology. President Prabowo welcomed growing interest of reputed Indian institutes of higher education towards setting up branch campuses in Indonesia. The two leaders welcomed the proposed setting up of a campus by Indian Institute of Management, Bangalore in Indonesia.
47. The leaders took note of the ongoing collaboration between the Election Commission of India and the General Election Commission (KPU) of Indonesia towards human resources development, improved management, and use of technology in the field of elections. They welcomed the signing of an MoU between ECI and KPU on Cooperation in the Field of Management and Technology Utilisation in Elections.
48. The leaders welcomed the proposed cooperation between the the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MOSPI), India and Statistics Indonesia (BPS) and in the field of official statistics, capacity building, and strategic collaboration.
Regional and Multilateral Cooperation
49. Taking note of the current geopolitical situation, economic and supply chain disruptions, and global issues of mutual concern, both leaders underscored the need for greater strategic convergence and close coordination between India and Indonesia in multilateral and regional forums, including in the United Nations and its specialised agencies, towards a more balanced and representative world order based on international law, grounded in peace, stability, cooperation and prosperity in the region and beyond. The two sides reaffirmed their common respect for sovereignty and territorial integrity, and underlined the importance of upholding cultural and religious diversity, pluralism, and the rule of law as foundations for peace, stability and mutually beneficial cooperation in the region and beyond. Towards this, both leaders acknowledged the increasing role of South-South Cooperation and agreed to enhance cooperation on strengthening the voice of the Global South.
50. Both leaders agreed to work towards meaningful reforms of international institutions reflective of the contemporary geopolitical realities and responsive to the aspirations of the Global South. Both sides reiterated the need for comprehensive reform and expansion of the United Nations Security Council, both in permanent and non-permanent categories of membership, through inclusive and member state-driven intergovernmental negotiations, including text-based negotiations. Reflecting the strong spirit of mutual support in multilateral forums, the two leaders discussed mutual support for various international candidatures.
51. The leaders also acknowledged the need for reforms in global financial architecture as well as the importance of a rules-based, fair, open and inclusive international trading system with WTO at its core, responding to challenges of non-market practices, concentration of supply chains and uncertain market access.
52. Indonesia reaffirmed full support to India’s 2026 BRICS Chairship and India expressed its commitment to supporting Indonesia’s role as a BRICS Member country. Both leaders agreed to step up engagements through key platforms including BRICS, G20, IORA to contribute constructively to equitable global governance and sustainable development.
53. Recalling the Shared Vision of India-Indonesia Maritime Cooperation in the Indo-Pacific announced in 2018, both leaders reaffirmed their commitment towards a free, open, transparent, rules-based, peaceful, prosperous and inclusive Indo-Pacific region.
54. The leaders underscored the importance of respect for sovereignty and territorial integrity, adherence to international law, including the 1982 UNCLOS, freedom of navigation and overflight, while refraining from the threat or use of force and promoting dialogue and cooperation.
55. President Prabowo appreciated India’s consistent support for ASEAN Unity and ASEAN Centrality in the evolving regional architecture for regional peace, stability and prosperity. The two sides supported further strengthening of the ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership, which complements bilateral relations with respective Member States. Both leaders encouraged deepening of synergies, including through concrete initiatives, between ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP) for Peace, Stability and Prosperity in the Region’ and India’s Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI).
56. Both leaders welcomed cooperation through effective trilateral mechanism of India-Indonesia-Australia trilateral and explore opportunities for collaboration including in the areas of maritime domain awareness, marine pollution, blue economy and also under the frameworks of East Asia Summit (EAS), Indo-Pacific Oceans’ Initiative (IPOI) and Indian Ocean Rim Association (IORA).
57. The leaders expressed deep concerns over the situation in West Asia/Middle East and its global effects. They welcomed the Memorandum of Understanding signed on 17 June 2026. They underlined the importance of de-escalation and reiterated that all issues must be resolved through dialogue and diplomacy. They also share the same view to respect freedom of navigation and global flow of commerce and the implementation of transit passage through the Strait of Hormuz, in accordance with international law including the provisions of UNCLOS.
58. Prime Minister Narendra Modi conveyed his sincere appreciation to President Prabowo Subianto for the warm welcome and excellent hospitality extended to him and his delegation during the visit. Wishing the friendly people of Indonesia prosperity and progress, Prime Minister Modi extended a cordial invitation to President Prabowo Subianto to pay a visit to India at a mutually convenient time.