ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଗୀତିକାର ଓ ଯୋଗାଯୋଗ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଶ୍ରୀ ପ୍ରସୂନ ଜୋଶୀ ପ୍ରସାର ଭାରତୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତ
"ପ୍ରସୂନ ଜୋଶୀଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ସ୍ୱର ସୃଷ୍ଟି କରିବ" : ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
02 MAY 2026 5:12PM by PIB Bhubaneswar
ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଗୀତିକାର, ଲେଖକ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଶ୍ରୀ ପ୍ରସୂନ ଜୋଶୀଙ୍କୁ ଭାରତର ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ପ୍ରସାରକ ପ୍ରସାର ଭାରତୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତ କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଜୋଶୀ ଜଣେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ସୃଜନଶୀଳ ପେଶାଦାର, ଯାହାଙ୍କର ସାହିତ୍ୟ, ବିଜ୍ଞାପନ, ସିନେମା ଏବଂ ସାଧାରଣ ଯୋଗାଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ଅବଦାନ ରହିଛି। ତାଙ୍କର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଲେଖା ଏବଂ ଗଭୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ପାଇଁ ସେ ବେଶ୍ ଜଣାଶୁଣା। ସେ ସମସାମୟିକ ଭାରତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମର କାହାଣୀକୁ ଆକାର ଦେବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ତାଙ୍କର ପ୍ରଶଂସାଯୋଗ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଅନେକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଗୀତ, ବିଜ୍ଞାପନ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଭାବରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ କାହାଣୀ, ଯାହା ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଦର୍ଶକଙ୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିଥାଏ।
ତାଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ବିଷୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି, "ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଶ୍ରୀ ପ୍ରସୂନ ଜୋଶୀଙ୍କୁ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ପ୍ରସୂନ ଜୀ ବିଜ୍ଞାପନ, ସାହିତ୍ୟ, କଳା ଏବଂ ସିନେମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଜଣେ ବିରଳ ତଥା ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସୃଜନଶୀଳ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ଵ। ତାଙ୍କର ହୃଦୟ କିନ୍ତୁ ଭାରତ ପାଇଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ସ୍ପନ୍ଦିତ ହୁଏ। ତାଙ୍କ ଶବ୍ଦ ଆମ ମାଟିର ସୁଗନ୍ଧ ବହନ କରେ, ଏବଂ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆମ ସଂସ୍କୃତିର କାଳଜୟୀ ସାରକଥାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ନୂତନ ଶକ୍ତି, ଗଭୀର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ସୃଜନଶୀଳ ସ୍ୱର ଆବିଷ୍କାର କରିବ। ଆଗାମୀ ସ୍ମରଣୀୟ ଏବଂ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ପାଇଁ ମୋର ତାଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା।"
ଏହି ନିଯୁକ୍ତି ପୂର୍ବରୁ, ଶ୍ରୀ ଜୋଶୀ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୧୭ ରୁ ମୁମ୍ବାଇର ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ବୋର୍ଡ ଅଫ୍ ଫିଲ୍ମ ସାର୍ଟିଫିକେସନ୍ (ସିବିଏଫସି)ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ସେଠାରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଶିଳ୍ପର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ହେବା ସହ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସାର୍ଟିଫିକେସନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ତାଙ୍କର ଅବଦାନ ରହିଛି। ସିବିଏଫସିରେ ତାଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ସୃଜନଶୀଳ ପ୍ରକାଶନ ଏବଂ ନିୟାମକ ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରତି ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲା। ପୂର୍ବରୁ, ସେ ମ୍ୟାକନ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ଗୃପ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ସିଇଓ ଏବଂ ମ୍ୟାକନ୍ ୱାର୍ଲ୍ଡ ଗୃପ୍ ଏସିଆ ପାସିଫିକ୍ (ମ୍ୟାକକାନ୍ ଏରିକସନ୍‌ର ଏକ ସହାୟକ କମ୍ପାନୀ)ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ସେ ୨୦୧୬ ରୁ ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ ଜାତୀୟ କଳା କେନ୍ଦ୍ରର ଟ୍ରଷ୍ଟିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ସୃଜନଶୀଳ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ଯୋଗାଯୋଗରେ ତାଙ୍କର ବ୍ୟାପକ ଅଭିଜ୍ଞତା ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ଜୋଶୀ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ପ୍ରସାର ଭାରତୀର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି, ଯେତେ‌ବେଳେ ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରସାରଣ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି ଏବଂ ଦର୍ଶକଙ୍କ ଆଶାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ସେ ତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ଵରେ ଏଥିରେ ଏକ ଅନନ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆଣିବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ବିଷୟରେ
ପ୍ରସାର ଭାରତୀ (ଭାରତୀୟ ପ୍ରସାରଣ ନିଗମ) ଆଇନ, ୧୯୯୦ ଅଧୀନରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଏବଂ ୧୯୯୭ ରୁ ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ। ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ହେଉଛି ଭାରତର ବୈଧାନିକ ସ୍ୱୟଂଶାସିତ ସାର୍ବଜନୀନ ସେବା ପ୍ରସାରକ । ଏଥିରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ବିଭାଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓ (ଏଆଇଆର) – ଏହା ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ରେଡିଓ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଯାହା ବିଭିନ୍ନ ଭାଷା ଏବଂ ଉପଭାଷାରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିଥାଏ।
ଦୂରଦର୍ଶନ (ଡିଡି) – ଭାରତର ଜାତୀୟ ଟେଲିଭିଜନ ପ୍ରସାରକ, ଯାହା ଖବର, ଶିକ୍ଷା, ମନୋରଞ୍ଜନ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରସାରଣ କରେ।
ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରସାରଣ ଭାବନା ଆଧାରରେ ଫ୍ରି-ଟୁ-ଏୟାର ଓଟିଟି ସେବାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ୱେଭ୍ସ ଓଟିଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛି।
ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ସୂଚନା ପ୍ରସାରଣ, ଜାତୀୟ ସଂହତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଏବଂ ସାରା ଦେଶରେ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ସାର୍ବଜନୀନ ପ୍ରସାରଣ ସେବାର ପ୍ରବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ଏକ ବିଶାଳ ସ୍ଥଳଭାଗରେ ସେବା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସେବା ସହିତ, ଏହା ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଡିଟିଏଚ୍ ସେବା ଏବଂ ଅଭିଲେଖାଗାର ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ପହଞ୍ଚକୁ ବିସ୍ତାର କରିଚାଲିଛି।

Ministry of Information & Broadcasting
Renowned Lyricist and Communication Expert Shri Prasoon Joshi Appointed Chairman, Prasar Bharati
Shri Prasoon Joshi’s Appointment to Bring “Renewed Energy and Creative Voice”: Shri Ashwini Vaishnaw
02 MAY 2026 5:12PM by PIB Delhi
The Ministry of Information & Broadcasting has appointed noted lyricist, writer and communications expert Shri Prasoon Joshi as the Chairman of Prasar Bharati, India’s public service broadcaster.
Shri Joshi is a distinguished creative professional with wide-ranging contributions across literature, advertising, cinema, and public communication. Known for his impactful writing and deep cultural sensibility, he has played a significant role in shaping contemporary Indian media narratives. His body of work spans acclaimed film lyrics, advertising campaigns, and socially resonant storytelling that connects with diverse audiences across the country.
On his appointment, Union Minister of Information & Broadcasting Shri Ashwini Vaishnaw said, “My heartfelt congratulations to Shri Prasoon Joshi ji on his appointment as Chairman of the Prasar Bharati Board. Prasoon ji is a rare creative spirit celebrated across the world in advertising, literature, art and cinema, yet his heart beats unmistakably for India. His words carry the fragrance of our soil, and his vision reflects the timeless essence of our culture. Under his stewardship, Prasar Bharati will discover renewed energy, deeper purpose, and a fresh creative voice. My very best wishes to him for a memorable and meaningful tenure ahead.”
Before this appointment, Shri Joshi has served as Chairperson, Central Board of Film Certification (CBFC), Mumbai since August 2017 where he contributed to strengthening film certification processes while engaging with stakeholders across the film industry. His tenure at CBFC reflected a balanced approach towards creative expression and regulatory responsibility. Earlier, he had also served as CEO, McCann World Group India and Chairman, McCann World Group Asia Pacific (a subsidiary of McCann Erickson). He is also one of the Trustees of Indira Gandhi National Centre for Arts since 2016.
With his extensive experience in creative industries and public communication, Shri Joshi is expected to bring a unique perspective to the leadership of Prasar Bharati at a time when public broadcasting is navigating rapid technological transformation and evolving audience expectations.
About Prasar Bharati
Established under the Prasar Bharati (Broadcasting Corporation of India) Act, 1990, and operational since 1997, Prasar Bharati is India’s statutory autonomous public service broadcaster. It comprises two major divisions:
• All India Radio (AIR) – one of the largest radio networks in the world, reaching millions across urban and rural India in multiple languages and dialects.
• Doordarshan (DD) – India’s national television broadcaster, offering a wide range of programming including news, education, entertainment, and cultural content.
Prasar Bharati has also launched Waves OTT platform for strengthening free-to-air OTT services in the spirit of public broad casting.
Prasar Bharati plays a vital role in disseminating information, promoting national integration, preserving cultural heritage, and ensuring access to credible public broadcasting services across the country. With a vast terrestrial and digital footprint, it continues to expand its reach through digital platforms, DTH services, and archival initiatives.