প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দোক্তর শ্যামা প্রশাদ মুকর্জীগী ১২৫সুবা মপোক কুমওন্দা ৱা ঙাংখ্রে
ঐখোয়না ভারতকি অথোইবা মচানুপা অমগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎচরি, মহাক্কী জাতিগী অপুনবা শক্তমগী লেংদবা ৱাশক অদুনা মীরোল কয়াদা মখা তানা ইথিল পিরি: পি.এম.
নেসন ফর্স্তকি রিজোলুসন লৈবা সরকার অমা লৈরকপা মতমদা, মদুগী মতুংদা নেস্নেল হিরোশিংনসু ফংফম থোকপা ইকায় খুম্নবা অদু ফংই: পি.এম
দোক্তর মুকর্জীনা লৈবাক অসিনা সংবিধান অনি, প্রধান মন্ত্রি অনি অমসুং ফিরাল অনিগী ৱারী শান্নবা অদু য়াম্না কন্না য়ানিংদবা ফোঙদোকখি: পি.এম
মহাক্না য়াম্না নিংথিনা খঙখি মদুদি জাতি শেমগৎপগী মরুওইবা অসি ইন্সতিত্যুসনশিং শেমগৎপদা লৈ : পি.এম
লাক্কদৌরিবা দিকেদ কয়াদা ভারতকি শেন্মীৎলোনগী মপাঙ্গল ওইরকখিবা অসিগুম্বা নেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী য়ুম্ফম থোনখি : পি.এম
06 JUL 2026 8:14PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি দোক্তর শ্যামা প্রশাদ মুকর্জীগী ১২৫সুবা মপোক কুমওনগী মতাংদা ভিদিও মেসেজ অমগী থোংদা মীফম অমদা ৱা ঙাংখ্রে। হান্ননা লেপথোকখ্রবা ত্রেভেল আইতিনেরেরী অমনা মরম ওইদুনা মহাক মশা য়াওবা ঙমদবগী মতাংদা হায়রদুনা মহাক্না মরুওইবা থৌরম অসিগীদমক্তা জিওগ্রাফিকেল ওইনা খাইদোকপশিং অসি শমজিন্নবগী দিজিতেল কনেক্তিবিতিগী শিংথানিংঙাই ওইবা শক্তি অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। শ্রী মোদীনা রিমার্ক তৌখি, "তেক্নোলোজিগী মতেংনা ঐহাক্না অদোমগা লোয়ননা পুৱারি ওইরবা থৌরম অসিনা শরুক য়ারি।"
জাতি পুম্বগীদমক অমসুং অকক্ননা ৱেস্ত বেঙ্গলগীদমক নুমীৎ অসিগী অথোইবা পুৱারিগী মরুওইবা অদু ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না মীফম অসিবু লুচিংদুনা মসিগী খ্বাইদগী মমিং চৎপা মচানুপা অমগী মফমদা থম্মোয় শেঙনা ইকায় খুম্নবা উৎখি। মহাক্না জাতি অসিগী মরুওইবা অপুনবা অসি ঙাক্তুনা থম্নবা মহাক্কী পুন্সি চুপ্পা কত্থোক্লবা থৱায় য়াওবা লৈবাক নিংবা অমগী ময়েক সেংবা ৱারি অমা শেমখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “ঙসি লৈবাক অসিগী লমদম অসিনা ভারতকি অপুনবা শক্তমদা কত্থোক্লবা মীৎয়েং শানবা মীশক অমবু ইকায় খুম্ননা নিংশিংলি।”
ইকায় খুম্নজরবা লুচিংবা অসিগী লেংদবা লিগেসিগী মতাংদা ৱাখল তাহন্দুনা প্রধান মন্ত্রিনা মতৌ করম্না দিকেদ কয়াগী মমাঙদা থোনখিবা ফাওন্দেস্নেল ৱাখল্লোনশিং অদু হৌজিক্তি খুন্নাই অমসুং রাজনিতিগী লম পুম্নমক্তা লৈশাৎ তম্বা উবা ফংলি হায়না থোইদোক্না ফোংদোকখি। মহাক্না অচেৎপা আইদিওলোজিকেল ফ্রেমৱার্ক অসিবু জাতি অসিগী মতম অসিগী খুমাং চাউশিন্নবগী কোর্স শেম্বদা তঙাইফদবা থৌদাং অমা লৌই হায়বগী ক্রেদিৎ পিখি। শ্রী মোদীনা চেৎনা হায়খি, “ঙসি ঐখোয়না অনৌবা ভারত্তা মায়কৈ পিবদা অচৌবা থৌদাং লৌরিবা ৱাখল্লোন অদুগী মরু অদু থাগৎপা ফোংদোক্লি।”
মোনুমেন্তল ওইবা লৈবাক্কী পান্দমশিং ফংনবগীদমক্তা তঙাই ফদবা মচাকশিং অদু ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না নিংথিনা শেম্লবা ৱাখলগী পাঙ্গল, অশেংবা পুক্নিং অমসুং মপূঙ ফানা কত্থোকপা অসি য়াম্না থুনা য়াংনা পুনশিল্লকপা শক্তি লৈবা সিনর্জী অমনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না পাংথোক্লবা মীৎয়েং শানবগী পুন্সী অসিগী মায় পাক্লবা ফোর্মুলা অসিগী অরোয়বা মশক অমসুং থৌওং ওইনা উৎপা ওইনা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি, “লিঙ্ক পুম্নমক অসি অমগা অমগা শম্নরকপা মতমদা, মদুগী মতুংদা রিজোলুসন অদু শোয়দনা মপুং ফাগনি।”
১২৫সুবা মপোক কুমওন অসি মায় পাকপগী উরোং খিনবা অদু পাঙথোক্লদুনা মহাক্না ইকায় খুম্ননা পুৱারি ওইরবা লুচিংবা অসিগী মফমদা মহাক্না লন্নাই ওইনা থম্মোই শেঙনা ইকায় খুম্নবা উৎখি। মহাক্না অথোইবা লৈবাক নিংবা মীওই অদুগী অৱাংবা থাক্কী লিগেসি অমসুং কত্থোকপশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎপা ৱারোল থমখি। শ্রী মোদীনা রিমার্ক তৌখি, “ঐহাক্না থৌরম অসিনা দোক্তর মুকর্জীবু খুরুমজরি অমদি ইকায় খুম্নবা উৎচরি।”
হৌজিক লৈরিবা লৈঙাক্কী ‘নেসন ফর্স্ত’কী ইথোসপু পুৱারি ওইরবা মীওইশিংবু অচুম্বা মওংদা শকখঙবগা শম্নহন্দুনা প্রধান মন্ত্রিনা মপোক কুমওন অসিদা কত্থোক্লদুনা চহি অনিগী হৌজিক চত্থরিবা জাতিগী কুম্মৈ অসিগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল পিখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি হৌখিবা জুলাই থাদা হৌখিবা শাংদোকখিবা নিংশিংবগী থৌরম অসিনা মীৎয়েং শানবা মীওই অসিগী লম্বি অসি ইন্দুনা চৎনবা অমসুং ইকায়খুম্নবা উৎনবা মপুং ওইনা মতম শাংনা হোৎনরকপা অদুফোংদোক্লি। শ্রী মোদীনা থোইদোক্না ফোংদোকখি, “নেসন ফর্স্তকি রিজোলুসন লৈবা সরকার অমা লৈরকপা মতমদা নেস্নেল হিরোশিংসু ফোংফম থোকপা ইকায় খুম্নবা অদু ফংই।”
প্রধান মন্ত্রিনা মতৌ করম্না বঙ্গালদা নৌনা শেমখিবা রাজ্য সরকার অসিনা নেস্নেল সেলেব্রেসনশিং অসিগী অথোইবা অদু মশক থোক্না হেনগৎহনখিবগে হায়বদু উবা ফংখি। মহাক্না মরুওইনা হন্দক্তা পছ্চিম বঙ্গা দিৱসকি মশক নাইবা ওর্গনাইজেসন অসিবু লমদম অসিগী ইনাক খুল্লবা পারী-পুরীগী ফজরবা নাৎ ওইনা সলাম তৌদুনা থাগৎখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “ঙসিগী থৌরম অসিসু কনাগুম্বা অমগী পারী-পুরীবু ইকায় খুম্নবা অদুগুম্লবা শরুক অমনি।”
মরুওইবা পুৱারি ওইরবা পারলিয়ামেন্তরি রেকোর্দশিংদা কুপ্না য়েংশিন্দুনা প্রধান মন্ত্রিনা ১৯৪৭তা থোকখিবা অকনবা থৌদোক অদু নিংশিংখি, মদুদা তৌখিবা থৌওংশিংনা জাতি অসিদগী বেঙ্গল পুম্ববু লৌথোক্নবা চৈথেং পিখি। মহাক্না ভারতকা লোয়ননা পরমেনেন্ত ইন্তিগ্রেসন শোয়দনা ফংহনবগীদমক্তা লুচিংবা অসিগী কল্লবা পোলিতিকেল রেজিস্তেন্স অমসুং মাস্তরক্লাশনা মীয়াম্বু শেম-শাদুনা লৈহনখিবগী ৱাখল্লোন অদুবু থাগৎখি। শ্রী মোদীনা নিংশিংখি, “দোক্তর মুকর্জীনা মমিং চৎলবা মওংদা হায়খিবগুম্না, সনাগী তুংলমচৎকি য়ুম্বী অসি জাতিগী অপুনবগী লম খক্তদা থম্বা য়াই।”
পুৱারিগী ওইবা লাংতক্নবা অসিবু মতম অসিগী জিওপোলিতিকেলগী শিংনবশিংগা শম্নহন্দুনা মহাক্না অসিগুম্বা অচৌবা রাজনিতিগী ওইবা ৱাখল্লোনগী লেংদবা রিজোনেসন অদু থোইদোক্না ফোংদোকখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি হৌখিবা মতমদা ওইরমখিবা ফীভমশিং মমায় চুম্বদা অনৌবা মতমগী ফীভম অসিদা মাংলোমদা চংশিন্নবগীদমক্তা মরুওইবা ৱাখল্লোন্দা পাঙ্গল হেনগৎহল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “ঐখোয়না ঙসিগী ফীভম অসি য়েংলুরগদি ঙসি ফাওবা অদুগুম্বা খোঞ্জেল অদুগী অচৌবা রাজনিতিগী ওইবা ৱাখল্লোন অদু ফাওরি।”
চপ চাবা নেস্নেল ইন্তিগ্রেসনগী লানফমদা ত্রাঞ্জিসন তৌরদুনা প্রধান মন্ত্রিনা লৈবাক অসিগী ঙমখৈগী মনুংনা দ্যুএল এদ্মীনিস্ত্রেতিব অমসুং সিম্বোলিক সিস্তেমশিং থম্বগী মায়োক্তা অকনবা পুৱারিগী ওইনা য়ানিংদবগী মতাংদা অকুপ্পা ৱারোল ফোঙদোকখি। মহাক্না গবর্নান্স অমসুং নেস্নেল আইদেন্তিতিদা অকনবা য়ুনিফোর্মীতিগী দিমান্দ তৌরিবা শক্তি লৈরবা লাইশোন অদু নিংশিংখি। শ্রী মোদীনা থোইদোক্না ফোংদোকখি মদুদি মহাক্না লৈবাক অসিনা সংবিধান অনি, প্রধান মন্ত্রি অনি অমসুং ফিরাল অনিগী ৱারি শানবা অদু য়াম্না কন্না য়ানিংদবা ফোংদোকখি।
লানফম অসিবু রাজনিতিগী ওইবা ৱাহন্থোক অমা ওইনা খক্তা নত্তনা মান্নবা হকশিংগীদমক য়াম্না লুবা কোল অমা ওইনা ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না অপুনবা থৌদাং অসিগীদমক্তা কশ্মিরদা অরোয়বা ওইনা কত্থোকখিবা অদু য়াম্না থৱাই য়াওনা য়াজখি। হৌজিক লৈরিবা এদ্মীনিস্ত্রেসন অসিনা আর্তিকল ৩৭০গী অথিংবশিং অসি মতম চুপ্পগী ওইনা লৌথোক্তুনা লিগেসি অসিবু মায় পাক্না ইকায় খুম্নবা উৎপা অসিদা মহাক্না য়াম্না চাওথোকচবা ফোঙদোকখি।
অপুনবা জাতি অমগী মীৎয়েংদা পাকথোক চাওথোকহন্দুনা প্রধান মন্ত্রিনা লমদম অসিগী খেন্নবা লৈতবা খুন্নাই অমগী মতাংদা ফোঙদোকখি, মফম অদুদা মান্ননা খুদোংচাবশিং অসি নোংপোক্তগী নোংচুপ ফাওবা অশোই-অঙাম য়াওদনা চৎলি। মহাক্না অচেৎপা ফ্রেমৱার্ক অমা আর্তিকুলেসন তৌখি মদুদা মীওই অমগী রাজ্যগী আইদেন্তিতিশিংনা পুন্না সেয়র তৌরবা তশেংবা তশেংবা লমচৎ অমগী মখাদা অপুনবা লৈবাক্কী পাঙ্গল অদু চেৎশিলহল্লি। শ্রী মোদীনা চেৎনা হায়খি, “মসি মহাক্না মহাক্কী পুন্সিগা লোয়ননা দিফাইন তৌখিবা অদুগুম্লবা জাতিগী মীৎয়েং অদুগী এক্সপেক্তেসন অমনি।”
চাং মান্নবা লিগেল লেন্দস্কেপ অসি রিএল তাইম ওইনা পাংথোকপা অসি নিংশিংলদুনা মহাক্না ইন্তিগ্রেতেদ গবরনান্স মোদেল অমদগী ফংলকপা পাক চাওরবা ​​ইন্সপিরেসন অদু থোইদোক্না ফোংদোকখি। মহাক্না জাতি অসিগী ফাওন্দেস্নেল দোকুমেন্ত অসি য়ুনিভর্সেল ওইনা এক্সেপসন য়াওদনা পানবা উবদা অপুনবগী ওইনা চাওথোকচবা অদুদা লুম্না ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা য়েংশিনখি, “ঙসি ভারতকি সংবিধান অসি লৈবাক শিনবা থুংনা মপূঙ ফানা চাওথোকচবা অমসুং মশক থোকপা মওংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি।”
এজুকেসনগী মরুওইবা দোমেন হোঙলক্লদুনা প্রধান মন্ত্রিনা কলকতা য়ুনিভর্সিতিগী খ্বাইদগী নহা ওইরিবা ভাইস-চাঞ্চেলর ওইনা ভিজনরি অসিগী অহানবা এদমীনিস্ত্রেতিবতা খ্বাইদগী হেন্না থবক পাংবা অদু অমুক হন্না পনখি। মহাক্না লোইলমগী ওইবা ৱাখল্লোন্দগী মপুং ওইনা নান্থোক্তুনা মহৈ-মশিংগী মফমশিংবু সুপ্নগী এদ্মীনিস্ত্রেতিব ওইবা অপনবশিংদগী লৈবাক অসিগী তুংলমচৎ শেম্বগী মতিঙ লৈবা ইঞ্জিনশিংদা ওন্থোক্নবা খন্দুনা হোৎনখিবা অদু থাগৎখি। শ্রী মোদীনাথোইদোক্না হায়খি, “জাতি শেমগৎপগী মরুওইবা অসি ইন্সতিত্যুসনশিং শেমগৎপদা লৈরি হায়বা মহাক্না য়াম্না নিংথিনা খঙখি।”
লোলগী ওইনা চাওথোকচবদা লুম্না লৌরদুনা মহাক্না লম-লমগী ওইবা ইশানা ইকাইখুম্নবা অদু অমুক্কা হন্না লৈহন্নবা লম-লমগী লোলশিংদা মহৈ-মশিং তম্নবগী পুৱারী ওইনা হোৎনবশিং অদুদা ফোংদোকখি। অচুম্বা জাতিগী থাজবা অসি ইখোয়গী থৱায় অমসুং ইরমগী লোলশিং অসিগা য়াম্না নক্না মরি লৈনহনগদবনি হায়বগী মরুওইবা থাজবা অদু মহাক্না অমুক হন্না ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা চেৎনা হায়খি, “মহাক্কী থাজবা অসি করিগুম্বা ভারতনা মশাদা থাজবা থম্বা লৈবাক অমা ওইহনবা তারবদি মসিগী মহৈ-মশিং অসি ভারতকি থৱাইগা শম্নহনগদবনি হায়বসিনি।”
পুৱারিগী ওইবা মহৈ-মশিংগী ফিলোজোফিশিংবু অনৌবা পোলিসিগা পুনশিন্নদুনা প্রধান মন্ত্রিনা অনৌবা এজুকেসন পোলিসিনা মফম অদুগী লোলশিংদা অকনবা মীৎয়েং থম্লিবা অদু চাওথোকচনা পনখি। মহাক্না হৌজিক লৈরিবা সিস্তেম অসিগী অহোংবা অসি মতম শাংনা চৎনরক্লবা নেস্নেল এসপিরেসন অমগী এদ্মীনিস্ত্রেতিব মপুং ফানা তৌবা ওইনা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি, “লম-লমগী লোলশিংদা দোক্তর মুকর্জীনা মংলমখিবা মংলান অদু ঐখোয়গী সরকারনা মপূঙ ফাহল্লে।”
নিংতম্বা ভারতকি অহানবা ইন্দস্ত্রি মন্ত্রিগী ইকোনোমিক ফোরসাইত অদু থিজিন্দুনা মহাক্না চিত্তরঞ্জন লোকোমোতিবা ৱর্ক্স, সিন্দ্রী ফর্তিলাইজর প্লান্ত, দামোদার ভেলি কোরপোরেসন অমসুং আই.এফ.সি.আই. গুম্বা মোনুমেন্তেল ওিবা এন্তিতীশিং লিংখৎখিবশিং অদু কেতলোগ তৌখি। মহাক্না ফাওন্দেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং অসিবু দিকেদ কয়াদগী জাতি অসিগী রেলৱে, এগ্রীকলচরেল, ইনর্জী, অমসুং ফাইনান্সিএল সেক্তরশিংদা মায় পাক্না পাঙ্গল কনখৎহনবগীদমক্তা থাগৎপা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “মহাক্না অসিগুম্বা নেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী য়ুম্ফম থোনখি মদুনা লাক্কদৌরিবা দিকেদ কয়াদা ভারতকি শেন্মীৎলোনগী পাঙ্গল ওইরকখি।”
চাওরবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং একাদেমিক প্রোজেক্তশিং অসিগী পান্দম অদু অমুক হন্না শেমদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রিনা মখোয় অসি কৈদৌঙৈদসু সুপ্নগী ফেক্তরি নত্রগা দিগ্রীগী মীল ওইনা য়েংখিদে হায়না ফোঙদোকখি। মদুগী মহুত্তা মহাক্না রিসর্চ লেবশিং অমসুং ইন্দস্ত্রিয়েল প্লান্তশিংনা লৈবাক্কী খুমাং চাউসিনবদা কত্থোক্লবা শেংলবা মফমশিং ওইনা থবক তৌবা য়াম্না লুবা ৱাখল্লোন অমা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা রিমার্ক তৌখি মদুদি মহাক্কীদমক্তদি মসি পুম্নমক অসি জাতি শেমগৎপগী মেদিতেতিব ওইবা সেন্তরশিংনি।
মসিগী অপুনবা চাউখৎনবগী ৱাখল্লোন অসিগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল পিরদুনা মহাক্না তেলেন্ত য়োকখৎপা, ইনোবেসন থৌগৎপা অমসুং শেন্মীৎলোন্দা ইশানা মীপান তাংদনা চপ চানা তৌবা ঙম্বা সিস্তেমশিংগী দিমান্দ অদু ফোঙদোকখি। মহাক্না লাওথোকখি মদুদি তুংগী মীরোলগীদমক শক্তি লৈবা লিগেসি অমা শেমগৎপগী অকক্নবা ৱাখল্লোন অসিনা জাতি অসি চাউখৎহন্নবগী অনৌবা মীৎয়েং অদু মখা তানা থৌগৎলি। শ্রী মোদীনা চেৎনা হায়খি, “মসিগী ৱাখল্লোন অসি ঙসিদি চাওখৎলবা ভারত অমগী ইন্সপিরেসন্নি।”
নহা ওইরিবা মীরোলগী মায়কৈদা শক্তি লৈরবা থবক পায়খৎনবা অমদা লমজিংলদুনা প্রধান মন্ত্রিনা মখোয়দা অপুনবা জাতি অমগীদমক পুৱারি ওইরবা লানফম অসি খ্বাইদগী ফবা লৈবাক ওইহন্নবগীদমক্তা অনৌবা ক্রুসেদ অমদা ৱাংখৎহন্নবা তকশিনখি। মহাক্না নহাশিংবু মপূঙ ফানা মশানা মশাবু থাজজবা ঙম্নবগী অচৌবা থৌদাং অসি পুন্না লৌনবা চেলেঞ্জ তৌখি। শ্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি, “ঐখোয়না পুন্না বিকসিত ভারত অমগী রিজোলুসন অদু মপূঙ ফাহনগদবনি।”
মহাক্কী ৱারোল অদু পুৱারিগী ওইবা য়াম্না লুবা পাওতাক অমগা লোয়ননা লোয়শিনখি, মহাক্না থৌরম খুদিংমক মপূঙ ফানা মীৎয়েং থমদুনা, কত্থোকপা অমসুং লোয়শিন্নবা ৱাশক অমগা লোয়ননা য়েংনবা তকশিনখি। মহাক্না শরুক য়ারিবশিং পুম্নমক্তা মখোয়গী তুংগী হোৎনরিবশিংগীদমক মহাক্কী থম্মোই শেঙনা পামজবা ফোঙদোক্লদুনা ভর্চুএল এঙ্গেজমেন্ত অসি লোয়শিনখি। শ্রী মোদীনা চেৎনা হায়খি, “অদোম্না করিগুম্বা থবক অমা তৌবা হৌরবসু মপূঙ ফানা লুনা তৌবিয়ু অমসুং মপূঙ ফাদনা থমগনু।”

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses 125th Janma Jayanti of Dr. Syama Prasad Mookerjee
We pay homage to a great son of India whose unwavering commitment to national unity continues to inspire generations: PM
When there is a government with the resolution of Nation First, then national heroes also get due respect: PM
Dr. Mookerjee fiercely opposed the talk of two constitutions, two prime ministers, and two flags in the country: PM
He understood very well that the essence of nation-building is in the building of institutions : PM
Dr. Mookerjee laid the foundation for such national institutions which became India's economic strength for decades to come: PM
06 JUL 2026 8:14PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today addressed a gathering via a video message on the 125th Janma Jayanti of Dr. Syama Prasad Mookerjee. Explaining his physical absence due to a pre-scheduled travel itinerary, he emphasized the remarkable power of digital connectivity in bridging geographical divides for this momentous occasion. "With the help of technology, I am joining you in this historic program," remarked Shri Modi.
Highlighting the profound historical significance of the day for the entire nation and specifically for West Bengal, he led the gathering in paying heartfelt homage to one of its most illustrious sons. He painted a vivid picture of a devoted patriot whose entire existence was dedicated to preserving the nation's core integrity. "Today the land of the country is reverently remembering a visionary dedicated to the integrity of India," observed Shri Modi.
Reflecting on the enduring legacy of the revered leader, the Prime Minister noted how the foundational thoughts planted decades ago are now visibly blossoming across the societal and political landscape. He credited this robust ideological framework with playing an indispensable role in charting the course for the nation's contemporary progress. "Today we are praising the seed of that idea which is playing a major role in giving direction to modern India," affirmed Shri Modi.
Outlining the essential ingredients for achieving monumental national goals, he described a powerful synergy where grounded intellectual strength, pure intentions, and absolute dedication seamlessly converge. He presented the celebrated visionary’s life as the ultimate embodiment and practical demonstration of this successful formula. "When all these links connect with each other, then the fulfillment of the resolution is certain," asserted Shri Modi.
Marking the milestone 125th birth anniversary, he respectfully offered his deep personal veneration to the historic leader. He paused the address to solemnly honor the towering legacy and sacrifices of the great patriot. "I bow down to Dr. Mookerjee on this occasion and offer my tributes," remarked Shri Modi.
Connecting the current administration’s 'Nation First' ethos with the rightful recognition of historical figures, the Prime Minister detailed the ongoing two-year national festival dedicated to this anniversary. He explained that this extended commemoration, which began last July, represents a concerted, long-term effort to follow and honor the visionary's path. "When there is a government with the resolution of Nation First, then national heroes also get due respect," noted Shri Modi.
The Prime Minister observed how the newly formed state government in Bengal has significantly amplified the grandeur of these national celebrations. He specifically praised the recent majestic organization of Paschim Banga Divas as a beautiful, culturally resonant salute to the region's rich heritage. "Today's program is also a part of that same respect for one's heritage," observed Shri Modi.
Delving into crucial historical parliamentary records, the Prime Minister recounted the intense crisis of 1947 when conspiracies threatened to sever the entirety of Bengal from the nation. He praised the leader's rock-solid political resistance and masterclass in shaping public opinion to definitively secure the state's permanent integration with India. “As Dr. Mookerjee famously stated, the foundation of a golden future can be laid only on the ground of national unity,” recalled Shri Modi.
Connecting this historical defiance to contemporary geopolitical challenges, he noted the enduring resonance of such massive political willpower. He emphasized that reflecting on those past circumstances provides vital ideological strength for navigating the modern landscape. "We feel the massive political willpower of that roar even today when we look at today's circumstances," observed Shri Modi.
Transitioning to the fight for absolute national integration, the Prime Minister detailed the fierce historical opposition against maintaining dual administrative and symbolic systems within the country's borders. He recalled the powerful rallying mantra demanding strict uniformity in governance and national identity. "He fiercely opposed the talk of two constitutions, two prime ministers, and two flags in the country," noted Shri Modi.
Portraying this struggle not merely as a political slogan but as a profound call for equal rights, he solemnly acknowledged the ultimate sacrifice made in Kashmir for this unifying cause. He expressed immense pride that the current administration successfully honored this legacy by permanently dismantling the barriers of Article 370. "Today our government is proud that by bringing down that wall, we have fulfilled Dr. Mookerjee's dream," asserted Shri Modi.
Expanding on the vision of a unified nation, the Prime Minister described a seamless society devoid of regional divides, where equal opportunities stretch flawlessly from East to West. He articulated a robust framework where individual state identities collectively fortify the overarching national strength under a single shared destiny. "This is an extension of that same national vision which he defined with his life," affirmed Shri Modi.
Celebrating the realization of this uniform legal landscape, he noted the widespread inspiration derived from an integrated governance model. He highlighted the collective pride in seeing the nation's foundational document applied universally without exception. "Today the Constitution of India is implemented with full pride and glory throughout the country," observed Shri Modi.
Shifting to the critical domain of education, the Prime Minister recounted the visionary's early administrative brilliance as the youngest Vice-Chancellor of Calcutta University. He praised the deliberate effort to transform academic spaces from mere administrative hurdles into active engines of national future-building, completely breaking free from colonial mindsets. "He understood very well that the essence of nation-building is in the building of institutions," noted Shri Modi.
Focusing on linguistic pride, he highlighted the historical push to restore regional self-respect through vernacular instruction. He reiterated the core belief that authentic national confidence must be deeply intertwined with the indigenous soul and its native languages. "His belief was that if India has to become a self-confident nation, its education must be connected to the Indian soul," affirmed Shri Modi.
Bridging historical educational philosophies with modern policy, the Prime Minister proudly pointed to the New Education Policy's strong emphasis on local languages. He presented this current systemic overhaul as the ultimate administrative fulfillment of a long-held national aspiration. "The dream that Dr. Mookerjee saw that regarding local languages, our government has fulfilled it," asserted Shri Modi.
Exploring the economic foresight of independent India's first Industry Minister, he cataloged the establishment of monumental entities like Chittaranjan Locomotive Works, Sindri Fertilizer Plant, Damodar Valley Corporation, and IFCI. He credited these foundational institutions with successfully powering the nation's railway, agricultural, energy, and financial sectors for decades. "He laid the foundation for such national institutions which became India's economic strength for decades to come," observed Shri Modi.
Reframing the purpose of these sprawling infrastructural and academic projects, the Prime Minister explained they were never viewed as mere factories or degree mills. Instead, he described a profound philosophy where research labs and industrial plants function as sacred spaces dedicated to national progress. "For him, all these were the meditative centers of nation-building," remarked Shri Modi.
Detailing this comprehensive developmental ideology, he highlighted the demand for systems that nurture talent, spur innovation, and cement absolute economic self-reliance. He declared that this exact spirit of building an empowered legacy for future generations continues to drive the modern vision of national advancement. "This very spirit is the inspiration for a developed India today," affirmed Shri Modi.
Directing a powerful call to action toward the younger generation, the Prime Minister urged them to elevate the historical fight for a unified nation into a modern crusade for supreme national excellence. He challenged the youth to collectively shoulder the massive responsibility of achieving complete self-reliance. "We have to collectively fulfill the resolution of a Developed India," asserted Shri Modi.
Concluding his address with a profound piece of historical advice, he urged the audience to approach every task with absolute seriousness, dedication, and a commitment to completion. He wrapped up the virtual engagement by extending his warmest wishes to all participants for their future endeavors. "Whatever work you start, do it with full seriousness and do not leave it incomplete," affirmed Shri Modi.