ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗ୍ୟାଙ୍ଗଟକରେ ସିକିମର ୫୦ତମ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉତ୍ସବର ସମାପନ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
28 APR 2026 1:51PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ସିକିମର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଓମ୍ ମାଥୁର ଜୀ, ଏଠିକାର ଲୋକପ୍ରିୟ , ଦକ୍ଷତା ପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୁବ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁ ଶ୍ରୀ ପ୍ରେମ ସିଂହ ତମାଙ୍ଗ ଜୀ, ସଂସଦରେ ମୋର ସହକର୍ମୀ ଶ୍ରୀ ଦୋରଜୀ ଶେରିଂ ଲେପଚା ଜୀ, ଡକ୍ଟର ଇନ୍ଦ୍ର ହାଙ୍ଗ ସୁବ୍ବା ଜୀ, ଶ୍ରୀ ଦିଲ୍ଲୀ ରାମ ଥାପା ଜୀ, ଏବଂ ସିକିମର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ।
ସିକିମର ସମସ୍ତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା। ନମସ୍ତେ, ଟାଶି ଡ଼ିଲେକ !
ଖାମ୍-ରି-ମୋ ! ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ କିପରି ଅଛନ୍ତି?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତକାଲି ଅପରାହ୍ନରେ ମୁଁ ଗ୍ୟାଙ୍ଗଟକରେ ପହଞ୍ଚିଲି, ଏବଂ ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ ବଙ୍ଗଳା ନିର୍ବାଚନର ଗହଳିରେ ଟିକେ ବ୍ୟସ୍ତ ଥିଲି। ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିବା ମାତ୍ରେ, ଏକ ନୂତନ ଭାବନା, ଏକ ନୂତନ ଆନନ୍ଦ, ଚାରିପାଖରେ ଉତ୍ସବର ପରିବେଶ,ଯାହାକୁ ଦେଖି ମୋର ହୃଦୟ ଖୁସିରେ ଭରିଗଲା। ରାତିରେ ବର୍ଷା ହେଲା , ତା'ପରେ ସକାଳର ଶୀତଳତା, ଏବଂ ଏହି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ - ସିକିମର ରଙ୍ଗ ପ୍ରକୃତରେ ଅନନ୍ୟ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୂର୍ବର ସ୍ୱର୍ଗ ହେଉଛି ସିକିମ, ଆଁର୍କିଡସ୍ର ଉଦ୍ୟାନ ହେଉଛି ସିକିମ୍, ଏହାର ଅତୁଳନୀୟ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ, ଏହାର ଶାନ୍ତି, ଏହାର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆନନ୍ଦ , ଏହି ଅନୁଭୂତି ବହୁତ ଭାଗ୍ୟରେ ଥିଲେ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥାଏ । ଆଜି ମୁଁ ଏଠାରେ ଆଁର୍କିଡସ୍ ଦେଖିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଯାଇଥିଲି। ମୋ ପାଇଁଯେତିକି ସମୟ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରାଯାଇଥିଲା,ତେଣୁ ସେଠାରେ ମୁଁ ଅଧିକ ସମୟ ବିତାଇଲି । ଏବଂ ମୁଁ ସମଗ୍ର ଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ, ପ୍ରକୃତିପ୍ରେମୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ କହୁଛି, ଯଦି ସେମାନେ ସିକିମର ଆଁର୍କିଡ ଦେଖି ନାହାଁନ୍ତି । ତେବେ ସେମାନେ କିଛି ଦେଖି ନାହାଁନ୍ତି। ଏବଂ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଏଥର ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ସିକିମର ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମସ୍ତ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବେ। ଆଁର୍କିଡରେ ମୁଁ ପ୍ରକୃତିର ରଙ୍ଗ, ସେମାନଙ୍କର ଆନନ୍ଦ ଉଲ୍ଲାସ ଦେଖିଲି, ମୋର ମନ ଏବେ ବି ଏଥିରେ ବୁଡ଼ି ରହିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମକୁ ସିକିମର ୫୦ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ପାଳନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଯେତେବେଳେ ଏହି ଅବସର ଏତେ ଐତିହାସିକ ଏବଂ ଏତେ ଦିବ୍ୟ ପରିବେଶରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି , ଏହାର ସୁନ୍ଦରତା ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ଆଜି ଏହି ପାଲଜୋର ଷ୍ଟାଡିୟମ ସେହି ଅଦ୍ଭୁତ ଆଭାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏଠାରେ ଆୟୋଜିତ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, କଳାକାରଙ୍କ ମନମୋହକ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ସିକିମର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦେଖାଯାଉଥିବା ଉତ୍ସାହ, ସାମ୍ନାରେ ପର୍ବତ ଏବଂ ଆକାଶରେ ପ୍ରକୃତିର ସୁନ୍ଦର ଦୃଶ୍ୟ ,ଏପରି ଲାଗୁଛି ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ଯେପରି ଏକାଠି ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି। ସତରେ ଏହି ସ୍ମୃତିଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବଦା ମୋ ହୃଦୟରେ ରହିବ। ଏବଂ ମୁଁ ନୃତ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନା ଦେଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷଙ୍କୁ, ଗୀତ ଗାଇଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ ଟିଭି ଗଣମାଧ୍ୟମ, ଦୂରଦର୍ଶନ ଏହାକୁ ଦେଶକୁ ବାରମ୍ବାର ଦେଖାନ୍ତୁ। ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ, ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ, ଭାଷାଗତ ବିଭାଜନ, ପ୍ରାଦେଶିକତା, ଭେଦଭାବ ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଏ, ଆଜି ସିକିମ 'ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ'ର ଦର୍ଶନ କରାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଛୋଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ, ସେମାନେ ସମଗ୍ର ଭାରତକୁ ଆଖି ଆଗରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏବେ ମଧ୍ୟ, ସେମାନେ ଯେଉଁ ବସିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି, ମୁଁ ଉପରୁ ତାହା ଦେଖିପାରୁଛିଯେ, ଯିଏ ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟର, ସେହି ପରିବେଶର , ସେଠିକାର ଲୋକମାନେ ନିଜ ନିଜ ପୋଷାକ ପିନ୍ଧି ବସିଛନ୍ତି , ସେଠାରେ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ଗୁଜୁରାଟୀ ପୋଷାକ ପିନ୍ଧି ବସିଛନ୍ତି। ସତରେ, ପ୍ରକୃତରେ ଆପଣ ହୃଦୟ ଜିତିନେଇଛନ୍ତି। ମୋଦିଙ୍କ ହୃଦୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆଜି ଆପଣ ସମଗ୍ର ଭାରତର ହୃଦୟ ଜିତିଛନ୍ତି। ଭାରତ ପ୍ରତି ଭକ୍ତି ଏହା ହିଁ ଦେଶପ୍ରେମ। ନୂତନ ପିଢ଼ିରେ, ଦେଶପ୍ରେମର ଭାବନା ଏହିପରି ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ-ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସିକିମ ଆସିବା ମୋତେ ବହୁତ ଖୁସି ଦେଇଥାଏ କାରଣ ଗତ ଥର ଖରାପ ପାଗ ଯୋଗୁଁ ମୁଁ ଏଠାକୁ ପହଞ୍ଚି ପାରି ନଥିଲି। ମୋତେ ବାଗଡୋଗରାରୁ ଅନଲାଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଜୋଡ଼ି ହେବାକୁ ପଡିଥିଲା। ଏଠାରେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ ନ କରିପାରିବାର ସେହି ଦୁଃଖ ମୋ ମନରେ ରହିଯାଇଥିଲା । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରେମ ସିଂହ ଜୀ ମୋତେ ଭେଟିଲେ, ମୋର ଆଖି ତଳକୁ ହୋଇଗଲା ଯେ ଆପଣ ଏତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଥିଲେ , ହେଲେ ମୁଁ ଆସି ପାରିଲି ନାହିଁ। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଏହି ସମୟକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲି, ଏହି ଅବସର ମାଧ୍ୟମରେ ଆଜି ସେହି ଅପେକ୍ଷା ମୋର ପୂରଣ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସିକିମର ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଶିବା, ମୋତେ ପୂରା ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଶାନ୍ତି ଦେଇଥାଏ। ଆପଣଙ୍କର ସୌଜନ୍ୟତା, ଆପଣଙ୍କର ସରଳତା, ଆପଣଙ୍କ ମୁହଁରେ ହସ ଅଦ୍ଭୁତ। ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ସିକିମର ଅନେକ ପ୍ରତିଭାଶାଳୀ ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି। ସିକିମର ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀ, ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା, କଳାକାର ଏବଂ ଫୁଟବଲ୍ ଖେଳାଳି , ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତକାଲି ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ହୋଇଥିବା ରୋଡ୍ ଶୋ, ମୁଁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭୁଲିପାରିନାହିଁ, ଏବଂ ହୁଏତ କେବେ ଭୁଲିବି ମଧ୍ୟ ନାହିଁ। ହାତରେ, ଆମର ପ୍ରିୟ ତ୍ରିରଙ୍ଗା। ଭାରତ ମାତା କି ଜୟର ନିରନ୍ତର ଧ୍ୱନି ଏବଂ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ର ଜୟ-ଜୟକାର ଧ୍ବନି , ସମଗ୍ର ପରିବେଶ 'ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ' ଚିତ୍ରରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଉଠିଥିଲା। ଗଞ୍ଜୁ ଲାମା ଗେଟ୍ ଠାରୁ ଲୋକଭବନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସିକିମର ମୋର ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ କିପରି ସେମାନଙ୍କର ଭଲପାଇବା ସବୁ ଅଜାଡ଼ି ଦେଲେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ, ସମସ୍ତ ଜାତିଗତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ , ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ନିଜସ୍ୱ ପୋଷାକ, ନିଜସ୍ୱ ସଙ୍ଗୀତ, ନିଜସ୍ୱ ପରମ୍ପରା ସହିତ ଯେପରି ସ୍ୱାଗତ କଲେ, ସମଗ୍ର ପରିବେଶ ଏକ ମହାନ ମହୋତ୍ସବରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଦୃଶ୍ୟ ପ୍ରକୃତିର କୋଳରେ ବିଭିନ୍ନ ରଙ୍ଗ ଫୁଟିବା ଭଳି ଥିଲା। ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ, ମୋର ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ, ପିଲାମାନେ ଏବଂ ବୟସ୍କମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାକୁ ଆସିଥିଲେ। ଏବଂ ପୂରା ରାସ୍ତାରେ ମୁଁ ଯେଉଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଜିନିଷ ଦେଖିଲି, ତାହା ହେଉଛି ସିକିମର ରାସ୍ତାର ସ୍ବଚ୍ଛତା । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ। କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ମଇଳା ନାହିଁ, ବାୟୁରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ରାସ୍ତାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା। ଆପଣ ସିକିମର ଲୋକମାନେ ପ୍ରକୃତିର ପ୍ରକୃତ ରକ୍ଷକ, ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର। ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ କହୁଛି, ସିକିମକୁ ଆସନ୍ତୁ। ଆପଣମାନେ ସିକିମକୁ କେତେ ସଫା-ସୁତରା, ସ୍ବଚ୍ଛତା କଖିଛନ୍ତି, କେତେ ଭଲ ଭାବରେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରିଛନ୍ତି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗତକାଲି ରୋଡ୍ ଶୋ ପାଇଁ, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ସମସ୍ତ କଳାକାରଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ୫୦ବର୍ଷର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯାତ୍ରାର ପାଳନ ପାଇଁ ମୁଁ ସିକିମର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି, ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରେମ, ଆପଣଙ୍କ ସ୍ନେହ, ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦର ଋଣ ଏହାକୁ ପରିଶୋଧ କରିବାରେ ମୁଁ କୌଣସି କସରତ ଛାଡ଼ିବି ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସିକିମର ଯାତ୍ରା ହେଉଛି ମାନବିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧର ଯାତ୍ରା। ଏହା ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ଏକାଠି ବହନ କରି ଚାଲିବାର ଏକ ଯାତ୍ରା। ସିକିମର ଅନେକ ପିଢ଼ି ଏହି ଯାତ୍ରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି। ବିଗତ ୫୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଯେଉଁମାନେ ସିକିମକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇଛନ୍ତି, ଏହାକୁ ଏଠାକୁ ଆଣିଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆଜି ସେମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଉଛି। ସେତେବେଳେ, ଯାହାକୁ ଯାହା କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା, ସେମାନେ ସିକିମକୁ ଦେଇଥିଲେ। ଏବେ, ଦାୟିତ୍ୱ ଆମ ଉପରେ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ। ସିକିମର ସରକାର, ମୋର ବନ୍ଧୁ ପ୍ରେମ ସିଂହ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ସିକିମ ତାର ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଏବଂ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଆମ ପାଇଁ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ସିକିମ କେବଳ ଦେଶର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଭାରତର 'ଅଷ୍ଟ ଲକ୍ଷ୍ମୀ'। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତର 'ଅଷ୍ଟ ଲକ୍ଷ୍ମୀ'। ତେଣୁ, ଆମେ 'ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ' ନୀତି ଉପରେ କାମ କରୁଛୁ, ଏବଂ ଆମେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପାଇଁ 'ଆକ୍ଟ ଫାଷ୍ଟ'ର ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ନେଇଛୁ। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ, 'ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ', 'ଆକ୍ଟ ଫାଷ୍ଟ'। ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଏଠାରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ୩୦ ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ରାସ୍ତା, ବିଦ୍ୟୁତ୍, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଆଦି ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ୨୦୨୩ ପରେ ଉତ୍ତର ସିକିମର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଆସିଥିଲା ​​ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ବିଚାରକୁ ନିଆଯାଇଛି। ଯେଉଁଠାରେ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲା, ତାହାକୁ ପୁଣି ଥରେ ମଜବୁତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ସିକିମର ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ଅନେକ-ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସିକିମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଏହାର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଅର୍ଥନୀତି। ସିକିମର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଦେଶର ମୋଟ କ୍ଷେତ୍ରଫଳର ଏକ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍, କିନ୍ତୁ ଦେଶର ପୁଷ୍ପ ବିବିଧତାରେ ପ୍ରାୟ ୨୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଆମ ସିକିମରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ। ଏଠାରେ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ ପ୍ରଜାତିର ପକ୍ଷୀ, ପ୍ରାୟ ୭୦୦ ପ୍ରଜାତିର ପ୍ରଜାପତି, ସୁନ୍ଦର ଜଙ୍ଗଲ, କାଞ୍ଚନଜଙ୍ଗାର ଅଦ୍ଭୁତ ଆକର୍ଷଣ, ଏତେ କିଛି ଏଠାରେ ଅଛି। ତେଣୁ, ସମସ୍ତେ ବାରମ୍ବାର ସିକିମକୁ ଆସିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସିକିମରେ ଲୋକଙ୍କ ଆୟର ଏକ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହିତ ଜଡିତ। ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସେତେବେଳେ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ଯେତେବେଳେ ସେହି ରାଜ୍ୟର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭଲ ଥାଏ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସିକିମର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ସର୍ବାଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ। ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏଠାରେ ଶହ-ଶହ କିଲୋମିଟର ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁକୁ ରାସ୍ତା ନେବା ପାଇଁ କାମ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ଏପରି ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରାଯାଉନଥିଲା, ଆଜି ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ ହେଉଛି। ବାଗଡୋଗରାରୁ ଗ୍ୟାଙ୍ଗଟକ୍ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ନିର୍ମାଣ, ସେଭୋକ୍-ରଙ୍ଗପୋ ରେଳ ଲାଇନ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସିକିମକୁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାର ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି। ଏଠାରେ ନୂତନ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି। ଗ୍ୟାଙ୍ଗଟକ୍ ଭଳି ସହରରେ, ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ରିଙ୍ଗ ରୋଡ୍ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆବଶ୍ୟକ। ଏହି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ କାମ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ବିଜେପି ସରକାର ଯେଉଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି, ତାହା ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇପାରିଥାନ୍ତା, କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବଦା ସିକିମର ବିକାଶକୁ ପଛକୁ ଠେଲି ଦେଇଛନ୍ତି। ସେଭୋକ୍-ରଙ୍ଗପୋ ରେଳ ଲାଇନର ଉଦାହରଣ ନିଅନ୍ତୁ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ୨୦୦୮-୨୦୦୯ମସିହାରେ ଏହା ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଭୂମିରେ କୌଣସି କାମ ହୋଇନଥିଲା, ଏହା କାଗଜପତ୍ରରେ ଫସି ରହିଲା। ପ୍ରକଳ୍ପ ଫାଇଲରେ ପଡ଼ି ରହିଲା। ବିଜେପି ସରକାର କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଆସିବା ପରେ, ବିକାଶ ପୁଣି ଗତି ପାଇଲା। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ସିକିମରେ ରେଳ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ, ଆମର ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ। ଆଜି ଆମେ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ କାମ କରୁଛୁ। ଭାଲେଡୁଙ୍ଗା, ୟେନ୍-ୟେଙ୍ଗ ଏବଂ ପେଲିଙ୍ଗରେ ରୋପୱେ ନିର୍ମାଣ ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ। ଭାଲେଡୁଙ୍ଗାରେ ଏକ ସ୍କାଏୱାକ୍ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଏବଂ ଏବେ ସିଂହଶୋର ସେତୁ ଉପରେ ଏକ ଗ୍ଲାସ୍ ଡେକ୍ ସ୍କାଏୱାକ୍ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲିଛି। ନାଥୁଲା ଏବଂ ନାମଲି ଭଳି ସ୍ଥାନରେ ସୀମାନ୍ତ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପ୍ରୟାସ ସହିତ, ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନ ସହଜ ହୋଇଯିବ, ସିକିମକୁ ଆସୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଏବଂ ମୁଁ ସବୁବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଯାତ୍ରା କରିବେ, ଦୁଃସାହସିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ହେଉ କିମ୍ବା ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ, ଆପଣ ଯେଉଁଠାକୁ ଯାଆନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ଯାତ୍ରା ବଜେଟର ୫ ପ୍ରତିଶତ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ କିଣିବାରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ହେବା ଉଚିତ। ଆପଣ ଯେଉଁଠାକୁ ଯାଆନ୍ତୁ, ସ୍ଥାନୀୟ ଖାଦ୍ୟ ଖାଆନ୍ତୁ, ସ୍ଥାନୀୟ ଜିନିଷ କିଣନ୍ତୁ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ମାରକୀ ଭାବରେ ନିଅନ୍ତୁ। ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଏଠାକାର ଲୋକମାନେ, ପାହାଡ଼ରେ ଦୂରରେ ରହୁଥିବା ଛୋଟ-ଛୋଟ ଗୋଷ୍ଠୀ, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ପରିଣତ ହୋଇ , ଭଉଣୀମାନେ ସୁନ୍ଦର ଚମତ୍କାର ଜିନିଷ ସବୁ ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି, ସମଗ୍ର ଦେଶରୁ କ୍ରେତାମାନେ ଆସନ୍ତୁ, ଏବଂ ଏଠାରେ ରୋଜଗାରର ଅବସର ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସିକିମରେ, ପରିବେଶ-ମଙ୍ଗଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସୁଯୋଗ ଅଛି, ଆମେ ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ। ପର୍ଯ୍ୟଟନରୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକମାନେ ସର୍ବାଧିକ ଆୟ ପାଇବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ୧୦୦୦ ହୋମଷ୍ଟେ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଦୁଃସାହସିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସମର୍ଥନ କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସିକିମ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନାର ଆଉ ଏକ ଆକାଶ କ୍ରୀଡା ମଧ୍ୟ ଅଛି। ଏଠାକାର ଯୁବକମାନେ ବଡ଼ ବଡ଼ ମଞ୍ଚରେ କ୍ରୀଡାରେ ନିଜର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ପ୍ରମାଣ କରିଛନ୍ତି । ଫୁଟବଲ୍, ବକ୍ସିଂ, ତୀରନ୍ଦାଜୀରେ ଏଠାରୁ ଖେଳାଳିମାନେ ସିକିମ୍ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଗୌରବ ଆଣିଦେଇଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ପ୍ରତିଭାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ, ଆମେ 'ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ' ଏବଂ 'ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଭଳି ଆନ୍ଦୋଳନ ଚଲାଉଛୁ। ଏଠାରେ ରାଜ୍ୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଏକାଡେମୀକୁ ମଧ୍ୟ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରାଯାଇଛି। ସିକିମ୍ ପ୍ରିମିୟର ଲିଗ୍ ଭଳି କ୍ରୀଡା ଇଭେଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଖେଳାଳି ଖେଳିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଖେଳ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ସୁଧାର ଆସିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜସଲାଲ୍ ପ୍ରଧାନ ଜୀଙ୍କ ନାମରେ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବକ୍ସିଂ ଏକାଡେମୀ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି। ସମନ୍ୱିତ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଗ୍ରାମ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏହା ସିକିମର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଏବଂ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର କ୍ରୀଡ଼ାକୁ ଆହୁରି ଚମକାଇ ପାରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ଜଡିତ ଅନେକ ବଡ଼ କାମ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ସିକିମ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଣଦେଖା କରିଥିଲେ। ଏଠାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ବହୁତ ସୀମିତ ଥିଲା। ଏହି କାରଣରୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଠାକୁ ଆସିବାକୁ ସଂକୋଚ ବୋଧ କରୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଆଜି ସେହି ଆହ୍ବା ଗୁଡ଼ିକ ଶେଷ ହୋଇଛି। ଆଜି ସିକିମରେ ପ୍ରାୟ ୨୦୦ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଆଜି ୪ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ହସ୍ପିଟାଲ ରହିଛି , ଏକ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ଡ଼ାକ୍ତରଖାନା , ସୁସ୍ଥତା କେନ୍ଦ୍ର ଅଛି ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ଏଠାରେ ଆୟୁଷ ସୁବିଧାରେ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ଡ୍ରେଜୋଙ୍ଗ ନାମଗ୍ୟାଲ ସୋୱା ରିଗପା ହସ୍ପିଟାଲର ଉଦଘାଟନ ପରେ ସିକିମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ।
ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ, ଲୋକମାନେ ସୁଲଭ ଚିକିତ୍ସା ମଧ୍ୟ ପାଇବା ଉଚିତ, ଆମ ସରକାର ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଶୃତିବଦ୍ଧ। ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଦେଇଥିଲୁ। ଏବେ ଏହି ସୁବିଧା ୭୦ ବର୍ଷ ଏବଂ ତଦୁର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବୟସର ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ଗନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଉଛି। ଏହା ସହିତ, ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଔଷଧ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି । ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଏଠାକାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଜୀବନ ସହଜ ହୋଇ ପାରିଛି ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମ୍ବଳକୁ ନେଇ ବିଶ୍ବର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି। ଆଜି ବିଶ୍ୱ ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନଶୈଳୀ ବିଷୟରେ କଥା ହେଉଛି। ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଧ୍ୟାନ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ଉପରେ ରହିଛି। ଆଜି ଜୈବିକ ଖାଦ୍ୟକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ସିକିମ ଭବିଷ୍ୟତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର। ସିକିମ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇଛି। ସିକିମ ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ, ୨୦୧୬ ରେ ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟକୁ ଜୈବିକ ଘୋଷଣା କରିଦେଇଥିଲା । ଆମର ଡେମାଜୋଙ୍ଗ ଏବେ କେବଳ ଚାଉଳ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ନୁହେଁ, ଏହାର ପରିଚୟ ଏବେ ଜୈବିକ ଚାଉଳ ପାଇଁ ହୋଇଛି। ବଡ଼ ବଡ଼ କଞ୍ଚାଲଙ୍କା, ଅଦା, ହଳଦୀ, ଏଭୋକାଡୋ, କିୱି - ଏତେ ଅନେକ ଉତ୍ପାଦ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚୁଛି। ସିକିମରେ ଶହ ଶହ ପ୍ରଜାତିର ଔଷଧୀୟ ଗଛ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ । ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇପାରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସିକିମର ଜୈବିକ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ମଡେଲ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା। ସିକିମର ଜୀବନଶୈଳୀ, ସିକିମର ସଂକଳ୍ପ, ଆଜି ଏଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଅଂଶ ପାଲଟିଛି। ଏଠାରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଜୈବିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏହା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବଜାର ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ସୁଯୋଗ ଦେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସିକିମର ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତିରେ ଏଠାକାର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଏହି ମହିଳାମାନେ ମଧ୍ୟ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ପାଦ ବଡ଼ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚୁ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଏଥିରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। "ସ୍ୱୟଂ ସିକିମ" ଭଳି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଆଜି ଏହି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସିକିମର ଏକ ବ୍ୟାପକ କ୍ଷମତା ଅଛି। ଏଠାରେ ପରିବେଶକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ସହିତ, ଆମକୁ ସିକିମର ଏହି ସମ୍ଭାବନାକୁ ଆହୁରି ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ପଡିବ। ମୁଁ ଜାଣେ, ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ହେଉଛି ସିକିମର ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱଭାବ। ଯେତେବେଳେ ଦେଶ 'ଏକ ପେଡ଼୍ ମା କେ ନାମ' ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା, ସିକିମର ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟବୋଧ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଥିଲେ, ଏବଂ ଏଠାକାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ "ମେରୋ ରୁଖ୍ ମେରୋ ସନ୍ତତି" ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ। ଏହା ଅଧୀନରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶିଶୁର ଜନ୍ମ ସମୟରେ ୧୦୮ଟି ଗଛ ଲଗାଯାଇଥାଏ। ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହି ପ୍ରୟାସ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ହେବ । ଆମକୁ ପରିବେଶ ସହିତ ଜଡିତ ଆମର ପ୍ରୟାସକୁ ଆହୁରି ନିଷ୍ଠାର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ପଡିବ। ଏହା ଆମର ଐତିହ୍ୟ, ଯାହାକୁ ଆମକୁ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସିକିମ ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଗତି ଦେବା ଉଚିତ, ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମକୁ ସିକିମକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ, ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ଏହି ଅବସରରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଆପଣମାନଙ୍କର ସମସ୍ତଙ୍କର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ କାମନା କରୁଛି। ଏବଂ ଆଜି, ଏହି ଯାତ୍ରାର ୫୦ ବର୍ଷ ପରେ, ଏବେ ଆମକୁ ଦୁଇଟି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଯେତେବେଳେ
ସିକିମର ଯାତ୍ରା ୧୦୦ ବର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବ ତା’ପରେ ଆମେ କ'ଣ କରିବୁ? ଯେତେବେଳେ ସିକିମର ଯାତ୍ରା ୭୫ବର୍ଷ ହେବ ସେତେବେଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ କ'ଣ କରିବୁ? ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ୧୦୦ ବର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବ, ୨୦୪୭ରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଆଜିଠାରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ କରିବା ଏବଂ ସଂକଳ୍ପର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ। ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ। ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ,
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ। ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ। ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍। ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍। ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍। ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍। ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍। ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍। ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the closing ceremony of Sikkim's 50th Year of Statehood Celebrations in Gangtok
28 APR 2026 1:51PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai.
Bharat Mata Ki Jai.
Bharat Mata Ki Jai.
Governor of Sikkim Shri Om Mathur Ji, the popular, energetic youth and my dear friend Shri Prem Singh Tamang Ji, my colleagues in Parliament Shri Dorjee Shering Lepcha Ji, Dr. Indra Hang Subba Ji, Shri Dilli Ram Thapa Ji, and my dear brothers and sisters of Sikkim.
To all the people of Sikkim, many congratulations and best wishes on the Golden Jubilee. Namaste, Tashi Delek!
Kham-ri-mo! How are you all?
Friends,
Yesterday afternoon I reached Gangtok, and before coming here, I was a little busy in the hustle and bustle of the Bengal elections. As soon as I arrived here, a new feeling, a new joy, an atmosphere of celebration all around, my heart was filled with happiness. The rain at night, then the coolness of the morning, and this bright sunshine-Sikkim’s colors are truly unique.
Friends,
Sikkim, the heaven of the East, the garden of orchids, its unmatched beauty, its peace, its spiritual joy-this experience is obtained with great fortune. Today I also went to see the orchids here. For me, the time fixed was less, so I spent more time there. And I say to tourists across the country, to nature-loving tourists, if they have not seen the orchids of Sikkim, then they have seen nothing. And I am confident that this time tourists will surpass all the figures of Sikkim’s tourism. In the orchids I saw the colors of nature, their joy, my mind is still immersed in it.
Friends,
Today we have the opportunity to celebrate the 50-year journey of Sikkim. When the occasion is so historic and happening in such a divine atmosphere, its grandeur increases many times. This Paljor Stadium today is filled with that wonderful aura. The cultural programs held here, the captivating performances of the artists, the enthusiasm shown by the people of Sikkim, the beautiful scenery of nature in the mountains and sky in front-it seemed as if nature and culture had come alive together. Truly these memories will always remain in my heart. And I congratulate all those who did the choreography, all those who sang. And today’s program, I would like that TV, media, Doordarshan show it to the country again and again. When in the country, for political interests, attempts are made for linguistic divisions, provincialism, discrimination, today Sikkim has shown the vision of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. In this small program, they presented the whole of India before the eyes. And even now, the seating arrangement they have made, I can see from above, it is the whole of India, and people are sitting in the attire of their respective states. Over there Gujarat, people are sitting in Gujarati clothes. Truly, truly you have won hearts. Not Modi’s heart, but the heart of the whole of India you have won today. This is what devotion to India is, this is what patriotism is. In the new generation, this is how the feeling of patriotism arises. Many congratulations to you all.
Friends,
Coming to Sikkim gives me great happiness also because last time I could not reach here due to bad weather. I had to connect with you online from Bagdogra. That regret of not being able to meet you here remained in my mind. And whenever Prem Singh Ji met me, my eyes lowered that you worked so hard, I could not come. And therefore I was waiting, that wait has been fulfilled today through this occasion.
Friends,
Meeting the people of Sikkim always gives me a different peace. Your gentleness, your simplicity, the smile on your faces is wonderful. Even before coming here, I met many talented people of Sikkim. Intellectuals of Sikkim, Padma awardees, artists and footballers-I spoke with them on different subjects.
Friends,
The road show yesterday evening, I have not forgotten it yet, and perhaps will never forget it. In hands, our beloved tricolor. Continuous chants of Bharat Mata Ki Jai, and the proclamation of Vande Mataram, the whole atmosphere was filled with the pictures of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. From Ganju Lama Gate to Lok Bhavan, the way my brothers and sisters of Sikkim poured out their love, the way all ethnic communities welcomed, each community with its own attire, its own music, its own traditions-the whole atmosphere turned into a grand festival. This scene was like different colors blooming in the lap of nature. In large numbers, my mothers and sisters, children and elders also came to give their blessings. And one of the best things I saw throughout the way was the cleanliness of Sikkim’s roads. Salute to you all. No dirt anywhere, cleanliness in the air, cleanliness on the roads. You people of Sikkim are true protectors of nature, brand ambassadors. I again say to the countrymen, come to Sikkim. How clean, how well-maintained you have kept Sikkim.
Brothers and sisters,
For the road show yesterday, and for this event now, I express my heartfelt gratitude to all of you and all the artists. I congratulate you. I give many congratulations to the people of Sikkim and to all the countrymen on this celebration of the important 50-year journey. I assure you, the debt of your love, your affection, your blessings, I will leave no effort to repay it.
Friends,
The journey of Sikkim is a journey of human values. It is a journey of carrying development and heritage together. Many generations of Sikkim have carried forward this journey. In the past 50 years, all those who have advanced Sikkim, brought it here, I heartily congratulate them today, I honor them. At the time, whoever had to do whatever they did, they gave to Sikkim. Now, the responsibility is on us, upon us. The government of Sikkim, under the leadership of my friend Prem Singh Ji, is working with full honesty to preserve the heritage of Sikkim and to accelerate development. For us, Sikkim, the North East, is not only an important part of the country, but it is India’s ‘Ashta Lakshmi’. The North East is India’s ‘Ashta Lakshmi’. Therefore, we are working on the policy of ‘Act East’, and we have also taken the resolve of ‘Act Fast’ for the North East. And therefore, ‘Act East’, ‘Act Fast’. Today also, more than 30 projects worth thousands of crores of rupees have been inaugurated and foundation stones laid here. These include projects of roads, power, tourism, health, education, all kinds. The challenges that came in the areas of North Sikkim after 2023 have also been taken into account. Wherever connectivity was affected, focus has been on strengthening it again. I give many congratulations to all the people of Sikkim for these.
Friends,
The great strength of our Sikkim is its tourism economy. The area of Sikkim is less than one percent of the country’s total area, but more than 25 percent of the country’s floral diversity is found in our Sikkim. Here there are about 500 species of birds, about 700 species of butterflies, beautiful forest cover, the wonderful attraction of Kanchenjunga, so much is here. Therefore, everyone wants to come to Sikkim again and again.
Friends,
A very large number of people’s income in Sikkim is connected with tourism. And tourism grows only when the infrastructure of that state is good. That is why we are focusing the most on Sikkim’s connectivity and infrastructure. In recent years, hundreds of kilometers of highways have been built here. Work is progressing rapidly to take roads to every village. Such modern infrastructure, which earlier was not even imagined, is today becoming reality. The construction of the expressway from Bagdogra to Gangtok, the Sevok-Rangpo rail line-these projects are becoming the means to connect Sikkim with the whole country. New national highways are also being built here. In cities like Gangtok, projects like ring roads are necessary for the future. Work is moving forward in this direction too.
Brothers and sisters,
The work that the BJP government is doing today could have been done earlier also, but Congress governments always pushed back the development of Sikkim. Take the example of the Sevok-Rangpo rail line. This project was approved in 2008–2009, but no work happened on the ground, it remained stuck on paper. The project remained lying in files. After the BJP government came to the Centre, development again gained speed. For the first time, rail is going to reach Sikkim.
Friends,
To promote tourism, we also need new ideas. Today we are working with this thinking. The construction of ropeways in Bhaledunga, Yen-Yeng, and Pelling is an example of this. A skywalk is also being built in Bhaledunga. And now preparations are being made to build a glass deck skywalk on Singhshore Bridge. Work is also being done to improve the border experience at places like Nathula and Namli.
Friends,
With these efforts of our government, your life will become easier, the number of tourists coming to Sikkim will increase further, and your income will also grow. And I always urge tourists across the country: when you travel, whether for adventure tourism or environment tourism, wherever you go, it should be compulsory to spend 5 percent of your travel budget on buying local products. The path to making local vocal begins here. Wherever you go, eat the local food, buy the local items, take them as souvenirs. So that the people here, the small groups living far away in the mountains, the sisters who make such wonderful things in self-help groups, buyers should come from across the country, and this will also increase employment opportunities here.
Friends,
In Sikkim, there is also great scope for eco-wellness tourism, we are promoting this too. To ensure that local people get maximum income from tourism, 1,000 homestays are also being built. Infrastructure is also being supported for adventure tourism.
Friends,
Another sky of possibilities for Sikkim is in sports. The youth here have proved their capacity and talent in sports on big stages. In football, boxing, archery, players from here have brought glory to Sikkim and the country.
Friends,
To advance these talents, we are running movements like ‘Khelo India’ and ‘Fit India’. The State Sports Academy here has also been revived. Sports events like the Sikkim Premier League are being promoted, so that more and more players get the chance to play, and their performance improves.
Friends,
There is also a proposal for a state-of-the-art boxing academy in the name of Jaslal Pradhan Ji. Projects like Integrated Sports and Cultural Village are also moving forward. This will give better facilities to the youth of Sikkim, and they will be able to shine their sports further.
Friends,
Among the projects inaugurated and foundation stones laid today, many big works related to the health sector are also included. There was a time when Congress governments had completely ignored Sikkim and the North East. Health services here used to be very limited. Because of this, tourists also hesitated to come here. But today that challenge is ending. Today in Sikkim, about 200 Ayushman Arogya Mandirs are functioning. Today there are 4 district hospitals, a tertiary care hospital, wellness centers, and thousands of people are benefiting from Ayush facilities here. After the inauguration of Drezong Namgyal Sowa Rigpa Hospital, Sikkim’s healthcare system will get a further boost.
Brothers and sisters,
Along with health infrastructure, people should also get cheap treatment, our government is committed to this too. Earlier we had given Ayushman cards to the poor for free treatment. Now this facility is also being given to all elderly people aged 70 years and above. Along with this, medicines are also available at very cheap prices at Jan Aushadhi Kendras. With these efforts, the lives of people here have become easier, and your expenditure on treatment is also decreasing.
Friends,
Today the world’s perspective on economic progress and resources is changing rapidly. Today the world is talking about sustainable lifestyle. Today the world’s focus is on clean energy. Today organic foods are being given priority. I am happy that our North East and Sikkim are big centers of this futuristic growth. Sikkim has shown direction to the whole country. Sikkim had already declared the entire state organic 10 years ago, in 2016. Our Demazong is now not only known for rice production, its identity has now become for organic rice. Large cardamom, ginger, turmeric, avocado, kiwi-so many products are reaching the markets of the country and the world. Hundreds of species of medicinal plants are also found in Sikkim. These too are becoming a means of increasing the income of local people.
Friends,
Sikkim’s model of organic and natural farming is an inspiration for the whole country. Sikkim’s lifestyle, Sikkim’s resolve, today these have become part of the nation’s vision. To promote natural farming here, organic processing plants have also been started. This is giving farmers the opportunity to connect directly with the market.
Friends,
In Sikkim’s economic progress, a very big role is also played by the self-help groups here and by these women. The products of these self-help groups have reached big markets, and Digital India is playing a big role in this. Platforms like “Swayam Sikkim” are today empowering these women.
Friends,
In the field of clean energy, Sikkim has a wide capacity. While preserving the environment here, we have to make further use of this potential of Sikkim. I know, environmental protection is the nature of the people of Sikkim. When the country started the initiative of ‘Ek Ped Maa Ke Naam’, the people of Sikkim carried it forward with a sense of duty, and the Chief Minister here inspired the people with the initiative “Mero Rukh Mero Santati”. Under this, 108 trees are planted at the birth of every child. I feel this initiative is an inspiration for the whole world. We have to carry forward our efforts connected to the environment with even more dedication. This is our heritage, which we have to keep safe for the next generation.
Friends,
Sikkim should move forward even faster, give speed to the dream of a developed India, for this we have to work together. We have to take Sikkim to new heights. With this resolve, once again, I give you all best wishes on this occasion. I wish you all a bright future. And today, after 50 years of this journey, now we have to complete two milestones. What will we do when Sikkim’s journey reaches 100 years? What will we do by the time Sikkim’s journey reaches 75 years? And when the country’s independence reaches 100 years, the dream of a developed India in 2047, for that we should start preparing today and move forward with resolve. With this feeling, once again I express my heartfelt gratitude to all of you. Thank you very much. Say with me-
Bharat Mata Ki Jai. Bharat Mata Ki Jai. Bharat Mata Ki Jai.
Vande Mataram. Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram. Vande Mataram. Vande Mataram.
Vande Mataram.