ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ସଂସଦରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
07 JUL 2026 8:20PM by PIB Bhubaneswar
ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି,
ମାନ୍ୟବର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି,
ମାନ୍ୟବର ବାଚସ୍ପତି,
ମାନ୍ୟବର ସାଂସଦଗଣ,
ମହାମହିମ,
ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନମସ୍କାର।
ସଲାମତ୍ ସିଆଙ୍ଗ!
ଆମର 'ସହବତ ସେଜାତୀ'ଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୌଭାଗ୍ୟ। ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ଭାବରେ, ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମାତାର ଜଣେ ଭାଗ୍ୟବାନ ନାଗରିକ ଭାବରେ, ମୁଁ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ଲୋକମାନେ, ଏଠାକାର ପିଲା, ଯୁବକ ଏବଂ ମହିଳାମାନେ ଏହି ଦିନଟିକୁ ମୋ ଜୀବନର ସବୁଠାରୁ ସ୍ମରଣୀୟ ଦିନ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ କରିଦେଇଛନ୍ତି। ଆଜି ସକାଳେ ସେମାନେ ମୋତେ ଯେଉଁ ପ୍ରେମ ଏବଂ ସ୍ୱାଗତ ଦେଖାଇଛନ୍ତି ତାହା ମୁଁ କେବେ ଭୁଲିପାରିବି ନାହିଁ। ଆଜି ସକାଳେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରବୋଓ କପିରାଇଟ୍ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ମୁଁ ତାଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏହି ପ୍ରେମ, ଏହି ସ୍ନେହ, ଏହି ବନ୍ଧୁତା, ଏହି ସମ୍ମାନ କେହି କପିରାଇଟ୍ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରବୋଓଙ୍କ ସହ ମୋର ବନ୍ଧୁତା ସମସ୍ତ କପିରାଇଟ୍ ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସକାଳେ, ମୁଁ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ମାନ ପାଇବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ପାଇଲି। ମୁଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପ୍ରତି ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ନେହକୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଏହି ସମ୍ମାନ ଆମ ଉଭୟ ଦେଶର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ଆମର ସହଭାଗୀ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଆମର ସୁଦୃଢ଼ ସମ୍ପର୍କର ପ୍ରମାଣ। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରବୋଓଙ୍କୁ, ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ସରକାର ଏବଂ ଏହାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଆଜି, ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଇତିହାସର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ଏକାଠି ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି ଶତାବ୍ଦୀର ପ୍ରଥମ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ବିତିଯାଇଛି, ଏବଂ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଆମ ଉଭୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆଜି, ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ଏହି ମହାନ ଭୂମିରେ, ମୁଁ ଉଭୟ ଦେଶ ପାଇଁ ସହଭାଗୀ ବିକାଶର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଆସିଛି। ମୁଁ ଏହି ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆସିଛି ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଏକାଠି ସମଗ୍ର ମାନବଜାତିକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିପାରିବେ।
ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ୧.୪ ବିଲିୟନ ନାଗରିକ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ୨୯୦ ନିୟୁତ ନାଗରିକ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଏକ ନୂତନ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି ହେବାର ସାକ୍ଷୀ ହେବ।
ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଏପରି ଏକ ଦେଶ ଯାହା ବିସ୍ତାରବାଦ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିକାଶ ନୀତି ଅନୁସରଣ କରେ, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଭାରତରେ କହିଥାଉ - ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ: ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବିକାଶ।
ଆଜି, ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଏହି ଆତ୍ମା ସହିତ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ସଂସଦର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ନିକଟକୁ ଆସିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଆମର ରାଜଧାନୀ ହଜାର ହଜାର କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ସମୁଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ମାତ୍ର ୧୫୦କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ଅଛୁ। ଅନ୍ୟ ଦେଶରେ ସମୁଦ୍ର ସୀମା ଏବଂ ଦୂରତାର ପ୍ରତୀକ ହୋଇଥାଇପାରେ, ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ମଧ୍ୟରେ, ସମୁଦ୍ର କେବେ ଦୂରତାର ପ୍ରତୀକ ହୋଇନାହିଁ। ସମୁଦ୍ର ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସେତୁ। ଏହା ଆମର ସହଭାଗୀ ଭବିଷ୍ୟତର କେନ୍ଦ୍ର।
ଭାରତ, ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଏବଂ ଭାରତ ମହାସାଗର... ଏହି ନାମଗୁଡ଼ିକ ଆମର ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ପର୍କର ସାକ୍ଷୀ। ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି, ଆମର ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱକୁ ସଂଯୋଗ କରିଛି। ଆମର ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ବହୁ ଦୂରକୁ ନେଇଆସିଛି। ଆମର ଭବିଷ୍ୟତର ବିଶାଳ ସମ୍ଭାବନା ସମୁଦ୍ର ସହିତ ଜଡିତ। ତେଣୁ, ଆଜି, ସମୁଦ୍ରର ଏହି ବିଶାଳତାକୁ ନେଇ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତ-ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ସମ୍ପର୍କକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ କେବଳ ସମୁଦ୍ର ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମର ଇତିହାସକୁ ମଧ୍ୟ ବାଣ୍ଟନ୍ତି। ଆମର ସମ୍ପର୍କ ରାମାୟଣ ଏବଂ ମହାଭାରତର ଐତିହ୍ୟ। ଆମର ସମ୍ପର୍କ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବର ନାଳନ୍ଦାର ଜ୍ଞାନରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଆମର ସମ୍ପର୍କ ୱାୟାଙ୍ଗ, ନୃତ୍ୟ ଏବଂ ସଙ୍ଗୀତ ମାଧ୍ୟମରେ।
ଆମେ ବୋରୋବୁଦୁର ଏବଂ ପ୍ରମ୍ବାନନ ଭଳି ଚମତ୍କାର ସ୍ମାରକୀ ଦ୍ୱାରା ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛୁ। ଆମେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ଜାତୀୟ ପ୍ରତୀକ ଗରୁଡ ଦ୍ୱାରା ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛୁ। ଆମେ ବାଲି ଯାତ୍ରାର ଉତ୍ସବ ଏବଂ ଆନନ୍ଦ ଦ୍ୱାରା ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛୁ। ଏବଂ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସ୍ୱାଦ ବିଷୟରେ କଥା ହେଉ, ତେବେ କେଉଁଟି ଅଧିକ ସୁଆଦିଆ, କୃପୁକ କିମ୍ବା ପାପଡ଼ ତାହା କହିବା କଷ୍ଟକର। କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ କଥା ନିଶ୍ଚିତ: ମସଲା ଏବଂ ବୁମ୍ବୁ ଉଭୟ ଆମ ଜୀବନରେ ସ୍ୱାଦ ଯୋଗାନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ପଶ୍ଚିମ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଅବସ୍ଥିତ ଗୁଜରାଟ ମୋର ଗୃହ ରାଜ୍ୟ। କୁହାଯାଏ ଯେ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ, ଗୁଜରାଟରୁ କିଛି ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ସୁଫି ସନ୍ଥ ସମୁଦ୍ର ପଥରେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଆସିଥିଲେ। ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଇସଲାମର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆଣିଥିଲେ। ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଗୁଜରାଟର ପଟୋଲା ବସ୍ତ୍ର ଏଠାରେ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ପ୍ରତୀକ। ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଭାବ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ବାଟିକ କଳାରେ ଏବେ ବି ଦୃଶ୍ୟମାନ।
ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସୁକର୍ଣ୍ଣୋ କହିଥିଲେ, "ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଏବଂ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ରକ୍ତ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ବନ୍ଧନ ଦ୍ୱାରା ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି।"
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ଏକାଠି ରହିଆସିଛନ୍ତି। ଆମେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ବିଦେଶୀ ଶାସନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲୁ। ଉଭୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରାୟ ସମାନ ସମୟରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଥିଲେ। ୧୯୪୫ ମସିହାରେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଏବଂ ୧୯୪୭ ମସିହାରେ ଭାରତ! ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱାଧୀନ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱର କଥା ଆସିଲା, ଭାରତ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ୱର ପାଲଟିଗଲା।
ସେହି ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁତାନ ଶାହରିୟାର ଏବଂ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହମ୍ମଦ ହଟ୍ଟାଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଭାରତ ଆଣିବାରେ ମାନ୍ୟବର ବିଜୁ ପଟ୍ଟନାୟକ ଜୀଙ୍କ ଭୂମିକା ଦୁଇ ଦେଶକୁ ଆହୁରି ନିକଟତର କରିଥିଲା।
ମାନ୍ୟବର ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଆମକୁ ନିକଟତର କରୁଥିବା ଆଉ ଏକ କାରଣ ହେଉଛି ଆମର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ବିବିଧତା। ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ। ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ର।
ଭାରତରେ ଶହ ଶହ ଭାଷା ଏବଂ ଅନେକ ପରମ୍ପରା ଅଛି, ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆରେ ମଧ୍ୟ ଶହ ଶହ ଭାଷା ଏବଂ ଅନେକ ପରମ୍ପରା ଅଛି। ଭାରତରେ ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମର ମନ୍ତ୍ର ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆରେ ଭିନ୍ନେକା ତୁଙ୍ଗଲ ଏକାର ଧାରଣା ଅଛି। ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ, ଆମେ ଉଭୟ ଏହି ବିବିଧତାକୁ ଆମର ଏକତାର ମୂଳଦୁଆ କରିଛୁ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
୧୯୫୦ ମସିହାରେ ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ଏହାର ପ୍ରଥମ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପାଳନ କରିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମାନନୀୟ ସ୍ପିକରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା ଅନୁଯାୟୀ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସୁକର୍ଣ୍ଣୋ ଉତ୍ସବରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଥିଲେ ଏବଂ ବାନ୍ଦୁଙ୍ଗ ସମ୍ମିଳନୀରେ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସୁକର୍ଣ୍ଣୋ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନେହେରୁ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ନିଜସ୍ୱ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ଅଧିକାର ଅଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ରିଫର୍ମସି ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ଅର୍ଥନୀତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାର କରିଛି।
ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏହା ପ୍ରମାଣିତ କରେ। ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଅର୍ଥନୀତି। ଏବଂ ଆମ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ, ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ୨୫୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରି ଆସିଛନ୍ତି।
ଏବଂ ତେଣୁ, ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଏକାଠି ଛିଡା ହୁଅନ୍ତି, ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସ ଦୃଢ଼ ହୁଏ ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ, ଗଣତନ୍ତ୍ର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଦାନ କରେ,
ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଭବିଷ୍ୟତ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଏବଂ ମୋର ଅଟଳ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆମର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ସମାନ ଆକାଂକ୍ଷା ଭାରତ-ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ସମ୍ପର୍କକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯିବ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଆମେ ଏବେ ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ, ଯେଉଁ ଯାତ୍ରା ଆମେ ଏକତ୍ର ସ୍ୱାଧୀନ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଏଠାରେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆରେ, ଆପଣ ୨୦୪୫ ଇମାସର ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଅନୁସରଣ କରୁଛନ୍ତି। ଏବଂ ଭାରତରେ, ଆମେ "ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭" ର ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଆମେ ପରସ୍ପରର ପରିପୂରକ ହୋଇପାରିବା।
ଆମେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଯୁବ ସମାଜ। ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ରୁତତମ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ଅଛୁ। ଆମେ ଉଭୟ ପ୍ରମୁଖ ସାମୁଦ୍ରିକ ଶକ୍ତି। ଆମେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ର ଦୃଢ଼ ସ୍ୱର। ଆମେ ପ୍ରାଚୀନ ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ ଅଂଶୀଦାର।
ଏହି ଯାତ୍ରାରେ, ଆମକୁ ପରସ୍ପରର ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ଶକ୍ତି ହେବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସମ୍ପର୍କରେ ମୁଁ ଆଜି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରବୋଓଙ୍କ ସହ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲି। ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବହୁତ ସ୍ପଷ୍ଟ। ଆମକୁ ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ମଧ୍ୟରେ ସଦ୍ଭାବନା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଆମର ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଗତ ବର୍ଷ, ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୨୫ ବିଲିୟନ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏକାଠି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ। କିନ୍ତୁ, ଆହୁରି ଅସୀମ ସମ୍ଭାବନା ଆମ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଭବିଷ୍ୟବାଦୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅସୀମ ଆକାଶରେ ପହଞ୍ଚିବାର ସମ୍ଭାବନା ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ଅଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା। ଆଜି, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ମହାକାଶରେ ଭାରତର କ୍ଷମତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରେ ଏବଂ ଭାରତ ଏଥିରେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ବୋଲି ମାନିଥାଏ।
ବାୟାକରେ ସାଟେଲାଇଟ୍ ଟ୍ରାକିଂ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଭାରତର ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମର୍ଥନ କରିଆସିଛି। ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆନ୍ ଉପଗ୍ରହ ପ୍ରକ୍ଷେପଣ କରିଛି ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେବାର ସମୟ ଆସିଛି। ଆମେ ସାଟେଲାଇଟ୍ ପ୍ରୟୋଗରେ ଏକାଠି କାମ କରିପାରିବା। ଭାରତ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆରେ ଏକ ସାଟେଲାଇଟ୍ ପ୍ରକ୍ଷେପଣ ସୁବିଧା ବିକାଶ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ୫୦୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ବନ୍ଦର ନଗରୀ ଲୋଥାଲରେ ଏକ ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଐତିହ୍ୟ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ।
ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଯୋଗ ଦେଉ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଆତଙ୍କବାଦ ଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଉଭୟ ସମାନ ମତାମତ ରଖିଛନ୍ତି। ଗତ ବର୍ଷ ପହଲଗାମରେ ଜଘନ୍ୟ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ହେବା ସମୟରେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଭାରତ ସହିତ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଥିଲା। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରବୋଓ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି।
ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ଦୁଇ ଦେଶ ଏକାଠି କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଗୁପ୍ତଚର, ସାଇବର ବିପଦ, ଆତଙ୍କବାଦୀ ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ମୌଳବାଦମୁକ୍ତି ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରି, ଆମେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଶାନ୍ତିପ୍ରିୟ ଶକ୍ତିକୁ ମଜବୁତ କରିପାରିବା।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି, ଏବଂ ଆମ ପରି ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନେ ସମାନ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଏକ ବୃହତ ଭୂମିକା ଦାବି କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ବିଶ୍ୱ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଭାରତ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ସଂସ୍କାରକୁ ଆଉ ସ୍ଥଗିତ ରଖାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ।
୨୦୨୨ରେ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଏବଂ ୨୦୨୩ରେ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଉଭୟ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ବିଶ୍ୱ ଆଲୋଚନାର କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଆଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ।
ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ବେବାସ-ଆକ୍ଟିଫ୍ ପରମ୍ପରା ଏବଂ ରଣନୈତିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତତା ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଆମକୁ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକରେ ଏକାଠି ଠିଆ ହେବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଭାରତ ଏକ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରର ଏକ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥକ। ଭାରତ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ନୌଚାଳନା ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ସମର୍ଥନ କରେ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ, ଆମେ ଏସିଆନ କୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖିଛୁ। ଆମର ପୂର୍ବ ନୀତି ମଧ୍ୟ ଏସିଆନ୍-କେନ୍ଦ୍ରିକ। ଭାରତ ଏବଂ ଏସିଆନ୍ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ସ୍ଥିର ଭାବରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛି। ତେଣୁ, ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଏହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଆଉ ଏକ ମହାନ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଗତ ବର୍ଷ, ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ବ୍ରିକ୍‌ସ ର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଦସ୍ୟ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ବର୍ଷ, ଭାରତ ବ୍ରିକ୍‌ସ ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରୁଛି। ଆମେ ଏହି ବ୍ରିକ୍‌ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଅଧିକ ବ୍ୟବହାରିକ, ଅଧିକ ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥର ଆବଶ୍ୟକତା ପ୍ରତି ଅଧିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିପାରିବା।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଆଜି, ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ସଂସଦର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ, ମୁଁ ଭାରତ-ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ସହଭାଗୀତାର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି। ଗଙ୍ଗା ଏବଂ ମହାକାମର ଧାରା ପରି, ଆମର ସଭ୍ୟତା ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଚିନ୍ତାଧାରା, ବିଶ୍ୱାସ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଯୋଡ଼ିଛି। ଆଜି, ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏହି ଐତିହାସିକ ପ୍ରବାହକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେବା ପାଇଁ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଗଙ୍ଗା-ମହାକାମ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆମର ସହଭାଗୀତାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ କରେ ନାହିଁ। ଏହା ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଶାନ୍ତି, ସମୃଦ୍ଧି, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସହଭାଗୀ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରେ।
ପ୍ରଥମେ... ସଭ୍ୟତାଗତ ସଂଯୋଗ
ଆମେ ଆମର ସଭ୍ୟତାଗତ ସଂଯୋଗକୁ ନୂତନ ପିଢ଼ିର ଚେତନା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବୁ। ରାମାୟଣରୁ ବୋରୋବୁଦୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସମୁଦ୍ର ଯାତ୍ରାରୁ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଲୋଚନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ - ଆମେ ଆମର ସହଭାଗୀ ଇତିହାସକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବୁ। ଏଥିପାଇଁ, ଆମକୁ ଭାରତ-ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ସଭ୍ୟତା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ... ସହଭାଗୀ ବିକାଶ
ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ପାଇଁ ଆମର ନିଜ ନିଜ ଯାତ୍ରାରେ ଦୃଢ଼ ଅଂଶୀଦାର ରହିବେ। ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର "ଏମାସ" ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ପରସ୍ପରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ, ପରସ୍ପରକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ ଏବଂ ଆମ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ତୃତୀୟ ... ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ରଣନୈତିକ ବିଶ୍ୱାସ
ଆମେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବୁ। ଆମେ ଆମର ଜାତୀୟ କ୍ଷମତାକୁ ମଜବୁତ କରିବୁ ଏବଂ ମିଳିତ ଭାବରେ ଆତଙ୍କବାଦ, ସାଇବର ବିପଦ, ସାମୁଦ୍ରିକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ସୁରକ୍ଷା ବିପଦର ମୁକାବିଲା କରିବୁ। ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ରଣନୈତିକ ବିଶ୍ୱାସ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ହେବ।
ଚତୁର୍ଥ ... ସାମୁଦ୍ରିକ ସମୃଦ୍ଧି
ଦୁଇଟି ମହାସାଗରୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ, ଆମେ ଆମର ସହଭାଗୀ ସାମୁଦ୍ରିକ ଭୂଗୋଳକୁ ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବୁ। ସବାଙ୍ଗରୁ ଗ୍ରେଟ ନିକୋବର, ମାଲାକ୍କା ପ୍ରବେଶପଥରୁ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ - ଆମେ ସଂଯୋଗ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି, ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ସ୍ଥିରତାରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବୁ।
ପଞ୍ଚମ... ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥର ସ୍ୱର
ଆମେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥର ର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ୱର ଦେବୁ। ଆମେ ଏକ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ କାମ କରିବୁ ଯେଉଁଠାରେ ବିକାଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସୁଲଭ, ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଶାସନ ଅଧିକ ସମାନ ଏବଂ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ମିଳିତ ଭାବରେ ମାନବତାର ଏକ ପଞ୍ଚମାଂଶ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି। ଆମର ସହଭାଗୀତା କେବଳ ଦୁଇଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ନୁହେଁ; ଏହା ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରର ସ୍ଥିରତା, ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥର ଶକ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସହଭାଗୀ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତିଜ୍ଞା। ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଆମର ଐତିହାସିକ ବନ୍ଧୁତାକୁ ଏକ ନୂତନ ଯୁଗକୁ ନେଇଯିବା। ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଏକାଠି ଗଙ୍ଗା-ମହାକମ୍ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସାକାର କରିବା।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଭାରତରେ, ତୁଳସୀଦାସ ଲେଖିଛନ୍ତି...
ଜାଣିବା ବିନା, କୌଣସି ବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ।
ଜାଣିବା ବିନା, କୌଣସି ବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ।
ବିଶ୍ୱାସ ବିନା, କୌଣସି ପ୍ରେମ ନାହିଁ।
ଅର୍ଥାତ୍, ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲୋକମାନେ ପରସ୍ପରକୁ ଜାଣିପାରିବେ ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କର କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ରହିବ ନାହିଁ। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଏକ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆନ୍ କଥା ଅଛି ଯାହାର ଅର୍ଥ ସମାନ।
"ତାକ୍ କେନାଲ ମାକା ତକ୍ ସାୟାଙ୍ଗ"
ତେଣୁ,
ଆମେ ଆମର ଆଲୋଚନାକୁ ତୀବ୍ର କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଆଜି ସନ୍ଧ୍ୟାରେ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରବୋଓ ଏବଂ ମୁଁ ଏଠାରେ ରହୁଥିବା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରିବୁ। ଆସନ୍ତାକାଲି, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରବୋଓ ଏବଂ ମୁଁ ପ୍ରମ୍ବାନନ ମଧ୍ୟ ଗସ୍ତ କରିବୁ। ଆମେ ଏହି ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିବୁ। ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଇତିହାସ ଆମକୁ ଦେଇଥିବା ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଆଜି, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭାରତ ଗସ୍ତ ପାଇଁ ଏକ ବିଶେଷ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ମଧ୍ୟ ଦେଉଛି। ଦୟାକରି ଭାରତ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର ଏବଂ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ଆଣନ୍ତୁ; ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବାକୁ ଖୁସି ହେବେ।
ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆମେ ସର୍ବଦା ପାଇଁ ସହଯୋଗୀ ମିତ୍ର ସେଲାମାନ୍ୟ ଭାବରେ ଏକାଠି କାମ କରିବୁ। ଏକାଠି, ଆମେ ଭାରତ ଏବଂ ଇଣ୍ଡୋନେସିଆର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧିର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରିବୁ। ଏହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ସହିତ, ମୁଁ ସମାପ୍ତ କରୁଛି।
ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଦୀର୍ଘାୟୁ ହେଉ!
ଭାରତ ମାତାର ଜୟ!
ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister’s Address to the Parliament of Indonesia
07 JUL 2026 8:20PM by PIB Delhi
Honourable President of Indonesia,
Honourable Vice President,
Honourable Speakers,
Distinguished Members of Parliament,
Excellencies,
My dear brothers and sisters of Indonesia,
Namaskar to all of you.
Selamat Siang!
It is a great joy and privilege to be among my Sahabat Sejati - my true friends.
It is a great honour and privilege for me to be here among you today. I stand before you as the representative of 1.4 billion Indians and as a proud citizen of the Mother of Democracy, conveying the warm greetings and best wishes of all the people of India.
Hon’ble members,
The people of Indonesia - its children, youth, and women - have made today one of the most memorable days of my life. The warmth, affection, and gracious welcome I received from the people of Indonesia this morning is something I will cherish forever. Earlier today, President Prabowo spoke about copyright. I would simply like to tell him that no one can claim copyright over love, affection, friendship, or mutual respect. My friendship with President Prabowo transcends all such boundaries of copyright.
Friends,
This morning, I also had the privilege of receiving Indonesia’s highest civilian honour. With humility and deep gratitude, I accept this distinction as a reflection of the affection that the people of Indonesia hold for the millions of people of India. This honour celebrates the democratic values we share, our common heritage, and the ever-strengthening bonds between our two countries. I extend my heartfelt gratitude to all of you, to President Prabowo, to the Government of Indonesia, and to the people of Indonesia for this distinguished honour.
Honourable Members,
Today, India and Indonesia stand together at a defining moment in history. The first quarter of this century has now passed, and the next twenty-five years will be of immense significance for both our nations. On this great soil of Indonesia, I come before you with confidence in our shared journey of development. I come with the conviction that, together, India and Indonesia can inspire humanity with renewed hope, purpose, and energy.
When the 1.4 billion people of India and the 290 million people of Indonesia move forward together with shared purpose and collective effort, the world will witness the making of a new chapter in history.
India is a nation that believes not in expansionism, but in development. That is why we are guided by the principle: Sabka Saath, Sabka Vikas—Together with all, development for all.
It is with this very mantra and this spirit that I stand before the distinguished Members of the Parliament of Indonesia today.
Honourable Members,
Although our capitals are separated by thousands of kilometres, the distance between our two countries across the sea is only about 150 kilometres. While seas have often served as boundaries and symbols of distance for many nations, the ocean has never separated India and Indonesia. For us, the sea is not a barrier-it is a bridge. It is the centrepiece of our shared future.
India, Indonesia, and the Indian Ocean - these very names bear witness to the deep and enduring bonds between our two nations. For thousands of years, our ports connected the world, and our ships carried trade, culture, and ideas across distant shores. The seas continue to hold immense opportunities for our shared future. It is with the vastness of this ocean as our inspiration that I invite you today to take India–Indonesia relations to even greater heights.
Honourable Members,
India and Indonesia share far more than the sea—we share a common history. Our relationship is rooted in the timeless legacy of the Ramayana and the Mahabharata. In the wisdom of Nalanda that reached these shores centuries ago. In the traditions of Wayang, dance and music.
We are connected through magnificent monuments such as Borobudur and Prambanan. We are united by Garuda, the national emblem of Indonesia. We are linked through the spirit and celebration of the Bali Jatra festival. And when it comes to flavours, it is difficult to say whether krupuk or papad is crunchier. But one thing is certain-both masala and bumbu add richness and flavour to our lives.
Friends,
Gujarat, located on India’s western coast, is my home state. It is said that centuries ago, traders and Sufi saints from Gujarat travelled to Indonesia by sea, bringing with them the message and values of Islam. Even today, the exquisite Patola textiles of Gujarat are regarded here as symbols of prestige and distinction. Their influence can still be seen in Indonesia’s rich tradition of Batik craftsmanship.
It was for this very reason that President Sukarno once said, “The peoples of Indonesia and India are bound together by ties of blood and culture.”
Friends,
There is so much that our ancestors experienced together. Both our peoples endured long periods of foreign rule. Our two nations also attained independence at nearly the same time-Indonesia in 1945, and India in 1947. And when the question of Indonesia’s sovereignty as an independent nation arose, India stood firmly in support of Indonesia’s freedom struggle and became a strong voice for its cause at the United Nations.
During that defining period, the role played by the respected Biju Patnaik remains a shining chapter in our shared history. The courage and determination with which he safely brought Prime Minister Sutan Sjahrir and Vice President Mohammad Hatta to India forged an even deeper bond between our two nations.
Honourable Members,
Another important bond that brings us closer is our shared commitment to democracy and to unity in diversity. India is the world's largest democracy and the Mother of Democracy. Indonesia, in turn, is the world's third-largest democracy.
India is home to hundreds of languages and a rich tapestry of traditions, and Indonesia too is blessed with hundreds of languages and diverse cultural traditions. India is guided by the timeless principle of Vasudhaiva Kutumbakam—the world is one family—while Indonesia is inspired by the philosophy of Bhinneka Tunggal Ika—Unity in Diversity. Both our nations have made this diversity the very foundation of our democracy and our unity.
Honourable Members,
As the Honourable Speaker just recalled, when India celebrated its first Republic Day in 1950, President Sukarno was the Chief Guest at that historic occasion. And in that same era, at the Bandung Conference, President Sukarno and Prime Minister Nehru sent a clear message to the world-that independent nations have the sovereign right to make their own decisions.
Honourable Members,
Indonesia has demonstrated to the world, through Reformasi, the true strength of democracy. Over the past two decades, its economy has grown rapidly, lifting millions of people out of poverty.
India’s democratic journey tells the same story. Today, India is the world’s fastest-growing major economy, and over the past decade, more than 250 million Indians have risen out of poverty.
And that is why, my friends, when India and Indonesia stand together, they reinforce the world's faith that democracy creates opportunities, and democracy inspires confidence,
Democracy builds the future. And I have unwavering confidence that our shared democratic values and common aspirations will take India–Indonesia relations to new heights.
Honourable Members,
The journey we began together as newly independent nations will soon complete a hundred years of freedom. Here in Indonesia, you are advancing with the ambitious vision of Indonesia Emas 2045. In India, we are moving forward with our resolve to build a Viksit Bharat by 2047. As we pursue these national aspirations, our two countries can complement and strengthen each other in achieving these shared goals.
We are among the world's most youthfull societies. We are among the fastest-growing major economies. We are both major maritime powers. We are strong voices of the Global South. We are ancient civilizations, and at the same time, natural partners in shaping the future.
On this journey, let us be not only partners to one another, but also a source of each other’s strength. It is with this vision that I had detailed discussions with President Prabowo earlier today. Our objectives are very clear. We must transform the goodwill and mutual trust between India and Indonesia into new opportunities for our people.
Last year, bilateral trade between our two countries reached nearly 25 billion US dollars. More than one hundred Indian companies are operating in Indonesia today. There is no doubt that we are moving forward together at a rapid pace. Yet, even greater and limitless opportunities await us in the years ahead.
Honourable Members,
India and Indonesia have the potential to reach limitless heights together in futuristic sectors. One such example is space technology. Today, the entire world recognizes India's capabilities in the space sector. And India regards Indonesia as its natural partner in this journey.
For many years, the satellite tracking facilities at Biak have supported India's space programme. India has also launched several Indonesian satellites and contributed to capacity building in the space sector. The time has now come to take this cooperation to the next level. We can work together on satellite applications, and India stands ready to support the development of satellite launch facilities in Indonesia.
Friends,
To preserve and celebrate our rich maritime heritage, we are developing the National Maritime Heritage Complex at Lothal, the site of a 5,000-year-old port city.
I would like Indonesia to join us in this landmark project.
Honourable Members,
India and Indonesia have always shared a common view on issues such as terrorism. Last year, when the heinous terrorist attack took place in Pahalgam, Indonesia stood firmly with India. I express my gratitude to President Prabowo and all of you for your support.
Both our countries are working together on counter-terrorism through the Joint Working Group. By further enhancing cooperation in areas such as intelligence sharing, cyber threats, terrorist financing, and de-radicalization, we can strengthen the forces of peace across the world.
Honourable Members,
Today, the global order is changing rapidly, and in this context, developing countries like ours are seeking equal participation and a greater role in global affairs. In this evolving global landscape, India firmly believes that reforms in the United Nations Security Council can no longer be delayed.
Indonesia’s G20 Presidency in 2022 and India’s G20 Presidency in 2023 both sought to bring the priorities of developing countries to the centre of global discussions.
Indonesia’s tradition of Bebas-Aktif (independent and active foreign policy) and India’s commitment to strategic autonomy provide a strong foundation for us to stand together on global issues.
India is a strong supporter of a free, open, and inclusive Indo-Pacific. India advocates for freedom of navigation in the Indo-Pacific region. To achieve this, we have placed ASEAN at the centre of our approach. Our Act East Policy is also ASEAN-centric. The Comprehensive Strategic Partnership between India and ASEAN continues to grow stronger. Therefore, it is essential that India and Indonesia continue to work together consistently in this direction.
Honourable Members,
We have another significant opportunity before us. Last year, Indonesia became a full member of BRICS, and this year, India is holding the BRICS Presidency. We can work together to make the BRICS platform more practical, more balanced, and more responsive to the needs of the Global South.
Honourable Members,
Today, before all the members of the Indonesian Parliament, I call for a new era in the India–Indonesia partnership. Like the flowing waters of the Ganga and the Mahakam rivers, our civilizations have connected ideas, faith, trade, and culture for centuries. Today, to infuse this historic bond with new energy for the future, I would like to present the Ganga–Mahakam Vision before all of you.
This vision does not limit our partnership to the needs of the present alone. It paves the way for peace, prosperity, security, and shared progress for future generations.
First… Civilizational Connect
We will connect our civilizational ties with the consciousness of the younger generations. From the Ramayana to Borobudur, and from maritime voyages to cultural exchanges, we will transform our shared history into a source of strength for the future. To achieve this, we should launch an India–Indonesia Civilizational Dialogue.
Second… Shared Development
India and Indonesia will remain steadfast partners in their respective journeys toward becoming developed nations. Indonesia’s “Indonesia Emas Vision” and India’s “Viksit Bharat Vision” will reinforce and accelerate each other’s progress, empowering one another and creating new opportunities for our people.
Third… Security and Strategic Trust
We will take our defence and security cooperation to new heights. Together, we will strengthen our national capabilities and address terrorism, cyber threats, maritime challenges, and emerging security risks. The strategic trust between India and Indonesia will serve as a strong foundation for stability in the Indo-Pacific region.
Fourth…. Maritime Prosperity
As two great maritime nations, we will transform our shared maritime geography into shared prosperity. From Sabang to Great Nicobar, and from the Malacca Gateway to the Indo-Pacific, we will create new opportunities in connectivity, logistics, the blue economy, maritime security, and trade resilience.
Fifth…. Voice of the Global South
We will lend an even stronger voice to the aspirations of the Global South. Together, we will work towards a world order where development is inclusive, technology is accessible, and global governance is more just, equitable, and representative.
Friends,
Together, India and Indonesia represent one-fifth of humanity. Our partnership is not merely a relationship between two nations-it is a commitment to the stability of the Indo-Pacific, the strength of the Global South, and a shared belief in the future of the world. Let us take our historic friendship into a new era. Let us work together to realize the Ganga-Mahakam Vision.
Honourable Members,
In India, the great poet-saint Tulsidas wrote:
जानें बिनु न होइ परतीती।
जानें बिनु न होइ परतीती।
बिनु परतीति होइ नहिं प्रीती॥
It means that unless people truly know one another, they cannot develop trust; and without trust, there can be no affection.
I am told that Indonesia has a saying that conveys the very same wisdom:
"ताक केनाल माका ताक सायांग"
—One cannot truly care for someone without first getting to know them.
That is why,
We have decided to further intensify our people-to-people engagement. This evening, President Prabowo and I will meet with the Indian community living here in Indonesia. Tomorrow, President Prabowo and I will also visit Prambanan, where we will launch the conservation and restoration project for this UNESCO World Heritage Site. India and Indonesia are fully committed to preserving and protecting the priceless heritage that history has entrusted to us.
Honourable Members,
Today, I also extend a special invitation to all the Honourable Members of this House to visit India. I warmly invite you to come with your families and friends. The people of India will be delighted to welcome you with open hearts.
I am confident that we will remain Mitra Selamanya - Partners Forever. Together, we will build a future of shared prosperity for the people of India and Indonesia. With these words, I conclude my remarks.
Long Live Indonesia!
Bharat Mata ki Jai!
Thank you.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.