ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଫଳାଫଳ ତାଲିକା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ୟୁଏଇ ଗସ୍ତ
15 MAY 2026 3:46PM by PIB Bhubaneswar
କ୍ରମିକ ନଂ
ବୁଝାମଣାପତ୍ର/ଚୁକ୍ତିନାମା
ଲକ୍ଷ୍ୟ
୧.
ଇଣ୍ଡିଆନ ଷ୍ଟ୍ରାଟେଜିକ୍ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ରିଜର୍ଭସ ଲିମିଟେଡ଼ (ଆଇଏସପିଆରଏଲ) ଏବଂ ଆବୁଧାବି ନ୍ୟାସନାଲ ଅଏଲ କମ୍ପାନି (ଏଡିଏନଓସି) ମଧ୍ୟରେ ରଣନୈତିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର
(କ) ଭାରତର ରଣନୈତିକ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଭଣ୍ଡାରରେ ୩୦ ନିୟୁତ ବ୍ୟାରେଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଏଡିଏନଓସି ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ସଂରକ୍ଷଣ, ଯେଉଁଥିରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ବିଶାଖାପଟନମରେ ସୁବିଧାରେ ଏହାର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ଚଣ୍ଡିଖୋଲରେ ରିଜର୍ଭ ସୁବିଧାର ବିକାଶ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
(ଖ) ଭାରତୀୟ ରଣନୈତିକ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଭଣ୍ଡାରର ଏକ ଅଂଶ ହେବା ପାଇଁ ୟୁଏଇର ଫୁଜୈରାହରେ ଅଶୋଧିତ ତୈଳର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ;
(ଗ) ଭାରତରେ ତରଳ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ସଂରକ୍ଷଣ ସୁବିଧାରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସହଯୋଗ ।
୨.
ତରଳ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଗ୍ୟାସ (ଏଲପିଜି) ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଇଣ୍ଡିଆନ ଅଏଲ ଲିମିଟେଡ (ଆଇଓସିଏଲ) କମ୍ପାନି ଏବଂ ଆବୁଧାବି ନ୍ୟାସନାଲ ଅଏଲ କମ୍ପାନି (ଏଡିଏନଓସି) ମଧ୍ୟରେ ରଣନୈତିକ ସହଯୋଗ ଚୁକ୍ତିନାମା ।
ଏଲପିଜିର ବିକ୍ରୟ ଏବଂ କ୍ରୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରନ୍ତୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଏଲପିଜିର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଏଡିଏନଓସି ଗ୍ୟାସ ଲିମିଟେଡ ଏବଂ ଆଇଓସିଏଲ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଏଲପିଜି ବିକ୍ରୟ ଏବଂ କ୍ରୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
୩.
ରଣନୈତିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଭାଗିତା ପାଇଁ ଢାଞ୍ଚା ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ତାଲିମ, ଅଭ୍ୟାସ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ, ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା, ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା, ସାଇବର ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷିତ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଏକ ରଣନୈତିକ ଢାଞ୍ଚା ।
୪.
ଭାଡ଼ିନାରରେ ଜାହାଜ ମରାମତି କ୍ଲଷ୍ଟର ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ କୋଚିନ ସିପୟାର୍ଡ ଲିମିଟେଡ (ସିଏସଏଲ) ଏବଂ ଡ୍ରାଏଡକ୍ସ ୱାର୍ଲ୍ଡ (ଡିଡିଡବ୍ଲୁ) ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ସାମୁଦ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଣ୍ଠି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଭାଡ଼ିନାରରେ ଏକ ଜାହାଜ ମରାମତି କ୍ଲଷ୍ଟର ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ସହଯୋଗ, ଯେଉଁଥିରେ ଅଫଶୋର ନିର୍ମାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
୫.
ଜାହାଜ ମରାମତିରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ କୋଚିନ ସିପୟାର୍ଡ ଲିମିଟେଡ (ସିଏସଏଲ), ଡ୍ରାଏଡକ୍ସ ୱାର୍ଲ୍ଡ (ଡିଡିଡବ୍ଲୁ) ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଏବଂ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କେନ୍ଦ୍ର (ସିଇଏମଏସ) ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ।
ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ଚୁକ୍ତିନାମା ଦକ୍ଷ ସାମୁଦ୍ରିକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସଙ୍ଗଠିତ କରିବା, ତାଲିମ ଦେବା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ସ୍ଥାପନ କରେ । ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଭାରତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଭାରତକୁ ଦକ୍ଷ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଜାହାଜ ମରାମତି ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
୬.
ସିଡିଏସି, ଭାରତ ଏବଂ ଜି-୪୨, ୟୁଏଇ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତାରେ ୮ଟି ଏକ୍ସାଫ୍ଲପ୍ ସୁପର କମ୍ପୁ୍ୟଟିଂ କ୍ଲଷ୍ଟର ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଟର୍ମ ସିଟ୍ ।
ଏଆଇ ମିଶନ ଇଣ୍ଡିଆର ଅଂଶ ଭାବରେ ସୁପର କମ୍ପୁ୍ୟଟିଂ କ୍ଲଷ୍ଟର ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ସିଡିଏସି ଏବଂ ଜି-୪୨ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରନ୍ତୁ ।
ଘୋଷଣାନାମା
୭.
ୟୁଏଇରୁ ଭାରତରେ ନିବେଶ
(୧) ଆବୁଧାବି ନିବେଶ ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏଡିଏଆଇ) ଏବଂ ଭାରତର ଜାତୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ନିବେଶ ପାଣ୍ଠି (ଏନଆଇଆଇଏଫ) ଭାରତର ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧ ବିଲିଅନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିବେଶ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବେ ।
(୨) ଏମିରେଟ୍ସ ଏନବିଡି ଆରବିଏଲ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆରେ ୩ ବିଲିଅନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ନିବେଶ କରିବ ।
(୩) ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ହୋଲ୍ଡିଂ କମ୍ପାନୀ ଭାରତର ସମ୍ମାନ ରାଜଧାନୀରେ ୧ ବିଲିଅନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ନିବେଶ କରିବ ।

Prime Minister's Office
List of Outcomes: Prime Minister’s Visit to the UAE
15 MAY 2026 3:46PM by PIB Delhi
S.No.
MoU/Agreement
Objectives
1.
MoU on Strategic Collaboration between Indian Strategic Petroleum Reserves Limited (ISPRL) and Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC)
(a) Potential ADNOC crude oil storage in India’s Strategic Petroleum Reserves upto 30 million barrels, including through its participation in facilities in Vishakhapatnam, Andhra Pradesh; and development of reserve facilities in Chandikol, Odisha.
(b) Potential storage of crude oil in Fujairah, UAE, to form part of the Indian strategic petroleum reserve;
(c) Potential collaboration in Liquid Natural Gas and Liquid Petroleum Gas storage facilities in India
2.
Strategic Collaboration Agreement between Indian Oil Limited (IOCL) Company and Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) on supplies of Liquified Petroleum gas (LPG)
Explore potential opportunities in the sale and purchase of LPG, including long term supply of LPG, and entry into a long-term LPG sale and purchase agreement between ADNOC Gas Limited and IOCL.
3.
Framework for the Strategic Defence Partnership
A Strategic Framework for Defence Industrial collaboration, innovation and advanced technology, training, exercises, education and doctrine, special operations and interoperability, maritime security, cyber defence, secure communications and information exchange.
4.
MoU between Cochin Shipyard Limited (CSL) and Drydocks World (DDW) on setting up Ship Repair Cluster at Vadinar
Cooperation for setting up a Ship Repair Cluster at Vadinar, including offshore fabrication, under the Maritime Development Fund Scheme launched by the Government of India.
5.
MoU between Cochin Shipyard Limited (CSL), Drydocks World (DDW) and Centre of Excellence in Maritime & Shipbuilding (CEMS) on Skill Development in Ship Repair
The tripartite agreement establishes a framework to mobilize, train and employ skilled maritime workforce. The MoU seeks to enhance capabilities of Indian maritime workforce and position India as a hub for skilled shipbuilding and ship repair professionals.
6.
Term Sheet for setting up 8 Exaflop Super Computing Cluster in partnership between CDAC, India and G-42, UAE
Pave the way for collaboration between CDAC and G-42 to set up super computing cluster as part of AI Mission India.
Announcement
7.
Investment from UAE to India
(i) Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) and National Infrastructure & Investment Fund (NIIF) of India to explore investments upto US$ 1 bn in India’s infrastructure sector.
(ii) Emirates NBD to invest US$ 3 billion in RBL BANK of India
(iii) International Holding Company to invest US$ 1 billion in Sammaan Capital of India.