প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত গণৰাজ্য আৰু ভিয়েটনাম সমাজবাদী গণৰাজ্যৰ মাজত বৰ্ধিত ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ বিষয়ত যৌথ বিবৃতি প্ৰকাশ
06 MAY 2026 5:24PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আমন্ত্ৰণমৰ্মে ভিয়েটনামৰ কমিউনিষ্ট পাৰ্টিৰ কেন্দ্ৰীয় সমিতিৰ সাধাৰণ সম্পাদক ভিয়েটনামৰ সমাজবাদী গণৰাজ্যৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামহিম শ্ৰীমান টু লামে ২০২৬ চনৰ ০৫ মে’ৰ পৰা ০৭ মে’লৈ ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিছে।শ্ৰীমান টু লামৰ সৈতে ভাৰতলৈ আহিছে ভিয়েটনামৰ এটা উচ্চ পৰ্যায়ৰ প্ৰতিনিধিৰ দল। এক শক্তিশালী ব্যৱসায়িক প্ৰতিনিধিৰ দলো ভাৰতলৈ আহিছে।
২০২৬ চনৰ ০৬ মে’ত ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনত ভিয়েটনামৰ কমিউনিষ্ট পাৰ্টিৰ কেন্দ্ৰীয় সমিতিৰ সাধাৰণ সম্পাদক, ৰাষ্ট্ৰপতি টু লামক আনুষ্ঠানিকভাৱে সম্বৰ্ধনা জনোৱা হয়। তেওঁ মহাত্মা গান্ধীৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাবলৈ ৰাজঘাটত উপস্থিত হয়। ইয়াৰ পিছতে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু সাধাৰণ সম্পাদক, ৰাষ্ট্ৰপতি টু লামৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক আলোচনা অনুষ্ঠিত হয় । ইয়াৰ পিছতে দুয়োগৰাকী নেতাই দ্বিপাক্ষিক নথি-পত্ৰৰ আদান-প্ৰদান কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আলহী হিচাবে অহা বিশিষ্ট ব্যক্তিগৰাকীৰ সন্মানাৰ্থে দুপৰীয়াৰ এক ভোজমেলৰ আয়োজন কৰে। সাধাৰণ সম্পাদক, ৰাষ্ট্ৰপতি টু লামে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুক সাক্ষাত কৰে। ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱেও টু লামৰ সন্মানাৰ্থে এত ভোজমেলৰ আয়োজন কৰে। সাধাৰণ সম্পাদক, ৰাষ্ট্ৰপতি টু লামে ভাৰতীয় বিশ্ব পৰিক্ৰমা পৰিষদত ভাষণ প্ৰদান কৰে আৰু ভিয়েটনাম - ভাৰত উদ্ভাৱন মঞ্চতো ভাষণ দিয়ে।
সাধাৰণ সম্পাদক, ৰাষ্ট্ৰপতি টু লামে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু ব্যৱসায়ীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰিবলৈ মুম্বাই ভ্ৰমণ কৰাৰ কথা আছে। তাত তেওঁ ভিয়েটনাম-ভাৰত ব্যৱসায়িক মঞ্চত ভাষণ দিয়াৰ কথা।
ৰাজনৈতিক
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু সাধাৰণ সম্পাদক, ৰাষ্ট্ৰপতি টু লামে উষ্ম তথা আন্তৰিক পৰিৱেশত দ্বিপাক্ষিক আলোচনাত মিলিত হয়। তেওঁলোকে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াটো পৰ্যালোচনা কৰে আৰু পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ সৈতে জৰিত আঞ্চলিক আৰু বিশ্বজোৰা বিষয়সমূহত মত বিনিময় কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সাধাৰণ সম্পাদক টু লামক ভিয়েটনামৰ ৰাষ্ট্ৰপতি হিচাপে নিৰ্বাচিত হোৱাৰ বাবে অভিনন্দন জনায় আৰু তেওঁৰ নেতৃত্বত ভিয়েটনামে উন্নয়নৰ আকাংক্ষাৰ দিশত অবিৰত অগ্ৰগতি অব্যাহত ৰাখিব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰে। সাধাৰণ সম্পাদক, ৰাষ্ট্ৰপতি টু লামে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়ন, উচ্চ অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব আৰু বহুপক্ষীয়তাবাদক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে তথা গ্ল’বেল চাউথৰ সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ পদক্ষেপৰ শলাগ লয়।
নেতাদ্বয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ভাৰত – ভিয়েটনামৰ সম্পৰ্ক গভীৰ কৰিলে দুয়োখন দেশৰ লোকসকলৰ বাবে পাৰস্পৰিক লাভ অব্যাহত থাকিব আৰু এনে পদক্ষেপে নিজ নিজ জাতীয় লক্ষ্য অৰ্থাৎ ভাৰতৰ বিকশিত ভাৰত ২০৪৭ আৰু ভিয়েটনামৰ দৃষ্টিভংগী ২০৪৫ ত উপনীত হোৱাৰ দিশত অৰ্থপূৰ্ণ অৰিহণা যোগাব।
বিশ্ব আৰু আঞ্চলিক পৰিৱেশৰ পৰিৱৰ্তনশীল পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ত আলোচনা কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই পাৰস্পৰিক বিশ্বাস, সন্মান,ভিন্ন ক্ষেত্ৰত বুজাবুজি, ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা দৃষ্টিভংগী আৰু ফলপ্ৰসূ সহযোগিতাৰ বিষয়ত জোৰ দিয়ে । তেওঁলোকে ‘ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা দৃষ্টিভংগী, কৌশলগত অভিসৰণ, বস্তুনিষ্ঠ সহযোগিতা’ৰ মনোভাৱেৰে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক বৰ্ধিত কৌশলগত অংশীদাৰিত্বলৈ উন্নীত কৰাৰ বিষয়ত সহমতত উপনীত হয়। ইয়াৰ ফলত বিশাল সদিচ্ছাক আৰু অধিক স্পষ্ট ফলাফললৈ ৰূপান্তৰিত কৰা সম্ভৱ হৈ পৰিব।
তেওঁলোকে২০২৬ চনত ভাৰত- ভিয়েটনাম ব্যাপক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ দশম বৰ্ষপূৰ্তি অনুষ্ঠানটো সুন্দৰভাবে উদযাপন কৰিবলৈ সন্মত হয়। বিগত দশকত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত লাভ কৰা উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতিক আদৰণি জনাই দুয়োপক্ষই ২০২৪ চনৰ আগষ্ট মাহত ভাৰত আৰু ভিয়েটনামৰ মাজত সৰ্বাংগীন কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰাৰ যৌথ বিবৃতি, শান্তি, সমৃদ্ধি আৰু জনসাধাৰণৰ বাবে ভাৰত-ভিয়েটনাম যুটীয়া দৃষ্টিভংগী, ২০২০কে ধৰি শেহতীয়া বছৰবোৰত উচ্চ পৰ্যায়ৰ আলোচনা আৰু ভ্ৰমণৰ ফলাফলৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ অব্যাহত ৰাখিবলৈ সন্মত হয় । নেতৃত্ব পৰ্যায়কে ধৰি সকলো স্তৰতে নিয়মীয়াকৈ যোগাযোগ বজাই ৰাখিবলৈও নেতাদ্বয়ে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। ভাৰত-ভিয়েটনাম সংসদীয় বন্ধুত্ব গোটৰ সংবিধান সন্দৰ্ভত মত-বিনিময় কৰি নেতাদ্বয়ে দুয়োখন দেশৰ বিধায়িনী দলৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধি তথা আন্তঃসংসদীয় সংঘ আৰু আছিয়ান আন্তঃসংসদীয় বিধানসভাকে ধৰি বহুপক্ষীয় মঞ্চত দুয়োপক্ষৰ সংসদীয় প্ৰতিনিধি দলৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সমন্বয় অব্যাহত ৰখাৰ বিষয়টোক আদৰণি জনায়।
নেতাদ্বয়ে স্বীকাৰ কৰে যে সহযোগিতাৰ একাধিক খণ্ডত বৰ্তমানৰ প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ অধীনত নিয়মীয়া আলোচনা আৰু আদান-প্ৰদানৰ ফলত বিশ্বাস গভীৰ হৈছে তথা পাৰস্পৰিক বুজাবুজি বৃদ্ধি পাইছে। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে এই কথাত একমত হয় যে ৰাজনৈতিক পৰামৰ্শ আৰু কৌশলগত আলোচনা; অৰ্থনৈতিক, বাণিজ্য, বৈজ্ঞানিক সহযোগিতাৰ যুটীয়া আয়োগৰ বৈঠক ভাৰত-ভিয়েটনাম সম্পৰ্কৰ মূল স্তম্ভ হৈয়েই আছে।
এই ব্যৱস্থাসমূহৰ অধীনত বিশেষকৈ প্ৰতিৰক্ষা, নিৰাপত্তা সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰ, বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ, কৃষি, স্বাস্থ্য, আইচিটি, চাইবাৰ, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, মহাকাশ আৰু পাৰমাণৱিক শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বৈঠক নিয়মীয়াকৈ আহ্বান কৰাতো নেতাসকলে একমত প্ৰকাশ কৰে। দুয়োপক্ষই কৌশলগত কূটনীতি - প্ৰতিৰক্ষা আলোচনা (২+২) স্থাপনৰ বাবে আগ্ৰহী।
নেতাদ্বয়ে ২০২৪ – ২০২৮ চনৰ বাবে ভাৰত আৰু ভিয়েটনামৰ মাজত থকা কাৰ্য্য পৰিকল্পনা আৰু এই যৌথ বিবৃতিৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
অৰ্থনৈতিক, বাণিজ্যিক আৰু বিনিয়োগ
দুই দেশৰ মাজৰ বাণিজ্য, বিনিয়োগ আৰু প্ৰযুক্তিগত অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধিৰ বাবে চৰকাৰ আৰু ব্যৱসায়িক পৰ্যায়ত দুয়োখন দেশৰ অৰ্থনীতিৰ মাজত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দুয়োপক্ষই সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। যোৱা ১০ বছৰত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য বৃদ্ধি পোৱাৰ প্ৰতি লক্ষ্য কৰি নেতাদ্বয়ে ইয়াক সুষম আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনকভাৱে অধিক বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়তো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ২৫ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ নতুন বাণিজ্যিক লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ কথাত সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
তেওঁলোকে সিদ্ধান্ত লয় যে দুয়োপক্ষই নিজ নিজ দেশৰ কৃষিজাত সামগ্ৰীকে ধৰি বজাৰত প্ৰৱেশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। ভাৰতীয় আঙুৰ আৰু ভিয়েটনামী ডুৰিয়ানৰ বজাৰত প্ৰৱেশৰ অনুমতি দিয়াৰ সিদ্ধান্তক তেওঁলোকে আদৰণি জনায়। ভাৰতীয় ডালিম আৰু ভিয়েটনামী প’মেলোৰ বজাৰত প্ৰৱেশ ক্ষিপ্ৰ কৰিবলৈও সন্মত হয়, ক্ষিপ্ৰ দ্বিপাক্ষিক আলোচনাৰ জৰিয়তে কাৰিকৰী সমস্যাসমূহ ক্ষিপ্ৰতাৰে সমাধান কৰিবলৈও তেওঁলোক সন্মত হয়।
দুয়োপক্ষই পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থ জৰিত হৈ থকা খণ্ডত যোগান শৃংখল বৃদ্ধিৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। ভিয়েটনামে নিজৰ যোগানৰ উৎসৰ বৈচিত্ৰ্যতা আৰু ঘৰুৱা উৎপাদন আৰু ৰপ্তানিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে ভাৰতৰ পৰা অধিক সামগ্ৰী আমদানি কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দৃঢ় কৰে। দুয়োপক্ষই মান অনুসৰণ প্ৰমাণপত্ৰকে ধৰি দুয়োখন দেশৰ কোম্পানীসমূহৰ বাবে সহজে ব্যৱসায় কৰাৰ সুবিধাৰ অৰ্থে অধিক অনুকূল নিয়ন্ত্ৰণ পৰিৱেশৰ উপায় অন্বেষণ কৰিবলৈ সন্মত হয়। তেওঁলোকে দ্বিপাক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ অধীনত পাৰস্পৰিক উদ্বেগ সমাধানৰ বাবে গঠনমূলক আলোচনা অব্যাহত ৰখাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে।
আছিয়ান ইণ্ডিয়া ট্ৰেড ইন গুডছ এগ্ৰিমেণ্ট (আইটিগা)ৰ চলি থকা পৰ্যালোচনা অতি সোনকালে সমাপ্ত হ’ব লাগে বুলি নেতাদ্বয়ে একমত প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে এই কথাত একমত প্ৰকাশ কৰে যে ইয়াৰ ফলত হোৱা চুক্তিখন পাৰস্পৰিকভাৱে উপকাৰী, বাণিজ্যিক সুবিধাজনক আৰু বৰ্তমানৰ বিশ্বব্যাপী বাণিজ্যিক পদ্ধতিৰ সৈতে প্ৰাসংগিক হ’ব লাগে। বিশেষকৈ উচ্চ প্ৰযুক্তি, পৰিবহণ, উৎপাদন, লজিষ্টিক, নবীকৰণযোগ্য শক্তি, স্মাৰ্ট কৃষি, বৈদ্যুতিক বাহন আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি, স্বাস্থ্যসেৱা, কৃষি আৰু কৃষি প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, জলজ কৃষি, পৰ্যটন আৰু আতিথ্য আদিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত - ভিয়েটনামৰ অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে অধিক দ্বিদেশীয় বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰিবলৈ নেতাদ্বয়ে সন্মত হয়। দুয়োখন দেশৰ ষ্টাৰ্টআপ ইক’চিষ্টেমৰ মাজত সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ লগতে উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰসমূহৰ মাজত গুৰুত্বপূৰ্ণ সহযোগিতাক উৎসাহিত কৰাৰ বাবেও তেওঁলোকে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
তেল আৰু গেছ অন্বেষণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত আৰু ভিয়েটনামৰ মাজত দশক দশক ধৰি থকা পুৰণি প্ৰতিষ্ঠানিক সংযোগক প্ৰশংসা কৰি এই খণ্ডত পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক সহযোগিতাক স্বীকৃতি দিয়ে । নেতাদ্বয়ে ভিয়েটনামী আইন আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন, বিশেষকৈ ১৯৮২ ইউএনচিএলঅ’এছ অনুসৰি ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আগ্ৰহী নতুন কূপৰ বিকাশকে ধৰি অন্বেষণ আৰু উৎপাদন কাৰ্য্যকলাপ আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিবলৈ সন্মত হয়।
ই-কমাৰ্চ আৰু ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ ক্ৰমবৰ্ধমান গুৰুত্বৰ কথা স্বীকাৰ কৰি নেতাদ্বয়ে এই ক্ষেত্ৰসমূহত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ সন্মত হয়, তেওঁলোকৰ বৃদ্ধিৰ সমৰ্থনত সক্ষমকাৰী নিয়ম আৰু নীতি প্ৰস্তুত কৰাৰ অভিজ্ঞতাৰ বৰ্ধিত ভাগ-বাটোৱাৰাৰ জৰিয়তে অধিক ব্যৱসায়, বিশেষকৈ এমএছএমইসমূহক ই-কমাৰ্চত অংশগ্ৰহণ কৰি আঞ্চলিক তথা বিশ্ব মূল্য শৃংখলত বহনক্ষমভাৱে একত্ৰিত হ’বলৈ সন্মত হয়।
স্বাস্থ্য
স্বাস্থ্য খণ্ডত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে নেতাদ্বয়ে নিজৰ দায়বদ্ধতাৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰে। ভাৰতীয় ঔষধ উদ্যোগে লাভ কৰা অগ্ৰগতিৰ কথা স্বীকাৰ কৰি দুয়োপক্ষই ২০২৭ চনৰ পৰা ভিয়েটনামী জনস্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধাসমূহৰ বাবে ঔষধ ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ সম্ভাৱ্য অংশগ্ৰহণৰ উপায় বিচাৰি উলিয়াবলৈ সন্মত হয়। প্ৰযুক্তিৰ ক্ৰমবৰ্ধমান গুৰুত্বৰ কথা স্বীকাৰ কৰি তেওঁলোকে স্বাস্থ্য খণ্ডত এআইৰ প্ৰয়োগকে ধৰি স্বাস্থ্যসেৱাৰ ডিজিটেল ৰূপান্তৰত সহযোগিতাক উৎসাহিত কৰে।
দুয়োখন দেশৰ পৰম্পৰাগত চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ দীৰ্ঘ ইতিহাস আৰু চহকী ঐতিহ্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি নেতাসকলে জ্ঞান, গৱেষণা আৰু উত্তম পদ্ধতিৰ বিনিময়ক প্ৰসাৰিত কৰাৰ লগতে ঘনিষ্ঠ প্ৰতিষ্ঠানিক সংযোগক উৎসাহিত কৰিবলৈ সন্মত হয়। তেওঁলোকে পৰম্পৰাগত চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ বুজাবুজি চুক্তি আৰু ভিয়েটনামৰ আয়ুৰ্বেদত শৈক্ষিক আসন স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱিত বুজাবুজি চুক্তি সম্পূৰ্ণ কৰাৰ দিশত হোৱা অগ্ৰগতিক আদৰণি জনায়।
প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা
নেতাদ্বয়ে পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় যে প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতা ভাৰত- ভিয়েটনাম সৰ্বাংগীন কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ এক মূল স্তম্ভ। তেওঁলোকে ২০৩০ চনৰ দিশত ভাৰত-ভিয়েটনাম প্ৰতিৰক্ষা অংশীদাৰিত্বৰ যুটীয়া দৃষ্টিভংগী বিবৃতিৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ প্ৰশংসা কৰে, যিয়ে দুয়োখন দেশৰ মাজত ক্ৰমবৰ্ধমান প্ৰতিৰক্ষা সম্পৰ্কক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আছে।
নেতাদ্বয়ে প্ৰতিৰক্ষা নীতিৰ আলোচনা, যৌথ অনুশীলন, কৰ্মচাৰীৰ আলোচনা, যৌথ গৱেষণা আৰু নতুন প্ৰতিৰক্ষা প্ৰযুক্তিৰ সহ-উৎপাদন, নৌসেনাৰ জাহাজ ,শান্তিৰক্ষাৰ কাৰ্য্যকলাপ, তথ্য বিনিময়, জলবিজ্ঞান, প্ৰতিৰক্ষা প্ৰদৰ্শনী, সামৰ্থ্য বিকাশ, প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক সহযোগিতা, সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তা, সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা, আৰু দুয়োখন দেশৰ পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থ আৰু অগ্ৰাধিকাৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি অনুসন্ধান আৰু উদ্ধাৰ অভিযান, যিয়ে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত অধিক স্থিতিশীলতাতো অৰিহণা যোগাব পাৰে বুলি কয়। লগতে দুয়োখন দেশৰ মাজত প্ৰতিৰক্ষা ব্যৱস্থাৰ ক্ৰয় বৃদ্ধি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে।
নেতাদ্বয়ে ভিয়েটনামৰ বাবে ভাৰতে প্ৰদান কৰা ডিফেন্স লাইন অৱ ক্ৰেডিট ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত অবিৰত অগ্ৰগতিক আদৰণি জনায়, যিয়ে ভিয়েটনামৰ প্ৰতিৰক্ষা ক্ষমতা শক্তিশালী কৰাত আৰু দ্বিপাক্ষিক প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাক আগুৱাই নিয়াত অৰিহণা যোগাইছে।
নেতাদ্বয়ে মিউচুৱেল লজিষ্টিকছ ছাপৰ্ট এগ্ৰিমেণ্টকে ধৰি দ্বিপাক্ষিক প্ৰতিৰক্ষা চুক্তিসমূহ ৰূপায়ণত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে; ছাবমেৰিন অনুসন্ধান আৰু উদ্ধাৰ কাৰ্যৰ সমৰ্থন তথা সহযোগিতাৰ চুক্তিৰ স্মাৰকপত্ৰ; প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ উদ্দেশ্য পত্ৰক আদৰণি জনায়।
২০২৫ চনৰ মে’ মাহত ভিয়েটনামৰ উপকূলৰ ওচৰত দুয়োখন দেশৰ নৌসেনাৰ উদ্বোধনী যৌথ হাইড্ৰ’গ্ৰাফিক জৰীপক আদৰণি জনাই ভৱিষ্যতেও নিয়মীয়াকৈ অনুৰূপ অনুশীলন চলাবলৈ সন্মত হয়।
ভাৰতীয় কাৰিকৰী আৰু অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা (আই টি ই চি) কাৰ্যসূচীৰ অধীনত ভিয়েটনামী প্ৰতিৰক্ষা কৰ্মীসকলৰ বাবে ভাৰতে টেলিকমিউনিকেচন বিশ্ববিদ্যালয় (টি চি ইউ), নৌ একাডেমী, এয়াৰফৰ্চ কলেজ, হা ট্ৰাঙত ভাৰতীয় সেনা, নৌসেনা, আৰু বায়ুসেনাৰ প্ৰশিক্ষণ দলৰ জৰিয়তে সামৰ্থ্য বিকাশৰ দিশত আগবঢ়োৱা প্ৰশিক্ষণৰ শলাগ লয়; টিচিইউ, হা ট্ৰাঙত সেনা চফটৱেৰ পাৰ্ক স্থাপনৰ বাবে ভাৰতে সমৰ্থন দিছে। ২০২৭ - ২০৩০ চক্ৰৰ বাবে আছিয়ান প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠক-লগতে বিশেষজ্ঞৰ কাৰ্য্যগোষ্ঠী (এডিএমএম-প্লাছ ইডব্লিউজি)ৰ দুয়োখন দেশে সহ-অধ্যক্ষতা কৰাৰ কথাক নেতাদ্বয়ে আদৰণি জনায় ।
ভাৰতৰ আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয় তথা ভিয়েটনামৰ ন্যায় মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি কাৰ্যকৰী ৰূপায়ণৰ জৰিয়তে দুয়োখন দেশৰ মাজত আইনী আৰু ন্যায়িক ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে নেতাসকলে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
উভয় পক্ষই ভিয়েটনামৰ জননিৰাপত্তা মন্ত্ৰালয় আৰু ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সচিবালয়ৰ মাজত সহযোগিতা গভীৰ কৰি তুলিবলৈ সহমতত উপনীত হয় যাতে ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা লক্ষ্যসমূহ বাস্তৱায়িত কৰিব পৰা যায়। তেওঁলোকে লগতে অধিক তথ্যৰ বিনিময়, চাইবাৰ সুৰক্ষা, সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী আৰু উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ অপৰাধ, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অপৰাধ, ধন সৰবৰাহৰ আৰু অনলাইন কেলেংকাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা গভীৰ কৰিবলৈ সন্মত হয়। ইয়াৰ উপৰি দুয়োপক্ষই ভাৰত-ভিয়েটনাম নিৰাপত্তা আলোচনাকে ধৰি বৰ্তমানৰ সহযোগিতা ব্যৱস্থাসমূহ ফলপ্ৰসূভাৱে ব্যৱহাৰ কৰাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে।
নেতাদ্বয়ে প্ৰথম ভাৰত - ভিয়েটনাম চাইবাৰ নীতি আলোচনাৰ সফল আহ্বানক আদৰণি জনায়, য’ত দুয়োপক্ষই চাইবাৰ নীতিৰ শেহতীয়া উন্নয়নৰ ওপৰত মত বিনিময় কৰে, চাইবাৰ ভাবুকিৰ পৰিৱেশ পৰ্যালোচনা কৰে, দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰসমূহ চিনাক্ত কৰে, আৰু আইচিটি বিষয়সমূহৰ ওপৰত বহুপক্ষীয় মঞ্চত যৌথ সামৰ্থ্য বিকাশৰ কাৰ্যকলাপ আৰু সহযোগিতাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে।
আইন প্ৰয়োগকাৰী বিষয়াসকলৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি, পেছাদাৰী প্ৰশিক্ষণ, বিদেশী ভাষাৰ প্ৰশিক্ষণ, চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ কাণ্ডৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱাৰ দক্ষতা, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ শান্তিৰক্ষা আৰু অন্যান্য সহযোগিতা কাৰ্য্যকলাপৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰাকে ধৰি নানান বিষয়ত দুয়োপক্ষই সহমতত উপনীত হয়।
সামুদ্ৰিক কাৰ্যকলাপ
ভাৰত আৰু ভিয়েটনাম সহস্ৰাব্দ পুৰণি আদান-প্ৰদানৰ ইতিহাস থকা সামুদ্ৰিক দেশ বুলি স্বীকাৰ কৰি নেতাদ্বয়ে সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰ তেওঁলোকৰ সহযোগিতাৰ অন্যতম মূল স্তম্ভ হিচাপে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু দুয়োপক্ষৰ মাজত সামুদ্ৰিক সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে যে দ্বিপাক্ষিক সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তা আলোচনাই পাৰস্পৰিক আস্থা আৰু নিজ নিজ উদ্বেগৰ বিষয়ে উন্নত বুজাবুজিৰ পোষকতা কৰিছে আৰু নিয়মিতভাৱে ইয়াক আহ্বান কৰাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰত সজাগতাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ গুৰুগ্ৰামত থকা তথ্য সংযোজন কেন্দ্ৰ – ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চল (আই এফ চি-আই অ’ আৰ)ত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগাযোগ বিষয়া নিযুক্তি দিয়াৰ বাবে ভাৰতক ধন্যবাদ জনায় ভিয়েটনামে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভিয়েটনামে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় পদক্ষেপ (আই পি অ’ আই)ত যোগদান কৰাৰ কথাক আদৰণি জনায় আৰু সেই কাঠামোৰ অধীনত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে। ভিয়েটনামে আইপিঅ’আইৰ পৰিকাঠামোৰ ভিতৰত ভাৰত আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সমন্বয় অব্যাহত ৰাখিব, একে সময়তে আইপিঅ’আই আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় (এঅ’আইপি)ৰ ওপৰত আছিয়ান দৃষ্টিভংগীৰ মাজত অধিক সহযোগিতা গঢ়ি তুলিব তথা আছিয়ান-ভাৰত সামুদ্ৰিক সহযোগিতাৰ বছৰ ২০২৬ত গুৰুত্বপূৰ্ণ সহযোগিতাৰ প্ৰসাৰ ঘটাব।
দুয়োগৰাকী নেতাই সাগৰ পৰ্যবেক্ষণ মঞ্চ, তথ্য ব্যৱস্থাপনা, সাগৰৰ ভৱিষ্যদ্বাণী আৰু সেৱা, সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু সামুদ্ৰিক বৈজ্ঞানিক গৱেষণাৰ দৰে ক্ষেত্ৰকে ধৰি সাগৰবিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ সন্মত হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পেংগাছিয়াছৰ প্ৰজনন আৰু কৃষিৰ সুবিধা স্থাপন আৰু ভাৰতত মাছেলৰ প্ৰজনন তথা ক্ৰয় সক্ষম কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভিয়েটনামৰ সৈতে সহযোগিতাক আদৰণি জনায়।
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, গুৰুত্বপূৰ্ণ তথা উদীয়মান প্ৰযুক্তিকে ধৰি
নেতাসকলে ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ তাৎপৰ্য পুনৰাবৃত্তি কৰি ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংক আৰু ভিয়েটনামৰ ষ্টেট বেংকৰ মাজত বিত্তীয় উদ্ভাৱন আৰু ডিজিটেল পেমেণ্ট সম্পৰ্কীয় বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে কিউআৰ ক’ডৰ জৰিয়তে খুচুৰা পেমেণ্ট প্লেটফৰ্মৰ প্ৰচাৰ কৰিবলৈ সন্মত হয় যিয়ে দুয়োপক্ষৰ পৰ্যটন আৰু ব্যৱসায়ত সহায় কৰিব।
ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, ৬জি, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, মহাকাশ আৰু পাৰমাণৱিক প্ৰযুক্তি, সামুদ্ৰিক বিজ্ঞান, জৈৱ প্ৰযুক্তি, ঔষধ, উন্নত সামগ্ৰী আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ তথা উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত অধিক সহযোগিতা আৰু অংশীদাৰিত্বৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ নেতাদ্বয়ে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। সহযোগিতাই যৌথ গৱেষণা, অনুসন্ধান আৰু বিকাশ কেন্দ্ৰ, আৰু পণ্য বিকাশৰ দৰে ব্যৱহাৰিক পদক্ষেপক পাৰস্পৰিকভাৱে উপকৃত কৰিব বুলি সহমত ব্যক্ত কৰে।
নেতাদ্বয়ে নিজ নিজ জলবায়ু, বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্য আৰু শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ অগ্ৰাধিকাৰ স্বীকাৰ কৰি স্বচ্ছ আৰু নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ লগতে জলবায়ু আৰু দুৰ্যোগ প্ৰতিৰোধী প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে সন্মত হয়। এই ক্ষেত্ৰত মিছন লাইফ (পৰিৱেশৰ বাবে জীৱনশৈলী) আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰজোঁট (আই এছ এ)ৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰাসংগিকতাক তেওঁলোকে স্বীকাৰ কৰে। গ্ল’বেল বায়’ফুৱেলছ এলায়েন্স (জিবিএ)ত যোগদানৰ বাবে ভিয়েটনামৰ আগ্ৰহক ভাৰতে আদৰণি জনায়। দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাস আৰু স্থিতিস্থাপকতাৰ ক্ষেত্ৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত ক’লিচন ফৰ ডিজাষ্টাৰ ৰেজিলিয়েণ্ট ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ (চিডিআৰআই)ৰ গুৰুত্বও স্বীকাৰ কৰে নেতাদ্বয়ে । তেওঁলোকে স্মাৰ্ট কৃষি, বহনক্ষম পানী ব্যৱস্থাপনা, আৰু বায়ু প্ৰদূষণ নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত ডিজিটেল আৰু উন্নত প্ৰযুক্তি প্ৰয়োগৰ ক্ষেত্ৰত অধিক সহযোগিতাৰ বিষয়টোক উৎসাহিত কৰে।
নেতাদ্বয়ে পাৰমাণৱিক শক্তিৰ শান্তিপূৰ্ণ ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা সহযোগিতাক সন্তুষ্টিৰে লক্ষ্য কৰে আৰু পাৰমাণৱিক শক্তি সম্পৰ্কীয় চতুৰ্থ ভাৰত-ভিয়েটনাম যুটীয়া সমিতিৰ বৈঠকৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা সহযোগিতাৰ মনোভাবক তীব্ৰতৰ কৰিবলৈ সন্মত হয়। ভাৰতে নিজৰ পাৰমাণৱিক শক্তি খণ্ডত অংশগ্ৰহণৰ বাবে ভিয়েটনামৰ আমন্ত্ৰণৰ শলাগ লয় । ভিয়েটনামে কোবাল্ট-৬০ যোগান ধৰাৰ বাবে ভাৰতক ধন্যবাদ জনায় আৰু দুয়োপক্ষই ভিয়েটনামলৈ যোগান অব্যাহত ৰখাৰ বাবে পদ্ধতিসমূহ অন্বেষণ কৰিবলৈ সন্মত হয়।
তেওঁলোকে ভিয়েটনামত আছিয়ান-ভাৰত ট্ৰেকিং, ডাটা ৰিচেপচন ষ্টেচন আৰু ডাটা প্ৰচেছিং সুবিধা স্থাপনৰ দিশত হোৱা অগ্ৰগতিৰ কথা উল্লেখ কৰে। ভিয়েটনামে প্ৰকল্পটো সোনকালে সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে নিজৰ পক্ষৰ পৰা বাকী থকা প্ৰক্ৰিয়াসমূহ ক্ষিপ্ৰ কৰাৰ বাবে সন্মত হয়।
ভাৰত চৰকাৰৰ আই আৰ ই এল (ইণ্ডিয়া) লিমিটেড আৰু ভিয়েটনাম চৰকাৰৰ ইনষ্টিটিউট ফৰ টেকন’লজি অৱ ৰেডিঅ’এক্টিভ এণ্ড ৰেয়াৰ এলিমেণ্টছ, ভিয়েটনাম চৰকাৰৰ মাজত ৰেয়াৰ আৰ্থ সম্পদৰ ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিক সহযোগিতা সম্পৰ্কে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাক নেতাদ্বয়ে আদৰণি জনায় আৰু ইয়াৰ আগতীয়া আৰু সম্পূৰ্ণ ৰূপায়ণৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
উন্নয়নৰ অংশীদাৰিত্ব
নেতাদ্বয়ে মেকং-গংগা সহযোগিতা কাঠামোৰ অধীনত দ্ৰুত প্ৰভাৱ প্ৰকল্প (কিউআইপি), আইটিইচি কাৰ্যসূচী, আৰু শৈক্ষিক বৃত্তিৰ ভিত্তিত দুয়োখন দেশৰ মাজত বিস্তৃত আৰু প্ৰভাৱশালী উন্নয়নমূলক অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁলোকে ভিয়েটনামৰ ৩৪খন প্ৰদেশৰ ভিতৰত ৩২খন প্ৰদেশত ভাৰতৰ সমৰ্থনৰ জৰিয়তে ৬৬টা কিউআইপি ৰূপায়ণৰ কথা সন্তুষ্টিৰে লক্ষ্য কৰে, যিবোৰে স্থানীয় চৰকাৰ আৰু সম্প্ৰদায়সমূহৰ পৰা তৃণমূল পৰ্যায়ৰ আৰ্থ-সামাজিক প্ৰভাৱৰ বাবে ব্যাপক প্ৰশংসা লাভ কৰিছে।
নেতাদ্বয়ে ভাৰতৰ আইটিইচি কাৰ্যসূচী দ্বিপাক্ষিক উন্নয়ন সহযোগিতাৰ এক মূল স্তম্ভ বুলি আলোকপাত কৰে। ভিয়েটনামে আইটিইচি কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে ভিয়েটনামী বিষয়াসকলৰ সামৰ্থ্য বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ শক্তিশালী আৰু অবিৰত সমৰ্থনৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি বিশেষ প্ৰশিক্ষণ পাঠ্যক্ৰমৰ লগতে ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু পণ্ডিতসকলৰ বাবে আইচিচিআৰৰ বৃত্তিৰ বাবে প্ৰশংসাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
নেতাসকলে দুয়োখন দেশৰ বিশ্ববিদ্যালয়, থিংক টেংক আৰু অন্যান্য প্ৰতিষ্ঠানৰ মাজত বৃহত্তৰ ছাত্ৰ, অধ্যাপক আৰু গৱেষণামূলক আদান-প্ৰদানক উৎসাহিত কৰে। ভাৰতীয় নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয় আৰু হো চি মিন নেচনেল একাডেমী অৱ পলিটিক্সৰ মাজত হোৱা বুজাবুজি চুক্তিক আদৰণি জনায়।
সংস্কৃতি, পৰ্যটন সহযোগিতা আৰু মানুহৰ মাজত আদান-প্ৰদান
ভিয়েটনামে ২০২৫ চনৰ মে’-জুন মাহৰ ভিতৰত ভগৱান বুদ্ধৰ পবিত্ৰ ধ্বংসাৱশেষসমূহ প্ৰকাশৰ বাবে ভিয়েটনামলৈ প্ৰেৰণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে কৰা ইংগিতৰ বাবে গভীৰ শলাগ লয়।নেতাসকলে স্বীকাৰ কৰে যে পবিত্ৰ ধ্বংসাৱশেষৰ প্ৰতি ভিয়েটনামী জনসাধাৰণৰ গভীৰ সঁহাৰিয়ে দুয়োখন দেশৰ মাজত গভীৰ সভ্যতাৰ বান্ধোন, আধ্যাত্মিক ঐতিহ্যৰ ভাগ আৰু চিৰস্থায়ী বন্ধুত্ব প্ৰতিফলিত কৰে।
নেতাদ্বয়ে স্বীকাৰ কৰে যে পৰ্যটন হৈছে জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্ক আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ এক মূল চালিকা শক্তি। তেওঁলোকে পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাক আদৰণি জনাই সাংস্কৃতিক আৰু ঐতিহ্য, চিকিৎসা আৰু সুস্থতা পৰ্যটনকে ধৰি বহনক্ষম আৰু সৰ্বাংগীনভাৱে দুমুখীয়া পৰ্যটনৰ বৃদ্ধিৰ বাবে উৎসাহিত কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভিয়েটনামৰ পৰ্যটক আৰু তীৰ্থযাত্ৰীক ভাৰতৰ বৌদ্ধ চাৰ্কিট ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়। দুয়োখন দেশৰ মাজত প্ৰত্যক্ষ বিমান সেৱা বৃদ্ধি পোৱাৰ কথাক আদৰণি জনাই তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ অসামৰিক বিমান পৰিবহণ কৰ্তৃপক্ষক বিমান সংযোগ বৃদ্ধিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে।
নেতাদ্বয়ে ২০২৬ - ২০৩০ বৰ্ষৰ সাংস্কৃতিক বিনিময় কাৰ্যসূচীত স্বাক্ষৰিত হোৱাক আদৰণি জনাই সাংস্কৃতিক বিনিময় আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত সংযোগক অধিক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োখন দেশৰ মাজত সভ্যতাৰ গভীৰ বান্ধোনৰ আঁত ধৰি নেতাদ্বয়ে বৌদ্ধ পণ্ডিত, সন্ন্যাসী, তীৰ্থযাত্ৰী আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ মাজত ভাবৰ অধিক আদান-প্ৰদানৰ বিষয়টোক উৎসাহিত কৰে। ভিয়েটনামে মাই ছন ইউনেস্ক’ৰ বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ সংৰক্ষণৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতা তথা ভাৰতৰ প্ৰত্নতাত্ত্বিক জৰীপে এ, এইচ আৰু কে ব্লকত কৰা পুনৰুদ্ধাৰ তথা সংৰক্ষণৰ কামৰ লগতে ই এণ্ড এফ ব্লকত চলি থকা কাম আৰু ভিয়েটনামৰ ডাক লাক প্ৰদেশৰ হান টাৱাৰ প্ৰকল্পৰ শলাগ লয়।
ভাৰতে ভিয়েটনামৰ বহু সংখ্যক চহৰ আৰু প্ৰদেশত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ বাৰ্ষিক আয়োজনৰ বাবে ভিয়েটনামৰ সহায়ৰ শলাগ লয়। দুয়োখন দেশৰ যোগ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত অধিক সহযোগিতাৰ বাবে নেতাদ্বয়ে সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে। দুয়োখন দেশৰ মাজত সাংস্কৃতিক আদান-প্ৰদান বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে ডা নাং বিশ্ববিদ্যালয় আৰু সমাজ বিজ্ঞান আৰু মানৱীয় বিশ্ববিদ্যালয়ত ভাৰত অধ্যয়নৰ আইচিচিআৰ আসন প্ৰতিষ্ঠা কৰিবলৈও সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
নেতাদ্বয়ে মুম্বাই আৰু হো চি মিন চহৰৰ মাজত বন্ধুত্ব তথা সহযোগিতা বৃদ্ধি সম্পৰ্কীয় বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাক আদৰণি জনাই এনে সহযোগিতা আৰু সংযোগক উৎসাহিত কৰে।
দুয়োপক্ষই মানৱ সম্পদৰ গতিশীলতাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। শ্ৰম বজাৰৰ গতিশীলতাৰ সুবিধা প্ৰদানকে ধৰি পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ বিষয়সমূহৰ সমাধানৰ বাবে কনছুলাৰ আলোচনাক আদৰণি জনায়।
আঞ্চলিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা
বিকশিত বিশ্বৰ ভূ-ৰাজনৈতিক আৰু অৰ্থনৈতিক পৰিৱেশৰ কথা স্বীকাৰ কৰি নেতাদ্বয়ে অঞ্চলটো আৰু ইয়াৰ বাহিৰত শান্তি, স্থিতিশীলতা, সহযোগিতা আৰু সমৃদ্ধিৰ আধাৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে ভাৰত আৰু ভিয়েটনামৰ মাজত ক্ৰমবৰ্ধমান কৌশলগত অভিসৰণৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে বিশ্ব শাসনত গ্ল’বেল চাউথৰ কণ্ঠ আৰু ভূমিকা শক্তিশালী কৰাৰ আহ্বান জনায়।
ৰাষ্ট্ৰসংঘকে ধৰি বহুপক্ষীয় মঞ্চত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে নেতাদ্বয়ে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। বহুপক্ষীয়তাবাদৰ প্ৰতি নিজৰ দায়বদ্ধতা পুনৰ দৃঢ় কৰি নেতাদ্বয়ে ইউএনএছচিকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাসমূহৰ সংস্কাৰৰ বিষয়লৈ সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদত অনুসন্ধানত ভাৰতৰ স্থায়ী সদস্যপদৰ বাবে ভিয়েটনামৰ অবিৰত সমৰ্থনৰ শলাগ লয়।
ভিয়েটনামে ভাৰতৰ ২০২৬ চনৰ ব্ৰিকছৰ অধ্যক্ষ পদক আদৰণি জনোৱাৰ বিপৰীতে ভাৰতে ব্ৰিকছৰ অংশীদাৰ দেশ হিচাপে ভিয়েটনামৰ ভূমিকাক সমৰ্থন কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে।
নেতাদ্বয়ে স্বীকাৰ কৰে যে ভিয়েটনাম ভাৰতৰ এক্ট ইষ্ট পলিচি, ভিজন মহাসাগৰ আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দৃষ্টিভংগীৰ এক মূল স্তম্ভ, যিয়ে মেকং উপ-অঞ্চল, আছিয়ান আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ সৈতে ভাৰতৰ সংযোগক আগুৱাই লৈ গৈছে । নেতাদ্বয়ে মুক্ত, মুকলি আৰু নিয়মভিত্তিক ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ বাবে তেওঁলোকৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা দৃষ্টিভংগীৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰে। ভিয়েটনামে আঞ্চলিক শান্তি, স্থিতিশীলতা আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে বিকশিত আঞ্চলিক স্থাপত্যত আছিয়ান ঐক্য আৰু আছিয়ানৰ গুৰুত্বৰ প্ৰতি ভাৰতৰ ধাৰাবাহিক সমৰ্থনৰ শলাগ লয় । দুয়োপক্ষই নিজ নিজ সদস্য ৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ পৰিপূৰক আছিয়ান-ভাৰত সৰ্বাংগীন কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ বিষয়ত সমৰ্থন আগবঢ়ায়।
সমৃদ্ধি আৰু নিৰাপত্তাৰ মাজৰ সম্পৰ্কৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰি নেতাদ্বয়ে দক্ষিণ চীন সাগৰত শান্তি, স্থিতিশীলতা, নিৰাপত্তা আৰু জাহাজ চলোৱা আৰু উৰণৰ স্বাধীনতা বজাই ৰখাৰ গুৰুত্বৰ কথা পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয়, একে সময়তে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন, বিশেষকৈ ১৯৮২ চনৰ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাগৰীয় আইন সম্পৰ্কীয় সন্ধি (UNCLOS) অনুসৰি বিবাদসমূহৰ শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ পথত আগবঢ়াৰ কথা, ভাবুকি বা শক্তিৰ আশ্ৰয় নোলোৱাকৈ সেয়া কৰিব পৰাৰ কথাৰ শলাগ লয় । নেতাদ্বয়ে আন সকলো দেশৰ কাম-কাজ চলোৱাৰ ক্ষেত্ৰত অ-সামৰিকীকৰণ আৰু আত্মসংযমৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। তেওঁলোকে লগতে পৰিস্থিতি আৰু অধিক জটিল কৰি তুলিব পৰা বা শান্তি তথা স্থিতিশীলতাক প্ৰভাৱান্বিত কৰিব পৰা বিবাদ পৰিহাৰ কৰাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। নেতাদ্বয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে ইউএনচিএলঅ’এছ হৈছে সাগৰ আৰু সাগৰৰ সকলো কাৰ্যকলাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰা ব্যাপক আইনী কাঠামো।
নেতাদ্বয়ে লগতে দক্ষিণ চীন সাগৰত পক্ষসমূহৰ আচৰণৰ ঘোষণাপত্ৰখন সম্পূৰ্ণৰূপে আৰু ফলপ্ৰসূভাৱে কাৰ্যকৰী কৰাৰ লগতে ইউএনচিএলঅ’এছকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি দক্ষিণ চীন সাগৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ তথা ফলপ্ৰসূ আচৰণ বিধি (COC)ৰ দিশত আলোচনা শীঘ্ৰে সমাপ্ত কৰাৰ আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে লগতে কয় যে এই আলোচনাৰ পক্ষত নথকা দেশসমূহকে ধৰি সকলো ৰাষ্ট্ৰৰ বৈধ অধিকাৰ আৰু স্বাৰ্থ যাতে ক্ষতিগ্ৰস্ত নহয় সেই বিষয়তো মন দিব লাগিব ।
সীমা অতিক্ৰম কৰি হোৱা সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি সকলো ৰূপ ধৰণৰ সন্ত্ৰাসবাদক নিৰ্দ্বিধায় গৰিহণা দিয়ে নেতাদ্বয়ে । তেওঁলোকে সন্ত্ৰাসবাদৰ প্ৰতি শূন্য সহনশীলতা আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘ তথা এফ এ টি এফক জৰিত কৰি ব্যাপক আৰু স্থায়ীভাৱে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ একত্ৰিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায়। সন্ত্ৰাসবাদী বিত্তীয় নেটৱৰ্ক আৰু সন্ত্ৰাসবাদীৰ নিৰাপদ আশ্ৰয়স্থল ধ্বংস কৰা, সন্ত্ৰাসবাদৰ আন্তঃগাঁথনি ভাঙি পেলোৱা আৰু সন্ত্ৰাসবাদত লিপ্ত দোষীক ক্ষিপ্ৰতাৰে ন্যায়ৰ ওচৰলৈ অনাৰো আহ্বান জনায় নেতাদ্বয়ে।
সাধাৰণ সম্পাদক, ৰাষ্ট্ৰপতি টু লামে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তেওঁৰ লগতে তেওঁৰ প্ৰতিনিধি দলক দিয়া উষ্ম আতিথ্য আৰু উৎকৃষ্ট ব্যৱস্থাৰ বাবে ধন্যবাদ জনায়। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক ভিয়েটনাম ভ্ৰমণৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনায়।

Prime Minister's Office
Joint Statement on Enhanced Comprehensive Strategic Partnership between the Republic of India and the Socialist Republic of Vietnam
06 MAY 2026 5:24PM by PIB Delhi
At the invitation of Prime Minister of India, H.E. Shri Narendra Modi, the General Secretary of Central Committee of Communist Party of Viet Nam, President of the Socialist Republic of Viet Nam, H.E. Mr. To Lam, paid a State Visit to India from 05 May to 07 May 2026. General Secretary, President H.E. Mr. To Lam was accompanied by a high-level delegation. A strong business delegation also accompanied the dignitary.
On 06 May 2026, General Secretary, President To Lam was accorded a ceremonial reception at Rashtrapati Bhavan. He visited Raj Ghat to pay floral tributes to Mahatma Gandhi. This was followed by bilateral talks between Prime Minister Modi and General Secretary, President To Lam. Thereafter, the two leaders witnessed the exchange of bilateral documents. Prime Minister Modi hosted a banquet lunch in honour of the visiting dignitary. General Secretary, President To Lam met President, H.E. Smt. Droupadi Murmu, who also hosted a banquet dinner for him. General Secretary, President To Lam delivered a policy speech at the Indian Council of World Affairs, and addressed the Viet Nam - India Innovation Forum. General Secretary, President To Lam is also scheduled to visit Mumbai for interactions and exchanges with the State Government and businesses, and address at the Viet Nam-India Business Forum.
POLITICAL
Prime Minister Modi and General Secretary, President To Lam held wide-ranging discussions in a warm and cordial atmosphere. They reviewed the entire gamut of bilateral relations and exchanged views on regional and global issues of mutual interest. Prime Minister Modi congratulated General Secretary To Lam on his election as President of Viet Nam and expressed confidence that under his leadership, Viet Nam will continue to make steady progress towards its development aspirations. General Secretary, President To Lam congratulated Prime Minister Modi for significant achievements in national development, high economic growth and for India’s initiatives to strengthen multilateralism and to promote Global South cooperation. The leaders underlined that deepening India – Viet Nam ties will continue to bring mutual benefit to their peoples and contribute meaningfully towards achieving their respective national goals, i.e. India’s Viksit Bharat 2047 and Viet Nam’s Vision 2045.
Sharing the common views on the transformative shifts in the global and regional landscape, the two leaders recognized the strong foundation of relations based on mutual trust, respect, understanding, shared outlook and effective cooperation across numerous fields. They therefore agreed to elevate the bilateral relations to Enhanced Comprehensive Strategic Partnership in the spirit of ‘shared vision, strategic convergence, substantive cooperation’, further translating the enormous goodwill into tangible outcomes.
They noted that 2026 marks the 10th anniversary of the India- Viet Nam Comprehensive Strategic Partnership and agreed to celebrate this occasion in a befitting manner. Welcoming the significant progress achieved in bilateral cooperation over the past decade, the two sides agreed to continue the effective implementation of the outcomes of high-level talks and visits in recent years, including the Joint Statement on Strengthening the Comprehensive Strategic Partnership between India and Viet Nam in August 2024, the India- Viet Nam Joint Vision for Peace, Prosperity and People in 2020, and the outcomes of the meetings between the leaders of the two countries. The leaders agreed to maintain regular engagements at all levels, including at the leadership-level.
Taking note of the constitution of India- Viet Nam Parliamentary Friendship Group in the Parliament of India, the leaders welcomed enhancing cooperation between the two countries’ legislatures and continuing close coordination between parliamentary delegations of both sides at multilateral forums, including at the Inter-Parliamentary Union and ASEAN Inter-Parliamentary Assembly.
The leaders acknowledged that regular dialogue and exchanges under existing institutional mechanisms across multiple sectors of the cooperation have deepened trust and enhanced mutual understanding. In this regard, they agreed that the Political Consultation & Strategic Dialogue; and the Joint Commission Meeting on Economic, Trade, Scientific Cooperation remain key pillars underpinning India- Viet Nam relations. The leaders also agreed that meetings under these mechanisms, particularly in the areas of defence, security maritime domain, trade and investment, agriculture, health, ICT, cyber, science & technology, space and atomic energy, be convened regularly. The two sides look forward to the establishment of Strategic Diplomacy - Defence Dialogue (2+2).
The leaders agreed to accelerate the effective implementation of the Plan of Action between India and Viet Nam for the period of 2024 – 2028 and this Joint Statement.
ECONOMIC, TRADE AND INVESTMENT
The two sides agreed to reinforce cooperation between the two rapidly growing economies at the level of governments and businesses for increasing two-way trade, investment and technological partnership. Noting the increase in bilateral trade in the last 10 years, the leaders emphasized the need to further enhance it in a balanced and mutually beneficial manner, and agreed on a new trade goal of 25 billion USD by 2030.
They decided that both sides will facilitate market access, including for agricultural products in respective countries. They welcomed the decision to grant market access for Indian Grapes and Vietnamese Durians. They also agreed to expedite market access for Indian Pomegranates and Vietnamese Pomelos, by quickly resolving technical issues through expedited bilateral consultations.
Both sides agreed to enhance the supply chains in sectors of mutual interest. Viet Nam affirmed its commitments to diversify its supply sources and to import more products from India to serve its domestic production and export needs. Both sides agreed to explore ways for a more conducive regulatory environment to facilitate ease of doing business for companies of both countries, including in standards compliance certification. They underlined the importance of maintaining constructive dialogue for resolving mutual concerns under bilateral institutional mechanisms.
The leaders agreed that the ongoing review of the ASEAN India Trade in Goods Agreement (AITIGA) should be concluded at the earliest. They concurred that the resulting agreement should be mutually beneficial, trade facilitative and relevant to current global trading practices.
The leaders agreed to encourage greater two-way investments to further strengthen India - Viet Nam economic ties, especially in the fields of high-technology, transport, manufacturing, logistics, renewable energy, smart agriculture, electric vehicles and information technology, healthcare, agriculture and agro-processing, aquaculture, tourism and hospitality, among others. They also agreed to strengthen the linkages between the two countries’ startup ecosystems and encourage substantive cooperation among innovation centers.
Commending the decades-old institutional linkages between India and Viet Nam in the field of oil and gas exploration, and recognizing the mutually beneficial cooperation in this sector, the leaders agreed to further enhance the exploration and production activities, including development of new wells where Indian companies are interested in participating, in accordance with Vietnamese law and international law, particularly the 1982 UNCLOS.
Recognizing the growing importance of e-commerce and the digital economy, the leaders agreed to strengthen cooperation in these areas, through enhanced sharing of experiences in developing enabling regulations and policies to support their growth and support businesses, especially MSMEs to participate in e-commerce to integrate deeply and sustainably in the regional and global value chains.
HEALTH
The leaders reaffirmed their commitment to strengthening cooperation in the health sector. Acknowledging the advancements made by the Indian pharmaceutical industry, the two sides agreed to explore ways for the potential participation of Indian companies in the procurement of medicines for Vietnamese public healthcare facilities from 2027, as mutually agreed. Recognizing the growing importance of technology, they encouraged cooperation in the digital transformation of healthcare, including the application of AI in the health sector.
Given the long history and rich heritage of traditional medicine in both countries, the leaders agreed to promote exchange of knowledge, research and best practices, while encouraging closer institutional linkages. They welcomed the progress towards the completion of the MoU on Traditional Medicine and the proposed MoU on the establishment of an Academic Chair in Ayurveda in Viet Nam.
DEFENCE AND SECURITY
The leaders reaffirmed that defence and security cooperation is a key pillar of the India- Viet Nam Comprehensive Strategic Partnership. They commended the effective implementation of the Joint Vision Statement on India- Viet Nam Defence Partnership towards 2030, which continues to guide the growing defence ties between the two countries.
The leaders agreed to further strengthen cooperation and enhance engagements in both traditional and emerging areas of defence cooperation, including defence policy dialogue, joint exercises, staff talks, joint research and co-production of new defence technologies, enhanced port calls by Naval vessels and Air force aircrafts, peacekeeping activities, information sharing, hydrography, defence exhibitions, capacity building, defence industrial cooperation, maritime security, maritime safety, and search and rescue operations based on mutual interest and priorities of the two countries, which will also contribute to greater stability in the wider Indo-Pacific region. They also decided to enhance defence systems procurement between the two countries.
The leaders welcomed the steady progress in the implementation of the Defence Lines of Credit extended by India for Viet Nam, which have contributed to strengthening Viet Nam’s defence capabilities and advancing bilateral defence cooperation.
The leaders expressed satisfaction on the implementation of the bilateral defence agreements, including Mutual Logistics Support Agreement; Memorandum of Agreement on Submarine Search and Rescue Support and Cooperation; and Letter of Intent on Strengthening Defence Industrial Cooperation.
The leaders welcomed the inaugural joint hydrographic survey by the two navies in May 2025 off the coast of Viet Nam and agreed to regularly conduct similar exercises in the future.
Viet Nam appreciated the training offered by India for Vietnamese defence personnel under the Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC) Programme, through Indian Army, Navy, and Air Force Training Teams at the Telecommunications University (TCU), Naval Academy, Airforce College, Nha Trang towards capacity building; India’s support for the establishment of the Army Software Park at TCU, Nha Trang. The leaders welcomed that two countries would co-chair the ASEAN Defence Ministers' Meeting-Plus Experts' Working Group (ADMM-Plus EWG) on Cyber Security for the 2027 - 2030 cycle.
The leaders agreed to strengthen cooperation in legal and judicial fields between the two countries through the effective implementation of the MoU between the Ministry of Law and Justice of India and the Ministry of Justice of Viet Nam.
Both sides agreed to deepen cooperation between the Ministry of Public Security of Viet Nam and the National Security Council Secretariat of India to realize shared objectives. They further agreed to broaden collaboration in the fields of information sharing, cybersecurity, counterterrorism and combating high-tech crime, transnational crime, money laundering and online scams. In addition, both sides underscored the importance of effectively utilizing existing cooperation mechanisms, including the India- Viet Nam Security Dialogue.
The leaders welcomed the successful convening of the First India - Viet Nam Cyber Policy Dialogue, during which both sides exchanged views on recent developments in cyber policies, reviewed cyber threat landscape, identified areas of bilateral cooperation, and discussed joint capacity building activities and cooperation at multilateral fora on ICT issues.
The two sides agreed to enhance the exchange of experience and expand cooperation in the security domain, including promoting cooperation in training and capacity building for law enforcement officers, support for professional training, foreign language training, cybersecurity incident response skills, UN Peacekeeping, and other cooperation activities as mutually agreed.
MARITIME
Recognizing that India and Viet Nam are maritime countries with a millennia-old history of exchanges, the leaders emphasized maritime domain as one of the key pillars of their cooperation and called for enhanced maritime cooperation between the two sides. They noted that the bilateral Maritime Security Dialogue has fostered mutual trust and better understanding of respective concerns and underscored the importance of convening it regularly. Viet Nam thanked India for invitation to assign an International Liaison Officer at the Information Fusion Centre – Indian Ocean Region (IFC-IOR) at Gurugram, India, to strengthen cooperation in Maritime Domain Awareness. Prime Minister Modi welcomed Viet Nam joining Indo-Pacific Oceans Initiative (IPOI) and looked forward to enhanced cooperation under that framework. Viet Nam will continue to coordinate with India and other partners within the framework of the IPOI, while fostering further synergies between IPOI and the ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP) and promoting substantive cooperation in the ASEAN-India Year of Maritime Cooperation 2026.
Both leaders agreed to enhance collaboration in oceanography, including areas such as ocean observing platforms, data management, ocean prediction and services, capacity building and maritime scientific research. Prime Minister Modi welcomed cooperation with Viet Nam in the setting up of Pangasius breeding and farming facilities, and enabling Mussels’ breeding and procurement in India.
SCIENCE & TECHNOLOGY, INCLUDING CRITICAL AND EMERGING TECHNOLOGIES
The leaders reiterated the significance of digital technologies and welcomed the signing of the MoU between Reserve Bank of India and State Bank of Viet Nam on financial innovation and digital payments. They agreed to promote linkages for retail payment platforms via QR Codes that would facilitate tourism and businesses of both sides.
The leaders agreed to facilitate greater collaboration and partnership in critical and emerging technology areas such as Digital Public Infrastructure, 6G, Artificial Intelligence, space and nuclear technology, marine sciences, biotechnology, pharmaceuticals, advanced materials and critical minerals. Cooperation will focus on practical initiatives such as joint research, R&D centers, and product development as mutually beneficial.
The leaders acknowledged their respective climate, sustainable development goals and energy transition priorities and agreed to enhance cooperation in clean and renewable energy, as well as climate and disaster resilient technologies. They recognized the relevance of Mission LiFE (Lifestyle for Environment) and institutions such as International Solar Alliance (ISA) in this regard. India welcomed Viet Nam’s interest to join the Global Biofuels Alliance (GBA). The leaders also acknowledged the importance of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) in promoting international cooperation in disaster risk reduction and resilience. They encouraged further cooperation in applying digital and advanced technologies in smart agriculture, sustainable water management, and air pollution control.
The leaders noted with satisfaction the ongoing collaboration in the field of peaceful uses of atomic energy and agreed to intensify follow-up on various avenues of further cooperation emerging from the 4th India- Viet Nam Joint Committee Meeting on atomic energy. India appreciates Viet Nam’s invitation to participate in its nuclear power sector. Viet Nam thanked India for the supply of Cobalt-60 and both sides agreed to explore modalities for its continued supply to Viet Nam.
They noted the progress towards the establishment of the ASEAN-India tracking, data reception station and data processing facility in Viet Nam. Viet Nam agreed to expedite the remaining processes on its side with a view to facilitate the completion of project at the earliest.
The leaders welcomed the signing of MoU between IREL (India) Limited, Government of India, and the Institute for Technology of Radioactive and Rare Elements, VINATOM, Government of Viet Nam, on mutual cooperation in the field of Rare Earths, and emphasized its early and full implementation.
DEVELOPMENT PARTNERSHIP
The leaders commended the extensive and impactful development partnership between the two countries, underpinned by the Quick Impact Projects (QIPs) under Mekong-Ganga Cooperation framework, ITEC programmes, and educational scholarships. They noted with satisfaction implementation of 66 QIPs through India’s support across 32 out of Viet Nam’s 34 provinces, which have received widespread appreciation from local governments and communities for their grassroots socio-economic impact.
The leaders underscored that India’s ITEC programme is a key pillar of bilateral development cooperation. Viet Nam underlined its appreciation for India’s strong and continued support in capacity building of Vietnamese officials through the ITEC programme, including through specialized training courses tailored to their requirements, as well as the ICCR scholarships for students and scholars.
The leaders encouraged greater student, faculty and research exchanges between universities, think tanks and other institutions of the two countries. They welcomed the MoU between Nalanda University of India and Ho Chi Minh National Academy of Politics.
CULTURE, TOURISM COOPERATION AND PEOPLE-TO-PEOPLE EXCHANGES
Viet Nam expressed deep appreciation for India’s gesture in sending the Holy Relics of Lord Buddha to Viet Nam for exposition during May-June 2025. The leaders recognized that the profound response of the Vietnamese people to the Holy Relics reflected deep civilizational bonds, shared spiritual heritage and enduring friendship between the two countries.
The leaders acknowledged that tourism is a key driver of people-to-people ties and economic growth. They welcomed the signing of the MoU on Cooperation in the field of Tourism and decided to encourage growth of two-way tourism in a sustainable and inclusive manner, including cultural and heritage, medical and wellness tourism among others. Prime Minister Modi invited Viet Nam’s tourists and pilgrims to visit the Buddhist Circuit in India. Welcoming the increase in direct flights between the two countries, they encouraged their civil aviation authorities to discuss enhancing air connectivity.
The leaders welcomed the signing of the Cultural Exchange Programme for 2026 - 2030 and agreed to further promote cultural exchanges and people-to-people links.
Underlining the deep civilizational bonds between the two countries, the leaders encouraged greater exchange of Buddhist scholars, monks, pilgrims and students. Viet Nam appreciated India’s commitment to the preservation of My Son UNESCO World Heritage Site and the restoration and conservation work done by the Archaeological Survey of India in the A, H and K Blocks, as well as the ongoing work in the E & F Blocks, and Nhan Tower project in Dak Lak province of Viet Nam.
India appreciated Viet Nam’s support for the annual organization of the International Day of Yoga in a large number of Vietnamese cities and provinces. The leaders expressed support for greater cooperation among yoga institutions of the two countries. They also agreed to enhance cultural exchanges between the two countries and to establish ICCR Chairs of India Studies in Da Nang University and University of Social Sciences and Humanities.
The leaders welcomed the signing of an MoU on the Establishment of Friendship and Cooperation between Mumbai and Ho Chi Minh City and encouraged such cooperation and connectivity.
The two sides stressed upon the importance of cooperation in the field of mobility of human resources. Both sides welcomed establishment of a Consular Dialogue to address issues of mutual interest, including the facilitation of labour market mobility.
REGIONAL AND INTERNATIONAL COOPERATION
Acknowledging the evolving global geopolitical and economic landscape, the leaders underscored the growing strategic convergence between India and Viet Nam to promote international order based on international law, grounded in peace, stability, cooperation and prosperity in the region and beyond. They called for strengthening the voice and role of the Global South in global governance.
The leaders agreed to strengthen cooperation in multilateral fora, including the United Nations. Reaffirming their commitment to multilateralism, the leaders expressed strong support for reforms in international organizations, including the UNSC, so as to make them more representative and reflective of contemporary realities. Prime Minister Modi appreciated Viet Nam’s continued support for India’s permanent membership in a reformed UNSC.
Viet Nam welcomed India’s 2026 BRICS Chairmanship, while India reaffirmed its commitment to supporting Viet Nam’s role as a BRICS Partner Country.
The leaders recognized that Viet Nam is a key pillar in India’s Act East Policy, Vision MAHASAGAR and Indo-Pacific Vision, driving India’s engagement with the Mekong sub-region, ASEAN and Indo-Pacific. The leaders reaffirmed their shared vision for a free, open and rules-based Indo-Pacific region. Viet Nam appreciated India’s consistent support for ASEAN Unity and ASEAN Centrality in the evolving regional architecture for regional peace, stability and prosperity. The two sides supported further strengthening of the ASEAN-India Comprehensive Strategic Partnership, which complements bilateral relations with respective Member States.
Underlining the link between prosperity and security, the leaders reaffirmed the importance of maintaining peace, stability, security and freedom of navigation and overflight in the South China Sea, while pursuing the peaceful resolution of disputes in accordance with international law, particularly the 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), without resorting to threat or use of force. The leaders underscored the importance of non-militarization and self-restraint in the conduct of all activities by claimants and all other states, and avoidance of actions that could further complicate the situation or escalate disputes affecting peace and stability. The leaders underlined that UNCLOS is the comprehensive legal framework governing all activities in the oceans and seas. The leaders further called for the full and effective implementation of the Declaration on the Conduct of Parties in the South China Sea (DOC) in its entirety and the early conclusion of negotiations towards a substantive and effective Code of Conduct in the South China Sea (COC) in accordance with international law, including UNCLOS, that does not prejudice the legitimate rights and interests of all nations, including those not party to these negotiations.
The leaders unequivocally condemned terrorism in all forms and manifestations, including cross-border terrorism. They called for zero tolerance of terrorism and for concerted international efforts to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner, including through the UN and the FATF. The leaders called for disrupting of terror financing networks and safe havens, dismantling of terror infrastructure and bringing perpetrators of terrorism to justice swiftly.
General Secretary, President To Lam thanked Prime Minister Modi for the warm hospitality and excellent arrangements made for him and his delegation. He extended an invitation to Prime Minister Modi to visit Viet Nam.