ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଫ୍ରାନ୍ସ ଏଭିଏନଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜି୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ “କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ସୁରକ୍ଷିତ, ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ପ୍ରୟୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା” ଶୀର୍ଷକ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
18 JUN 2026 5:01AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଫ୍ରାନ୍ସର ଏଭିଏନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଜି୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ “କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ, ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ପ୍ରଚଳନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା” ଶୀର୍ଷକ ଆଉଟ୍‌ରିଚ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଶକ୍ତି ଯାହା ମାନବ ସଭ୍ୟତାର ଦିଗକୁ ପୁନଃପରିଭାଷିତ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ରଖିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଲୋକଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ ମଧ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ । ସେ ବିସ୍ତାରିତ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ବିସ୍ତାରିତ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଭାରତ ନିକଟରେ ଏଆଇ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା । ଏଆଇ ପାଇଁ ଭାରତର ‘ମାନବ’ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି, ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବିକାଶ ସମାବେଶୀ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜନହିତର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବା ଉଚିତ ।
ଭାରତ ସର୍ବଦା ସାଇବରସ୍ପେସ୍‌କୁ ଏକ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସାର୍ବଜୀନନ ସମ୍ପତ୍ତି ଭାବରେ ଦେଖିଆସୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦେଶଗୁଡିକର ଏଆଇ ମଡେଲ୍‌ଗୁଡିକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରବେଶ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯାହା ସେମାନଙ୍କର ଗୁରୁ୍‌ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ଭିତ୍ତଭୂମିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ସହ ସାଇବର ବିପଦର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ । ସେ ଏଆଇ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ସୁରକ୍ଷା, ଗତି ଏବଂ ଦକ୍ଷତାକୁ ଏକତ୍ରିତ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଏ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେ ଚାରୋଟି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ: ଏଆଇ ସିଷ୍ଟମଗୁଡିକୁ ‘ସେଫ୍‌-ବାଏ-ଡିଜାଇନ୍‌’ (ଡିଜାଇନ୍ ସ୍ତରରେ ସୁରକ୍ଷିତ) ହେବା ଉଚିତ; ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର ସହିତ ସାଧାରଣ ମାନଦଣ୍ଡ, ପରୀକ୍ଷଣ ଢ଼ାଞ୍ଚା ଏବଂ ନିୟାମକ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ସହିତ ହେବା ଉଚିତ; ଡିପ୍‌ଫେକ, ଭୁଲ ସୂଚନା ଏବଂ ସାଇବର ଠକେଇର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସହଯୋଗ ରହିବା ଉଚିତ୍‌; ଏବଂ ଏକ ସମାବେଶୀ ବିଶ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏଆଇର ଲାଭ ‘ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ’ର ଦେଶମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏଆଇର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ମାନବ କ୍ଷମତାର ବିସ୍ତାର କରିବା, ମାନବୀୟ ବିକଳ୍ପରୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ମାନବ ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ହେବା ଉଚିତ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟଗୁଡିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ କାମ କରିବା ଜାରି ରଖିବ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister addresses the session on “Ensuring a Safe, Rapid and Efficient Rollout of Artificial Intelligence” at G7 Summit in Evian, France
18 JUN 2026 5:01AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed today the Outreach Session on “Ensuring a Safe, Rapid and Efficient Rollout of Artificial Intelligence”, at the G7 Summit in Evian, France.
Prime Minister highlighted that while Artificial Intelligence was a transformative force with the potential to redefine the direction of human civilization, it must also empower people. He elaborated that it was with this larger thought that India had hosted the AI Impact Summit recently. Underlining India’s human-centric or MANAV [human] vision for AI, he stated that the technology must be anchored in the principles of inclusivity, security, and public good.
Noting that India has always viewed cyberspace as a global public good, Prime Minister emphasized that democratic countries must have access to AI models that can secure their critical information infrastructure and help them deal with cyber threats. He called for an integrated approach to AI development where safety, speed and efficiency are dealt together. In this regard, he made four suggestions: AI systems should be safe-by-design; AI deployment must be accompanied by common standards, testing frameworks, and regulatory guidelines; there should be effective global cooperation to deal with deepfakes, misinformation and cyber fraud; and the benefits of AI must reach countries of the Global South to ensure an inclusive world.
Prime Minister concluded by stating that AI must expand human potential, empower human choice and protect human dignity, and noted that India would continue to work with partners to promote these objectives.