প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসিনা দিজাইন তৌবা অমসুং শাবা নেভিগী জহাজ অহুম- আইএনএস দুনাগিরি, আইএনএস সংশোধক অমসুং আইএনএস অগ্রে শ্যামা প্রসাদ মুখার্জি পোর্ত, কলকাতা, নোংচুপ বেঙ্গলদা থবক হৌহনখ্রে
ভারতকী নেভিদা আইএনএস অগ্রে, আইএনএস দুনাগিরি অমসুং আইএনএস সংশোধক হাপচিল্লে: প্রধান মন্ত্রী
ঙসি, জুন ২১ দা ৱার্ল্দ হায়দ্রোগ্রাফি দেসু পাংথোক্লি অমসুং নুমিৎ অসিদা ঐখোয়না ভারতকী খ্বাইদগী ফবা হায়দ্রোগ্রাফি জহাজ, আইএনএস সংশোধক থবক হৌবা অসি তশেংনা শিংথানিঙাই ওইনা মপা চানবা অমনি: প্রধান মন্ত্রী
ঈশিংগী লমদা মপাঙ্গল কনবা লৈবাকশিং থৌনা লৈ, মসিগী শেন-থুম অমসুং লাল্লোং চপ মান্ননা কনগনি; অমসুং মসি ভারতনা মপুংফানা খঙই, মসিগীদমক ভারতনা অসি শেম-শারি: প্রধান মন্ত্রী
আই.এন.এস বিক্রান্তদগী হৌরগা ঙসি ফাওবগী খোঙচৎ অসি অনৌবা লালগী জহাজশিংগী ইচম চম্বা খোঙচৎ নত্তে; মসি ভারতনা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী খোঙচৎনি, ঙসিদি, হায়রিবা খোঙচৎ অদুদা আইএনএস অগ্রে, আইএনএস দুনাগিরি অমসুং আইএনএস সংশোধকনা অনৌবা ইনোৎ হাপ্লে: প্রধান মন্ত্রী
জহাজ শাবগী হিরমগী অনৌবা পান্দম অমগা লোয়ননা ভারতনা মাঙলোমদা চঙশিনবা হৌরে; লৈবাক অসিদা জহাজ শাবগী থবক হেনগৎহন্নবা অখন্নবা থবকশিং পায়খৎলে: প্রধান মন্ত্রী
জহাজ শাবা, জহাজ শেম-শাজিনবা অমসুং এম.আর.ও অসি লৈবাক্কী মরুওইবা মিসন অমগী শরুক অমা ওইনা উরে: প্রধান মন্ত্রী
ভারতনা মতম পুম্নমক্ত সমুদ্র অসি মতেং পাংনবগী পাম্বৈ অমা ওইনা লৌরি, অদুবু শান্তি পুরক্নবা মপাঙ্গল কনবা তঙাইফদে হায়বা ভারতসু খঙই; নুংঙাই য়াইফবা ঙাক-শেন্নবা সেকুরিতি দরকার ওই অমসুং তুংগী ফিবম শেমগৎনবা মশা-মরোমদোম লেপ্পা ঙম্বা অসি মরুওই: প্রধান মন্ত্রী
ৱাখল্লোন অসিগী খুদম অমা ওইনা ঙসি ভারত নেভিদা আইএনএস অগ্রে, আইএনএস দুনাগিরি অমসুং আইএনএস সংশোধক য়াওরে: প্রধান মন্ত্রী
21 JUN 2026 12:50PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসিনা দিজাইন তৌবা অমসুং শাবা নেভিগী জহাজ অহুম- আইএনএস দুনাগিরি, এদভান্স ষ্টিল্থ ফ্রিগেত অমা, আইএনএস সংশোধক, সর্ভে ভেসেল অমা (অচৌবা) অমসুং আইএনএস অগ্রে শ্যামা, এন্তি-সবমেরিন ৱারফিয়ার সেলো ৱাতর ক্রাফ অমা, প্রসাদ মুখার্জি পোর্ত, কলকাতা, নোংচুপ বেঙ্গলদা থবক হৌহনখ্রে। জহাজশিং থবক হৌহনখিবা অসিনা লৈবাক অসিগী ওপরেসনগী তৌবা ঙম্বা শিংথানিঙাই ওইনা হেনগৎহনগনি, ঈশিংগী শরুক্ত খঙবা হেনগৎহনগনি অমসুং মালেমগী লৈবাকশিংদগী শিংনরকপশিংগী মায়োক্ত ঐখোয়গী সমুদ্র মপানগী ঈশিংগী শরুকশিংগী সেকুরিতি হেনগৎহনগনি। জহাজ অহুম অসি ইন্দিয়ান নেভিগী ৱারিশিপ দিজাইন ব্যুরোনা দিজাইন তৌবনি অমসুং এম.এস.এম.ই ২০০ হেন্না য়াওনা, ভারতকী উদ্যোগ মপুংফানা শরুক য়াদুনা কলকাতাদা লৈবা গার্দেন রিছার্স সিপবিল্দরস এন্দ ইঞ্জিনিয়ার্স (জি আর এস ই) না শাবনি। লৈবাক অসিনা মশানা শাজবা মচাক চাদা ৭৫ হেন্না শীজিন্নদুনা, হায়রিবা জহাজশিং অসি আত্মনির্ভরতাগীদমক ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী খুদম অমসু ওইরে।
থৌরম অদুদা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থৌরম অসিগা মালেম শীনবা থুংনা পাংথোক্লিবা মালেমগী য়োগ নুমিৎকা মপা চানরে অমসুং ভারতকী লৌশিং, নাৎ অমসুং লৈবাক অসি অমুক হিঙ্গৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখিবা পুৱারি ওইরবা বেঙ্গল লমদমদা লাকপগী খুদোংচাবা ফংবা হরাওবা ফোঙদোকচরি অমসুং চহি চা কয়া ঈশিংগী লম্বীশিংদা ভারত অমসুং মালেমগী লৈবাকশিং শম্নদুনা লাকখি। আত্মনির্ভর ভারত অমা, অশোই-অঙাম থোক্তবা ভারত অমা অমসুং বিকসিত ভারত অমগী মাইকৈদা চঙশিল্লিবা খোঙচৎকী অতোপ্পা মাইপাকপা অমা থৌরম অসিনা ওইরে। ঙসি, জুন ২১ দা ৱার্ল্দ হায়দ্রোগ্রাফি দেসু পাংথোক্লি অমসুং নুমিৎ অসিদা ঐখোয়না ভারতকী খ্বাইদগী ফবা হায়দ্রোগ্রাফি জহাজ, আইএনএস সংশোধক থবক হৌবা অসি তশেংনা শিংথানিঙাই ওইনা মপা চানবা অমনি।
ভারতকী নেভি, বিজ্ঞানিকশিং, ইঞ্জিনিয়ারশিং, শিন্মীশিং অমসুং লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক থাগৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তেক্নোলোজি অমসুং তৌবা ঙম্বদা ভারতকী শক্তি হেনগৎলকপা অদু মাইপাকপা অসিদা মমি তারে। মপাঙ্গল কনবা ঈশিংগী থৌনাশিং য়াওদনা লৈবাক অমতা মপাঙ্গল কনবা লৈবাক অমা ওইবা ঙম্লোই। চাউখৎপা, সেকুরিতি অমসুং নুংঙাই য়াইফবা হায়বসি সমুদ্রশিংগা অচেৎপা মরী লৈনৈ। মালেমগী ললোন-ইতিকশিংগী অয়াম্বা ঈশিং লম্বীশিংদা চৎলি, সমুদ্রশিংগী মখাদা পাক-চাউরবা মালেমগী দেতা নেতৱার্কশিং থবক তৌরি। অনৌবা মালেম অসিদা ঈশিংগী লমদা মপাঙ্গল কনবা য়াম্না মরুওই। ক্রিতিকেল মিনরেলশিং, অরুবা সমুদ্রগী লন-থুমশিং অমসুং তুংগী ইনর্জি ফংফমশিং হেনগৎহনবগা সমুদ্রগী থবকশিংগা শম্নগনি। মরম অদুনা, লৈবাক অমগী শেন্মিৎলোন অমসুং লাল্লোংগা লৈবাক অদুগী মেরিতাইম সেক্তরগী মপাঙ্গলগা হকথেংননা মরী লৈনৈ।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিগী অচুম্বা অসি ভারতনা মপুংফানা খঙলে অমসুং দরকারগী মতুংইন্না লৈবাক অসিনা শেম-শারি। নেভিগী জহাজ অহুম থবক হৌখিবা অসি লৈবাক অসিগী তৌবা ঙম্বশিং অমসুং হৈথোই-শিংথোইবশিং হেনগৎলকপগী খুদম অমনি। আই.এন.এস বিক্রান্ত থবক হৌখিবা অসি ভারতকী ঈশিংগী খোঙচত্ত অনৌবা পন্দুব অমা হৌবনি অমসুং মালেমদা ভারতকী নেভিগী মপাঙ্গল হেনগৎলকপগী লাউথোকপনি। আই.এন.এস বিক্রান্তদগী হৌরগা ঙসি ফাওবগী খোঙচৎ অসি অনৌবা লালগী জহাজশিংগী ইচম চম্বা খোঙচৎ নত্তে; মসি ভারতনা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী খোঙচৎকী মমি অমনি। লৈবাক অসিনা মশানা দিজাইন তৌজবা, শাবা অমসুং অনৌবা থবক পাংথোকপা ঙম্বা অদু জহাজ অহুম অসিনা খুদম ওইরে। ভারত্ত দিজাইন তৌবা অমসুং শাবনি, ভারতকী উদ্যোগশিংগী হৈথোই-শিংথোইবা, ভারতকী ইঞ্জিনিয়ারশিংগী হৈশিংবা অমসুং ভারতকী শিন্মীশিংগী থবক শুবা কনবা জহাজশিং অসিনা উৎলে।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙাক-শেনগী লমদা ইচম চম্বা পোৎ-চৈ লৈবা লৈবাক অমা ওইবা ভারতনা পামদে। লৈবাক অমগী মিলিতরিগী মপাঙ্গল অসি মালেমগী কৈথেলশিংদা লৈবাক অদুনা মখা পোনবদা ওন্দে অদুবু লৈবাক অসিনা মশাগী ওক্নবা পোৎথোক পুথোকপদা ওল্লি। পোৎথোক পুথোকপা অমসুং শাবা লৈবাক অমা ওইনবা ভারতনা হোৎনরি অমসুং মরমদি পোৎথোক পুথোকপা ঙম্বা লৈবাকশিংনা মালেমগী ফম্বাক্ত মরুওইবা লৈবাকশিং ওইরকই। হৌখিবা চহি খর অসিদা লৈবাক অসিনা শাজবা লালগী জহাজ অমসুং সবমেরিন ৪০ হেন্না ভারতকী নেভিদা থবক হৌখ্রে। চাউরাক্না চয়োল খুদিংগী নেভিনা অনৌবা জহাজ অমা ফংলি, লোয়ননা হৌজিক অচৌবা নেভেল প্লেতফোর্ম ৪৫ শাগৎলি। হায়রিবা মশিং অসি ইচম চম্বা মশিং নত্তে অদুবু ভারতকী উদ্যোগকী তৌবা ঙম্বা অমসুং তুংগী তৌবা ঙম্বগী খুদমশিংনি।
মেরিতাইম সেক্তরদা থবক য়াম্না ফংনবা ওইথোকপা লৈরিবা অসি পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, সরকারনা মেরিতাইম সেক্তর অসি নাইতোম তাবা উদ্যোগ অমা ওইনা উদে অদুবু বিকসিত ভারত অমগী থবক ফংনবা অমসুং শেন-থুম চাউখৎনবা মরুওইবা ইঞ্জিন অমনি। অনৌবা মতমগী জহাজ অমনা য়াম্লবা ষ্টিল, ইলেক্ত্রোনিক্স, মেছিন্নরি অমসুং মচাক লিশিং কয়া দরকার ওই, উদ্যোগকী সপ্লাই চেনশিং শীনবা থুংনা খুদোংচাবশিং পীরি। থবক হৌখ্রবা জহাজ অহুম অসি শাবদা, এম.এস.এম.ই ২০০ হেন্না শরুক য়াখি, য়াম্লবা থবকশিং ফংহনখি অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা শেন-থুম তানবগী থবকশিং ফংহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঈশিংগী লমদা চাউখৎনবা মথংগী তাঙ্কক্ত চঙনবা ভারতকী মতম লাক্লে অমসুং জহাজ শাবগী লমদা অনৌবা পান্দম অমা সরকারনা থম্লে অমসুং লৈবাক মনুংদা পোৎথোক পুথোকপা হেনগৎহন্নবা হৌখিবা চহি খর অসিদা থৌশিল কয়া অওনবা পুরক্লে। সিপ্পিং সেক্তরগীদমক লুপা করোর ৭০,০০০ গী পেকেজ অমা লাউথোকপা অসি ইচম চম্বা শেন-থুমগী থবক অমা নত্তে, মসি ভারতকী তুংগী ঈশিংগী লমদা শেন থাদবা অমনি অমসুং উদ্যোগ পাকথোক-চাউথোকহনবনি। মসিগী অপুনবা পান্দম অসিগী মমি সাগরমালাগুম্বা থবকশিংদা তারে অমসুং পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিন্দা শেন চঙবা হন্থহনবদা মতেং পাংলে, উদ্যোগ চাউখৎপা য়াংখৎহল্লে অমসুং সমুদ্র মপানগী লমদমশিংদা অনৌবা থবকশিং ফংহল্লে।
ঙাক-শেনগী হিরমদা ভারতকী অওনবা লাক্লিবা অসি পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মতম অমদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ঙাক-শেনগী খুৎলায়শিং লৈবা লৈবাকশিংগী মরক্ত ভারত য়াওখি, লাল্লোং অমসুং সেকুরিতি অনিমক খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি। ২০১৪ দা সরকার শেম্লবা মতুংদা, থৌশিলশিং অহোংবা পুরক্তুনা অমসুং ঙাক-শেনগী খুৎলায় শাবদা মশাগী ওক্নবা পোৎথোক পুথোকপদা অকনবা মীৎয়েং থমদুনা অকনবা থবক অমা পায়খৎখি। থবকশিং অদুনা দিফেন্স দিজাইন, মেনুফেকচরিং অমসুং মপান্দা থাদোকপদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীখি। ২০১৪ দা ভারতকী অপুনবা ঙাক-শেনগী পোৎথোক চাউরাক্না লুপা করোর ৪০,০০০ রোম ওইখি, মসি হৌজিক লুপা করোর লাখ ১.৮ রোমদা হেনগৎলে, মপাঙ্গল কনবা, মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা অমসুং দিফেন্স ইন্দষ্ট্রিদা মালেমগী ওইনা চাংদম্নবা ঙম্বা লৈবাক অমা ওইনবা মাইকৈদা শিংথানিঙাই ওইনা খুমাংচাউশিনবা উৎলে। থৌশিলশিং নাখৈ শেংবা, মাইকৈ চুম্বা অমসুং লৈবাক চাউখৎনবা ৱাশক অমগা লোয়ননা মরী লৈনবা খুদিংমক পুন্না থবক তৌমিন্নবদগী হৌখিবা চহি ১২ দা অওনবশিং পুরকখিবনি।
ভারতকী ইনাকখুল্লবা ঈশিংগী মমাংঙৈগী থবকশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী ঈশিংগী থবকশিংগী ৱারি পল্লকপা মতমদা মশা মথন্থ ৱাখলদা নোংচুপ বেঙ্গল চঙলকই। ঈশিংগী লম্বীদা ভারতনা মপান লৈবাকশিংগা শম্নবদা পুৱারিদগী হৌনা বেঙ্গলনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। পুৱারিগী অহোংবশিং, ললোন-ইতিক চাউখৎলকপা অমসুং চাউখৎপগী অনৌবা খোঙচৎশিং হুগলি তুরেলগী ঈশিংনা উখ্রে। বেঙ্গলগী মপারি অমসুং ভারতকী অহানবা ইন্দষ্ট্রি মিনিষ্টর ডাঃ শ্যামা প্রসাদ মুকর্জীগী মিং হিথাংফমদা থোনবা অসিনা থৌরম অসি অমুক্কা হেন্না মরুওইরে। ভারতকী ব্লু ইকোনোমি, মেরিতাইম মেনুফেকচরিং, লোজিষ্টিক্স অমসুং লাক্লিবা চহিশিংদা সমুদ্র মপান চাউখৎহনবদা নোংচুপ বেঙ্গলনা মরুওইবা মফম অমা ওইনবা শেম-শারে।
প্রধান মন্ত্রীনা অমুক হন্না হায়খি মদুদি ভারতনা মতম পুম্নমক্ত সমুদ্রশিং অসি মতেং পাংনবা অমসুং চৎথোক-চৎশিনগী পাম্বা অমা ওইনা উরি। শান্তি পুরক্নবা মপাঙ্গল কনবা তঙাইফদে হায়বা ভারতসু খঙই; নুংঙাই য়াইফবা ঙাক-শেন্নবা সেকুরিতি দরকার ওই অমসুং তুংগী ফিবম শেমগৎনবা মশা-মরোমদোম লেপ্পা ঙম্বা অসি মরুওই। ৱাখল্লোন অসিগী খুদম অমা ওইনা ঙসি ভারত নেভিদা আইএনএস অগ্রে, আইএনএস দুনাগিরি অমসুং আইএনএস সংশোধক য়াওরে অমসুং লৈবাক অসিগী তৌবা ঙম্বশিং হেনগৎলকপা থাজবা অমসুং অনৌবা থৌনা অমগা লোয়ননা মাংলোমদা চঙশিন্নবা অচেৎপা ফিরেপ অমসুং ২১শুবা চহিচাগী পান্দমগী লৈবাক অসিগী খুদম ওইরে।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মাইপাকপশিং অসিদা মতেং পাংবগীদমক ভারতকী নেভি, বিজ্ঞানিকশিং, ইঞ্জিনিয়ারশিং, শিন্মীশিং অমসুং লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক্ত প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি অমসুং লৈবাক অসিগী সেকুরিতি, নুংঙাই য়াইফবা অমসুং মালেমগী ইকায়খুম্নবা হেনগৎহন্নবা ভারতকী মেরিতাইম অমসুং দিফেন্স সেক্তরশিং মখা তানা ফগৎহনগনি হায়না ফোঙদোকখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi commissions three indigenously designed and built naval ships – INS Dunagiri, INS Sanshodhak and INS Agray at Syama Prasad Mookerjee Port, Kolkata, West Bengal
INS Agray, INS Dunagiri, and INS Sanshodhak have been inducted into the Indian Navy: PM
Today, 21 June is also celebrated as World Hydrography Day, And it is a truly remarkable coincidence that on this very day we have commissioned India's most advanced hydrography ship, INS Sandhayak: PM
The country whose maritime strength is robust,its economic and strategic influence will be equally robust; And India understands this reality well, India is preparing itself for this: PM
The journey from INS Vikrant to today is not merely the journey of new warships; It is the journey of India's growing self-reliance, today, INS Agray, INS Dunagiri, and INS Sanshodhak are giving new momentum to that very journey: PM
India has begun to move forward with a new vision for the shipbuilding sector; Special steps have been taken to enhance domestic construction capacity: PM
Shipbuilding, ship repair, and MRO are being viewed as part of a major national mission: PM
India has always regarded the ocean as a medium of cooperation, but India also knows that strength is essential to safeguard peace; Security is necessary to protect prosperity and self-reliance is imperative for building the future: PM
Today, INS Agray, INS Dunagiri, and INS Sanshodhak have joined the Indian Navy as symbols of this very spirit: PM
21 JUN 2026 12:50PM by PIB Delhi
Prime Minister, Shri Narendra Modi, today commissioned three indigenously designed and built naval ships - INS Dunagiri, an advanced stealth frigate, INS Sanshodhak, a survey vessel (large) and INS Agray, an anti-submarine warfare shallow water craft, at Syama Prasad Mookerjee Port, Kolkata, West Bengal. These inductions will significantly bolster the nation’s operational capabilities, enhance maritime domain awareness, and strengthen the security of our coastal waters against geopolitical threats. All three ships were designed by the Indian Navy’s Warship Design Bureau and constructed in Kolkata by Garden Reach Shipbuilders & Engineers (GRSE), with extensive participation by Indian industry, including more than 200 MSMEs. With an indigenous content of over 75 percent, these ships are also a testament to India’s commitment to Aatmanirbharta.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted that the occasion coincides with the International Day of Yoga being celebrated across the world and expressed happiness at having the opportunity to visit the historic land of Bengal, which has played a pivotal role in shaping India's intellectual, cultural and national renaissance and has connected India with the world through maritime routes for centuries. “The event represented an important milestone in the journey towards an Aatmanirbhar Bharat, a secure India and a developed India”, Shri Modi noted. He pointed out that June 21 is also observed globally as World Hydrography Day and described it as a remarkable coincidence that India's most advanced hydrographic survey vessel, INS Sanshodhak, is commissioned on the same day. Congratulating the Indian Navy, scientists, engineers, workers and all citizens of the country, Shri Modi said the achievement reflected India's growing technological and maritime capabilities. “No nation can emerge as a major power without strong maritime capabilities. Development, security and prosperity are closely linked to the oceans. Most of the world's trade moves through sea routes, while vast global data networks operate beneath the oceans”, Shi Modi stated while emphasizing the importance of maritime strength in the modern world. He further noted that critical minerals, deep-sea resources and future sources of energy will increasingly be connected to the maritime domain. Therefore, he said, a nation's economic and strategic influence is directly linked to the strength of its maritime sector.
Shri Modi stated that India fully understands this reality and is preparing itself accordingly. “The commissioning of the three naval platforms stands as testimony to the country's growing capabilities and skills”, he remarked. Recalling the commissioning of INS Vikrant, he said that it had marked the beginning of a new chapter in India's maritime journey and announced India's growing naval strength to the world. He noted that the journey from INS Vikrant to the commissioning of INS Agray, INS Dunagiri and INS Sanshodhak is not merely a story of new warships but also a reflection of India's increasing self-reliance. “All three vessels symbolize India's commitment to indigenous design, manufacturing and innovation. Designed and built in India, the vessels showcase the talent of Indian industries, the expertise of Indian engineers and the hard work of Indian workers”, Shri Modi underscored.
Shri Modi asserted that India does not wish to remain merely a buyer in the defence sector. “The strength of the nation's military cannot be measured by its dependence on global markets but by its ability to become self-reliant. India seeks to become a producer and a manufacturer, because nations that manufacture become decisive players on the global stage”, he added. Highlighting recent achievements, the Prime Minister noted that more than 40 indigenously built warships and submarines have been inducted into the Indian Navy over the past few years. He remarked that nearly every few weeks the Navy has received a new capability, while 45 major naval platforms are currently under construction. These figures, he said, are not merely statistics but indicators of India's industrial capacity and future potential.
Underlining the immense employment-generating potential of the maritime sector, Shri Modi said, “The Government views the maritime sector not as an isolated industry but as a major engine of employment and economic growth for a developed India. A modern ship requires large quantities of steel, electronics, machinery and thousands of components, creating opportunities across extensive industrial supply chains”. Referring to the three commissioned vessels, he noted that more than 200 MSMEs contributed to their construction, generating substantial employment and economic activity across the country.
Shri Modi stated that the time has come for India to enter the next phase of maritime development, and the Government has adopted a new vision for the shipbuilding sector and has introduced several policy reforms in recent years to enhance domestic manufacturing capabilities. “The ₹70,000 crore incentive package announced for the shipping sector is not merely an economic measure but an investment in India's maritime future and industrial expansion. Initiatives such as Sagarmala reflect this comprehensive vision and are helping reduce logistics costs, accelerate industrial growth and create new opportunities in coastal regions” he stated.
Reflecting on India's transformation in the defence sector, Shri Modi observed that there was a time when India was counted among the world's largest defence importers, creating both strategic and security challenges. Following the formation of the Government in 2014, he said, a determined effort was made to change this situation through major policy reforms and a strong emphasis on self-reliance in defence manufacturing. “These efforts have opened new opportunities in defence design, manufacturing and exports. While India's total defence production stood at around ₹40,000 crore in 2014, it has now risen to nearly ₹1.8 lakh crore, demonstrating the significant progress made towards building a strong, self-reliant and globally competitive defence industry”, he remarked. Shri Modi emphasized that the progress made over the past twelve years demonstrates how transformative change becomes possible when policies are clear, direction is correct, and all stakeholders work together with a shared commitment towards national development.
Referring to India's rich maritime heritage, the Prime Minister said that the name of West Bengal naturally comes to mind whenever the country's maritime legacy is discussed. He observed that Bengal has historically played a crucial role in India's maritime connections with the world. The waters of the Hooghly River, he said, have witnessed changing chapters of history, the growth of trade, and new journeys of development. He also noted that the port bears the name of Dr. Syama Prasad Mookerjee, the son of Bengal and India's first Minister for Industry, making the occasion even more significant. “West Bengal is poised to become a major hub for India's Blue Economy, maritime manufacturing, logistics and coastal development in the years ahead”, Shri Modi stated.
Shri Modi reiterated that India has always viewed the oceans as a medium for cooperation and connectivity. “Security is indispensable for protecting prosperity, while self-reliance is necessary for building the future. INS Agray, INS Dunagiri and INS Sanshodhak embody these very ideals and symbolize a nation that is increasingly aware of its capabilities, confident in its strengths and determined to move forward with renewed energy and purpose in the twenty-first century” he emphasised.
Concluding his address, the Prime Minister extended his best wishes to all personnel of the Indian Navy, scientists, engineers, workers and all citizens for their contribution to these achievements and expressed confidence that India's maritime and defence sectors would continue to strengthen the nation's security, prosperity and global standing.