গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ সভাপতিত্বত ত্ৰিপুৰাৰ সীমান্ত অঞ্চলৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহ সন্দৰ্ভত এখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰে সীমান্ত নিৰাপত্তাক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে লৈ প্ৰতিটো সীমান্ত অঞ্চল শক্তিশালী কৰি তুলিছে
সীমান্ত নিৰাপত্তা কোনো বিচ্ছিন্ন কৰ্তব্য নহয়, বৰঞ্চ ভূখণ্ডৰ দায়িত্ব; ডি এম, এছ পি, সৰ্পঞ্চ, আধুনিক প্ৰযুক্তি আৰু বি এছ এফকে ধৰি এটা সম্পূৰ্ণ নিৰাপত্তা গ্ৰীড গঢ়ি তোলা হ’ব
কেৱল বেৰেই নহয়, স্থানীয় প্ৰশাসন, স্মাৰ্ট প্ৰযুক্তি আৰু বিএছএফকলৈ সম্পূৰ্ণ আঞ্চলিক প্ৰতিৰক্ষাৰ বাবে সীমান্ত গ্ৰীড সৃষ্টি কৰা হ’ব
সীমান্তৰ কাষত বাস কৰা লোকসকলক নিচাযুক্ত দ্ৰব্য আৰু অস্ত্ৰৰ ভাবুকিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰশিক্ষণ দিবলৈ শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হ’ব; শিবিৰসমূহত স্থানীয় আৰক্ষী আৰু বি এছ এফৰ জোৱানৰ উপস্থিতি নিশ্চিত কৰা হ’ব
প্ৰথমে ত্ৰিপুৰাত কাৰ্যকৰী হ’ব এমএইচএৰ চিচিটিভি মডেল; বি এছ এফৰ প্ৰতিটো কেমেৰা উন্নীত কৰি জিলা প্ৰশাসনৰ সৈতে সংযোগ কৰা হ’ব
ড্ৰাগছ আৰু অস্ত্ৰ সৰবৰাহৰ বিৰুদ্ধে সঘনাই অভিযান চলোৱা হ’ব; ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ সমগ্ৰ শৃংখলটোক নিৰ্দয় পদ্ধতিৰে মোকাবিলা কৰা হ’ব
সীমান্ত জিলাসমূহত আৰ্থিক অনুশাসন নিশ্চিত কৰাটো ৰাজ্যসমূহৰ দায়িত্ব; সংগ্ৰাহক আৰু জি এছ টিৰ বিষয়াসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হ’ব আৰু চিবিডিটিয়ে জাল মুদ্ৰাৰ বিষয়ে এক জৰীপ চলাব
সীমান্তত বিত্তীয় লেনদেন, ডাঙৰ ডাঙৰ নিৰ্মাণ, সম্পত্তি বিক্ৰী আৰু ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰত চোকা দৃষ্টি ৰখা হ’ব; যোৱা পাঁচ বছৰৰ ভূমিৰ তথ্য পৰীক্ষা কৰা হ’ব
06 JUN 2026 8:17PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ অধ্যক্ষতাত ত্ৰিপুৰাৰ সীমান্ত অঞ্চলৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহ সন্দৰ্ভত এখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। ত্ৰিপুৰাৰ শালবাগানত অনুষ্ঠিত হয় এই বৈঠক। সভাত ত্ৰিপুৰাৰ মাননীয় মুখ্যমন্ত্ৰী, ত্ৰিপুৰাৰ মুখ্য সচিব, ডিজিপিকে ধৰি অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ লগতে ত্ৰিপুৰাৰ আটাইকেইখন সীমান্তৱৰ্তী জিলাৰ জিলা দণ্ডাধীশ তথা আৰক্ষী অধীক্ষকসকল উপস্থিত থাকে। বৈঠকত ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে অধিক সমন্বয়ৰে বৰ্ধিত তথা ব্যাপক সীমা ব্যৱস্থাপনাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সীমান্ত সুৰক্ষা কোনো বিচ্ছিন্ন কৰ্তব্য নহয়, বৰঞ্চ এয়া এক ভূখণ্ডীয় দায়িত্ব। তেওঁ জিলা দণ্ডাধীশ, আৰক্ষী অধীক্ষক, সৰ্পঞ্চ, আধুনিক প্ৰযুক্তি আৰু সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনী (বি এছ এফ)কে ধৰি এটা সম্পূৰ্ণ নিৰাপত্তা গ্ৰীড গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰে সীমান্তৰ নিৰাপত্তাক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে লৈ প্ৰতিটো সীমান্ত অঞ্চল শক্তিশালী কৰি তুলিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে কেৱল বেৰ নিৰ্মাণ কৰাই নহয়, এয়া হৈছে সম্পূৰ্ণ আঞ্চলিক প্ৰতিৰক্ষা — স্থানীয় প্ৰশাসন, স্মাৰ্ট প্ৰযুক্তি আৰু বিএছএফে মিলি সম্পূৰ্ণ সুৰক্ষিত সীমান্ত গ্ৰীডৰ সৃষ্টি কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নিৰ্দেশ দিয়ে যে সীমান্তত বাস কৰা লোকসকলক নিচাযুক্ত দ্ৰব্য আৰু অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ ভাবুকিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ বাবে শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হওক। এই শিবিৰসমূহত স্থানীয় আৰক্ষী আৰু বি এছ এফৰ জোৱানৰ উপস্থিতি নিশ্চিত কৰিবলৈও তেওঁ নিৰ্দেশ দিয়ে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্বাহে নিৰ্দেশ দিয়ে যে প্ৰথমে ত্ৰিপুৰাত গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ চিচিটিভি মডেল ৰূপায়ণ কৰক আৰু বিএছএফৰ প্ৰতিটো কেমেৰা উন্নীতকৰণ কৰি জিলা প্ৰশাসনৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰা হওঁক।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ড্ৰাগছ আৰু অস্ত্ৰ সৰবৰাহৰ বিৰুদ্ধে সঘনাই অভিযান চলাব লাগে আৰু ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ ক্ষেত্ৰত সহায় আগবঢ়োৱা সমগ্ৰ শৃংখলটোক নিৰ্দয় পন্থাৰে মোকাবিলা কৰিব লাগে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সীমান্ত জিলাসমূহত আৰ্থিক অনুশাসন নিশ্চিত কৰাটো ৰাজ্যসমূহৰ দায়িত্ব। তেওঁ সংগ্ৰাহক আৰু জিএছটিৰ বিষয়াসকলক প্ৰশিক্ষণ দিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে আৰু কেন্দ্ৰীয় প্ৰত্যক্ষ কৰ ব’ৰ্ড (চিবিডিটি)ক জাল মুদ্ৰাৰ বিষয়ত এক জৰীপ চলাবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে।
শ্ৰী শ্বাহে সীমান্তত বিত্তীয় লেনদেন, ডাঙৰ ডাঙৰ অট্টালিকা নিৰ্মাণ, আৰু সম্পত্তি বিক্ৰী আৰু ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰত চোকা দৃষ্টি ৰাখিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু যোৱা পাঁচ বছৰৰ ভূমিৰ তথ্য পৰীক্ষা কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে।
বৈঠকত এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰ সীমান্ত অঞ্চলৰ সামগ্ৰিক উন্নয়ন তথা সুৰক্ষাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক সংস্থাসমূহৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তত উচ্চ মানৰ নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে দৃঢ়তাৰে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ আছে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, chaired a meeting regarding issues related to border areas in Tripura
Under the leadership of PM Shri Narendra Modi Ji, the Government of India is strengthening every border area, with border security as its highest priority
Border security is not an isolated duty but a territorial responsibility; a foolproof security grid to be developed, including the DMs, SPs, Patwaris, Sarpanches, modern technologies and the BSF
Not just fencing but total territorial defence, including local administration, smart technology and the BSF, will make for a fully secure and foolproof border grid
Camps to be organised to train people living along the border to tackle the threats of narcotics and arms; presence of Patwaris, local police and BSF personnel to be ensured in the camps
MHA's CCTV model to be implemented in Tripura first; every camera of the BSF to be upgraded and connected with the district administration
Frequent operations against drug and arms trafficking to be conducted; entire chain of contributors to drug trafficking to be dealt with a ruthless approach
Ensuring financial discipline in the border districts is also the responsibility of the States; Collectors and GST officials to be trained, and the CBDT to conduct a survey on fake currency
Sharp vigilance on financial transactions along the borders, big constructions, sale and purchase of properties; examination of land records of the last five years to be conducted
06 JUN 2026 8:17PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, chaired a meeting regarding issues related to border areas in Tripura. The meeting was held in Salbagan, Tripura. The meeting was attended by Hon’ble Chief Minister, Tripura the Chief Secretary, DGP and other senior officers along with the District Magistrates and Superintendents of Police of all 8 border districts of Tripura. The meeting focused on enhanced and comprehensive border management with greater coordination of the State Government machinery.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that border security is not an isolated duty but a territorial responsibility. He stressed the need to develop a foolproof security grid, including the District Magistrates, Superintendents of Police, Patwaris, Sarpanches, modern technologies and the Border Security Force (BSF).
Under the leadership of PM Shri Narendra Modi Ji, the Government of India is strengthening every border area, with border security as its highest priority. Shri Shah emphasized that not just fencing, but total territorial defence — including the local administration, smart technology and the BSF — will make for a fully secure and foolproof border grid.
Union Home Minister directed that camps be organised to train people living along the border to tackle the threats of narcotics and arms. He instructed that the presence of Patwaris, local police and BSF personnel be ensured in these camps.
Union Home Minister Shah instructed that the Ministry of Home Affairs' CCTV model be implemented in Tripura first, and that every camera of the BSF be upgraded and connected with the district administration.
Shri Amit Shah said that frequent operations against drug and arms trafficking are to be conducted, and the entire chain of contributors to drug trafficking is to be dealt with a ruthless approach.
Union Home Minister said that ensuring financial discipline in the border districts is also the responsibility of the States. He directed that Collectors and GST officials be trained, and that the Central Board of Direct Taxes (CBDT) conduct a survey on fake currency.
Shri Shah called for sharp vigilance on financial transactions along the borders, construction of big buildings, and the sale and purchase of properties, and directed that an examination of the land records of the last five years be conducted.
The meeting underscored that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India is firmly committed to ensuring the highest standards of security along the international borders while promoting close synergy between Central and State agencies for the holistic development and safety of border areas.