PIB Backgrounder
ইসরস: কৈথেলশিং পাকথোক-চাউথোকহল্লি, খুঙ্গংগী নুপীশিংদা শক্তি পীরি
01 JUL 2026 12:02PM by PIB Imphal
ফীশা-লোনশা তৌবশিং অমসুং চফু শাবশিংদগী হৌরগা নুপীশিংনা লুচিংবা কোওপরেতিবশিং ফাওবা, খুঙ্গংগী আর্তিসানশিংনা ভারতকী ইনক্লুসিব গ্রোথকী ৱারীদা শক্তি হাপ্পী। ইসরস প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ লিশিং কয়া অমনা নেস্নেল মার্কেৎ, দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল সপোর্ত্তা হকথেংননা এক্সেস ফংলি। ই-সরসনা ইন্তরমেদিয়রীশিং মুত্থৎতুনা অমসুং মরুওইবা কম্মর্স প্লেৎফোর্মশিংগা পুনশিন্দুনা খুঙ্গংগী খুৎশা হৈবগী থবকশিং কঞ্জ্যুমরদা য়ৌহনবগী মওং হোংলক্লি। লৈবাক শীনবা থুংনা ব্লোকশিং অমসুং দিস্ত্রিক্তশিংদা প্লেৎফোর্ম অসি পাকথোক চাউথোকপা অসিনা খুঙ্গংগী পুন্সি মহিংদা মসিগী মরুওইবা হেনগৎলক্লিবা অসিবু ময়েক শেংহল্লি। ইসরসকুম্বা ইনিসিএতিবশিংনা নুপীশিংগী ওন্ত্রপ্রিন্যুওরশিপ, কলচরেল হেরিতেজ ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা অমসুং দিজিতেলগী খুত্থাংদা শক্তি লৈরবা, মশা-মরোমদোম লেপচবা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন অমা শেমগৎপদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
গ্রাসরুতশিংদগী ক্রাফতিংগী অহোংবা লাকই
হৌখিবা চহি ১১ অসিদা, দিজিতেল ইন্দিয়া প্রোগ্রাম্না গভর্নান্স অমসুং পব্লিক সর্ভিস দেলিভরীদা অহোংবা পুরক্লে। মসিনা মখোয়বু হেন্না ত্রান্সপরেন্ত, এক্সেসিবল অমসুং ইফিসিএন্ত ওইহল্লে। মসিগী অহোংবা অসি শহরশিংদগী রুরেল ইন্দিয়া ফাওবা য়ৌরে, মফম অসিদা তেক্নোলোজী অসি হৌজিক্তি ইকোনোমিক এম্পাৱরমেন্ত, লাইবলিহুদ মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং কম্ম্যুনিতীনা লুচিংবা এন্তর্প্রাইজকী খুৎলাই অমা ওইরে।
মসিগী লমদম অসিদা, ইসরস (সরদ আজীবিকা) অসি খ্বাইদগী মরুওইবা ফলশিংগী মনুংদা অমা ওইনা থোক্লক্লি। মসি রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না দীনদয়াল অন্ত্যোদয় য়োজনা - নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদস মিসন (দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.) গী মখাদা শেমগৎলি। মসি দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরনা করম্না গ্রাসরুৎ ইকোনোমিক্কী অহোংবদা ওন্থোকপগে হায়বগী মরুওইবা খুদম অমনি।
ইসরস অসি করিনো?
ইসরস অসি দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.গী ওফিসিএল ওনলাইন মার্কেৎপ্লেসনি, মসি নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অমসুং মখোয়গী ফেদরেসনশিংনা পুথোকপা পোৎলমশিংগীদমক্তা খক্তমক শেমগৎপনি। অখন্ননা শেম্বা খুৎশেমগী পোৎলমশিং অসি লৈবাক অসি ময়াইমক্তগী পুথোকপনি- মধ্য প্রদেশতগী চন্দেরি সারি শাবদগী হৌরগা রাজস্থানগী মার্বেল আর্তিসান ফাওবা। মখোয়শিং অসিদা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী চীংশিংদা লৈবা পশ্মিনা পুথোক্লিবশিংসু য়াওরি। ইসরস্তা পোত্থোক খুদিংমক পুৱারী অমা লৈ, অমসুং পোৎশক খুদিংমক অসি মসিগী মতুংদা লৈরিবা আর্তিসান অদুগা হকথেংননা মরী লৈনৈ।
প্লেতফোর্ম অসিনা মরুওইবা কাংলুপশিংদা লোকেল প্রদক্তশিং পীরি:
হোম অমসুং লিভিং
নুপীগী ফি-রোল অমসুং এক্সেসরীশিং
নুপাগী ফি-রোল অমসুং এক্সেসরীশিং
পর্সনেল কেয়র
চিঞ্জাক্কী পোৎলমশিং
অঙাংশিংগী শান্নপোৎ অমসুং এক্সেসরীশিং
নুপী এস.ঐচ.জি.গী মেম্বর করোর ৮.৬২ হেনবনা ই-সরাসকী খুত্থাংদা দিজিতেল স্তোরফ্রন্ত অমা লৈরে, মখোয়গী ৮৫%দি রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী নেৎৱার্ক্কা হকথেংননা শম্নরি (২০২৪গী ফেব্রুৱারী ফাওবদা) । মসিনা মখোয়দা কৈথেল অমা পীবতা নত্তনা মার্কেতিং, ব্রান্দিং অমসুং লোজিস্তিক্সকীদমক ইন্সতিত্যুস্নেল সপোর্তসু পীরি।
দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.না লৈবাক শীনবা থুংনা ব্লোক ৭,৬২৭ কোনশিল্লি অমসুং হায়রিবা এন্তর্প্রাইজশিং অসি গ্রাসরুৎ লেভেলদা মতেং পাংনবা কম্ম্যুনিতী মেম্বর করোর ১.৫১গী কাদর অমা শেমখ্রে।
পোর্তেলদগী ই-কম্মর্স ইকোসিস্তেম ফাওবা: মরু ওইবা মায়পাকপশিং
অচম্বা ৱেব পোর্তেল অমা ওইনা হৌরকখিবা অসি, চহি খরগী মনুংদা, মপুং ফাবা ই-কম্মর্স ইকোসিস্তেম অমা ওইরকখি। হৌজিক্তি মসিনা মোবাইল এপ, ফিজিকেল গেল্লরী, নেস্নেল মেলাশিং, লোজিস্তিক ফুলফিলমেন্ত সেন্তর অমসুং ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা ওনলাইন মার্কেৎ প্লেৎফোর্মশিংগা পুনশিনবা ঙম্লে।
প্লেৎফোর্মগী অওনবা লাকপা
অকুপ্পা মরোল
ইসরস পোর্তেল লোঞ্চ তৌবা
সরস প্রদক্তশিংগী হেন্না ফবা অমসুং ইফেক্তিব ওইবা মার্কেতিং তৌনবগীদমক ই-কম্মর্স পোর্তেল https://www.esaras.in/ হৌদোকখ্রে
ইসরস মোবাইল এপ লোঞ্চ তৌবা
ইসরস ফুলফিলমিন্ত সেন্তরগা লোয়ননা মোবাইল এপ হৌদোকখ্রে। মসি পোত্থোকশিং প্রোসেস তৌবা, পেকেজ তৌবা অমসুং শিপ তৌবদা শীজিন্নৈ।
ও.এন.দি.সি.
খুৎনা শাবা প্রদক্ত ৮০০+গা লোয়ননা এস.ঐচ.জি.গী পোত্থোকশিং অসি বায়র এপ ১১+গী খুত্থাংদা ফংহল্লে (ও.এন.দি.সি.গী প্লেৎফোর্মদা বায়র করোর ২০+)।
উমং
উমংদা ই-সরস লিস্ত তৌখ্রে; প্লেৎফোর্ম অসিনা হৌজিক্তি ত্রাঞ্জেক্সন করোর ৭৯৬.৬৯গা লোয়ননা সর্ভিস ২,৫৭২ ফংহল্লে (জুন ২০২৬)
সরস শক্তি কল্লেক্সন
ইন্সতিত্যুস্নেল অমসুং কোর্পোরেত মার্কেৎকীদমক রাস্ত্রিয় গ্রামিন বিকাস সম্মেলেন ২০২৬তা প্রিমিয়ম ক্যুরেতেদ গিফ কোলেক্সন হৌদোকখ্রে
সরস আজীবিকা গেল্লরী
নই দিল্লীগী বাবা খারক সিংহ মার্গতা শেমগৎখিবা পর্মিনেন্ত রিতেল গেল্লরীনা অখন্না শেম্লবা এস.ঐচ.জি. প্রদক্তশিং উৎলি।
মাংদা লৈরিবা লম্বী: ক্রাফ, কম্মর্স অমসুং কম্ম্যুনিতী
ও.এন.দি.সি., উমং অমসুং অতোপ্পা দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিংদা ইন্তিগ্রেসন পাকথোক চাউথোকহনবা ঙম্বগা লোয়ননা, ই.এস.এ.আর.এ.এস.এ.এস.না খুঙ্গংগী পোত্থোক পুথোক্লিবশিংবু ভারতকী ক্রাফ হেরিতেজবু ঙাক-শেন্দুনা অচৌবা কৈথেলশিংদা চাংদম্নবা ঙম্নবা মফম অমা পীরি। ইকোসিস্তেম অসি চাউখৎলকপগা লোয়ননা, মসিনা তুং কোইনা হিংনবগী পাম্বৈশিং শেমগৎপদা অমসুং ইনক্লুসিব রুরেল দিবেলপমেন্তদা খুমাং চাউশিলহনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌগনি হায়না পানরি।
মসি পাংথোকপদা, ইসরসনা মতৌ করম্না দিজিতেল ইন্দিয়ানা নুপীশিংদা শক্তি পীনবা, ভারতকী ইনাক খুল্লবা ক্রাফ হেরিতেজ ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা অমসুং নুপীশিংনা লুচিংবা খুঙ্গংগী চাউখৎ-থৌরাংগী থৌওংবু মপুং ফাহনবগী খুদম অমা ওইরি।
রিফরেন্সশিং
রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়
https://cdnbbsr.s3waas.gov.in/s3d69116f8b0140cdeb1f99a4d5096ffe4/uploads/2026/04/202604211510022943.pdf
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/184/AU2884_xtODlC.pdf?source=pqals
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2278288&reg=48&lang=1
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1871641&reg=48&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1937055&reg=48&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2278288&reg=3&lang=1
ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয় (এম.ই.আই.তি.ৱাই.)
https://en.vikaspedia.in/viewcontent/social-welfare/entrepreneurship/important-days/esaras-portal-for-handicrafts?lgn=en
https://negd.gov.in/
https://www.facebook.com/OfficialUmangApp/posts/to-promote-local-artisans-and-self-help-groups-esaras-on-umang-facilitates-citiz/1313461524124692/
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2146920&ref=official-press.com&reg=48&lang=2
পি.আই.বি. আর্কাইবশিং
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2267960&reg=48&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=159055&ModuleId=3&reg=48&lang=2
পি.দি.এফ. য়েংনবা মসিদা নম্বীয়ু।

PIB Backgrounder
eSARAS: Expanding Markets, Empowering Rural Women
01 JUL 2026 12:02PM by PIB Delhi
From weavers and potters to women-led cooperatives, rural artisans are powering India's inclusive growth story. Through the eSARAS platform, thousands of Self-Help Groups are gaining direct access to national markets, digital infrastructure and institutional support. By eliminating intermediaries and integrating with major commerce platforms, eSARAS is transforming how rural craft reaches the consumer. The platform's expanding reach across blocks and districts nationwide underscores its growing significance in rural livelihoods. Initiatives like eSARAS continue to play a pivotal role in driving women's entrepreneurship, preserving cultural heritage and building a digitally empowered, self-reliant rural economy.
Crafting Change from the Grassroots
Over the past eleven years, the Digital India programme has transformed governance and public service delivery- making them more transparent, accessible and efficient. This transformation has reached beyond cities into rural India, where technology is now a tool for economic empowerment, livelihood strengthening and community-led enterprise.
Within this landscape, eSARAS (SARAS Aajeevika) has emerged as one of the most significant outcomes. It is developed by the Ministry of Rural Development under the Deendayal Antyodaya Yojana–National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM). It stands as a flagship example of how digital infrastructure can be channelled into grassroots economic change.
What is eSARAS?
eSARAS is the official online marketplace of DAY-NRLM, built exclusively for products made by women Self-Help Groups and their federations. The well curated handrafted goods emerge from the very heart of the country- from weavers in Chanderi sarees from Madhya Pradesh to marble artisans in Rajasthan. They also include Pashmina producers nestled in the hills of Jammu & Kashmir. Every product on eSARAS carries a story, and every purchase is a direct connection to the artisan behind it.
The platform lists local products across major categories:
• Home and Living
• Women's Apparel and Accessories
• Men's Apparel and Accessories
• Personal Care
• Food Items
• Kids Toys & Accessories
Over 8.62 crore women SHG members have a digital storefront through eSARAS, of whom 85% are directly linked to the Ministry of Rural Development's network (as on February 2024). It gives them not just a marketplace, but institutional support for marketing, branding and logistics.
DAY-NRLM covers 7,627 blocks nationwide and has built a cadre of 1.51 crore community members to support these enterprises at the grassroots level.
From Portal to e-Commerce Ecosystem: Key Milestones
What started as a simple web portal has, in just a few years, grown into a full-stack e-commerce ecosystem. It now combines a mobile app, physical gallery, national melas, a logistics fulfilment centre and integrations with India's largest online marketplace platforms.
Platform Evolution
Detail
eSARAS Portal Launch
e-Commerce portal https://www.esaras.in/ launched for better and more effective marketing of Saras products
eSARAS Mobile App Launch
Mobile app launched alongside the eSARAS Fulfilment Centre. It is used for processing, packaging and shipping of products.
ONDC
SHG products made available across 11+ buyer apps (20 crore+ buyers on ONDC platform) with 800+ handcrafted products listed
UMANG
eSARAS listed on UMANG; platform now serves 2,572 services with 796.69 crore transactions (June 2026)
SARAS Shakti Collection
Premium curated gift collection launched at Rashtriya Gramin Vikas Sammelan 2026 for institutional and corporate markets
SARAS Aajeevika Gallery
Permanent retail gallery established at Baba Kharak Singh Marg, New Delhi, showcasing curated SHG products.
The Road Ahead: Craft, Commerce and Community
With expanding integrations across ONDC, UMANG and other digital platforms, eSARAS is positioning rural producers to compete in larger markets while preserving India's craft heritage. As the ecosystem grows, it is expected to play an increasingly important role in creating sustainable livelihoods and advancing inclusive rural development.
In doing so, eSARAS exemplifies how Digital India is empowering women, preserving India's rich craft heritage and driving inclusive, women-led rural development.
References
Ministry of Rural Development
https://cdnbbsr.s3waas.gov.in/s3d69116f8b0140cdeb1f99a4d5096ffe4/uploads/2026/04/202604211510022943.pdf
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/184/AU2884_xtODlC.pdf?source=pqals
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2278288&reg=48&lang=1
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1871641&reg=48&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1937055&reg=48&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2278288&reg=3&lang=1
Ministry of Electronics and Information Technology (MEITy)
https://en.vikaspedia.in/viewcontent/social-welfare/entrepreneurship/important-days/esaras-portal-for-handicrafts?lgn=en
https://negd.gov.in/
https://www.facebook.com/OfficialUmangApp/posts/to-promote-local-artisans-and-self-help-groups-esaras-on-umang-facilitates-citiz/1313461524124692/
Ministry of Commerce & Industry
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2146920&ref=official-press.com&reg=48&lang=2
PIB Archives
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2267960&reg=48&lang=2
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=159055&ModuleId=3&reg=48&lang=2
Click here for pdf file.