পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
গ্ৰাহকৰ পিএনজি সংযোগ গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়া সহজসাধ্য কৰিবলৈ চৰকাৰৰ এলপিজি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ সংশোধন
পিএনজি সংযোগ থকা এলপিজি গ্ৰাহকে পিএনজি সুবিধা নথকা ক্ষেত্ৰলৈ স্থানান্তৰ হ’লে ভৱিষ্যতে পুনৰ এলপিজি সংযোগ লাভৰ বাবে ট্ৰান্সফাৰ ভাউচাৰৰ বিকল্প লাভ কৰিব
25 MAY 2026 6:31PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰে ২০২৬ চনৰ ২৫ মে’ তাৰিখে 'তৰলীকৃত পেট্ৰ’লিয়াম গেছ (যোগান আৰু বিতৰণ নিয়ন্ত্ৰণ) সংশোধন আদেশ, ২০২৬' অধিসূচনা জাৰি কৰিছে। এই সংশোধনৰ উদ্দেশ্য হৈছে পৰৱৰ্তী সময়ত পাইপলাইন গেছ(পিএনজি) সংযোগ গ্ৰহণ কৰা ঘৰুৱা এলপিজি (এলপিজি) গ্ৰাহকসকলক অতিৰিক্ত ৰেহাই আৰু সুবিধা প্ৰদান কৰা।
• সংশোধিত ব্যৱস্থা অনুসৰি, পিএনজি সংযোগ থকা এলপিজি গ্ৰাহকসকলৰ বাবে তলত উল্লেখ কৰা বিকল্পসমূহ উপলব্ধ হ’ব:
• গ্ৰাহকসকলে পিএনজি সংযোগ লাভ কৰাৰ ৩০ দিনৰ ভিতৰত তেওঁলোকৰ পুৰণি এলপিজি সংযোগ বন্ধ কৰাৰ বাবে আবেদন কৰিব পাৰিব; অথবা
• গ্ৰাহকসকলে এটা 'ট্ৰান্সফাৰ ভাউচাৰ' সংগ্ৰহ কৰি ৰাখিব পাৰিব, যাৰ জৰিয়তে ভৱিষ্যতে পিএনজি সুবিধা নথকা কোনো ক্ষেত্ৰলৈ স্থানান্তৰ হ’লে তেওঁলোকে পুনৰ এলপিজি সংযোগ সক্ৰিয় কৰি ল’ব পাৰিব।
• এই সংশোধনে সেইসকল গ্ৰাহকক বৃহৎ সকাহ আৰু নমনীয়তা প্ৰদান কৰিব, যিসকলে পৰৱৰ্তী সময়ত এনে কিছুমান অঞ্চললৈ স্থানান্তৰ হ’বলগীয়া হয় য’ত পিএনজি আন্তঃগাঁথনি উপলব্ধ হোৱাটো সম্ভৱ নহয়।
• চৰকাৰৰ এই ব্যৱস্থা বিশেষকৈ বদলিযোগ্য চাকৰিয়াল, প্ৰব্ৰজিত পৰিয়াল, ভাৰাতীয়া, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু পিএনজি সুবিধা নথকা ক্ষেত্ৰলৈ স্থানান্তৰ হ’বলগীয়া পৰিয়ালসমূহৰ বাবে অত্যন্ত লাভদায়ক হিচাপে প্ৰমাণিত হ’ব।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Government notifies amendment to LPG control order to facilitate consumers opting for PNG connections
LPG consumers with PNG connections to get option for transfer voucher for future restoration of LPG connection in Non-PNG areas
25 MAY 2026 6:31PM by PIB Delhi
The Government of India has notified the Liquefied Petroleum Gas (Regulation of Supply and Distribution) Amendment Order, 2026, on 25th May, 2026.The amendment aims to provide additional relaxation and convenience to domestic LPG consumers who subsequently obtain Piped Natural Gas (PNG) connections.
• Under the amended provisions, LPG consumers who have PNG connections as well shall have the following options:
• Consumers may apply for termination of the LPG connection within 30 (thirty) days of obtaining PNG connection; or
• Consumers may obtain a transfer voucher for future restoration of LPG connection in a non-PNG area.
• This amendment provides significant relief and flexibility to consumers who may subsequently shift to areas where PNG infrastructure may not be feasible.
• The provision is particularly beneficial for transferable employees, migrant households, tenants, students, and/or families shifting to non-PNG areas.