আয়ুষ
১৪ জুনত বিশ্বজুৰি অনলাইন যোগানুষ্ঠান: ইউটিউব লাইভ যোগ ষ্ট্ৰীমত সৰ্বাধিক দৰ্শকৰ বিশ্ব অভিলেখ গঢ়াৰ লক্ষ্য
১৩০ খনতকৈয়ো অধিক দেশৰ লোকে গোলকীয় স্বাস্থ্য কল্যাণ আন্দোলনত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সম্ভাৱনা
পঞ্জীয়নভুক্ত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে হোৱাটছএপৰ জৰিয়তে লাভ কৰিব অংশগ্ৰহণৰ ডিজিটেল প্ৰমাণপত্ৰ
13 JUN 2026 8:13PM by PIB Guwahati
২০২৬ বৰ্ষৰ আন্তৰ্জাতিক যোগ দিৱস (IDY) উদযাপনৰ প্ৰস্তুতিৰ অংশ হিচাপে ভাৰত চৰকাৰৰ আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে মোৰাৰজী দেশাই ৰাষ্ট্ৰীয় যোগ প্ৰতিষ্ঠান (MDNIY) আৰু হেবিল্ড (Habuild)-ৰ সহযোগত ২০২৬ চনৰ ১৪ জুন তাৰিখে এক ঐতিহাসিক গোলকীয় অনলাইন যোগানুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিব। এই অনুষ্ঠানটোৰ লক্ষ্য হৈছে ইউটিউব লাইভ যোগ ষ্ট্ৰীমত সৰ্বাধিক দৰ্শকৰ উপস্থিতিৰে এক নতুন বিশ্ব অভিলেখ গঢ়া, যিয়ে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ যোগাভ্যাসকাৰী আৰু স্বাস্থ্য কল্যাণ অনুৰাগীসকলক এখন একেই ডিজিটেল মঞ্চত একত্ৰিত কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) আৰু স্বাস্থ্য তথা পৰিয়াল কল্যাণ দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰতাপৰাও যাদৱৰ লগতে আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলেও এই পদক্ষেপত অংশগ্ৰহণ কৰিব। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীৰ বাসভৱনৰ পৰাই এই সামূহিক অংশগ্ৰহণ অনুষ্ঠিত হ'ব, যিয়ে যোগৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্য কল্যাণৰ বাৰ্তা প্ৰচাৰ কৰা আৰু এক আদৰ্শ দাঙি ধৰি নেতৃত্ব দিয়াৰ প্ৰতি মন্ত্ৰালয়ৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে।
সামগ্ৰিক স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণৰ প্ৰসাৰৰ বাবে এক শক্তিশালী মাধ্যম হিচাপে যোগৰ সাৰ্বজনীন আবেদন আৰু ইয়াৰ ক্ৰমৱৰ্ধমান গ্ৰহণযোগ্যতাক দাঙি ধৰাৰ উদ্দেশ্যে এই পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ব্যাপক জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে, এই অনুষ্ঠানটোৱে ভৌগোলিক, সাংস্কৃতিক আৰু ভাষিক সীমা অতিক্ৰম কৰি এক জীৱনশৈলী হিচাপে যোগৰ বাৰ্তাক সুদৃঢ় কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছে।
এই অনলাইন যোগানুষ্ঠান পুৱা ৬:১৫ বজাৰ পৰা ৭:৩৫ বজালৈ (ভাৰতীয় মান সময়) অনুষ্ঠিত হ'ব আৰু ইয়াত ১৩০ খনতকৈয়ো অধিক দেশে অংশগ্ৰহণ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে, যিয়ে ইয়াক আজিলৈকে আয়োজিত অন্যতম বৃহৎ গোলকীয় ডিজিটেল যোগ সমাৱেশ হিচাপে পৰিগণিত কৰিব। বিভিন্ন পটভূমি, বয়সৰ শ্ৰেণী আৰু অঞ্চলৰ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে স্বাস্থ্য, সম্প্ৰীতি আৰু কল্যাণৰ প্ৰতি এক উমৈহতীয়া দায়বদ্ধতাৰ সৈতে একত্ৰিত হ'ব।
২০২৬ বৰ্ষৰ আন্তৰ্জাতিক যোগ দিৱসৰ পূৰ্বে হাতত লোৱা প্ৰচাৰ কাৰ্যসূচীসমূহৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হৈছে এই অনুষ্ঠানটো। ডিজিটেল প্ৰযুক্তি আৰু গোলকীয় সংযোগৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰি, এই পদক্ষেপে যোগৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ লগতে বিশ্বজুৰি এই অনুশীলনৰ প্ৰতি জনসাধাৰণৰ অধিক অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছে।
অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আগ্ৰহী ব্যক্তিসকলে 1800-315-7008 নম্বৰত এটা মিছ কল দি অথবা নিৰ্দিষ্ট পৰ্টেল: https://moa.habit.yoga -ৰ জৰিয়তে অনলাইনযোগে পঞ্জীয়ন কৰিব পাৰিব।
অধিক অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰিবলৈ আৰু যোগ অনুৰাগীসকলৰ অৱদানক স্বীকৃতি প্ৰদান কৰাৰ উদ্দেশ্যে, অনুষ্ঠানটোত যোগদান কৰা সকলো পঞ্জীয়নভুক্ত অংশগ্ৰহণকাৰীয়ে তেওঁলোকৰ পঞ্জীভুক্ত হোৱাটছএপ নম্বৰত অংশগ্ৰহণৰ এখন ডিজিটেল প্ৰমাণপত্ৰ লাভ কৰিব।
আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে নাগৰিক, যোগাভ্যাসকাৰী, শিক্ষানুষ্ঠান, স্বাস্থ্য কল্যাণ সংস্থা, সামাজিক গোট আৰু বিশ্বজুৰি থকা প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলক এই অনুষ্ঠানত যোগদান কৰিবলৈ আৰু এই ঐতিহাসিক গোলকীয় প্ৰচেষ্টাত অৱদান আগবঢ়াবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছে।
গোলকীয় স্বাস্থ্য কল্যাণ আন্দোলনক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ নেতৃত্বক এই অনুষ্ঠানে অধিক সুদৃঢ় কৰিব আৰু অধিক সুস্থ তথা স্থিতিস্থাপক সমাজ গঢ়াৰ ক্ষেত্ৰত যোগৰ চিৰস্থায়ী প্ৰাসংগিকতাক পুনৰ দৃঢ় কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
পঞ্জীয়ন আৰু অংশগ্ৰহণৰ বাবে:
• মিছ কল: 1800-315-7008
• পঞ্জীয়ন পৰ্টেল: https://moa.habit.yoga

AYUSH
Global Online Yoga Event on 14 June Aims to Set World Record for Largest Viewership of a YouTube Live Yoga Stream
Participants from over 130 countries Expected to Join the Global Wellness Movement
Registered Participants to Receive Digital Participation Certificates via WhatsApp
13 JUN 2026 8:13PM by PIB Delhi
As part of the celebrations leading up to the International Day of Yoga (IDY) 2026, the Ministry of Ayush, Government of India, in collaboration with the Morarji Desai National Institute of Yoga (MDNIY) and Habuild, will organize a landmark global online yoga event on 14 June 2026. The event aims to create a new world record for the Most Viewers for a YouTube Live Yoga Stream, bringing together yoga practitioners and wellness enthusiasts from around the world on a single digital platform.
Shri Prataprao Jadhav, Union Minister of State (Independent Charge), Ministry of Ayush and Minister of State for Health and Family Welfare, along with senior officials of the Ministry of Ayush, will also participate in the initiative. The collective participation will take place from the residence of the Union Minister, reflecting the Ministry’s commitment to leading by example and promoting the message of wellness through yoga.
The initiative is designed to showcase the universal appeal of yoga and its growing acceptance as a powerful tool for promoting holistic health and well-being. Through large-scale public participation, the event seeks to reinforce the message of yoga as a way of life that transcends geographical, cultural and linguistic boundaries.
The online yoga session will be conducted from 6:15 AM to 7:35 AM (IST) and is expected to witness participation from more than 130 countries, making it one of the largest global digital yoga gatherings ever organized. Participants from diverse backgrounds, age groups and regions will unite in a shared commitment to health, harmony and wellness.
The event forms an important part of the outreach activities being undertaken in the run-up to the International Day of Yoga 2026. By leveraging digital technology and global connectivity, the initiative seeks to expand the reach of yoga and encourage greater public engagement with the practice worldwide.
Individuals interested in participating can register by giving a missed call to 1800-315-7008 or by registering online through the dedicated portal: https://moa.habit.yoga.
To encourage wider participation and recognize the contribution of yoga enthusiasts, all registered participants who join the event will receive a digital Participation Certificate on their registered WhatsApp number.
The Ministry of Ayush has invited citizens, yoga practitioners, educational institutions, wellness organizations, community groups and members of the Indian diaspora across the world to join the event and contribute to this historic global endeavour.
The event is expected to further strengthen India's leadership in advancing the global wellness movement and reaffirm the enduring relevance of yoga in creating healthier and more resilient societies.
For registration and participation:
• Missed Call: 1800-315-7008
• Registration Portal: https://moa.habit.yoga