ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗାନ୍ଧୀନଗରରୁ ଗୁଜରାଟ ପାଇଁ ‘ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି’ ସେବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ଅମିତ ଶାହ
27 JUN 2026 6:24PM by PIB Bhubaneswar
• ସହକାରରୁ ସମୃଦ୍ଧି’ ମନ୍ତ୍ରକୁ ସାକାର କରି ସାରଥୀଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ‘ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି’
• ‘ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି’ ସହ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି ୭ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସାରଥୀ; ଚାଳକ ହିଁ ଏହାର ମାଲିକ, ମିଳୁଛି ସମ୍ମାନ, ସୁରକ୍ଷା ଓ ସମୃଦ୍ଧି
• ‘ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି’କୁ ଅଟକାଇବା ପାଇଁ ଭଡ଼ା କମାଇବାର ପ୍ରୟାସ; ମନମାନିର ସୁଯୋଗ ଦେବ ନାହିଁ ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥା
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ଗାନ୍ଧୀନଗରସ୍ଥିତ ମହାତ୍ମା ମନ୍ଦିର ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସମବାୟ ଭିତ୍ତିକ ଗତିଶୀଳ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ 'ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସେବା ଭିତ୍ତିକ ପରିବହନ ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଯାହା ଟ୍ୟାକ୍ସି, ଅଟୋ ଏବଂ ଦୁଇ ଚକିଆ ପରିବହନ ସେବାକୁ ମାଲିକାନା, ସମ୍ମାନ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥାଏ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ, ଗୁଜରାଟର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହର୍ଷ ସଂଘବୀ, ଗୁଜରାଟର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜୀତୁଭାଇ ବାଘାନୀ, ଗୁଜରାଟର ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରମେଶଭାଇ କଟାରା, ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଡ. ଆଶିଷ କୁମାର ଭୁଟାନୀ, ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ଦାସ, ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡ. ଜୟେନ ମେହେଟ୍ଟାଙ୍କ ସମେତ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବରିଷ୍ଠ ପ୍ରତିନିଧି, ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ସାରଥି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆଜି ଭାରତର ଗମନାଗମନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଦିନ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ବିକାଶ ସହିତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଏବଂ ପରିବହନ ସେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଘରେ ଘରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଧାରଣା କେବଳ ଚାରି ଚକିଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନାହିଁ, ବରଂ ଦୁଇ ଚକିଆ, ଅଟୋ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନ ସେବା ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ ହୋଇପାରିଛି। ଗୁଜୁରାଟରେ 'ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି' ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସମବାୟ ସମିତି ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ବ୍ୟାପକ ଗତିଶୀଳତାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନ୍ୟ କମ୍ପାନୀମାନେ ଚାଳକମାନଙ୍କୁ ଡ୍ରାଇଭର ଭାବେ ବିବେଚନା କରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସେମାନଙ୍କୁ 'ସାରଥି ’ ଭାବେ ବିବେଚନା କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଶବ୍ଦର ପାର୍ଥକ୍ୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିନ୍ତାଧାରାର ପାର୍ଥକ୍ୟ। 'ସାରଥି' ମାନେ କେବଳ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ନୁହନ୍ତି, ବରଂ ଏହି ସମବାୟର ସମ୍ମାନିତ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ 'ମାଲିକ' ଅଟନ୍ତି। ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଉଭୟ ଡ୍ରାଇଭର ଏବଂ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଶୋଷଣକୁ ରୋକିବା, ସେବାର ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆପ୍ ଆଧାରିତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସେବାକୁ ନେଇ ଅନେକ ଅଭିଯୋଗ ଆସିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କ ରୋଜଗାରରୁ କିଛି ଅଧିକ କମିଶନ ନିଆଯାଉଛି, କିଛି ଦେୟ ଠିକ୍ ସମୟରେ ପହଞ୍ଚି ପାରୁନାହିଁ, ଏବଂ କିଛି ପଞ୍ଜୀକରଣ ବିନା ଶୁଣାଣିରେ ବନ୍ଦ କରିଦିଆଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କେବଳ ଆଇନ ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ, ବେଳେବେଳେ ସଠିକ୍ ସଂସ୍ଥାଗତ ମଡେଲ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ, ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ପରିକଳ୍ପନା ଏକ ସମବାୟ ମଡେଲରେ କରାଯାଇଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶୋଷଣର ଅବସାନ ଘଟାଇ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକାର ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଅମୁଲର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗାଁ ଗହଳରେ ପଶୁପାଳନ କରୁଥିବା ଭଉଣୀ ଯିଏକି ମାତ୍ର ୧୦୦ ଟଙ୍କାର ଅଂଶଧନ ସହିତ ସମବାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ଆଜି ସେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ବ୍ରାଣ୍ଡର ଅଂଶୀଦାର, ଯାହାର କାରବାର ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା। ଅମୁଲ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି ଯେ ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟସ୍ଥିଙ୍କ ବିନା, ଶୋଷଣ ବିନା ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ସହିତ ଏକ ବିଶାଳ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି ମଡେଲ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶୋଷଣକୁ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲା ଏବଂ ପଶୁପାଳନ କରୁଥିବା ଭଉଣୀମାନଙ୍କ କଷ୍ଟ ଉପାର୍ଜିତ ଅର୍ଥକୁ ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପଠାଇଥିଲା। ଆଜି ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତର ପଶୁପ୍ରେମୀ ଭଉଣୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପରିଶ୍ରମର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୂଲ୍ୟ ସମ୍ମାନର ସହ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ସେହିଭଳି, ଇଫକୋ ଏବଂ କ୍ରିଭକୋ ଭଳି ସମବାୟ ସମିତି ଆଜି ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ସାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପାଖାପାଖି ୩୫ ପ୍ରତିଶତ ପୂରଣ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ଏହା ମଧ୍ୟ ସମବାୟର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା କାହାଣୀ। ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ହେଉଛି ଏହି ସଫଳ ସମବାୟ ପରମ୍ପରାକୁ ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରୟାସ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ଲୋକ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ସମ୍ବଳ କେଉଁଠୁ ଆସିବ। ଏହା ପରେ ଦେଶର ଅଗ୍ରଣୀ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପରେ ଯୋଗଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ଖୁସିର କଥା ଯେ ଏନସିଡିସି, ଇଫକୋ, କ୍ରିଭକୋ, ଏନଡିଡିବି, ନାବାର୍ଡ, ଏନସିଇଏଲ ଏବଂ ଆମୁଲ ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ସମବାୟ ସମିତି ଦେଶର ବୃହତ ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସାରଥୀ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ସମବାୟ ବିକଳ୍ପ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ନିଜସ୍ୱ ସମବାୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି ହେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୭ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସାରଥି ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସହିତ ଜଡିତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମବାୟ ସାରଥିଙ୍କ ଆୟକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ସହିତ ଋଣ, ବୀମା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣରେ ସହାୟକ ହେବ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୩୭ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାହକ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ସେବା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଏହାର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଲୋକପ୍ରିୟତା ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସର ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ପ୍ରମାଣ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ କେତେକ ଖବରକାଗଜରେ ମଧ୍ୟ ଖବର ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଭଡ଼ା ଅଧିକ ରହିଛି। ମୁଁ ସାରା ଦେଶର ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ପହଞ୍ଚୁଛି, ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ କମ୍ପାନୀମାନେ କ୍ଷତିର ଭରଣା ପାଇଁ ସେଠାରେ ଅସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ଭଡ଼ା ହ୍ରାସ କରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଏହି ପରିସ୍ଥିତି କେତେ ଦିନ ରହିବ? "ମୁଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିରେ କ୍ଲାନ୍ତ ହେବ ନାହିଁ, ପଛକୁ ହଟିବ ନାହିଁ କିମ୍ବା ମଇଦାନ ଛାଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସେବା ଏବଂ ସମବାୟର ଭାବନା ଉପରେ ଦୃଢ ଭାବରେ ନିର୍ଭର କରିବ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ହେବ। ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କାହାକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇବା ନୁହେଁ, ବରଂ ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବା।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଯେଉଁ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଭଡ଼ା ହ୍ରାସ କରି ଏବଂ ଅସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ କମିଶନ ଦେଇ ବଜାରରେ ଚାପ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ କେବଳ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଅଗ୍ରଗତି ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଚାହାଁନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଦୌଡରୁ ବାହାରିବା ଏବଂ ତା 'ପରେ ପୁଣି ସ୍ୱେଚ୍ଛାଚାରିତା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇପାରିବ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆଜି ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ତାଙ୍କର ଏହି ଇଚ୍ଛା କଦାପି ପୂରଣ ହେବ ନାହିଁ। ଟ୍ୟାକ୍ସି ସେବା, ସମବାୟ ସମିତିର ଶକ୍ତି ଏବଂ ସାରଥୀମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସର ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଜାରି ରଖିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଗୁଜବ ପ୍ରଚାର କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଆମର ସହଯୋଗାତ୍ମକ ମନୋଭାବ, ଆମର ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଆମର ସେବା-ଆନୁଗତ୍ୟରୁ ଆମର ଉତ୍ତର ପାଇବେ। ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିକୁ ସଫଳ କରିବା ଆମର ସାରଥିମାନଙ୍କ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ। ଯଦି ଆମେ କେବଳ ତୁରନ୍ତ ଲାଭ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବୁ, ତେବେ ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆମେ ପୁଣିଥରେ ସେହି ଶୋଷଣର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବୁ, ଯେଉଁଥିରୁ ବାହାରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ସାରଥିମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଆପଣମାନେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ବିଭିନ୍ନ କମ୍ପାନୀ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ଥର ବିନା ଶୁଣାଣିରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଉଥିଲା, ଆୟ ହ୍ରାସ କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମାନ ଦିଆଯାଉନଥିଲା। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି କଦାପି ଆପଣଙ୍କର ଶୋଷଣ କରିବ ନାହିଁ, କାରଣ ଏହା ଏକ ବାହ୍ୟ କମ୍ପାନୀ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆପଣଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ସମବାୟ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେତେକ କମ୍ପାନୀ କ୍ଷତି ସହି ଅନ୍ୟାୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଜରିଆରେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିକୁ ବଜାରରୁ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଏଭଳି ରଣନୀତି ବିଶ୍ୱର କେତେକ ଦେଶରେ କାମ କରିପାରେ, କିନ୍ତୁ ଭାରତରେ କାମ କରିବ ନାହିଁ, କାରଣ ଭାରତର ଆତ୍ମା ସମସ୍ତଙ୍କ ସମବାୟ, ସେବା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ଭାବନାରେ ବାସ କରିଥାଏ। ଏଠାରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସର୍ବୋପରି ବିବେଚନା କରାଯାଏ, କେବଳ ନିଜ ସ୍ୱାର୍ଥ ନୁହେଁ।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ସାରଥୀ ଏବଂ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଆମେ ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଚାହୁଁ, ତେବେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିକୁ ସଫଳ କରିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ। ଆପଣ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସହିତ ରୁହନ୍ତୁ, ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସର୍ବଦା ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ରହିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଅନେକ ସଫଳ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ। ଅମୁଲ ମଧ୍ୟ ଘରୋଇ ଡାଏରୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା, ଇଫକୋ, କ୍ରିଭକୋ ଏବଂ ଏନ. ଡି. ଡି. ବି. କୁ ମଧ୍ୟ ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ସହଯୋଗାତ୍ମକ ଶକ୍ତି, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସର ଶକ୍ତିରେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ସାରଥୀମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ହେଉଛି ଆପଣଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଏହା ଆପଣଙ୍କର ଶୋଷଣ ବନ୍ଦ କରିବା, ଆପଣଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ତିଆରି କରାଯାଇଛି। ଭବିଷ୍ୟତରେ, ଏହି ସଂସ୍ଥା ଆପଣଙ୍କୁ ଋଣ, ବୀମା କଭରେଜ୍ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଏକ ଘରୋଇ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ କାରଣ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ନିଜସ୍ବ-ଲାଭ, ଯେତେବେଳେ କି ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଏହାର ଗ୍ରାହକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ଲାଭ ଅପେକ୍ଷା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସୁରକ୍ଷା, ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଆୟକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଶେଷରେ କେତେ ସହରରେ ଭଡ଼ା ହ୍ରାସ କରିବେ? ଆଗାମୀ ଦେଢ଼ରୁ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ନଗର ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ନାଗପୁର, ପୁଣେ, ମୁମ୍ବାଇ, ଲକ୍ଷ୍ନୌ, ଚଣ୍ଡିଗଡ଼, ଜୟପୁର, କୋଲକାତା ସମେତ ଦେଶର ଏକାଧିକ ସହରରେ ଏହାର ସେବା ବିସ୍ତାର କରିବ। ଜୁଲାଇ ୩୧, ୨୦୨୬ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସାତଟି ପ୍ରମୁଖ ସହରରେ ପହଞ୍ଚିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇ ଚକିଆ, ଅଟୋ ଏବଂ ଚାରି ଚକିଆ ଭଳି ତିନୋଟି ବର୍ଗରେ ଦେଶର ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ସହରରେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ମଡେଲ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ।
ଗୁଜରାଟରେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ନେଇ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଆପଣମାନେ ସାତ ଲକ୍ଷ ସାରଥି ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ବିଶାଳ ପରିବାରର ଅଂଶବିଶେଷ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିରେ ସାମିଲ ହୋଇ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେଉଛନ୍ତି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଏହି ସମବାୟ ସମିତି ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ହାସଲ କରିବ ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସଫଳ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଆଜି ଆପଣମାନେ ଏପରି ଏକ ବିଶାଳ ସମବାୟ ପରିବାରର ଅଂଶବିଶେଷ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସହିତ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କୃଷକ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏବେ ଗୁଜରାଟର ସାରଥିମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଗୌରବମୟ ସମବାୟ ପରିବାରର ଅଭିନ୍ନ ଅଙ୍ଗ ପାଲଟି ଯାଉଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଶକୁ 'ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି’ ମନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ମନ୍ତ୍ରକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକ ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହେବ ଏବଂ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ମାନ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ଏକ ଦୃଢ଼ ମାଧ୍ୟମ ହେବ।
ଗୁଜରାଟର ସମସ୍ତ ସାରଥୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ସଫଳତା ସାରଥୀମାନଙ୍କ ସେବା ଭାବନା, ସହଯୋଗାତ୍ମକ ମନୋଭାବ ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିରେ ସାମିଲ ହେବା ଦ୍ୱାରା ସାରଥିଆନମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି, ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାର ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ସୁଗମ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥା ସହିତ ଏମଓୟୁ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା। ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଭାରତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର ପ୍ରାଧିକରଣ, ରାଜକୋଟ; ଭାରତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର ପ୍ରାଧିକରଣ, ସୁରଟ; ଗୁଜରାଟ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନିଗମ; ଅହମ୍ମଦାବାଦ ମ୍ୟୁନିସିପାଲ କର୍ପୋରେସନ୍/ବସ୍ ରାପିଡ୍ ଟ୍ରାଞ୍ଜିଟ୍ ସିଷ୍ଟମ୍; ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ; ଆଦାନୀ ବିମାନବନ୍ଦର; ଗୁଜରାଟ ଟ୍ରାଫିକ୍ ପୋଲିସ୍; ପଶ୍ଚିମ ରେଳବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଡିଭିଜନ ଏବଂ ଭଦୋଦରା ବିମାନବନ୍ଦର। ଏହି ବୁଝାମଣା ଦ୍ୱାରା ବିମାନ ବନ୍ଦର, ରେଳପଥ, ମେଟ୍ରୋ, ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନ ଏବଂ ଟ୍ରାଫିକ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଇଣ୍ଡିଆ ଟ୍ୟାକ୍ସିର ସେବା ପ୍ରସାର ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ହେବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସାରଥୀମାନଙ୍କୁ ସେୟାର ପ୍ରମାଣପତ୍ର ମଧ୍ୟ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today launched Bharat Taxi for Gujarat from Gandhinagar; services begin in all major cities of Gujarat including Ahmedabad, Surat and Rajkot across two-wheeler, auto and four-wheeler categories
Realising Prime Minister Shri Narendra Modi’s mantra of ‘Sahakar Se Samriddhi’ in the mobility sector, ‘Bharat Taxi’ is today bringing transformation in the lives of Sarathis
More than 7 lakh ‘Sarathis’ associated with Bharat Taxi; the drivers themselves are its owners — this is giving them respect, security and prosperity
Sudden reduction in fares by competing companies is an attempt to block the entry of ‘Bharat Taxi’ so that they can again resort to arbitrary practices, but ‘Bharat Taxi’ will remain firmly in the field with the resolve of service
In the next 2 years, Bharat Taxi will reach more than 500 cities and towns; before 31 July, its services will be available in 7 major cities of the country
This is the fundamental difference between the concepts of ‘driver’ and ‘Sarathi’ — private companies see them only as drivers, while Bharat Taxi gives them the respect of being ‘Sarathis’
In ‘Bharat Taxi’, Sarathis are not merely drivers, but shareholders; they are not dependent on any app company
The biggest responsibility of making Bharat Taxi successful rests with Sarathis and customers — they should come forward and adopt it instead of looking at immediate gains
‘Bharat Taxi’ is the Sarathis’ own cooperative — it will support them in loans, provide insurance protection and also nurture their business expansion model
‘Bharat Taxi’ signed MoUs with Gujarat Metro Rail Corporation, Gujarat State Cooperative Bank, Traffic Police, Ahmedabad Airport and Western Railway
27 JUN 2026 6:24PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today launched the cooperative-based mobility platform ‘Bharat Taxi’ for Gujarat at the Mahatma Mandir Convention and Exhibition Centre in Gandhinagar, Gujarat. Bharat Taxi aims to connect Sarathis engaged in taxi, auto and two-wheeler mobility services with ownership stake, respect, security and prosperity, while providing citizens with reliable and service-oriented transport facilities. The programme was attended by Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel, Deputy Chief Minister Shri Harsh Sanghavi, Minister of Cooperation, Gujarat, Shri Jitubhai Vaghani, Minister of State for Cooperation, Gujarat, Shri Rameshbhai Katara, Secretary, Ministry of Cooperation, Dr. Ashish Kumar Bhutani, Chief Secretary of Gujarat Shri Manoj Das, Chairman of Bharat Taxi Dr. Jayen Mehta, along with senior representatives from the cooperative sector, officials and a large number of Sarathis.
Addressing the gathering on the occasion, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that today is a very important day for India’s mobility sector. He said that with the development of the country, the need for taxi and transport services has reached every household. The concept of taxi is no longer limited to four-wheelers; two-wheelers, autos and other urban transport services have also become part of it. The launch of ‘Bharat Taxi’ in Gujarat is a step towards giving a new direction to this wider mobility requirement through cooperation.
Shri Amit Shah said that other companies consider those who drive vehicles as drivers, but Bharat Taxi considers them ‘Sarathis’. He said this is not merely a difference of words, but a difference of the entire approach. A ‘Sarathi’ is not merely a service provider, but a respected partner and ‘owner’ of this cooperative institution. The core objective of Bharat Taxi is to prevent the exploitation of both Sarathis and customers, improve the quality of service and establish a fair system in the mobility sector.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that over the past few years, several complaints had emerged regarding app-based taxi services — in some cases, excessive commission was deducted from the earnings of Sarathis; in some cases, payments did not reach them on time; and in some cases, registrations were cancelled without giving them a hearing. He said that not every problem can be solved by passing legislation; many times, the right institutional model provides a permanent solution. It was with this thinking that Bharat Taxi was conceptualised on the cooperative model.
Shri Amit Shah said that cooperation has ended exploitation and given rights and prosperity to people in many sectors of the country. Giving the example of Amul, he said that a rural woman cattle-rearer who joined the cooperative system with a share of just ₹100 is today a stakeholder in a trusted food brand with a turnover of ₹1.25 lakh crore. Amul has proved that a vast economic system can be built through cooperation, without middlemen, without exploitation and with complete transparency. This model ended exploitation in the dairy sector and ensured that the hard-earned income of women cattle-rearers reached their bank accounts directly. Today, the women cattle-rearers of rural India are receiving the full value of their labour with dignity. He said that similarly, cooperative institutions such as IFFCO and KRIBHCO are today meeting nearly 35 percent of the fertilizer requirement of the country’s farmers. This too is a major success story of cooperation. Bharat Taxi is an effort to take this successful cooperative tradition forward in the mobility sector. He said that many people raised the question as to where the resources for an initiative like Bharat Taxi would come from. In this regard, dialogue was held with the country’s leading cooperative institutions and they were urged to join this important initiative. It is a matter of great satisfaction that reputed cooperative institutions such as NCDC, IFFCO, KRIBHCO, NDDB, NABARD, NCEL and Amul have together decided to build a cooperative institution of the Sarathis in the mobility sector, so that a strong, transparent and Sarathi-centric cooperative alternative can be presented before the country’s large private companies.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that more than 7 lakh Sarathis have so far joined Bharat Taxi. Bharat Taxi will give respect to Sarathis, provide them security and pave the way for prosperity in the coming time. He said that this cooperative institution will protect the earnings of Sarathis and will also support them in future through loans, insurance and expansion of their business. So far, nearly 37 lakh customers have availed the services of Bharat Taxi, which is a clear proof of its growing popularity and public trust.
Shri Amit Shah said that some newspapers had also reported that the fares of Bharat Taxi are high. He said, “I want to tell customers across the country that wherever Bharat Taxi is reaching, competing companies are temporarily reducing fares by incurring losses; but how long will this situation continue? Hardly for one or two years,” He added that he wants to say with full confidence that Bharat Taxi will neither tire, nor step back, nor leave the field. Bharat Taxi will remain firmly in the field with the spirit of service and cooperation and will compete in a healthy manner. Our objective is not to harm anyone, but to build a just, transparent and sustainable system in the mobility sector.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the companies which are today trying to create market pressure by reducing fares and temporarily giving higher commission to Sarathis are doing so only to stop the progress of Bharat Taxi. They want Bharat Taxi to exit the field so that they can again start arbitrary practices. “But I want to say clearly today that their wish will never be fulfilled. Bharat Taxi will continue to move forward with the resolve of service, the strength of cooperation and the trust of Sarathis,” he said. He added that those spreading rumours will be answered by our cooperative spirit, our consistency and our dedication to service. The biggest responsibility of making Bharat Taxi successful rests with our Sarathis. If we take decisions only by looking at immediate gains, then in the coming years we may again have to face the same exploitation to come out of which Bharat Taxi has been established.
Shri Amit Shah told the Sarathis that they have worked with different companies for years and know that many times decisions were taken without hearing them, their earnings were reduced and their labour was not given full respect. He said, “I assure you that Bharat Taxi will never exploit you, because this is not someone else’s company, but your own cooperative institution.” He said that some companies are trying to push Bharat Taxi out of the market through unfair competition while operating at a loss. Such strategies may work in some countries of the world, but they will not work in India, because the soul of India lies in cooperation, service and the welfare of all. Here, not merely one’s own interest, but the interest of all is considered paramount.
Appealing to Sarathis and customers, the Union Home Minister and Minister of Cooperation said that if we want a long-term, reliable and just transport system, then making Bharat Taxi successful is the collective responsibility of all of us. “Stay with Bharat Taxi, Bharat Taxi will always stand with you,” he said. He said that we have presented many successful examples in the cooperative sector. Amul too had to face competition from private dairies; IFFCO, KRIBHCO and NDDB too had to compete with private companies, but these institutions succeeded on the strength of cooperation, transparency and public trust.
Shri Amit Shah told the Sarathis that Bharat Taxi is their own institution and it has been created to stop their exploitation, to give them respect and to make them prosperous. In the times to come, this very institution will also work to help them get loans, provide insurance protection and support the expansion of their business. He said that no private platform can do this, because their objective is their own profit, whereas the objective of Bharat Taxi is the welfare of its Sarathis. He said that instead of short-term gains, long-term security, respect and stable income will have to be given priority.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that for how many cities will competing companies keep reducing fares? Bharat Taxi will reach more than 500 cities and towns in the next one-and-a-half to two years. Bharat Taxi will expand its services to many cities of the country, including Nagpur, Pune, Mumbai, Lucknow, Chandigarh, Jaipur and Kolkata. Before 31 July 2026, Bharat Taxi will reach seven major cities. He said that in the next two years, the Bharat Taxi model will be implemented in more than 500 cities and towns of the country across all three categories — two-wheelers, autos and four-wheelers.
Expressing happiness over the launch of Bharat Taxi in Gujarat, Shri Amit Shah said that today, they have become part of a vast family of seven lakh Sarathis and, by joining Bharat Taxi, are giving new strength to the cooperative movement. He said that he has full confidence that in the times to come, this cooperative institution will achieve new heights in the mobility and transport sector and will certainly succeed. Today, they have become part of a vast cooperative family with which crores of farmers of the country are associated, and now the Sarathis of Gujarat too are becoming an integral part of this glorious cooperative family.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Shri Narendra Modi has given the country the mantra of ‘Sahakar Se Samriddhi’. Bharat Taxi is an important initiative towards realising this mantra in the mobility and transport sector. He said that in the days to come, cooperation will expand into more new sectors and Bharat Taxi will become a strong medium for the respect, security and prosperity of Sarathis.
Shri Amit Shah extended his best wishes to all Sarathis of Gujarat and said that the success of Bharat Taxi will be determined by the spirit of service, cooperative ethos and the participation of Sarathis. He said that by joining Bharat Taxi, Sarathis have paved the way for all three — their prosperity, respect and security.
During the programme, Memorandums of Understanding were also exchanged with various institutions for the expansion and smooth operation of Bharat Taxi. These included Airports Authority of India, Rajkot; Airports Authority of India, Surat; Gujarat Metro Rail Corporation; Ahmedabad Municipal Corporation/Bus Rapid Transit System; Gujarat State Cooperative Bank; Adani Airport; Gujarat Traffic Police; Western Railway–Ahmedabad Division; and Vadodara Airport. These MoUs will further strengthen Bharat Taxi’s service reach in areas related to airports, railways, metro, urban transport and traffic management. Share certificates were also distributed to the best-performing Sarathis during the programme.