ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଫେବୃଆରୀ ୨୬ରେ ଏନସିଓଆରଡିର ୧୦ମ ଶୀର୍ଷସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ ଅମିତ ଶାହ
‘ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଭିଜନ୍ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ (୨୦୨୬-୨୦୨୯)’ ଓ ‘ଏନସିବି ବାର୍ଷିକ ରିପୋର୍ଟ-୨୦୨୫’ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ‘ନିଶାମୁକ୍ତ ଭାରତ’ ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବାରେ ପଥପ୍ରଦର୍ଶକ ହେବ ଭିଜନ୍ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ
୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୨,୦୯,୫୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଧ୍ୱଂସ ପାଇଁ ପାକ୍ଷିକ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ଅମିତ ଶାହ
24 JUN 2026 2:33PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଶୁକ୍ରବାର ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ନାର୍କୋ-ସମନ୍ୱୟ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନସିଓଆରଡି) ର ୧୦ତମ ଶୀର୍ଷସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ। ନାର୍କୋଟିକ୍ସ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ବ୍ୟୁରୋ (ଏନସିବି) ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏହି ବୈଠକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନିଶା ମୁକ୍ତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ଏହା ୪୪ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗର ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହିତ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ଔଷଧ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକର ୧୦୮ ଜଣ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ମୋଡରେ ଏକାଠି କରିବ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ 'ଭିଜନ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଅନ୍ ନାର୍କୋଟିକ୍ସ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ "(୨୦୨୬-୨୦୨୯) ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ। ସମ୍ପୃକ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବିଭାଗ, ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ବ୍ୟାପକ ପରାମର୍ଶ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ଭିଜନ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ବିପଦର ଚାହିଦା-ହ୍ରାସ, ଯୋଗାଣ-ହ୍ରାସ ଏବଂ କ୍ଷତି-ହ୍ରାସ ଦିଗକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସହଭାଗୀ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ନେଟୱର୍କ କୈନ୍ଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ପରିକଳ୍ପନା କରୁଥିବା ଏହି ରୋଡମ୍ୟାପରେ ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ଡ୍ରଗ୍ସ, ଡାର୍କନେଟ୍ ଜରିଆରେ ଚୋରାଚାଲାଣ, ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଡ୍ରଗ୍ସରୁ ଦୂରରେ ରଖିବା, ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ପୁନର୍ବାସ କେନ୍ଦ୍ରର ପ୍ରସାରକୁ ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯିବାକୁ ଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ଦସ୍ତାବିଜରେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ, ଚାହିଦା ହ୍ରାସ, ପୁନର୍ବାସ, ଜନ ସଚେତନତା, ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଆନ୍ତଃ-ଏଜେନ୍ସି ସମନ୍ୱୟକୁ ଏକୀକୃତ କରିବା ସହିତ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପାଇଁ ଦାୟିତ୍ୱ, ସମୟସୀମା ଏବଂ ମାପନୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯାଇଛି। ଏହି ଭିଜନ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟର ବିପଦକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସାରା ଦେଶରେ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ, କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଢାଞ୍ଚା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଏନ. ସି. ବି. ର ବାର୍ଷିକ ରିପୋର୍ଟ-୨୦୨୫ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ ଏବଂ ଜାମ୍ମୁ ଓ ଗୌହାଟୀରେ ନବନିର୍ମିତ ଏନ. ସି. ବି. ଜୋନାଲ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ନଷ୍ଟ ପାଇଁ ପାକ୍ଷିକ ଅଭିଯାନ, ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ନଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ। ପନ୍ଦର ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଏଜେନ୍ସି ଦ୍ୱାରା ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ, ୬୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରାୟ ୨,୦୯,୫୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ଡ୍ରଗ୍ସ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ନଷ୍ଟ ହେବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଏହି ବୈଠକ ଦେଶରେ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ବିପଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସର ବ୍ୟାପକ ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ବିଚାରବିମର୍ଶ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ରାଜ୍ୟ, ବିଭାଗ ଏବଂ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଦେଶରେ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ବିପଦର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ଏହି ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ଆଗାମୀ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାରା ଦେଶରେ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ କାରବାର ଏବଂ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଅପବ୍ୟବହାରର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମୁକାବିଲା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ବିଚାର-ବିମର୍ଶ କରାଯିବ।
ଏହି ବୈଠକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିବା ଦେଶରେ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ କାରବାର ବିରୋଧରେ ସରକାରଙ୍କ 'ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ନୀତି' କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister & Minister of Cooperation, Shri Amit Shah to chair 10th Apex-Level Meeting of NCORD on Friday, 26 June 2026 in New Delhi
Union Home Minister will also release the “Vision Document on Narcotics Control (2026-2029)” & “NCB Annual Report- 2025”
Vision Document will serve as a guiding framework for realizing PM Modi’s vision of a drug-free India
Shri Amit Shah will launch the Online Drug Disposal Fortnight Campaign to facilitate the destruction of 2,09,500 kg of drugs worth ₹6,000 crore
Shri Amit Shah will inaugurate NCB Zonal offices in Jammu & Guwahati
High Level meeting to review & assess collective national effort to combat Drug menace
24 JUN 2026 2:33PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah will chair the 10th Apex-Level Meeting of the Narco-Coordination Centre (NCORD) on Friday, 26 June 2026, at Vigyan Bhawan, New Delhi. The meeting, being organized by the Narcotics Control Bureau (NCB) will play a crucial role in further strengthening the government’s efforts to achieve PM Modi’s vision of a drug-free India. It will bring together key stakeholders from 44 Central Ministries and Departments, along with 108 representatives from State Governments and Drug Law Enforcement Agencies in hybrid mode.
On the occasion, Union Home Minister will release the “Vision Document on Narcotics Control (2026-2029). Prepared through wide-ranging consultations with concerned Central Government Departments, Drug Law Enforcement Agencies and other stakeholders, the Vision Document will provide a shared roadmap for addressing the demand-reduction, supply-reduction and harm-reduction aspects of the drug menace. The roadmap which envisages network centric enforcement approach, also includes the actions to be taken to meet the challenges of synthetic drugs, darknet-enabled trafficking, keeping youth away from drugs, expanding the reach of treatment and rehabilitation centres for drug users, among other measures in a coordinated and sustained manner over the next three years. This document clearly defines responsibilities, timelines and measurable targets for all stakeholders while integrating enforcement, demand reduction, rehabilitation, public awareness, capacity building, and inter-agency coordination. This Vision Document will serve as a guiding framework for policy formulation, implementation and institutional strengthening across the country to curb the menace of drugs.
Shri Amit Shah will also release NCB Annual Report- 2025 and inaugurate the newly built NCB Zonal offices in Jammu and Guwahati. The Drug Disposal Fortnight Campaign, a special drive to destroy narcotics. During the fortnight, approximately 2,09,500 kg of drugs worth ₹6,000 crore are expected to be destroyed across India, in accordance with the law, by various Central and State law-enforcement agencies.
The meeting will provide a platform for a comprehensive review and assessment of the collective efforts undertaken by all concerned stakeholders in combating the drug menace in the country. The deliberations will enable the participating States, departments and agencies to move forward with renewed vigour and commitment towards achieving the goal of effective narcotics control. While underscoring the need for a whole-of-government approach to effectively combating the drug menace in the country, the high-level meeting will deliberate on key issues relating to effectively combat drug trafficking & drug abuse across the country over the next three years.
This meeting is expected to reinforce the Government’s ‘Zero Tolerance Policy’ against drug trafficking in the country as emphasized by Prime Minister Shri Narendra Modi.