ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫ୍ରାନ୍ସର ଜି-୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ‘ନୂତନ ସହଭାଗିତା ଗଠନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂହତି ପୁନଃନିର୍ମାଣ’ ଶୀର୍ଷକ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି
16 JUN 2026 10:07PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଫ୍ରାନ୍ସର ଇଭିଆନରେ ଜି-୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ‘ନୂତନ ସହଭାଗିତା ଗଠନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂହତି ପୁନଃନିର୍ମାଣ’ ଶୀର୍ଷକ ଆଲୋଚନା ଅଧିବେଶନରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଏକ ପରସ୍ପର ସଂଲଗ୍ନ ବିଶ୍ୱରେ ଯେଉଁଠାରେ ଶକ୍ତି, ଖାଦ୍ୟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସାଇବର ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁରକ୍ଷା ପରସ୍ପର ସହ ଜଡ଼ିତ, ମାନବତାର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଭାଗିତା ଗଠନ ଏକ ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏକ ଅନିଶ୍ଚିତ ବିଶ୍ୱରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଅପବ୍ୟବହାର ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । କୋଭିଡ ମହାମାରୀରୁ ଶିକ୍ଷାକୁ ଇଙ୍ଗିତ କରି, ସେ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱ ସହଭାଗିତାରେ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ ପ୍ରତି ଭାରତର ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ବାଣ୍ଟି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତ ସର୍ବଦା ‘ପ୍ରଥମେ ମାନବତା’ ନୀତିକୁ ଅନୁସରଣ କରିଆସିଛି ଏବଂ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଏହାର ପ୍ରୟାସର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହିଛି, ଏହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌରମେଣ୍ଟ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ, ବୈଶ୍ୱିକ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମେଣ୍ଟ, ମିଶନ ଲାଇଫ୍ କିମ୍ବା ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ୍ (ମା’ ପାଇଁ ଗଛଟିଏ) ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ହେଉ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସମାବେଶୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶରେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଆସିଲେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକାରୀ ହେବାରେ ମଧ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଇଛି- ଏହା ଶ୍ରୀଲଙ୍କାରେ ଘୂର୍ଣ୍ଣିବାତ୍ୟା, ଆଫଗାନିସ୍ତାନରେ ଭୂମିକମ୍ପ, ମୋଜାମ୍ବିକରେ ବନ୍ୟା କିମ୍ବା ଜାମାଇକାରେ ଘୂର୍ଣ୍ଣିବାତ୍ୟା ହେଉ ।
ଭାରତର ସମାବେଶୀ ଓ ଶତତ ବିକାଶ ବିଷୟରେ କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହାର ‘ସର୍ବ ଜନ ହିତାୟ, ସର୍ବ ଜନ ସୁଖାୟ’ (ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଖୁସି) ମନ୍ତ୍ର ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ଡିଜିଟାଲ ପରିଚୟ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଲୋକଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ମହିଳା-ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ଫଳାଫଳ ଆଣିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଭାଗିତା ଦାତା-ଗ୍ରହୀତା ପାରଦର୍ଶିତା ଠାରୁ ଆଗକୁ ଏକତା ଏବଂ ସମାନ ମାଲିକାନା ଆଡ଼କୁ ଯିବା ଉଚିତ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନର ଅଭାବ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂହତି ଗଠନରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ, ଏବଂ ଏହାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଭାବରେ ସମାଧାନ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଭାଗିତା ପାଇଁ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister addresses the session on “Forging New Partnerships and Rebuilding International Solidarity” at G7 Summit in France
16 JUN 2026 10:07PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today addressed the Outreach Session on ‘“Forging New Partnerships and Rebuilding International Solidarity”, at the G7 Summit in Evian, France.
In his intervention, Prime Minister underlined that, in an interconnected world, where energy, food, health, cyber, and economic security are intertwined, building international partnerships was a necessity for the progress and prosperity of humanity. He further added that, in an uncertain world, trade and technology were being misused for narrow interests, leading to a trust deficit in the international arena. Alluding to the lessons from the COVID pandemic, he called upon nations to focus on building trust and transparency in global partnerships.
Sharing India’s approach to international cooperation, Prime Minister stated that India has always followed the principle of “humanity first”, and this thought continues to be at the center of its efforts, be it pursuing action under the International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, Global bio-fuel Alliance, Mission LiFE or Ek Ped Maa ke Naam [Plant for Mother] campaign. He further added that this inclusive approach has also led India to be the first responder when natural disasters have struck various parts of the world – be it a cyclone in Sri Lanka, earthquake in Afghanistan, floods in Mozambique or hurricane in Jamaica.
Speaking about India’s inclusive and sustainable growth, Prime Minister elaborated that its mantra of “Sarv Jan Hitaye, Sarv Jan Sukhaye” [welfare and happiness for all], had led to appreciable results in fostering financial inclusion, health security, digital identity, technology-led empowerment of people and women-led development.
Prime Minister noted that international partnerships should move beyond the donor-recipient paradigm to one of solidarity and equal ownership. He also stated that lack of respect for international law was the biggest hurdle to building international solidarity, and needed to be addressed as a priority. He emphasized that for international partnerships needed to prioritize dialogue and diplomacy for ensuring peace and stability.