প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱেস্ত বেঙ্গলগী কোলকাতাদা লৈবা রেদ রোদতগী ১২শুবা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগগী জাতিগী থাক্কী পালন থৌরম লমজিংখ্রে
য়োগনা ঐখোয় পুম্নমকপু কন্নেক্ত তৌরি অমসুং অমত্তা ওইনা পুনশিল্লি: পি.এম.
য়োগ অসি পুন্সিগী লম্বী অমা ওইরক্লে, মসিনা মীওইবগী অপুনবা শক্তমগী য়ুম্ফম ওইরি: পি.এম.
য়োগনা ঐখোয়গী হকচাংশিংবু থেক্তোক-থেকচিন তৌবদা মতেং পাংই; মসিনা ঐখোয়গী ইনর্জী লেবেলশিং ৱাংনা থম্মি: পি.এম.
য়োগনা ঐখোয়দা বেলেন্স ওইবা পুন্সি অমা হিংনবগী কলা অদু তাকপীরি: পি.এম.
য়োগনা পুক্নিং ৱাখল ফনা থম্বদগী হকচাং ফনা থম্বা ফাওবগী লম্বী উৎলি: পি.এম.
21 JUN 2026 9:28AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কোলকাতাগী রেদ রোদতগী ১২শুবা ইন্তর্নেস্নেল য়োগ দেগী জাতিগী থাক্কী পালন থৌরম লুচিংখি। শ্রী মোদীনা য়োগ প্রেক্তিসনর লিশিং কয়াগা লোয়ননা কম্মন য়োগ প্রোতোকোল সেসনদা শরুক য়াখি। ইন্তর্নেস্নেল য়োগ দেনা লাকপদা মালেমগী মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীরদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি জুন ২১ অসি মালেমগী মফম কয়াদা চহিগী খ্বাইদগী শাংবা নুমিৎনি অমসুং মসি য়োগগী খুত্থাংদা মীওইবা খুন্নাইগী খ্বাইদগী চাউবা অপুনবা কুহ্মৈ অমা ওইরক্লি।
কোলকাতাদা মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মালেমগী তোঙান তোঙানবা মফম কয়াদগী ইথিল পীবা য়োগগী ইমেজশিং উবা ফংলি। “হিমালয়দগী হৌরগা ভারত মহাসাগর ফাওবা, বেঙ্গল অমসুং অৱাং নোংপোক থংবা শরুকদগী হৌরগা সৌরাস্ত্রগী নোংচুপ থংবা শরুক ফাওবা, লৈবাক পুম্বা অসি য়োগগী স্পিরিৎনা পুক্নিং থৌগৎলি। লৈবাক অসি অমসুং মালেম অসি হকচাং ফনা লৈনবা অমসুং অমত্তা ওইনা লৈনবগীদমক পুন্না হোৎনমিন্নবগী থাজবগা লোয়ননা শম্নৈ, মসিনা য়োগগী অপুনবা শক্তি অদু উৎলি”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা কোলকাতাগী মীয়াম্বু 'স্বচ্ছতা সে স্বাগৎ' ইনিসিয়েতিবকী মখাদা মখোয়না হোৎনরিবশিং অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নাগরিকশিংনা লুনান্না থম্নবা হোৎনবদা কত্থোক্লিবা, কন্না হোৎনরিবা অমসুং সিভিক রেস্পোন্সিবিলিতী অসি লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা মীয়ামগীদমক্তা ইথিল পীবা অমা ওইরে।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ৱেস্ত বেঙ্গলদা য়োগ নুমিৎ পাংথোকপা অসি রাজ্য অসিগী চাউরবা স্পিরিচুএল অমসুং কলচরেল হেরিতেজকী মরমনা অখন্নবা মরুওইবা অমা লৈ। মহাক্না নীংশিংখি মদুদি বেঙ্গল অসি ভগবান রামকৃষ্ণ পরমহনসনা হিংলম্বা অমসুং তাকপী-তম্বীখিবা, স্বামী বিবেকানন্দনা ভারতকী স্পিরিচুএল ৱিজদম অমসুং য়োগগী চৎনবীশিং মালেমদা শন্দোকখিবা, অমসুং মহাঋসি অরোবিন্দো অমসুং লাহিরি মহাসয়ানা য়োগগী ৱাখল্লোন অমসুং চৎনবীগী খুমাং চাউশিলহনবদা চাউনা তেংবাংখিবা লমদমনি। গুরুদেব রবীন্দ্রনাথ তেগোরগী পাউতাকশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অশেংবা মীওইবগী মশক অসি ঐখোয়গী অকোয়বদা লৈরিবা মালেম অসিগা মরী লৈনবা মগুন লৈবা মরীগী খুত্থাংদা শেম্মী। মসি য়োগগী মপুং ওইবা ৱাখল্লোননি। মহাক্না মহাঋশি ঔরোবিন্দোগী থাজবা অদুবুসু পনখি মদুদি পুন্সি পুম্বা অসি য়োগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি য়োগ অসি মীওইবগী মহৌশাগী শরুক অমা ওইরকপা মতমদা, মসিনা মীওইবগী অপুনবগী য়ুম্ফম অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। য়োগ অসি হকচাং শাজেলগী মওং অমা খক্তমক নত্তে অমসুং চহি কাংলুপ অমা খক্তদা য়ুম্ফম ওইদে। মসিনা মীওইবগী পুন্সিগী থাক খুদিংমকপু মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবা কন্সিয়সনেস, ভাইতেলিতী অমসুং নুংগী মঙালগী হৌরকফম অমনি”, হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। চহি অসিগী ইন্তর্নেস্নেল য়োগ নুমিৎকী থিম, “য়োগ ফোর হেল্থী এজিং”গী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি য়োগনা চহি য়াম্লবসু হকচাং ফনা লৈনবা, এক্তিব ওইবা অমসুং ইনর্জী লৈবা ওইনবগী লম্বী অমা পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হকশেল ফনা অহল ওইরকপা হায়বসিনা চহি য়ামশিল্লকপনা মীওইবগী পোতেন্সিএল হন্থহন্দনবা হোৎনবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি য়োগনা পুন্সি চুপ্পদা লেপ্পা লৈতনা চাউখৎপা অমসুং মশাবু ফগৎহনবদা পুক্নিং থৌগৎলি। মহাক্না মীপুম খুদিংমক্না চহি ২০দা লৈরম্বা অদুদগী চহি ৪০দা হেন্না ফ্লেক্সিব ওইনবা হোৎনগদবনি, চহি ৩০দা লৈবদগী চহি ৫০দা হেন্না ইনর্জী লৈবা ওইগদবনি, অমসুং চহি ৫০দা লৈবদগী চহি ৭০দা পুন্সি মহিংগা মরী লৈনবা লায়নাশিংদগী হেন্না রেসিলেন্ত ওইগদবনি হায়বগী অপাম্বা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি “য়োগনা ফ্লেক্সিবিলিতী ফগৎহনবদা, ইনর্জী লেবেল লেংদনা থম্নবা, স্ত্রেস হন্থহনবদা অমসুং মেন্তেল ৱেল-ফিল ওইহনবদা মতেং পাংই অমসুং লাইফস্তাইল দিসওর্দরশিং থিংবদা মতেং পাংই। য়োগ চাং নাইনা চত্থবনা মীওইশিংবু মখোয়গী হকচাং অমসুং ৱাখলগী পুন্সি চুপ্পগী ওইবা লর্নর ওইহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি অথোইবা সেল্ফ-এৱেরনেসনা সেল্ফ-মেনেজমেন্ত অমসুং হেন্না হকচাং ফবা পুন্সি মহিং অমা ওইহল্লি”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি 'য়োগ ফোর হেল্থী এজিং' হায়বা থিম অসি অহল ওইরবা মীওইশিংগী খক্তদা য়ুম্ফম ওইদে অদুবু চহি খুদিংগী মীওইশিংগীদমক মরী লৈনৈ, মসিনা হকশেল, হকচাং ফবা অমসুং মশাগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক য়োগবু পুন্সি চুপ্পগী মরুপ অমা ওইহল্লি।
শ্রী মোদীনা ভগবদ গীতাগী তম্বীরমশিং অদু পল্লদুনা হায়খি মদুদি, “খল চাবা চিঞ্জাক, খল চাবা রিক্রিএসন, খল চাবা এক্সনশিং, অমসুং খল চানা তুম্বা অমসুং মীৎনা শিংবা অসি অৱাবা কোকহন্নবগী পাম্বৈ অমা ওইহল্লি।” মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি খল চাবা হায়বসি য়োগগী য়ুম্ফমনি অমসুং পুন্সি অমা মপুং ফানা হিংনবগীদমক মসিসু তঙাইফদে। য়োগনা তংদু লৈতাবা মওংদা হিংবগী কলা তাকই। মসিনা মীওইশিংদা করি তৌগদগে অমসুং করি তৌরোইদগে হায়বদু তাকই, মসিনা মখোয়দা হেন্না মশা-মউ ফবা পুন্সি মহিং অমা শেমগৎপদা মতেং পাংই।
য়োগ অসি হকচাং ফনা লৈবগীদমক খক্তা নত্তে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। মদুগী মহুত্তা, মসিনা ৱাখলগী ফনা লৈবদগী হকচাংগী ফনা লৈবগী লম্বী অমা পী। 'য়ুক্তা চেস্তাস্য কর্মসু' হায়বা ৱাহৈ অসিগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি যোগনা মীওইশিংদা অচুম্বা অমসুং অরানবগী মরক্তা খেন্নবা পীনবগী লৌশিং চাউখৎহনবদা মতেং পাংই। “অসিগুম্বা এৱেরনেস অসি মনুংগী শান্তিগী হৌরকফম অমা ওইরকই অমসুং মালেমগী অপুনবগীদমক লম্বী অমসু য়োগ অসি হৌজিক্তি মীওই অমগী পুন্সি মহিংগী থৌওং অমা খক্তা ওইদ্রে। মালেমগী অফবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবগীদমক্তা মসি তঙাইফদবা অমা ওইরে”, হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি চহি খুদিংগী ইন্তর্নেস্নেল য়োগ দেগী থৌরমদা মীওই লাখ কয়ানা য়োগগী থবক থৌরমশিংদা শরুক য়াবগা লোয়ননা, নুমিৎ অসিনা য়োগবু নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইহন্নবা অপুনবা ফিরেপ অমা নৌহৌনা লৌনবা খুদোংচাবা অমা পীরি। মহাক্না মীয়ামদা হায়খি মদুদি য়োগ অসি নুমিৎ অমা খক্তদা নৎত্রগা থৌরম অমা খক্তদা য়ুম্ফম ওইরোইদবনি, অদুবু মসিনা মখোয়গী পুন্সি, মখোয়গী ইমুং-মনুং অমসুং তুংগী চারোন-শুরোনগী পুন্সিদা লেপ্পা নাইদনা শরুক অমা ওইহন্নবা হোৎনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা চহি অসিদা 'য়োগ ৩৬৫' খোঙথাংগী মখাদা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিং অদুসু পনখি। থৌরাং অসিগী মখাদা নুমিৎ ১০০গী ওনলাইন য়োগ প্রোগ্রাম অমা পাংথোকখি অমসুং মসিদা মীয়াম্না মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা শরুক য়াখি। লৈবাক ১৩০গী মীওই মিলিয়ন অহুম হেন্না থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। মসিনা মালেম পুম্বদা য়োগবু লৌশিনবা হেনগৎলকপা অমসুং মীয়াম্না পাম্নরকপা অদু উৎলি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হকশেল ফবা খুন্নাই অমনা হেন্না মপাঙ্গল কনবা, হেন্না চাউখৎপা অমসুং হেন্না থাজবা লৈবাক্কী য়ুম্ফম ওই। পুম্নমক্কী য়াইফনবা মহাক্কী অপাম্বা ফোংদোক্লদুনা মহাক্না অরিবা মতমগী লাইশোন, 'সারভে ভবন্তু সুখিনা, সারভে সন্তু নিরামায়াহ' (ময়াম পুম্নমক নুংঙাইবা, ময়াম পুম্নমক অনাবা লৈতবা ওইরসনু) অসিবু শোনখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi leads the national observance of the 12th International Day of Yoga from Red Road in Kolkata, West Bengal
Yoga connects us all and brings us together: PM
When yoga becomes a way of life, it becomes the foundation of human unity: PM
Yoga helps us tune our bodies to be flexible; It keeps our energy levels high: PM
Yoga teaches us the art of living a balanced life: PM
Yoga shows the path from mental well-being to physical well-being: PM
21 JUN 2026 9:28AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi led the national observance of the 12th International Day of Yoga from Red Road in Kolkata today. Shri Modi participated in the Common Yoga Protocol session along with thousands of Yoga practitioners. Extending his greetings to people across the world on the occasion of the International Day of Yoga, Shri Modi observed that June 21 is marked by the longest day of the year in several parts of the world and has also emerged as one of the largest collective celebrations of humanity through yoga.
Addressing the gathering in Kolkata, the Prime Minister said that inspiring images of yoga were being witnessed from different parts of the world. “From the Himalayas to the Indian Ocean, and from Bengal and the Northeast to the western region of Saurashtra, the entire nation appeared energized by the spirit of yoga. The country and the world seemed connected through a shared commitment to wellness and harmony, reflecting the unifying power of yoga”, remarked Shri Modi.
The Prime Minister also praised the people of Kolkata for their efforts under the “Swachhta Se Swagat” initiative. He said that the dedication, hard work and civic responsibility demonstrated by the citizens in maintaining cleanliness had become an inspiration for people across the country.
Shri Modi stated that celebrating Yoga Day in West Bengal carried special significance because of the state's rich spiritual and cultural heritage. He recalled that Bengal is the land where Bhagwan Ramakrishna Paramahansa lived and taught, from where Swami Vivekananda introduced India's spiritual wisdom and yoga traditions to the world, and where Maharshi Aurobindo and Lahiri Mahasaya contributed immensely to the advancement of yogic thought and practice. Referring to the teachings of Gurudev Rabindranath Tagore, the Prime Minister said that true human identity is shaped through meaningful connections with the world around us, a principle that lies at the heart of yoga. He also cited Maharshi Aurobindo’s belief that the whole of life is yoga, observing that when yoga becomes part of one's nature, it strengthens the foundation of human unity. “Yoga is not merely a form of physical exercise and cannot be confined to any particular age group. It is a source of consciousness, vitality and inner illumination that enriches every stage of human life”, Shri Modi emphasised. Referring to this year’s International Day of Yoga theme, “Yoga for Healthy Ageing”, he said that yoga offers a pathway to remaining healthy, active and energetic even as one grows older.
The Prime Minister stated that healthy ageing means ensuring that advancing years do not diminish human potential. He said that yoga encourages continuous growth and self-improvement throughout life. He expressed the aspiration that individuals should strive to be more flexible at forty than they were at twenty, more energetic at fifty than they were at thirty, and more resilient to lifestyle-related diseases at seventy than they were at fifty. He noted that yoga helps improve flexibility, sustain energy levels, reduce stress and promote mental well-being while also helping prevent lifestyle disorders. “Regular practice of yoga transforms individuals into lifelong learners of their own bodies and minds. He said that greater self-awareness leads to better self-management and a healthier way of life”, Shri Modi observed.
The Prime Minister remarked that the theme “Yoga for Healthy Ageing” is not limited to the elderly but is relevant for people of all ages, making yoga a lifelong companion in the pursuit of health, well-being and personal growth.
Referring to the teachings of the Bhagavad Gita, Shri Modi stated, “Balanced food habits, balanced recreation, balanced actions, and balanced sleep and wakefulness enable yoga to become a means of overcoming suffering”. He observed that balance is the very foundation of yoga and is equally essential for a fulfilling life. Yoga teaches the art of living in a balanced manner. It guides individuals on what should be done and what should be avoided, helping them develop a healthier lifestyle.
The Prime Minister emphasized that yoga is not confined to physical well-being alone. Rather, it provides a pathway from mental wellness to physical wellness. Referring to the expression “Yukta Chestasya Karmasu,” he said that yoga helps individuals develop the wisdom to distinguish between what is right and what is not. “Such awareness becomes a source of inner peace and also creates pathways towards global harmony. Yoga is no longer relevant only as a personal lifestyle practice; it has become a necessity for building a better future for the world”, Shri Modi noted.
Shri Modi stated that while millions of people participate in yoga activities every year on the occasion of the International Day of Yoga, the day also provides an opportunity to renew a collective commitment towards making yoga an integral part of everyday life. He called upon people to ensure that yoga is not restricted to a single day or a single event, but becomes a permanent part of their lives, their families, and the lives of future generations.
The Prime Minister also highlighted the progress made under the “Yoga 365” initiative this year. “A 100-day online yoga programme was organized under the initiative and witnessed unprecedented public participation. More than three million people from 130 countries participated in the programme, reflecting the growing global acceptance and popularity of yoga”, Shri Modi remarked.
Concluding his address, Shri Modi said that a healthy society lays the foundation for a stronger, more prosperous, and more confident nation. Expressing his wishes for the well-being of all, he invoked the ancient prayer, “Sarve Bhavantu Sukhinah, Sarve Santu Niramayah” (May all be happy, may all be free from illness).