ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜୁରାଟର ଭଦୋଦରାଠାରେ ସର୍ଦ୍ଦାରଧାମ ହଷ୍ଟେଲ ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
11 MAY 2026 9:53PM by PIB Bhubaneswar
• ବ୍ୟାପକ ରୂପାନ୍ତରଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ପରିଣାମ ପାଇଁ, ସମାଜ ଏବଂ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଜରୁରୀ; ସେଇଥିପାଇଁ, ଆଜି ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଦକ୍ଷେପ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ବାସ୍ତବତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପରିଚାଳନା କରାଯାଉଛି, ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଏହାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଛୋଟ ଛୋଟ ସହରରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‍ ଜନ୍ମ ନେଉଛନ୍ତି; ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି; ଏକଦା ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ତାହା ଏବେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପ୍ରଥମ ପସନ୍ଦ ପାଲଟିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଯଦି କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ଥିଲା, ତା'ହେଲେ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଯୁଦ୍ଧ କାରଣରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ପରିସ୍ଥିତି ଚଳିତ ଦଶନ୍ଧିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଙ୍କଟ। ଆମେ ଯେପରି ମିଳିତ ଭାବେ ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା କରିଛୁ, ଆମେ ନିଃସନ୍ଦେହରେ ଏହି ସଙ୍କଟକୁ ମଧ୍ୟ ଦୂର କରିପାରିବା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଯୁଦ୍ଧ ସଙ୍କଟର ପ୍ରଭାବ ଆମ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଉପରେ ଯେପରି ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ପଡ଼ିବ ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆଜି ପୁଣି ଥରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମିଳିମିଶି ନିଜ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ନିର୍ବାହ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ଦେଶର ସମ୍ବଳ ଉପରୁ ବୋଝ ଲାଘବ କରିବାକୁ ପଡିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ସରକାରଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ କ୍ରମେ ସେମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଇବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଯୁଦ୍ଧ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ଦେଇ ଗତି କରୁଥିଲା, ଆମେ ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଉଚିତ ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିଗୁଡିକରେ, ଭାରତର ନାଗରିକ ଭାବେ
• ସମସ୍ତ ଛୋଟ ବଡ଼ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମଦାନୀ ହେଉଥିବା ସାମଗ୍ରୀର ଉପଯୋଗ ହ୍ରାସ କରିବା ସହ ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟରୁ ମଧ୍ୟ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ; ଏପରି ସମସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ କାର୍ଯ୍ୟରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ଉଚିତ ଯାହାଦ୍ୱାରା ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥାଏ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ‘ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ'କୁ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆହ୍ୱାନ; ଆମେ ବିଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବର୍ତ୍ତେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ଆପଣାଇବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆମ ଗ୍ରାମ, ଆମ ସହର ଏବଂ ଆମ ଦେଶର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଉଚିତ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସୋମବାର ଦିନ ଗୁଜରାଟର ଭଦୋଦରାଠାରେ ସର୍ଦ୍ଦାରଧାମ ହଷ୍ଟେଲ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରର ୭୫ ତମ ଅଭିଷେକ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବା ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଭଦୋଦରାର ସର୍ଦ୍ଦାର ଧାମରେ ଏକ ବିଶିଷ୍ଟ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସ୍ମୃତି ସହିତ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଉଦଘାଟନ କରିବାର ଶୁଭ ସଂଯୋଗକୁ ଚିହ୍ନିତ କରିଛନ୍ତି । ଶିକ୍ଷାଦାନ ସହାୟତା ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସହିତ ଡକ୍ଟର ଦୁଷ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ପଟେଲ ସୌଧର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଏକାଧିକ ଶିକ୍ଷାଗତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭୂମି ପୂଜନ ସମାରୋହ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ କ୍ୟାରିୟର ପାଇଁ ଲଞ୍ଚ ପ୍ୟାଡ୍ ଭାବରେ ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । "କିଛି ଘଣ୍ଟା ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ପ୍ରଭାସ ପଟନଠାରେ ସୋମନାଥ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଥିଲି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଠାରେ ଆମେ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ କରୁଛୁ, ଏହି ସମନ୍ୱୟ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଗତି କିପରି ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ ତାହାର ଏକ ପ୍ରତୀକ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ସରା ଦେଶରେ ସଂସ୍ଥାନର ବିସ୍ତାରିତ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ପଦଚିହ୍ନକୁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରି ସର୍ଦ୍ଦାର ଧାମର ଶିକ୍ଷା ମିଶନର ୭୫ ବର୍ଷର ବିଶେଷତ୍ୱକୁ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କର ୨୦୨୧ ଗସ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଏହି ସମୟରେ ବାଳିକା ଛାତ୍ରାବାସର ଭୂମି ପୂଜନ ସମାରୋହ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ସହ ସୁରଟ, ରାଜକୋଟ, ଭୁଜ୍, ମେହସାନା ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ପ୍ରଭୃତି ସ୍ଥାନରେ ସଂସ୍ଥାନର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଉପସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଅହମ୍ମଦାବାଦର ନିକୋଲ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ନୂତନ ହଜାର କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ବାଳିକା ହଷ୍ଟେଲର ଭୂମିପୂଜନ ଉତ୍ସବରେ ସେ ଆଖିଦୃଶିଆ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ବର୍ଷର ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ହଜାର ହଜାର ଝିଅ ସେଠାରେ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ନୂତନ ଦିଗ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ। ଆଜି ଏହି ଛାତ୍ରାବାସ ପାଇଁ ଭୂମି ପୂଜନ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ପହଞ୍ଚ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ସର୍ଦ୍ଦାର ଧାମର ଅଦମ୍ୟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ।
ସାମାଜିକ ବିବର୍ତ୍ତନର ବ୍ୟାପକ ଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ ଶିକ୍ଷାଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ସରକାର ଏବଂ ନାଗରିକ ସମାଜ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗୀ ପ୍ରୟାସର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିର ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ରୂପାୟନକୁ ପ୍ରମାଣ ଭିତ୍ତିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଦର୍ଶାଇ ସେ ଭାଷା ଭିତ୍ତିକ ଭେଦଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ନୂତନତ୍ୱକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୀତିର ବହୁମୁଖୀ ଉଦ୍ଭାବନ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । "ପରିବର୍ତ୍ତନ ବ୍ୟାପକ ହେବା ଏବଂ ଫଳାଫଳ ସ୍ଥାୟୀ ହେବା ପାଇଁ ସମାଜ ଓ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିକୁ ଶିକ୍ଷାନବୀଶ ସୁଯୋଗ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଡିଗ୍ରୀ ସମାପ୍ତ କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ବିଭ୍ରାନ୍ତିକୁ ରୋକିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଗୁଜୁରାଟର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଆଗକୁ ନେବା ସହିତ ଶିକ୍ଷାଗତ ନିବେଶରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ଜନସାଂଖ୍ୟିକ ଲାଭାଂଶକୁ ଆକଳନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ୍ ଢାଞ୍ଚା ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟର ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ବ୍ୟବସାୟିକ କୌଶଳ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ହୋଇଛି। ଉଦ୍ୟୋଗରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବା ସହିତ ଛୋଟ ସହରରୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗଠନରେ ବୃଦ୍ଧି ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ଦେଇ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ବିପଦ ବୋଲି ଅଗ୍ରାହ୍ୟ କରୁଥିବା କ୍ଷେତ୍ର ବର୍ତ୍ତମାନ ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରୁଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ, ଦେଶରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ରହିବେ ଯେ ଦେଶର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତି ହାସଲ କରିବ, କ୍ରୀଡ଼ାରୁ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।
ମହିଳା ଶ୍ରମଶକ୍ତିର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସଭ୍ୟତା ପ୍ରଗତିର ମାପକାଠି ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ଏହି ନୀତିକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥିବାରୁ ଗୁଜରାଟକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇ ରାଜ୍ୟର ଅଗ୍ରଣୀ ଲିଙ୍ଗ-ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ବିକାଶ ମଡେଲକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ । ପରିମଳ, ଜଳ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଉପଲବ୍ଧତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୋଟି କୋଟି ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଫଳନର ଦସ୍ତାବିଜ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ସେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସୁରକ୍ଷା ଢାଞ୍ଚା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜୁରାଟ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିଛି ଯେ ସାମାଜିକ ପ୍ରଗତି ମୌଳିକ ଭାବରେ ଏହାର ମହିଳା ଜନସଂଖ୍ୟାର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିଥାଏ। ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେରଖି ରାଜ୍ୟ ଦୃଢ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି, ଫଳରେ ଏହି ଲାଭ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି ।
ଐତିହାସିକ ଭାବରେ ପୁରୁଷ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳା କାର୍ଯ୍ୟବଳର ଏକୀକରଣକୁ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ କରିବା ସହିତ ନେତୃତ୍ୱ ଭୂମିକାରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ଆବିର୍ଭାବକୁ ପାଳନ କରିବା ଏବଂ ସାମରିକ, ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ। ରାଜନୈତିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ସହିତ ସଂସଦରେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଅଧିନିୟମର ସଂଶୋଧନକୁ ପାରିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଫଳ ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପ୍ରତି ଅତୁଟ ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । "ମହିଳା କ୍ୟାଡେଟମାନେ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏକାଡେମୀରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେଉଛନ୍ତି, ଆମର ଝିଅମାନେ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ପାଇଲଟ ହେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ମହିଳାମାନଙ୍କ ରାଜନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ଲାଗିଛି, ଯଦିଓ ରାଜନୈତିକ କାରଣରୁ ଏହି ସଂଶୋଧନ ପାରିତ ହେବାରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ତଥାପି ଆମର ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତା ଅତୁଟ ରହିଥିବା ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସରକାରୀ ପରିସର ବାହାରେ ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲିଙ୍ଗଗତ ସାମ୍ୟକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ସାମାଜିକ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାମାଜିକ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ସର୍ଦ୍ଦାର ଧାମର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମନୋଭାବକୁ ଅନୁକରଣୀୟ ସଂସ୍ଥାଗତ ଅଭ୍ୟାସ ବୋଲି ଅଭିହିତ କରିଛନ୍ତି। ଏକାଧିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ସହିତ ସଂଗଠନର ବ୍ୟାପକ ଯୋଗଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ସେ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସର୍ଦ୍ଦାର ଧାମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମନୋଭାବର ସହ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଉଥିବାରୁ ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ । ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ସାଂଗଠନିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଗୁଜରାଟର ବିଶେଷ ସାଂସ୍କୃତି ବିଶେଷତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧେନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ରାଜ୍ୟ ସମୟର ଆହ୍ୱାନକୁ ଖୁବ୍‍ ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସୁଯୋଗରେ ରୂପାନ୍ତରଣ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରକ୍ଷା କରି ଆସିଛି। ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ଏରୋସ୍ପେସ୍, ଉନ୍ନତ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସେବା ସହିତ ଉନ୍ନତ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ବିବିଧକରଣ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ଦେଇ ସେ ରାଜ୍ୟର ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଅନୁକୂଳତାକୁ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ କରିଥିଲେ। ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିବା, ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ସମୟ ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ଗୁଜୁରାଟର କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅଂଶ ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜ୍ୟକୁ ନୂତନ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶରେ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ନିର୍ମାଣ କ୍ଷମତାର ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଏହାକୁ ଆଧୁନିକ ନିର୍ମାଣ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଧାରଭୂତ ସଂରଚନା ଭାବେ ଅଭିହିତ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ "ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ସାନନ୍ଦରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି ଏବଂ କାଇନେସ୍ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ଲାଣ୍ଟରେ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଧୋଲେରା ଏବଂ ସୁରଟରେ ନୂତନ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ରୋଜେକ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି ଏବଂ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା ହେଉଛି ଯେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସପ୍ଲାଏ ଚେନକୁ ଅଧିକ କେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ଏବଂ ସଶକ୍ତ କରାଯାଉ। ସେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱ ନେଟୱାର୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ 'ନୋଡସ୍' ଭାବରେ ଚିହ୍ନିତ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଗୁଜରାଟ ବିଶ୍ୱ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ସପ୍ଲାଏ ଚେନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୋଡ୍ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି, ଏବଂ ବରୋଦା (ଭାଦୋଦରା) ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ଦ୍ରୁତ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି; ଏଠାରେ ନିର୍ମିତ ମେଟ୍ରୋ କୋଚ୍ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚି ସାରିଛି।"
ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭଦୋଦରାର ନିର୍ମାଣ ଭିତ୍ତିକ ଦକ୍ଷତାର ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ଭାରୀ ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ରସାୟନ, ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ସ ଏବଂ ପାୱାର ଇକ୍ୱିପମେଣ୍ଟର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଏହି ସହରର ଅଭ୍ୟୁଦୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଏଥିସହ ସେଠାରେ ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ବୃତ୍ତିଗତ କୌଶଳ ବିକାଶ ଢାଞ୍ଚା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ଗତିଶକ୍ତି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ପରିବହନ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପ୍ରଫେସନାଲ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସହିତ ବରୋଦାକୁ ଏକ ଆଗାମୀ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ସ୍ଥାପିତ କରୁଥିବା ଏରୋସ୍ପେସ୍ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଶଂସା କରି ସେ ଏକ ବଡ଼ ଧରଣର ଆର୍ଥିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆକଳନ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ବରୋଦା ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ମ୍ୟାନୁଫ୍ୟାକ୍ଚରିଂ ପାୱାରହାଉସ୍ ପାଲଟିଛି ଏବଂ ଏରୋସ୍ପେସ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଦକ୍ଷତା ସୂଚାଉଛି ଯେ ଏହି ସହର ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ମାନ୍ୟତାପ୍ରାପ୍ତ ଏକ ଆଭିଏସନ ହବ୍ ଭାବେ ବିକଶିତ ହେବ।"
ଏକ ସମୟରେ ଅନେକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସଙ୍କଟରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଅସ୍ଥିରତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ସହ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ଐତିହାସିକ ଅନିଶ୍ଚିତତା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମାରୀ, ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବ୍ୟାଘାତ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଂଘର୍ଷକୁ କ୍ରମିକ ଚାପ ବିନ୍ଦୁ ଭାବେ ଚିହ୍ନିତ କରିଛନ୍ତି। ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସଂଘର୍ଷକୁ ଏହି ଦଶକର ପ୍ରମୁଖ ସଙ୍କଟ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ସହ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ହୋଇଥିବା ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଏହାକୁ ତୁଳନା କରି ସେ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନକୁ ବ୍ୟାପକ ସାମାଜିକ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟରେ ରଖିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "କରୋନା ସଙ୍କଟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାଘାତ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଉତ୍ତେଜନା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସାରା ବିଶ୍ୱ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅସ୍ଥିରତାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ମିଳିମିଶି କରୋନାର ମୁକାବିଲା କରିପାରିଲେ, ତେବେ ନିରନ୍ତର ସରକାରୀ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଏହି ସଙ୍କଟରୁ ମଧ୍ୟ ମୁକୁଳି ଯିବା।"
ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ଚାପ ସମୟରେ ଜନଭାଗିଦାରୀକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ବଳ ଭାବେ ଅଭିହିତ କରି ଏବଂ ଦେଶକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାଗରିକମାନେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଉଚିତ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସମ୍ବଳ ଉପରେ ପଡ଼ୁଥିବା ବୋଝକୁ କମାଇବା ଉଚିତ। ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାକୁ ଏକ ଦୁର୍ବଳତା ଭାବେ ଚିହ୍ନିତ କରି ଏବଂ ଅଶୋଧିତ ତୈଳର ବିଶ୍ଳେଷଣ ଜରିଆରେ ଭାରତର ଆମଦାନୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଆକଳନ କରି ସେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଘର୍ଷ ଯୋଗୁଁ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହେଉଥିବା ବିଷୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଦେଶକୁ ଜନଭାଗିଦାରୀର ଶକ୍ତି ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ, କାରଣ ଭାରତର ଆମଦାନୀର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ହେଉଛି ଅଶୋଧିତ ତୈଳ, ଯାହା ସେହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆସୁଛି ଯେଉଁଠି ଆଜି ସଂଘର୍ଷ ଲାଗିରହିଛି। ଏହାଫଳରେ ଅଭାବ ଏବଂ ଦରବୃଦ୍ଧିର ଦ୍ୱୈତ ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି।"
ଛୋଟ ଛୋଟ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସଂକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମୂହିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲ-ଡିଜେଲ ବ୍ୟବହାର କମାଇବା ପାଇଁ ରଣନୀତି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଏବଂ 'କାର୍-ପୁଲିଂ' ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମିଟିଂ ଏବଂ 'ୱାର୍କ-ଫ୍ରମ୍-ହୋମ' ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳର ଡିଜିଟାଇଜେସନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ସଂରକ୍ଷଣ ଅପିଲକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରି ସେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିଭିତ୍ତିକ ସମାଧାନକୁ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ମାଧ୍ୟମ ଭାବେ ଚିହ୍ନିତ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଯେଉଁଠି ସମ୍ଭବ, ମେଟ୍ରୋ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନର ଅଧିକ ବ୍ୟବହାର କରି ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲ ବ୍ୟବହାର କମାନ୍ତୁ; ସରକାରୀ ଏବଂ ବେସରକାରୀ ଉଭୟ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମିଟିଂ ଏବଂ ୱାର୍କ-ଫ୍ରମ୍-ହୋମ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଉଚିତ, ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ଜାଳେଣିର ଅନାବଶ୍ୟକ ବ୍ୟବହାରରେ ଆଖିଦୃଶିଆ ହ୍ରାସ କରାଯାଇପାରିବ।"
ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବାନ ଧାତୁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖାଇବା ତୈଳର ବ୍ୟବହାର କମାଇବା ଏବଂ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ସୁନା କିଣିବାକୁ ସ୍ଥଗିତ ରଖିବାକୁ ଅପିଲ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଦେଶରେ ଛୁଟି କାଟିବା ଏବଂ 'ଡେଷ୍ଟିନେସନ ୱେଡିଂ' ର ବଢୁଥିବା ପ୍ରବୃତ୍ତି ଯୋଗୁଁ ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ବାହାରକୁ ଚାଲିଯାଉଛି, ଯାହାର ପ୍ରଭାବ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ପଡ଼ୁଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଦେଶ ଖାଦ୍ୟ ତୈଳ ଏବଂ ସୁନା ଆମଦାନୀ ପାଇଁ ବହୁ ପରିମାଣର ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଖର୍ଚ୍ଚ କରେ। ସେହିପରି ଡେଷ୍ଟିନେସନ ୱେଡିଂରେ ଏଭଳି ରିଜର୍ଭ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୁଏ ଯାହା ଦେଶର ସ୍ଥିତିସ୍ଥାପକତାକୁ ମଜବୁତ କରିପାରନ୍ତା। ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନିଶ୍ଚିତତାର ଏହି ସମୟରେ ସଂଯମତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ।"
ଛୁଟିଦିନର ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ଘରୋଇ ବିକଳ୍ପ ଆଡ଼କୁ ମୋଡ଼ିବା ଏବଂ 'ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି'କୁ ଏକ ରଣନୈତିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିକଳ୍ପ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଯାତ୍ରା ପ୍ରବୃତ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ସ୍ମାରକୀକୁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ବିବାହ ସ୍ଥଳ ଭାବେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସୁବିଧା, ସାଂସ୍କୃତିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଭାବକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି ସେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିକାଶକୁ ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟର ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ଆମକୁ ଆମର ଛୁଟିଦିନ ଭାରତରେ ହିଁ ବିତାଇବା ଉଚିତ ଏବଂ ବିବାହ ଭଳି ଉତ୍ସବ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ଚୟନ କରିବା ଉଚିତ। ଗୁଜରାଟରେ ଅନେକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସ୍ଥାନ ରହିଛି ଏବଂ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ଭଳି ସ୍ଥାନ ଡେଷ୍ଟିନେସନ ୱେଡିଂ ପାଇଁ ଚମତ୍କାର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ହିଁ ରହିଥାଏ।"
ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂରକ୍ଷଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅପିଲକୁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଜାତୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ଭାବେ ଯୋଡ଼ିବା ସହ ସ୍ୱଦେଶୀ ସାର ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇ କୃଷିର ଦିଗକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥାନୀୟକରଣର ଅବଧାରଣାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛନ୍ତି। ଡିଜେଲ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା କମାଇବା ଏବଂ ସୋଲାର ପମ୍ପ ଆପଣାଇବା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇ ସେ ପରିବେଶର ସ୍ଥିରତାକୁ ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, “ବିଦେଶୀ ବସ୍ତୁ ବଦଳରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦକୁ ଆପଣାନ୍ତୁ ଏବଂ ନିଜ ଗାଁ, ସହର ତଥା ଦେଶର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରନ୍ତୁ; କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶେଷ କରି ସ୍ୱଦେଶୀ ସାର ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ ତଥା ସୌର ପମ୍ପର ବ୍ୟବହାର ବଢ଼ାନ୍ତୁ, ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ବୈଦେଶିକ ମୁଦ୍ରା ବାହାରକୁ ଯିବା ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ବୋଝ ଉଭୟ କମିପାରିବ।
ସଂରକ୍ଷଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅପିଲକୁ ଏକ ସାମୂହିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଢାଞ୍ଚାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରି ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ନାଗରିକ ସହଭାଗିତାର ଶକ୍ତିକୁ ଆହ୍ୱାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କଦ୍ୱାରା ସମନ୍ୱିତ ଭାବେ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଶକ୍ତି ବୋଲି ଅଭିହିତ କରିଛନ୍ତି। ଏକୀକୃତ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୋହରାଇ ଏବଂ ସଙ୍କଟରୁ ମୁକୁଳିବା ପାଇଁ ସାମୂହିକ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରି, ସେ ସମଗ୍ର ସମାଜର ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ଏକଜୁଟ ହେବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ଥିତିସ୍ଥାପକତାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, “ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଛୋଟ ମନେ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ୧୪୦ କୋଟି ଲୋକ ମିଳିମିଶି ସଂକଳ୍ପ ନିଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଛୋଟ ଛୋଟ ପ୍ରୟାସ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଯାଏ। ଆମକୁ ଆଉ ଥରେ ଏକଜୁଟ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ଏହି ସଙ୍କଟ ଆମର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ବିକାଶକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ ନାହିଁ, ଏବଂ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଏହି ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ଆମର ପ୍ରିୟ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା।
ସର୍ଦ୍ଦାର ଗୌରବ ରତ୍ନସମ୍ମାନରେ ସମ୍ମାନିତ ହେବା ପରେ ଅପାର କୃତଜ୍ଞତା ବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ନାମ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଏହି ସମ୍ମାନର ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଜଡ଼ିତ ରହିଛି। ସେ ନିଜର ନିଆରା ପରିହାସ ଶୈଳୀରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗଗଜୀ ଭାଇ ତାଙ୍କୁ ଚତୁରତାର ସହ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱରେ ବାନ୍ଧି ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ନିଜର ନସିବ୍” (ଭାଗ୍ୟ) ବୋଲି ଅଭିହିତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ଅଧୁରା ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ହିଁ ଏବେ ତାଙ୍କ ଜୀବନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଲଟିଛି। ସେ ସଭାକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କଠାରୁ ମିଳିଥିବା ଆଶୀର୍ବାଦ, ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆତ୍ମସାତ କରାଯାଇଥିବା ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ମାଟିରୁ ଶିଖିଥିବା ଶିକ୍ଷା ତାଙ୍କ ଅତୁଟ ସଂକଳ୍ପକୁ ନିରନ୍ତର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଚାଲିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେନେରାଲ୍ କରିଆପ୍ପାଙ୍କ ଏକ କାହାଣୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଜେନେରାଲ କରିଆପ୍ପା ଥରେ କହିଥିଲେ ଯେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ସମ୍ମାନ ପାଇବା ଭଲ ଲାଗିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ନିଜ ଦେଶରୁ ମିଳୁଥିବା ସମ୍ମାନ ଏକ ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଆନନ୍ଦ ଦେଇଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ବଢୁଥିବା ଶକ୍ତି ଯୋଗୁଁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ସମ୍ମାନ ମିଳୁଛି, ଅନ୍ୟପଟେ ନିଜ ଦେଶରୁ ମିଳୁଥିବା ଆଶୀର୍ବାଦ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଦକ୍ଷତାକୁ ଅନେକ ଗୁଣ ବଢ଼ାଇ ଦେଉଛି।
ସର୍ଦ୍ଦାର ଧାମର ଶୈକ୍ଷିକ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଏହାଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସାଂସ୍ଥାନିକ ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂଗଠନର ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଯୁବପିଢ଼ିର ସଶକ୍ତିକରଣ ପ୍ରତି ସମାଜର ସାମୂହିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରତୀକ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, “ମୁଁ ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି, ଯାହା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସୁଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ପାଇଁ ସମାଜର ସାମୂହିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Sardardham Hostel in Vadodara, Gujarat
For changes to be sweeping and outcomes to be enduring, it is imperative that society and the government work in tandem; That is why, today, initiatives in the education sector are being driven by ground realities,The National Education Policy is a prime example of this: PM
Major startups are emerging from small towns; Women's participation in startups is also steadily rising;Sectors that were once deemed risky, are now becoming the preferred choice of the youth: PM
If the Covid-19 pandemic was the greatest crisis of this century, then the situation arising from the war in West Asia is one of the major crises of this decade; Just as we collectively tackled the pandemic, we will undoubtedly overcome this crisis too: PM
The government is making relentless efforts to ensure that impact of West Asia war crisis on our citizens is kept to an absolute minimum: PM
As citizens of India, we must give precedence to our duties; In previous decades, whenever the nation navigated through wars or other major crises, every citizen stepped up to fulfill their obligations at the government's call, Today, there is once again a need for all of us to collectively discharge our duties,and ease the burden on the nation's resources: PM
Through every effort, big or small, we must reduce our consumption of imported products, and we must also avoid personal activities that lead to the expenditure of foreign exchange: PM
It is the need of the hour that we transform 'Vocal for Local' into a mass movement; We must adopt local products instead of foreign goods, and empower the entrepreneurs of our villages, our cities, and our nation: PM
11 MAY 2026 9:53PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated Sardardham Hostel in Vadodara, Gujarat. Addressing a distinguished gathering at Sardar Dham in Vadodara on the same day Somnath Temple celebrated its 75th consecration anniversary, the Prime Minister marked the auspicious coincidence of educational institution inaugurations with spiritual commemoration. Inaugurating the Dr. Dushyant and Daksha Patel Complex alongside launching the Teaching Assistance Scheme and conducting ground-breaking ceremonies for multiple educational projects, the Prime Minister characterized these initiatives as launching pads for the youth's future careers. "Just hours ago, I was celebrating Somnath Amrit Mahotsav in Prabhas Patan, and now here we are inaugurating transformative educational institutions, this synchronicity symbolizes how heritage and progress advance together," observed Shri Modi.
Reflecting on the 75-year lineage of Sardar Dham's educational mission while cataloguing the organization's expanding institutional footprint across Indian geography, the Prime Minister recalled his 2021 visit when the girls' hostel's ground-breaking ceremony took place, subsequently noting the institution's presence in Surat, Rajkot, Bhuj, Mehsana, and Delhi. Celebrating the simultaneous launch of a new thousand-capacity girls' hostel in Ahmedabad's Nicol neighborhood, he highlighted tangible transformations. "Last year's inauguration saw thousands of daughters receiving education there, charting new directions for their futures, and today's ground-breaking for this hostel demonstrates Sardar Dham's unwavering commitment to expanding educational access for daughters across the nation," affirmed Shri Modi.
Contextualizing educational transformation within broader frameworks of societal evolution while grounding reform in empirical reality, the Prime Minister asserted that comprehensive change requires collaborative effort between government and civil society. Highlighting the National Education Policy as exemplifying an evidence-based approach to systemic transformation, he detailed the policy's multifaceted innovations, from eliminating language-based discrimination to embedding skill development and innovation within curricula. "For change to be comprehensive and results to be enduring, society and government must work in concert, and our youth complete their degrees with apprenticeship opportunities that prevent post-graduation disorientation," noted Shri Modi.
Projecting the demographic dividend emerging from educational investments while celebrating Gujarat's distinctive entrepreneurial culture, the Prime Minister declared that the state's youth possess innate business acumen increasingly mobilized through Startup India mission frameworks. Detailing the recent surge in startup formations from smaller cities alongside accelerating women's participation in entrepreneurial ventures, he observed that previously risk-averse sectors now attract young innovators. "In the coming times, the country will possess such a large skilled workforce that the nation's manufacturing sector will experience unprecedented acceleration, with sports to space technology demonstrating this transformation over the last decade," asserted Shri Modi.
Identifying female labor force participation as civilization's foundational progress metric while crediting Gujarat with recognizing this principle two decades prior, the Prime Minister traced the state's pioneering gender-inclusive development model. Documenting national replication through the opening of crores of bank accounts crore bank accounts for women alongside sanitation, water, and energy access provision, he highlighted Mudra scheme empowerment and Ayushman Bharat protective frameworks. "Gujarat understood that societal progress fundamentally depends on the participation of its female population and took firm steps accordingly, with these benefits now extending across the entire nation," noted Shri Modi.
Documenting female workforce integration across historically male-dominated sectors while celebrating daughters' emergence in leadership roles previously foreclosed to them, the Prime Minister acknowledged accelerating changes in military, aviation, and political spheres. Referencing unsuccessful attempts to pass the Nari Shakti Vandan Amendment through parliament while acknowledging political obstruction, he reiterated unwavering commitment to gender equity objectives. "Female cadets are training at the National Defence Academy, our daughters are becoming fighter pilots, and continuous efforts are advancing women's political participation, though political reasons prevented the amendment's passage, our commitment remains unrelenting," affirmed Shri Modi.
Assigning responsibility for gender-inclusive opportunity expansion across societal sectors beyond government purview while declaring civil society organizations as sharing equal accountability, the Prime Minister positioned Sardar Dham's particular dedication as exemplary institutional practice. Acknowledging the organization's comprehensive engagement with women's empowerment across multiple domains, he extended institutional recognition. "I am pleased that Sardar Dham is undertaking this responsibility with complete dedication and demonstrates through action that societal transformation requires sustained organizational commitment," stated Shri Modi.
Characterizing Gujarat's distinctive cultural attribute as rapid recognition of temporal direction while identifying the state's competitive advantage as organizational capacity to convert disruption into opportunity, the Prime Minister positioned contemporary manufacturing transformation within the historical continuum. Detailing sectoral diversification into advanced domains including semiconductors, aerospace, advanced engineering, green energy, and financial services, he documented the state's institutional adaptability. "Converting change into opportunity, adopting new possibilities, and preparing for the future in time have been part of Gujarat's work culture, enabling the state to create new identities across every emerging sector," affirmed Shri Modi.
Documenting domestic semiconductor production capability while positioning contemporary manufacturing transformation as critical infrastructure development, the Prime Minister noted made-in-India semiconductors being manufactured in Sanand with production already commenced at Kaynes Semiconductor Plant. Detailing new semiconductor projects advancing in both Dholera and Surat alongside articulating national aspiration for supply chain centralization, he identified regional nodes within global networks. "Gujarat is positioning itself as a critical node in global semiconductor supply chains, with Vadodara increasingly playing important roles in this transformation as metro coaches from here already reach international markets," observed Shri Modi.
Detailing Vadodara's manufacturing specialization across diverse sectors while highlighting the city's emergence as a robust hub for engineering, heavy machinery, chemicals, pharmaceuticals, and power equipment, the Prime Minister noted concurrent professional development infrastructure. Acknowledging Gatishakti University's transport and logistics professional preparation alongside aerospace projects positioning Vadodara for emergence as an aviation manufacturing center, he projected comprehensive economic transformation. "Vadodara has become a manufacturing powerhouse across multiple sectors, with emerging aerospace capabilities suggesting the city's evolution into a globally recognized aviation hub," noted Shri Modi.
Acknowledging global instability emanating from multiple concurrent crises while contextualizing contemporary challenges within the historical continuum of uncertainty, the Prime Minister identified pandemic, economic disruption, and West Asian conflict as sequential pressure points. Characterizing West Asian conflict as defining the crisis of the current decade while drawing parallel to pandemic-era collective mobilization, he positioned government action within broader social responsibility frameworks. "From the Corona crisis through global economic disruptions to West Asia tensions, the world faces unprecedented instability that affects every nation, yet just as we collectively overcame Corona, we will certainly overcome this crisis through persistent government effort," affirmed Shri Modi.
Invoking public participation as an essential resource during systemic stress while appealing for collective commitment to national resilience, the Prime Minister detailed how citizens must prioritize duty and reduce burden on national resources. Quantifying India's import dependency through crude oil analysis while identifying energy security as acute vulnerability, he noted global supply chain disruptions created by regional conflict. "The country desperately needs power of public participation, as a very large portion of India's imports constitutes crude oil sourced from regions today embroiled in conflict, creating dual crises of scarcity and price escalation," asserted Shri Modi.
Prescribing collective action through small individual pledges while detailing petrol-diesel reduction strategies, the Prime Minister advocated for public transport prioritization alongside car-pooling initiatives. Extending conservation appeals to workplace digitalization through virtual meeting prioritization and work-from-home arrangements, he identified technology-enabled solutions as force multipliers. "Wherever possible, reduce consumption of petrol and diesel by using metro, electric buses, and public transport more; both government and private offices must prioritize virtual meetings and work-from-home arrangements to significantly reduce unnecessary fuel consumption," urged Shri Modi.
Expanding foreign currency conservation imperatives to culinary and precious metal domains while addressing leisure consumption patterns, the Prime Minister appealed for reduced cooking oil consumption with health co-benefits alongside postponement of gold purchases during crisis periods. Observing escalating foreign currency outflows through international vacation trends and destination wedding fashionability, he quantified impact across multiple sectors. "The nation spends significant foreign currency on cooking oil and gold imports while destination weddings consume reserves that could strengthen national resilience, making restraint essential during this period of global uncertainty," appealed Shri Modi.
Redirecting vacation consumption toward domestic alternatives while leveraging Statue of Unity as a strategic tourism alternative, the Prime Minister advocated for India-centric travel patterns and positioned the monument as a sophisticated wedding venue. Highlighting exceptional facilities and cultural significance alongside economic multiplier effects, he integrated tourism development with currency conservation imperatives. "It is essential we spend vacations within India and choose Indian locations for weddings, with Gujarat alone offering exceptional destinations, and the Statue of Unity offers magnificent facilities perfect for destination weddings while keeping foreign currency within our nation," urged Shri Modi.
Synthesizing conservation appeals into a comprehensive national movement through the "Vocal for Local" framework while articulating agricultural dimension through indigenous fertilizer and natural farming promotion, the Prime Minister invoked localization across multiple economic sectors. Emphasizing solar pump adoption alongside reduced diesel dependence, he integrated environmental sustainability with foreign currency conservation objectives. "Instead of foreign goods, adopt local products and empower entrepreneurs from your villages, cities, and nation; in agriculture specifically, promote indigenous fertilizers and natural farming while increasing solar pump adoption to reduce both foreign currency outflow and environmental burden," asserted Shri Modi.
Synthesizing conservation appeals into a collective action framework while invoking the power of mass civic commitment, the Prime Minister identified 140 crore citizens' coordinated pledge-making as a transformative force. Reiterating the necessity for unified national response while expressing confidence in collective capacity for crisis navigation, he called for comprehensive mobilization across society affirming national resilience. "These efforts may seem small, but when 140 crore people collectively make pledges, small efforts become the nation's greatest strength. Once again, we must unite so that this crisis does not affect our progress or development, and I am confident that together we will fulfill these pledges and strengthen our beloved nation," affirmed Shri Modi.
Expressing deep gratitude for the Sardar Gaurav Ratna conferred upon him, the Prime Minister acknowledged the profound responsibility that comes with an award associated with Sardar Patel's name, noting with characteristic humor that Gagajibhai had cleverly bound him to the cause. Reflecting on what he described as his destiny, he stated that completing Sardar Saheb's unfinished dreams and continuing the work he initiated has become his life's mission, assuring the gathering that the blessings received from the people, the values imbibed, and the lessons learned from Gujarat's soil would sustain his unwavering commitment.
Drawing upon an anecdote about General Cariappa who once remarked that while global honors were gratifying, recognition from one's own home carried a unique joy, the Prime Minister observed that while India's growing strength brings international respect, blessings from home multiply one's capacity to serve.
Concluding with appreciation for Sardar Dham's educational contributions while extending institutional recognition for transformative work undertaken, the Prime Minister acknowledged the organization's role in nation-building through educational access expansion. Recognizing today's project inaugurations as emblematic of societal commitment to youth empowerment, he offered final commendation. "I extend my congratulations for today's projects, which represent the collective commitment of society to building the nation's future through education and opportunity," remarked Shri Modi.