হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
পি.এম. স্বানিধিনা শেল চংদবা ক্রেদিৎ অমসুং সোসিএল সেক্যুরিতী এক্সেস ফংহনবগী খুত্থাংদা স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংবু শক্তি পীবা চহি তরুক মপুং ফাখ্রে
শ্রী মনোহর লালনা আসাম, ত্রিপুরা, মিজোরাম, মনিপুর অমসুং অরুনাচল প্রদেশ, অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদগী বেনিফিসরীশিং য়াওদুনা অগরতালাদা থৌরম অসি পাংথোকখ্রে
স্কিম অসিনা বেনিফিসরীগী ইনকমগী চাংচৎতা চহিগী ওইনা ২০% হেনগৎলকপগী রেকোর্দসু তৌখি
হৌখিবা চহি তরুক হেনবা অসিদা লৈবাক শিনবা থুংবদা পি.এম. স্বানিধিগী মখাদা স্ত্রীৎ ভেন্দর লাখ ৭৫.৫ হেনবনা কান্নবা ফংখ্রে: শ্রী মনোহর লাল
31 MAY 2026 3:11PM by PIB Imphal
হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয় (এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.) গী মরুওইবা মাইক্রো-ক্রেদিৎ স্কিম পি.এম. স্ত্রীৎ ভেন্দরস আত্মানির্ভর নিধি (পি.এম. স্বানিধি) না শেল চংদবা কোল্লেতরেল ফ্রী ক্রেদিৎ, দিজিতেল ইনক্লুজন অমসুং সোসিএল সেক্যুরিতীগী খুত্থাংদা লম্বীদা পোৎ য়োনবশিংদা শক্তি পীরকপা চহি তরুক মপুং ফারে।
থৌরম অসি পালন তৌনবগীদমক, হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী মনোহর লাল অমসুং ত্রিপুরাগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী মনিক সাহানা অরুনাচল প্রদেশ, আসাম, মনিপুর, মিজোরাম অমসুং ত্রিপুরাগী পি.এম. স্বানিধিগী কান্নবা ফংলবশিংগা ৱারী শানখি। থৌরম অদুগী মনুংদা মখোয়না ত্রিপুরাগী লম্বীদা পোৎ য়োনবা মীওইশিংদা ক্রেদিৎ কার্দশিং অমসুং লোন সেঙ্কসন লেতরশিং য়েন্থোকখি।
২০২০গী জুন থাদা পি.এম. স্বানিধি হৌদোকখিবদগী, পি.এম. স্বানিধি অসি লম্বীদা পোৎ য়োল্লিবশিংগীদমক ত্রান্সফোর্মেতিব ইনিসিয়েতিব অমা ওইরকখি। মসিনা ফোর্মেল ক্রেদিৎ ফংহনবদা মতেং পাংলি অমসুং কান্নবা ফংলবশিংদা মখোয়গী পুন্সি মহিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং পাকথোক চাউথোকহন্নবা ঙমহল্লি। স্কিম অসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা লম্বীদা পোৎ য়োল্লিবশিংদা কান্নবা পীদুনা লুপা করোর ১৭,৮০০ হেনবগী শেনফম ওইবা লুপা করোর ১.০৫ হেনবগী লোন অয়াবা পীখ্রে।
কেন্দ্রগী হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রী মনোহর লালনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লম্বীদা পোৎ য়োল্লিবশিংগী কন্না হোৎনরিবা, হেংনরিবা অৱাবা অমসুং থৌদাংবু মশক খঙদুনা, শহরগী লায়রবশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মখোয়গী পুন্সি মহিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ভিজনগা লোয়ননা পি.এম. স্বানিধি স্কিম অসি ২০২০দা হৌদোকখি।
মহাক্না হায়খি স্কিম অসিগী পান্দমদি কোল্লেতরেল য়াওদবা লোন পীবা খক্তা নত্তে, অদুবু লম্বীদা পোৎচৈ য়োল্লিবশিংদা শেল-থুমগী সেক্যুরিতী অমসুং সোসিএল রিকোগনিসনগা লোয়ননা পুন্সিদা মাংলোমদা চংশিন্নবগী ‌ইকাই খুম্নবা, থাজবা অমসুং খুদোংচাবশিংসু লৈহন্নবা হোৎনবনি।
স্কিম অসিগী মাইপাকপশিং অদু পল্লদুনা শ্রী মনোহর লালনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরুক অসিদা লৈবাক শিনবা থুংনা লম্বীদা পোৎ য়োনবা মীওই লাখ ৭৫.৫ হেন্না পি.এম. স্বানিধিগী মখাদা কান্নবা ফংখ্রে।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি লৈবাক শিনবা থুংনা স্কিম অসিগী মখাদা কোল্লেতরেল ফ্রী ওইবা লোন করোর ১.১২ হেন্না অয়াবা পীখ্রে। হৌজিক ফাওবদা কান্নবা ফংলবা মীওইশিংদা লুপা করোর ১৭,৮০০ হেন্না পীখ্রে।
অৱাং-নোংপোক লমদমগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মনোহর লালনা হায়খি মদুদি লমদম অসিদা লোন লাখ ২.৫৯ হেন্না য়েন্থোকখ্রে। মসিগী খুত্থাংদা লম্বীদা পোৎ য়োল্লিবশিংদা লুপা করোর ৪৩০গী শেলগী তেংবাং পীখ্রে।
ত্রিপুরাগী মতাংদা অখন্ননা পল্লদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজ্য অসিদা হৌজিক ফাওবদা লোন ৯,৩০০ হেন্না অয়াবা পীখ্রে অমসুং স্কিম অসিগী মখাদা কান্নবা ফংলবা মীওইশিংদা লুপা করোর ১৫ রোম পীখ্রে।
শ্রী মনোহর লালনা হায়খি মদুদি পি.এম. স্বানিধিগী খুত্থাংদা মীওই লাখ কয়ানা অহানবা ওইনা বেঙ্কিং সিস্তেমগা শম্নখ্রে অমসুং ফোর্মেল ইকোনোমীগী শরুক অমা ওইখ্রে, মসিনা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচবগী লম্বী য়াৎলি।
হৌখিবা চহি তরুক অসিদা স্কিম অসিগী ইম্পেক্ত অসি হীরম খুদিংমক্তা ত্রান্সফোর্মেতিব ওইখি। ৱাফমশিং অসি য়েংলগা, পি.এম. স্বানিধি স্কিমগী মখাদা লম্বীদা পোৎ য়োনবা নুপী লাখ ৩৪.৮১দা শক্তি পীখ্রে। লৈবাক শিনবা থুংনা লম্বীদা পোৎ য়োনবা নুপী লাখ ৫১.৮৪দা লোন পীখ্রে। মসিগী মথক্তা, স্কিম অসিনা চহিগী ওইনা বেনিফিসরীশিংগী চাংচত্তা চাদা ২০গী চাংদা হেনগৎলকপা থেংনখি অমসুং স্কিম অসিনা পীরিবা লোনশিং অদুগী মথক্তা লম্বীদা পোৎ য়োনবা মীওইশিংগী চাদা ৩০ হেন্না ক্রেদিৎ এক্সেস ফংখি।
পি.এম. স্বানিধিগী মরু ওইবা মাইপাকপশিং
• লুপা করোর ১.০৫+গী লোন সেঙ্কসন তৌখ্রে।
• স্কিম অসিগী মখাদা লুপা করোর ১৭,৮০০+ পীখ্রে।
• লম্বীদা পোৎচৈ য়োল্লিবী নুপী লাখ ৩৪.৮১দা শক্তি পীখ্রে।
• স্বানিধি সে সমৃদ্ধিগী মখাদা লম্বীদা পোৎচৈ য়োল্লিবী ইমুং লাখ ৫০ হেনবগী সোসিও-ইকোনোমিক প্রোফাইল তৌখ্রে।
• কেন্দ্র সরকারগী য়াইফ-থৌরাংগী স্কিম নিপানগী মখাদা লুপা করোর ১.৫২+গী য়াইফ-থৌরাংগী সেঙ্কসনশিং ফংহনখ্রে।

Ministry of Housing & Urban Affairs
PM SVANidhi Completes Six Years of Empowering Street Vendors Through Access to Affordable Credit and Social Security
Shri Manohar Lal, marked the occasion in Agartala in presence of beneficiaries from North Eastern States of Assam, Tripura, Mizoram, Manipur, and Arunachal Pradesh.
The scheme has also recorded a 20% annual increase in average beneficiary incomes
Over the last six years, more than 75.5 lakh street vendors across the country have benefited under PM SVANidhi : Shri Manohar Lal
31 MAY 2026 3:11PM by PIB Delhi
PM Street Vendor's AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi), the flagship micro-credit scheme of the Ministry of Housing & Urban Affairs (MoHUA), has completed six years of empowering street vendors through affordable collateral-free credit, digital inclusion and social security.
To commemorate the occasion, Hon’ble Union Minister of Housing & Urban Affairs, Shri Manohar Lal, accompanied by Hon’ble Chief Minister of Tripura, Shri Manik Saha, engaged with PM SVANidhi beneficiaries from Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Mizoram, and Tripura. During the event, they distributed credit cards and loan sanction letters to street vendors from Tripura.
Since its launch in June 2020, PM SVANidhi has emerged as a transformative initiative for street vendors which has facilitated access to formal credit and enabling beneficiaries to strengthen and expand their livelihoods. The scheme has also facilitated more than 1.05 crore loan sanctions amounting to over ₹17,800 crore, benefiting street vendors across the country.
Union Minister for Housing and Urban Affairs Shri Manohar Lal said that Prime Minister Shri Narendra Modi, recognising the hard work, struggles and contribution of street vendors, launched the PM SVANidhi Scheme in 2020 with the vision of empowering the urban poor and strengthening their livelihoods.
He said that the objective of the scheme was not merely to provide collateral-free loans, but also to ensure dignity, confidence and opportunities for street vendors to move forward in life with financial security and social recognition.
Highlighting the achievements of the scheme, Shri Manohar Lal stated that over the last six years, more than 75.5 lakh street vendors across the country have benefited under PM SVANidhi.
The Union Minister further informed that more than 1.12 crore collateral-free loans have been sanctioned under the scheme across the country, while over ₹17,800 crore has been disbursed to beneficiaries so far.
Referring to the North-Eastern region, Shri Manohar Lal said that more than 2.59 lakh loans have been distributed in the region, through which financial assistance amounting to over ₹430 crore has been extended to street vendors.
Speaking specifically about Tripura, the Union Minister stated that more than 9,300 loans have been sanctioned in the state so far and nearly ₹15 crore has been disbursed to beneficiaries under the scheme.
Shri Manohar Lal also noted that lakhs of people have connected with the banking system for the first time through PM SVANidhi and have become part of the formal economy, thereby paving the way for financial inclusion and self-reliance.
The impact of the scheme over the last six years has been transformative in every aspect. To put things into perspective, 34.81 lakh women street vendors have been empowered under the PM SVANidhi scheme, 51.84 lakh loans have been disbursed to women street vendors across the country, and 55 lakh street vendors have been digitally onboarded. Additionally, the scheme has also recorded a 20% annual increase in average beneficiary incomes while more than 30% of the street vendors have accessed credit beyond the loans offered by the scheme.
Key Achievements of PM SVANidhi
• 1.05 crore+ loan sanctions facilitated.
• ₹17,800 crore+ disbursed under the scheme.
• 34.81 lakh women street vendors empowered.
• 50 lakh+ street vendor families socio-economically profiled under SVANidhi Se Samriddhi.
• 1.52 crore+ welfare scheme sanctions facilitated under eight Central Government welfare schemes.