প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী বদোদারাদা সরদারধাম হোষ্টেল শঙ্গাখ্রে
অহোংবশিং পাক-শন্নবা অমসুং ফলশিং তুংকোইনা চৎনবা, খুন্নাই অমসুং সরকার পুন্না থবক তৌমিন্নবা তঙাইফদে; মদুগীদমক, লাইরিক-লাইশুগী লমদা থবকশিং তশেংনা পায়খৎলে, নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি মসিগী অফবা খুদম অমনি: প্রধান মন্ত্রী
করিগুম্বা কোবিদ-১৯ না চহিচা অসিগী খ্বাইদগী শাথিবা অৱাবা ওইরিবদি, নোংচুপ এসিয়াগী লালনা ওইহল্লিবা ফিবম অসি চহি ১০ অসিদা খ্বাইদগী চাউবা অৱাবশিংগী মনুংদা অমা ওইগনি; ঐখোয়না পুন্না লাইচৎ থেংনখিবগুম্না, মসিগী অৱাবা অসিসু ঐখোয়না চিংনবা লৈতনা থেংনগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী মীয়ামদা নোংচুপ এসিয়াগী লালগী চৈথেং খ্বাইদগী য়ামদনা ফংহন্নবা সরকারনা চোকথবা লৈতনা থবকশিং পায়খৎলি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকী নাগরিকশিং ওইনা, ঐখোয়না ঐখোয়গী থৌদাংশিং মরুওইনা লৌগদবনি; হৌখিবা চহিশিংদা, লৈবাক অসিনা লালশিং নত্ত্রগা অতোপ্পা অচৌবা অৱাবশিং মায়োক্নবা মতমদা, সরকারনা হায়রকপদা মখোয়গী পাংথোকফম থোকপা থবকশিং পাংথোক্নবা মীওই খুদিংমক থোক্লকখি, ঙসি, ঐখোয় ময়াম অমুক হন্না ঐখোয়গী থৌদাংশিং পাংথোকপা দরকার ওইরে অমসুং লৈবাক্কী লন-থুমশিংদা পীরিবা পোৎলুম হন্থহনসি: প্রধান মন্ত্রী
থবক খুদিংমক্কী খুৎথাংদা, অপীকপা নত্ত্রগা অচৌবা, ঐখোয়না মপান লৈবাক্কী পোৎলমশিং শীজিন্নবা ঐখোয়না হন্থহনগদবনি অমসুং ফোরেন একচেঞ্জগী চাদিং হেনগৎহনগদবা লনাই থবকশিং ঐখোয়না থাদোক্কদবনি: প্রধান মন্ত্রী
‘ভোকেল ফোর লোকেল’ মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহনবা হৌজিক তঙাইফদ্রে; ঐখোয়না মপান লৈবাকশিংগী পোৎ-চৈশিংগী মহুত্ত লমদম অসিগী পোৎথোকশিং শীজিন্নগদবনি অমসুং ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং, ঐখোয়গী সহরশিং অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিং ফগৎহনগদবনি: প্রধান মন্ত্রী
11 MAY 2026 9:53PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী বদোদারাদা সরদারধাম হোষ্টেল শঙ্গাখ্রে। সোমনাথ লাইশঙ শঙ্গাখিবগী চহি ৭৫শুবা থৌরম পাংথোকপা নুমিত্ত বদোদারাদা সরদার ধামদা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহৈলোয়শঙ শঙ্গাবা থৌরমশিংগা আধ্যাতিক্কী থৌরমশিংগা মপা চানরে। তিচিং এসিষ্টেন্স স্কিম হৌদোকপগা লোয়ননা দোক্তর দুসয়ান্ত এন্দ দাক্ষা পতেল কমপ্লেক্স শঙ্গাবা অমসুং তোঙান তোঙানবা লাইরিক-লাইশুগী প্রোজেকশিংগী উরেপ-উয়ুং তমখিবা থবকশিং অসি নহারোলশিংগী তুংগী কেরিয়ারশিংগীদমক লঞ্চিং পেদশিংগুম্বনি। পুং খরগী মমাঙদা ঐ প্রভাস পাতান্দা সোমনাথ অমৃত মহোৎসব শরুক য়াখ্রে অমসুং হৌজিক মফম অসিদা ঐখোয়না মহৈলোয়শঙশিং শঙ্গারি, মসি কমদৌনা হেরিতেচ অমসুং চাউখৎপা পুন্না চৎমিন্নবগে হায়বগী খুদমশিংনি।
সরদার ধামগী লাইরিক-লাইশুগী চহি ৭৫শুবা মিসন অমসুং ভারত শীনবা থুংনা লুপ অসিগী থবক-থৌরমশিং পায়খৎলিবা অসি পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০২১ দা মহাক্না নুপীমচাশিংগী হোষ্টেলগী উরেপ-উয়ুং তমখি, তুংদা সুরত, রাজকোত, ভুজ, মেহসনা অমসুং দিল্লিদা মহৈলোয়শঙ অসি লিংখৎখি। অহমদেবাদগী নিকোলদা অনৌবা নুপীমচা লিশিং ১ গী হোষ্টেল অমা হাংদোক্লে। মমাঙ চহিগী শঙ্গাবদা মফম অসিদা লাইরিক তম্লিবা ইচানুপী লিশিং কয়া উখি, মখোয়গী তুংগী অনৌবা মাইকৈশিং তাকখি অমসুং ঙসিগী সরদার ধামগী থবক অসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা ইচানুপীশিংদা লাইরিক-লাইশু তম্বগী খুদোংচাবা ফংহনবগী মমি তারে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অহোংবশিং পুরক্নবা সরকার অমসুং মীয়ামগী মরক্ত পুন্না থবক তৌমিন্নবা দরকার ওই। নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি অসি অওনবা পুরক্নবা থবক্কী খুদম অমনি। পোলিসি অসিনা অনৌবা থবক কয়া পায়খৎলে, লোলনা মরম ওইদুনা তাথি-তাওইনা তৌবা মুৎথৎলে, করিকুলম মনুংদা স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ইন্নোবেসন ফংহল্লে। অহোংবা অসিনা খুদিংমক কোনশিন্নবা অমসুং কান্নবশিং তুংকোইনা চৎনবা, খুন্নাই অমসুং সরকার পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি অমসুং গ্রেজুয়েত লোইরবা মতুংদা ককঙাউন্দনবা দিগ্রি লোয়রবা ঐখোয়গী নহারোলশিংদা এপ্রেন্তিসসিপকী খুদোংচাবশিং পীগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লাইরিক-লাইশুদা শেন থাদবদগী মীয়ামদগী অফবা ফল কয়া ফংলে। ভারতকী তোপ-তোপ্পা থবক-শুবা নোম্বা কনবগী চৎনবী অমা লৈরি। ষ্টার্দঅপ ইন্দিয়ান মিসনগী খুৎথাংদা রাজ্য অসিগী নহারোলশিং ললোন-ইতিক ফজনা পাংথোকপা হেনগৎলে। ওন্ত্রেপ্রেন্যুরসিপকী থবকশিংদা নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা হন্দক অপীকপা সহরশিংদা ষ্টার্দঅপশিং লিংখৎপা হেনগৎলক্লে। মমাঙদা খুদোংথিনিঙাই ওইরম্বা হিরমশিং হৌজিক অনৌবা ইন্নোবেতরশিং চিংশিল্লে। চহি খর অসিদা, লৈবাক অসিগী মেনুফেকচরিং সেক্তর য়াংখৎনবা লৈবাক অসিদা মশিং য়াম্লবা শিন্মীশিং লৈরগনি। শান্নবদগী হৌরগা স্পেস তেক্নোলোজি ফাওবদা হৌখিবা চহি ১০ দা মসিগী অওনবা অসি উবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুপা-নুপী অনিমক কোনশিনবা চাউখৎপগী নমুনাদা রাজ্য অসিনা মাঙজিল থারি। লৈবাক অসিনা মতৌ তমদুনা সেনিতেসন, ঈশিং অমসুং ইনর্জিগী খুদোংচাবা ফংহনবগা লোয়ননা নুপীশিংগীদমক বেঙ্ক একাউন্ত করোর কয়া হাংদোক্লে। মুদ্রা স্কিমনা ফিবম ফগৎহল্লে অমসুং অয়ুস্মান ভারতনা ঙাক্লৌশিং পীরে। রাজ্য অসিগী নুপীশিং শরুক য়াদুনা অমসুং অকনবা থবকশিং পায়খৎপনা খুন্নাই চাউখৎপগী মখা পোল্লি হায়ববা গুজরাতনা খঙলে অমসুং হৌজিক কান্নবশিং লৈবাক শীনবা থুংনা ফংহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মমাংঙৈদা নুপীশিংনা লুচিংবা ওইবা থিংলম্বগা লোয়ননা নুপাশিংনা মশিং য়াম্বা হিরমশিংদা নুপীশিং শরুক য়ারকখি। মিলিতরি, এভিএসন অমসুং রাজনিতিগী হিরমশিংদা য়াংনা অহোংবশিং লাক্লে। হন্দক সংসদতা নারী শক্তি বন্দন এমেন্দমেন্ত পাস তৌনবা হোৎনবদা মাইপাকখিদ্রে। নেসনেল দিফেন্স একাদেমিদা নুপী কেদেদশিং ত্রেনিং পীরে, ঐখোয়গী ইচানুপীশিং ফাইত্তর প্লাইলোতশিং ওইরে অমসুং নুপীশিং রাজনিতিদা শরুক য়ানবা মখা তানা থবকশিং পায়খৎলি। রাজনিতিনা মরম ওইদুনা এমেন্দমেন্ত ঙমদ্রিবসু, ঐখোয়গী থাজবা হোংবা লৈত্রি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারগী থবকশিংগী মথক্ত খুন্নাইগী কাংলুপ কয়ানা নুপীশিংদা খুদোংচাবা ফংহনবগী থৌদাং লৌরি, সিবিল সোসাইতি ওর্গনাইজেসনশিংনা মরম চানা থবকশিং পায়খৎলি। সরদার ধামগী কৎথোকপা অসি অফবা থবক অমনি। তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা নুপীশিংগী ফিবম ফগৎনবা লুপ অসিনা থবক পায়খৎলি অমসুং মসিগীদমক লুপ অসি ইকায়খূম্নবা উৎলি। মপুংফানা কৎথোকপগা লোয়ননা সরদার ধামনা থবক অসি পাংথোক্লি অমসুং খুন্নাইগী অওনবা পুরকপদা লুপশিংগী থবক দরকার ওই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি খুদোংচাদবশিং কান্নবা ওন্থোকপা ঙম্বগী লুপশিংগী থৌনা লৈবগুম্না মাইকৈ তাকপা ঙম্বগী রাজ্য অসিগী খুদোংচাবা লৈরি। হৌজিক মেনুফেচরিংগী লমদা অওনবা পুরক্লে। সেমিকন্দক্তরশিং, এরোস্পেস, এদভান্স ইঞ্জিনিয়ারিং, গ্রিন ইনর্জি অমসুং শেন-থুমগী থবকশিং য়াওনা হিরম কয়াদা চাউখৎলে অমসুং রাজ্য অসিনা চুশিন্নবা ঙম্লে। অহোংবশিং খুদোংচাবা ওন্থোক্লে, অনৌবা থবকশিং পায়খৎলে অমসুং তুংগী শেম-শাবা অসি গুজরাতকী থবক শুবগী চৎনবীগী শরুক অমা ওইরে। নৌনা থোক্লকপা হিরম খুদিংমক্ত রাজ্য অসিগী অনৌবা মশকশিং তাকপা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা সেমিকন্দক্তর পুথোকপা হেনগৎহনবগা লোয়ননা মরুওইবা ইনফ্রাষ্ট্রকচর চাউখৎহনবা ওইনা হৌজিক মেনুফেকচরিংগী অওনবা পুরক্লে। সানন্দদা মেদ-ই-ইন্দিয়া সেমিকন্দক্তরশিং শাবগা লোয়ননা কাইনেস সেমিকন্দক্তর প্লান্তদা পোৎথোক পুথোকপা হৌখ্রে। ধোলেরা অমসুং সুরত্ত অনৌবা সেমিকন্দক্তর প্রোজেকশিং পায়খৎলি। লৈবাক শীনবা থুংবগী সপ্লাই চেন ফগৎহনবগা লোয়ননা মালেমগী নেতৱার্কশিং মনুংদা রিজনেল নোদশিং মশক খঙদোক্লে। মালেমগী সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেনশিংদা গুজরাত মরুওইবা মফম অমা ওইরে। মফম অসিদগী শাবা মেত্রো কোচশিং মালেমগী কৈথেলশিংগা য়ৌখিবগা লোয়ননা অওনবা অসিদা বদোদারানা মরুওইবা থৌদাং লৌবা হেনগৎলক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইঞ্জিনিয়ারিং, অচৌবা মেছিনশিং, কেমিকেলশিং, হিদাক-লাংথকশিং অমসুং পৱারগী খুৎলাইগী অফবা মফম অমা ওইনা সহর অসি ফগৎলকপগা লোয়ননা হিরম কয়াদা বদোদারাগী মেনুফেকচরিংগী অখন্নবা লৈরি। গাতিশক্তি য়ুনিভর্সিতিগী ত্রান্সপোর্ত অমসুং লোজিষ্টিক্সগী প্রোফেসনেলগী শেম-শাবগা লোয়ননা এরোস্পেস প্রোজেকশিংনা বদোদারা এভিএসন মেনুফেকচরিংগী মফম অমা ওইহল্লে অমসুং অপুনবা শেন-থুমগী অওনবা পুরক্লে। সহর অসি মালেম্না মশক খঙলবা এভিএসন হব অমা ওইরকপগা লোয়ননা তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা বদোদারা মেনুফেকচরিংগী পৱারহাওস অমা ওইরক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি হৌজিক থেংনরিবা তোঙান তোঙানবা লালশিংনা মরম ওইদুনা মালেমগী তুংদু-লৈতাদবা থোক্লি অমসুং হৌজিক অৱাবশিং মায়োক্নবগা লোয়ননা পুৱারিগী ওইবা তম্বা ঙমদবা ফিবমশিং মখা চৎথরি। লাইচৎ, শেন-থুমগী চৈথেং অমসুং নোংচুপ এসিয়াগী মুক্নবা অসি মখা চৎথরবা অৱাবশিংনি। লাইচৎ মনুংদা অপুনবা ওইনা অৱাবা কোক্নবা থেংনখিবা অদুগুম্না নোংচু এসিয়াগী অৱাবা অসি পুন্না মায়োক্নগদবনি। খুন্নাইগী য়াইফনবা থবকশিং পায়খৎনবা ঙাক্লৌ মনুংদা সরকার লৈরি। করিগুম্বা কোবিদ-১৯ না চহিচা অসিগী খ্বাইদগী শাথিবা অৱাবা ওইরিবদি, নোংচুপ এসিয়াগী লালনা ওইহল্লিবা ফিবম অসি চহি ১০ অসিদা খ্বাইদগী চাউবা অৱাবশিংগী মনুংদা অমা ওইগনি; ঐখোয়না পুন্না লাইচৎ থেংনখিবগুম্না, মসিগী অৱাবা অসিসু ঐখোয়না চিংনবা লৈতনা থেংনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক্কী অৱাবা তারকপা মতমদা মীয়াম শরুক য়াবা অসি তঙাইফদে। মীয়াম্না মখোয়গী থৌদাং পাংথোকপদা মরুওইনা লৌগদবনি অমসুং লৈবাক্কী লন-থুমদা পোৎলুম ওইহনবা হন্থহনগদবনি। মফম খরদা মুক্নবা লৈবদগী মালেমগী ওইবা সপ্লাই চেনশিংদা অপনবা পীরে। মীয়াম শরুক য়াবগী শক্তি লৈবাক অসিনা দরকার ওইরে, ঙসি মুক্নবা মফমশিংদগী ভারতনা য়াম্লবা শুংদোক্ত্রিবা থাউ পুশিল্লক্লি, থাউ ফংদবা অমসুং মমল হেনগৎলকপী অৱাবা অনি মায়োক্নরি।
পেত্রোল-দিজল শীজিন্নবা হন্থহন্নবা লাল্লোংশিং অমসুং লনাই ওইনা অপীকপা ৱারেপশিং লৌনবা অপুনবগী থবক পায়খৎনবা তকশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কার পুন্না শীজিন্নবগী থবকশিংগা লোয়ননা মীয়ামগী ত্রান্সপোর্তকী থবকশিংদা অকনবা মীৎয়েং চঙগদবনি। ভর্চুয়েল মীতিং অমসুং য়ুমদগী থবক শুবগী খুদোংচাবশিংগী খুৎথাংদা থবক মফমশিং দিজিতেল ওন্থোক্তুনা ইনর্জি কন্নবা হোৎনগদবনি। মেত্রো, ইলেক্ত্রিক বসশিং অমসুং মীয়ামগী ত্রান্সপোর্ত শীজিন্নদুনা পেত্রোল অমসুং দিজল শীজিন্নবা ঙম্লিবমখৈ হন্থহনগদবনি। দরকার ওইদনা থাউ শীজিন্নবা হন্থহন্নবা সরকার অমসুং লনাই ওফিসশিং অনিমক ভর্চুয়েল মীতিং অমসুং য়ুমদগী থবক শুবগী খুদোংচাবশিং মরুওইনা লৌগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চাকখুমগী মচাকশিং অমসুং সনা লৈবগী থবকশিংদা ফোরেন করেন্সি কনবা য়াম্না মরুওই। অৱাবা মতম মনুংদা সনা লৈবা মতম খর য়ৈথোকপগা লোয়ননা হকচাংগী কান্নবশিং ওইবা থাউ চাবা হন্থহন্নবা হোৎনগদবনি। মালেমগী লৈবাকশিংদা কোইবা চৎপা অমসুং লুহোংফমশিং ওইবদগী ফোরেন করেন্সি চৎখিবা হেনগৎলকপা উরে। মসিনা হিরম কয়াদা অপনবা পীরে। অচাথাউ অমসুং সনা পুশিল্লকপদা লৈবাক অসিনা য়াম্লবা ফোরেন করেন্সি চাদিং তৌবগা লোয়ননা মপান লৈবাক্ত লুহোংবনা লৈবাক্কী মপাঙ্গল ওইরিবা রিজার্বশিং হন্থহল্লে। মালেমগী তম্বা ঙমদবা ফিবম মনুংদা অৱাবা খাংবা তঙাইফদে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ষ্টেচু ওফ য়ুনিতি অসি লৈবাক মনুংগী মরুওইবা লমকোয়ফম অমা ওইহনগদবনি। করেন্সি কনবগা লোয়ননা অপুনবা তুরিজমগী মফমশিং শেমগৎপা য়াম্না মরুওই। ভারত মনুংদা ঐখোয় লমকোয়বা অমসুং ভারতকী মফমশিংদা লুহোংনবা মফম খনবা তঙাইফদে, গুজরাত খক্তনা অখন্নবা মফমশিং পীরি অমসুং লৈবাক মনুংদা ফোরেন করেন্সি থম্বগা লোয়ননা লুহোংবশিংগী চপ চারবা মফমশিং ওইনা ষ্টেচু ওফ য়ুনিতিনা অঙকপা খুদোংচাবা কয়া পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভোকেল ফোর লোকেলগী খুৎথাংদা লৈবাক অসিগী হারশিং শীজিন্নদুনা অমসুং মহৌশাগী ওইবা লৌউ-শিংউগী থবক য়োকখৎতুনা লৈবাক অসিগী পোৎথোকশিং শীজিন্নবা অসি মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহনগদবনি। তোঙান তোঙানবা শেন-থুমগী হিরমশিং লমদম অসিগী ওইহনগদবনি। দিজল শীজিন্নবা হন্থনবা সোলার পম্প শীজিন্নগদবনি। ফোরেন করেন্সি কন্নবা পান্দমশিংগা লোয়ননা মহৌশাগী অকোয়বা ফিবমদা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা থবকশিং পায়খৎকদবনি। ‘ভোকেল ফোর লোকেল’ মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহনবা হৌজিক তঙাইফদ্রে; ঐখোয়না মপান লৈবাকশিংগী পোৎ-চৈশিংগী মহুত্ত লমদম অসিগী পোৎথোকশিং শীজিন্নগদবনি অমসুং ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং, ঐখোয়গী সহরশিং অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী ওন্ত্রেপ্রেন্যুরশিং ফগৎহনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীওই করোর ১৪০ গী অপুনবা ৱাশক অসি অওনবা পুরক্নবা শক্তি অমা ওইরে। অৱাবা মায়োক্নবা ঙম্নবা অপুনবগী শক্তিদা থাজবগা লোয়ননা অপুনবা ওইনা লৈবাক অসিনা পাউখুম পীবা দরকার ওইরে। থবকশিং অসি অপীকপা ওইবা য়াই, অদুবু মীওই করোর ১৪০ না অপুনবা ওইনা ৱাশক লৌবা মতমদা, অপীকপা থবকশিংনা লৈবাক্কী অচৌবা মপাঙ্গল ওইরকই। অৱাবা অসিনা ঐখোয়গী চাউখৎপদা অকায়বা পীদনবা ঐখোয় অমতা ওইগদবনি অমসুং অমতা ওইবনা হায়রিবা ৱাশকশিং অসি ঐখোয়না ঙাকপা ঙমগনি অমসুং নুংশিরবা ঐখোয়গী সরকার মপাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মহাক্কী মফমদা সরদার গৌরব রত্ন পীবদা তৌবীমল খঙবা উৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরদার পতেলগী মিংদা মনা অমা পীবগা লোয়ননা অচৌবা থৌদাং শীন্নরে। সরদার পতেলগী মঙফাওনবা ঙমখিদ্রবা মঙলানশিং মঙফাওনহনবা অমসুং মহাক্না পায়খৎলম্বা থবকশিং লোইশিনবা অসি মহাক্কী পুন্সিগী পান্দমনি। মীয়ামদগী থৌজালশিং ফংবগা লোয়ননা অমসুং গুজরাতকী লৈমাইদগী তমখিবা পারাশিংগা লোয়ননা মহাক্কী থাজবা অসি হোংদনা লৈরি।
মালেমগী ইকায়খুম্নবশিং থাগৎখিবা জেনেরেল কারিয়াপাগী ৱারি মতেক অমা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি কনাগুম্বা অমগী য়ুমদগী ফংবা মনা অসি অঙকপা হরাওবা অমনি। ভারতনা মপাল ফগৎলকপদা মালেমগী মিংচৎশিং ফংবগা লোয়ননা, য়ুমদগী ফংবা থৌজালশিংনা মীয়ামগী থবক তৌনবা কান্নবা অমগী থৌনা হেনগৎহল্লি।
লোইশিল্লকপদা সরদার ধামগী লাইরিক-লাইশুগী থবকশিং থাগৎলদুনা অমসুং অওনবা পুরক্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং সরকারনা খঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লাইরিক-লাইশুগী খুদোংচাবা ফংবা হেনগৎহন্নবা থবকশিংগী খুৎথাংদা লৈবাক শেমগৎনবা লুপ অসিনা লৌরিবা থৌদাং থাগৎলি। ঙসি শঙ্গারিবা প্রোজেকশিংনা নহারোলশিংগী ফিবম ফগৎহনগনি। লাইরিক-লাইশু অমসুং খুদোংচাবগী খুৎথাংদা লৈবাক অসিগী তুংগী ফিবম শেমগৎনবা খুন্নাইগী অপুনবা থাজবা মহুৎশিল্লিবা ঙসিগী প্রোজেকশিংদা ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates Sardardham Hostel in Vadodara, Gujarat
For changes to be sweeping and outcomes to be enduring, it is imperative that society and the government work in tandem; That is why, today, initiatives in the education sector are being driven by ground realities,The National Education Policy is a prime example of this: PM
Major startups are emerging from small towns; Women's participation in startups is also steadily rising;Sectors that were once deemed risky, are now becoming the preferred choice of the youth: PM
If the Covid-19 pandemic was the greatest crisis of this century, then the situation arising from the war in West Asia is one of the major crises of this decade; Just as we collectively tackled the pandemic, we will undoubtedly overcome this crisis too: PM
The government is making relentless efforts to ensure that impact of West Asia war crisis on our citizens is kept to an absolute minimum: PM
As citizens of India, we must give precedence to our duties; In previous decades, whenever the nation navigated through wars or other major crises, every citizen stepped up to fulfill their obligations at the government's call, Today, there is once again a need for all of us to collectively discharge our duties,and ease the burden on the nation's resources: PM
Through every effort, big or small, we must reduce our consumption of imported products, and we must also avoid personal activities that lead to the expenditure of foreign exchange: PM
It is the need of the hour that we transform 'Vocal for Local' into a mass movement; We must adopt local products instead of foreign goods, and empower the entrepreneurs of our villages, our cities, and our nation: PM
11 MAY 2026 9:53PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated Sardardham Hostel in Vadodara, Gujarat. Addressing a distinguished gathering at Sardar Dham in Vadodara on the same day Somnath Temple celebrated its 75th consecration anniversary, the Prime Minister marked the auspicious coincidence of educational institution inaugurations with spiritual commemoration. Inaugurating the Dr. Dushyant and Daksha Patel Complex alongside launching the Teaching Assistance Scheme and conducting ground-breaking ceremonies for multiple educational projects, the Prime Minister characterized these initiatives as launching pads for the youth's future careers. "Just hours ago, I was celebrating Somnath Amrit Mahotsav in Prabhas Patan, and now here we are inaugurating transformative educational institutions, this synchronicity symbolizes how heritage and progress advance together," observed Shri Modi.
Reflecting on the 75-year lineage of Sardar Dham's educational mission while cataloguing the organization's expanding institutional footprint across Indian geography, the Prime Minister recalled his 2021 visit when the girls' hostel's ground-breaking ceremony took place, subsequently noting the institution's presence in Surat, Rajkot, Bhuj, Mehsana, and Delhi. Celebrating the simultaneous launch of a new thousand-capacity girls' hostel in Ahmedabad's Nicol neighborhood, he highlighted tangible transformations. "Last year's inauguration saw thousands of daughters receiving education there, charting new directions for their futures, and today's ground-breaking for this hostel demonstrates Sardar Dham's unwavering commitment to expanding educational access for daughters across the nation," affirmed Shri Modi.
Contextualizing educational transformation within broader frameworks of societal evolution while grounding reform in empirical reality, the Prime Minister asserted that comprehensive change requires collaborative effort between government and civil society. Highlighting the National Education Policy as exemplifying an evidence-based approach to systemic transformation, he detailed the policy's multifaceted innovations, from eliminating language-based discrimination to embedding skill development and innovation within curricula. "For change to be comprehensive and results to be enduring, society and government must work in concert, and our youth complete their degrees with apprenticeship opportunities that prevent post-graduation disorientation," noted Shri Modi.
Projecting the demographic dividend emerging from educational investments while celebrating Gujarat's distinctive entrepreneurial culture, the Prime Minister declared that the state's youth possess innate business acumen increasingly mobilized through Startup India mission frameworks. Detailing the recent surge in startup formations from smaller cities alongside accelerating women's participation in entrepreneurial ventures, he observed that previously risk-averse sectors now attract young innovators. "In the coming times, the country will possess such a large skilled workforce that the nation's manufacturing sector will experience unprecedented acceleration, with sports to space technology demonstrating this transformation over the last decade," asserted Shri Modi.
Identifying female labor force participation as civilization's foundational progress metric while crediting Gujarat with recognizing this principle two decades prior, the Prime Minister traced the state's pioneering gender-inclusive development model. Documenting national replication through the opening of crores of bank accounts crore bank accounts for women alongside sanitation, water, and energy access provision, he highlighted Mudra scheme empowerment and Ayushman Bharat protective frameworks. "Gujarat understood that societal progress fundamentally depends on the participation of its female population and took firm steps accordingly, with these benefits now extending across the entire nation," noted Shri Modi.
Documenting female workforce integration across historically male-dominated sectors while celebrating daughters' emergence in leadership roles previously foreclosed to them, the Prime Minister acknowledged accelerating changes in military, aviation, and political spheres. Referencing unsuccessful attempts to pass the Nari Shakti Vandan Amendment through parliament while acknowledging political obstruction, he reiterated unwavering commitment to gender equity objectives. "Female cadets are training at the National Defence Academy, our daughters are becoming fighter pilots, and continuous efforts are advancing women's political participation, though political reasons prevented the amendment's passage, our commitment remains unrelenting," affirmed Shri Modi.
Assigning responsibility for gender-inclusive opportunity expansion across societal sectors beyond government purview while declaring civil society organizations as sharing equal accountability, the Prime Minister positioned Sardar Dham's particular dedication as exemplary institutional practice. Acknowledging the organization's comprehensive engagement with women's empowerment across multiple domains, he extended institutional recognition. "I am pleased that Sardar Dham is undertaking this responsibility with complete dedication and demonstrates through action that societal transformation requires sustained organizational commitment," stated Shri Modi.
Characterizing Gujarat's distinctive cultural attribute as rapid recognition of temporal direction while identifying the state's competitive advantage as organizational capacity to convert disruption into opportunity, the Prime Minister positioned contemporary manufacturing transformation within the historical continuum. Detailing sectoral diversification into advanced domains including semiconductors, aerospace, advanced engineering, green energy, and financial services, he documented the state's institutional adaptability. "Converting change into opportunity, adopting new possibilities, and preparing for the future in time have been part of Gujarat's work culture, enabling the state to create new identities across every emerging sector," affirmed Shri Modi.
Documenting domestic semiconductor production capability while positioning contemporary manufacturing transformation as critical infrastructure development, the Prime Minister noted made-in-India semiconductors being manufactured in Sanand with production already commenced at Kaynes Semiconductor Plant. Detailing new semiconductor projects advancing in both Dholera and Surat alongside articulating national aspiration for supply chain centralization, he identified regional nodes within global networks. "Gujarat is positioning itself as a critical node in global semiconductor supply chains, with Vadodara increasingly playing important roles in this transformation as metro coaches from here already reach international markets," observed Shri Modi.
Detailing Vadodara's manufacturing specialization across diverse sectors while highlighting the city's emergence as a robust hub for engineering, heavy machinery, chemicals, pharmaceuticals, and power equipment, the Prime Minister noted concurrent professional development infrastructure. Acknowledging Gatishakti University's transport and logistics professional preparation alongside aerospace projects positioning Vadodara for emergence as an aviation manufacturing center, he projected comprehensive economic transformation. "Vadodara has become a manufacturing powerhouse across multiple sectors, with emerging aerospace capabilities suggesting the city's evolution into a globally recognized aviation hub," noted Shri Modi.
Acknowledging global instability emanating from multiple concurrent crises while contextualizing contemporary challenges within the historical continuum of uncertainty, the Prime Minister identified pandemic, economic disruption, and West Asian conflict as sequential pressure points. Characterizing West Asian conflict as defining the crisis of the current decade while drawing parallel to pandemic-era collective mobilization, he positioned government action within broader social responsibility frameworks. "From the Corona crisis through global economic disruptions to West Asia tensions, the world faces unprecedented instability that affects every nation, yet just as we collectively overcame Corona, we will certainly overcome this crisis through persistent government effort," affirmed Shri Modi.
Invoking public participation as an essential resource during systemic stress while appealing for collective commitment to national resilience, the Prime Minister detailed how citizens must prioritize duty and reduce burden on national resources. Quantifying India's import dependency through crude oil analysis while identifying energy security as acute vulnerability, he noted global supply chain disruptions created by regional conflict. "The country desperately needs power of public participation, as a very large portion of India's imports constitutes crude oil sourced from regions today embroiled in conflict, creating dual crises of scarcity and price escalation," asserted Shri Modi.
Prescribing collective action through small individual pledges while detailing petrol-diesel reduction strategies, the Prime Minister advocated for public transport prioritization alongside car-pooling initiatives. Extending conservation appeals to workplace digitalization through virtual meeting prioritization and work-from-home arrangements, he identified technology-enabled solutions as force multipliers. "Wherever possible, reduce consumption of petrol and diesel by using metro, electric buses, and public transport more; both government and private offices must prioritize virtual meetings and work-from-home arrangements to significantly reduce unnecessary fuel consumption," urged Shri Modi.
Expanding foreign currency conservation imperatives to culinary and precious metal domains while addressing leisure consumption patterns, the Prime Minister appealed for reduced cooking oil consumption with health co-benefits alongside postponement of gold purchases during crisis periods. Observing escalating foreign currency outflows through international vacation trends and destination wedding fashionability, he quantified impact across multiple sectors. "The nation spends significant foreign currency on cooking oil and gold imports while destination weddings consume reserves that could strengthen national resilience, making restraint essential during this period of global uncertainty," appealed Shri Modi.
Redirecting vacation consumption toward domestic alternatives while leveraging Statue of Unity as a strategic tourism alternative, the Prime Minister advocated for India-centric travel patterns and positioned the monument as a sophisticated wedding venue. Highlighting exceptional facilities and cultural significance alongside economic multiplier effects, he integrated tourism development with currency conservation imperatives. "It is essential we spend vacations within India and choose Indian locations for weddings, with Gujarat alone offering exceptional destinations, and the Statue of Unity offers magnificent facilities perfect for destination weddings while keeping foreign currency within our nation," urged Shri Modi.
Synthesizing conservation appeals into a comprehensive national movement through the "Vocal for Local" framework while articulating agricultural dimension through indigenous fertilizer and natural farming promotion, the Prime Minister invoked localization across multiple economic sectors. Emphasizing solar pump adoption alongside reduced diesel dependence, he integrated environmental sustainability with foreign currency conservation objectives. "Instead of foreign goods, adopt local products and empower entrepreneurs from your villages, cities, and nation; in agriculture specifically, promote indigenous fertilizers and natural farming while increasing solar pump adoption to reduce both foreign currency outflow and environmental burden," asserted Shri Modi.
Synthesizing conservation appeals into a collective action framework while invoking the power of mass civic commitment, the Prime Minister identified 140 crore citizens' coordinated pledge-making as a transformative force. Reiterating the necessity for unified national response while expressing confidence in collective capacity for crisis navigation, he called for comprehensive mobilization across society affirming national resilience. "These efforts may seem small, but when 140 crore people collectively make pledges, small efforts become the nation's greatest strength. Once again, we must unite so that this crisis does not affect our progress or development, and I am confident that together we will fulfill these pledges and strengthen our beloved nation," affirmed Shri Modi.
Expressing deep gratitude for the Sardar Gaurav Ratna conferred upon him, the Prime Minister acknowledged the profound responsibility that comes with an award associated with Sardar Patel's name, noting with characteristic humor that Gagajibhai had cleverly bound him to the cause. Reflecting on what he described as his destiny, he stated that completing Sardar Saheb's unfinished dreams and continuing the work he initiated has become his life's mission, assuring the gathering that the blessings received from the people, the values imbibed, and the lessons learned from Gujarat's soil would sustain his unwavering commitment.
Drawing upon an anecdote about General Cariappa who once remarked that while global honors were gratifying, recognition from one's own home carried a unique joy, the Prime Minister observed that while India's growing strength brings international respect, blessings from home multiply one's capacity to serve.
Concluding with appreciation for Sardar Dham's educational contributions while extending institutional recognition for transformative work undertaken, the Prime Minister acknowledged the organization's role in nation-building through educational access expansion. Recognizing today's project inaugurations as emblematic of societal commitment to youth empowerment, he offered final commendation. "I extend my congratulations for today's projects, which represent the collective commitment of society to building the nation's future through education and opportunity," remarked Shri Modi.