Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chairs 73rd Plenary Session of North Eastern Council (NEC) in Shillong, capital of Meghalaya
Under Modi Government, peace has returned to Northeast through more than 12 peace accords, while infrastructure development and enhanced rail, road, and air connectivity have bridged not only physical distances but also distance between hearts
Through Prime Minister Modi's policies of 'Act East', 'Act First', and 'Act Fast', the vision of 'Purvodaya' is becoming a reality, Northeast, once known as a region marked by disputes and challenges, has today emerged as a hub of opportunities
Recommendations of High-Level Task Force, constituted to promote development, prosperity, and cultural identity of Northeast, should be implemented in their entirety
All Chief Ministers and Governors should regularly review Single Window Clearance System to ensure that Northeast emerges as most attractive destination for investors
Sabroom Land Port and customs centres established in Meghalaya and Mizoram will enable Northeast to emerge as a key hub for trade with Southeast Asia and Indo-Pacific countries
Government of India has prepared a special action plan to eliminate narcotics trafficking, all states should transform Drug-Free Northeast Campaign into a mass movement
Northeastern states should strive to become self-reliant in fish and milk production, with support of NDDB and Ministry of Cooperation, high-yielding dairy animals and cooperative network will be expanded across region
A dedicated strategy should be formulated to develop Northeast into a global production and export hub for agarwood, essential oils, wellness and cosmetic products, and bamboo-based industries
Dedicated task forces should be constituted in every state to promote GI-tagged products globally, while accelerating Organic Mission and ‘One District, One Tourist Destination’ initiative
With the development of education, skill development, and digital infrastructure, Northeast should emerge as a leading hub for AI, data analytics, and blockchain innovations
04 JUN 2026 8:10PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, chaired the 73rd Plenary Session of the North Eastern Council (NEC) in Shillong, the capital of Meghalaya. The meeting was attended by Union Minister for Development of North Eastern Region (MDoNER), Shri JyotiradityaScindia, Governor of Meghalaya, Shri C. H. Vijayashankar; Chief Minister of Meghalaya, Shri Conrad Sangma; Union Minister of State for Development of North Eastern Region, Shri Sukanta Majumdar; Union Home Secretary, Shri Govind Mohan and Secretary, Ministry of Development of North Eastern Region (MDoNER), Shri Sanjay Jaju. Governors and Chief Ministers of Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Tripura, Mizoram, Nagaland, and Sikkim, along with several other distinguished dignitaries, were also present at the meeting.
Addressing the meeting, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, focused efforts have been made over the past 12 years to accelerate the development of the North East. He stated that a developed North East is now being built on the strong foundation laid during this period, and that all the states of the region have witnessed significant qualitative transformation over the last 12 years. Shri Shah said that, apart from Shri Narendra Modi, there has perhaps been no Prime Minister who has worked with such sustained focus and commitment towards the development of the North East.
Shri Amit Shah said that the foundation of development can only be laid on the pillars of good law and order and social harmony. He noted that, over the past 12 years, more than 12 peace accords have been signed to resolve various conflicts in the North East, and over 10,800 youth have been brought into the mainstream after laying down their arms. Shri Shah stated that the Modi Government has freed the North East from the scourge of insurgency. He said that the region has witnessed systematic infrastructure development over the last 12 years, and that improved rail, road, and air connectivity has significantly reduced the distance between Delhi and the North East. He further said that, the region’s infrastructure has grown by many times during the 12 years of the Modi Government. Shri Shah added that Prime Minister Modi has not only reduced the geographical distance between Delhi and the North East but has also bridged the emotional distance between the people of the region and the rest of the country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has worked with complete commitment and sensitivity for this vast region through a Whole-of-Government Approach. He stated that over the past 12 years, the diversity of the North East has emerged as a major strength before the world. Shri Shah said that today, the entire world recognizes the North East as an opportunity hotspot. He noted that while the region was once known primarily for its conflicts, it is now recognized for its spirit of coexistence and harmony. The Home Minister further said that it is the collective responsibility of all stakeholders to preserve and strengthen the rich diversity of the North East, which is home to more than 200 tribal groups, over 195 dialects, and a wide range of cultures, cuisines, and traditional attire. Shri Shah emphasized that by revitalizing and nurturing this shared cultural heritage, the vision of Ashtalakshmi envisioned by Prime Minister Modi can be translated into reality on the ground.
Shri Amit Shah said that the Government has been successful in translating the principles of “Act East, Act Fast, and Act First” into reality on the ground. He emphasized that the North East has not been left to fend for itself, and that its development has been pursued through a focused and committed approach. Shri Shah stated that development cannot be achieved through budgetary allocations alone; it also requires a clear vision, sound planning, and meticulous monitoring of implementation. The Home Minister said that all these elements have been effectively pursued during the 12 years of the Modi Government. He further noted that the entire North East has progressed by overcoming the challenges of establishing peace and stability, initiating prosperity and development, and preserving its unique cultural identity.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the important report of the High-Level Task Force on the development, prosperity, and preservation of the cultural identity of the North East is akin to a guiding scripture. He urged the states to utilize all budgetary provisions available under various parameters and work towards achieving 100 per cent implementation of the recommendations contained in the report. He emphasized that the future priorities of the North East should now be shaped on the basis of this report. Shri Shah said that, through the Rising North East Investment Summit, all eight North Eastern states can benefit from the establishment of ancillary industries linked to major industrial investments, particularly by locating such units in the smaller states of the region. He noted that, apart from the investments committed during Assam’s Investment Summit, the North East has attracted investments worth approximately ₹4.25 lakh crore, reflecting the strong focus on industrial development in the region. Shri Shah highlighted that major projects such as the semiconductor plant being established in Assam with an investment of around ₹27,000 crore, the development of the North East as a healthcare hub for the region and several neighbouring eastern countries, and the Namrup Ammonia-Urea Complex aimed at reducing logistics costs, have accelerated development across several North Eastern states.
Shri Amit Shah said that the Single Window Clearance mechanism should not remain merely a concept on paper, and that its implementation should be reviewed on a monthly basis by the Chief Ministers and Governors of all the North Eastern states. He emphasized that the development of Guwahati, Imphal, and Agartala as multimodal logistics hubs should be completed within stipulated timelines through continuous monitoring. He further stated that all North Eastern states should strive to become self-reliant in the production of fish, eggs, and milk, and should aim to supply surplus production to other parts of the country. Shri Shah noted that in several Indian states, the dairy sector has become a key driver of prosperity for farmers and livestock rearers. The Home Minister said that the National Dairy Development Board (NDDB), in collaboration with the Ministry of Cooperation, is initiating a renewed effort in the region. He informed that a target has been set to supply more than 50,000 milch animals annually to the North Eastern states through NDDB from the next financial year onwards, along with the creation of a robust cooperative framework for milk collection and marketing. Shri Shah added that improving infrastructure connectivity, promoting planned and integrated urbanization, and developing 15 high-potential sectors should remain key focus areas for all the states in the North East.
Union Home Minister said that water resources and natural wealth play a vital role in any model of development, and that the North Eastern states are richly endowed with both. He emphasized that the North Eastern Council (NEC) should not function merely as a platform for the distribution of funds, but should evolve into an institution for strategic planning and long-term regional development. Shri Shah said that the Government aims to enhance the utilization of human resources across states and that this objective can be effectively achieved throughout the North East through connectivity and coordination via West Bengal. He further stated that the Government has opened a major gateway for trade across the eastern region through the Sabroom Land Port. The Home Minister said that the North East is now prepared to expand trade and economic engagement with Southeast Asian countries and the broader Indo-Pacific region.
Shri Amit Shah said that the more than 200 tribal communities and over 200 languages and dialects of the North East must be preserved. He noted that the region has, for thousands of years, fostered coexistence among diverse communities, and that this diversity must be transformed into a source of strength. The Home Minister emphasized that the loss of even a single language or dialect from the North East would constitute a significant loss for the nation. Shri Shah urged all the states in the region to work with dedication and commitment to preserve the unique identity of the North East, stating that this cultural richness can become one of the region’s greatest strengths. The Home Minister said that under the PM-DevINE scheme, Prime Minister Shri Narendra Modi has approved cluster projects worth ₹65 crore in Assam and Tripura, and that these initiatives should be developed as model projects for the region. Shri Shah further stated that around 215 crops and products from the North East are currently potential contenders for Geographical Indication (GI) tags. He suggested that each state should establish a dedicated task force to continuously monitor and facilitate the entire process of obtaining GI tags. Shri Shah also said that the North East is the ideal destination for the Healing India Mission, and called upon all states in the region to formulate comprehensive policies for wellness infrastructure and health tourism, leveraging the region’s natural advantages and rich traditional knowledge systems.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that under the Modi Government, the number of civilian casualties in the Northeast has declined by 86 percent over the past 12 years, which is a remarkable achievement. He noted that more than 12 historic peace accords have created a highly conducive environment for development in the region. Shri Shah said that the Government of India has formulated a special action plan with a ruthless approach to eradicate both the transportation and consumption of narcotics in the Northeast. He emphasized that all Chief Ministers of the Northeastern states should focus on making citizens aware of their constitutional rights and ensuring their protection, as insurgency in the region has been largely eliminated. The Home Minister said that the Northeast should make a fresh beginning in the area of routine policing. Protecting the rights of the poor, women, and children should be our priority. He stressed the need to ensure timely justice under the new NayayaSanhita, promote the use of technology in the criminal justice system, enhance conviction rates through the application of forensic science, and establish a comprehensive framework encompassing online registration of cases and online testimony in courts, so that every citizen receives his or her rightful entitlements and justice.
Shri Amit Shah said that the youth of the North East have the potential to excel in digital skills such as Artificial Intelligence (AI), Data Analytics, Machine Learning, and Blockchain. He emphasized that efforts should be made to develop the entire North East into a major hub for the IT industry. Shri Shah further stated that the region possesses immense potential in both hydropower and solar energy, which can be leveraged for sustainable economic growth. The Home Minister also stressed the need to attract data centres to the North East. He said that this objective can be achieved by aligning the region’s education system, industrial development roadmap, and long-term vision for the utilization of its natural resources, thereby creating a strong foundation for a technology-driven economy.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ପରିଷଦ (ଏନଇସି)ର ୭୩ତମ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ବୈଠକର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
04 JUN 2026 8:10PM by PIB Bhubaneswar
• ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ୧୨ ରୁ ଅଧିକ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତିନାମା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଶାନ୍ତି ଆଣିଛି। ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ରେଳ-ସଡ଼କ-ବିମାନ ସଂଯୋଗ ଦୂରତାକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିଛି
• 'ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ', 'ଆକ୍ଟ ଫାଷ୍ଟ' ଏବଂ 'ଆକ୍ଟ ଫାଷ୍ଟ୍‍' ନୀତି ସହିତ ମୋଦୀଙ୍କ 'ପୂର୍ବୋଦୟ' ଲକ୍ଷ୍ୟ ସାକାର ହେଉଛି। ଏକଦା ବିବାଦର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ଥିବା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଆଜି ସୁଯୋଗର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି
• ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବିକାଶ, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଗଠିତ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର ସୁପାରିଶଗୁଡ଼ିକର ଶତ ପ୍ରତିଶତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବା ଉଚିତ
• ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ରାଜ୍ୟପାଳମାନେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ସିଙ୍ଗଲ୍ ୱିଣ୍ଡୋ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ହୋଇପାରିବ
• ମେଘାଳୟ ଏବଂ ମିଜୋରାମରେ ସାବ୍ରୁମ୍ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ୍‍ ପୋର୍ଟ ଏବଂ କଷ୍ଟମ୍ସ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେବା ସହିତ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଏବଂ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇଯିବ
• ଭାରତ ସରକାର ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଚୋରାଚାଲାଣ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ନିଶାମୁକ୍ତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପାଇଁ ଅଭିଯାନକୁ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ କରିବା ଉଚିତ
• ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମାଛ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନରେ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ହେବା ଉଚିତ। ଏନଡିଡିବି ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସହାୟତାରେ, ଅଧିକ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ପ୍ରାଣୀ ଏବଂ ସମବାୟ ନେଟୱାର୍କ ବିସ୍ତାର କରାଯିବ
• ଅଗରଉଡ୍, ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ତୈଳ, ସୁସ୍ଥତା, ପ୍ରସାଧନ ଏବଂ ବାଉଁଶ ଆଧାରିତ ଶିଳ୍ପରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ହବ୍ ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା
• ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ହୋଇଥିବା ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନ୍ୟତା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ସମର୍ପିତ କାର୍ଯ୍ୟ ବାହିନୀ ଗଠନ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଜୈବିକ ମିଶନ ଏବଂ 'ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା, ଗୋଟିଏ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର'କୁ ଗତି ଦିଆଯିବା ଉଚିତ
• ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଏଆଇ, ଡାଟା ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ବ୍ଲକଚେନ୍ ନବସୃଜନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର କରିଛି
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ମେଘାଳୟର ରାଜଧାନୀ ଶିଲଂରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପରିଷଦ (ଏନଇସି) ର ୭୩ତମ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ, ମେଘାଳୟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ସି. ଏଚ. ବିଜୟ ଶଙ୍କର, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ କନରାଡ ସାଙ୍ଗମା, କେନ୍ଦ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ସୁକାନ୍ତ ମଜୂମଦାର, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, ଶ୍ରୀ ଗୋବିନ୍ଦ ମୋହନ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ, ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଜାଜୁ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏହି ବୈଠକରେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଆସାମ, ମଣିପୁର, ତ୍ରିପୁରା, ମିଜୋରାମ, ନାଗାଲାଣ୍ଡ ଏବଂ ସିକିମର ରାଜ୍ୟପାଳ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି ବୈଠକକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ବିକାଶ କରାଯାଇଛି। ସେହି ମୂଳଦୁଆ ଉପରେ ଏକ ବିକଶିତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଉପରେ ଏତେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରି କାମ କରିନାହାନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିକାଶର ମୂଳଦୁଆ କେବଳ ଉତ୍ତମ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ସାମାଜିକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଆଧାରରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇପାରିବ। ଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ବିବାଦର ସମାଧାନ ପାଇଁ ୧୨ରୁ ଅଧିକ ଶାନ୍ତି ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ୧୦,୮୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ଅସ୍ତ୍ର ସମର୍ପଣ କରି ମୁଖ୍ୟଧାରାକୁ ଅଣାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ବିଦ୍ରୋହରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ଢଙ୍ଗରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ବିକଶିତ ରେଳ, ସଡ଼କ ଏବଂ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ହ୍ରାସ କରିଛି। ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ୧୨ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅନେକ ଗୁଣରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ମଧ୍ୟରେ ଭୌଗୋଳିକ ଦୂରତା ହ୍ରାସ କରିନାହାନ୍ତି, ବରଂ ହୃଦୟ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏତେ ବଡ଼ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହୃଦୟତା ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବିବିଧତା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆମର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଏକ ସୁଯୋଗ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଜାଣିଛି। ପୂର୍ବରୁ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ବିବାଦ କାରଣରୁ ପରିଚିତ ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ସହାବସ୍ଥାନ କାରଣରୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଲାଭ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆଦିବାସୀ ଗୋଷ୍ଠୀ, ୧୯୫ରୁ ଅଧିକ ଉପଭାଷା, ଅନେକ ସଂସ୍କୃତି, ବ୍ୟଞ୍ଜନ ଏବଂ ପୋଷାକର ବିବିଧତାକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆସନ୍ତୁ ଏହି ସହଭାଗୀ ସଂସ୍କୃତିର ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ 'ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ ",' ଆକ୍ଟ ଫାଷ୍ଟ" ଏବଂ 'ଆକ୍ଟ ଫାଷ୍ଟ୍‍ ’ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ। "ଆମେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ଭଗବାନଙ୍କ ଉପରେ ଛାଡ଼ି ନାହୁଁ", ସେ କହିଥିଲେ। ବଜେଟ୍ କେବଳ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ ନାହିଁ, ଏହା ଦୂରଦୃଷ୍ଟି, ଉତ୍ତମ ଯୋଜନା ଏବଂ ସୂକ୍ଷ୍ମ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ତଦାରଖ ସହିତ ମଧ୍ୟ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ୧୨ ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଏସବୁ ବହୁତ ଭଲ ଭାବେ ଘଟିଛି। ଆଜି ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିକାଶର ସୂତ୍ରପାତ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟକୁ ସଂରକ୍ଷିତ କରିବାର ଆହ୍ୱାନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟର ବିକାଶ, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର ରିପୋର୍ଟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ବଜେଟର ସମସ୍ତ ପରିମାପକରେ ଥିବା ସାମଗ୍ରୀଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହି ରିପୋର୍ଟକୁ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଦିଗରେ ନେଇ ଯାଆନ୍ତୁ। ଏବେ ଏହି ରିପୋର୍ଟ ଆଧାରରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପ୍ରାଥମିକତା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଆଠଟି ରାଜ୍ୟର 'ରାଇଜିଂ ନର୍ଥଇଷ୍ଟ ଇନଭେଷ୍ଟମେଣ୍ଟ ସମିଟ୍ ’ ଅବସରରେ, ବଡ଼ ବଡ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆମେ ଛୋଟ ଛୋଟ ରାଜ୍ୟରେ ସ୍ଥାପନ କରି ଆଗକୁ ନେଇପାରିବା। ପାଖାପାଖି ୪.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଆସାମରେ ନିବେଶ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆସିଛି, ଯାହା ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଲାଗି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳର ପ୍ରୟାସକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଆସାମରେ ୨୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ପୂର୍ବର ଅନେକ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହବ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ନାମରୂପରେ ଆମୋନିଆ ୟୁରିଆ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରୁ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ବିକାଶକୁ ଗତି ଦେଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ କେବଳ କାଗଜରେ ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ରାଜ୍ୟପାଳ ମାସିକ ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଉଚିତ। ଗୌହାଟୀ, ଇମ୍ଫାଲ ଏବଂ ଅଗରତାଲାକୁ ବହୁମୁଖୀ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ହବ୍ ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ନିରନ୍ତର ତଦାରଖ ସହିତ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯିବା ଉଚିତ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ମାଛ, ଅଣ୍ଡା ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ବଳକା ଅର୍ଥକୁ ଦେଶର ଅବଶିଷ୍ଟ ଭାଗକୁ ପଠାଇବା ଉଚିତ। ଭାରତରେ ଏପରି ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କୃଷକ ଏବଂ ପଶୁପାଳକଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ ଦୁଗ୍ଧ ବିକାଶ ବୋର୍ଡ (ଏନ. ଡି. ଡି. ବି.) ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ମିଶି ଏଠାରେ ନୂତନ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରୁଛି। ଆସନ୍ତା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ଏନ. ଡି. ଡି. ବି. ଜରିଆରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୫୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦୁଗ୍ଧ ଦେଉଥିବା ପଶୁମାନଙ୍କୁ ପଠାଇବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଦୁଗ୍ଧ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ସମବାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସଂଯୋଗୀକରଣ, ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ସମନ୍ୱିତ ସହରୀକରଣ ଏବଂ ୧୫ଟି ଉଚ୍ଚ ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ଉପରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଉପଲବ୍ଧ ଯେକୌଣସି ପ୍ରକାରର ବିକାଶରେ ଜଳ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏନଇସି କେବଳ ପାଣ୍ଠି ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଏକ ମଞ୍ଚରେ ପରିଣତ ହେବ ନାହିଁ, ବରଂ ରଣନୈତିକ ଯୋଜନାର ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବେ ଉଭା ହେବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରେ ମାନବ ସମ୍ବଳର ଉପଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଏବଂ ବଙ୍ଗଳା ଜରିଆରେ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଏହା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ସବ୍ରୁମ୍ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟ ଜରିଆରେ ସମଗ୍ର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବେ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ୨୦୦ଟି ଭାଷା ଓ ଉପଭାଷାକୁ ସଂରକ୍ଷିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକାଠି ରଖିଛି ଏବଂ ଏହି ବିବିଧତାକୁ ଆମ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଗୋଟିଏ ବି ଉପଭାଷା କମ୍ ପଡ଼ିଯାଏ, ତେବେ ଏହା ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ କ୍ଷତି। ଏହି ଉତ୍ସାହ ସହିତ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପରିଚୟକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହୋଇପାରେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପିଏମ୍‍ ଦିବ୍ୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆସାମ ଏବଂ ତ୍ରିପୁରାରେ କ୍ଲଷ୍ଟର ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ୬୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ମଡେଲ କରି ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ପ୍ରାୟ ୨୧୫ଟି ଫସଲ ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ପାଇଁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ ରହିବା ଉଚିତ ଯାହା ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗ୍ ପାଇବାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଉପରେ ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖିବ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ହିଲିଙ୍ଗ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ ପାଇଁ ଆଦର୍ଶ ଗନ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ଆମର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ସୁସ୍ଥତା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଏକ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ୮୬ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା ଏକ ବଡ଼ ସଫଳତା। ୧୨ ରୁ ଅଧିକ ଐତିହାସିକ ଶାନ୍ତି ରାଜିନାମା ପରେ ଏଠାରେ ବିକାଶର ଏକ ବହୁତ ଭଲ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟର ପରିବହନ ଏବଂ ବ୍ୟବହାରକୁ ମୂଳପୋଛ କରିବା ପାଇଁ ଏକ କଠୋର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସାମ୍ବିଧାନିକ ଅଧିକାର ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଇବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ, କାରଣ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ବିଦ୍ରୋହ ପ୍ରାୟ ଶେଷ ହୋଇସାରିଛି। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନିୟମିତ ପୁଲିସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ନୂଆ କରି ଆରମ୍ଭ କରିବା ଉଚିତ। ଗରିବ, ମହିଳା, ଶିଶୁଙ୍କ ଅଧିକାରର ସୁରକ୍ଷା କରିବା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ। ଆମକୁ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ନୂତନ ନ୍ୟାୟିକ ସଂହିତା ଅଧୀନରେ ନ୍ୟାୟ ମିଳିପାରିବ, ଅପରାଧିକ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟବହାର, ଦଣ୍ଡବିଧାନ ହାରରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନର ବ୍ୟବହାର, ଅନଲାଇନ୍ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ଅଦାଲତରେ ଅନଲାଇନ୍ ସାକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରଦାନ ହୋଇ ପାରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଆଇ, ଡାଟା ଆନାଲିଟିକ୍ସ, ମେସିନ୍ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଏବଂ ବ୍ଲକ୍ ଚେନ୍ ଭଳି ଡିଜିଟାଲ କୌଶଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ବହୁତ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ। ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଂଚଳକୁ ଆଇ. ଟି. ଉଦ୍ୟୋଗର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳୀ କରିବା ଦିଗରେ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ଏବଂ ସୌର ଶକ୍ତିର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଆମକୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଡାଟା ସେଣ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବା ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ। ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଆମର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଶିଳ୍ପ ବିକାଶର ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳର ଉପଯୋଗର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ମିଶାଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ।