ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ ଏବଂ ଭିଏତନାମ ମଧ୍ୟରେ ଉନ୍ନତ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ଉପରେ ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି
06 MAY 2026 5:24PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ ଭିଏତନାମ କମ୍ୟୁନିଷ୍ଟ ପାର୍ଟିର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କମିଟିର ସାଧାରଣ ସମ୍ପାଦକ, ଭିଏତନାମ ସମାଜବାଦୀ ଗଣରାଜ୍ୟର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଟୋ ଲାମ୍ ମେ’୦୫ ରୁ ୦୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ମହାମହିମ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ଟୋ ଲାମ୍ ଙ୍କ ସହ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳୀ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି। ଏକ ଦୃଢ ବ୍ୟବସାୟିକ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳୀ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି।
୦୬ ମେ’ ୨୦୨୬ ରେ, ମହାସଚିବ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଟୋ ଲାମ୍ ଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କୁ ପୁଷ୍ପମାଲ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରିବା ପାଇଁ ରାଜଘାଟ ଯାଇଥିଲେ। ଏହା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ ମହାସଚିବ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଟୋ ଲାମ୍ ଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ଦୁଇ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଦସ୍ତାବିଜ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ସମୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ଏକ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ। ମହାସଚିବ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଟୋ ଲାମ୍ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀମତୀ ମୁର୍ମୁ ଶ୍ରୀ ଟୋ ଲାମ୍ ଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ରାତ୍ରିଭୋଜନ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ। ମହାସଚିବ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଟୋ ଲାମ୍ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ କାଉନସିଲ୍ ଅଫ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ଆଫେୟାର୍ସରେ ନୀତିଗତ ଭାଷଣ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଭିଏତନାମ - ଭାରତ ନବସୃଜନ ଫୋରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ମହାସଚିବ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଟୋ ଲାମ୍ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ସହିତ ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟା ଏବଂ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଭିଏତନାମ - ଭାରତ ବ୍ୟବସାୟ ଫୋରମରେ ଉଦବୋଧନ ଦେବା ପାଇଁ ମୁମ୍ବାଇ ଗସ୍ତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ରହିଛି।
ରାଜନୈତିକ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ ମହାସଚିବ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଟୋ ଲାମ୍ ଏକ ଉଷ୍ମ ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବେଶରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭିଏତନାମର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭାବରେ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିବାରୁ ମହାସଚିବ ଟୋ ଲାମ୍ ଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭିଏତନାମ ଏହାର ବିକାଶ ଆକାଂକ୍ଷା ଦିଗରେ ସ୍ଥିର ପ୍ରଗତି ଜାରି ରଖିବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ମହାସଚିବ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଟୋ ଲାମ୍ ଜାତୀୟ ବିକାଶ, ଉଚ୍ଚ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ନେତାମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ - ଭିଏତନାମ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ଦ୍ୱାରା ଉଭୟ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭ ମିଳିବ। ଏହା ସେମାନଙ୍କ ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଯଥା ଭାରତର ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ ଏବଂ ଭିଏତନାମ ଭିଜନ ୨୦୪୫ ହାସଲ କରିବାରେ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।
ବୈଶ୍ୱିକ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଦୃଶ୍ୟପଟରେ ଆଖିଦୃଶିଆ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ସାଧାରଣ ଆଲୋଚନା ସହିତ ଦୁଇ ନେତା ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ, ସମ୍ମାନ, ବୁଝାମଣା, ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଧାରିତ ସମ୍ପର୍କର ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ତେଣୁ ସେମାନେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ 'ସହଭାଗୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ରଣନୈତିକ ଅଭିସରଣ, ବାସ୍ତବ ସହଯୋଗ' ଭାବନାରେ ଉନ୍ନତ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହା ଅନେକ ସଦିଚ୍ଛାକୁ ଆହୁରି ଦୃଶ୍ୟମାନ ଫଳାଫଳରେ ପରିଣତ କରିବ।
୨୦୨୬ ବର୍ଷଟି ଭାରତ - ଭିଏତନାମ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାର ୧୦ମ ବାର୍ଷିକୀ ଏବଂ ଉଭୟ ନେତା ଏହି ଅବସରକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ପାଳନ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗରେ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରି, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଗସ୍ତର ଫଳାଫଳର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଜାରି ରଖିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ଏଥିରେ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୪ରେ ଭାରତ ଏବଂ ଭିଏତନାମ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି, ୨୦୨୦ରେ ଶାନ୍ତି, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତ - ଭିଏତନାମ ମିଳିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶର ନେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ବୈଠକର ଫଳାଫଳ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ନେତାମାନେ ନେତୃତ୍ୱ ସ୍ତର ସମେତ ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ନିୟମିତ ସମ୍ପର୍କ ବଜାୟ ରଖିବା ଉପରେ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଭାରତର ସଂସଦରେ ଭାରତ - ଭିଏତନାମ ସଂସଦୀୟ ବନ୍ଧୁତା ଗୋଷ୍ଠୀର ସମ୍ବିଧାନକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ନେତାମାନେ ଦୁଇ ଦେଶର ବୈଧାନିକ ସଭା ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵାରୋପ କରିଥିଲେ। ଆନ୍ତଃ-ସଂସଦୀୟ ସଂଘ ଏବଂ ଆସିଆନ୍ ଆନ୍ତଃ-ସଂସଦୀୟ ପରିଷଦ ସମେତ ବହୁପାକ୍ଷିକ ମଞ୍ଚରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ସଂସଦୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ସହଯୋଗର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଦ୍ୟମାନ ସଂସ୍ଥାଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ନିୟମିତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଗଭୀର କରିଛି ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ବୋଲି ନେତାମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ରାଜନୈତିକ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ଆଲୋଚନା ; ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ, ବାଣିଜ୍ୟ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ମିଳିତ କମିଶନ ବୈଠକ ଭାରତ -ଭିଏତନାମ ସମ୍ପର୍କକୁ ଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ରହିଛି ବୋଲି ସେମାନେ କହିଥିଲେ। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ଆ‌ୟୋଜିତ ବୈଠକଗୁଡ଼ିକ, ବିଶେଷ କରି ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷିତ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ, କୃଷି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଆଇସିଟି, ସାଇବର, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ମହାକାଶ ଏବଂ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଡକାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଉଭୟ ଦେତା ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରଣନୈତିକ କୂଟନୀତି - ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆଲୋଚନା (୨+୨) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି।
ସେମାନେ ୨୦୨୪ - ୨୦୨୮ ଅବଧି ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ଭିଏତନାମ ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଏବଂ ଏହି ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତିର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଉପରେ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଅର୍ଥନୈତିକ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ, ନିବେଶ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଭାଗୀତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସରକାର ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ସ୍ତରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ‌କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି, ନେତାମାନେ ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଉପାୟରେ ଏହାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୨୫ ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରର ନୂତନ ବାଣିଜ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ସେମାନେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ନିଜ ନିଜ ଦେଶରେ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ସମେତ ବଜାର ପ୍ରବେଶକୁ ସହଜ କରିବେ। ସେମାନେ ଭାରତୀୟ ଅଙ୍ଗୁର ଏବଂ ଭିଏତନାମୀୟ ଡୁରିଆନ ପାଇଁ ବଜାର ପ୍ରବେଶର ସୁବିଧା ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ତ୍ୱରିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପରାମର୍ଶ ମାଧ୍ୟମରେ ବୈଷୟିକ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ କରି ଭାରତୀୟ ଡାଳିମ୍ବ ଏବଂ ଭିଏତନାମୀୟ ପୋମେଲୋ ପାଇଁ ବଜାର ପ୍ରବେଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଭିଏତନାମ ଏହାର ଯୋଗାଣ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ବିବିଧ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦ ଆମଦାନୀ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୃଢ଼ କରିଥିଲା। ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁପାଳନ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ସମେତ ଉଭୟ ଦେଶର କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ସୁଗମ କରିବା ଲାଗି ଅଧିକ ଅନୁକୂଳ ନିୟାମକ ପରିବେଶ ପାଇଁ ଉପାୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସଂସ୍ଥାଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ ପାରସ୍ପରିକ ଚିନ୍ତାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଗଠନମୂଳକ ଆଲୋଚନା ବଜାୟ ରଖିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ନେତାମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ, ଆସିଆନ୍ ଭାରତ ସାମଗ୍ରୀ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏଆାଇଟିଆଇଜିଏ) ର ଚାଲୁଥିବା ସମୀକ୍ଷା ଶୀଘ୍ର ସମାପ୍ତ ହେବା ଉଚିତ। ପରିଣାମସ୍ୱରୂପ ଚୁକ୍ତିନାମା ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ, ବାଣିଜ୍ୟ ସୁବିଧାଜନକ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ ସହିତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ଉଭୟ ମତ ଦେଇଥିଲେ।
ନେତାମାନେ ଭାରତ - ଭିଏତନାମ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ବିଶେଷ କରି ଉଚ୍ଚ - ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ପରିବହନ, ଉତ୍ପାଦନ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି, ସ୍ମାର୍ଟ କୃଷି, ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନବାହନ ଏବଂ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, କୃଷି ଏବଂ କୃଷି- ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଜଳକୃଷି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଆତିଥ୍ୟ ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଦୁଇ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ନବସୃଜନ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରେ ବାସ୍ତବ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମତ ଦେଇଥିଲେ।
ତୈଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ଅନୁସନ୍ଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏବଂ ଭିଏତନାମ ମଧ୍ୟରେ ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ସଂସ୍ଥାଗତ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥଲେ। ଭିଏତନାମ ଆଇନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ, ବିଶେଷ କରି ୧୯୮୨ ୟୁଏନସିଏଲଓଏସ୍ ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ନୂତନ କୂପ ବିକାଶ ସମେତ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଇ - କମର୍ସ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଅର୍ଥନୀତିର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ନେତାମାନେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ନିୟମାବଳୀ ଏବଂ ନୀତି ବିକାଶ କରିବାରେ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ, ବିଶେଷ କରି ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ଇ - କମର୍ସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଗଭୀର ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ
ନେତାମାନେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁଣି ଥରେ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଭାରତୀୟ ଔଷଧ ଶିଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପାରସ୍ପରିକ ରାଜିନାମା ଅନୁଯାୟୀ ୨୦୨୭ ମସିହାରୁ ଭିଏତନାମ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧା ପାଇଁ ଔଷଧ କ୍ରୟରେ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଉପାୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ସେମାନେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଆଇର ପ୍ରୟୋଗ ସମେତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ଦେଶରେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧର ଦୀର୍ଘ ଇତିହାସ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ନେତାମାନେ ନିକଟତର ସଂସ୍ଥାଗତ ସମ୍ପର୍କକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ଜ୍ଞାନ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସର ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନେ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଉପରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଏବଂ ଭିଏତନାମରେ ଆୟୁର୍ବେଦରେ ଏକ ଏକାଡେମିକ୍ ଚେୟାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସମ୍ପୂର୍ଣ ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା
ନେତାମାନେ ପୁନର୍ବାର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଭାରତ - ଭିଏତନାମ ବ୍ୟାପକ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ। ସେମାନେ ୨୦୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ - ଭିଏତନାମ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଭାଗୀତା ଉପରେ ମିଳିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବିବୃତ୍ତିର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଚାଲିଛି।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ନୀତି ଆଲୋଚନା, ମିଳିତ ଅଭ୍ୟାସ, କର୍ମଚାରୀ ଆଲୋଚନା, ନୂତନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ସହ - ଉତ୍ପାଦନ, ନୌସେନା ଜାହାଜ ଏବଂ ବାୟୁସେନା ବିମାନ ଦ୍ୱାରା ବର୍ଦ୍ଧିତ ବନ୍ଦର କଲ୍, ଶାନ୍ତିରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ହାଇଡ୍ରୋଗ୍ରାଫି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଦର୍ଶନୀ, କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗ, ସାମୁଦ୍ରିକ ନିରାପତ୍ତା, ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା, ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶର ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ସମେତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗର ପାରସ୍ପରିକ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ନେତାମାନେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟାପକ ଭାରତ - ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ ଦେବ। ସେମାନେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀ କ୍ରୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ।
ଭାରତ ଭିଏତନାମ ପାଇଁ ପ୍ରଦାନ କରିଥିବା ଡିଫେନ୍ସ ଲାଇନ୍ସ ଅଫ୍ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ସ୍ଥିର ପ୍ରଗତିକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଭିଏତନାମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଅବଦାନ ରଖିଛି।
ପାରସ୍ପରିକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସହାୟତା ଚୁକ୍ତିନାମା ; ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର ସହାୟତା ଏବଂ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଚୁକ୍ତିନାମା ; ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର ସମେତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଚୁକ୍ତିନାମା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଉପରେ ନେତାମାନେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଭିଏତନାମ ଉପକୂଳରେ ମେ’ ୨୦୨୫ ରେ ଦୁଇ ନୌସେନା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଥମ ମିଳିତ ହାଇଡ୍ରୋଗ୍ରାଫିକ୍ ସର୍ଭେକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଭବିଷ୍ୟତରେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ସମାନ ଅଭ୍ୟାସ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଭାରତୀୟ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗ (ଆଇଟିଇସି) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ନହା ଟ୍ରାଙ୍ଗର ଟେଲିକମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଟିସିୟୁ), ନୌସେନା ଏକାଡେମୀ ଏବଂ ବାୟୁସେନା କଲେଜରେ - ଭାରତୀୟ ସେନା, ନୌସେନା ଏବଂ ବାୟୁସେନାର ତାଲିମ ଦଳ ମାଧ୍ୟମରେ - ଭିଏତନାମ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ତାଲିମକୁ ଭିଏତନାମ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି। ଏହା ନହା ଟ୍ରାଙ୍ଗର ଟିସିୟୁରେ ଏକ ସେନା ସଫ୍ଟୱେର୍ ପାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଭାରତର ସମର୍ଥନକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି। ଉଭୟ ନେତା ଏହି ସତ୍ୟକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦୁଇ ଦେଶ ୨୦୨୭ - ୨୦୩୦ ପାଇଁ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଆସିଆନ୍ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମିଟିଙ୍ଗ ପ୍ଲସ୍ ଏକ୍ସପର୍ଟସ ୱାର୍କିଂ ଗୃପ୍ (ଏଡିଏମଏମ -ପ୍ଲସ୍ ଇଡବ୍ଲୁ୍ୟଜି) ର ସହ-ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ।
ଭାରତର ଆଇନ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଭିଏତନାମ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଆଇନଗତ ଏବଂ ନ୍ୟାୟିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ନେତାମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭିଏତନାମର ଜନସୁରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଭାରତର ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ସଚିବାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ଵାରା ସମାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ ହୋଇପାରିବ। ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା, ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅପରାଧ, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅପରାଧ, ମନି ଲଣ୍ଡରିଂ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ଠକେଇ ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବାକୁ ସେମାନେ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭାରତ - ଭିଏତନାମ ସୁରକ୍ଷା ଆଲୋଚନା ସମେତ ବିଦ୍ୟମାନ ସହଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ନେତାମାନେ ପ୍ରଥମ ଭାରତ - ଭିଏତନାମ ସାଇବର ନୀତି ଆଲୋଚନାର ସଫଳ ଆୟୋଜନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏଥିରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସାଇବର ନୀତିରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିକାଶ ଉପରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ, ସାଇବର ବିପଦ ପରିଦୃଶ୍ୟ ଉପରେ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ, ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର କ୍ଷେତ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଇସିଟି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ମଞ୍ଚରେ ମିଳିତ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ସହଯୋଗ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଏଥିରେ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ତାଲିମ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ବୃତ୍ତିଗତ ତାଲିମ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ, ବିଦେଶୀ ଭାଷା ତାଲିମ, ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଘଟଣା ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦକ୍ଷତା, ଜାତିସଂଘ ଶାନ୍ତିରକ୍ଷା ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମତି ଅନୁଯାୟୀ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ସାମୁଦ୍ରିକ
ଭାରତ ଏବଂ ଭିଏତନାମ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଆଦାନପ୍ରଦାନର ଇତିହାସ ସହିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରି, ଉଭୟ ଦେଶର ନେତା ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସେମାନଙ୍କ ସହଯୋଗର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦୁଇ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଆଲୋଚନା ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସମ୍ପର୍କିତ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଉତ୍ତମ ବୁଝାମଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଆୟୋଜନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛି। ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ର ସଚେତନତାରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଗୁରୁଗ୍ରାମରେ ସୂଚନା ଫ୍ୟୁଜନ୍ କେନ୍ଦ୍ର - ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ର (ଆଇଏଫସି - ଆଇଓଆର୍) ରେ ଜଣେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗାଯୋଗ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ଭିଏତନାମ ଭାରତକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଦକ୍ଷେପ (ଆଇପିଓଆଇ) ରେ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ଭିଏତନାମକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ଢାଞ୍ଚା ଅଧୀନରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆଶା କରିଥିଲେ। ଆଇପିଓଆଇର ଢାଞ୍ଚାରେ ଭିଏତନାମ ଭାରତ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରଖିବ। ଆଇପିଓଆଇ ଏବଂ ଭାରତ - ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଉପରେ ଆସିଆନ୍ ଆଉଟଲୁକ୍ (ଏଆଇପିଓଆଇ) ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଆସିଆନ୍ -ଭାରତ ସାମୁଦ୍ରିକ ସହଯୋଗ ବର୍ଷ ୨୦୨୬ ରେ ବାସ୍ତବ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଉଭୟ ନେତା ସମୁଦ୍ର ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ତଥ୍ୟ ପରିଚାଳନା, ମହାସାଗର ଉପରେ ପୂର୍ବାନୁମାନ ଏବଂ ସେବା, କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ର ସମେତ ସମୁଦ୍ର ବିଜ୍ଞାନରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପାଙ୍ଗାସିୟସ୍ ପ୍ରଜନନ ଏବଂ କୃଷି ସୁବିଧା ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଭାରତରେ ମସେଲ୍ସ ପ୍ରଜନନ ଏବଂ କ୍ରୟକୁ ସକ୍ଷମ କରିବାରେ ଭିଏତନାମ ସହିତ ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମେତ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି
ନେତାମାନେ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଦେୟ ଉପରେ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଷ୍ଟେଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଫ୍ ଭିଏତନାମ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ QR କୋଡ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଖୁଚୁରା ପେମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପାଇଁ ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଯାହା ଉଭୟ ପକ୍ଷର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସୁବିଧା ଦେବ।
ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ୬ଜି, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ମହାକାଶ ଏବଂ ପରମାଣୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସାମୁଦ୍ରିକ ବିଜ୍ଞାନ, ଜୈବ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଔଷଧ, ଉନ୍ନତ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଗମ କରିବାକୁ ନେତାମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ମିଳିତ ଗବେଷଣା, ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ ବିକାଶ ଭଳି ବ୍ୟବହାରିକ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ସହଯୋଗ ପରସ୍ପର ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ।
ନେତାମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଜଟିଳ ଜଳବାୟୁ, ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି, ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଶନ ଲାଇଫ୍ (ପରିବେଶ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀ) ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ (ଆଇଏସଏ) ଭଳି ସଂସ୍ଥାର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଭାରତ ବୈଶ୍ଵିକ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ମେଣ୍ଟ (ଜିବିଏ) ରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ଭିଏତନାମର ଆଗ୍ରହକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି। ନେତାମାନେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିପଦ ହ୍ରାସ ଏବଂ ସ୍ଥିରତାରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ସିଡିଆରଆଇ) ର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସ୍ମାର୍ଟ କୃଷି, ସ୍ଥାୟୀ ଜଳ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରୟୋଗରେ ଆହୁରି ସହଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି।
ନେତାମାନେ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତିର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଲିଥିବା ସହଯୋଗ ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଚତୁର୍ଥ ଭାରତ-ଭିଏତନାମ ମିଳିତ କମିଟି ବୈଠକରୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଆହୁରି ସହଯୋଗର ବିଭିନ୍ନ ମାର୍ଗ ଉପରେ ଅନୁସରଣକୁ ଅଧିକ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଭାରତ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଭିଏତନାମର ନିମନ୍ତ୍ରଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି। ଭିଏତନାମ କୋବାଲ୍ଟ - ୬୦ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଭାରତକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଛି ଏବଂ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭିଏତନାମକୁ ଏହାର ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ପଦ୍ଧତି ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ସେମାନେ ଭିଏତନାମରେ ଆସିଆନ୍ - ଭାରତ ଟ୍ରାକିଂ, ଡାଟା ରିସେପ୍ସନ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ଡାଟା ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସୁବିଧା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଭିଏତନାମ ନିଜ ପକ୍ଷରୁ ବାକି ଥିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛି।
ନେତାମାନେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଆଇଆରଇଏଲ୍ (ଭାରତ) ଲିମିଟେଡ୍ ଏବଂ ଭିଏତନାମ ସରକାରଙ୍କ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଫର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଅଫ୍ ରେଡିଓଆକ୍ଟିଭ୍ ଆଣ୍ଡ୍ ରେଅର ଏଲିମେଣ୍ଟସ୍, ଭିନାଟୋମ୍ ମଧ୍ୟରେ ବିରଳ ମୃତ୍ତିକା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଏହାର ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ବିକାଶ ସହଭାଗୀତା
ନେତାମାନେ ମେକଙ୍ଗ-ଗଙ୍ଗା ସହଯୋଗ ଢାଞ୍ଚା, ଆଇଟିଇସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ବୃତ୍ତି ଅଧୀନରେ କ୍ୱିକ୍ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ (QIPs) ଦ୍ୱାରା ଆଧାରିତ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବିକାଶ ସହଭାଗୀତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଭିଏତନାମର ୩୪ ଟି ପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟରୁ ୩୨ ଟି ପ୍ରଦେଶରେ ଭାରତର ସମର୍ଥନ ମାଧ୍ୟମରେ ୬୬ ଟି QIPs କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାର ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ତୃଣମୂଳ ସାମାଜିକ - ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଭାବ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଶଂସା ପାଇଛି।
ନେତାମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ଆଇଟିଇସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବିକାଶ ସହଯୋଗର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ। ଭିଏତନାମ ଆଇଟିଇସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଭିଏତନାମ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣରେ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ତାଲିମ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଛାତ୍ର ଏବଂ ବିଦ୍ୱାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଇସିସିଆର୍ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ନେତାମାନେ ଦୁଇ ଦେଶର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଥିଙ୍କଟ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ଛାତ୍ର, ଅଧ୍ୟାପକ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଭାରତର ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ହୋ ଚି ମିନ୍ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଏକାଡେମୀ ଅଫ୍ ପଲିଟିକ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ସଂସ୍କୃତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଲୋକ-ଲୋକ ବିନିମୟ
ମେ - ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ପବିତ୍ର ଅବଶେଷକୁ ଭିଏତନାମ ପଠାଇବାରେ ଭାରତର ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଭିଏତନାମ ପକ୍ଷରୁ ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇଥିଲା। ନେତାମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ, ପବିତ୍ର ଅବଶେଷ ପ୍ରତି ଭିଏତନାମ ଲୋକଙ୍କ ଗଭୀର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଗଭୀର ସଭ୍ୟତାଗତ ବନ୍ଧନ, ସହଭାଗୀ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାୟୀ ବନ୍ଧୁତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ନେତାମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ହେଉଛି ଲୋକ -ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବାହକ। ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ, ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମେତ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଉପାୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭିଏତନାମର ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଭାରତରେ ବୌଦ୍ଧ ସର୍କିଟ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି। ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବୃଦ୍ଧିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରି, ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି।
ନେତାମାନେ ୨୦୨୬ - ୨୦୩୦ ପାଇଁ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଲୋକ - ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ସଭ୍ୟତାଗତ ସମ୍ପର୍କକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି, ନେତାମାନେ ବୌଦ୍ଧ ବିଦ୍ୱାନ, ଭିକ୍ଷୁ, ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ଛାତ୍ରଙ୍କ ଅଧିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି। ଭିଏତନାମ ମାଇଁ ସନ୍ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଏ, ଏଚ୍ ଏବଂ କେ ବ୍ଲକରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ତ୍ୱିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟ, ଏବଂ ଭିଏତନାମର ଡାକ ଲାକ ପ୍ରଦେଶରେ ଇ ଏବଂ ଏଫ୍ ବ୍ଲକ ଏବଂ ନାହାନ ଟାୱାର ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଚାଲୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତ ଭିଏତନାମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ସହର ଏବଂ ପ୍ରଦେଶରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ବାର୍ଷିକ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଭିଏତନାମର ସମର୍ଥନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି । ନେତାମାନେ ଦୁଇ ଦେଶର ଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଡା ନାଙ୍ଗ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ସାମାଜିକ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ମାନବିକତା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଭାରତ ଅଧ୍ୟୟନର ଆଇସିସିଆର୍ ଚେୟାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ନେତାମାନେ ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ହୋ ଚି ମିନ୍ ସିଟି ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତା ଏବଂ ସହଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏପରି ସହଯୋଗ ଏବଂ ସଂଯୋଗକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି।
ମାନବ ସମ୍ବଳର ଗତିଶୀଳତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରମ ବଜାର ଗତିଶୀଳତାର ସୁବିଧା ସମେତ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ କନସୁଲାର ଆଲୋଚନା ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ
ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ବିଶ୍ୱ ଭୂରାଜନୈତିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଦୃଶ୍ୟପଟକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ନେତାମାନେ ଭାରତ ଏବଂ ଭିଏତନାମ ମଧ୍ୟରେ ବଢ଼ୁଥିବା ରଣନୈତିକ ସମନ୍ୱୟକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ଯାହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ବାହାରେ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା, ସହଯୋଗ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆଧାରିତ।

Prime Minister's Office
Joint Statement on Enhanced Comprehensive Strategic Partnership between the Republic of India and the Socialist Republic of Vietnam
06 MAY 2026 5:24PM by PIB Delhi
At the invitation of Prime Minister of India, H.E. Shri Narendra Modi, the General Secretary of Central Committee of Communist Party of Viet Nam, President of the Socialist Republic of Viet Nam, H.E. Mr. To Lam, paid a State Visit to India from 05 May to 07 May 2026. General Secretary, President H.E. Mr. To Lam was accompanied by a high-level delegation. A strong business delegation also accompanied the dignitary.
On 06 May 2026, General Secretary, President To Lam was accorded a ceremonial reception at Rashtrapati Bhavan. He visited Raj Ghat to pay floral tributes to Mahatma Gandhi. This was followed by bilateral talks between Prime Minister Modi and General Secretary, President To Lam. Thereafter, the two leaders witnessed the exchange of bilateral documents. Prime Minister Modi hosted a banquet lunch in honour of the visiting dignitary. General Secretary, President To Lam met President, H.E. Smt. Droupadi Murmu, who also hosted a banquet dinner for him. General Secretary, President To Lam delivered a policy speech at the Indian Council of World Affairs, and addressed the Viet Nam - India Innovation Forum. General Secretary, President To Lam is also scheduled to visit Mumbai for interactions and exchanges with the State Government and businesses, and address at the Viet Nam-India Business Forum.
POLITICAL
Prime Minister Modi and General Secretary, President To Lam held wide-ranging discussions in a warm and cordial atmosphere. They reviewed the entire gamut of bilateral relations and exchanged views on regional and global issues of mutual interest. Prime Minister Modi congratulated General Secretary To Lam on his election as President of Viet Nam and expressed confidence that under his leadership, Viet Nam will continue to make steady progress towards its development aspirations. General Secretary, President To Lam congratulated Prime Minister Modi for significant achievements in national development, high economic growth and for India’s initiatives to strengthen multilateralism and to promote Global South cooperation. The leaders underlined that deepening India – Viet Nam ties will continue to bring mutual benefit to their peoples and contribute meaningfully towards achieving their respective national goals, i.e. India’s Viksit Bharat 2047 and Viet Nam’s Vision 2045.
Sharing the common views on the transformative shifts in the global and regional landscape, the two leaders recognized the strong foundation of relations based on mutual trust, respect, understanding, shared outlook and effective cooperation across numerous fields. They therefore agreed to elevate the bilateral relations to Enhanced Comprehensive Strategic Partnership in the spirit of ‘shared vision, strategic convergence, substantive cooperation’, further translating the enormous goodwill into tangible outcomes.
They noted that 2026 marks the 10th anniversary of the India- Viet Nam Comprehensive Strategic Partnership and agreed to celebrate this occasion in a befitting manner. Welcoming the significant progress achieved in bilateral cooperation over the past decade, the two sides agreed to continue the effective implementation of the outcomes of high-level talks and visits in recent years, including the Joint Statement on Strengthening the Comprehensive Strategic Partnership between India and Viet Nam in August 2024, the India- Viet Nam Joint Vision for Peace, Prosperity and People in 2020, and the outcomes of the meetings between the leaders of the two countries. The leaders agreed to maintain regular engagements at all levels, including at the leadership-level.
Taking note of the constitution of India- Viet Nam Parliamentary Friendship Group in the Parliament of India, the leaders welcomed enhancing cooperation between the two countries’ legislatures and continuing close coordination between parliamentary delegations of both sides at multilateral forums, including at the Inter-Parliamentary Union and ASEAN Inter-Parliamentary Assembly.
The leaders acknowledged that regular dialogue and exchanges under existing institutional mechanisms across multiple sectors of the cooperation have deepened trust and enhanced mutual understanding. In this regard, they agreed that the Political Consultation & Strategic Dialogue; and the Joint Commission Meeting on Economic, Trade, Scientific Cooperation remain key pillars underpinning India- Viet Nam relations. The leaders also agreed that meetings under these mechanisms, particularly in the areas of defence, security maritime domain, trade and investment, agriculture, health, ICT, cyber, science & technology, space and atomic energy, be convened regularly. The two sides look forward to the establishment of Strategic Diplomacy - Defence Dialogue (2+2).
The leaders agreed to accelerate the effective implementation of the Plan of Action between India and Viet Nam for the period of 2024 – 2028 and this Joint Statement.
ECONOMIC, TRADE AND INVESTMENT
The two sides agreed to reinforce cooperation between the two rapidly growing economies at the level of governments and businesses for increasing two-way trade, investment and technological partnership. Noting the increase in bilateral trade in the last 10 years, the leaders emphasized the need to further enhance it in a balanced and mutually beneficial manner, and agreed on a new trade goal of 25 billion USD by 2030.
They decided that both sides will facilitate market access, including for agricultural products in respective countries. They welcomed the decision to grant market access for Indian Grapes and Vietnamese Durians. They also agreed to expedite market access for Indian Pomegranates and Vietnamese Pomelos, by quickly resolving technical issues through expedited bilateral consultations.
Both sides agreed to enhance the supply chains in sectors of mutual interest. Viet Nam affirmed its commitments to diversify its supply sources and to import more products from India to serve its domestic production and export needs. Both sides agreed to explore ways for a more conducive regulatory environment to facilitate ease of doing business for companies of both countries, including in standards compliance certification. They underlined the importance of maintaining constructive dialogue for resolving mutual concerns under bilateral institutional mechanisms.
The leaders agreed that the ongoing review of the ASEAN India Trade in Goods Agreement (AITIGA) should be concluded at the earliest. They concurred that the resulting agreement should be mutually beneficial, trade facilitative and relevant to current global trading practices.
The leaders agreed to encourage greater two-way investments to further strengthen India - Viet Nam economic ties, especially in the fields of high-technology, transport, manufacturing, logistics, renewable energy, smart agriculture, electric vehicles and information technology, healthcare, agriculture and agro-processing, aquaculture, tourism and hospitality, among others. They also agreed to strengthen the linkages between the two countries’ startup ecosystems and encourage substantive cooperation among innovation centers.
Commending the decades-old institutional linkages between India and Viet Nam in the field of oil and gas exploration, and recognizing the mutually beneficial cooperation in this sector, the leaders agreed to further enhance the exploration and production activities, including development of new wells where Indian companies are interested in participating, in accordance with Vietnamese law and international law, particularly the 1982 UNCLOS.
Recognizing the growing importance of e-commerce and the digital economy, the leaders agreed to strengthen cooperation in these areas, through enhanced sharing of experiences in developing enabling regulations and policies to support their growth and support businesses, especially MSMEs to participate in e-commerce to integrate deeply and sustainably in the regional and global value chains.
HEALTH
The leaders reaffirmed their commitment to strengthening cooperation in the health sector. Acknowledging the advancements made by the Indian pharmaceutical industry, the two sides agreed to explore ways for the potential participation of Indian companies in the procurement of medicines for Vietnamese public healthcare facilities from 2027, as mutually agreed. Recognizing the growing importance of technology, they encouraged cooperation in the digital transformation of healthcare, including the application of AI in the health sector.
Given the long history and rich heritage of traditional medicine in both countries, the leaders agreed to promote exchange of knowledge, research and best practices, while encouraging closer institutional linkages. They welcomed the progress towards the completion of the MoU on Traditional Medicine and the proposed MoU on the establishment of an Academic Chair in Ayurveda in Viet Nam.
DEFENCE AND SECURITY
The leaders reaffirmed that defence and security cooperation is a key pillar of the India- Viet Nam Comprehensive Strategic Partnership. They commended the effective implementation of the Joint Vision Statement on India- Viet Nam Defence Partnership towards 2030, which continues to guide the growing defence ties between the two countries.
The leaders agreed to further strengthen cooperation and enhance engagements in both traditional and emerging areas of defence cooperation, including defence policy dialogue, joint exercises, staff talks, joint research and co-production of new defence technologies, enhanced port calls by Naval vessels and Air force aircrafts, peacekeeping activities, information sharing, hydrography, defence exhibitions, capacity building, defence industrial cooperation, maritime security, maritime safety, and search and rescue operations based on mutual interest and priorities of the two countries, which will also contribute to greater stability in the wider Indo-Pacific region. They also decided to enhance defence systems procurement between the two countries.
The leaders welcomed the steady progress in the implementation of the Defence Lines of Credit extended by India for Viet Nam, which have contributed to strengthening Viet Nam’s defence capabilities and advancing bilateral defence cooperation.
The leaders expressed satisfaction on the implementation of the bilateral defence agreements, including Mutual Logistics Support Agreement; Memorandum of Agreement on Submarine Search and Rescue Support and Cooperation; and Letter of Intent on Strengthening Defence Industrial Cooperation.
The leaders welcomed the inaugural joint hydrographic survey by the two navies in May 2025 off the coast of Viet Nam and agreed to regularly conduct similar exercises in the future.
Viet Nam appreciated the training offered by India for Vietnamese defence personnel under the Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC) Programme, through Indian Army, Navy, and Air Force Training Teams at the Telecommunications University (TCU), Naval Academy, Airforce College, Nha Trang towards capacity building; India’s support for the establishment of the Army Software Park at TCU, Nha Trang. The leaders welcomed that two countries would co-chair the ASEAN Defence Ministers' Meeting-Plus Experts' Working Group (ADMM-Plus EWG) on Cyber Security for the 2027 - 2030 cycle.
The leaders agreed to strengthen cooperation in legal and judicial fields between the two countries through the effective implementation of the MoU between the Ministry of Law and Justice of India and the Ministry of Justice of Viet Nam.
Both sides agreed to deepen cooperation between the Ministry of Public Security of Viet Nam and the National Security Council Secretariat of India to realize shared objectives. They further agreed to broaden collaboration in the fields of information sharing, cybersecurity, counterterrorism and combating high-tech crime, transnational crime, money laundering and online scams. In addition, both sides underscored the importance of effectively utilizing existing cooperation mechanisms, including the India- Viet Nam Security Dialogue.
The leaders welcomed the successful convening of the First India - Viet Nam Cyber Policy Dialogue, during which both sides exchanged views on recent developments in cyber policies, reviewed cyber threat landscape, identified areas of bilateral cooperation, and discussed joint capacity building activities and cooperation at multilateral fora on ICT issues.
The two sides agreed to enhance the exchange of experience and expand cooperation in the security domain, including promoting cooperation in training and capacity building for law enforcement officers, support for professional training, foreign language training, cybersecurity incident response skills, UN Peacekeeping, and other cooperation activities as mutually agreed.
MARITIME
Recognizing that India and Viet Nam are maritime countries with a millennia-old history of exchanges, the leaders emphasized maritime domain as one of the key pillars of their cooperation and called for enhanced maritime cooperation between the two sides. They noted that the bilateral Maritime Security Dialogue has fostered mutual trust and better understanding of respective concerns and underscored the importance of convening it regularly. Viet Nam thanked India for invitation to assign an International Liaison Officer at the Information Fusion Centre – Indian Ocean Region (IFC-IOR) at Gurugram, India, to strengthen cooperation in Maritime Domain Awareness. Prime Minister Modi welcomed Viet Nam joining Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI) and looked forward to enhanced cooperation under that framework. Viet Nam will continue to coordinate with India and other partners within the framework of the IPOI, while fostering further synergies between IPOI and the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP) and promoting substantive cooperation in the ASEAN-India Year of Maritime Cooperation 2026.
Both leaders agreed to enhance collaboration in oceanography, including areas such as ocean observing platforms, data management, ocean prediction and services, capacity building and maritime scientific research. Prime Minister Modi welcomed cooperation with Viet Nam in the setting up of Pangasius breeding and farming facilities, and enabling Mussels’ breeding and procurement in India.
SCIENCE & TECHNOLOGY, INCLUDING CRITICAL AND EMERGING TECHNOLOGIES
The leaders reiterated the significance of digital technologies and welcomed the signing of the MoU between Reserve Bank of India and State Bank of Viet Nam on financial innovation and digital payments. They agreed to promote linkages for retail payment platforms via QR Codes that would facilitate tourism and businesses of both sides.
The leaders agreed to facilitate greater collaboration and partnership in critical and emerging technology areas such as Digital Public Infrastructure, 6G, Artificial Intelligence, space and nuclear technology, marine sciences, biotechnology, pharmaceuticals, advanced materials and critical minerals. Cooperation will focus on practical initiatives such as joint research, R&D centers, and product development as mutually beneficial.
The leaders acknowledged their respective climate, sustainable development goals and energy transition priorities and agreed to enhance cooperation in clean and renewable energy, as well as climate and disaster resilient technologies. They recognized the relevance of Mission LiFE (Lifestyle for Environment) and institutions such as International Solar Alliance (ISA) in this regard. India welcomed Viet Nam’s interest to join the Global Biofuels Alliance (GBA). The leaders also acknowledged the importance of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) in promoting international cooperation in disaster risk reduction and resilience. They encouraged further cooperation in applying digital and advanced technologies in smart agriculture, sustainable water management, and air pollution control.
The leaders noted with satisfaction the ongoing collaboration in the field of peaceful uses of atomic energy and agreed to intensify follow-up on various avenues of further cooperation emerging from the 4th India- Viet Nam Joint Committee Meeting on atomic energy. India appreciates Viet Nam’s invitation to participate in its nuclear power sector. Viet Nam thanked India for the supply of Cobalt-60 and both sides agreed to explore modalities for its continued supply to Viet Nam.
They noted the progress towards the establishment of the ASEAN-India tracking, data reception station and data processing facility in Viet Nam. Viet Nam agreed to expedite the remaining processes on its side with a view to facilitate the completion of project at the earliest.
The leaders welcomed the signing of MoU between IREL (India) Limited, Government of India, and the Institute for Technology of Radioactive and Rare Elements, VINATOM, Government of Viet Nam, on mutual cooperation in the field of Rare Earths, and emphasized its early and full implementation.
DEVELOPMENT PARTNERSHIP
The leaders commended the extensive and impactful development partnership between the two countries, underpinned by the Quick Impact Projects (QIPs) under Mekong-Ganga Cooperation framework, ITEC programmes, and educational scholarships. They noted with satisfaction implementation of 66 QIPs through India’s support across 32 out of Viet Nam’s 34 provinces, which have received widespread appreciation from local governments and communities for their grassroots socio-economic impact.
The leaders underscored that India’s ITEC programme is a key pillar of bilateral development cooperation. Viet Nam underlined its appreciation for India’s strong and continued support in capacity building of Vietnamese officials through the ITEC programme, including through specialized training courses tailored to their requirements, as well as the ICCR scholarships for students and scholars.
The leaders encouraged greater student, faculty and research exchanges between universities, think tanks and other institutions of the two countries. They welcomed the MoU between Nalanda University of India and Ho Chi Minh National Academy of Politics.
CULTURE, TOURISM COOPERATION AND PEOPLE-TO-PEOPLE EXCHANGES
Viet Nam expressed deep appreciation for India’s gesture in sending the Holy Relics of Lord Buddha to Viet Nam for exposition during May-June 2025. The leaders recognized that the profound response of the Vietnamese people to the Holy Relics reflected deep civilizational bonds, shared spiritual heritage and enduring friendship between the two countries.
The leaders acknowledged that tourism is a key driver of people-to-people ties and economic growth. They welcomed the signing of the MoU on Cooperation in the field of Tourism and decided to encourage growth of two-way tourism in a sustainable and inclusive manner, including cultural and heritage, medical and wellness tourism among others. Prime Minister Modi invited Viet Nam’s tourists and pilgrims to visit the Buddhist Circuit in India. Welcoming the increase in direct flights between the two countries, they encouraged their civil aviation authorities to discuss enhancing air connectivity.
The leaders welcomed the signing of the Cultural Exchange Programme for 2026 - 2030 and agreed to further promote cultural exchanges and people-to-people links.
Underlining the deep civilizational bonds between the two countries, the leaders encouraged greater exchange of Buddhist scholars, monks, pilgrims and students. Viet Nam appreciated India’s commitment to the preservation of My Son UNESCO World Heritage Site and the restoration and conservation work done by the Archaeological Survey of India in the A, H and K Blocks, as well as the ongoing work in the E & F Blocks, and Nhan Tower project in Dak Lak province of Viet Nam.
India appreciated Viet Nam’s support for the annual organization of the International Day of Yoga in a large number of Vietnamese cities and provinces. The leaders expressed support for greater cooperation among yoga institutions of the two countries. They also agreed to enhance cultural exchanges between the two countries and to establish ICCR Chairs of India Studies in Da Nang University and University of Social Sciences and Humanities.
The leaders welcomed the signing of an MoU on the Establishment of Friendship and Cooperation between Mumbai and Ho Chi Minh City and encouraged such cooperation and connectivity.
The two sides stressed upon the importance of cooperation in the field of mobility of human resources. Both sides welcomed establishment of a Consular Dialogue to address issues of mutual interest, including the facilitation of labour market mobility.
REGIONAL AND INTERNATIONAL COOPERATION
Acknowledging the evolving global geopolitical and economic landscape, the leaders underscored the growing strategic convergence between India and Viet Nam to promote international order based on international law, grounded in peace, stability, cooperation and prosperity in the region and beyond. They called for strengthening the voice and role of the Global South in global governance.
The leaders agreed to strengthen cooperation in multilateral fora, including the United Nations. Reaffirming their commitment to multilateralism, the leaders expressed strong support for reforms in international organizations, including the UNSC, so as to make them more representative and reflective of contemporary realities. Prime Minister Modi appreciated Viet Nam’s continued support for India’s permanent membership in a reformed UNSC.
Viet Nam welcomed India’s 2026 BRICS Chairmanship, while India reaffirmed its commitment to supporting Viet Nam’s role as a BRICS Partner Country.
The leaders recognized that Viet Nam is a key pillar in India’s Act East Policy, Vision MAHASAGAR and Indo-Pacific Vision, driving India’s engagement with the Mekong sub-region, ASEAN and Indo-Pacific. The leaders reaffirmed their shared vision for a free, open and rules-based Indo-Pacific region. Viet Nam appreciated India’s consistent support for ASEAN Unity and ASEAN Centrality in the evolving regional architecture for regional peace, stability and prosperity. The two sides supported further strengthening of the ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership, which complements bilateral relations with respective Member States.
Underlining the link between prosperity and security, the leaders reaffirmed the importance of maintaining peace, stability, security and freedom of navigation and overflight in the South China Sea, while pursuing the peaceful resolution of disputes in accordance with international law, particularly the 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), without resorting to threat or use of force. The leaders underscored the importance of non-militarization and self-restraint in the conduct of all activities by claimants and all other states, and avoidance of actions that could further complicate the situation or escalate disputes affecting peace and stability. The leaders underlined that UNCLOS is the comprehensive legal framework governing all activities in the oceans and seas. The leaders further called for the full and effective implementation of the Declaration on the Conduct of Parties in the South China Sea (DOC) in its entirety and the early conclusion of negotiations towards a substantive and effective Code of Conduct in the South China Sea (COC) in accordance with international law, including UNCLOS, that does not prejudice the legitimate rights and interests of all nations, including those not party to these negotiations.
The leaders unequivocally condemned terrorism in all forms and manifestations, including cross-border terrorism. They called for zero tolerance of terrorism and for concerted international efforts to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner, including through the UN and the FATF. The leaders called for disrupting of terror financing networks and safe havens, dismantling of terror infrastructure and bringing perpetrators of terrorism to justice swiftly.
General Secretary, President To Lam thanked Prime Minister Modi for the warm hospitality and excellent arrangements made for him and his delegation. He extended an invitation to Prime Minister Modi to visit Viet Nam.