গ্ৰামোন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
ভিবি-জি-ৰাম-জিৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক ২৫,৮৬৩ কোটি টকাৰ প্ৰথম কিস্তি মুকলি শিৱৰাজ সিং চৌহানৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত এদিনতে সমগ্ৰ দেশতে সফলতাৰে আৰু নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে আৰম্ভ কৰা হৈছে ভিবি-জি-ৰাম-জি: শিৱৰাজ সিং চৌহান
কোনো ৰাজ্যতে দৈনিক ৩০০ টকাতকৈ কম মজুৰি নাথাকিব; চৰকাৰে সময়মতে মজুৰি পৰিশোধ, স্বচ্ছতা আৰু গুণগত সম্পদৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে
05 JUL 2026 1:03PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানে আজি সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে বিকশিত ভাৰত-গেৰাণ্টি ৰোজগাৰ আৰু আজীৱিকা মিছন (গ্রামীণ) [ভিবি-জি-ৰাম-জি]ৰ ৰূপায়ণৰ পৰ্যালোচনা কৰে। বৈঠকত তেওঁ আঁচনিখন ৰূপায়ণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক ২৫,৮৬৩ কোটি টকাৰ প্ৰথম কিস্তি (মাতৃ অনুমোদন) মুকলি কৰে।
বৈঠকত শ্ৰী চৌহানে কয় যে চৰকাৰে ২০২৬ চনৰ ১ জুলাইৰ পৰা সমগ্ৰ দেশতে কোনো বাধা নোহোৱাকৈ ভিবি-জি-ৰাম-জি ৰূপায়ণ কৰাৰ সংকল্প লৈছে। তেওঁ কয় যে সমগ্ৰ দেশতে এই আঁচনিখন সফলতাৰে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে আৰু এমজিএনৰেগাৰ পৰা ভিবি-জি-ৰাম-জিলৈ পৰিবৰ্তন মসৃণ আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন হৈছে বুলি জানি তেওঁ আনন্দিত হৈছে। এতিয়ালৈকে কোনো কাৰিকৰী বা কাৰ্য্যকৰী সমস্যাৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই।
তেওঁ কয় যে দৰিদ্ৰ শ্ৰমিকসকলৰ সেৱা কৰাটো ভগৱানৰ সেৱা কৰাৰ দৰে। চৰকাৰৰ উদ্দেশ্য হৈছে মৰ্যাদাপূৰ্ণ নিয়োগ, সময়মতে মজুৰি পৰিশোধ আৰু গ্ৰাম্য শ্ৰমিকসকলৰ বাবে দীৰ্ঘস্থায়ী গ্ৰাম্য সম্পত্তিৰ সৃষ্টি নিশ্চিত কৰা।
4LRT.jpeg)
শ্ৰী চৌহানে কয় যে এমজিএনৰেগা সমগ্ৰ দেশতে ৰূপায়ণ কৰিবলৈ প্ৰায় তিনি বছৰ সময় লাগিছিল যদিও ভিবি-জি-ৰাম-জি এদিনতে দেশজুৰি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। তেওঁ ইয়াক প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্ব, ৰাজ্যসমূহৰ সহযোগিতা আৰু দেশৰ প্ৰশাসনিক ক্ষমতাৰ দ্বাৰা সম্ভৱ হোৱা এক বৃহৎ সাফল্য বুলি বৰ্ণনা কৰে। তেওঁ কয় যে ই প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰতিশ্ৰুতি, সুশাসন আৰু ফলপ্ৰসূ সমন্বয় প্ৰতিফলিত কৰে।
প্ৰাৰম্ভিক অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰথম সপ্তাহত বৃহৎ সংখ্যক গ্ৰাম পঞ্চায়তত কাম আৰম্ভ হৈছে আৰু লাখ লাখ গ্ৰাম্য শ্ৰমিকক নিযুক্তি প্ৰদান কৰা হৈছে। প্ৰথম দিনটোতে বৃহৎ সংখ্যক নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ বাবে তেওঁ অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, কেৰালা আৰু ৰাজস্থানক বিশেষভাৱে প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ ওড়িশা আৰু পশ্চিমবংগক অতি সোনকালে বাকী থকা গ্ৰাম পঞ্চায়তসমূহত কাম আৰম্ভ কৰিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু ঝাৰখণ্ডক আঁচনিখনৰ বিষয়ে অৱগত কৰিবলৈ আৰু প্ৰয়োজনীয় বাজেটৰ ব্যৱস্থা কৰিবলৈ অনুৰোধ জনায়। যিবোৰ ৰাজ্যত এতিয়াও আৰ বি আই একাউণ্ট বা অন্যান্য আনুষ্ঠানিকতা বাকী আছে, সেইবোৰো সময়সীমাৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ কোৱা হৈছে।
WND1.jpeg)
তেওঁ কয় যে ভিবি-জি-ৰাম-জিৰ অধীনত মজুৰিৰ হাৰ গড়ে প্ৰায় ১০ শতাংশ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। দেশৰ কোনো ৰাজ্যতে এতিয়া দৈনিক ৩০০ টকাতকৈ কম মজুৰি নাথাকিব। তেওঁ কয় যে ই প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত গ্ৰাম্য শ্ৰমিকসকলৰ আয় আৰু সামাজিক সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে।
শ্ৰী চৌহানে কয় যে আজি মুকলি কৰা ২৫,৮৬৩ কোটি টকাৰ প্ৰথম কিস্তিৰ লক্ষ্য হৈছে ৰাজ্যসমূহৰ পৰ্যাপ্ত পুঁজি থকাটো নিশ্চিত কৰা যাতে ১৫ দিনৰ ভিতৰত মজুৰি পৰিশোধ কৰিব পৰা যায়। তেওঁ সকলো ৰাজ্য চৰকাৰক তেওঁলোকৰ সমান অংশ সময়মতে মুকলি কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, যাতে মজুৰি পৰিশোধত কোনো পলম নহয়।
তেওঁ স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে ভিবি-জি-ৰাম-জিৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ বাবে পুঁজিৰ অভাৱ নহয়। ৰাজ্যসমূহৰ পৰা পোৱা দাবীৰ ভিত্তিত প্ৰথম কিস্তি মুকলি কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে অন্তৰ্ভুক্তিমূলক আৰু অংশগ্ৰহণমূলক গ্ৰাম্য উন্নয়ন নিশ্চিত কৰিবলৈ গ্ৰাম সভা আৰু গ্ৰাম পঞ্চায়তসমূহে স্থানীয় প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি উন্নয়নমূলক কামসমূহ বাছনি কৰিব লাগে।
স্বচ্ছতা আৰু দায়বদ্ধতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মুখৰ প্ৰমাণীকৰণ, জিঅ’-টেগিং আৰু অন্যান্য প্ৰযুক্তিগত ব্যৱস্থাসমূহ সম্পূৰ্ণৰূপে ৰূপায়ণ কৰিব লাগিব। তেওঁ কয় যে আঁচনিখনত কোনোধৰণৰ অনিয়ম বা জালিয়াতিৰ স্থান নাই আৰু চৰকাৰে স্বচ্ছতা, বিশ্বাসযোগ্যতা আৰু গুণগত মানৰ সম্পদ সৃষ্টি নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
তেওঁ লগতে অৱগত কৰে যে মন্ত্ৰালয়ে ৰাজ্যসমূহক নিৰন্তৰ সমৰ্থন আগবঢ়াবলৈ যুটীয়া সচিব পদবীৰ বিষয়াসকলৰ নেতৃত্বত ক্ষেত্ৰ বিষয়াসকলক নিয়োগ কৰিছে। এই বিষয়াসকলে ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়া সমন্বয় বৰ্তাই ৰাখিব আৰু ৰূপায়ণ সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ দ্ৰুত সমাধান নিশ্চিত কৰিব।
ভাষণত শ্ৰী চৌহানে কয় যে সময়মতে মজুৰি পৰিশোধ কৰাটো কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ এক যৌথ দায়িত্ব। যদিও ভাৰত চৰকাৰে সময়মতে প্ৰথম কিস্তি মুকলি কৰি নিজৰ দায়িত্ব পালন কৰিছে, ৰাজ্যসমূহে তেওঁলোকৰ অংশ তৎক্ষণাত মুকলি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে যাতে প্ৰতিগৰাকী যোগ্য শ্ৰমিকে নিৰ্ধাৰিত সময়সীমাৰ ভিতৰত মজুৰি লাভ কৰে।
বৈঠকত গ্ৰামোন্নয়ন বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ চন্দ্ৰশেখৰ পেম্মাছানী, ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী কমলেশ পাছৱান, বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰীসকল, গ্ৰামোন্নয়ন বিভাগৰ সচিব শ্ৰী ৰোহিত কানচাল, যুটীয়া সচিব শ্ৰীমতী ৰোহিনী আৰ ভাজিভাকাৰে আৰু মন্ত্ৰালয় তথা ৰাজ্য চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত আছিল।

Ministry of Rural Development
Shivraj Singh Chouhan Releases First Installment of ₹25,863 Crore to States for VB-G-RAM-G
VB-G-RAM-G successfully and seamlessly rolled out across the country on a single day under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi: Shivraj Singh Chouhan
No state will have a wage rate below ₹300 per day; Government lays special emphasis on timely wage payments, transparency and quality assets
05 JUL 2026 1:03PM by PIB Delhi
Union Minister for Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan today reviewed the implementation of the Viksit Bharat–Guarantee for Rozgar and Aajeevika Mission (Gramin) [VB-G-RAM-G] through a video conference with Rural Development Ministers of all States and Union Territories. During the meeting, he released the first installment (Mother Sanction) of ₹25,863 crore to the States for implementation of the scheme.
Addressing the meeting, Shri Chouhan said that the Government had resolved to implement VB-G-RAM-G across the country without any disruption from July 1, 2026. He said he was happy to note that the scheme has been successfully rolled out across the country and that the transition from MGNREGA to VB-G-RAM-G has been smooth and seamless. So far, no technical or operational issues have been reported.
He said that serving poor workers is like serving God. The Government's objective is to ensure dignified employment, timely wage payments and the creation of durable rural assets for rural workers.
4LRT.jpeg)
Shri Chouhan said that while MGNREGA took nearly three years to be implemented across the country, VB-G-RAM-G has been rolled out nationwide in a single day. He described this as a major achievement made possible by the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the cooperation of the States and the country's administrative capacity. He said this reflects the Prime Minister's commitment, good governance and effective coordination.
Reviewing the initial progress, the Minister said that work has started in a large number of Gram Panchayats during the first week and employment has been provided to lakhs of rural workers. He specially appreciated Andhra Pradesh, Kerala and Rajasthan for generating a large number of employment opportunities on the very first day. He urged Odisha and West Bengal to start works in the remaining Gram Panchayats at the earliest and requested Jharkhand to notify the scheme and make the necessary budgetary provisions. States where RBI accounts or other formalities are still pending were also asked to complete them in a time-bound manner.
WND1.jpeg)
He said that wage rates under VB-G-RAM-G have been increased by around 10 per cent on average. No state in the country will now have a wage rate below ₹300 per day. He said this reflects the Government's commitment, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, to strengthening the income and social security of rural workers.
Shri Chouhan said that the first installment of ₹25,863 crore released today is aimed at ensuring that States have adequate funds so that wages can be paid within 15 days. He urged all State Governments to release their matching share on time so that there is no delay in wage payments.
He made it clear that there will be no shortage of funds for the effective implementation of VB-G-RAM-G. The first installment has been released based on the demand received from the States. He said Gram Sabhas and Gram Panchayats should select development works according to local needs to ensure inclusive and participatory rural development.
Emphasising transparency and accountability, the Minister said that Face Authentication, Geo-tagging and other technological measures must be implemented in full. He said there is no place for any irregularity or fraud in the scheme and that the Government is committed to ensuring transparency, credibility and the creation of quality assets.
He further informed that the Ministry has deployed Area Officers, led by officers of the rank of Joint Secretary, to provide continuous support to the States. These officers will maintain regular coordination with the States and ensure quick resolution of implementation-related issues.
In his address, Shri Chouhan said that timely wage payment is a shared responsibility of the Central Government and the State Governments. While the Government of India has fulfilled its responsibility by releasing the first installment on time, the States are expected to release their share promptly so that every eligible worker receives wages within the prescribed time limit.
The meeting was attended by Minister of State for Rural Development Dr. Chandrasekhar Pemmasani, Minister of State Shri Kamlesh Paswan, Rural Development Ministers of various States and Union Territories, Secretary, Department of Rural Development Shri Rohit Kansal, Joint Secretary Ms. Rohini R. Bhajibhakare and senior officers of the Ministry and the State Governments.