প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ড° শ্য্যামাপ্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ ১২৫ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে সম্বোধন কৰে
আমি ভাৰতৰ এগৰাকী মহান পুত্ৰৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি অৰ্পণ কৰিছো, যাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় একতাৰ প্ৰতি থকা অদম্য প্ৰতিশ্ৰুতিয়ে প্ৰতিটো প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰি আহিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
যেতিয়া ‘ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম’ সংকল্পৰে পৰিচালিত চৰকাৰ থাকে, তেতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় নায়কসকলেও উচিত সন্মান লাভ কৰে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ড° মুখাৰ্জীয়ে দেশত দুখন সংবিধান, দুজন প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু দুখন পতাকাৰ ধাৰণাৰ তীব্ৰ বিৰোধিতা কৰিছিল: প্ৰধানমন্ত্ৰী
তেওঁ বৰ ভালদৰে বুজি পাইছিল যে প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ নিৰ্মাণৰ মাজতেই ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ মূল সাৰমৰ্ম নিহিত হৈ থাকে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ড° মুখাৰ্জীয়ে এনে কিছুমান ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল, যিসমূহ অনাগত দশকবোৰৰ বাবে ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি হৈ পৰিছিল: প্ৰধানমন্ত্ৰী
06 JUL 2026 8:14PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ড° শ্য্যামাপ্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ ১২৫ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে এটা ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ জৰিয়তে এক সমাৱেশক সম্বোধন কৰে। পূৰ্ব-নিৰ্ধাৰিত ভ্ৰমণসূচীৰ বাবে সোশৰীৰে উপস্থিত থাকিব নোৱাৰাৰ কাৰণ বাখ্যা কৰি তেওঁ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষণত ভৌগোলিক দূৰত্ব দূৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ডিজিটেল সংযোগৰ ব্যতিক্ৰমী শক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে, "প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত মই এই ঐতিহাসিক কাৰ্যসূচীত আপোনালোকৰ সৈতে জড়িত হৈছোঁ।"
সমগ্ৰ দেশৰ বাবে আৰু বিশেষকৈ পশ্চিমবংগৰ বাবে এই দিনটোৰ গভীৰ ঐতিহাসিক গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰি, তেওঁ এই ভূমিৰ অন্যতম সুপুত্ৰৰ প্ৰতি গভীৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি অৰ্পণ কৰিবলৈ সমাৱেশটোক আহ্বান জনায়। তেওঁ এজন এনে সমৰ্পিত দেশপ্ৰেমিকৰ সজীৱ চিত্ৰণ দাঙি ধৰে, যাৰ সমগ্ৰ জীৱন দেশৰ মূল অখণ্ডতা ৰক্ষাৰ বাবে উৎসৰ্গিত আছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "আজি দেশমাতৃয়ে ভাৰতৰ অখণ্ডতাৰ বাবে উৎসৰ্গিত এগৰাকী দূৰদৰ্শী নেতাক শ্ৰদ্ধাৰে স্মৰণ কৰিছে।"
শ্ৰদ্ধাৰ নেতাগৰাকীৰ চিৰস্থায়ী উত্তৰাধিকাৰৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেবাদশক পূৰ্বে ৰোপণ কৰা মৌলিক চিন্তাধাৰাসমূহ এতিয়া সামাজিক আৰু ৰাজনৈতিক ক্ষেত্ৰত স্পষ্টভাৱে প্ৰতিফলিত হৈছে। তেওঁ এই শক্তিশালী মতাদৰ্শগত গাঁথনিক দেশৰ সমসাময়িক প্ৰগতিৰ পথ নিৰ্ধাৰণ কৰাত এক অপৰিহাৰ্য ভূমিকা পালন কৰাৰ কৃতিত্ব দিয়ে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, "আজি আমি সেই ভাৱধাৰাৰ বীজটোক প্ৰশংসা কৰিছোঁ, যিয়ে আধুনিক ভাৰতক দিশ নিৰ্দেশনা দিয়াত এক মুখ্য ভূমিকা পালন কৰিছে।"
বৃহৎ ৰাষ্ট্ৰীয় লক্ষ্যসমূহ উপনীত হোৱাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় উপাদানসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি, তেওঁ এক শক্তিশালী সন্মিলিত শক্তিৰ বৰ্ণনা কৰে য’ত মাৰ্জিত বৌদ্ধিক শক্তি, পবিত্ৰ উদ্দেশ্য আৰু পূৰ্ণ উৎসৰ্গাৰ সুন্দৰ সমন্বয় ঘটে। তেওঁ এই প্ৰথিতযশা দূৰদৰ্শীগৰাকীৰ জীৱনক এই সফলতাৰ শক্তিশালী প্ৰতিমূৰ্তি আৰু ব্যৱহাৰিক প্ৰদৰ্শন হিচাপে দাঙি ধৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "যেতিয়া এই সকলোবোৰ বিষয় ইটোৱে সিটোৰ সৈতে সংযোজিত হয়, তেতিয়া সংকল্পৰ সিদ্ধি নিশ্চিত হৈ পৰে।"
১২৫ সংখ্যক ঐতিহাসিক জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে তেওঁ শ্ৰদ্ধাৰে এই মহান নেতাগৰাকীলৈ গভীৰ ভক্তি-অৰ্ঘ্য নিবেদন কৰে। তেওঁ দেশপ্ৰেমিকগৰাকীৰ বিশাল উত্তৰাধিকাৰ আৰু ত্যাগক সন্মান জনাবলৈ ভাষণৰ মাজতে কিছুসময় বিৰতিও লয়। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে, "এই ক্ষণত মই ড° মুখাৰ্জীক প্ৰণাম জনাইছোঁ আৰু মোৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি অৰ্পণ কৰিছোঁ।"
বৰ্তমান চৰকাৰৰ ‘ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম’ আদৰ্শক ঐতিহাসিক ব্যক্তিত্বৰ অধিকাৰীসকলৰ প্ৰাপ্য স্বীকৃতিৰ সৈতে সংযোগ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই জয়ন্তী উপলক্ষে চলি থকা দুবছৰীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় উৎসৱৰ সবিশেষ বৰ্ণনা কৰে। তেওঁ বাখ্যা কৰে যে যোৱা জুলাই মাহৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা এই দীৰ্ঘদিনীয়া উদযাপন সমাৰোহে এই দূৰদৰ্শী নেতাগৰাকীৰ পথ অনুসৰণ কৰা আৰু তেওঁক সন্মান জনোৱাৰ এক সন্মিলিত, দীৰ্ঘম্যাদী প্ৰচেষ্টাক প্ৰতিফলিত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "যেতিয়া ‘ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম’ সংকল্পৰে পৰিচালিত চৰকাৰ থাকে, তেতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় নায়কসকলেও উচিত সন্মান লাভ কৰে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বংগত নতুনকৈ গঠিত ৰাজ্য চৰকাৰখনে এই ৰাষ্ট্ৰীয় উদযাপনৰ আড়ম্বৰতাক দুগুণে বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ বিশেষকৈ শেহতীয়াকৈ অনুষ্ঠিত হোৱা ‘পশ্চিম বংগ দিৱস’ৰ ৰাজকীয় আয়োজনক অঞ্চলটোৰ চহকী ঐতিহ্যৰ প্ৰতি এক সুন্দৰ, সাংস্কৃতিক অভিবাদন হিচাপে প্ৰশংসা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "আজিৰ কাৰ্যসূচীও নিজৰ ঐতিহ্যৰ প্ৰতি থকা সেই একেই সন্মানৰ এটা অংশ।"
সংসদৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ঐতিহাসিক নথিপত্ৰসমূহৰ গভীৰতালৈ গৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৯৪৭ চনৰ সেই তীব্ৰ সংকটকালৰ কথা সোঁৱৰণ কৰে, যেতিয়া বিভিন্ন ষড়যন্ত্ৰই সমগ্ৰ বংগক দেশৰ পৰা বিচ্ছিন্ন কৰাৰ ভাবুকি কঢ়িয়াই আনিছিল। ৰাজ্যখনক ভাৰতৰ সৈতে স্থায়ীভাৱে একত্ৰিত কৰাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবে তেওঁ সেই নেতাগৰাকীৰ সুদৃঢ় ৰাজনৈতিক প্ৰতিৰোধ আৰু জনমত গঠনৰ অসাধাৰণ দক্ষতাক প্ৰশংসা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে সোঁৱৰণ কৰি কয়, “ড° মুখাৰ্জীয়ে কৈ যোৱা সেই বিখ্যাত উক্তিৰ দৰেই—এক সোণালী ভৱিষ্যতৰ ভেটি কেৱল ৰাষ্ট্ৰীয় একতাৰ ভূমিতহে স্থাপন কৰিব পৰা যায়।”
এই ঐতিহাসিক প্ৰতিৰোধক সমসাময়িক ভূ-ৰাজনৈতিক প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে সংযোগ কৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এনে বিশাল ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তিৰ প্ৰতিধ্বনি আজিও চিৰস্থায়ী হৈ আছে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে অতীতৰ সেই পৰিস্থিতিসমূহৰ পৰ্যালোচনাই আধুনিক প্ৰেক্ষাপটত আগবাঢ়ি যাবলৈ এক অপৰিহাৰ্য বিচাৰ ধাৰাক শক্তি প্ৰদান কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "আজিৰ পৰিস্থিতিলৈ চালে আমি সেই গৰ্জনৰ বিশাল ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তি আজিও অনুভৱ কৰিব পাৰোঁ।"
পূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰীয় একত্ৰীকৰণৰ সংগ্ৰামৰ দিশলৈ গতি কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ সীমাৰ ভিতৰত দুটা প্ৰশাসনিক আৰু প্ৰতীকী ব্যৱস্থা বাহাল ৰখাৰ বিৰুদ্ধে কৰা তীব্ৰ ঐতিহাসিক বিৰোধিতাৰ সবিশেষ বৰ্ণনা কৰে। তেওঁ শাসন ব্যৱস্থা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিচয়ৰ ক্ষেত্ৰত কঠোৰ একতাৰ দাবী কৰা সেই শক্তিশালী মূল মন্ত্ৰটোৰো সোঁৱৰণ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে, "তেওঁ দেশত দুখন সংবিধান, দুজন প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু দুখন পতাকাৰ ধাৰণাৰ তীব্ৰ বিৰোধিতা কৰিছিল।"
এই সংগ্ৰামক কেৱল এখন ৰাজনৈতিক শ্ল’গান হিচাপে নহয়, বৰঞ্চ সমান অধিকাৰৰ বাবে এক গভীৰ আহ্বান হিচাপে চিত্ৰিত কৰি, তেওঁ এই একত্ৰীকৰণৰ লক্ষ্যৰে কাশ্মীৰত কৰা চৰম ত্যাগক শ্ৰদ্ধাৰে স্বীকাৰ কৰে। তেওঁ গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰি কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে অনুচ্ছেদ ৩৭০ ৰ প্ৰাচীৰখন স্থায়ীভাৱে উৎখাত কৰি এই উত্তৰাধিকাৰক সফলভাৱে সন্মান জনাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, "আজি আমাৰ চৰকাৰে গৌৰৱ অনুভৱ কৰে যে সেই প্ৰাচীৰখন ভাঙি আমি ড° মুখাৰ্জীৰ সপোন পূৰণ কৰিলোঁ।"
একত্ৰিত ৰাষ্ট্ৰৰ দৃষ্টিভংগীক আৰু অধিক বহলাই বাখ্যা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঞ্চলিক বিভাজনমুক্ত এক সুষম সমাজৰ বৰ্ণনা কৰে, য’ত পূবৰ পৰা পশ্চিমলৈকে সমান সুযোগসমূহ সুন্দৰভাৱে প্ৰসাৰিত হৈছে। তেওঁ এক শক্তিশালী গাঁথনিৰ কথা ব্যক্ত কৰে য’ত এক উমৈহতীয়া লক্ষ্যৰ অধীনত সুকীয়া ৰাজ্যিক পৰিচয়সমূহে সামূহিকভাৱে সামগ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰীয় শক্তিক শক্তিশালী কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে, "এয়া হৈছে সেই একেই ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগীৰ সম্প্ৰসাৰণ, যাক তেওঁ নিজৰ জীৱনেৰে সংজ্ঞায়িত কৰি থৈ গৈছিল।"
এই একমুখী আইনী পৰিৱেশৰ বাস্তৱায়িত ৰূপটোক উদযাপন কৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এক একত্ৰিত শাসন আৰ্হিৰ পৰা ব্যাপক অনুপ্ৰেৰণা লাভ কৰা গৈছে। তেওঁ কোনো ব্যতিক্ৰম নোহোৱাকৈ দেশৰ মৌলিক নথিখন (সংবিধান) সৰ্বত্ৰ প্ৰয়োগ হোৱা প্ৰত্যক্ষ কৰি লাভ কৰা সামূহিক গৌৰৱৰ কথা আলোকপাত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "আজি সমগ্ৰ দেশতে ভাৰতৰ সংবিধান সম্পূৰ্ণ গৌৰৱ আৰু মৰ্যাদাৰে কাৰ্যকৰী হৈছে।"
শিক্ষাৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰখনৰ দিশলৈ গতি কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কলিকতা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ আটাইতকৈ কম বয়সীয়া উপাচাৰ্য হিচাপে এই দূৰদৰ্শী নেতাগৰাকীৰ প্ৰাৰম্ভিক প্ৰশাসনিক পাৰদৰ্শিতাৰ কথা স্মৰণ কৰে। ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ পৰা সম্পূৰ্ণৰূপে মুক্ত হৈ শৈক্ষিক ক্ষেত্ৰসমূহক কেৱল প্ৰশাসনিক হেঙাৰ কৰি ৰখাৰ পৰিৱৰ্তে ৰাষ্ট্ৰীয় ভৱিষ্যত নিৰ্মাণৰ সক্ৰিয় চালিকা শক্তিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বাবে কৰা সুচিন্তিত প্ৰচেষ্টাক তেওঁ প্ৰশংসা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে, "তেওঁ বৰ ভালদৰে বুজি পাইছিল যে প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ নিৰ্মাণৰ মাজতেই ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ মূল সাৰমৰ্ম নিহিত হৈ থাকে।"
ভাষিক গৌৰৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ মাতৃভাষাৰ শিক্ষাৰ জৰিয়তে আঞ্চলিক আত্মসন্মান ঘূৰাই অনাৰ ঐতিহাসিক প্ৰচেষ্টাৰ কথা আলোকপাত কৰে। তেওঁ এই মূল বিশ্বাসটোক পুনৰ দোহাৰে যে প্ৰকৃত ৰাষ্ট্ৰীয় আত্মবিশ্বাস থলুৱা সত্ত্বা আৰু ইয়াৰ থলুৱা ভাষাসমূহৰ সৈতে গভীৰভাৱে সাঙোৰ খাই থাকিব লাগিব। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, "তেওঁৰ বিশ্বাস আছিল যে ভাৰত যদি এখন আত্মবিশ্বাসী ৰাষ্ট্ৰ হ’ব লাগে, তেন্তে ইয়াৰ শিক্ষা ভাৰতীয় আত্মাৰ সৈতে সংযোজিত হ’বই লাগিব।"
অতীতৰ শিক্ষাদৰ্শনক আধুনিক নীতিৰ সৈতে সংযোগ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গৌৰৱেৰে নতুন শিক্ষানীতিত স্থানীয় ভাষাসমূহৰ ওপৰত দিয়া বিশেষ গুৰুত্বৰ কথা আঙুলিয়াই দিয়ে। তেওঁ বৰ্তমানৰ এই প্ৰণালীবদ্ধ সংস্কাৰক দীৰ্ঘদিনীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় আকাংক্ষাৰ এক চৰম প্ৰশাসনিক পূৰণ হিচাপে দাঙি ধৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "স্থানীয় ভাষাসমূহক লৈ ড° মুখাৰ্জীয়ে যি সপোন দেখিছিল, আমাৰ চৰকাৰে তাক বাস্তৱায়িত কৰিছে।"
স্বাধীন ভাৰতৰ প্ৰথমগৰাকী উদ্যোগ মন্ত্ৰীৰ অৰ্থনৈতিক দূৰদৰ্শিতাক অন্বেষণ কৰি, তেওঁ চিত্তৰঞ্জন লোক’ম’টিভ ৱৰ্কছ (Chittaranjan Locomotive Works), ছিন্দ্ৰী সাৰ কাৰখানা (Sindri Fertilizer Plant), দামোদৰ ভেলী কৰ্প’ৰেশ্যন (Damodar Valley Corporation) আৰু আইএফচিআই (IFCI) ৰ দৰে বৃহৎ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ তালিকা দাঙি ধৰে। তেওঁ এই ভেটিস্বৰূপ প্ৰতিষ্ঠানসমূহক অনাগত দশকবোৰৰ বাবে দেশৰ ৰে’লৱে, কৃষি, শক্তি আৰু বিত্তীয় খণ্ডক সফলতাৰে শক্তি প্ৰদান কৰাৰ কৃতিত্ব দিয়ে। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে, "তেওঁ এনে কিছুমান ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠানৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল, যিসমূহ অনাগত দশকবোৰৰ বাবে ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক শক্তি হৈ পৰিছিল।"
এই বিশাল আন্তঃগাঁথনিমূলক আৰু শৈক্ষিক প্ৰকল্পসমূহৰ উদ্দেশ্যক এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাখ্যা কৰে যে এইসমূহক কেতিয়াও কেৱল কাৰখানা বা ডিগ্ৰী প্ৰদান কৰা প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে চোৱা হোৱা নাছিল। ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে, তেওঁ এক গভীৰ দৰ্শনৰ বৰ্ণনা কৰে য’ত গৱেষণাগাৰ আৰু উদ্যোগিক প্ৰকল্পসমূহে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰগতিৰ বাবে উৎসৰ্গিত পবিত্ৰ স্থান হিচাপে কাম কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "তেওঁৰ বাবে এই সকলোবোৰ আছিল ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ সাধনা কেন্দ্ৰ।"
এই সামগ্ৰিক উন্নয়নমূলক ভাৱধাৰাৰ সবিশেষ উল্লেখ কৰি, তেওঁ প্ৰতিভা বিকাশ কৰা, উদ্ভাৱনক ত্বৰান্বিত কৰা আৰু পূৰ্ণ অৰ্থনৈতিক আত্মনিৰ্ভৰশীলতাক সুদৃঢ় কৰা প্ৰণালীৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে অনাগত প্ৰজন্মৰ বাবে এক সবল উত্তৰাধিকাৰ গঢ়ি তোলাৰ এই নিখুঁত ভাৱধাৰাই ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰগতিৰ আধুনিক দৃষ্টিভংগীক ধাৰাবাহিকভাৱে পৰিচালিত কৰি আহিছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, "এই ভাৱধাৰাই হৈছে আজিৰ উন্নত ভাৰতৰ প্ৰেৰণা।"
যুৱ প্ৰজন্মলৈ এক শক্তিশালী আহ্বান জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকক একত্ৰিত ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে কৰা ঐতিহাসিক সংগ্ৰামখনক সৰ্বোচ্চ ৰাষ্ট্ৰীয় উৎকৃষ্টতাৰ এক আধুনিক আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ যুৱক-যুৱতীসকলক পূৰ্ণ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা অৰ্জনৰ বাবে সামূহিকভাৱে বৃহৎ দায়িত্ব কান্ধত ল’বলৈ প্ৰত্যাহ্বান জনায়। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, "আমি সকলোৱে মিলি এখন উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প পূৰণ কৰিব লাগিব।"
ভাষণৰ অন্তত এক গভীৰ ঐতিহাসিক পৰামৰ্শ আগবঢ়াই তেওঁ দৰ্শকসকলক প্ৰতিটো কাম সম্পূৰ্ণ গুৰুত্ব, উৎসৰ্গা আৰু সমাপ্ত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰে কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ ভৱিষ্যতৰ প্ৰচেষ্টাসমূহৰ বাবে সকলো অংশগ্ৰহণকাৰী লৈ আন্তৰিক শুভকামনা জ্ঞাপন কৰি এই ভাৰ্চুৱেল কাৰ্যসূচীৰ সামৰণি মাৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, "আপোনালোকে যিয়েই কাম আৰম্ভ নকৰক কিয়, তাক সম্পূৰ্ণ গুৰুত্বসহকাৰে কৰিব আৰু অসম্পূৰ্ণকৈ এৰি থৈ নাযাব।"
On the 125th Jayanti of Dr. Syama Prasad Mookerjee, we pay homage to a great son of India whose unwavering commitment to national unity continues to inspire generations. https://t.co/ORn3zk75Pg
— Narendra Modi (@narendramodi) July 6, 2026

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses 125th Janma Jayanti of Dr. Syama Prasad Mookerjee
We pay homage to a great son of India whose unwavering commitment to national unity continues to inspire generations: PM
When there is a government with the resolution of Nation First, then national heroes also get due respect: PM
Dr. Mookerjee fiercely opposed the talk of two constitutions, two prime ministers, and two flags in the country: PM
He understood very well that the essence of nation-building is in the building of institutions : PM
Dr. Mookerjee laid the foundation for such national institutions which became India's economic strength for decades to come: PM
06 JUL 2026 8:14PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today addressed a gathering via a video message on the 125th Janma Jayanti of Dr. Syama Prasad Mookerjee. Explaining his physical absence due to a pre-scheduled travel itinerary, he emphasized the remarkable power of digital connectivity in bridging geographical divides for this momentous occasion. "With the help of technology, I am joining you in this historic program," remarked Shri Modi.
Highlighting the profound historical significance of the day for the entire nation and specifically for West Bengal, he led the gathering in paying heartfelt homage to one of its most illustrious sons. He painted a vivid picture of a devoted patriot whose entire existence was dedicated to preserving the nation's core integrity. "Today the land of the country is reverently remembering a visionary dedicated to the integrity of India," observed Shri Modi.
Reflecting on the enduring legacy of the revered leader, the Prime Minister noted how the foundational thoughts planted decades ago are now visibly blossoming across the societal and political landscape. He credited this robust ideological framework with playing an indispensable role in charting the course for the nation's contemporary progress. "Today we are praising the seed of that idea which is playing a major role in giving direction to modern India," affirmed Shri Modi.
Outlining the essential ingredients for achieving monumental national goals, he described a powerful synergy where grounded intellectual strength, pure intentions, and absolute dedication seamlessly converge. He presented the celebrated visionary’s life as the ultimate embodiment and practical demonstration of this successful formula. "When all these links connect with each other, then the fulfillment of the resolution is certain," asserted Shri Modi.
Marking the milestone 125th birth anniversary, he respectfully offered his deep personal veneration to the historic leader. He paused the address to solemnly honor the towering legacy and sacrifices of the great patriot. "I bow down to Dr. Mookerjee on this occasion and offer my tributes," remarked Shri Modi.
Connecting the current administration’s 'Nation First' ethos with the rightful recognition of historical figures, the Prime Minister detailed the ongoing two-year national festival dedicated to this anniversary. He explained that this extended commemoration, which began last July, represents a concerted, long-term effort to follow and honor the visionary's path. "When there is a government with the resolution of Nation First, then national heroes also get due respect," noted Shri Modi.
The Prime Minister observed how the newly formed state government in Bengal has significantly amplified the grandeur of these national celebrations. He specifically praised the recent majestic organization of Paschim Banga Divas as a beautiful, culturally resonant salute to the region's rich heritage. "Today's program is also a part of that same respect for one's heritage," observed Shri Modi.
Delving into crucial historical parliamentary records, the Prime Minister recounted the intense crisis of 1947 when conspiracies threatened to sever the entirety of Bengal from the nation. He praised the leader's rock-solid political resistance and masterclass in shaping public opinion to definitively secure the state's permanent integration with India. “As Dr. Mookerjee famously stated, the foundation of a golden future can be laid only on the ground of national unity,” recalled Shri Modi.
Connecting this historical defiance to contemporary geopolitical challenges, he noted the enduring resonance of such massive political willpower. He emphasized that reflecting on those past circumstances provides vital ideological strength for navigating the modern landscape. "We feel the massive political willpower of that roar even today when we look at today's circumstances," observed Shri Modi.
Transitioning to the fight for absolute national integration, the Prime Minister detailed the fierce historical opposition against maintaining dual administrative and symbolic systems within the country's borders. He recalled the powerful rallying mantra demanding strict uniformity in governance and national identity. "He fiercely opposed the talk of two constitutions, two prime ministers, and two flags in the country," noted Shri Modi.
Portraying this struggle not merely as a political slogan but as a profound call for equal rights, he solemnly acknowledged the ultimate sacrifice made in Kashmir for this unifying cause. He expressed immense pride that the current administration successfully honored this legacy by permanently dismantling the barriers of Article 370. "Today our government is proud that by bringing down that wall, we have fulfilled Dr. Mookerjee's dream," asserted Shri Modi.
Expanding on the vision of a unified nation, the Prime Minister described a seamless society devoid of regional divides, where equal opportunities stretch flawlessly from East to West. He articulated a robust framework where individual state identities collectively fortify the overarching national strength under a single shared destiny. "This is an extension of that same national vision which he defined with his life," affirmed Shri Modi.
Celebrating the realization of this uniform legal landscape, he noted the widespread inspiration derived from an integrated governance model. He highlighted the collective pride in seeing the nation's foundational document applied universally without exception. "Today the Constitution of India is implemented with full pride and glory throughout the country," observed Shri Modi.
Shifting to the critical domain of education, the Prime Minister recounted the visionary's early administrative brilliance as the youngest Vice-Chancellor of Calcutta University. He praised the deliberate effort to transform academic spaces from mere administrative hurdles into active engines of national future-building, completely breaking free from colonial mindsets. "He understood very well that the essence of nation-building is in the building of institutions," noted Shri Modi.
Focusing on linguistic pride, he highlighted the historical push to restore regional self-respect through vernacular instruction. He reiterated the core belief that authentic national confidence must be deeply intertwined with the indigenous soul and its native languages. "His belief was that if India has to become a self-confident nation, its education must be connected to the Indian soul," affirmed Shri Modi.
Bridging historical educational philosophies with modern policy, the Prime Minister proudly pointed to the New Education Policy's strong emphasis on local languages. He presented this current systemic overhaul as the ultimate administrative fulfillment of a long-held national aspiration. "The dream that Dr. Mookerjee saw that regarding local languages, our government has fulfilled it," asserted Shri Modi.
Exploring the economic foresight of independent India's first Industry Minister, he cataloged the establishment of monumental entities like Chittaranjan Locomotive Works, Sindri Fertilizer Plant, Damodar Valley Corporation, and IFCI. He credited these foundational institutions with successfully powering the nation's railway, agricultural, energy, and financial sectors for decades. "He laid the foundation for such national institutions which became India's economic strength for decades to come," observed Shri Modi.
Reframing the purpose of these sprawling infrastructural and academic projects, the Prime Minister explained they were never viewed as mere factories or degree mills. Instead, he described a profound philosophy where research labs and industrial plants function as sacred spaces dedicated to national progress. "For him, all these were the meditative centers of nation-building," remarked Shri Modi.
Detailing this comprehensive developmental ideology, he highlighted the demand for systems that nurture talent, spur innovation, and cement absolute economic self-reliance. He declared that this exact spirit of building an empowered legacy for future generations continues to drive the modern vision of national advancement. "This very spirit is the inspiration for a developed India today," affirmed Shri Modi.
Directing a powerful call to action toward the younger generation, the Prime Minister urged them to elevate the historical fight for a unified nation into a modern crusade for supreme national excellence. He challenged the youth to collectively shoulder the massive responsibility of achieving complete self-reliance. "We have to collectively fulfill the resolution of a Developed India," asserted Shri Modi.
Concluding his address with a profound piece of historical advice, he urged the audience to approach every task with absolute seriousness, dedication, and a commitment to completion. He wrapped up the virtual engagement by extending his warmest wishes to all participants for their future endeavors. "Whatever work you start, do it with full seriousness and do not leave it incomplete," affirmed Shri Modi.