গৃহ মন্ত্ৰালয়
৩১ জুলাই, ২০২৬ লৈকে মুকলি ৰখা হৈছে পদ্ম বঁটা-২০২৭ৰ বাবে মনোনয়ন দাখিলৰ সময়
27 APR 2026 3:00PM by PIB Guwahati
গণৰাজ্য দিৱস, ২০২৭ উপলক্ষ্যে ঘোষণা হ’বলগীয়া পদ্ম বঁটা ২০২৭ৰ বাবে মনোনয়ন/পৰামৰ্শ গ্ৰহণ ১৫ মাৰ্চ, ২০২৬ৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে।পদ্ম বঁটাৰ বাবে মনোনয়নৰ অন্তিম তাৰিখ ৩১ জুলাই, ২০২৬।পদ্ম বঁটাৰ বাবে মনোনয়ন/পৰামৰ্শ কেৱল ৰাষ্ট্ৰীয় পুৰস্কাৰ পৰ্টেল (https://awards.gov.in)ত অনলাইনযোগে গ্ৰহণ কৰা হ’ব ।
পদ্ম বঁটা অৰ্থাৎ পদ্ম বিভূষণ, পদ্ম ভূষণ আৰু পদ্মশ্ৰী দেশৰ সৰ্বোচ্চ অসামৰিক বঁটাৰ ভিতৰত অন্যতম বঁটা। ১৯৫৪ চনৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা এই বঁটাসমূহ প্ৰতি বছৰে গণৰাজ্য দিৱস উপলক্ষ্যে ঘোষণা কৰা হয়। এই বঁটাসমূহে ‘বিশেষত্বপূৰ্ণ কাম’ক স্বীকৃতি দিব বিচাৰে আৰু সকলো ক্ষেত্ৰ/শাখাতে বিশিষ্ট তথা ব্যতিক্ৰমী কৃতিত্ব/সেৱাৰ বাবে ইয়াক প্ৰদান কৰা হয়, যেনে, কলা, সাহিত্য আৰু শিক্ষা, ক্ৰীড়া, চিকিৎসা, সমাজসেৱা, বিজ্ঞান আৰু অভিযান্ত্ৰিক, জনসংযোগ, অসামৰিক সেৱা, বাণিজ্য তথা উদ্যোগ আদি।জাতি, বৃত্তি, পদ বা লিংগৰ পাৰ্থক্য নৰখাকৈ সকলো ব্যক্তিয়ে এই বঁটাৰ বাবে যোগ্য। ডাক্তৰ আৰু বিজ্ঞানীৰ বাহিৰে ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানত কাম কৰা সকলকে ধৰি চৰকাৰী চাকৰিয়াল পদ্ম বঁটাৰ বাবে যোগ্য নহয়।
পদ্ম বঁটাক “জনতাৰ পদ্ম”লৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। সেয়েহে সকলো নাগৰিককে আত্ম মনোনয়নকে ধৰি মনোনয়ন/পৰামৰ্শ দিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে। মহিলা, সমাজৰ দুৰ্বল শ্ৰেণী, অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জাতি, দিব্যাংগ ব্যক্তি আৰু সমাজৰ বাবে নিঃস্বাৰ্থভাবে সেৱা আগবঢ়াই অহা প্ৰতিভাৱান ব্যক্তিসকলক এই বঁটাৰ বাবে চিনাক্ত কৰাৰ বাবে সংহত প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে।
মনোনয়ন/পৰামৰ্শসমূহত ওপৰত উল্লেখ কৰা পৰ্টেলত উপলব্ধ আৰ্হিত নিৰ্দিষ্ট কৰা সকলো প্ৰাসংগিক বিৱৰণ থাকিব লাগিব, য’ত বৰ্ণনামূলক উদ্ধৃতি (সৰ্বাধিক ৮০০ শব্দ) থাকিব লাগিব, ইয়াত তেওঁৰ নিজ নিজ ক্ষেত্ৰ/শাখাত পৰামৰ্শ দিয়া ব্যক্তিজনৰ ব্যতিক্ৰমী কৃতিত্ব/সেৱাৰ কথা স্পষ্টভাৱে উন্মোচিত হ’ব লাগিব।
এই সন্দৰ্ভত সবিশেষ তথ্য গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ ৱেবছাইট (https://mha.gov.in) আৰু পদ্ম বঁটা পৰ্টেল (https://padmaawards.gov.in)ত ‘বঁটা আৰু পদক’ শিৰোনামৰ অধীনত উপলব্ধ। এই বঁটাসমূহৰ সৈতে জড়িত বিধি আৰু নিয়মসমূহ ৱেবছাইটত https://padmaawards.gov.in/AboutAwards.aspx লিংকত উপলব্ধ।

Ministry of Home Affairs
Nominations for Padma Awards-2027 open till 31st July, 2026
27 APR 2026 3:00PM by PIB Delhi
Nominations/recommendations for the Padma Awards 2027 to be announced on the occasion of Republic Day, 2027 have started on 15th March, 2026. The last date for nominations for Padma Awards is 31st July, 2026. The nominations/recommendations for Padma Awards will only be received online on the Rashtriya Puraskar Portal (https://awards.gov.in ).
The Padma Awards, namely, Padma Vibhushan, Padma Bhushan and Padma Shri, are amongst the highest civilian awards of the country. Instituted in 1954, these Awards are announced on the occasion of the Republic Day every year. The Award seeks to recognize ‘work of distinction’ and is given for distinguished and exceptional achievements/service in all fields/disciplines, such as, Art, Literature and Education, Sports, Medicine, Social Work, Science and Engineering, Public Affairs, Civil Service, Trade and Industry etc. All persons without distinction of race, occupation, position or sex are eligible for these Awards. Government servants including those working with PSUs, except Doctors and Scientists, are not eligible for Padma Awards.
The Government is committed to transform Padma Awards into “People’s Padma”. All citizens are, therefore, requested to make nominations/recommendations, including self nomination. Concerted efforts may be made to identify talented persons whose excellence and achievements really deserve to be recognized from amongst women, weaker sections of the society, SCs & STs, divyang persons and who are doing selfless service to the society.
The nominations/recommendations should contain all relevant details specified in the format available on the above said Portal, including a citation in narrative form (maximum 800 words), clearly bringing out the distinguished and exceptional achievements/service of the person recommended in her/his respective field/discipline.
Details in this regard are also available under the heading 'Awards and Medals' on the website of Ministry of Home Affairs (https://mha.gov.in) and on the Padma Awards Portal (https://padmaawards.gov.in ). The statutes and rules relating to these awards are available on the website with the link https://padmaawards.gov.in/AboutAwards.aspx .