ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆସାମର ଗୌହାଟୀରେ ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
13 MAR 2026 8:00PM by PIB Bhubaneswar
ଗୌହାଟୀର ମୋର ପ୍ରିୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ଆସାମର ରାଜ୍ୟପାଳ ଲକ୍ଷ୍ମଣ ପ୍ରସାଦ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଜୀ, ଏହି ସ୍ଥାନର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ ଜୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ବର୍ତ୍ତମାନର ମନ୍ତ୍ରୀ, ଜନପ୍ରତିନିଧି, ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଜଡିତ ଆମର ସମସ୍ତ କୃଷକ ସାଥୀ, ଚା ବଗିଚାରେ କାମ କରୁଥିବା ମୋର ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ, ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରୁ ଆମର ଅନେକ ବରିଷ୍ଠ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମ ସହିତ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ନବରାତ୍ରୀ ପୂର୍ବରୁ, ମା କାମାକ୍ଷାଙ୍କ ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଶ୍ରୋତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଛି। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମା କାମାକ୍ଷାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ, ଏଠାରୁ ୧୯.୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ଆସାମକୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପ୍ରକଳ୍ପଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଆସାମ ଆସୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆଜି ଆସାମକୁ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦିଆଯାଇଛି। ଆଜି ଦେଶର ଚାଷୀ ଏବଂ ଆସାମରେ ଚା ବଗିଚାରେ କାମ କରୁଥିବା ସାଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଦିନ। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅଧୀନରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆମର କୋଟି କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ୧୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରାଶି ପଠାଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆସାମର ଚା ବଗିଚା ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ପରିବାରକୁ ଆଜି ଜମି ଅଧିକାର ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି। ମୁଁ ଆସାମବାସୀଙ୍କୁ, ଏଠାକାର ସମସ୍ତ ପରିବାରକୁ ଏବଂ ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ସାରା ଦେଶର କୃଷକ ସାଥୀମାନେ ମା’ କାମାକ୍ଷାଙ୍କ ଏହି ଭୂମି ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି। କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ କୋଟି କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ନିଧି ଜମା ହେବାର ବାର୍ତ୍ତା ସମସ୍ତଙ୍କ ମୋବାଇଲରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରକୃତରେ ଚମତ୍କାର। ଗୋଟିଏ କ୍ଲିକରେ, କୋଟି କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ସିଧାସଳଖ ଟଙ୍କା ଜମା ହୁଏ। ବିଶ୍ୱର ବିକଶିତ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଏପରି ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବିଦେଶୀ ଅତିଥିମାନେ ମୋତେ ଭେଟି ଏହି ବିଷୟରେ ଏତେ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତି ଏବଂ ସୂଚନା ପାଇଁ ଏତେ ଉତ୍ସୁକ ହୁଅନ୍ତି ଯେ ଏହା କିପରି ସମ୍ଭବ ହେଉଛି। ବିଶ୍ୱର ବଡ଼ ବଡ଼ ଦେଶର ବଡ଼ ନେତାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଚମତ୍କାର ପରି ଲାଗେ, ଏବଂ ଏମାନେ ମୋର ସେହି କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶଙ୍କର ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ନଥିଲା କିମ୍ବା ବ୍ୟାଙ୍କରେ କୌଣସି ଆକାଉଣ୍ଟ ନଥିଲା। ଆଜି, ଏତେ କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାଢ଼େ ଚାରି ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମା ହୋଇସାରିଛି। ଏଥିରେ, ଆସାମର ପ୍ରାୟ ୧୯ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ଆଠ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇସାରିଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ମୋର ମନେ ଅଛି, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଗୁଜବ ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ମିଛ କହିବାରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଯଦିଓ ମୋଦି ଆଜି ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ ଟଙ୍କା ଦେଉଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ନିର୍ବାଚନ ପରେ ଏହାକୁ ଫେରାଇବାକୁ ପଡିବ; ସେମାନେ ମିଛ କହିବାରେ ଏତେ ବିଶେଷଜ୍ଞ। କିନ୍ତୁ ଆଜି ସମ୍ମାନ ନିଧିର ଏହି ଯୋଜନା ଦେଶର ଛୋଟ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଜେପି-ଏନଡିଏ ସରକାର ପାଇଁ ଚାଷୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥଠାରୁ ବଡ଼ କିଛି ନୁହେଁ। ଯେତେବେଳେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଟଙ୍କା ଦେବା କଥା ଆସେ, କଂଗ୍ରେସ ଲୋକଙ୍କ ନିଶ୍ୱାସ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଉଥିଲା। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ୧୦ ବର୍ଷ ପାଇଁ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଥିଲା। କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଚାଷୀମାନେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ଆକାରରେ ୬.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇଥିଲେ; ୧୦ ବର୍ଷରେ ୬.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା। ଯେତେବେଳେ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଚାଷୀମାନେ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ଆକାରରେ ୨୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପାଇଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ବିଜେପି-ଏନଡିଏ ସରକାର ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଚାରିପାଖରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ବୁଣିଛନ୍ତି। ଏହା ଏମଏସପି ହେଉ, ଶସ୍ତା ଋଣ ହେଉ, ଫସଲ ବୀମା ହେଉ, କିମ୍ବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ହେଉ, ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସହାୟତା ପାଲଟିଛି। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଆମେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ ଯେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଙ୍କଟର ପ୍ରଭାବ ଚାଷ ଏବଂ କୃଷି ଉପରେ ନପଡ଼େ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଯେପରି କୋରୋନା ଏବଂ ତା'ପରେ ହୋଇଥିବା ଯୁଦ୍ଧ, ସେଥିପାଇଁ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ସାରର ମୂଲ୍ୟ ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା। ବିଦେଶୀ ବଜାରରେ ସାର ପାଇବା ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟକର ହୋଇଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ସଙ୍କଟକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଯେଉଁ ୟୁରିଆ ବସ୍ତା ୩ ହଜାର ଟଙ୍କାରେ ଉପଲବ୍ଧ, ଆମ ସରକାର ସେହି ବସ୍ତା କେବଳ ୩୦୦ ଟଙ୍କାରେ ତାହାର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଦେଇଛି। ଏହା ଉପରେ, ସରକାର ନିଜ ରାଜକୋଷରୁ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମୋ ଚାଷୀଙ୍କ ଉପରେ ବୋଝ ନପଡ଼େ। ସରକାର ଏହି ବୋଝ ନିଜ କାନ୍ଧରେ ଉଠାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ବିଜେପି-ଏନଡିଏ ସରକାର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଉ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କାମ କରିଛନ୍ତି। ଆମେ କୃଷିକୁ ବାହ୍ୟ ସଙ୍କଟରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛୁ। ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତରେ ଆମେ ବାରମ୍ବାର ଦେଖିଛୁ ଯେ, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଭାଗରେ ଯୁଦ୍ଧ ହୁଏ, କିମ୍ବା ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଅସୁବିଧା ଉପୁଜେ, ସେତେବେଳେ ଆମର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ୟା ହେଉଥିଲା। କେତେବେଳେ ସାର ମହଙ୍ଗା ହେଉଥିଲା, କେତେବେଳେ ଡିଜେଲ ଏବଂ ଶକ୍ତିର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିଲା। କାରଣ ଦଶନ୍ଧି ଧରି କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ଦେଶକୁ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ କରି ରଖିଥିଲା। ଏହି କାରଣରୁ ଚାଷର ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିଲା।
ସାଥୀଗଣ,
କୃଷକମାନଙ୍କର କୃଷି ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ଯୋଡିହେବ, ସେମାନେ ଜଳସେଚନର ନୂତନ ପଦ୍ଧତି ସହିତ ଯୋଡିହେବେ ଏବଂ ଫସଲ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ପାଇବ, ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ, ଆମ ସରକାର 'ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ଅଧିକ ଫସଲ' ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ବୁନ୍ଦା ଏବଂ ସ୍ପ୍ରିଙ୍କଲର ଭଳି ସୂକ୍ଷ୍ମ-ଜଳସେଚନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପହଞ୍ଚାଇଥିଲେ। ଏହି କାରଣରୁ ଜଳସେଚନରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା। ଆଜି ସରକାର ଆପଣଙ୍କ କ୍ଷେତକୁ ସୌର ପମ୍ପ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ ଡିଜେଲ ଉପରେ ଆପଣଙ୍କର ଖର୍ଚ୍ଚ ଯଥାସମ୍ଭବ କମ୍ ହେଉ। କେନ୍ଦ୍ର ଯେଉଁ କୁସୁମ ଯୋଜନା କରିଛି ତାହା ଏହି କାରଣରୁ। ଆଜି ଅନେକ ଚାଷୀ କେବଳ ସୌର ପମ୍ପ ଲଗାଇ ଜଳସେଚନ କରୁନାହାଁନ୍ତି ବରଂ ଏଥିରୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରି ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିପାରିବେ। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି, ଖାଦ୍ୟ-ପ୍ରଦାତା (ଅନ୍ନଦାତା) ଶକ୍ତି-ପ୍ରଦାତା (ଉର୍ଜାଦାତା) ହୁଅନ୍ତୁ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଯେ ସାର ଏବଂ କୀଟନାଶକ ଉପରେ ଚାଷୀଙ୍କ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଉ। କଂଗ୍ରେସର ଭୁଲ ନୀତି ଯୋଗୁଁ ଦେଶର ପାଞ୍ଚଟି ବଡ଼ ସାର କାରଖାନା ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ଆମେ ସେହି ସାର କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକୁ ପୁଣି ଥରେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଏହା ସହିତ, ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ନାନୋ ୟୁରିଆ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଅନେକ କାମ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଜି ଦେଶର ଚାଷୀ ଏହାର ଲାଭ ପାଉଛି। ଏବେ ବିଜେପି-ଏନଡିଏ ସରକାର ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ଚାଷୀମାନେ ବହୁତ ବଡ଼ ପରିମାଣରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବେ, ସେତେବେଳେ ମାଟି ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ ଏବଂ ଆମର ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବେ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗୋଟିଏ ପଟେ ବିଜେପି-ଏନଡିଏ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରୁଛି, ଆମେ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାରେ ଲାଗିଛୁ, ଯେତେବେଳେ ଆଜି କଂଗ୍ରେସ ପୁଣି ଥରେ ପ୍ରମାଣ କରିଛି ଯେ ସେମାନେ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଦେଶ ପ୍ରତି ସଚ୍ଚୋଟ ନୁହଁନ୍ତି। ଆଜି ଯୁଦ୍ଧ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସଙ୍କଟ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ କଂଗ୍ରେସ କେବଳ ଗୁଜବ ପ୍ରସାର ଏବଂ ପ୍ରତି-ପ୍ରଚାରରେ ଲାଗି ରହିଛି। ଏବଂ ମୁଁ କଂଗ୍ରେସ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଗୋଟିଏ କାମ କରନ୍ତୁ, ୧୫ ଅଗଷ୍ଟରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁ ଜୀ ଦେଇଥିବା ଭାଷଣ ଶୁଣନ୍ତୁ; ଆପଣ ଶୁଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ। ୧୫ ଅଗଷ୍ଟରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଥରେ ପଣ୍ଡିତ ଜୀ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର କୋରିଆ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ କୋରିଆରେ ଯୁଦ୍ଧ ଚାଲିଛି, ତେଣୁ ଭାରତରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏବେ ଉତ୍ତର କୋରିଆ କେଉଁଠି, ଦକ୍ଷିଣ କୋରିଆ ଏବଂ ନେହେରୁ ଜୀ ଏଠାରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ବିଷୟରେ କହୁଥିଲେ। ଏବଂ ଆଜି କଂଗ୍ରେସର ଲୋକମାନେ ଦେଶକୁ ଭ୍ରମିତ କରିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଅଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟର ପ୍ରଭାବ କ'ଣ, ତାହା ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଦେଖୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଜେପି-ଏନଡିଏ ସରକାର ଆମର ରିଫାଇନାରୀଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଏବଂ ରିଫାଇନାରୀ କ୍ଷମତାର ବିସ୍ତାର ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଏପରି ଏକ ଦେଶ ଯାହା କେବଳ ନିଜର ନୁହେଁ, ବରଂ ବିଶ୍ୱର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିପାରିବ। ଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଆସାମରେ ଆମର ରିଫାଇନାରୀଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଇଛି। ଆସାମ ସମେତ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ କରାଯାଉଛି। ନୁମାଲିଗଡ଼-ସିଲିଗୁଡ଼ି ପାଇପଲାଇନର ଉନ୍ନତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି। ଏବଂ ଆସାମର ଗୋଲାଘାଟରେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ଦ୍ୱିତୀୟ ପିଢ଼ିର ବାୟୋ-ଇଥାନଲ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପରୁ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳକୁ ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଦେଶ ଉପରେ ରେଳବାଇର ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ଆମକୁ ବିଦେଶରୁ କମ୍ ତେଲ ମଗାଯିବା ପାଇଁ, ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କାମ ହୋଇଛି। ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରାୟ ସମଗ୍ର ରେଳ ନେଟୱାର୍କକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ରୁଟ୍ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ଏବଂ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର, ଆମେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣର ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରୁଛୁ। ଏହି ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଯୋଗୁଁ, ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ ତିନି କୋଟି ଲିଟର ଡିଜେଲ ସଞ୍ଚୟ ହେଉଛି। ଆସାମରେ ମଧ୍ୟ, ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହେଉଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଏଠାରେ ରେଳବାଇର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶରେ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବାରେ ଆସାମ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଲୋୟର କୋପିଲି ଜଳ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପରୁ ଆସାମ ସମେତ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଉପକୃତ ହେବ। ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଥା ହେଉଛି, ଆସାମରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆସାମର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତିର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ଏବଂ ଆସାମର ସମୃଦ୍ଧିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଜେପି-ଏନଡିଏ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ପରିଚୟ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଏବଂ ସୁଶାସନ ସହିତ ଜଡିତ। ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ବିକାଶ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା। ଏହି ସମାନ ଭାବନା ସହିତ, ଆଜି ଆସାମର ଚା ବଗିଚାରେ କାମ କରୁଥିବା ସାଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ହୋଇଛି। ଯେଉଁମାନଙ୍କର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ଆସାମର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିଚୟ ମଜବୁତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଚା'ର ସୁଗନ୍ଧ ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ପରିଚୟ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଆଜି ବିଜେପି-ଏନଡିଏ ସରକାର ସେହି ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସହାୟତା ଉଭୟ ଦେଉଛି। କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଏହି ସାଥୀମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ପଚାରି ନଥିଲେ; ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଜମି ପାଇଁ ଆଇନଗତ କାଗଜପତ୍ର ମଧ୍ୟ ନଥିଲା। ମୁଁ ହିମନ୍ତ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଦଳକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି; ଆପଣ ଚା' ବଗିଚା ସହିତ ଜଡିତ ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ କାମ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଆସାମ ସରକାର ଏହି ଐତିହାସିକ ଅନ୍ୟାୟକୁ ଶେଷ କରିବାର କାମ କରୁଛି। ଏବେ ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଜମି ମିଳିଛି, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ପାଇବାର ରାସ୍ତା ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଛି। ଏଥିରୁ ଚା' ବଗିଚାରେ ରହୁଥିବା ଭଉଣୀମାନେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ବହୁତ ଲାଭ ପାଇବେ। ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ଏବେ ଚା' ବଗିଚାରେ କାମ କରୁଥିବା ପରିବାରର ପିଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ଭଲ ପାଠ ପଢ଼ନ୍ତୁ ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତୁ। ଏବଂ ବିଜେପି ସରକାର ଏଥିପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚା ବଗିଚା କର୍ମଚାରୀ କହୁଛନ୍ତି - ପୁଣି ଥରେ, ବିଜେପି ସରକାର! ଏବଂ ମୋ ପାଇଁ, ମୋ ଚା ବଗିଚାର ଏହି ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେବାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ମୁଁ ନିଜେ ଏକ ଋଣ ପରିଶୋଧ କରୁଛି, କାରଣ ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ବଗିଚାରେ କାମ କରୁଥିଲ, ସେହି ଚା ପତ୍ର ଦୂର ଗୁଜରାଟରେ ଥିବା ମୋ ଗାଁକୁ ଯାଉଥିଲା, ଏବଂ ମୁଁ ଚା ବିକ୍ରୟ କରି ଏଠାକୁ ପହଞ୍ଚିଥିଲି। ଏବେ କୁହ, ଯଦି ଏହି ଚା ବଗିଚା ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନ ଥାନ୍ତା, ତେବେ ମୁଁ କ'ଣ ଏଠାକୁ ପହଞ୍ଚିଥାନ୍ତି? ଏହି ଚା ବଗିଚା ଲୋକଙ୍କ ଚା ମୋ ଘରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ତୁମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଆଉ ଦେଖ, ମାଆ କାମାକ୍ଷାଙ୍କର ଏହା କି ପ୍ରକାର କୃପା, ଆଜି ମାଆ କାମାକ୍ଷା ଦେବୀ ମୋତେ ମୋର ଚା ବଗିଚାର ଭାଇମାନଙ୍କର ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜିଠାରୁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ନିମାତି ଘାଟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱନାଥ ଘାଟରେ ଆଧୁନିକ କ୍ରୁଜ୍ ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହା କେବଳ ଏକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ନୁହେଁ; ଏହା ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯାହା ଆସାମରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦିଏ। ବିଜେପି ସରକାର ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ କେବଳ ଦର୍ଶନୀୟ ସ୍ଥାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ କରିନାହିଁ, ବରଂ ଏହାକୁ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ଭାବରେ ଦେଖିଛି। ଏହି ସମାନ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ, ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀରେ ମଧ୍ୟ ଜଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ସମ୍ଭାବନା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। କ୍ରୁଜ୍ ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ ସହିତ, ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ରରେ କ୍ରୁଜ୍ ଚଳାଇବା କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆସାମ ପହଞ୍ଚିବା ସହଜ ହେବ। ଯେତେବେଳେ କ୍ରୁଜ୍ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ସ୍ଥାନୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତିର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। କାରିଗର ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ସହିତ ଜଡିତ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ବଜାର ମିଳିବ। ଛୋଟ ଦୋକାନୀ, ଡଙ୍ଗା ଚାଳକ ଏବଂ ହୋଟେଲ ଏବଂ ପରିବହନ ସହିତ ଜଡିତ ଲୋକଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ଅର୍ଥାତ୍, ଆସାମରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବେ କେବଳ ବୁଲିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ; ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ବିକାଶ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ସମୃଦ୍ଧିର ଏକ ନୂତନ ଇଞ୍ଜିନ ପାଲଟିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆସାମ ଆଜି ଆମର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ, ଅର୍ଥାତ୍ ଅଷ୍ଟଲକ୍ଷ୍ମୀର ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତର ଏକ ମଡେଲ ହୋଇଉଠିଛି। ଏଠାକାର ପ୍ରଗତି ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ନୂତନ ଗତି ଦେଉଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ବିଜେପି-ଏନଡିଏ ସରକାର ଆସାମରେ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି, ତାହାର ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ୋଶୀ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ମଧ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି। ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଲୋକମାନେ ବିଜେପି-ଏନଡିଏର ସମାନ ସୁଶାସନ ଚାହାଁନ୍ତି। ତେଣୁ, ମୁଁ ଆସାମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ କହିବି ଯେ, ଆମକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଆସାମ ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆସାମ ଦେଶରେ ଏକ ମଡେଲ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ଉଭା ହେବ। ଏହି ସମାନ ଉତ୍ସାହ ସହିତ, ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ସମାରୋହରେ ଆମ ସହିତ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି - ଏଠାରେ ଉଦଘାଟନ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକତା ମଲ୍ଲ, ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଆପଣଙ୍କ ରାଜ୍ୟର ଜିନିଷ ବିକ୍ରି କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରନ୍ତୁ। ଆପଣ ଏଠାରେ କିଛି ସ୍ଥାନ ନିଅନ୍ତୁ, ଏବଂ ଯଦି ଆସାମରେ କେହି କେରଳରୁ କିଛି ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଏଠାରୁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଉଚିତ; ଯଦି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କିଛି ଜିନିଷ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଏଠାରୁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଉଚିତ; ଯଦି ଗୁଜରାଟର କିଛି ଜିନିଷ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଏଠାରୁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଉଚିତ; ଯଦି ରାଜସ୍ଥାନର ଆବଶ୍ୟକ, ତେବେ ଏହା ଏଠାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଉଚିତ; ଅର୍ଥାତ୍ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଏକତାର ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିବା ଉଚିତ। ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଏହି ମଲରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବା ଉଚିତ; ଆସାମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା ଏହି ମଲରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବା ଉଚିତ। ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା, ଗୋଟିଏ ଉତ୍ପାଦ; ଅର୍ଥାତ୍ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରେ, ଯଦି କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଏକତା ମଲକୁ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ସେଠାରେ ସମଗ୍ର ଭାରତକୁ ପାଇବେ। ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆସାମ ଭୂମିରୁ ଏକ ମଡେଲ ପାଇବ ଏବଂ ଏହି ଏକତା ମଲଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ସଫଳତାର ସହିତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ। ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣଙ୍କୁ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଦେଶ ସାରା ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା କୃଷକ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି, ଏବଂ ମୁଁ ମା’ କାମାକ୍ଷାଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ଯେ କିଛି ଦିନ ପରେ ନବରାତ୍ରୀ ଆରମ୍ଭ ହେଲେ, ମା’ କାମାକ୍ଷାଙ୍କ କୃପା ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉପରେ ରହୁ ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତ ସଙ୍କଟକୁ ପାର କରି ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା; ମୋର ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା।
ଭାରତ ମାତାର ଜୟ!
ଭାରତ ମାତାର ଜୟ!
ଭାରତ ମାତାର ଜୟ!
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍
ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during the launch of various development works in Guwahati, Assam
13 MAR 2026 8:00PM by PIB Delhi
To my dear citizens of Guwahati, I offer you my heartfelt greetings.
Governor of Assam Lakshman Prasad Acharya Ji, popular Chief Minister of this place Himanta Biswa Sarma Ji, my colleague in the Union Cabinet Sarbananda Sonowal Ji, all present ministers of the State Government, representatives of the people, all our farmer companions connected to this program through technology from across the country, my brothers and sisters working in the tea gardens, and I see that many of our senior Chief Ministers are also connected with us today in this program from every corner of the country, my greetings to everyone.
Brothers and sisters,
Today, before Navratri, I have had the privilege of receiving your audience on this holy land of Maa Kamakhya. With the blessings of Maa Kamakhya, a short while ago, the foundation stone laying and inauguration of development projects worth 19.5 thousand crore rupees took place from here. From projects making Assam self-reliant in the energy sector to works done for the convenience of people coming to Assam, many projects have been given to Assam today. Today is also a very big day for the farmers of the country and companions working in the tea gardens in Assam. A few moments ago, across the entire country under the PM Kisan Samman Nidhi, an amount of more than 18 thousand crore rupees has been sent to the accounts of our crores of farmers. Apart from this, land titles have also been given today to many families associated with the tea gardens of Assam. I give many, many congratulations to the people of Assam, to all the families here, and to the farmers across the country.
Companions,
Today farmer companions from across the country are connected to this land of Maa Kamakhya. A short while ago, messages of the PM Kisan Nidhi being deposited in the accounts of crores of farmers have reached everyone's mobile. This scheme is truly wonderful. With one click, money is deposited directly into the bank accounts of crores of farmers. Even in the developed countries of the world, such a thing is not possible. And when foreign guests meet me and ask so many questions on this subject and remain so curious for information, as to how all this is becoming possible. Even to the big leaders of the big countries of the world, this seems like a great miracle, and these are my same farmer brothers and sisters, most of whom before 2014 had neither a mobile phone nor any account in the bank. Today, in the accounts of such crores of farmers, more than four and a quarter lakh crore rupees have been deposited so far. In this, there are also about 19 lakh farmers of Assam, who have received nearly eight thousand crore rupees till now.
Companions,
I remember, when the PM Kisan Samman Nidhi scheme started, the Congress people, who are experts in spreading rumors and telling lies, used to say that although Modi gives the money for this scheme today, it will have to be returned after the elections; they are such experts in telling lies. But today this scheme of Samman Nidhi has become a medium of social security for the small farmers of the country.
Companions,
For the BJP-NDA government, nothing is bigger than the interest of the farmers. When it came to giving money to farmers, the Congress people’s breath would get stuck. I give you another example. Before 2014, there was a Congress government at the Center for 10 years. In the 10 years of the Congress government, farmers received 6.5 lakh crore rupees in the form of MSP; 6.5 lakh crore in 10 years. Whereas in the 10 years of our government, farmers have received more than 20 lakh crore rupees in the form of MSP.
Companions,
In the past 11 years, the BJP-NDA government has woven a strong security shield around the farmers of the country. Whether it is MSP, cheap loans, crop insurance, or PM Kisan Samman Nidhi, these schemes have become a great support for the farmers. Not only this, we have taken care that the impact of international crises does not fall on farming and agriculture. Now, as with Corona and the wars that happened after it, because of that, the prices of fertilizers in the international market had increased many times. It had also become difficult to get fertilizer in foreign markets. But the central government made full efforts to stop this crisis. The bag of urea that is available for 3 thousand rupees in the international market, our government has given that same bag to its farmers for only 300 rupees. On this, the government has spent more than 12 lakh crore rupees from its treasury, so that the burden does not fall on my farmers. The government is lifting this burden on its own shoulders.
Companions,
In the past decade, the BJP-NDA government has done another very big work regarding self-reliance. We have encouraged self-reliance to protect agriculture from external crises. We have seen repeatedly in independent India, that when wars happen in other parts of the world, or difficulties arise in the supply chain, the trouble used to be for our farmer. Sometimes fertilizer would become expensive, sometimes the price of diesel and energy would increase. Because for decades, the Congress party kept the country dependent on other countries. Because of this, the cost of farming also used to increase.
Companions,
With the intention that farmers' agriculture connects with new technology, they be connected to new methods of irrigation, and crops also get benefits, our government made the policy of 'Per Drop More Crop', and reached micro-irrigation technologies like drip and sprinklers to the farmers. Because of this, irrigation also improved and the cost also decreased. Today the government is working to connect your fields with solar pumps, and our effort is that your expenditure on diesel should be as low as possible. The Kusum scheme that the Center has made is for this reason. Today many farmers are not only doing irrigation by installing solar pumps but are also able to earn money by making electricity from it. And that is why I say, may the food-provider (Annadata) become the energy-provider (Urjadata).
Companions,
It is our constant effort that the dependence of farmers on fertilizers and pesticides also reduces. Due to the wrong policies of Congress, five big fertilizer factories of the country had shut down. We got those fertilizer factories started again. Along with this, many works were also done to connect farmers with Nano Urea. Today the farmer of the country is getting its benefit. Now the BJP-NDA government is giving encouragement to the farmers of the country for natural farming. When farmers adopt natural farming on a very large scale, the soil will also remain safe and our food-providers will also remain safe from global crises.
Companions,
On one side the BJP-NDA government is working regarding farmers, we are engaged in making the country self-reliant, while today Congress has once again proved that they are not honest towards the country in any situation. Even amidst the crises created by war today, Congress is engaged only in spreading rumors and counter-propaganda. And I want to say to the Congress companions, do one thing, listen to the speeches given by Pandit Nehru Ji from the Red Fort on August 15; you will be surprised to hear. Once from the Red Fort on August 15, Pandit Ji is saying that a war is going on in North Korea and South Korea, therefore inflation is increasing in India. Now where is North Korea, South Korea and Nehru Ji was talking about inflation increasing here. And today the people of Congress are busy misleading the country. What the impact of global crises is, the world is seeing today.
Companions,
The BJP-NDA government has worked for the development of our refineries and for the expansion of refining capacity. Today India is that country of the world which can take care of not just its own, but the world's energy needs as well. Our refineries here in Assam have also been expanded in the past years. Unprecedented investment is being made in gas pipeline infrastructure in the entire North East including Assam. The work of upgrading the Numaligarh-Siliguri pipeline has also been completed. And the world's first second-generation bio-ethanol plant has also been established in Golaghat, Assam. This whole region will have a very big benefit from all these projects.
Companions,
In order for the railway's dependence on foreign countries to reduce, and so that we have to order less oil from abroad, a very big work has happened in a decade. In the last ten years, today nearly the entire rail network of the country has been connected with electric routes. And soon, we are also completing the goal of 100 percent electrification. Due to this electrification, about one and three-quarter billion liters of diesel is being saved in the country. In Assam too, electrification of the railway network is happening rapidly. Today also, the inauguration and foundation stone laying of projects related to the electrification of railways have taken place here.
Companions,
Assam is also playing a big role in the fulfillment of resolutions related to renewable energy in the country. The entire North East including Assam will benefit from the Lower Kopili Hydro Power Project. And the biggest thing, these projects worth thousands of crore rupees that have started in Assam, they are creating new opportunities for employment for the youth of Assam, and are increasing the prosperity of Assam.
Companions,
The identity of the BJP-NDA double engine government is with sensitivity and with good governance. The development of every region and every class of the country is our priority. With this same sentiment, a very big initiative has happened today for the companions working in the tea gardens of Assam. Those by whose hard work the global identity of Assam was strengthened, those by whose grown tea's fragrance India's identity was established across the world, today the BJP-NDA government is giving both respect and assistance to those companions. The Congress governments did not even ask about these companions; they did not even have legal documents for the land. I will congratulate Himanta Ji and his entire team; you have done a very big work for these families associated with tea gardens. Today the government of Assam is doing the work of ending this historical injustice. Now these families have received their own land, and the way to get permanent houses for them has also become clear. From this, sisters living in tea gardens will especially benefit a lot. I would want that now the children of families working in tea gardens also study well and move forward. And the BJP government has created full facilities for this as well. That is why every tea garden worker is saying—Once again, BJP government! And for me, to respect these laborers of my tea garden means I am myself repaying a debt, because while you used to work in the gardens, that tea leaf used to reach my village in far-off Gujarat, and I reached here by selling tea. Now tell me, if there were no blessings of these tea garden people, would I have reached here? The tea of these tea garden people reached my place and today I reached among you. And see what kind of grace of Maa Kamakhya it is, that today Maa Kamakhya Devi has given me the opportunity to repay the debt of my brothers of the tea garden.
Companions,
From today, the work of building modern cruise terminals at the famous Nimati Ghat and Bishwanath Ghat has also started. This is not just an infrastructure project; this is a work that gives a new direction to tourism and the local economy in Assam. The BJP government has not limited tourism only to sightseeing spots, but has seen it as a big opportunity for employment and development. With this same thought, possibilities of water tourism are being increased in the Brahmaputra River too. With the construction of the cruise terminal, the work of running cruises on the Brahmaputra will move forward and it will be easier for tourists from the country and the world to reach Assam. When cruise tourism increases, new opportunities for employment will be created for local youth. People associated with artisans and handicrafts will get a new market. The income of small shopkeepers, boatmen, and people associated with hotels and transport will also increase. That is, tourism in Assam is now not limited only to traveling around; it is becoming a new engine of local development and public prosperity.
Companions,
Assam today is becoming a model of the new future of our North East, i.e., Ashtalakshmi. The progress here is giving new momentum to the entire North East. The change that the BJP-NDA government has brought in Assam in the past decade, its impact is also visible in neighboring West Bengal. There too, people want similar good governance of BJP-NDA. Therefore, I will say to every youth and every family of Assam, that we have to keep working together for a developed Assam. So that Assam emerges as a model state in the country. With this same urge, while all the Honorable Chief Ministers are connected with us in this ceremony, I want to make an urge to them—the PM Ekta Mall that has been inaugurated here, you also make arrangements to sell things of your state here. You take some space here, and if someone in Assam wants something from Kerala, it should be available right from here; if some thing of Maharashtra is wanted, it should be available right from here; if some thing of Gujarat is wanted, it should be available from here; if that of Rajasthan is wanted, it should be available here; meaning there should be a vision of the unity of the entire country. Every state of India should have a presence in this mall; every district of Assam should have a presence in this mall. One District, One Product; meaning in a way, if any person goes to the Ekta Mall, they should find the whole of India there. And I am confident that the entire country will get a model from the land of Assam and these Ekta Malls will be successfully prepared in every state of the country. I once again give you many, many best wishes for the development projects. I also again express much gratitude to the farmer companions who have been connected with us from across the country, and I pray to Maa Kamakhya that when Navratri begins after a few days, the grace of Maa Kamakhya remains on all countrymen and we move forward with new faith and new strength, crossing all crises; my many, many best wishes.
Victory to Mother India!
Victory to Mother India!
Victory to Mother India!
Vande Mataram
Vande Mataram
Vande Mataram
Vande Mataram
Vande Mataram