যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়
নেচনেল কুইজ ফৰ বিকশিত ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজেছ প্ৰগ্ৰেম ২০২৬ৰ শুভাৰম্ভ
শীৰ্ষ যুৱ অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে ২০২৬ৰ জুনত ইমার্ছিভ ব’ৰ্ডাৰ ভিলেজ ডেভেলপমেণ্ট ইনিচিয়েটিভত যোগদান কৰিব
13 MAY 2026 11:31AM by PIB Guwahati
যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়ে মাই ভাৰতৰ জৰিয়তে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সহযোগিতাত মাই ভাৰত প্লেটফৰ্মত (মাই ভাৰত প’ৰ্টেল) বিকশিত ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজছ প্ৰগ্ৰেম (ভিভিভিপি) ২০২৬ৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ কুইজ আৰম্ভ কৰিছে। ২০২৬ৰ জুনত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া এই কুইজে সীমান্ত অঞ্চলৰ গাঁৱক জড়িত কৰা কাৰ্যসূচীত যুৱক-যুৱতীৰ অংশগ্ৰহণৰ বাবে বাছনিৰ প্ৰথম পৰ্যায় চিহ্নিত কৰে।
বিকশিত ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজেছ প্ৰগ্ৰেম ২০২৬ হৈছে এক যুৱ-নেতৃত্বাধীন ৰাষ্ট্ৰীয় পদক্ষেপ, যাৰ লক্ষ্য হৈছে লেহ-লাডাখ, হিমাচল প্ৰদেশ আৰু উত্তৰাখণ্ডকে ধৰি কৌশলগতভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ অঞ্চলসমূহত তৃণমূল পৰ্যায়ৰ অংশগ্ৰহণ, সম্প্ৰদায়ৰ অংশগ্ৰহণ, সাংস্কৃতিক বিনিময় আৰু সীমান্ত গাঁৱৰ উন্নয়ন সম্পৰ্কে সজাগতা শক্তিশালী কৰা।
অনলাইন কুইজ ১০ মে’ৰ পৰা ২০ মে’, ২০২৬লৈ অনুষ্ঠিত হৈছে আৰু সমগ্ৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে ই মুকলি। এই পদক্ষেপে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণ আৰু সীমান্তৱৰ্তী সম্প্ৰদায়ৰ উন্নয়নত অধিক যুৱ অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰাৰ লগতে বিকশিত ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ কাৰ্যসূচীৰ দৃষ্টিভংগী আৰু উদ্দেশ্য সম্পৰ্কে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ মাজত সজাগতা বৃদ্ধি কৰাৰ চেষ্টা কৰিছে।
এই কুইজে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ বাবে সীমান্ত অঞ্চলৰ গাঁৱৰ ৰূপান্তৰ, স্থানীয় সংস্কৃতি, পৰিবেশ সজাগতা, প্ৰশাসনৰ পদক্ষেপ, সামূহিক অংশগ্ৰহণ আৰু সীমান্ত অঞ্চলসমূহক শক্তিশালী কৰাৰ দিশত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে জানিবলৈ এক মত বিনিময়মূলক মঞ্চ হিচাপে কাম কৰিব।
কুইজত শীৰ্ষস্থান প্ৰদৰ্শন কৰা অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ যোগ্যতা আৰু শাৰীৰিক সুস্থতাৰ মূল্যায়ন কৰা হ’ব, ইয়াৰ পিছত ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলসমূহৰ ৫০০ গৰাকী মাই ভাৰত স্বেচ্ছাসেৱকক জুন, ২০২৬ত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া এসপ্তাহৰ বিকশিত ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজ কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণৰ বাবে বাছনি কৰা হ’ব।
নিৰ্বাচিত স্বেচ্ছাসেৱকসকলে চিহ্নিত সীমান্তৰ গাঁওসমূহ জড়িত থকা ক্ষেত্ৰ সম্পৰ্কীয় আৰু সামূহিক প্ৰসাৰৰ কাম-কাজত অংশগ্ৰহণ কৰিব। এই কাৰ্যসূচীত স্বচ্ছতা অভিযান, যুৱ আন্তঃক্ৰিয়া কাৰ্যসূচী, পৰিবেশগত পদক্ষেপ, সাংস্কৃতিক বিনিময় কাৰ্যকলাপ, সজাগতা অভিযান, কেৰিয়াৰ কাউন্সেলিং সত্ৰ আৰু তৃণমূল পৰ্যায়ৰ উন্নয়ন আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সংহতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া পৰীক্ষামূলক শিক্ষণৰ সুযোগ অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব।
এই পদক্ষেপে বিকশিত ভাৰতৰ সক্ৰিয় অৱদানকাৰী হিচাপে যুৱক-যুৱতীসকলক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে আৰু উজ্জীৱিত তথা সীমান্ত অঞ্চলৰ সহনশীল সম্প্ৰদায়ৰ গুৰুত্ব সম্পৰ্কে সজাগতা শক্তিশালী কৰে।
আগ্ৰহী যুৱক-যুৱতীসকলে চৰকাৰী মাই ভাৰত প’ৰ্টেলৰ জৰিয়তে কুইজত অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰে।

Ministry of Youth Affairs and Sports
National Quiz for Viksit Vibrant Villages Program 2026 Launched
Top Youth Participants to Join Immersive Border Village Development Initiative in June 2026
13 MAY 2026 11:31AM by PIB Delhi
The Ministry of Youth Affairs & Sports, through MY Bharat, in collaboration with the Ministry of Home Affairs, has launched the national-level quiz for the Viksit Vibrant Villages Program (VVVP) 2026 on the MY Bharat platform [MY Bharat portal.]. The quiz marks the first stage of selection for youth participation in the immersive border village engagement programme scheduled to be held in June 2026.
The Viksit Vibrant Villages Program 2026 is a youth-led national initiative aimed at strengthening grassroots participation, community engagement, cultural exchange and awareness regarding border village development in strategically important regions including Leh-Ladakh, Himachal Pradesh, and Uttarakhand.
The online quiz is being conducted from 10th May to 20th May 2026 and is open to youth across the country. The initiative seeks to enhance awareness among participants regarding the vision and objectives of the Viksit Vibrant Villages Program, while encouraging greater youth participation in nation-building and frontier community development.
The quiz will serve as an interactive platform for participants to learn about border village transformation, local culture, environmental awareness, governance initiatives, community participation, and government efforts towards strengthening frontier regions.
Top-performing participants from the quiz will undergo eligibility and fitness evaluation, following which 500 MY Bharat volunteers from across States and Union Territories will be selected for participation in the one-week Viksit Vibrant Villages Program to be conducted in June 2026.
Selected volunteers will participate in immersive field engagements and community outreach activities across identified border villages. The programme will include Swachhta drives, youth interaction programmes, environmental initiatives, cultural exchange activities, awareness campaigns, career counselling sessions, and experiential learning opportunities focused on grassroots development and national integration.
The initiative reflects the Government’s commitment towards empowering youth as active contributors to Viksit Bharat @2047 and strengthening awareness regarding the importance of vibrant and resilient border communities.
Interested youth can participate in the quiz through the official MY Bharat portal.