গৃহ মন্ত্ৰালয়
কলকাতাত ডঃ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ ১২৫সংখ্যক জন্ম জয়ন্তীৰ স্মৃতিচাৰণ অনুষ্ঠানত মুখ্য অতিথি হিচাপে উপস্থিত কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ
বংগত ৰাষ্ট্ৰীয়তাবাদী চৰকাৰ অহাৰ পিছতে ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ জয়ন্তীত ১২৫ ফুট উচ্চতাৰ প্ৰতিমূৰ্তিৰ ভূমি পূজন কেৱল প্ৰতিমূৰ্তিৰ বাবে কৰা অনুষ্ঠান নহয়, বৰঞ্চ ‘সোনাৰ বাংলা’ নিৰ্মাণৰ সংকল্পৰ আৰম্ভণিহে
ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ জন্মদিনটো ৰাজহুৱা ছুটি ঘোষণা কৰাৰ বাবে বংগ চৰকাৰক অভিনন্দন
'এখন দেশত দুটা বিধান, দুটা প্ৰধান, দুটা চিহ্ন চলিব নোৱাৰে' - ড০ মুখাৰ্জীৰ এই সংকল্পক মোদীয়ে ৩৭০ ধাৰা প্ৰত্যাহাৰ কৰি পূৰণ কৰিলে; আজি জম্মু-কাশ্মীৰ ভাৰতৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ
য'ত ডঃ মুখাৰ্জীৰ এক বিশাল প্ৰতিমূৰ্তি নিৰ্মাণ কৰা হ'ব, সেই স্থানতে ভাৰতৰ সুৰক্ষাৰ ওপৰত গৱেষণা কৰা 'শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী প্ৰতিষ্ঠান'ও নিৰ্মাণ কৰা হ'ব
ড০ মুখাৰ্জীয়ে জনসংঘৰ ৰূপত যি বীজ ৰোপণ কৰিছিল, সেয়া আজি আমাৰ দলৰ ৰূপত বৃক্ষত পৰিণত হৈছে। সংস্কৃতিৰ সৈতে আধুনিক ভাৰত নিৰ্মাণৰ তেওঁৰ ধাৰণা মোদীজীৰ নেতৃত্বত বাস্তৱত পৰিণত হৈছে।
স্বাধীন ভাৰতৰ নীতিসমূহ ভাৰতৰ মাটিৰ সুগন্ধৰ দ্বাৰা গঢ় লৈ উঠিব বুলি ডঃ মুখাৰ্জীয়ে বিশ্বাস কৰিছিল আৰু মোদীৰ নেতৃত্বত এই দিশত এক শক্তিশালী আৰম্ভণি হৈছে।
অপৰাধীসকলৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ প্ৰতিশ্ৰুতি অনুসৰি, পশ্চিমবংগত ৰাজহুৱা শৃংখলা (সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৬ গৃহীত কৰা হৈছে আৰু মহিলাসকলৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তাৰ বাবে দুৰ্গা সুৰক্ষা স্কোৱাড গঠন কৰা হৈছে।
পশ্চিমবংগত অনুপ্ৰৱেশকাৰীসকলক চিনাক্ত কৰি বিতাড়ন কৰা আৰম্ভ হৈছে, এজন এজনকৈ অনুপ্ৰৱেশকাৰীক বাহিৰ কৰি আমি ভাৰতক অধিক সুৰক্ষিত কৰি তুলিম।
সাংস্কৃতিক জাতীয়তাবাদ হওক, অখণ্ড ভাৰতৰ সংকল্প হওক, বা 'উন্নয়নৰ লগতে ঐতিহ্য’ৰ মন্ত্ৰই হওক এই সকলোবোৰ জাতীয়তাবাদী ধাৰণাৰ উমৈহতীয়া উৎস (গংগোত্ৰী) হৈছে শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী।
পশ্চিমবংগত দুৰ্নীতিৰ তদন্তৰ বাবে এখন কমিটি গঠন কৰা হৈছে। প্ৰতিবেদন দাখিল হ’লে দুখীয়াৰ পৰা লুট কৰা প্ৰতিটো পইচা উদ্ধাৰ কৰা হ’ব।
বিৰোধী চৰকাৰে বংগক বছৰ বছৰ ধৰি পিছুৱাই নিছে, মোদীজীৰ নেতৃত্বত শুভেন্দু চৰকাৰে ৫ বছৰত ঘোষণা পত্ৰৰ প্ৰতিটো প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰি 'সোণাৰ বাংলা'ৰ শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰিব
06 JUL 2026 9:33PM by PIB Guwahati
পশ্চিমবংগৰ ৰাজধানী কলকাতাত ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ ১২৫ সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে আয়োজিত স্মাৰক কাৰ্যসূচীত মুখ্য অতিথি হিচাপে উপস্থিত থাকে কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ। অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ এক ভিডিঅ' বাৰ্তা প্ৰদৰ্শিত হয়। এই অনুষ্ঠানত পশ্চিম বংগৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শুভেন্দু অধিকাৰী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱত আৰু আন কেবাগৰাকী বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীয়ে কাশ্মীৰক ভাৰতৰ সৈতে একত্ৰিত কৰাৰ বাবে সৰ্বোচ্চ ত্যাগ স্বীকাৰ কৰে। তেওঁ কয় যে ড০ মুখাৰ্জীয়ে নেহৰু-লিয়াকত চুক্তিৰ বিৰোধিতাৰে দেশৰ প্ৰথম কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ পৰা পদত্যাগ কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ড০ মুখাৰ্জীয়ে দৃঢ়তাৰে বিশ্বাস কৰে যে ভাৰতৰ নীতিসমূহে ৰাষ্ট্ৰৰ নীতি আৰু আকাংক্ষাক প্ৰতিফলিত কৰিব লাগে। শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ মৃত্যুৰ ৬৩ বছৰৰ পাছত কলকাতাত তেওঁৰ ১২৫ সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে তেওঁৰ ১২৫ ফুট উচ্চতাৰ প্ৰতিমূৰ্তিৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে আজি যেতিয়া ড০ মূকাৰ্জীয়ে প্ৰতিষ্ঠা কৰা আৰু তেওঁৰ মতাদৰ্শৰ দ্বাৰা পৰিচালিত দলটো বংগত চৰকাৰত আছে, তেতিয়া তেওঁৰ উত্তৰাধিকাৰক ৰাজ্যখনত প্ৰাপ্য সন্মান প্ৰদান কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই অনুষ্ঠান কেৱল ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ প্ৰতিমূৰ্তিৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাই নহয়, বৰঞ্চ সোনাৰ বাংলাৰ সংকল্প পূৰণৰো আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ এক বৃহৎ প্ৰতিমূৰ্তিৰ সমান্তৰালভাৱে ভাৰতৰ নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত গৱেষণা কৰিবলৈ সমৰ্পিত শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী প্ৰতিষ্ঠানো স্থাপন কৰা হ'ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে গুৰুদেৱ ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰ, ৰামকৃষ্ণ পৰমহংস, স্বামী বিবেকানন্দ, মহাৰ্ষি অৰবিন্দ, নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু আৰু ৰাজা ৰামমোহন ৰায়ৰ দৃষ্টিভংগী অনুসৰি বংগৰ পুনৰুজ্জীৱিতকৰণৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ কাম আজি ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ জন্ম বাৰ্ষিকী উপলক্ষে আৰম্ভ হৈছে। শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে পশ্চিম বংগ চৰকাৰে ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ জন্মদিনটো চৰকাৰী বন্ধৰ দিন হিচাপে ঘোষণা কৰি তেওঁক সন্মানিত কৰিছে। পশ্চিম বংগ চৰকাৰেও অতি শীঘ্ৰে ড০ মুখাৰ্জীৰ ভাৰতীয় ভাষাৰ প্ৰসাৰৰ সপোন পূৰণ কৰিব বুলি তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে।
F6YW.jpeg)
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ জীৱন সঁচাকৈয়ে বহুমুখী আছিল। তেওঁ কয় যে ড০ মুখাৰ্জীয়ে তেওঁৰ আদৰ্শক কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে গোটেই জীৱনজুৰি প্ৰচেষ্টা চলাইছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাৰতীয় জনসংঘৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ জৰিয়তে ডঃ মুখাৰ্জীয়ে দেশৰ সকলো জাতীয়তাবাদী শক্তিকে একত্ৰিত কৰাৰ লগতে সাংস্কৃতিক জাতীয়তাবাদৰ ভেটি গঢ়ি তোলে। তেওঁ কয় যে আজি ডঃ মুখাৰ্জীয়ে যি বীজ ৰোপণ কৰিছিল, সেই বীজ এডাল বিশাল বটবৃক্ষত পৰিণত হৈছে, যি সমগ্ৰ দেশতে প্ৰজ্বলিত হৈ আছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীয়ে প্ৰতিষ্ঠা কৰা সংগঠনটোৱে দেশৰ প্ৰায় দুই-তৃতীয়াংশ ভৌগোলিক অঞ্চল আৰু ইয়াৰ দুই-তৃতীয়াংশতকৈও অধিক জনসংখ্যাক নিজৰ নীতি অনুসৰি পৰিচালিত কৰি আছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতীয় জনসংঘৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ সময়ত ড০ মুখাৰ্জীয়ে সিদ্ধান্ত লৈছিল যে কেৱল চৰকাৰ সলনি কৰিলেই ভাৰতৰ ভাগ্যৰ পৰিৱৰ্তন নহয়। তেওঁ বিশ্বাস কৰিছিল যে স্বাধীন ভাৰতৰ নীতিসমূহ দেশৰ ভূমিৰ নীতিৰ পৰা উদ্ভৱ হ'ব লাগে আৰু পশ্চিমৰ ছাপ বহন কৰিব নালাগে। শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ আত্মা আজি য'তেই নাথাকক কিয়, প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী অনুসৰি ভাৰতৰ প্ৰগতি নিশ্চিতভাৱে আশীৰ্বাদপ্ৰাপ্ত হ'ব। তেওঁ কয় যে ড০ মুখাৰ্জীয়ে দেশৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক সংৰক্ষণ কৰি ঐতিহ্যৰ সৈতে বিকাশৰ সমন্বয় সাধন কৰি আধুনিক ভাৰত গঢ়াৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এই নিৰ্দেশাত্মক নীতি গ্ৰহণ কৰিছে আৰু ভাৰতৰ বিকাশৰ ভেটি শক্তিশালী কৰিছে, যাতে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত দেশখন এখন সম্পূৰ্ণ উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ লক্ষ্যত উপনীত হ'ব পাৰে আৰু ইয়াৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ পতাকা সমগ্ৰ বিশ্বতে উৰিব পাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীয়ে দেশৰ বাবে সৰ্বোচ্চ ত্যাগ স্বীকাৰ কৰে। "এক বিধান, এক প্ৰধান, এক নিশান" শ্ল'গান দি ড০ মুখাৰ্জীয়ে কাশ্মীৰৰ কাৰাগাৰত সন্দেহজনক পৰিস্থিতিত মৃত্যুবৰণ কৰে, কিন্তু তেতিয়াৰ চৰকাৰে তেওঁৰ মৃত্যুৰ তদন্তৰ নিৰ্দেশ দিয়া নাছিল। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কাশ্মীৰৰ পৰা ৩৭০ অনুচ্ছেদ প্ৰত্যাহাৰ কৰি ডঃ মুখাৰ্জীৰ সংকল্প পূৰণ কৰিছে। আজি কাশ্মীৰ ভাৰতৰ অভিন্ন অংগ হৈ পৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীয়ে নেহৰু-লিয়াকত চুক্তিৰ অধ্যয়ন কৰাৰ পিছত কৈছে যে পাকিস্তান আৰু পূব পাকিস্তান (বৰ্তমানৰ বাংলাদেশ) ত থকা হিন্দুসকলৰ কল্যাণ আৰু সুৰক্ষাৰ বাবে কোনো ব্যৱস্থা কৰা হোৱা নাই। ড০ মুখাৰ্জীয়ে বিশ্বাস কৰিছিল যে এই চুক্তি সম্পূৰ্ণৰূপে একপক্ষীয় আছিল আৰু এই কাৰণতে তেওঁ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ পৰা পদত্যাগ কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি ড০ মুখাৰ্জীৰ নেতৃত্বাধীন চৰকাৰে নিৰ্যাতিত হিন্দুসকলক নাগৰিকত্ব প্ৰদানৰ বাবে নাগৰিকত্ব (সংশোধনী) আইন (চিএএ) প্ৰণয়ন কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীয়ে কয় যে অনুচ্ছেদ ৩৭০ বাতিল কৰা হৈছে, শৰণাৰ্থী হিন্দুসকলক নাগৰিকত্ব প্ৰদানৰ প্ৰক্ৰিয়া সম্পূৰ্ণ হৈছে আৰু চৰকাৰে দেশৰ সম্পূৰ্ণ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিবলৈ ভাৰতৰ মাটিৰ পৰা প্ৰত্যেক অনুপ্ৰৱেশকাৰীক চিনাক্ত কৰি আঁতৰ কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বন্দে মাতৰামৰ ১৫০সংখ্যক বৰ্ষপূৰ্তি আৰু ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ ১২৫সংখ্যক জন্মবাৰ্ষিকী একেটা বৰ্ষতে উদযাপন কৰাটো এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰমাণ। তেওঁ কয় যে 'বন্দে মাতৰম'ৰ সম্পূৰ্ণ ৰূপায়ণ আৰম্ভ হৈছে আৰু নতুন প্ৰজন্মই ভাৰত মাতাৰ সকলো প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি গৌৰৱেৰে শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰিব।
02F3.jpeg)
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সাংস্কৃতিক জাতীয়তাবাদ, অবিভক্ত ভাৰতৰ সংকল্প অথবা বিকাশ আৰু ঐতিহ্য দুয়োটাই আগুৱাই নিয়াৰ দৰ্শন, এই সকলো জাতীয়তাবাদী আদৰ্শৰ সাধাৰণ উৎস হৈছে ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ আদৰ্শ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ড০ মুখাৰ্জীয়ে সদায়েই সাহস আৰু সততাৰে তেওঁৰ মতামত ব্যক্ত কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ডাঃ মুখাৰ্জীৰ চিন্তাধাৰাৰ এনে স্থায়ী শক্তি আছে যে আজি তেওঁৰ আদৰ্শই দেশৰ সন্মুখত উজ্জ্বলভাৱে পোহৰাই আছে, কোটি কোটি উজ্জ্বল সূৰ্যৰ দৰে বিশ্বখনক আলোকিত কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ডাঃ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ ১২৫সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকীত বংগৰ জনতাই এক পৰিৱৰ্তন আনিছে। আমাৰ দলে চৰকাৰ গঠন কৰাৰ কম সময়ৰ ভিতৰতে বহু প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰা হৈছে। মুখ্যমন্ত্ৰী শুভেন্দু অধিকাৰীৰ নেতৃত্বত অন্নপূৰ্ণা আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। উজ্জ্বলা ৩.০ মুকলি কৰা হৈছে। মহিলা আৰু ছাত্ৰীসকলৰ বাবে বিনামূলীয়া বাছ যাত্ৰা এক বাস্তৱত পৰিণত হৈছে। লাখপতি দিদি মিছনৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। আয়ুষ্মান ভাৰতৰ অধীনত দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰা হৈছে। উত্তৰ বংগত এখন কেন্সাৰ হাস্পতালৰ নিৰ্মাণ কাৰ্য আৰম্ভ হৈছে। বেৰা নিৰ্মাণৰ বাবে বিএছএফক ভূমি হস্তান্তৰ কৰাৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। ন্যায়াধীশ ব্ৰজেন্দ্ৰ নাথৰ অধীনত দুৰ্নীতিৰ গোচৰৰ তদন্তৰ বাবে এখন কমিটীও গঠন কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীয়ে কয় যে যিসকলে বংগত দুৰ্নীতি সংঘটিত কৰিছে তেওঁলোকে সমিতিৰ প্ৰতিবেদন দাখিল হোৱাৰ লগে লগে প্ৰতিটো পইচা ঘূৰাই দিবলৈ সাজু হ'ব লাগিব। বংগৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলে ইয়াৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে। মহিলাৰ বিৰুদ্ধে সংঘটিত নৃশংস ঘটনাৰ তদন্তৰ বাবেও এখন কমিটী গঠন কৰা হৈছে। পূৰ্বতে দীৰ্ঘদিন ধৰি চলি থকা দুৰ্নীতিৰ গোচৰসমূহত গোচৰ চলাবলৈ অনুমতি প্ৰদান কৰা হোৱা নাছিল, কিন্তু এতিয়া বেংগল চৰকাৰে এনে সকলো গোচৰত অনুমতি প্ৰদান কৰিছে। আমি এখন সমিতিও গঠন কৰিছো, যিয়ে ইউনিফৰ্ম চিভিল কোড ৰূপায়ণ কৰিব আৰু আমি ইয়াক ৰূপায়ণ কৰিম। পশ্চিমবংগৰ ৰাজহুৱা শৃংখলা বজাই ৰখাৰ (সংশোধনী) বিধেয়ক ২০২৬ গৃহীত কৰা হৈছে। আমি অপৰাধীসকলৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলো। এই বিধেয়কখন সেই দিশৰ প্ৰথম পদক্ষেপ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৰাজ্যখনত অনুপ্ৰৱেশকাৰীসকলক চিনাক্ত কৰি তেওঁলোকক বিতাড়নৰ কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হৈছে। মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে দুৰ্গা সুৰক্ষা স্কোৱাড গঠন কৰা হৈছে। মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শুভেন্দু অধিকাৰীয়ে নিজৰ ৰাজ্যতে ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ বাবে এক বৃহৎ স্মাৰক নিৰ্মাণ কৰি অনাগত প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। যেতিয়া জাতীয়তাবাদী চিন্তাধাৰাৰ চৰকাৰ ক্ষমতালৈ আহে, যেতিয়া সংগঠনৰ মতাদৰ্শৰ ওপৰত আগবাঢ়ি যোৱা চৰকাৰ গঠন হয়, যেতিয়া ব্যক্তিগত স্বাৰ্থ আৰু ৰাজবংশী ৰাজনীতিৰ ঊৰ্ধত থকা চৰকাৰ গঠন হয়, তেতিয়াহে এনে কাম সম্ভৱ হয়। শ্ৰী শুভেন্দু জীয়ে বংগৰ জনসাধাৰণৰ কল্যাণৰ বাবে আমাৰ ইস্তাহাৰ দ্ৰুতগতিত ৰূপায়ণ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। এয়া কেৱল বংগবাসীৰ বাবেই নহয়, সমগ্ৰ দেশৰ বাবে এক আশাৰ ৰেঙনি। আজি সমগ্ৰ দেশবাসীয়ে বংগৰ ফালে প্ৰচুৰ আশাৰে চাই আছে। বংগই বহু বছৰ ধৰি ধৰ্মীয়, আদৰ্শগত, সাহিত্যিক আৰু জাতীয়তাবাদী ক্ষেত্ৰত সমগ্ৰ দেশক নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিছিল। বিৰোধী দলৰ শাসনত দীৰ্ঘদিন ধৰি বংগৰ এই ভাবধাৰা দমন কৰি ৰখা হৈছিল। কিন্তু যদি উদ্ভিদ আৰু বীজ শক্তিশালী হয়, তেন্তে সুযোগ পোৱাৰ লগে লগে ই পুনৰ এক শক্তিশালী বটবৃক্ষলৈ ৰূপান্তৰিত হয়। মুখ্যমন্ত্ৰী শুভেন্দু ডাঙৰীয়াৰ নেতৃত্বত ‘সোনাৰ বাংলা’ নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ হোৱাই নহয়, ইয়াক স্থল বাস্তৱলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাত আমিও সফল হ’ম।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যি ব্যক্তিয়ে বংগ, কাশ্মীৰ আৰু অসমক ৰক্ষা কৰিছিল, তেওঁৰ বাবে এতিয়ালৈকে কোনেও স্মাৰক নিৰ্মাণৰ কথা ভবা নাছিল। তেওঁ কয় যে শ্ৰী শুভেন্দু ডাঙৰীয়াৰ চৰকাৰে পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহ পূৰণ কৰিব আৰু এখন ‘সোনাৰ বাংলা’ নিৰ্মাণৰ ভেটি স্থাপন কৰিব।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah attends the commemorative event marking the 125th birth anniversary of Dr. Syama Prasad Mookerjee in Kolkata as the Chief Guest
When a nationalist government comes to power in West Bengal, the foundation stone for a 125-foot-tall statue of Dr. Syama Prasad Mookerjee on his birth anniversary will not merely mark the beginning of a monument, but the beginning of the resolve to build ‘Sonar Bangla’
Congratulations to the West Bengal Government for declaring Dr. Syama Prasad Mookerjee's birth anniversary a public holiday
Prime Minister Shri Narendra Modi fulfilled Dr. Syama Prasad Mookerjee's resolve of " Ek Vidhan, Ek Pradhan, Ek Nishan" by abrogating Article 370; today, Jammu and Kashmir is an integral part of India
Alongside the grand statue of Dr. Syama Prasad Mookerjee, the Syama Prasad Mookerjee Institute, dedicated to research on India's security, will also be established
The seed that Dr. Syama Prasad Mookerjee sowed in the form of our party has grown into the banyan tree and his vision of building a modern India rooted in its cultural heritage is being realised under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi
Dr. Syama Prasad Mookerjee believed that the policies of independent India should be rooted in the fragrance of India's own soil, and under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a strong beginning has been made in that direction
In line with the promise to deal firmly with criminals, the Maintenance of Public Order (Amendment) Bill, 2026 has been passed in West Bengal, and the Durga Suraksha Squad has been constituted to ensure the safety and security of women
The process of identifying and deporting infiltrators has begun in West Bengal, we will identify and remove every infiltrator to make India even more secure
Whether it is cultural nationalism, the resolve for an undivided India, or the vision of ‘Vikas Bhi, Virasat Bhi’ Dr. Syama Prasad Mookerjee is the common source of all these nationalist ideals
A committee has been constituted to investigate corruption in West Bengal, as soon as its report is s
06 JUL 2026 9:33PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today attended the commemorative programme marking the 125th Birth Anniversary of Dr. Syama Prasad Mookerjee in Kolkata, the capital of West Bengal, as the Chief Guest. A video message by Prime Minister Shri Narendra Modi was screened during the programme. The event was attended by Chief Minister of West Bengal Shri Suvendu Adhikari, Union Minister Shri Gajendra Singh Shekhawat, and several other distinguished dignitaries.
Addressing the gathering, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that Dr. Syama Prasad Mookerjee made the supreme sacrifice for the integration of Kashmir with India. He said that Dr. Mukherjee had resigned from the country's first Union Cabinet in protest against the Nehru-Liaquat Pact. Shri Shah said that Dr. Mukherjee firmly believed that India's policies should reflect the ethos and aspirations of the nation. Shri Amit Shah said that, 63 years after the demise of Dr. Syama Prasad Mookerjee, the foundation stone of his grand 125-foot-tall statue has been laid in Kolkata on the occasion of his 125th Birth Anniversary. He said that today, when the party founded by Dr. Mookerjee and guided by his ideology is in government in Bengal, his legacy is being accorded the honour it rightfully deserves in the state. Shri Shah said that the ceremony was not merely the groundbreaking for a statue of Dr. Syama Prasad Mookerjee, but also the foundation for the fulfillment of the resolve of Sonar Bangla. He said, alongside the grand statue of Dr. Syama Prasad Mookerjee, the Syama Prasad Mookerjee Institute, dedicated to research on India's security, will also be established.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the realization of the vision of a rejuvenated Bengal, as envisioned by Gurudev Rabindranath Tagore, Ramakrishna Paramahansa, Swami Vivekananda, Maharshi Aurobindo, Netaji Subhas Chandra Bose, and Raja Rammohun Roy, has begun today on the occasion of the Birth Anniversary of Dr. Syama Prasad Mookerjee. Shri Amit Shah said that the Government of West Bengal has honoured Dr. Syama Prasad Mookerjee by declaring his Birth Anniversary a public holiday. He expressed confidence that the West Bengal Government would also soon fulfill Dr. Mookerjee's vision regarding the promotion of Indian languages.
Shri Amit Shah said that the life of Dr. Syama Prasad Mookerjee was truly multidimensional. He said that throughout his life, Dr. Mookerjee made every effort to translate his ideals into action. Shri Shah said that by founding the Bharatiya Jana Sangh, Dr. Mookerjee sowed a seed that brought together all nationalist forces in the country and laid the foundation of cultural nationalism. He said that today, the seed sown by Dr. Mookerjee has grown into a mighty banyan tree that continues to flourish across the nation.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that today, the organisation founded by Dr. Syama Prasad Mookerjee is governing nearly two-thirds of the country's geographical area and more than two-thirds of its population in accordance with its policies. He said that while establishing the Bharatiya Jana Sangh, Dr. Mookerjee had resolved that merely changing governments would not transform India's destiny. He believed that the policies of independent India should emanate from the ethos of the country's own soil and should not bear the imprint of the West. Shri Amit Shah said that wherever the soul of Dr. Syama Prasad Mookerjee may be today, it would certainly be blessing India as it progresses under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi in accordance with his vision. He said that Dr. Mookerjee had shown the path towards building a modern India by harmonising development with heritage while preserving the nation's rich cultural legacy. Shri Shah added that Prime Minister Shri Narendra Modi has imbibed this guiding principle and strengthened the foundations of India's development, so that the country can realise the goal of becoming a fully developed nation by 2047 while ensuring that the flag of its rich cultural heritage flies highest across the world.
Shri Amit Shah said that Dr. Syama Prasad Mookerjee made the ultimate sacrifice for the nation. Raising the slogan, "Ek Vidhan, Ek Pradhan, Ek Nishan", Dr. Mookerjee died under suspicious circumstances in a jail in Kashmir, but the then government did not order an inquiry into his death. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi fulfilled Dr. Mookerjee's resolve by uprooting Article 370 from Kashmir. Today, Kashmir has become an integral part of India.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that after studying the Nehru–Liaquat Pact, Dr. Syama Prasad Mookerjee had observed that it made no provision for the welfare and protection of Hindus who had remained in Pakistan and East Pakistan (present-day Bangladesh), while addressing the concerns of Muslims who had stayed in India. Dr. Mookerjee believed that the agreement was entirely one-sided, and it was for this reason that he resigned from the Union Cabinet. Shri Shah said that today, the government led by the party founded by Dr. Mookerjee has enacted the Citizenship (Amendment) Act (CAA) to grant citizenship to persecuted Hindus. Union Home Minister said that Article 370 has been abrogated, the process of granting citizenship to refugee Hindus has been completed, and the government will identify and remove every infiltrator from India's soil to ensure the nation's complete security.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the coincidence of the 150th anniversary of the composition of Vande Mataram and the 125th birth anniversary of Dr. Syama Prasad Mookerjee falling in the same year is a significant indication of destiny. He said that the complete rendition of Vande Mataram has now begun, and the new generation will proudly pay homage to all manifestations of Bharat Mata.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that whether it is cultural nationalism, the resolve for an undivided India, or the vision of advancing both development and heritage, the common source of all these nationalist ideals is the ideology of Dr. Syama Prasad Mookerjee. Shri Shah said that Dr. Mookerjee always expressed his views with courage and candour. He added that Dr. Mookerjee's ideas possess such enduring strength that today his ideology shines resplendently before the nation, illuminating the world like millions of radiant suns.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the people of Bengal have brought about a change in the 125th birth anniversary year of Dr. Shyama Prasad Mookerjee. Within a short time of our party forming the government, many promises have been fulfilled. Under the leadership of Chief Minister Shubhendu Adhikari, the Annapurna Scheme has been implemented. Ujjwala 3.0 has been rolled out. Free bus travel for women and girl students has become a reality on the ground. The Lakhpati Didi Mission has been launched. Free medical treatment up to ₹5 lakh for the poor under Ayushman Bharat has also been implemented on the ground. The construction of a cancer hospital has begun in North Bengal. The work of handing over land for fencing to the BSF has been completed. A committee under Justice Brijendra Nath has also been constituted to investigate corruption cases.
Union Home Minister said that those who indulged in corruption in Bengal should be ready to return every single penny as soon as the committee’s report is submitted. The poor people of Bengal are waiting for it. A committee has also been formed to investigate cases of atrocities against women. Earlier, permission for prosecuting long-pending corruption cases was not being granted, but now the Bengal government has given approval in all such cases. A committee has also been constituted for the implementation of the Uniform Civil Code, and we will implement it. The West Bengal Maintenance of Public Order (Amendment) Bill 2026 has been passed. We had promised strict action against goons. This Bill is the first step in that direction.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the process of identifying infiltrators in the state and deporting them has begun. A Durga Suraksha Squad has been formed for the safety of mothers and sisters. Chief Minister Shri Shubhendu Adhikari has built a grand memorial for Dr. Syama Prasad Mookerjee in his own state, thereby inspiring the coming generations. When a government with nationalist thinking comes to power, when a government that moves forward on the ideology of the organisation is formed, when a government rises above personal interests and dynastic politics — only then such work becomes possible. Shri Shubhendu Ji has started implementing our manifesto with great speed for the welfare of the people of Bengal. This is a ray of great hope not only for the people of Bengal but for the entire country. Today, the whole nation is looking towards Bengal with immense hope. Bengal had for many years provided leadership to the entire country in religious, ideological, literary and nationalist spheres. For a long time, under the rule of the opposition party, that spirit of Bengal was suppressed. However, if the plant and the seed are strong, then the moment they get an opportunity, they once again become a mighty banyan tree. Under the leadership of Chief Minister Shubhendu Ji, the making of ‘Sonar Bangla’ has not only begun, but we will also succeed in turning it into a ground reality.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the person who saved Bengal, Kashmir and Assam — no one had thought of building a memorial for him until now. He said that the government of Shri Shubhendu Adhikari will fulfil each and every promise within five years and will lay the foundation for building a ‘Sonar Bangla’.