গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ২০২৬ চনৰ ৯ জুন মঙলবাৰে নতুন দিল্লীত বন্দৰ ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা (এল পি এম এছ) ৰ শুভাৰম্ভ কৰিব
উদ্যোগটোৱে আন্তঃসীমান্ত বাণিজ্য আৰু যাত্ৰীৰ চলাচলৰ ক্ষেত্ৰত স্মাৰ্ট সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা আৰু নিৰাপত্তাৰ প্ৰতি মোদী চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিক গুৰুত্ব দিয়ে
এল পি এম এছ হৈছে এখন অত্যাধুনিক ডিজিটেল মঞ্চ যাক সমগ্ৰ স্থল বন্দৰসমূহৰ কাৰ্য্যকলাপসমূহক এটা প্ৰণালীত একত্ৰিত কৰি ডিজাইন কৰা হৈছে
স্থল বন্দৰসমূহক বিমানবন্দৰ আৰু সাগৰীয় বন্দৰৰ দৰে সুৰক্ষিত, বাস্তৱ-সময়ৰ লজিষ্টিক আৰু নিয়ামক তথ্যৰ আদান-প্ৰদানৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে
কাৰ্গো আৰু যাত্ৰী প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে এণ্ড-টু-এণ্ড ডিজিটেল ৱৰ্কফ্লো, যাৰ ভিতৰত আছে স্লট বুকিং, পেমেণ্ট, ট্ৰেকিং আৰু চিংগল-ৱিণ্ড' ক্লিয়াৰেন্স
07 JUN 2026 6:18PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত ভাৰতৰ সীমান্ত আৰু আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তাই এক নতুন গতি লাভ কৰিছে। ২০২৬ চনৰ ৯ জুন মঙলবাৰে নতুন দিল্লীত কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে বন্দৰ ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা (এল পি এম এছ) ৰ শুভাৰম্ভ কৰাৰ সৈতে এই দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি স্থাপন কৰিব।
এই উদ্যোগটোৱে মোদী চৰকাৰৰ স্মাৰ্ট সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা, প্ৰযুক্তি-চালিত সমাধানৰ জৰিয়তে সীমান্তৰ পাৰস্পৰিক বাণিজ্য আৰু যাত্ৰীৰ চলাচলত দক্ষতা, স্বচ্ছতা তথা নিৰাপত্তা বৃদ্ধিৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সীমান্ত সুৰক্ষা কৰ্মী আৰু অন্যান্য গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰসকলৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি সমৰ্থনক অধিক শক্তিশালী কৰি ডাউকি (মেঘালয়) আৰু শ্ৰীমন্তপুৰ (ত্ৰিপুৰা)স্থল বন্দৰত নতুনকৈ বিকশিত অংশীদাৰী থকাৰ সুবিধাও উদ্বোধন কৰিব।
এল পি এম এছ-ৰ শুভাৰম্ভ আধুনিক, প্ৰযুক্তি-সক্ষম স্মাৰ্ট সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থাৰ দিশত ভাৰতৰ যাত্ৰাৰ এক যুগান্তকাৰী পদক্ষেপ হ'ব, যি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বাণিজ্য সুবিধা, সংযোগ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা তথা বিকশিত ভাৰতক শক্তিশালী কৰাৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰৰ কৌশলগত গুৰুত্ব প্ৰতিফলিত কৰে।
এল পি এম এছ হৈছে এখন অত্যাধুনিক ডিজিটেল মঞ্চ যাক সমগ্ৰ স্থল বন্দৰসমূহৰ কাৰ্য্যকলাপসমূহক এটা প্ৰণালীত একত্ৰিত কৰি ডিজাইন কৰা হৈছে। ই নিৰাপদ, লজিষ্টিক আৰু নিয়ামক তথ্যৰ বাস্তৱ-সময়ৰ আদান-প্ৰদান সক্ষম কৰে, স্থল বন্দৰসমূহক বিমানবন্দৰ আৰু সাগৰীয় বন্দৰত কাৰ্য্যকৰী ডিজিটেল প্ৰণালীৰ সমান কৰি তোলে। এক নিৰপেক্ষ আৰু মুকলি মঞ্চ হিচাপে, এল পি এম এছ-এ চৰকাৰী সংস্থা আৰু ব্যক্তিগত অপাৰেটৰকে ধৰি বিভিন্ন অংশীদাৰৰ মাজত নিৰবিচ্ছিন্ন সমন্বয়ৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব, যাৰ ফলত বিলম্ব হ্ৰাস হ'ব আৰু কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা বৃদ্ধি হ'ব।
এই ব্যৱস্থাটোৱে কাৰ্গো আৰু যাত্ৰী প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে এণ্ড-টু-এণ্ড ডিজিটেল ৱৰ্কফ্লো প্ৰৱৰ্তন কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে স্লট বুকিং, পেমেণ্ট, ট্ৰেকিং, আৰু চিংগল-ৱিণ্ড' ক্লিয়াৰেন্স। আই চি ই জি এ টি ই, ইউ এল আই পি আৰু মটৰ বাহন পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ দৰে মূল ৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চসমূহৰ সৈতে সম্পূৰ্ণৰূপে একত্ৰিত হৈ এল পি এম এছ-এ আন্তঃব্যৱহাৰযোগ্য, দক্ষ আৰু স্বচ্ছ সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা সক্ষম কৰিব।
ভাৰতীয় স্থল বন্দৰ প্ৰাধিকৰণ (এল পি এ আই), গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা বিভাগৰ অধীনত এক বিধিবদ্ধ সংস্থা, বাণিজ্য, সংযোগ আৰু আঞ্চলিক সহযোগিতাৰ সুবিধাৰ বাবে স্থল বন্দৰৰ বিকাশ আৰু ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে দায়বদ্ধ। বৰ্তমান, এল পি এ আই-এ ভাৰতৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তত ১৫টা স্থল বন্দৰ পৰিচালনা কৰেঃ ভাৰত-পাকিস্তান সীমান্তত অট্টাৰী (পঞ্জাৱ) আৰু দেৰা বাবা নানক (পঞ্জাৱ); ভাৰত-নেপাল সীমান্তত ৰূপাইদিহা (উত্তৰ প্ৰদেশ), ৰাক্সৌল (বিহাৰ) আৰু জোগবানী (বিহাৰ); ভাৰত-ভূটান সীমান্তত দৰং (অসম); পেট্ৰাপোল (পশ্চিমবংগ), ডাউকি (মেঘালয়), সুতাৰকান্দি, গোলকগঞ্জ আৰু মানকাচৰ (অসম), ভাৰত-বাংলাদেশ সীমান্তত আগৰতলা, শ্ৰীমন্তপুৰ আৰু চবৰুম (ত্ৰিপুৰা) আৰু ভাৰত-ম্যানমাৰ সীমান্তত মোৰেহ (মণিপুৰ)।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah to launch Land Port Management System (LPMS) on Tuesday, 9th June 2026 in New Delhi
Initiative underscores Modi Government’s commitment to smart border management and security in cross-border trade and passenger movement
LPMS is a state-of-the-art digital platform designed to integrate operations across Land Ports into a unified system
Equips land ports with secure, real-time exchange of logistics and regulatory information akin to airports and seaports
End-to-end digital workflows for cargo and passenger processing, including slot booking, payments, tracking, and single-window clearances
07 JUN 2026 6:18PM by PIB Delhi
Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi Ji India’s border and internal security have received a new impetus. In this direction a significant milestone is on the horizon with the launch of the Land Port Management System (LPMS) by the Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, on Tuesday, 9th June 2026, in New Delhi.
This initiative underscores the Modi Government’s commitment to smart border management, enhancing efficiency, transparency, and security in cross-border trade and passenger movement through technology-driven solutions.
On this occasion, the Union Home Minister will also inaugurate newly developed Stakeholder accommodation facilities at the Dawki (Meghalaya) and Srimantapur (Tripura) Land Ports, further reinforcing infrastructure support for border security personnel and other valuable stakeholders.
The launch of LPMS will be a landmark step in India’s journey towards modern, technology-enabled smart border management system, reflecting the nation’s strategic focus on strengthening trade facilitation, connectivity, and national security and Viksit Bharat by 2047.
LPMS is a state-of-the-art digital platform designed to integrate operations across Land Ports into a unified system. It enables secure, real-time exchange of logistics and regulatory information, bringing land ports at par with digital systems operational at airports and seaports. As a neutral and open platform, LPMS will facilitate seamless coordination among various stakeholders, including government agencies and private operators, thereby reducing delays and enhancing operational efficiency.
The system introduces end-to-end digital workflows for cargo and passenger processing, including slot booking, payments, tracking, and single-window clearances. Fully integrated with key national platforms such as ICEGATE, ULIP, and the motor vehicle ecosystem, LPMS will enable interoperable, efficient, and transparent border management.
The Land Ports Authority of India (LPAI), a statutory body under the Department of Border Management, Ministry of Home Affairs, is responsible for developing and managing land ports to facilitate trade, connectivity, and regional cooperation. Currently, LPAI operates 15 land ports across India’s international borders: Attari (Punjab) and Dera Baba Nanak (Punjab) along the India–Pakistan border; Rupaidiha (Uttar Pradesh), Raxaul (Bihar) and Jogbani (Bihar) along the India–Nepal border; Darranga (Assam) along the India–Bhutan border; Petrapole (West Bengal), Dawki (Meghalaya), Sutarkandi, Golakganj and Mankachar (Assam), Agartala, Srimantapur and Sabroom (Tripura) along the India–Bangladesh border; and Moreh (Manipur) along the India–Myanmar border.