প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আহমেদাবাদত অনুষ্ঠিত যোগাসন বিশ্ব চেম্পিয়নশ্বিপত ভিডিঅ' কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
04 JUN 2026 7:47PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
আজি আহমেদাবাদৰ ভূমিৰ পৰা বিশ্বৰ ক্ৰীড়া ঐতিহ্যত এক নতুন অধ্যায় সংযোজিত হৈছে। আজিৰে পৰা প্ৰথমখন বিশ্ব যোগাসন চেম্পিয়নশ্বিপ আৰম্ভ হৈছে। এই ক্ৰীড়াত ভাগ ল’বলৈ ভাৰতলৈ অহা বিভিন্ন দেশৰ সকলো ক্ৰীড়াবিদক মই উষ্ম আদৰণি জনোৱাৰ লগতে তেওঁলোকক মোৰ শুভকামনা জ্ঞাপন কৰিছো। ইউনেস্কোৰ বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ হিচাপে স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত চহৰ আহমেদাবাদে এই অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিছে, যিটো সমগ্ৰ দেশৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। এতিয়াৰ পৰা মাত্ৰ কেইদিনমানৰ পিছত, ২১ জুনত ‘বিশ্ব যোগ দিৱসো’ উদযাপন কৰা হ’ব। সেই দিনা বিভিন্ন দেশত যোগ সম্পৰ্কীয় কাৰ্যসূচী ৰূপায়িত হ’ব, যাৰ মূল কাৰ্যসূচী ভাৰতৰ আন এক ঐতিহাসিক চহৰ কলকাতাত অনুষ্ঠিত হ’ব। এইদৰে বিশ্ব যোগ দিৱসৰ পূৰ্বেই বিশ্ব যোগাসন চেম্পিয়নশ্বিপৰ আগমন ঘটিছে, যিয়ে স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ এক দুগুণ উৎসাহ কঢ়িয়াই আনিছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰায় এক দশকৰ আগতে ভাৰতে ৰাষ্ট্ৰসংঘত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ প্ৰস্তাৱ উত্থাপন কৰিছিল। আমাৰ লক্ষ্য আছিল এই প্ৰাচীন ভাৰতীয় পৰম্পৰাক মানৱতাৰ স্বাস্থ্য আৰু সামূহিক কল্যাণৰ সৈতে সংযোগ কৰা। সেই সময়ত ১৯০খন দেশে ভাৰতৰ এই প্ৰস্তাৱক সমৰ্থন কৰিছিল। আজি ই অতি আনন্দৰ বিষয় যে কোটি কোটি মানুহে যোগক তেওঁলোকৰ দৈনিক দিনচৰ্যাৰ এটা অংশ কৰি তুলিছে। ধ্যান আৰু প্ৰাণায়াম তেওঁলোকৰ জীৱনশৈলীৰ এক অপৰিহাৰ্য অংগ হৈ পৰিছে।
কিন্তু বন্ধুসকল,
প্ৰতিটো জীৱন্ত পৰম্পৰাই সময়ৰ লগে লগে নতুন পৰ্যায়ত প্ৰৱেশ কৰে। যোগাসন ক্ৰীড়াৰ এই বিশ্ব চেম্পিয়নশ্বিপে তেনে এক নতুন পৰ্যায়ৰ সূচনা কৰিছে। এই চেম্পিয়নশ্বিপৰ জৰিয়তে যোগাসনে এটা প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ৰীড়া হিচাপে স্বীকৃতি লাভ কৰিব। মই নিশ্চিত যে ভৱিষ্যতে যোগাসনে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাসমূহত নিজৰ স্থান সুৰক্ষিত কৰিব, লাগিলে সেয়া অলিম্পিকেই হওক বা অন্য বহু-ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাই হওক। নিষ্ঠাবান প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা ইতিবাচক ফলাফল সম্ভৱ। নিশ্চিতভাৱে, আহমেদাবাদৰ এই প্ৰথমখন বিশ্ব যোগাসন চেম্পিয়নশ্বিপে সেই যাত্ৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
বন্ধুসকল,
যোগাসন ক্ৰীড়াৰ আন এটা মাত্ৰাও আছে। আমি জানো যে প্ৰতিটো ডাঙৰ ক্ৰীড়াই নিজৰ সৈতে এক সম্পূৰ্ণ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ লৈ আহে। ই নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰে। যোগাসন ক্ৰীড়াৰ সম্প্ৰসাৰণৰ লগে লগে নতুন সম্ভাৱনাও বৃদ্ধি পাব। ই ক্ৰীড়াবিদসকলৰ লগতে প্ৰশিক্ষক, ক্ৰীড়া বিজ্ঞানী, গৱেষক আৰু ইভেণ্ট মেনেজাৰসকলৰ বাবেও কেৰিয়াৰৰ সুযোগ মুকলি কৰিব।
বন্ধুসকল,
মই আগতেই উল্লেখ কৰাৰ দৰে, এই চেম্পিয়নশ্বিপ এনে এটা সময়ত অনুষ্ঠিত হৈছে যেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাইছে। এই বছৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ মূল বিষয়বস্তু হৈছে ‘সুস্থ বাৰ্ধক্যৰ বাবে যোগ’ । আজিৰ মানুহে দীৰ্ঘদিন ধৰি সুস্থ আৰু সক্ৰিয় হৈ থকাৰ উপায় বিচাৰি ফুৰিছে। ইয়াৰ বাবে যোগ এক অতি উপযুক্ত বিকল্প। যোগে আমাক ভোগ-বিলাসৰ লগতে ৰোগৰ পৰাও মুক্ত কৰে। আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল, ন্যূনতম খৰচত সুস্থ জীৱনশৈলী বজাই ৰখাৰ ই এক উত্তম উপায়। গতিকে, এই মন্ত্ৰটো মনত ৰাখিব: দৈনিক যোগে সকলো ৰোগ দূৰ কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই লৈ ভাৰত চৰকাৰৰ আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে ‘যোগ ৩৬৫’ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। মই এই বিশ্ব যোগাসন চেম্পিয়নশ্বিপত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলো ক্ৰীড়াবিদক যোগৰ বাৰ্তা আপোনালোকৰ নিজ নিজ দেশলৈ কঢ়িয়াই নিবলৈ আহ্বান জনাইছো। আপোনালোক আপোনালোকৰ দেশত ‘যোগ ৩৬৫’ৰ ৰাষ্ট্ৰদূত হ’ব পাৰে। আপোনালোকৰ অভিজ্ঞতা আৰু যোগৰ প্ৰতি থকা বিশ্বাসে সমগ্ৰ বিশ্বক এই বাৰ্তাৰ সৈতে সংযোগ কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
এই প্ৰতিযোগিতাত কোনে জিকিলে সেয়া ডাঙৰ কথা নহয়, এই ঐতিহাসিক অধ্যায়ৰ অংশ হৈ আপোনালোক ইতিমধ্যে চেম্পিয়ন হৈ পৰিছে। আপোনালোকৰ প্ৰতিভা আৰু অনুশাসনে সমগ্ৰ বিশ্বৰ যুৱক-যুৱতীসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰিব। এই শুভকামনাৰে, মই বিশ্ব যোগাসন চেম্পিয়নশ্বিপৰ সকলো অংশগ্ৰহণকাৰী আৰু আয়োজকলৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
মই ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰথমখন বিশ্ব যোগাসন চেম্পিয়নশ্বিপ ২০২৬, আহমেদাবাদ, আনুষ্ঠানিকভাৱে মুকলি ঘোষণা কৰিলোঁ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks during Yogasana World Championship in Ahmedabad via Video Conferencing
04 JUN 2026 7:47PM by PIB Delhi
Namaskar!
Today, from the soil of Ahmedabad, a new chapter has been added to the world’s sports legacy. The first World Yogasana Championship begins today. I extend a warm welcome to all athletes from different countries who have come to India to participate, and I convey my best wishes to them. Ahmedabad, a UNESCO World Heritage City, is hosting this event, which is a matter of pride for the entire nation. Just a few days from now, on June 21, ‘World Yoga Day’ will also be celebrated. On that day, yoga-related events will take place across various countries, with the main program being held in another historic Indian city, Kolkata. Thus, before World Yoga Day, the World Yogasana Championship has arrived, bringing with it a double dose of health and wellness.
Friends,
Nearly a decade ago, India presented the proposal for International Yoga Day at the United Nations. Our aim was to connect this ancient Indian tradition with the health and collective well-being of humanity. At that time, 190 countries supported India’s proposal. Today, it is heartening to see that millions of people have made yoga a part of their daily routine. Meditation and pranayama are becoming integral to their lifestyles.
But friends,
Every living tradition enters new phases with time. This World Championship of Yogasana Sports marks the beginning of such a new phase. Through this championship, yogasana will gain recognition as a competitive sport. I am confident that in the future, yogasana will secure its place in international sporting events, whether in the Olympics or other multi-sport competitions. With dedicated effort, positive outcomes are possible. Certainly, this first World Yogasana Championship in Ahmedabad will play a significant role in that journey.
Friends,
There is another dimension to Yogasana Sports. We know that every major sport brings with it an entire ecosystem. It creates new employment opportunities. As Yogasana Sports expand, new possibilities will also grow. This will open career opportunities for athletes, as well as for trainers, sports scientists, researchers, and event managers.
Friends,
As I mentioned earlier, this championship is being held at a time when the whole world is preparing for the International Day of Yoga. This year, the theme of International Day of Yoga is Yoga for Healthy Ageing. People today are searching for ways to remain healthy and active for longer. Yoga is a very suitable option for this. Yoga frees us from indulgence as well as from disease. Most importantly, it is the best way to maintain a healthy lifestyle with minimal expense. Therefore, remember this mantra: Daily yoga will drive away all diseases.
Friends,
Carrying this vision forward, the Ministry of Ayush, Government of India, has launched the ‘Yoga Three Sixty Five’ campaign. I urge all athletes participating in this World Yogasana Championship to carry the message of yoga back to your countries. You can become ambassadors of ‘Yoga Three Sixty Five’ in your nations. Your experience and faith in yoga can connect the entire world with this message.
Friends,
No matter who wins this competition, by being part of this historic chapter, you are already champions. Your talent and discipline will inspire youth across the globe. With these good wishes, I extend my heartfelt congratulations to all participants and organizers of the World Yogasana Championship.
I hereby declare The First World Yogasana Championship 2026, Ahmedabad, open.