পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
ইথানল মিশ্ৰণ কাৰ্যসূচীক বৈজ্ঞানিকভাৱে বৈধতা প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু চৰকাৰে সেয়া নিবিড়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে; ছ’চিয়েল মিডিয়াত বিভ্ৰান্তিকৰ দাবী আৰু পুৰণি ছবি প্ৰচাৰ কৰি থকা হৈছে
23 JUN 2026 7:57PM by PIB Guwahati
ইথানল ব্লেণ্ডেড পেট্ৰ’ল (ইবিপি) সন্দৰ্ভত ছ’চিয়েল মিডিয়াত প্ৰচাৰিত কিছুমান বিভ্ৰান্তিকৰ আৰু প্ৰমাণহীন দাবী ভাৰত চৰকাৰৰ দৃষ্টিগোচৰ হৈছে। যিবোৰৰ লক্ষ্য জনসাধাৰণক বিভ্ৰান্ত কৰা যেন অনুভৱ হৈছে বুলি কোৱা হৈছে। ইয়াৰ উপৰি দেখা গৈছে যে কেতবোৰ পুৰণি ছবি আৰু ভিডিঅ’ পুনৰ প্ৰচাৰ কৰা হৈছে, এনেদৰে উত্তেজনাৰ সৃষ্টি কৰি মানুহৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰাৰ অপচেষ্টা চলোৱা হৈছে। ইথানল মিশ্ৰিত ইন্ধন সন্দৰ্ভত অযুক্তিকৰ উদ্বেগ সৃষ্টি কৰাৰ অপচেষ্টা চলোৱা হৈছে।
পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে পুনৰ কয় যে ইথানল মিশ্ৰণ কাৰ্যসূচীক বৈজ্ঞানিকভাৱে বৈধতা প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু চৰকাৰে এই বিষয়ত নিৰন্তৰ নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে।
খাৰুৱা তেলৰ আমদানি হ্ৰাস, শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধি আৰু পৰিৱেশৰ বহনক্ষমতাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে ২০০৩ চনত ইথানল মিশ্ৰণ কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰা হৈছিল। কাৰিকৰী প্ৰস্তুতি আৰু অংশীদাৰসকলৰ পৰামৰ্শৰ ভিত্তিত পৰ্যায়ক্ৰমে এই কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত ২০২৩ চনৰ পৰা ২০ শতাংশ ইথানল মিশ্ৰণ (ই২০)ৰ আৰম্ভ কৰা হৈছে। চৰকাৰে তেল বিপণন কোম্পানী, বাহন নিৰ্মাতা, ইন্ধন পৰীক্ষণ সংস্থা আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ সৈতে আলোচনা কৰি ইথানল মিশ্ৰণ কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণৰ বিষয়টো অহৰহ নিৰীক্ষণ কৰি আছে। ই-২০ পেট্ৰ’লৰ প্ৰচলনৰ পিছৰে পৰা ইথানল মিশ্ৰণৰ বাবে ইঞ্জিন বিকল হোৱা বা বাহনৰ বিজুতি ঘটাৰ দৰে কোনো সমস্যাৰ সৃষ্টি হোৱা নাই। বৰ্তমান প্ৰচাৰিত এটা দাবী ইথানলৰ হাইগ্ৰস্কোপিক প্ৰকৃতিৰ সৈতে জড়িত। ইথানল মিহলি কৰাই হওক বা অন্যান্য ইন্ধনৰ ক্ষেত্ৰতেই হওঁক, ইন্ধনৰ টেংকিত পানী প্ৰৱেশ কৰাটো অবাঞ্চিত কথা। আধুনিক বাহনসমূহত ইন্ধনৰ টেংকিত পানী প্ৰৱেশ কৰা ৰোধ কৰিবলৈ বিশেষ বৈশিষ্ট্যৰ ডিজাইন আৰু সুৰক্ষা ব্যৱস্থা থাকে। কুঁহিয়াৰৰ ৰসক পোনপটীয়াকৈ পেট্ৰ’লৰ লগত মিহলি কৰা বুলি মিছাকৈ প্ৰচাৰ কৰি কিছুমান বিশেষ ব্যক্তিয়ে ছ’চিয়েল মিডিয়াত ভিডিঅ’ তৈয়াৰ কৰি শ্বেয়াৰ কৰা দেখা গৈছে। এনে কথাবোৰ বিভ্ৰান্তিকৰ আৰু ভিত্তিহীন। ইন্ধনত মিশ্ৰণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা ইথানল প্ৰতিষ্ঠিত ঔদ্যোগিক প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে উৎপাদন কৰা হয় আৰু পেট্ৰলৰ সৈতে মিহলি কৰাৰ আগতে কঠোৰ গুণগত মানৰ নিৰ্দিষ্টতা মানি চলা হয়। ইথানল বিভিন্ন ধৰণৰ খাদ্য সামগ্ৰীৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা হয়, যেনে কুঁহিয়াৰৰ ৰস, গুড়, ভঙা চাউল আদি। কিন্তু ইথানলৰ ধৰ্ম এনে খাদ্যৰ পৰা বহু পৰিমাণে পৃথক। কাৰণ ই ফাৰ্মেণ্টছনকে ধৰি এটি ধাৰাবাহিক প্ৰক্ৰিয়াৰ মাজেৰে পাৰ হৈ আহে, যাৰ ফলত খাদ্য সামগ্ৰীত থকা চেনিৰ ফাৰ্মেণ্টছন হয়। এনে ভিডিঅ’ প্ৰচাৰৰ উদ্দেশ্য হৈছে বিষয়টোক চাঞ্চল্যকৰ কৰি তোলা আৰু তেনে ভিডিঅ’ৰ দৰ্শক বৃদ্ধি কৰা।
ভাৰতত ইথানল-মিশ্ৰণ ইন্ধনৰ মান কঠোৰ নিৰ্দিষ্টতা অনুসৰি নিৰ্ধাৰণ কৰা হয় আৰু ব্যৱহাৰৰ পূৰ্বে সেয়া কঠোৰ পৰীক্ষাৰ মাজেৰে আহে। এনে মিশ্ৰণৰ ব্যৱহাৰ বাহন নিৰ্মাতা আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ সৈতে বিস্তৃত কাৰিকৰী মূল্যায়ন তথা পৰামৰ্শৰ পিছতহে কৰা হৈছে। শেহতীয়াকৈ ছ’চিয়েল মিডিয়াত বাহনৰ ইন্ধনৰ টেংকিৰ ওচৰত পিঁপৰা দেখুওৱা এটা ভিডিঅ’ ব্যাপকভাৱে প্ৰচাৰিত হৈছে। ইয়াৰ উত্তৰত ভাৰত পেট্ৰলিয়াম কৰ্প’ৰেশ্যন লিমিটেডে স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে পেট্ৰ’লত মিশ্ৰণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা ইন্ধন গ্ৰেডৰ ইথানল ফাৰ্মেণ্টেছন আৰু ডিষ্টিলেচন প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তেহে উৎপাদন কৰা হয়, যিয়ে চূড়ান্ত সামগ্ৰীবিধৰ পৰা অৱশিষ্ট চেনি আঁতৰাই পেলায়।
তদুপৰি ইন্ধন ইথানলত এনে পদাৰ্থ থাকে যিবোৰে পোক-পৰুৱা দূৰ কৰে। ই ২০ ইন্ধনত এনে কোনো পদাৰ্থ নাথাকে যিয়ে বাহনৰ ইন্ধনৰ টেংকিৰ চাৰিওফালে পিঁপৰা বা অন্যান্য পোক-পৰুৱা জমা হ’বলৈ দিয়ে। গতিকে ই ২০ ইন্ধন আৰু পিঁপৰাৰ মাজত সম্পৰ্ক থকা বুলি কৰি অহা দাবীৰ কোনো বৈজ্ঞানিক ভিত্তি নাই আৰু বৈজ্ঞানিক প্ৰমাণৰ দ্বাৰাও এয়া সমৰ্থিত নহয়।একেদৰে ই-২০ ইন্ধনৰ ব্যৱহাৰে বাহনৰ বীমাৰ বৈধতাক প্ৰভাৱান্বিত কৰিব পাৰে বুলি কোৱা একাধিক দাবী সংশ্লিষ্ট অংশীদাৰসকলে ভুল বুলি স্পষ্ট কৰি দিছে।
ইথানল মিশ্ৰণ বিশ্বজুৰি গ্ৰহণযোগ্য প্ৰথা আৰু ইয়াক আমেৰিকা, ব্ৰাজিল আৰু জাপানকে ধৰি কেইবাখনো দেশত সফলতাৰে ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। ব্ৰাজিলে দীৰ্ঘদিন ধৰি ইথানল মিশ্ৰণ অধিক মাত্ৰাত গ্ৰহণ কৰি আহিছে, ই ২৭- এ মানক পেট্ৰল মিশ্ৰণ হিচাপে কাম কৰি আহিছে।
মন কৰিবলগীয়া যে ইথানল ব্লেণ্ডিং পদক্ষেপৰ জৰিয়তে খাৰুৱা তেলৰ আমদানি হ্ৰাস কৰাৰ লগতে দেশখনক ১.৪ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক বৈদেশিক মুদ্ৰাৰ ৰাহি কৰাত সহায় কৰিছে। এই কাৰ্যসূচীয়ে ইথানল উৎপাদনত ব্যৱহৃত কৃষি সামগ্ৰীৰ স্থায়ী চাহিদাৰো সৃষ্টি কৰিছে, যাৰ ফলত কৃষকৰ আয়ত সহায়ক হৈছে আৰু গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি শক্তিশালী হৈছে।ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধি, কাৰ্বন নিৰ্গমন হ্ৰাস আৰু স্বচ্ছ গতিশীলতাৰ দিশত দেশৰ পৰিৱৰ্তনক আগুৱাই নিয়াত ইথানল মিশ্ৰণে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। বৈজ্ঞানিক প্ৰমাণ আৰু অংশীদাৰসকলৰ নিৰন্তৰ সংযোগৰ দ্বাৰা নিৰাপদ, স্বচ্ছ আৰু গ্ৰাহককেন্দ্ৰিকভাৱে এই কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণৰ বাবে চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ আছে।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Ethanol blending programme is scientifically validated and closely monitored by the government; misleading claims and old images being circulated on social media
23 JUN 2026 7:57PM by PIB Delhi
The Government of India has noted certain misleading and unsubstantiated claims being circulated on social media regarding Ethanol Blended Petrol (EBP), which appear to be aimed at confusing and misleading the public. It has also been observed that old images and videos are being recirculated in an apparent attempt to garner viewership through sensationalism and create unwarranted concerns regarding ethanol-blended fuel.
The Ministry of Petroleum and Natural Gas reiterates that the Ethanol Blending Programme is scientifically validated and continuously monitored by the Government.
The Ethanol Blending Programme was launched in 2003 with the objectives of reducing crude oil imports, enhancing energy security and promoting environmental sustainability. The programme has been implemented in a phased manner based on technical preparedness and stakeholder consultations, culminating in the rollout of 20 per cent ethanol blending (E20) from 2023 onwards.
The Government continuously monitors the implementation of the Ethanol Blending Programme in consultation with oil marketing companies, automobile manufacturers, fuel testing agencies and other stakeholders.
Since the introduction of E20 petrol, no widespread issues of engine failure or vehicle breakdown attributable to ethanol blending have been reported.
A claim currently being circulated relates to the hygroscopic nature of ethanol. It is common knowledge that the entry of water into the fuel tank is undesirable for any fuel, whether ethanol blended or otherwise. Modern vehicles are equipped with design features and safeguards to prevent water entry into fuel tanks.
It has also been observed that certain individuals are creating and sharing videos on social media falsely portraying sugarcane juice as being mixed directly with petrol. Such content is misleading and baseless. Ethanol used for fuel blending is produced through established industrial processes and conforms to stringent quality specifications before blending with petrol.
Ethanol is made from a variety of feedstocks, such as sugarcane juice, molasses, broken rice and maize, but the properties of ethanol are vastly different from the input feed stock as it has undergone a series of processes, including fermentation, which leads to fermentation of the sugars present in the feedstocks.
The circulation of such videos appears aimed at sensationalising the issue and increasing their viewership.
Ethanol-blending in India conforms to stringent fuel quality specifications and undergo rigorous testing before deployment. The rollout of higher blending levels has been undertaken only after extensive technical evaluation and consultation with automobile manufacturers and other stakeholders.
Recently, a video showing ants near a vehicle fuel tank was widely circulated on social media. In response, Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) clarified that fuel-grade ethanol used for petrol blending is produced through fermentation and distillation processes that eliminate residual sugars from the final product. Further, fuel ethanol contains denaturants that are repellent to insects. There is no identifiable attractant associated with E20 fuel that would cause ants or other insects to congregate around vehicle fuel caps. Therefore, claims suggesting a link between E20 fuel and ant attraction have no scientific basis and are not supported by scientific evidence.
Similarly, multiple claims suggesting that the use of E20 fuel could affect vehicle insurance validity were clarified by the concerned stakeholders and found to be incorrect.
Ethanol blending is a globally accepted practice and is successfully implemented in several countries, including the United States, Brazil and Japan. Brazil has long adopted higher ethanol blending levels, with E27 serving as the standard petrol blend.
It is important to note that the Ethanol Blending Programme has helped save the country over ₹1.4 lakh crore in foreign exchange through reduced crude oil imports. The programme has also created sustained demand for agricultural feedstocks used in ethanol production, thereby supporting farmers' incomes and strengthening the rural economy.
Ethanol blending plays an important role in enhancing India's energy security, reducing carbon emissions and advancing the country's transition towards cleaner mobility. The Government remains committed to implementing the programme in a safe, transparent and consumer-centric manner, guided by scientific evidence and continuous stakeholder engagement.