য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা নই দিল্লীদা ভগবান বীর্সা মুন্দাগী ১৫০শুবা মপোক কুমওনগী থৌরমদা শীনবা ‘জনজাতি সংস্কৃতিক সমাগম'দা চীফ গেস্ত ওইনা ৱা ঙাংখ্রে
লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা ‘জনজাতি সম্মাগম’ অসি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী কুম্ভ অমা ওইনা মালেমগী ওইনা শকখঙগনি
মোদী সরকারনা নাক্সালিজমগী অৱাবা অদু মুত্থৎখ্রে, মসিগী হিংসা অসিনা ত্রাইবেলগী মীওই ৪০,০০০ হেন্না শিহনখি
অহানবা ত্রাইবেল রাস্ত্রপতিদগী হৌনা রাজ্যশিংগী ত্রাইবেল মুখ্য মন্ত্রীশিং ফাওবা, মোদীগী মতম অসি ত্রাইবেল প্রাইদকী থোইদোক-হেন্দোক্না চাউথোক্নিংঙাই ওইরবা মতম অমনি।
ওপোজিসন সরকারগী মতমদা ত্রাইবেল ৱেলফেয়রগীদমক বজেত অসি লুপা করোর ২৮,০০০ খক্তনি, মসি মোদী সরকারনা শরুক মঙা হেনগৎহন্দুনা লুপা করোর লাখ ১.৫দা হেনগৎহনখি।
শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংবু য়ু.সি.সি.গী হিরমদগী মপান্দা থম্লি, মীশিংনা কনাগুম্বা অমনা শন্দোক্লিবা চমম্নহনবা নত্রগা অরানবা পাউ শন্দোকপশিংগী লাংদা থুরোইদবনি
অরানবা ৱাখল্লোনশিংদগী লাপ্না লৈবীয়ু, খায়দোক্নবা হোৎনবা মীওইশিং মশক খংদোকপীয়ু, অমসুং চাউখৎপা অমসুং চাউখৎপা ভারত অমগী মায়কৈদা অমত্তা ওইনা মাংলোমদা চংশিনবীয়ু
নোংচুপ বেঙ্গলগী এস.তি. সিত ১৬ খুদিংমক্তা বি.জে.পি.গী মাইপাকপা অসি অতল বিহারী বাজপায়ীদগী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ফাওবা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংদা পার্তী অসিনা লেপ্পা লৈতনা থাজবা পীবগী মহৈনি
পি.ই.এস.এ. অসি হৌজিক্তি চেদা খক্তদা লৈবা নত্রে; পি.ই.এস.এ. সেলগী খুত্থাংদা, আইন অসি হৌজিক্তি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীগী খুঙ্গং খুদিংদা মখোয়গী মশাগী লোলদা য়ৌরে
“‘তু ওর মে এক রক্ত হে’ হায়বা মন্ত্র অসিগা লোইননা বনৱাসি কল্যান আশ্রমনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংদা সেবা পীনবগী থোইদোক-হেন্দোকপা মিসন অমা সাইলেন্ত ৱার্করশিং ওইনা পায়খৎলি
24 MAY 2026 9:49PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী ওম অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নই দিল্লীদা ভগবান বীরসা মুন্দাগী ১৫০শুবা মপোক কুমওনগী থৌরমদা অথোইবা মীথুংলেন ওইনা ‘জনজাতি সংস্কৃত সমাগম’দা ৱা ঙাংখ্রে।
মহাক্কী ৱারোলদা কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি কনক্লেব অসি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী মহাকুম্ভ অমা ওইনা চহি কয়াগী ওইনা নীংশিংদুনা লৈগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভগবান বির্সা মুন্দাগী মতুংদা, মসি লৈবাক পুম্বা অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবা অহানবা ত্রাইবেল মুবমেন্তনি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি অসিদা ভগবান বির্সা মুন্দাগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন পাংথোক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি উলগুলান মুবমেন্তনা ব্রিতিশপু মাইথিহনখি অমসুং মতম অদুদা কম্ম্যুনিকেসনগী খুদোংচাদবশিং লৈজরবসু, ভগবান বির্সা মুন্দানা ঝারখন্দদগী গুজরাত ফাওবা অমসুং ভারত শিনবা থুংনা ঐখোয়গী থাজবা অসি অশেংবা থাজবনি অমসুং কনা অমত্তনা ঐখোয়গী উমংশিংদা লান্দারকপা য়াদে হায়বা পাউজেল অসি শন্দোকপা ঙমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঈশিং, উমং অমসুং চীংশিং অসি ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাওশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংগী থাজবগী মফমশিংনি, হিংনবগী হৌরকফমশিংনি, অমসুং মখোয়গী মশক অমসুং চৎনবীবু ঙাক-শেল্লিবা লানবল অমনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ঙসিদি, খ্বাইদগী চাউবা সস্তেনেবল ওইবা মোদেল অসি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংনা শেম্বা অদুনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী খুদিংমক্না য়ুনিতী ইন দাইবর্সিতী অমসুং দাইবর্সিতী ইন য়ুনিতীগী প্রিন্সিপল অদুবু খুদম চাংদম ওইনা তাক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়গী সংবিধান শেমখিবশিংনা মীওই খুদিংমকপু মখোয়গী থাজবগা লোয়ননা ইকাইখুম্নবা উৎপগী হক পীখি। কনাগুম্বা অমত্তনা ধর্ম্ম ওন্থোক্নবা কনাগুম্বা অমত্তবু কলকপা, মীহৌবা অমসুং নমফু-শাফুদা কিহন-খঙহন্দুনা হোৎনবা য়ারোই। মহাক্না হায়খি মদুদি করিগুম্বা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংনা মখোয়গী থাজবা ঙাক-শেন্নবা ঙসি ফিরেপ লৌরবদি, মসিগী ফিরেপ অসিনা ঐখোয়বু ঐখোয়গী নাত অমসুং জাতিগা শম্নহল্লগনি। শ্রী শাহনা মখা তাখি মদুদি ঐখোয়গী মরক্তা খেন্নবা পুরক্নবা হোৎনবা মীওইশিংনা চহি লিশিং কয়াগী মমাংদা, শাবারিনা পীবা মআও লৈরবা বেরীশিং অদু চাদুনা ভগবান রামনা ঐখোয় পুম্নমক অমত্তা ওইরে হায়বা তাকপীরম্মি। মহাক্না হায়খি ঙসিগী কনফরেন্স অমসুং ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী লাখ কয়া শরুক য়াবা অসিনা খুন্নাই অসিদা খেন্নবা পুরক্নবা হোৎনরিবা মীওইশিংদা অচৌবা পাউজেল অমা পীরি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা য়ুনিফোর্ম সিবিল কোদ (য়ু.সি.সি.)না ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংবু মখোয়গী কলচর, ত্রেদিসন অমসুং মখোয়গী চৎনবীগী মতুং ইন্না হিংবগী হক লৈহন্দনা থম্লগনি হায়বগী ৱাখল্লোন অমা হৌজিক শন্দোরক্লি হায়না ফোংদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি নরেন্দ্র মোদী সরকারগী হোম মিনিস্তর ওইনা, মহাক্না মসি ময়েক শেংহনবা পাম্মি মদুদি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংদা য়ু.সি.সি.গী প্রোভিজন অমত্তা নমফুদা তৌরোই, অমসুং মসিনা মখোয়গী হক অমত্তা লান্থোক্লোই। মহাক্না হায়খি মদুদি মোদী সরকারনা গুজরাত অমসুং উত্তরাখন্দদা য়ু.সি.সি. চৎনহনখ্রে, লোইননা ত্রাইবেল কম্যুনিতীশিংবু মসিগী মীৎয়েংগী ৱাংমদা থম্নবা অখন্নবা প্রোভিজন অমা য়াওখি। শ্রী শাহনা মখা তাখি মদুদি তোখাইনা তাহন্নবা হোৎনরিবা মীওইশিংদা য়ু.সি.সি.না ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী অমত্তগী চৎনবীদা খুদোংচাদবা পীরোই হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি মোদী সরকারনা দেকেদ মঙাগী মমাংদগী লৈরক্লবা নক্সালিজমগী অৱাবা অদু মুত্থৎখ্রে, মসিগী হিংসা অসিনা ত্রাইবেলগী মীওই ৪০,০০০ হেন্না শিহনখ্রে অমসুং ঙসিদি লৈবাক অসি নক্সলগী প্রোব্লেমদগী মপুং ফানা মুত্থৎখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিং অমসুং ফোরেস্ত দিবেলপমেন্ততা অথিংবা থম্লিবা মীওইশিং অদু মুত্থৎখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মতম অমদা নক্সলাইতশিং লান্থেংননবা সেক্যুরিতী ফোর্সশিংগী কেম্পশিং লিংখৎখিবা মফমশিংদা, মোদী সরকারনা অসিগুম্বা কেম্প ৭০বু শহীদ বীর গুন্দাধুর সেবা দেরা পব্লিক সর্বিস সেন্তরশিংদা ওন্থোকখ্রে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি হৌজিক মতম অসি ত্রাইবেল লমদমশিংগী চীং অমসুং উমংশিংদা চাউখৎপা পুরক্নবা মতম ওইরে। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী পার্তীনা ত্রাইবেলশিংগী য়াইফ-থৌরাংবু মতম পুম্নমক্তা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। হান্নগী প্রধান মন্ত্রী অতল বিহারী বাজপায়ীনা ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয় শেমদুনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী চাউখৎ-থৌরাং হৌদোকখি অমসুং প্রধান মন্ত্রী, মোদীনা মসিগী থবক অসি মাংলোমদা চংশিনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা নোংচুপ বেঙ্গলগী মীখলদা মহাক্কী পার্তীনা ত্রাইবেল রিজর্ব তৌরবা সিত ১৬ পুম্নমক ফংখি।
শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, মোদীনা ত্রাইবেলশিংগী য়াইফনবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। মমাংগী কেন্দ্র সরকারগী মতমগী মনুংদা ত্রাইবেল ৱেলফেয়রগীদমক পুন্না বজেত অসি লুপা করোর ২৮,০০০ ওইরম্মি, মদু প্রধান মন্ত্রী, মোদীনা লুপা করোর লাখ ১.৫দা হেনগৎহনখ্রে। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মোদী সরকারনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী য়াইফনবা মপুং ফানা থৌরাং তৌরি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লাইরবা সন্তাল ইমুং অমদগী লাকপাশ্রীমতী দ্রুপদী মর্মুবু, ভারতকী রাস্ত্রপতিগী ওফিসতা থাক ৱাংনা থাংগৎলকখি, মসিনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতী পুম্নমক্কী য়াইফনবগীদমক থবক তৌরি। মহাক্না হায়খি মদুদি অতল বিহারী বাজপায়ী জীগী মতমদনি ঝারখন্দ অমসুং ছত্তিসগর অসি ত্রাইবেল মেজোরিতী লৈবা রাজ্যশিং ওইরকখিবা, অমসুং ঙসিদি ওরিশা অমসুং ছত্তিসগর অনিমক্তা ত্রাইবেলগী মুখ্য মন্ত্রীশিং লৈরি। পি.ই.এস.এ. এক্ত অসি চৎনহন্নবা ভারত সরকারনা পি.ই.এস.এ. সেল অমা লিংখৎখ্রে, মাস্তর ত্রেনির লাখ অমা হেন্না ত্রেনিং পীখ্রে অমসুং পি.ই.এস.এ. রুলশিংবু ত্রাইবেল লোন কয়া অমদা খুদম ওইনা সন্তালি, গোন্দি, ভিল্লি অমসুং মুনদারি লোনদা হন্দোকহনখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি সরকারনা রিয়েল-তাইম মোনিতরিংগীদমক পি.ই.এস.এ. গ্রাম পঞ্চায়ত দিবেলপমেন্ত প্লান পোর্তেলসু শেমখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মধ্য প্রদেশকী পি.ই.এস.এ. লো মোদেল অসি অফবা মোদেল অমনি অমসুং মহাক্কী পার্তীনা লুচিংবা সরকার পুম্নমক্না মসিবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা হোৎনরি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মরুওইবা চাউখৎ-থৌরাংগী স্কিম কয়া অমা পায়খৎলে। মসিগী মনুংদা একলব্য মোদেল স্কুল ৭২২ য়াওরি। ত্রাইবেল ইমুং খুদিংমক্তা য়ুম, মৈ, থক্নবা ঈশিং, লুপা লাখ ৫ ফাওবগী হেল্থ ইন্সুরেন্স কভরেজ অমসুং থাগী ওইনা চানবা চিঞ্জাক রেশনগী মতেং ফংহনখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংগী খোঙজং অসিনা লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা ঐখোয়বু ঙাকথোক্কনি, অদুগা ঐখোয়গী লমদম, কলচর অমসুং থাজবগা লোয়ননা ঐখোয়বু শম্নহল্লগনি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি খোংজং অসিনা লৈবাক অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অচেৎপা য়ুম্ফম অমা শেমগৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি ‘তু ওর মর এক রক্ত হে’ হায়বা মন্ত্র অসিগা লোইননা বনৱাসি কল্যান আশ্রমনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিংদা সেবা পীনবগী থোইদোক হেন্দোকপা মিসন অমা সাইলেন্ত ৱার্কর ওইনা পায়খৎলি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি মসিগী মহাকুম্ভ অসিনা ঐখোয়গী চৎনবী, ঐখোয়গী লম অমসুং ঐখোয়গী থাজবা ঙাকপদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি। মহাক্না মীয়ামদা অরানবা ৱাখল্লোনশিংদগী লাপ্না লৈনবা, খেন্নবা পুরক্লিবা মীওইশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলবা অমসুং চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎনবা অমত্তা ওইনা মাংলোমদা চংশিন্নবা হায়খি।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses the ‘Janjati Sanskritik Samagam’ organised in New Delhi on the occasion of the 150thbirth anniversary year of Bhagwan Birsa Munda as the Chief Guest
The ‘Janjati Samagam’ will, in the coming years, gain global recognition as a Kumbh of tribal communities
The Modi government has eradicated the scourge of Naxalism, whose violence had claimed more than 40,000 tribal lives
From the first tribal President to tribal Chief Ministers in states, the Modi era marks a golden age of tribal pride
During the opposition govt regime, the budget for tribal welfare was merely ₹28,000 crore, which the Modi government increased fivefold to ₹1.5 lakh crore
Shri Narendra Modi has kept tribal communities outside the purview of the UCC, people should not fall prey to confusion or misinformation spread by anyone
Stay away from misconceptions, identify those who seek to create divisions, and move forward united towards a developed and prosperous India
BJP’s victory in all 16 ST seats in West Bengal is the result of the party’s unwavering commitment to tribal communities, from Atal Bihari Vajpayee to Shri Narendra Modi
PESA is no longer confined to paper; through the PESA Cell, the law is now reaching every village in tribal communities’ own languages
“With the mantra ‘Tu aur Mai Ek Rakt Hai’ the Vanvasi Kalyan Ashram has carried out an unbroken mission of service to tribal communities as silent workers
24 MAY 2026 9:49PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah today addressed the ‘Janjati Sanskriti Samagam’ organised in New Delhi on the occasion of the 150th birth anniversary year of Bhagwan Birsa Munda as the Chief Guest.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah said that this conclave will be remembered for many years to come as a Mahakumbh of tribal communities. He said that after Bhagwan Birsa Munda, this is the first tribal movement that unites the entire country. He said that this year marks the 150th birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. He noted that the Ulgulan movement had humbled the British, and despite the lack of communication facilities at that time, Bhagwan Birsa Munda succeeded in spreading the message from Jharkhand to Gujarat and across India that our faith is the true faith and that no one can encroach upon our forests. He said that water, forests, and mountains are centre of faith for our tribal brothers and sisters, sources of livelihood, and an impregnable fortress that protects their identity and culture. He added that today, the greatest sustainable model is the one created by tribal communities.
Shri Amit Shah said that all tribal communities have exemplified the principle of unity in diversity and diversity in unity. He said that the makers of our Constitution granted every individual the right to live with dignity with their faith. No one can force or lure anyone into religious conversion through greed, temptation, or coercion. He said that if the tribal communities resolve today to protect their faith, this commitment will keep us connected to our culture and nation. Shri Shah added that those trying to create divisions among us do not realise that thousands of years ago, Lord Rama, by eating the tasted berries offered by Shabari, taught us that we are all one. He said that today’s conference and the presence of tribal communities in lakhs send a strong message to those who seek to create divisions in society.
Union Home Minister, Shri Amit Shah said that a conspiracy is now being spread claiming that the Uniform Civil Code (UCC) will deprive tribal communities of their culture, traditions, and right to live according to their customs. He said that as the Home Minister of the Narendra Modi government, he wants to make it clear that no provision of the UCC will be imposed on tribal communities, nor will it infringe upon any of their rights. He said that the Modi government has implemented the UCC in Gujarat and Uttarakhand while making special provisions to keep all tribal communities outside its purview. Shri Shah added that he wants to tell those trying to create divisions that the UCC will not interfere with the traditions of any tribal community.
Shri Amit Shah said that the Modi government has eliminated the five-decade-old scourge of Naxalism, whose violence had claimed more than 40,000 tribal lives, and that today the country has become completely free from the Naxal problem. He said that those who had obstructed the development of tribal communities and forest dwellers have been eliminated. Shri Shah said that in places where security forces’ camps were once set up to combat Naxalites, Modi government has converted 70 such camps into Shaheed Veer Gundadhur Seva Dera public service centres. He added that the time has now come to take development to the hills and forests of tribal regions.He said that his party has always given priority to tribal welfare. Former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee initiated the development of tribal communities by creating the Ministry of Tribal Affairs, and Prime Minister Modi has carried this work forward. He said that in the recent West Bengal elections, his party won all 16 tribal reserved seats.
Shri Shah said that Prime Minister Modi has worked consistently to advance tribal welfare. During the previous central government’s tenure, the total budget for tribal welfare was ₹28,000 crore, which Prime Minister Modi has increased to ₹1.5 lakh crore. He added that the Modi government is fully committed to the welfare of tribal communities.
Shri Amit Shah said that Shri Narendra Modi elevated Smt. Droupadi Murmu, who comes from a poor Santhal family, to the office of the President of India, thereby working for the welfare of the entire tribal community. He said that it was during the tenure of Atal Bihari Vajpayee ji that Jharkhand and Chhattisgarh became tribal-majority states, and today both Odisha and Chhattisgarh have tribal Chief Ministers. He said that for the implementation of the PESA Act, the Government of India has established a PESA Cell, trained more than one lakh master trainers, and translated the PESA rules into several tribal languages such as Santhali, Gondi, Bhili, and Mundari. He added that the government has also created the PESA Gram Panchayat Development Plan portal for real-time monitoring. Shri Shah said that Madhya Pradesh’s PESA law model is an ideal model, and all governments led by his party are working to advance it further.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has implemented several major development schemes, including 722 Eklavya Model Schools, and ensured housing, electricity, tap water, health insurance coverage of up to ₹5 lakh, and monthly food ration support for every tribal family. Shri Shah said that this movement of the tribal communities will not only preserve us in the coming days but also keep us connected to our land, culture, and faith. He added that this movement is laying a strong foundation for strengthening the entire country. He said with the mantra ‘Tu aur Mai Ek Rakt Hai’ the Vanvasi Kalyan Ashram has carried out an unbroken mission of service to tribal communities as silent workers. He added that this Mahakumbh will play a major role in protecting our culture, our land, and our faith. He urged people to stay away from misconceptions, identify those who create divisions, and move forward united towards building a developed and prosperous India by 2047.