ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ আজি গান্ধীনগৰৰ পৰা গুজৰাটৰ বাবে ভাৰত টেক্সি মুকলি; আহমেদাবাদ, চুৰাট আৰু ৰাজকোটকে ধৰি গুজৰাটৰ সকলো মুখ্য চহৰত দুচকীয়া, অটো আৰু চাৰিচকীয়া শ্ৰেণীত এই সেৱা আৰম্ভ
গতিশীলতা খণ্ডত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ 'সহকাৰ চে সমৃদ্ধি’ মন্ত্ৰক উপলব্ধি কৰি, ‘ভাৰত টেক্সী’ য়ে আজি সাৰথিসকলৰ জীৱনত পৰিৱৰ্তন কঢ়িয়াই আনিছে
ভাৰত টেক্সিৰ সৈতে জড়িত ৭ লাখতকৈও অধিক ‘সাৰথি’ ; চালকসকল নিজেই ইয়াৰ মালিক-ই তেওঁলোকক সন্মান, নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধি প্ৰদান কৰিছে
প্ৰতিযোগী কোম্পানীসমূহে হঠাৎ ভাড়া হ্ৰাস কৰাটো হৈছে ‘ভাৰত টেক্সি’ ৰ প্ৰৱেশ বন্ধ কৰাৰ এক প্ৰচেষ্টা যাতে তেওঁলোকে পুনৰ স্বেচ্ছাচাৰী অনুশীলনৰ আশ্রয় ল’ব পাৰে, কিন্তু ‘ভাৰত টেক্সি’ সেৱাৰ সংকল্পৰ সৈতে ক্ষেত্ৰখনত দৃঢ়ভাৱে থাকিব
অহা ২ বছৰৰ ভিতৰত ভাৰত টেক্সীয়ে ৫০০ ৰো অধিক চহৰ আৰু নগৰত প্ৰৱেশ কৰিব; ৩১ জুলাইৰ আগতে, ইয়াৰ সেৱাসমূহ দেশৰ ৭ খন মুখ্য চহৰত উপলভ্য হ’ব
‘চালক’ আৰু ‘সাৰথি’ ৰ ধাৰণাৰ মাজত এইটোৱেই মৌলিক পাৰ্থক্য-ব্যক্তিগত কোম্পানীসমূহে তেওঁলোকক কেৱল চালক হিচাপেহে দেখে, আনহাতে ভাৰত টেক্সীয়ে তেওঁলোকক ‘সাৰথি’ হোৱাৰ সন্মান দিয়ে
‘ভাৰত টেক্সি’ত সাৰথিসকল কেৱল চালক নহয়, অংশীদাৰ; তেওঁলোক কোনো এপ কোম্পানীৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল নহয়
ভাৰত টেক্সি সফল কৰাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ দায়িত্ব সাৰথি আৰু গ্ৰাহকসকলৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে-তেওঁলোকে তাৎক্ষণিক লাভৰ ফালে চোৱাৰ পৰিৱৰ্তে আগবাঢ়ি আহি ইয়াক গ্ৰহণ কৰা উচিত
‘ভাৰত টেক্সি’ হৈছে সাৰথিসকলৰ নিজৰ সমবায়-ই তেওঁলোকক ঋণ প্ৰদানত সহায় কৰিব, বীমা সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিব আৰু লগতে তেওঁলোকৰ ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰণ কৰিব
‘ভাৰত টেক্সি’ য়ে গুজৰাট মেট্ৰ’ ৰেল নিগম, গুজৰাট ৰাজ্যিক সমবায় বেংক, ট্ৰেফিক আৰক্ষী, আহমেদাবাদ বিমানবন্দৰ আৰু পশ্চিম ৰে’লৱেৰ সৈতে বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰে
27 JUN 2026 6:24PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰৰ মহাত্মা মন্দিৰ সন্মিলন আৰু প্ৰদৰ্শনী কেন্দ্ৰত গুজৰাটৰ বাবে সমবায় ভিত্তিক গতিশীলতা মঞ্চ 'ভাৰত টেক্সি' মুকলি কৰে। ভাৰত টেক্সিৰ লক্ষ্য হৈছে নাগৰিকসকলক নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু সেৱা-মুখী পৰিবহণ সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ লগতে টেক্সি, অটো আৰু দুচকীয়া বাহন চলাচল সেৱাত নিয়োজিত সাৰথিসকলক মালিকীস্বত্ব, সন্মান, নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধিৰ সৈতে সংযোগ কৰা। এই কাৰ্যসূচীত গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্রভাই পেটেল, উপ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হৰ্ষ সংঘৱী, গুজৰাটৰ সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী জিতুভাই বাঘানী, গুজৰাটৰ সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰমেশভাই কাটাৰা, সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব ড০ আশীষ কুমাৰ ভুটানী, গুজৰাটৰ মুখ্য সচিব শ্ৰী মনোজ দাস, ভাৰত টেক্সিৰ অধ্যক্ষ ড০ জয়েন মেহতাৰ লগতে সমবায় খণ্ডৰ জ্যেষ্ঠ প্ৰতিনিধি, বিষয়া আৰু বৃহৎ সংখ্যক সাৰথি উপস্থিত আছিল।
এই উপলক্ষে সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি ভাৰতৰ গতিশীলতা খণ্ডৰ বাবে এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন। তেওঁ কয় যে দেশৰ উন্নয়নৰ লগে লগে প্ৰতিটো ঘৰতে টেক্সি আৰু পৰিবহণ সেৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তা বৃদ্ধি পাইছে। টেক্সিৰ ধাৰণা এতিয়া চাৰিচকীয়া বাহনত সীমাবদ্ধ হৈ থকা নাই; দুচকীয়া বাহন, অটো আৰু অন্যান্য নগৰীয়া পৰিবহণ সেৱাও ইয়াৰ অংশ হৈ পৰিছে। গুজৰাটত 'ভাৰত টেক্সি’ ৰ শুভাৰম্ভ হৈছে সহযোগিতাৰ জৰিয়তে এই ব্যাপক গতিশীলতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰাৰ দিশত এক পদক্ষেপ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আন কোম্পানীসমূহে বাহন চলোৱাসকলক চালক হিচাপে বিবেচনা কৰে কিন্তু ভাৰত টেক্সীয়ে তেওঁলোকক ‘সাৰথি’ বুলি গণ্য কৰে। তেওঁ কয় যে এয়া কেৱল শব্দৰ পাৰ্থক্য নহয়, ই সমগ্ৰ দৃষ্টিভংগীৰ পাৰ্থক্য। এজন 'সাৰথি' কেৱল সেৱা প্ৰদানকাৰী নহয়, বৰঞ্চ এই সমবায় প্ৰতিষ্ঠানৰ এগৰাকী সন্মানীয় অংশীদাৰ আৰু 'গৰাকী'। ভাৰত টেক্সিৰ মূল উদ্দেশ্য হৈছে সাৰথি আৰু গ্ৰাহক উভয়ৰে শোষণ প্ৰতিৰোধ কৰা, সেৱাৰ মান উন্নত কৰা আৰু গতিশীলতা খণ্ডত এক ন্যায্য ব্যৱস্থা স্থাপন কৰা।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যোৱা কেইবছৰমানৰ ভিতৰত, এপ-আধাৰিত টেক্সি সেৱাৰ সন্দৰ্ভত কেইবাটাও অভিযোগ উত্থাপন হৈছিল-কিছুমান ক্ষেত্ৰত, সাৰথিসকলৰ উপাৰ্জনৰ পৰা অত্যাধিক কমিছন কাটি লোৱা হৈছিল; কিছুমান ক্ষেত্ৰত, পৰিশোধ তেওঁলোকৰ সময়মতে উপনীত হোৱা নাছিল; আৰু কিছুমান ক্ষেত্ৰত, তেওঁলোকৰ শুনানি নিদিয়াকৈ পঞ্জীয়ন বাতিল কৰা হৈছিল। তেওঁ কয় যে প্ৰতিটো সমস্যা আইন গৃহীত কৰি সমাধান কৰিব নোৱাৰি; বহু সময়ত, সঠিক প্ৰতিষ্ঠানিক আৰ্হিয়ে এক স্থায়ী সমাধান প্ৰদান কৰে। এই চিন্তাধাৰাৰে সমবায় মডেলৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ভাৰত টেক্সিৰ ধাৰণা লোৱা হৈছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সমবায়ে শোষণৰ সমাপ্তি ঘটাইছে আৰু দেশৰ বহু ক্ষেত্ৰত জনসাধাৰণক অধিকাৰ আৰু সমৃদ্ধি প্ৰদান কৰিছে। আমুলৰ উদাহৰণ দি তেওঁ কয় যে মাত্ৰ ১০০ টকাৰ অংশীদাৰীত্বৰ সৈতে সমবায় ব্যৱস্থাত যোগদান কৰা এগৰাকী গ্ৰাম্য মহিলা পশু পালক আজি ১ লাখ কোটি টকাৰ টাৰ্ণঅ’ভাৰৰ সৈতে এক বিশ্বস্ত খাদ্য ব্ৰেণ্ডৰ অংশীদাৰ। আমুলে প্ৰমাণ কৰিছে যে সহযোগিতাৰ জৰিয়তে, মধ্যস্থতাকাৰী অবিহনে, শোষণ অবিহনে আৰু সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতাৰে এটা বিশাল অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব পাৰি। এই আৰ্হিয়ে দুগ্ধ খণ্ডত শোষণৰ অন্ত পেলাইছে আৰু মহিলা পশু পালকসকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ উপাৰ্জন পোনপটীয়াকৈ তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টত উপনীত হোৱাটো নিশ্চিত কৰিছে। আজি, গ্ৰাম্য ভাৰতৰ মহিলা পশু পালকসকলে তেওঁলোকৰ শ্ৰমৰ সম্পূৰ্ণ মূল্য মৰ্য্যাদাৰে লাভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে একেদৰে, ইফকো আৰু কৃভকোৰ দৰে সমবায় প্ৰতিষ্ঠানে আজি দেশৰ কৃষকসকলৰ সাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰায় ৩৫ শতাংশ পূৰণ কৰি আছে।
এয়াও সমবায়ৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সফলতাৰ কাহিনী। ভাৰত টেক্সি হৈছে গতিশীলতা খণ্ডত এই সফল সমবায় পৰম্পৰাক আগুৱাই নিয়াৰ এক প্ৰচেষ্টা। তেওঁ কয় যে বহু লোকে প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰিছিল যে ভাৰত টেক্সিৰ দৰে উদ্যোগৰ বাবে সম্পদ ক’ৰ পৰা আহিব। এই সন্দৰ্ভত দেশৰ আগশাৰীৰ সমবায় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে আলোচনা অনুষ্ঠিত হৈছিল আৰু তেওঁলোকক এই গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপত যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছিল। এয়া অতি সন্তুষ্টিৰ বিষয় যে এনচিডিচি, ইফকো, ক্ৰিভকো, এনডিডিবি, নাবাৰ্ড, এনচিইএল আৰু আমুলৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠিত সমবায় প্ৰতিষ্ঠানে একেলগে গতিশীলতা খণ্ডত সাৰথিসকলৰ এক সমবায় প্ৰতিষ্ঠান গঢ়ি তোলাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে, যাতে দেশৰ বৃহৎ ব্যক্তিগত কোম্পানীসমূহৰ সন্মুখত এক শক্তিশালী, স্বচ্ছ আৰু সাৰথি-কেন্দ্ৰিক সমবায় বিকল্প উপস্থাপন কৰিব পাৰি।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এতিয়ালৈকে ৭ লাখৰো অধিক সাৰথিয়ে ভাৰত টেক্সীত যোগদান কৰিছে। ভাৰত টেক্সীয়ে সাৰথিসকলক সন্মান প্ৰদান কৰিব, তেওঁলোকক নিৰাপত্তা প্ৰদান কৰিব আৰু অনাগত সময়ত সমৃদ্ধিৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব। তেওঁ কয় যে এই সমবায় প্ৰতিষ্ঠানে সাৰথিসকলৰ উপাৰ্জন সুৰক্ষিত কৰিব আৰু ভৱিষ্যতে ঋণ, বীমা আৰু তেওঁলোকৰ ব্যৱসায়ৰ সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে তেওঁলোকক সহায় কৰিব। এতিয়ালৈকে প্ৰায় ৩৭ লাখ গ্ৰাহকে ভাৰত টেক্সিৰ সেৱা লাভ কৰিছে, যি ইয়াৰ বৰ্ধিত জনপ্ৰিয়তা আৰু জনসাধাৰণৰ বিশ্বাসৰ এক স্পষ্ট প্ৰমাণ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে কিছুমান বাতৰি কাকতে ভাৰত টেক্সিৰ ভাড়া অধিক বুলি প্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁ কয়, ‘মই সমগ্ৰ দেশৰ গ্ৰাহকসকলক ক’ব বিচাৰো যে ভাৰত টেক্সী য'তেই গৈ আছে, প্ৰতিযোগী কোম্পানীসমূহে লোকচানৰ সন্মুখীন হৈ সাময়িকভাৱে ভাড়া হ্ৰাস কৰি আছে; কিন্তু এই পৰিস্থিতি কিমান দিনলৈ অব্যাহত থাকিব? এক বা দুবছৰৰ বাবে নহয়’, তেওঁ লগতে কয় যে তেওঁ সম্পূৰ্ণ আত্মবিশ্বাসৰে ক’ব বিচাৰে যে ভাৰত টেক্সীয়ে ক্লান্ত হ’ব নোৱাৰিব, পিছুৱাই যাব নোৱাৰিব, খেলপথাৰ এৰিব নোৱাৰিব। ভাৰত টেক্সি সেৱা আৰু সহযোগিতাৰ মনোভাৱেৰে ক্ষেত্ৰখনত দৃঢ়ভাৱে থাকিব আৰু স্বাস্থ্যকৰ পদ্ধতিৰে প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰিব। আমাৰ উদ্দেশ্য কাৰো ক্ষতি কৰা নহয়, কিন্তু গতিশীলতা খণ্ডত এক ন্যায়সংগত, স্বচ্ছ আৰু বহনক্ষম ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলা।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যিবোৰ কোম্পানীয়ে আজি ভাড়া হ্ৰাস কৰি অস্থায়ীভাৱে সাৰথিসকলক অধিক কমিছন দি বজাৰত চাপ সৃষ্টি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে, তেওঁলোকে কেৱল ভাৰত টেক্সীৰ অগ্ৰগতি বন্ধ কৰিবলৈহে এনে কৰি আছে। তেওঁলোকে ভাৰত টেক্সি খেলপথাৰৰ পৰা ওলাই যোৱাটো বিচাৰে যাতে তেওঁলোকে পুনৰ স্বেচ্ছাচাৰী অনুশীলন আৰম্ভ কৰিব পাৰে। ‘কিন্তু মই আজি স্পষ্টকৈ ক’ব বিচাৰো যে তেওঁলোকৰ ইচ্ছা কেতিয়াও পূৰণ নহ’ব। ভাৰত টেক্সীয়ে সেৱাৰ সংকল্প, সহযোগিতাৰ শক্তি আৰু সাৰথিসকলৰ বিশ্বাসৰ সৈতে আগবাঢ়ি যাব’ , তেওঁ কয়। তেওঁ লগতে কয় যে উৰাবাতৰি বিয়পোৱাসকলে আমাৰ সহযোগিতামূলক মনোভাৱ, আমাৰ ধাৰাবাহিকতা আৰু সেৱাৰ প্ৰতি আমাৰ সমৰ্পণেৰে উত্তৰ দিব। ভাৰত টেক্সি সফল কৰাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ দায়িত্ব আমাৰ সাৰথিসকলৰ ওপৰত ন্যস্ত। যদি আমি কেৱল তাৎক্ষণিক লাভৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি সিদ্ধান্ত লওঁ, তেন্তে অনাগত বছৰবোৰত আমি পুনৰ সেই একেই শোষণৰ সন্মুখীন হ’ব লাগিব যাৰ পৰা ভাৰত টেক্সি প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে সাৰথিসকলক কয় যে তেওঁলোকে বছৰ বছৰ ধৰি বিভিন্ন কোম্পানীৰ সৈতে কাম কৰি আহিছে আৰু জানে যে বহুবাৰ তেওঁলোকৰ কথা নুশুনিয়েই সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল, তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন হ্ৰাস কৰা হৈছিল আৰু তেওঁলোকৰ শ্ৰমৰ সম্পূৰ্ণ সন্মান দিয়া হোৱা নাছিল। তেওঁ কয়, "মই আপোনালোকক আশ্বাস দিছোঁ যে ভাৰত টেক্সীয়ে আপোনাক কেতিয়াও শোষণ নকৰে, কিয়নো ই আন কাৰোবাৰ কোম্পানী নহয়, আপোনাৰ নিজৰ সমবায় প্ৰতিষ্ঠান।" তেওঁ কয় যে কিছুমান কোম্পানীয়ে লোকচানত কাম কৰি অন্যায় প্ৰতিযোগিতাৰ জৰিয়তে ভাৰত টেক্সীক বজাৰৰ পৰা বাহিৰলৈ ঠেলি দিবলৈ চেষ্টা কৰি আছে। এনে ৰণনীতিয়ে বিশ্বৰ কিছুমান দেশত কাম কৰিব পাৰে, কিন্তু সেইবোৰ ভাৰতত কাম নকৰে, কিয়নো ভাৰতৰ আত্মা সমবায়, সেৱা আৰু সকলোৰে কল্যাণত নিহিত। ইয়াত কেৱল নিজৰ স্বাৰ্থই নহয়, সকলোৰে স্বাৰ্থই সৰ্বোপৰি বুলি গণ্য কৰা হয়। সাৰথি আৰু গ্ৰাহকসকলক আহ্বান জনাই কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যদি আমি এক দীৰ্ঘম্যাদী, নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু ন্যায়সংগত পৰিবহণ ব্যৱস্থা বিচাৰো, তেন্তে ভাৰত টেক্সীক সফল কৰাটো আমাৰ সকলোৰে সামূহিক দায়িত্ব। ‘ভাৰত টেক্সিৰ সৈতে থাকক, ভাৰত টেক্সি সদায় আপোনাৰ সৈতে থিয় দিব’, তেওঁ কয়। তেওঁ কয় যে আমি সমবায় খণ্ডত বহুতো সফল উদাহৰণ উপস্থাপন কৰিছো। আমুলয়েও ব্যক্তিগত দুগ্ধশালাৰ পৰা প্ৰতিযোগিতাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল; ইফকো, ক্ৰিভকো আৰু এনডিডিবি-য়েও ব্যক্তিগত কোম্পানীসমূহৰ সৈতে প্ৰতিযোগিতা কৰিবলগীয়া হৈছিল, কিন্তু এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহে সহযোগিতা, স্বচ্ছতা আৰু জনসাধাৰণৰ বিশ্বাসৰ শক্তিত সফল হৈছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে সাৰথিসকলক কয় যে ভাৰত টেক্সি তেওঁলোকৰ নিজৰ প্ৰতিষ্ঠান আৰু ইয়াক তেওঁলোকৰ শোষণ বন্ধ কৰিবলৈ, তেওঁলোকক সন্মান দিবলৈ আৰু তেওঁলোকক সমৃদ্ধিশালী কৰি তুলিবলৈ সৃষ্টি কৰা হৈছে। অনাগত সময়ত, এই প্ৰতিষ্ঠানে তেওঁলোকক ঋণ প্ৰাপ্ত কৰাত সহায় কৰিবলৈ, বীমা সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকৰ ব্যৱসায়ৰ সম্প্ৰসাৰণত সহায় কৰিবলৈ কাম কৰিব। তেওঁ কয় যে কোনো ব্যক্তিগত মঞ্চই এয়া কৰিব নোৱাৰে, কিয়নো তেওঁলোকৰ উদ্দেশ্য হৈছে তেওঁলোকৰ নিজৰ লাভ, আনহাতে ভাৰত টেক্সিৰ উদ্দেশ্য হৈছে ইয়াৰ সাৰথিসকলৰ কল্যাণ। তেওঁ কয় যে হ্ৰস্বম্যাদী লাভৰ পৰিৱৰ্তে দীৰ্ঘম্যাদী নিৰাপত্তা, সন্মান আৰু স্থিৰ আয়ক অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কিমানখন চহৰৰ বাবে প্ৰতিযোগী কোম্পানীসমূহে ভাড়া হ্ৰাস কৰি থাকিব? অহা ডেৰ বছৰৰ পৰা দুবছৰৰ ভিতৰত ভাৰত টেক্সীয়ে ৫০০ ৰো অধিক চহৰ আৰু নগৰত প্ৰৱেশ কৰিব। ভাৰত টেক্সীয়ে নাগপুৰ, পুনে, মুম্বাই, লক্ষ্ণৌ, চণ্ডীগড়, জয়পুৰ আৰু কলকাতাকে ধৰি দেশৰ বহু চহৰলৈ ইয়াৰ সেৱা সম্প্ৰসাৰিত কৰিব। ৩১ জুলাই ২০২৬ ৰ আগতে, ভাৰত টেক্সি সাতখন মুখ্য চহৰত উপনীত হ’ব। তেওঁ কয় যে অহা দুবছৰৰ ভিতৰত দেশৰ ৫০০ ৰো অধিক চহৰ আৰু নগৰত দুচকীয়া, অটো আৰু চাৰিচকীয়া তিনিওটা শ্ৰেণীত ভাৰত টেক্সি মডেল ৰূপায়ণ কৰা হ’ব।
গুজৰাটত ভাৰত টেক্সিৰ শুভাৰম্ভক লৈ আনন্দ প্ৰকাশ কৰি শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি তেওঁলোক সাত লাখ সাৰথিৰ এক বিশাল পৰিয়ালৰ অংশ হৈ পৰিছে আৰু ভাৰত টেক্সিত যোগদান কৰি সমবায় আন্দোলনক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ কয় যে তেওঁৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে অনাগত সময়ত এই সমবায় প্ৰতিষ্ঠানে গতিশীলতা আৰু পৰিবহণ খণ্ডত নতুন উচ্চতা অৰ্জন কৰিব আৰু নিশ্চিতভাৱে সফল হ'ব। আজি, তেওঁলোক এক বিশাল সমবায় পৰিয়ালৰ অংশ হৈ পৰিছে যাৰ সৈতে দেশৰ কোটি কোটি কৃষক জড়িত হৈ আছে আৰু এতিয়া গুজৰাটৰ সাৰথিসকলেও এই গৌৰৱোজ্জ্বল সমবায় পৰিয়ালৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংশ হৈ পৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দেশক ‘সহকাৰ চে সমৃদ্ধি’ৰ মন্ত্ৰ প্ৰদান কৰিছে। গতিশীলতা আৰু পৰিবহণ খণ্ডত এই মন্ত্ৰটো বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত ভাৰত টেক্সি হৈছে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। তেওঁ কয় যে অনাগত দিনবোৰত সমবায় অধিক নতুন খণ্ডলৈ সম্প্ৰসাৰিত হ'ব আৰু ভাৰত টেক্সি সাৰথিসকলৰ সন্মান, নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে এক শক্তিশালী মাধ্যম হৈ পৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে গুজৰাটৰ সকলো সাৰথিলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰি কয় যে ভাৰত টেক্সীৰ সফলতা সেৱাৰ মনোভাৱ, সহযোগিতামূলক নৈতিকতা আৰু সাৰথিসকলৰ অংশগ্ৰহণৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰণ কৰা হ'ব। তেওঁ কয় যে ভাৰত টেক্সীত যোগদান কৰি সাৰথিসকলে তেওঁলোকৰ সমৃদ্ধি, সন্মান আৰু নিৰাপত্তা এই তিনিওটাৰে পথ প্ৰশস্ত কৰিছে।
এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত ভাৰত টেক্সিৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু সুচাৰুৰূপে পৰিচালনাৰ বাবে বিভিন্ন প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰও বিনিময় কৰা হয়। ইয়াৰ ভিতৰত আছিল ৰাজকোটৰ ভাৰতীয় বিমানবন্দৰ প্ৰাধিকৰণ, চুৰাটৰ ভাৰতীয় বিমানবন্দৰ প্ৰাধিকৰণ, গুজৰাট মেট্ৰ’ৰেল নিগম, আহমেদাবাদ পৌৰ নিগম/বাছ দ্ৰুত পৰিবহন ব্যৱস্থা, গুজৰাট ৰাজ্যিক সমবায় বেংক, আদানী বিমানবন্দৰ, গুজৰাট ট্ৰেফিক আৰক্ষী, পশ্চিম ৰে’লৱে-আহমেদাবাদ বিভাগ আৰু বদোদৰা বিমানবন্দৰ। এই বুজাবুজি চুক্তিসমূহে বিমানবন্দৰ, ৰে’লপথ, মেট্ৰ’, নগৰীয়া পৰিবহণ আৰু যান-বাহন ব্যৱস্থাপনাৰ সৈতে জড়িত ক্ষেত্ৰসমূহত ভাৰত টেক্সিৰ সেৱাৰ পৰিসৰ অধিক শক্তিশালী কৰিব। কাৰ্যসূচীৰ সময়ত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন কৰা সাৰথিসকলক শ্বেয়াৰ প্ৰমাণপত্ৰও বিতৰণ কৰা হয়।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today launched Bharat Taxi for Gujarat from Gandhinagar; services begin in all major cities of Gujarat including Ahmedabad, Surat and Rajkot across two-wheeler, auto and four-wheeler categories
Realising Prime Minister Shri Narendra Modi’s mantra of ‘Sahakar Se Samriddhi’ in the mobility sector, ‘Bharat Taxi’ is today bringing transformation in the lives of Sarathis
More than 7 lakh ‘Sarathis’ associated with Bharat Taxi; the drivers themselves are its owners — this is giving them respect, security and prosperity
Sudden reduction in fares by competing companies is an attempt to block the entry of ‘Bharat Taxi’ so that they can again resort to arbitrary practices, but ‘Bharat Taxi’ will remain firmly in the field with the resolve of service
In the next 2 years, Bharat Taxi will reach more than 500 cities and towns; before 31 July, its services will be available in 7 major cities of the country
This is the fundamental difference between the concepts of ‘driver’ and ‘Sarathi’ — private companies see them only as drivers, while Bharat Taxi gives them the respect of being ‘Sarathis’
In ‘Bharat Taxi’, Sarathis are not merely drivers, but shareholders; they are not dependent on any app company
The biggest responsibility of making Bharat Taxi successful rests with Sarathis and customers — they should come forward and adopt it instead of looking at immediate gains
‘Bharat Taxi’ is the Sarathis’ own cooperative — it will support them in loans, provide insurance protection and also nurture their business expansion model
‘Bharat Taxi’ signed MoUs with Gujarat Metro Rail Corporation, Gujarat State Cooperative Bank, Traffic Police, Ahmedabad Airport and Western Railway
27 JUN 2026 6:24PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today launched the cooperative-based mobility platform ‘Bharat Taxi’ for Gujarat at the Mahatma Mandir Convention and Exhibition Centre in Gandhinagar, Gujarat. Bharat Taxi aims to connect Sarathis engaged in taxi, auto and two-wheeler mobility services with ownership stake, respect, security and prosperity, while providing citizens with reliable and service-oriented transport facilities. The programme was attended by Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendrabhai Patel, Deputy Chief Minister Shri Harsh Sanghavi, Minister of Cooperation, Gujarat, Shri Jitubhai Vaghani, Minister of State for Cooperation, Gujarat, Shri Rameshbhai Katara, Secretary, Ministry of Cooperation, Dr. Ashish Kumar Bhutani, Chief Secretary of Gujarat Shri Manoj Das, Chairman of Bharat Taxi Dr. Jayen Mehta, along with senior representatives from the cooperative sector, officials and a large number of Sarathis.
Addressing the gathering on the occasion, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that today is a very important day for India’s mobility sector. He said that with the development of the country, the need for taxi and transport services has reached every household. The concept of taxi is no longer limited to four-wheelers; two-wheelers, autos and other urban transport services have also become part of it. The launch of ‘Bharat Taxi’ in Gujarat is a step towards giving a new direction to this wider mobility requirement through cooperation.
Shri Amit Shah said that other companies consider those who drive vehicles as drivers, but Bharat Taxi considers them ‘Sarathis’. He said this is not merely a difference of words, but a difference of the entire approach. A ‘Sarathi’ is not merely a service provider, but a respected partner and ‘owner’ of this cooperative institution. The core objective of Bharat Taxi is to prevent the exploitation of both Sarathis and customers, improve the quality of service and establish a fair system in the mobility sector.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that over the past few years, several complaints had emerged regarding app-based taxi services — in some cases, excessive commission was deducted from the earnings of Sarathis; in some cases, payments did not reach them on time; and in some cases, registrations were cancelled without giving them a hearing. He said that not every problem can be solved by passing legislation; many times, the right institutional model provides a permanent solution. It was with this thinking that Bharat Taxi was conceptualised on the cooperative model.
Shri Amit Shah said that cooperation has ended exploitation and given rights and prosperity to people in many sectors of the country. Giving the example of Amul, he said that a rural woman cattle-rearer who joined the cooperative system with a share of just ₹100 is today a stakeholder in a trusted food brand with a turnover of ₹1.25 lakh crore. Amul has proved that a vast economic system can be built through cooperation, without middlemen, without exploitation and with complete transparency. This model ended exploitation in the dairy sector and ensured that the hard-earned income of women cattle-rearers reached their bank accounts directly. Today, the women cattle-rearers of rural India are receiving the full value of their labour with dignity. He said that similarly, cooperative institutions such as IFFCO and KRIBHCO are today meeting nearly 35 percent of the fertilizer requirement of the country’s farmers. This too is a major success story of cooperation. Bharat Taxi is an effort to take this successful cooperative tradition forward in the mobility sector. He said that many people raised the question as to where the resources for an initiative like Bharat Taxi would come from. In this regard, dialogue was held with the country’s leading cooperative institutions and they were urged to join this important initiative. It is a matter of great satisfaction that reputed cooperative institutions such as NCDC, IFFCO, KRIBHCO, NDDB, NABARD, NCEL and Amul have together decided to build a cooperative institution of the Sarathis in the mobility sector, so that a strong, transparent and Sarathi-centric cooperative alternative can be presented before the country’s large private companies.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that more than 7 lakh Sarathis have so far joined Bharat Taxi. Bharat Taxi will give respect to Sarathis, provide them security and pave the way for prosperity in the coming time. He said that this cooperative institution will protect the earnings of Sarathis and will also support them in future through loans, insurance and expansion of their business. So far, nearly 37 lakh customers have availed the services of Bharat Taxi, which is a clear proof of its growing popularity and public trust.
Shri Amit Shah said that some newspapers had also reported that the fares of Bharat Taxi are high. He said, “I want to tell customers across the country that wherever Bharat Taxi is reaching, competing companies are temporarily reducing fares by incurring losses; but how long will this situation continue? Hardly for one or two years,” He added that he wants to say with full confidence that Bharat Taxi will neither tire, nor step back, nor leave the field. Bharat Taxi will remain firmly in the field with the spirit of service and cooperation and will compete in a healthy manner. Our objective is not to harm anyone, but to build a just, transparent and sustainable system in the mobility sector.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the companies which are today trying to create market pressure by reducing fares and temporarily giving higher commission to Sarathis are doing so only to stop the progress of Bharat Taxi. They want Bharat Taxi to exit the field so that they can again start arbitrary practices. “But I want to say clearly today that their wish will never be fulfilled. Bharat Taxi will continue to move forward with the resolve of service, the strength of cooperation and the trust of Sarathis,” he said. He added that those spreading rumours will be answered by our cooperative spirit, our consistency and our dedication to service. The biggest responsibility of making Bharat Taxi successful rests with our Sarathis. If we take decisions only by looking at immediate gains, then in the coming years we may again have to face the same exploitation to come out of which Bharat Taxi has been established.
Shri Amit Shah told the Sarathis that they have worked with different companies for years and know that many times decisions were taken without hearing them, their earnings were reduced and their labour was not given full respect. He said, “I assure you that Bharat Taxi will never exploit you, because this is not someone else’s company, but your own cooperative institution.” He said that some companies are trying to push Bharat Taxi out of the market through unfair competition while operating at a loss. Such strategies may work in some countries of the world, but they will not work in India, because the soul of India lies in cooperation, service and the welfare of all. Here, not merely one’s own interest, but the interest of all is considered paramount.
Appealing to Sarathis and customers, the Union Home Minister and Minister of Cooperation said that if we want a long-term, reliable and just transport system, then making Bharat Taxi successful is the collective responsibility of all of us. “Stay with Bharat Taxi, Bharat Taxi will always stand with you,” he said. He said that we have presented many successful examples in the cooperative sector. Amul too had to face competition from private dairies; IFFCO, KRIBHCO and NDDB too had to compete with private companies, but these institutions succeeded on the strength of cooperation, transparency and public trust.
Shri Amit Shah told the Sarathis that Bharat Taxi is their own institution and it has been created to stop their exploitation, to give them respect and to make them prosperous. In the times to come, this very institution will also work to help them get loans, provide insurance protection and support the expansion of their business. He said that no private platform can do this, because their objective is their own profit, whereas the objective of Bharat Taxi is the welfare of its Sarathis. He said that instead of short-term gains, long-term security, respect and stable income will have to be given priority.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that for how many cities will competing companies keep reducing fares? Bharat Taxi will reach more than 500 cities and towns in the next one-and-a-half to two years. Bharat Taxi will expand its services to many cities of the country, including Nagpur, Pune, Mumbai, Lucknow, Chandigarh, Jaipur and Kolkata. Before 31 July 2026, Bharat Taxi will reach seven major cities. He said that in the next two years, the Bharat Taxi model will be implemented in more than 500 cities and towns of the country across all three categories — two-wheelers, autos and four-wheelers.
Expressing happiness over the launch of Bharat Taxi in Gujarat, Shri Amit Shah said that today, they have become part of a vast family of seven lakh Sarathis and, by joining Bharat Taxi, are giving new strength to the cooperative movement. He said that he has full confidence that in the times to come, this cooperative institution will achieve new heights in the mobility and transport sector and will certainly succeed. Today, they have become part of a vast cooperative family with which crores of farmers of the country are associated, and now the Sarathis of Gujarat too are becoming an integral part of this glorious cooperative family.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Shri Narendra Modi has given the country the mantra of ‘Sahakar Se Samriddhi’. Bharat Taxi is an important initiative towards realising this mantra in the mobility and transport sector. He said that in the days to come, cooperation will expand into more new sectors and Bharat Taxi will become a strong medium for the respect, security and prosperity of Sarathis.
Shri Amit Shah extended his best wishes to all Sarathis of Gujarat and said that the success of Bharat Taxi will be determined by the spirit of service, cooperative ethos and the participation of Sarathis. He said that by joining Bharat Taxi, Sarathis have paved the way for all three — their prosperity, respect and security.
During the programme, Memorandums of Understanding were also exchanged with various institutions for the expansion and smooth operation of Bharat Taxi. These included Airports Authority of India, Rajkot; Airports Authority of India, Surat; Gujarat Metro Rail Corporation; Ahmedabad Municipal Corporation/Bus Rapid Transit System; Gujarat State Cooperative Bank; Adani Airport; Gujarat Traffic Police; Western Railway–Ahmedabad Division; and Vadodara Airport. These MoUs will further strengthen Bharat Taxi’s service reach in areas related to airports, railways, metro, urban transport and traffic management. Share certificates were also distributed to the best-performing Sarathis during the programme.