ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଭାଭ-ଥାରାଡରେ ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
31 MAR 2026 8:27PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତାର ଜୟ
ଭାରତ ମାତାର ଜୟ
ଭାରତ ମାତାର ଜୟ
କାର୍ୟ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ, ଗୁଜୁରାଟ ବିଧାନସଭା ବାଚସ୍ପତି ଶଙ୍କର ଭାଇ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଇ ହର୍ଷ ସଂଘଭି, ଗୁଜୁରାଟ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଥୀ ବିଧାୟକ ଏବଂ ବନାସକାଣ୍ଠା, ଭାଭ, ଥରଡ ଏବଂ ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ।
ଆଜି, ମୋ ମାଆମାନେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଛନ୍ତି। ମୋର ଏହି ମାଆ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମୋର ବିଶେଷ ପ୍ରଣାମ।
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ନବରାତ୍ରିର ପବିତ୍ର ପର୍ବ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ମା ଅମ୍ବା ଜୀଙ୍କ କୃପା ଯେ ମୁଁ ଆଜି ତାଙ୍କ ପାଦ ଛୁଇଁବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଲି। ତାଙ୍କ କୃପା ଦ୍ୱାରା ଆଜି, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ, ମୋ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଦେଖିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଲି। ମୁଁ ମା ଅମ୍ବା ଜୀଙ୍କ ପାଦତଳେ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ଆମର ବରାହ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ଧରଣୀଧରଜୀ, "ମୁଖଦା କୃଷ୍ଣ" ରୁପ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି, ମୁଁ ଆଜି ତାଙ୍କୁ ମୋର ସଦୟ ପ୍ରଣାମ ମଧ୍ୟ କରୁଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ସୁଖଦ ସଂଯୋଗ ଯେ ଆଜି ଆମେ ଭଗବାନ ମହାବୀର ଜୟନ୍ତୀ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରୁଛୁ। ଆମର ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଅନେକ ଜୈନ ତୀର୍ଥସ୍ଥାନର ଭୂମି। ମୁଁ ଭଗବାନ ମହାବୀରଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି, ଏବଂ ପବିତ୍ର ମହାବୀର ଜନ୍ମ କଲ୍ୟାଣକ ଦିବସ, ମହାବୀର ଜୟନ୍ତୀରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମୋର ହୃଦୟ ଆଉ ଏକ କାରଣ ପାଇଁ ଖୁସି। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିଲି, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମୋର ବିମାନ ସିଧା ଦୀସା ଏୟାରବେସରେ ଅବତରଣ କଲା। ଦୀସାର ଏହି ଏୟାରବେସ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୀମାରୁ ମାତ୍ର ୧୩୦ କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ଅଛି। ଆପଣ ବୁଝିପାରିବେ ଯେ ଏହା ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦୀସା ବିମାନବନ୍ଦରର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଚିନ୍ତା ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇନଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ସେବେଠାରୁ ଆମେ ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ କରିଥିଲୁ, ମୋର କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ ଜମି ଦେଇଥିଲେ, ଏବଂ ଆମେ ଚାହୁଁଥିଲୁ ଯେ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ, ଭାରତର ପଶ୍ଚିମ ସୀମାର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ, ଏହି ଦୀସା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ, ଏଠାରେ ଏକ ଏୟାରବେସ ରହିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ। କିନ୍ତୁ ସେତେବେଳ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଶାସନ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଜଣା ନାହିଁ, ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଗୁଜରାଟ ପ୍ରତି କ’ଣ ଘୃଣା ଥିଲା, ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷାର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଫାଇଲରେ ଚାପି ରହିଲା। ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ମୋତେ ଦିଲ୍ଲୀ ପଠାଇଥିଲେ, ମୁଁ ସେହି ଫାଇଲଗୁଡ଼ିକୁ ବାହାର କରିଦେଲି, ଏବଂ ଆଜି ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ବାୟୁସେନାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଘାଟି ଏବେ ଆମର ଦୀସାରେ ସାମିଲ ହୋଇଛି। ଏବଂ ଏହା କେବଳ ଏକ ଏୟାରଷ୍ଟ୍ରିପ୍ ନୁହେଁ, ଏଥିପାଇଁ ଏଠାରେ ବହୁତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ସୈନିକମାନେ ଏଠାରେ ବହୁତ ସଂଖ୍ୟାରେ ରହିବେ। ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶରେ ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ ଯୋଗଦାନ ରହିବ। କିନ୍ତୁ ଏହି ବିଳମ୍ବ ଯାହା ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଥିବା କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ହୋଇଥିଲା, ଏହାର ମନୋଭାବ ଯୋଗୁଁ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଦେଶ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ଏପରି ଉଦାସୀନତାକୁ କେବେ କ୍ଷମା କରେ ନାହିଁ। ଏହା ଆମର ସରକାର, ଯାହା ଦୀସା ବିମାନବନ୍ଦରର କାମକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲା ​​ଏବଂ ଆଜି ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହୋଇପାରୁଛି, ଏବଂ ଦେଶର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ରଣନୈତିକ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ। ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ବିମାନବନ୍ଦର ପାଇଁ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବନସ୍କଣ୍ଠାର ଏହି ଭାଭ-ଥରଡ ଅଞ୍ଚଳ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି, ଏଠାରୁ ମୋର କେତେ ଆସକ୍ତି ରହିଛି। ଏଠାରେ ଏପରି କୌଣସି ଗାଁ ନଥିବ ଯେଉଁଠାରେ ମୋର ସ୍ମୃତି ନ ଥିବ। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆସିଲି, ମୋତେ ଅନେକ ବୃଦ୍ଧଙ୍କ ମୁହଁ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା। ଏବଂ ରୋଡଶୋ ଏତେ ମହାନ ଭାବରେ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଏହା ମୋତେ ଏକ ଲାଭ ଦେଇଥିଲା। ମୋତେ ଦୂରରୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବୃଦ୍ଧଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସଂଗଠନ କାମ କରୁଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାକୁ ବହୁତ ଯାତ୍ରା କରୁଥିଲି। ମୁଁ ସ୍କୁଟରରେ ବୁଲି ଯାଉଥିଲି। ମୋତେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳୁଥିଲା, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ମୋର ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟକୁ ଆସୁଥିଲି, ମା' ଭଉଣୀମାନେ ବହୁତ ଭଲ ଭଲ ରୋଟି ତିଆରି କରି ଖୁଆଇ ଦେଉଥିଲେ। ବାଜରା ରୋଟି, ଘିଅ, ଗୁଡ଼, ରସୁଣ ଚଟଣି, ତାଜା ବଟର। ଆପଣଙ୍କର ସେହି ସ୍ନେହ, ଆପଣଙ୍କର ଅପାର ପ୍ରେମ, ମୁଁ କେବେ ଭୁଲିପାରିବି ନାହିଁ। ଆଉ ତୁମେ ସମସ୍ତେ ମୋତେ ଯେତେ ସ୍ନେହ ଦେଇଛ, ପରିବାରର ପୁଅ ପରି ବଡ଼ କରିଛ, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ, ମୁଁ ଯେଉଁଠାରୁ ଅଛି, ବିକାଶ କରି ତୁମର ସ୍ନେହକୁ ଆଗ୍ରହର ସହିତ ଫେରାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ। ଏଠାରେ ସଂଗଠନର ଅନେକ ପୁରୁଣା କର୍ମୀ ଅଛନ୍ତି, ଯାହାଙ୍କ ସହିତ ମୋତେ ଦିନରାତି କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଅନେକ ବୃଦ୍ଧ ଆଉ ନାହାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବାକୁ ପାଇଛି। ଏପରି ସମସ୍ତ ସାଥୀ, ବିଜେପି କର୍ମୀଙ୍କ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ପିଢ଼ି ଆଜି ମୋ ସାମ୍ନାରେ ଅଛି। ଏବଂ ଯଦି ଏପରି ଏକ ସଫଳ ପିଢ଼ି ଅଛି, ତେବେ ଜୀବନରେ କିଛି କରିବାର ସନ୍ତୋଷ ଅନୁଭବ ହୁଏ। ମୁଁ ଦେଖୁଛି, ଆଜି ଆମର ଯୁବ କର୍ମୀମାନେ ସମାନ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ସଂଗଠନର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଏହି ରାଲି, ଏହାର ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ତୁମର ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତି, ଏହାର ପ୍ରମାଣ। ମୁଁ ଉଭୟ କୋଣକୁ ଯାଇଥିଲି, ମୋତେ ଲାଗିଲା ଯେ ମୁଁ ଅତି କମରେ ଥରେ ବହୁତ ଦୂରରେ ମୋର ହାତ ଦେଖାଇବି, କିନ୍ତୁ ମୋ ଦୃଷ୍ଟି ଯେଉଁଠାରେ ପହଞ୍ଚିବ ତା'ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ, ଲୋକମାନେ ବସିଛନ୍ତି, ବାହାରେ ଅନେକ ଲୋକ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି। ବନାସକାନ୍ତା ବ୍ୟତୀତ, ପାଟଣ, ମେହସାଣା ସମେତ ଅନେକ ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକଙ୍କୁ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଛି, ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ବିଶେଷକରି ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ମୋର ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିଠାରୁ ୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ବନାସକାଣ୍ଠା ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶର ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ। ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ରହିଥିଲି, ମୁଁ ମିଶନ ମୋଡରେ ଏହି କାମ କରିଥିଲି, ଗୁଜରାଟକୁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଆଗକୁ ବଢାଇଥିଲି। ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ହେଉଥିବା ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟା, ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅବହେଳା, ସମସ୍ତ ଅସୁବିଧା ଶେଷ ହୋଇଗଲା। ବିକାଶର ଆଶା ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ପୂରଣ ହୋଇ ଚାଲିଥିଲା। ମୁଁ ଗର୍ବିତ, ଏଠାରେ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଥିବା ବିକାଶର କ୍ରମ, ଯାହା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି। ୨୦୧୪ ମସିହା ଠାରୁ, ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ସାମିଲ। ଆଜି ମଧ୍ୟ, କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରାୟ ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଏଠାରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି, ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ଚିତ୍ର ବଦଳିଯିବ। ଶକ୍ତି, ସଡ଼କ, ରେଳ ଏବଂ ଗୃହ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏଠାରେ ଜୀବନକୁ ଏକ ନୂତନ ଗତି ଦେବ। ଏହି ସମସ୍ତ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମୁଁ ଭାଭ-ଥରଡ, ବନାସକାଣ୍ଠା ଏବଂ ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟକୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯେଉଁ ରାସ୍ତା ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି, ତାହା ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟକୁ ଗତି ଦେବ। ଏଠାରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। ଇଡରରୁ ଭାଡାଲି ବାଇପାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 4 ଲେନ୍ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଧୋଲାଭିରାରୁ ସାନ୍ତାଳପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାଜପଥକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଗାଁଗୁଡ଼ିକୁ ବଜାର ସହିତ, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସହିତ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବ। ଅହମଦାବାଦ-ଧୋଲେରା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଡରକୁ ଆଜି ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ କରାଯାଇଛି। ଯେତେବେଳେ ଏତେ ବଡ଼ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ତା'ସହିତ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଆସେ, ଏବଂ ନିବେଶ ମଧ୍ୟ ଆସେ। ଏହା ସହିତ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆସିଛି। ହିମତନଗରରୁ ଖେଦବ୍ରହ୍ମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗଜ୍ ରୂପାନ୍ତର ଆମର ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟକୁ ଜାତୀୟ ବ୍ରଡ୍ ଗଜ୍ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରେ। ଆଜିଠାରୁ ଖେଦବ୍ରହ୍ମା, ହିମତନଗର ଏବଂ ଅସରୱାକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ନୂତନ ରେଳ ସେବା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଉନ୍ନତ ରାସ୍ତା ଏବଂ ରାଜପଥ, ରେଳପଥର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଗୁଜୁରାଟର ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ପାଇଁ ଯୋଜନାର ଅଂଶ। ଏହି ଯୋଜନାକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, ଆମର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଧ୍ୟାନ ଏଠାରେ ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। କାରଣ, ନୂତନ ଶିଳ୍ପ, ନୂତନ ନିବେଶ, ନୂତନ ସୁଯୋଗ, ଏସବୁ କେବଳ ସେତେବେଳେ ଆସିଥାଏ ଯେତେବେଳେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଥାଏ। ସେଥିପାଇଁ, ଆଜି ଖାଭଡା ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ପାର୍କ ସହିତ ଜଡିତ ପରିବହନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଏତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏଠାରୁ, ସାଢ଼େ ଚାରି ଗିଗାୱାଟ୍ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ହେବ। ଏହି ବିଦ୍ୟୁତ୍ ନୂତନ କାରଖାନା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉପଯୋଗୀ ହେବ, ଆପଣଙ୍କ ଘରକୁ ପହଞ୍ଚିବ ଏବଂ ଚାଷୀଙ୍କ କ୍ଷେତକୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ଯୋଗାଇବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ସୌରଶକ୍ତିରେ, ଗୁଜରାଟର ପତାକା ପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୌରବରେ ଉଡୁଛି। ଆଜି ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତିରେ ଗୁଜରାଟ ଏତେ ଆଗକୁ ଅଛି କାରଣ ଭାରତରେ ଏହା ପ୍ରତି ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ନଥିବା ସମୟରେ ଗୁଜରାଟ ଏହାକୁ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ୨୦୧୦ ମସିହାରେ, ଅର୍ଥାତ୍ ଆଜିଠାରୁ ୧୫-୧୬ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ସମୟରେ, ମୁଁ ଚରଣାଙ୍କ ରତନପୁର ନିକଟରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସୌର ପାର୍କର କାମ ଆରମ୍ଭ କରାଇଥିଲି। ଯେଉଁମାନେ ୧୫-୧୬ ବର୍ଷ ବୟସର ପିଲା, ସେମାନେ ଜନ୍ମ ମଧ୍ୟ ହୋଇ ନଥାନ୍ତେ। ଏହା ନିଜେ ଏକ ବହୁ-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପାର୍କ, ଯାହା ସୌରଶକ୍ତିର ଗତିବିଧି ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ଆଜି, ଗୁଜରାଟରେ ଯେପରି ସୌରଶକ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି, ସୌରଶକ୍ତିରୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି, ଯେପରି ଆଜି ଖାଭଡା ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ପାର୍କ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ସେହି ଦିନ ଦୂରରେ ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟ ବିଶ୍ୱରେ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତିର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ବିକାଶର କଥା କୁହାଯାଏ, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ବିକାଶର କାହାଣୀର କଥା କୁହାଯାଏ, ସେତେବେଳେ 'ଗୁଜୁରାଟ ମଡେଲ' ପ୍ରଶଂସା ହୁଏ। ଏବଂ, ଗୁଜରାଟ ଦେଖାଇଛି, ବିକାଶ ପାଇଁ ଯେପରି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆବଶ୍ୟକ, ସେହିପରି ଜନକଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ। ଅର୍ଥାତ୍, ରାସ୍ତା, ରାଜପଥ, ରେଳପଥର ବିକାଶ ହେବା ଉଚିତ। ଗାଁ, ଗରିବ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣ ମାନରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ହେବା ଉଚିତ। ଆମେ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ଆଖି ଆଗରେ ଏହା ଦେଖୁଛୁ। ଆଜି ଆପଣ ଏଠାରେ ବିଚାର କରନ୍ତୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ୪୦ ହଜାର ପରିବାର, ଗୁଜରାଟରେ ୪୦ହଜାର ପରିବାରକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ମିଳିଛି, ସ୍ଥାୟୀ ଘର। ହଜାର ହଜାର ପରିବାରକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଘରର ସୁବିଧା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା, ଜୀବନର ପରିଚୟ, ଏବଂ ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ ସଜାଇବାର ସାହସ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଏ। ଏବଂ ଏଥିରୁ ଜୀବନରେ କେଉଁ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସେ। ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସରେ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ପାଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜୀବନରେ ଘର ନଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ପାଦଚଲା ରାସ୍ତାରେ ଜୀବନ ବିତାଇଥିଲେ, କୁଡ଼ିଆରେ ଜୀବନ ବିତାଇଥିଲେ, କଞ୍ଚା ମାଟି ଘର ତିଆରି କରି ଜୀବନ ବିତାଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ସ୍ଥାୟୀ ଘର ମିଳିଛି, ସେତେବେଳେ ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳିବା ଉଚିତ୍ କି ନାହିଁ? ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳିବା ଉଚିତ୍ କି ନାହିଁ? ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳିବା ଉଚିତ୍ କି ନାହିଁ? ପୁଣ୍ୟ ପାଇବା ଉଚିତ୍ କି ନାହିଁ? ଏହି ଗୁଣ କାହାର ଭାଗ୍ୟରେ ଯାଏ? ଏହି ଗୁଣ କାହାର ଭାଗ୍ୟରେ ଯାଏ? ଆଜି ୪୦ ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ଘର ମିଳିଛି, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ସେମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦର, ସେମାନଙ୍କ ଗୁଣର ହକଦାର, ଆପଣମାନେ ଦେଶର ନାଗରିକ, କାରଣ ଆପଣଙ୍କ ଗୋଟିଏ ଭୋଟର ବଳରେ, ଯିଏ ମୋତେ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ଏବଂ ଏଠାରେ ୪୦ ହଜାର ଲୋକଙ୍କ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିଲା। ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏହି ଗୁଣର ଯଥାର୍ଥ ଦାବିଦାର, ମୁଁ କେବଳ ଏକ ମାଧ୍ୟମ। ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସର ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆସିଛି, ତେଣୁ ଏଠାରେ ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ଅବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ମନେ ପଡୁଛି। ଉତ୍ତର ଗୁଜୁରାଟର ନାମ ଆସିବା ମାତ୍ରେ ଲୋକଙ୍କ ମନରେ ଏକ ଭିନ୍ନ ଚିତ୍ର ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିଲା, ସେହି ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ କେହି ଭୁଲିପାରିବେ ନାହିଁ। ଶୁଷ୍କତା, ଦୁର୍ଭିକ୍ଷ - ମରୁଡି, ପାଣିର ଅଭାବ,୧୦ ବର୍ଷରେ ୭ ଥର ଦୁର୍ଭିକ୍ଷ ହେଉଥିଲା। ପାଣି ଭର୍ତ୍ତି କରିବା ପାଇଁ ପାତ୍ର ବୋହି ୩-୪ କିଲୋମିଟର ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ସଂଘର୍ଷପୂର୍ଣ୍ଣ ଏହି ଜୀବନ ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଦ୍ୱାରା ଆମର ନିରନ୍ତର ଅବହେଳା, ଆମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଏ ଭୁଲିପାରିବ ସେହି ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ, ଯେତେବେଳେ ପାଣି ଅନେକ କିଲୋମିଟର ଦୂରରୁ ଆଣିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ଘରର ମହିଳା, ଭଉଣୀ-ଝିଅମାନଙ୍କର ଅଧିକାଂଶ ସମୟ ପାଣି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାରେ ବିତାଉଥିଲା। ପାଣିର ଅଭାବ ଯୋଗୁଁ ଚାଷୀମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ସଠିକ୍ ମୂଲ୍ୟ ପାଉ ନଥିଲେ। ଗୋପାଳକମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ପଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପାଣି ଏବଂ ଚାରା ପାଇଁ ଚିନ୍ତିତ ରହୁଥିଲେ। ଏହି ସମସ୍ୟା ବହୁତ ଦିନ ଧରି ଚାଲିଆସୁଥିଲା। ପୂର୍ବରୁ ଏଠାରେ ଗୋଶାଳା ଚାଲିଥିଲା। ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁ ଆସିଲେ ଗୋଶାଳା ଚାଲିଥିଲା। ଏବଂ ସରକାର ଘାସ ପହଞ୍ଚାଉଥିଲେ। ପିଇବା ପାଣିର ଅସୁବିଧା ହେଉଥିଲା। ଦୁଇ-ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ବିତିଗଲା, ସବୁ ବନ୍ଦ ହୋଇଗଲା। ଏହା କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଦେଖାଯାଉନାହିଁ, କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ଏହା ଥିଲା ଗୁଜରାଟବାସୀଙ୍କ ମନୋଭାବ ଯେ ଆମେ ଏକାଠି ଆମର କଠିନ ପରିଶ୍ରମରେ ଭାଗ୍ୟ ବଦଳାଇବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲୁ। ଆମେ 'ସୁଜଲାମ୍ ସୁଫଲାମ୍ ଯୋଜନା' ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିଥିଲୁ। ନର୍ମଦାର ପାଣି ଦୂର ଦୂରାନ୍ତରେ ପହଞ୍ଚିବା ଆରମ୍ଭ କଲା। ଜଳସେଚନର ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି ହେଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏଠାକାର ଚାଷୀ ଗୋଟିଏ ଫସଲ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ନୁହେଁ। ସେ ନିଜ ଅନୁସାରେ ଚାଷ ଯୋଜନା କରୁଛି। ଆଳୁ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆଜି ବନାସକାଣ୍ଠାର ନାମ ଯେପରି ଉଭା ହୋଇଛି, ତାହା ନିଜେ ଏକ ଉଦାହରଣ।
ସେହିପରି ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଆମେ ଯେଉଁ ବିକାଶର କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛୁ, ତାହାର ଲାଭ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟକୁ ଯିବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା - ଭାଭ-ଥରଡ, ବନାସକାଣ୍ଠା, ପାଟନ ଏବଂ ମେହସାଣା ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ - ଏକ ଉନ୍ନତ ଜୀବନର ପଥ ଖୋଲିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୁଜରାଟର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଯେ ଏହା ୨୫ ବର୍ଷ ଧରି ବିକାଶର ମହାନ ଅଭିଯାନକୁ ନିରନ୍ତର ବନ୍ଦ ହେବାକୁ ଦେଇନାହିଁ। ଗୁଜରାଟ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ନିଜର ରେକର୍ଡ ନିଜେ ଭାଙ୍ଗିଛି। ତାପରେ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ତାପରେ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଛି, ତାପରେ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଗୁଜରାଟର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର କଥା ଉଠିଛି, ସେହିପରି, ଆମେ ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟରେ ଭଲ ରାସ୍ତା ସହିତ ଗାଁକୁ ଗାଁ ସଂଯୋଗ କରିଥିଲୁ। ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ହାଇୱେ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲୁ। ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଭଳି ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ଟ୍ରେନର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟକୁ ମିଳୁଛି।
ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
୨୦୦୫ ରେ , ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣକୁ ବିକାଶ ନେବା ପାଇଁ 'ସହର ବିକାଶ ବର୍ଷ' ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲି। ସେତେବେଳେ ଏହାର ବଜେଟ ପ୍ରାୟ ଛଅ ଶହ ପଚାଶ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା। କିନ୍ତୁ, ବିକାଶର ଚକ ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଘୁରିଥିଲା ​​ଯେ ଆଜି ଏହି ବଜେଟ ୩୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହୋଇଯାଇଛି। ଏହି ଦିଗରେ, ୯ଟି ନୂତନ ନଗର ନିଗମ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୨୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରାୟ ୩୦୦ପ୍ରସ୍ତାବ ଅନୁମୋଦନ ପାଇଁ ଆସିଛି। ୭୨ ଟି ପୌରପାଳିକାକୁ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହି ବର୍ଷ ଗୁଜରାଟ ସରକାର ଯେଉଁ ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ତାହା ମଧ୍ୟ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ। ଏହି ଟଙ୍କା ଗାଁ, ସହର ଏବଂ ସହରଗୁଡ଼ିକର ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ପାଇପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଘର ଘର ପାଣି ପହଞ୍ଚାଯାଉଛି।
ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆପଣଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ପଞ୍ଚାୟତରୁ ସଂସଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିବ, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକାଶର ସୁପରଫାଷ୍ଟ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଏହି ଗତିରେ ଚାଲିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ବଡ଼ ଶକ୍ତି ସର୍ବଦା ରହିଛି - କଷ୍ଟକର ସମୟ, ଯେତେ କଷ୍ଟକର ସମୟ ଆସିଲେ ମଧ୍ୟ, ଆମ ଦେଶ କଷ୍ଟ ସମୟରେ ଏକ ହୋଇ ଠିଆ ହୁଏ। ଆପଣ କିଛି ସମୟ ଧରି ଦେଖିଆସୁଛନ୍ତି, ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶ ଯୁଦ୍ଧ, ଅଶାନ୍ତି ଏବଂ ଅସ୍ଥିରତାରେ ଘେରି ରହିଛନ୍ତି। ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ପରିସ୍ଥିତିର ପ୍ରଭାବ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଉପରେ ପଡ଼ିଛି। ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା, ଡିଜେଲ, ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଗ୍ୟାସର କଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏପରି ସଙ୍କଟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିଛି। ଏହାର ପଛରେ ଦେଶର ସଫଳ ବୈଦେଶିକ ନୀତି ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଏକତାର ଶକ୍ତି ରହିଛି।
କିନ୍ତୁ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଦେଖନ୍ତୁ, ଆମ ଦେଶରେ କିଛି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ବିଶ୍ୱ ସଙ୍କଟର ଯୁଗରେ ମଧ୍ୟ ରାଜନୈତିକ ରୋଟି ସେକିବାରୁ ବିରତ ରହୁନାହାଁନ୍ତି! ଯଦି କେହି ଏହି ରାଜନୈତିକ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରର ଆଗରେ ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ତାହା ହେଉଛି କଂଗ୍ରେସ ଦଳ! ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶକୁ ଏକତା ଏବଂ ସଂହତିର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, କଂଗ୍ରେସ ନେତାମାନେ ଦେଶକୁ ବିଭାଜିତ କରିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱାସର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, କଂଗ୍ରେସ ଭୟ ଏବଂ ଗୁଜବ ପ୍ରସାର କରିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶକୁ ସଂଯମ ଆବଶ୍ୟକ, କଂଗ୍ରେସ ଲୋକଙ୍କୁ ଉସୁକାଇବାରେ ଲାଗି ରହିଛି। ରାଜନୈତିକ ଗୀର୍ଭ ପରି, କଂଗ୍ରେସ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି ଯେ କେବେ ଦେଶ ସମସ୍ୟାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ, ଏବଂ ସେହି ବାହାନାରେ ସେମାନେ ରାଜନୈତିକ ଲାଭ ପାଆନ୍ତି!
ଭାଇ ​​ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଛୋଟଠାରୁ ବଡ଼ ମହାଶକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ଡିଜେଲ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲର ମୂଲ୍ୟ କେଉଁଠି ୧୦ ପ୍ରତିଶତ, କେଉଁଠି ୨୦ ପ୍ରତିଶତ, କେଉଁଠି ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। କିନ୍ତୁ, ଭାରତ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବାକୁ ଦେଉନାହିଁ। କଂଗ୍ରେସ ଏହାକୁ ସହ୍ୟ କରିପାରୁନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ, ଏହା ନିରନ୍ତର ଗୁଜବ ପ୍ରଚାର କରୁଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ଭୟର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ଏବଂ ଲୋକମାନେ ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ୍ ଏଜେନ୍ସିରେ ଧାଡ଼ିରେ ଠିଆ ହୁଅନ୍ତି, ଅବ୍ୟବସ୍ଥା ବ୍ୟାପିଯାଏ! ସେମାନେ ଏହି ବିଷୟରେ ପ୍ରଚାର କରିବା ଉଚିତ, ଏହା ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ!
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କ୍ଷମତାଠାରୁ ଦୂରତା କଂଗ୍ରେସ ଦଳକୁ ଉନ୍ମାଦିତ କରିଥାଏ। ଆପଣମାନେ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଏଆଇ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ଅତିଥିମାନେ ଆସିଥିଲେ, ଦିଲ୍ଲୀର ଏଆଇ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ପ୍ରତିବାଦ ପାଇଁ କଂଗ୍ରେସର ଲୋକମାନେ କିପରି ନିଜ ପୋଷାକ ଚିରି ଦେଇଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଥିଲା ଯେ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଭାରତର ପ୍ରତିଛବି ଖରାପ ହେଉ! ଆଜିର ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ କଂଗ୍ରେସ ଭାରତକୁ ଘୃଣା କରୁଥିବା ବିଦେଶୀ ଶକ୍ତିର ଭାଷା କହୁଛି। ଆମକୁ କଂଗ୍ରେସର ଏହି ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଯେକୌଣସି କଷ୍ଟକର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ସାମ୍ନା କରିପାରିବ, ଆମେ ଏହା କରୋନା କାଳରେ ମଧ୍ୟ କରି ଦେଖାଇଛୁ। ସେହିପରି, ଏହା ଏକାଠି ରହିବାର ସମୟ ମଧ୍ୟ। ଆମକୁ ଏହି ସତ୍ୟ ଉପରେ ଗର୍ବ କରିବା ଉଚିତ, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ କେବଳ ନିଜ ପ୍ରତିରକ୍ଷାରେ ବ୍ୟସ୍ତ, ଭାରତ କେବଳ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିଛି ନାହିଁ, ବରଂ ବିକାଶ ପଥରେ ପ୍ରତିଦିନ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏହାର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ। ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସଂଯମ, ସହଯୋଗ ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳା ପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭେଟି ବହୁତ ଖୁସି ଲାଗିଲା। ଏବେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଅଭିଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address during launching of various development works in Vav-Tharad, Gujarat
31 MAR 2026 8:27PM by PIB Delhi
Victory to Mother India
Victory to Mother India
Victory to Mother India
Present in the program, Chief Minister Shri Bhupendra Bhai, Gujarat Assembly Speaker Shankar Bhai, Deputy Chief Minister Bhai Harsh Sanghavi, all ministers of the Gujarat Government, fellow MLAs, and my dear brothers and sisters of Banaskantha, Vav, Tharad, and North Gujarat.
Today, my mothers have come here in such large numbers, these mothers and sisters have come in such large numbers. My special salutations to these mothers and sisters of mine.
Just a few days ago, the holy festival of Navratri concluded. It is Mother Amba Ji's grace that I got the good fortune to come to her feet today. By her grace today, I got the benefit of seeing all of you, my own family members. I bow at the feet of Mother Amba Ji. Our Varaha form Lord Shri Dharnidharji, "Mukhda Krishna", I also pay my respectful obeisance to him today. It is also a pleasant coincidence that today we are also celebrating Lord Mahavir Jayanti. This region of ours is the land of many Jain pilgrimages. I bow to Lord Mahavir, and also congratulate you all on the holy Mahavir Janma Kalyanak day, Mahavir Jayanti.
Friends,
Today my heart is happy for another reason. When I came here, for the first time my plane landed directly at Deesa Airbase. This airbase of Deesa is only 130 kilometers away from the international border. You can understand how important this is for the security of the country too.
But friends,
The thought of this project of Deesa Airport did not start today. When I was the Chief Minister here, since then we acquired land, my farmer brothers and sisters gave land, and we wanted that for national security, for the security of India's western border, this Deesa is an extremely important place, it is very necessary to have an airbase here. But don't know those who ruled in Delhi at that time, don't know what hatred they had towards Gujarat, even this project of national security remained suppressed in files for years. When you sent me to Delhi, I took out those files, and today this is the result that a very big base of the Air Force has now joined our Deesa. And this is not just an airstrip, because of it, a lot of activity is going to happen here, soldiers are going to stay here in very large numbers. This is going to have a very big contribution to the development of this region. But this delay that happened, happened because of the Congress government that was in Delhi at that time, happened because of its attitude, and the country never forgives such indifference towards national security. This is our government, which got the work of Deesa Airport completed on priority and today this airport is becoming a big milestone for development for this region, and is also a very big strategic strength of the country. I again congratulate you all for this airport, for this region.
Friends,
This region of Vav-Tharad, Banaskantha, you all know, how much attachment I have had from here. There wouldn't be any village here that doesn't have my memories. Today when I came, I got the opportunity to see the faces of many old people. And the roadshow was done so grandly, that it gave me a benefit. I got the chance to meet a very large number of old people even from a distance. And when I used to do the organization work, then I traveled here a lot. I used to go around on a scooter. I used to get the chance to meet you all, and when I came to my North Gujarat, the mothers and sisters used to make and feed very good rotis. Bajra roti, ghee, jaggery, garlic chutney, fresh butter. That affection of yours, your immense love, I will never be able to forget. And as much affection as you all have given me, have raised me like a son of the family, and that is why, from wherever I am, I try to repay your affection with interest by doing development. There are many old workers of the organization here, with whom I got the chance to work day and night. Many elders are no more, but I got to learn a lot with them. All such companions, an entire new generation of BJP workers is in front of me today. And if there is such a successful generation, then one feels the satisfaction of having done something in life. I am seeing, today our young workers are carrying forward the works of the organization with the same skill. This program, this rally, its arrangement, your presence here in such large numbers, is proof of this. I went to both corners, I felt like showing my hand at least once far away, but even further than where my sight reaches, people are sitting, many other people are standing outside. Besides Banaskantha, I got the chance to see people from several districts including Patan, Mehsana, I congratulate you all very much for this. Especially I bow to my mothers and sisters once again.
Friends,
25 years ago today you entrusted me with the responsibility of the development of Banaskantha and this region. As long as I remained in Gujarat, I did this work in mission mode, advanced Gujarat as much as possible. All those problems that were happening to you for decades, the neglect of this region that was happening, all those difficulties came to an end. Expectations of development kept getting fulfilled one after another. I am proud, the sequence of development that I got the fortune to start here, that continues uninterruptedly. And since 2014, the strength of the double engine government is also included in it. Even today, projects of the Center and the State worth about 20 thousand crore rupees are starting here, 20 thousand crore rupees. The picture of this entire area will change with these projects. These projects related to energy, road, railway, and housing sectors will give a new momentum to life here. I congratulate Vav-Tharad, Banaskantha, and the whole of Gujarat very much for all these development works.
Friends,
The projects related to road infrastructure whose foundation stone was laid today, will give momentum to the entire North Gujarat. New opportunities will be created here. The construction of a 4-lane highway from Idar to Vadali Bypass, and the work of upgrading the highway from Dholavira to Santalpur, will connect villages to markets, farmers to new opportunities, and youth to employment. Ahmedabad-Dholera Expressway, this entire corridor has been dedicated to this region today. When such big connectivity is created, along with it, industries also come, and investment also comes. Also, the rail connectivity of this region has been improved. The gauge conversion from Himatnagar to Khedbrahma connects our tribal area of North Gujarat to the National Broad Gauge network. From today, a new train service connecting Khedbrahma, Himatnagar, and Asarwa has also started.
Brothers and sisters,
These projects of better roads and highways, railways, all these are part of the plan for the all-around development of Gujarat. To complete this plan, our entire focus is also on the energy needs here. Because, new industries, new investment, new opportunities, these come only when there is electricity. That is why, today the transmission projects related to Khavda Renewable Energy Park are so important. From here, four and a half gigawatts of electricity will be generated. This electricity will also be useful for new factories, will reach your homes, and will also provide benefit to the farmer's field.
Friends,
Today in solar power, the flag of Gujarat is waving with full glory. Today Gujarat is so far ahead in renewable energy because Gujarat had started it when there was not much attention towards this in India. In the year 2010, i.e., 15-16 years ago today, while being the Chief Minister, I got the work of the country's first solar park started near Ratanpur in Charanka. Those who are 15-16 year old children, they wouldn't have even been born. This is in itself a multi-technology park, which started the movement of solar energy. Today, the way solar energy work happens in Gujarat, the work of generating electricity from solar power is happening, like the projects related to Khavda Renewable Energy Park started today, that day is not far when Gujarat will emerge as a very big center of renewable energy in the world.
Friends,
Today when the development of India is talked about in the world, today when India's growth story is talked about, then 'Gujarat Model' gets praised. And, Gujarat has shown, as necessary as infrastructure projects are for development, so are public welfare schemes. That is, the development of roads, highways, railways should happen. The living standard of the village, poor and common human should also improve. We are seeing this before our eyes today through the Pradhan Mantri Awas Yojana. Today you consider here, 40 thousand families, 40 thousand families in Gujarat got permanent houses under Pradhan Mantri Awas Yojana, permanent houses. The facility of permanent houses to thousands of families is a security for them, is an identity of life, and a courage to decorate new dreams gets prepared. And what big changes come in life from this. When those who have got permanent houses in PM Awas, who didn't have a house in life till today, who had spent life on footpaths, had spent life in huts, had spent life by making raw mud houses, when they have got these permanent houses, should blessings be received or not? Should blessings be received or not? Should blessings be received or not? Should merit (punya) be received or not? In whose fate does this merit go? In whose fate does this merit go? In whose fate does it go? Today 40 thousand people have got houses, you all are the entitled ones of their blessings, of their merit, you are the citizens of the country, because the strength of your one vote, who gave me this chance to serve, and here the permanent houses of 40 thousand people were built. You all are the rightful claimants of this merit, I am just a medium. I congratulate all the beneficiary brothers and sisters of PM Awas very much today for this.
Friends,
Today I have come among you, so the decades-old condition here is also coming to mind. No one can forget those days, when as soon as the name of North Gujarat came, a different picture used to form in people's minds. Dryness, famine - drought, lack of water, there used to be famine 7 times in 10 years. One had to go 3-4 kilometers carrying pots to fill water. This life full of struggle, and our continuous neglect by Congress governments, who of us can forget those days, when water had to be brought from many kilometers away. Much of the time of women, sisters-daughters of the house used to be spent in arranging water. Due to the shortage of water, farmers also did not get the right value for their hard work. Cattle herders also used to be worried about water and fodder for their animals. This problem had been going on for a long time. Earlier, cattle sheds used to run here. When summer used to come, cattle sheds used to run. And the government used to deliver grass. There used to be difficulty with drinking water. Two-two decades have passed, all that stopped. It is not seen anywhere, there is no need. This was the spirit of the people of Gujarat that we together took the resolution to change destiny with our hard work. We solved the water problem through 'Sujalam Sufalam Yojana'. Narmada's water started reaching far away. A new system of irrigation was created.
Friends,
Today the farmer here is not dependent on one crop. He is planning farming according to himself. The way the name of Banaskantha has emerged today in potato production, it is an example in itself.
Similarly, brothers and sisters,
The works of development that we are carrying forward today, their benefit will go to the entire North Gujarat. New opportunities will be created for every district - Vav-Tharad, Banaskantha, Patan, and Mehsana - paths to a better life will open.
Friends,
The biggest strength of Gujarat is that it has not let the grand campaign of development stop continuously for 25 years. Gujarat made new records. Broke its own records itself. Then made new records, then broke the record, then made new records. Just now the infrastructure projects of Gujarat were mentioned, similarly, we connected village to village with good roads in the whole of Gujarat. Built high-speed highways. The facility of high-speed trains like Vande Bharat is also being received by Gujarat.
Brothers and sisters,
In 2005, I started the 'Urban Development Year' to take development to every corner of Gujarat. Then its budget was about six hundred and fifty crore rupees. But, the wheel of development turned so fast that today this budget has become more than 33 thousand crore rupees. In this direction, about 300 proposals of about 2300 crore rupees for 9 new municipal corporations have come for approval. 72 municipalities have been upgraded. The budget that the Gujarat government has presented this year is also more than 4 lakh crores. This money will be spent for the transformation of villages, towns, and cities. Better facilities are being made in every village. Water is being reached house-to-house through pipes.
Brothers and sisters,
As long as your trust remains from Panchayat to Parliament, the superfast express of development will keep running at this speed.
Friends,
The big strength of India has always been - difficult time, no matter how hard a time comes, our country stands united at the time of difficulty. You have been seeing for some time, many countries of the world are surrounded by war, unrest, and instability. The situation created in West Asia has an impact on the entire world. The difficulty of energy needs, of diesel, petrol, and gas has increased in the whole world. Even in such a crisis, India has kept the situations under control. Behind this is the strength of the country's successful foreign policy and the unity of the countrymen.
But brothers and sisters,
See the misfortune, in our country some political parties are not refraining from baking political rotis even in the era of global crisis! If someone is at the forefront of this political conspiracy, it is the Congress party! Today when the country needs unity and solidarity, Congress leaders are busy dividing the country. Today when the country needs trust, Congress is busy in spreading fear and rumors. Today when the country needs restraint, Congress is engaged in inciting people. Like political vultures, Congress is in wait for when the country increases in trouble, and on that pretext, they get political benefit!
Brothers and sisters,
Today in countries ranging from small to big superpowers of the world, prices of diesel and petrol have increased somewhere by 10 percent, somewhere 20 percent, somewhere up to 25 percent. But, India is not letting its impact fall on the people of the country. Congress is not able to tolerate this. That is why, it is constantly spreading rumors, so that an atmosphere of fear is created in the country, and people stand in lines at petrol pumps and gas agencies, disorder spreads! They should do propaganda regarding this, this is their intention!
Friends,
Distance from power makes the Congress party hysterical. You have seen also in the Global AI Summit held in Delhi recently, guests from all over the world were here, the AI Summit of Delhi was being praised in the whole world, but how for the sake of protest the people of Congress even tore their clothes, their attempt was that India's image should get spoiled in front of the world! Even in today's circumstances, Congress is speaking the language of foreign powers that hate India. We have to be careful of this conspiracy of Congress.
Friends,
India can face any difficult situation firmly, we have shown this also in the Corona period. Similarly, this is also the time to stay together. We should be proud of this fact, today when the entire world is busy only in its own defense, India is not only maintaining stability, but is also advancing every day on the path of development. Today the inauguration and foundation stone laying of thousands of crores of development projects in Gujarat is a living example of this. I once again congratulate you all very much for these development works. I also thank the countrymen very much for their restraint, cooperation, and discipline.
It was a great pleasure meeting you all. Now I move forward taking your blessings. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.