হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
অনা-লাইয়েংগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অপুনবা, মতিক চাবা ঙাক্লৌ অমগী মখাদা প্রাইমারি হেল্থকিয়ার কাংবুশিংগী অপুনবা ত্রেনিং য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিষ্ট্রিনা হৌদোকখ্রে
অনাবশিংগী ইহুল খঙবা, থবক ফজনা পাংথোকপা অমসুং মগুন লৈবা অনা-লাইয়েং ফংহন্নবা মীয়ামগা থবক তৌমিন্নরিবা হকশেলগী মীওইশিং কেপাসিতি ইন্তেগ্রেতেদ ত্রেনিং মোদেলনা হেনগৎহনগনি
থবক অসিনা প্রাইমারি হেল্থকিয়ারগী মীওইশিংগী চাদা ৭০ হেন্না ওইরিবা নুপীশিং (অসাশিং, এ.এন.এমশিং, সি.ঐচ.ওশিং য়াওনা) শক্তি পীগনি, প্রধান মন্ত্রীগী নারী শক্তিগী পান্দম খুমাংচাউশিনহনগনি
মনুং-হুঞ্জিনবা মফমশিংদা অনা-লাইয়েংগী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লে, প্রাইমারি হেল্থকিয়ারগী মীওইশিংগী কেপাসিতি লৈহল্লে অমসুং বিকসিত ভারত @2047 গী পান্দমনা লমজিংলি
08 MAY 2026 12:19PM by PIB Imphal
প্রাইমারি হেল্থকিয়ার অমসুং হকশেলগী লমদা থবক তৌরিবা মীওইশিং ফগৎনবা পান্দম মখা তানা কনখৎহন্দুনা, হন্দক পাংথোকখিবা “ইন্নোবেসন এন্দ ইনক্লুসিবিতি: বেষ্ট প্রাক্তিসেস সেপিং ইন্দিয়াস হেল্থ ফ্যুচর” থিমগী ১০শুবা জাতিগী মীফমদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিষ্টর শ্রী জগত প্রকাস নাদানা প্রাইমারি হেল্থকিয়ার কাংবুশিংগী অপুনবা ত্রেনিং হৌদোকখ্রে।
প্রাইমারি হেল্থকিয়ার কাংবুশিংগী অপুনবা ত্রেনিং অসি মচোই মচোই কেপাসিতি শেমগৎপদগী অমতা ওইনা পাংথোকপা হৌবনি। মসিনা ভারতকী মাঙজিল থানা থবক তৌরিবা হকশেলগী মীওইশিংদা অপুনবা, মীয়ামগী য়াইফনবা থবক তৌনবা থাজবা পীনবা অওনবা অমা পুরক্কনি।
ভারতনা মসিগী হকশেলগী থবকশিংদা শেন থাদবা হেনগৎলক্লি। চহি খর অসিদা, অপুনবা তঙাইফদবা হকশেলগী থবক অমসুং মীয়ামগা থবক তৌমিন্নবদা অকনবা মীয়েং অমা চঙদুনা লাক্লি, মসিদা মীওই খুদিংমক্ত অনা-লাইয়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা লৈবাক অসিনা থম্লিবা থাজবগী মমি তারে। খোঙচৎ অসিগী অচৌবা মাইপাকপা অমদি অয়ুস্মান ভারত প্রোগ্রাম হৌদোকপা অসিনি, মসিগী মখাদা অয়ুস্মান মন্দিরশিংনা অফবা অনা-লাইয়েংগী মফম অমা ওইনবা পান্দম থম্লি। জন অরোগ্যা সমিতিশিং, মহিলা অরোগ্যা সমিতিশিং, ভিলেত হেল্থ এন্দ সেনিতেসন কম্মিতিশিং অমসুং এ.এ.এম সিবিরশিংগুম্বা প্লেতফোর্মশিংগী খুৎথাংদা মীয়ামগা থবক তৌমিন্নবা থবক অসিনা হেনগৎহল্লে।
সষ্টেনেবল দিবলপমেন্ত গোলশিং ফংনবা ভারত নকশিল্লকপগা লোয়নন অমসুং হেন্না চাউখৎপা তুংলমচৎ অমগী শেম-শাবগা লোয়ননা, লাইনা ফংবা খক নত্তনা মগুন লৈবা অনা-লাইয়েংগী দরকার ওইবা হেনগৎলক্লি। লৈবাক শীনবা থুংনা, হকশেলগী কাংবু লিশিং কয়ানা কৎথোকপগা লোয়ননা মীয়ামগী থবক তৌরি, মতম চানা অমসুং অফবা অনা-লাইয়েংগী থবকশিং মীয়ামদা ফংহল্লি, অদুবু ইনফ্রাষ্ট্রকচরগী মখা পোনবা খক নত্তনা মখোয়গী লৌশিং, হৈথোই-শিংথোইবা অমসুং থাজবগী মখা পোল্লি।
মগুন লৈবা অনা-লাইয়েংগী থবক ফগৎনবা, অৱাংবা থাক্কী হোস্পিতালশিংদা পোৎলুমশিং হন্থনবা অমসুং হকশেলগী থবকশিংদা মীয়ামগী থাজবা হেনগৎহন্নবা মপুংফানা ত্রেনিং তৌরবা অমসুং থাজবা লৈরবা প্রাইমারি হেল্থকিয়ারগী মীওইশিং লৈবা তঙাইফদে। বিকসিত ভারত @2047 অমগী প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমদা মতেং পাংনবা অমসুং হেন্না হকচাং ফবা অমসুং হেন্না থবক ঙম্বা লৈবাক অমা শেমগৎনবা মাংজৌননা ঙাকথোক্নবা অমসুং অনা-লাইয়েংগী থবকশিং ফগৎনবা ভারতকী থাজবা মসিনা মখা তানা ফগৎহনগনি।
মীয়ামগী খনবা অনা-লাইয়েংগী পান্দম অসি মখা তানা ফগৎনবা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ অশেংবা চাউখৎপদি মীয়ামগী য়াইফনবা থবক পাংথোকপনি। মেদিকেল সাইন্সতা কয়া য়াম্না চাউখৎলবগে হায়বা থিদনা, মনুং হুঞ্জিনবা মফমগী খ্বাইদগী লায়রবা মীওইদা খুদোংচাবা ফংহনগদবনি”।
য়ুম্ফম অসি মপাঙ্গল কনখৎহনবদা হকশেলগী কাংবুশিংগী অপুনবা ত্রেনিং অসিনা মরুওইবা খোঙথাং অমনি। তোঙান তোঙানবা থৌরমশিংগী ত্রেনিংশিং অমতা ওইনা পুনশিন্দুনা হকশেলগী লমদা থবক তৌরিবা মীওইশিংগী কেপাসিতি হেনগৎহনবগা লোয়ননা তম্বদা লাইহল্লে। মসিনা মখোয়দা ঙল্লিঙৈদগী লায়না মশক খঙদোকপদগী হৌরগা লাইয়েংবা ফোআবা অমসুং মখা তানা চেক তৌবা লাকপা ফাওবদা অনাবশিংগী য়ুমদা মতম চপ চানা, অচুম্বা লাইয়েং ফংহনবা ঙম্লে। ভারতনা তেক্নোলোজিদা চাউখৎলকপগা লোয়ননা, আইগোত কর্মায়োগীগুম্বা দিজিতেল প্লেতফোর্মশিংনা মখা তানা তম্বা য়াহন্দুনা হকশেলগী লমদা থবক তৌরিবা মীওইশিং তুংগীদমক শেম-শাবা ঙমগনি।
মরুওইবা লম্বী অনিদা থবক অসি তোপ-তোপ্পনি। অহানবদা, মসিনা মীয়ামগা থবক তৌমিন্নরিবা হকশেলগী মীওইশিংগী কেপাসিতি হেনগৎহল্লে অমসুং অফবা মগুন লৈবা অনা-লাইয়েংগী খুদোংচাবা ফংহল্লে। অনিশুবদা, মসিনা থবক অসিনা প্রাইমারি হেল্থকিয়ারগী মীওইশিংগী চাদা ৭০ হেন্না ওইরিবা নুপীশিং (অসাশিং, এ.এন.এমশিং, সি.ঐচ.ওশিং য়াওনা) শক্তি পীগনি। নারী শক্তিগী মরুওইবদা প্রধান মন্ত্রীনা লেপ্তনা তকশিল্লি অমসুং থবক অসি পান্দম অদুগী অকনবা শরুক অমনি। মাঙজিল থানা থবক তৌরিবা নুপীশিংদা শেন থাদদুনা, কাংলুপ কয়াদা অওনবা পুরক্নবা ভারতনা হোৎনরি।
অপুনবা ত্রেনিং মোদুলশিংনা প্রাইমারি হেল্থকিয়ার কাংবুশিংনা মীয়ামদা অফবা অনা-লাইয়েংগী খুদোংচাবশিং ফংহনবা ঙমগনি অমসুং হকশেলগী থবকশিং অমসুং মীয়ামগী মরক্ত লৈনবা থাজবা হেনগৎহনগনি। মসি ত্রেনিংগী অওনবা অমা খক নত্তনা, ভারত্ত মীয়ামগী তুংগী হকশেলদা মরুওইবা শেন থাদবা অমনি।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Ministry Launches Integrated Training for Primary Healthcare Teams under a Unified, Competency-Driven Framework to Strengthen Frontline Healthcare Delivery
Integrated Training Model to Strengthen the Capacity of the Community-Based Workforce to Deliver Empathetic, Responsive and High-Quality Care
Initiative Empowers Women Who Form Over 70% of the Primary Healthcare Workforce (including ASHAs, ANMs, CHOs), Advancing PM’s Nari Shakti Vision
Enhances Last-Mile Healthcare Delivery, Builds Frontline Health Workforce Capacity and Drives Vision of Viksit Bharat @2047
08 MAY 2026 12:19PM by PIB Delhi
Reinforcing the commitment to comprehensive primary healthcare and strengthening the capabilities of frontline healthcare providers, the Union Minister for Health and Family Welfare, Shri Jagat Prakash Nadda, launched the Integrated Training for Primary Healthcare Teams during the recently concluded 10th National Summit on “Innovation and Inclusivity: Best Practices Shaping India’s Health Future”.
The Integrated Training for Primary Healthcare Teams marks a decisive shift from fragmented capacity building to a single, structured, and competency-driven framework. It will transform India’s frontline health workforce into confident providers of comprehensive, people-centred care at the last mile.
India is well ahead of the curve in its investments in health systems strengthening. In recent years, there has been a strong focus on Comprehensive Primary Health Care and community engagement, reflecting the country’s belief that healthcare must be equitable and accessible close to where people live. A major milestone in this journey was the launch of the Ayushman Bharat programme, under which Ayushman Arogya Mandirs were envisioned as the fulcrum of preventive, promotive, and curative care. A defining strength of this approach has been deep community engagement through platforms such as Jan Arogya Samitis, Mahila Arogya Samitis, Village Health and Sanitation Committees, and AAM Shivirs.
As India moves closer to achieving the Sustainable Development Goals and prepares to leap forward into a more advanced future, there is a growing need for healthcare that is not only accessible but also responsive and of high quality. Across the country, thousands of primary healthcare teams serve communities with dedication, often in challenging environments, where their ability to deliver timely and effective care depends not only on infrastructure, but equally on the knowledge, skills, and confidence they bring to their work.
A well-trained and confident primary healthcare workforce is essential to improving quality of care, reducing the burden on higher-level facilities, and strengthening public trust in the health system. It will further reinforce India’s commitment to preventive and promotive healthcare—key pillars for building a healthier and more productive nation—and contribute to the Hon’ble Prime Minister’s vision of a Viksit Bharat @2047.
Reinforcing this vision of people-centric healthcare, the Hon’ble Prime Minister has emphasized, “True progress is people-centric. No matter how many advances are made in medical science, access must be assured to the last person at the last mile.”
Integrated Training for Primary Healthcare Teams marks a significant step in strengthening this foundation. By bringing together multiple programme-based trainings into a single, structured, and competency-driven framework, the initiative simplifies learning while enhancing the capabilities of frontline providers. It equips them to deliver comprehensive care—from prevention and early detection to treatment and follow-up—ensuring that people receive the right care, at the right time, closer to their homes. In alignment with India’s technological progress, digital platforms such as iGOT Karmayogi will enable continuous learning, making the workforce more adaptive and future-ready.
This initiative is unique in two important ways. First, it strengthens the capacity of the community-based workforce to deliver care that is empathetic, responsive, and high-quality. Second, it empowers the women who form the backbone of primary healthcare—over 70% of this workforce, including ASHAs, ANMs, and CHOs. The Hon’ble Prime Minister has consistently emphasized the importance of Nari Shakti, and this initiative is a strong embodiment of that vision. By investing in women at the frontlines, India is driving transformative change across communities.
The Integrated Training Modules will enable primary healthcare teams to deliver holistic, people-centred care while strengthening trust between communities and the health system. This is not merely a training reform—it is a strategic investment in the future of public health in India.