ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ଥିରତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଭାରତ - କୋରିଆ ଗଣରାଜ୍ୟର ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି
20 APR 2026 10:55PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଗଣରାଜ୍ୟ ଏବଂ କୋରିଆ ଗଣରାଜ୍ୟ, ଯାହା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ "ଦୁଇ ପକ୍ଷ" ଭାବରେ ପରିଚିତ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ସାମୁଦ୍ରିକ ଏବଂ ଆର୍କଟିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବ୍ୟବହାରିକ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ପରିବେଶଗତ ଭାବରେ ଦାୟୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏକୀକୃତ ଉପାୟରେ ପରିବେଶ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ୨୦୩୦ ଏଜେଣ୍ଡା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପରିବେଶଗତ ବିଷୟ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଭୂମି, ବାୟୁ, ଜଳ, ଜୈବ ବିବିଧତା ଏବଂ ଅପଚୟ ସମେତ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦର ସ୍ଥାୟୀ ପରିଚାଳନା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସହଯୋଗ
ନିୟମ-ଆଧାରିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରମ ଏବଂ ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତିନାମା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରି, ମାନବତା ଏବଂ ପ୍ରକୃତିର ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱକୁ ବିପଦରେ ପକାଇଥିବା ଅଭୂତପୂର୍ବ ଜଳବାୟୁ ସଙ୍କଟର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତିନାମାର ଧାରା 6.2 ଅନୁଯାୟୀ ଏକ MOC ସମାପ୍ତିକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ନିବେଶ-ଚାଳିତ ପ୍ରଶମନ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ସହଯୋଗ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରେ, ସେମାନଙ୍କର ଜାତୀୟ ଭାବରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଅବଦାନର ସଫଳତାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଏ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରେ। କାର୍ବନ ବଜାର, ଧାରା 6.2 ସମବାୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ, ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ କମ-କାର୍ବନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମେତ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସହଯୋଗକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବେ।
ପରିବେଶଗତ ସହଯୋଗ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ
ପରିବେଶଗତ ଭାବରେ ଦାୟୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ, ଭାରତ ଏବଂ ROK ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ପରିବେଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଏକ MOU ମାଧ୍ୟମରେ ସାଂସ୍ଥାଗତିକ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ। ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ (ISA) ର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ROK ର ଯୋଗଦାନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ROK ର ପକ୍ଷ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଗ୍ରୀନ୍ ଗ୍ରୋଥ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ (GGGI) ର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ଭାରତ ଯୋଗଦାନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ମହାସାଗର ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ଥିରତା
ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ, ପରିବେଶଗତ ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ମହାସାଗରର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଦୁଇ ପକ୍ଷ ସାମୁଦ୍ରିକ ବିଜ୍ଞାନ, ସ୍ଥାୟୀ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ, ଉପକୂଳ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିବାରଣରେ ସହଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତିରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବେ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବେ।
ଆର୍କଟିକ୍ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଧ୍ରୁବୀୟ ସହଯୋଗ
ଭାରତ ଏବଂ ROK ଆର୍କଟିକ୍ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସହଯୋଗରେ ସେମାନଙ୍କର ବର୍ଦ୍ଧିତ ସମ୍ପର୍କକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଦୁଇ ପକ୍ଷ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବୁଝାମଣାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଆର୍କଟିକ୍କୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆର୍କଟିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଆର୍କଟିକ୍ ଜାହାଜ ସମେତ ଆର୍କଟିକ୍ରେ ସହଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଦୁଇ ପକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କର ନିଜ ନିଜ ଆର୍କଟିକ୍ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବେ ଏବଂ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ପଦକ୍ଷେପ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଧ୍ରୁବୀୟ ଗବେଷଣା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବେ।
ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା
ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଥିବା ବ୍ୟବହାରିକ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତ ଏବଂ ROK ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତିରେ ଉଲ୍ଲେଖିତ ବିସ୍ତାରିତ ସହଯୋଗ ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ବାହାରେ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିପାରିବ ଏପରି ଅଭିନବ ଏବଂ ସ୍କେଲେବଲ୍ ସମାଧାନ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିବ।

Prime Minister's Office
India - Republic of Korea Joint Statement on Cooperation in the field of Sustainability
20 APR 2026 10:55PM by PIB Delhi
The Republic of India and the Republic of Korea, hereafter referred to as "the two sides,” agreed to strengthen bilateral cooperation to address global sustainability challenges through practical collaboration in climate change, maritime and Arctic issues.
As environmentally responsible nations, the two sides reaffirmed their commitment to fulfill the 2030 Agenda for Sustainable Development with respect to environment in an integrated manner. To achieve this, the two sides decided to promote cooperation on environmental matters and climate change, including the sustainable management of natural resources including land, air, water, biodiversity, and wastes.
Climate Change Cooperation
Reaffirming their support for the rules-based international order and their commitment to the Paris Agreement, the two sides recognised the critical importance of enhancing climate action to address the unprecedented climate crisis that threatens sustainability of humanity and nature.
In this context, the two sides welcomed the conclusion of an MOC under Article 6.2 of the Paris Agreement, which establishes a cooperative approach for investment-driven mitigation projects, advances the achievement of their respective Nationally Determined Contributions, and further strengthens their strategic partnership in the area of climate action. The two sides will promote cooperation on climate change issues including carbon market, the Article 6.2 cooperative approach, renewable energy and low-carbon technologies.
Environmental Cooperation and Sustainable Development
As environmentally responsible nations, India and the ROK decided to pursue institutional cooperation through an MOU on Cooperation in the Field of Climate and the Environment. The Indian side welcomed the ROK joining as a member of International Solar Alliance (ISA). The ROK side welcomed India joining as a member of the Global Green Growth Institute (GGGI).
Oceans and Marine Sustainability
Recognising the importance of the oceans for economic development, ecological balance, and food security, the two sides agreed to expand cooperation in marine science, sustainable fisheries, coastal ecosystem protection, and marine pollution prevention.
The two sides will enhance collaboration in the blue economy and promote closer exchanges between scientific institutions and maritime agencies in both countries.
Arctic Research and Polar Cooperation
India and the ROK noted their growing engagement in Arctic research and scientific cooperation. The two sides recognised the Arctic as an important region for advancing understanding of climate change and agreed to expand cooperation in the Arctic, including Arctic science and Arctic shipping.
The two sides will promote closer collaboration between their respective Arctic research institutions and explore opportunities for joint research initiatives, scientific exchanges, and participation in international polar research programmes.
Way Forward
The two sides reaffirmed their commitment to advancing practical cooperation that contributes to sustainable development and climate action.
India and the ROK expressed confidence that the expanded cooperation outlined in this joint statement will contribute to the development of innovative and scalable solutions that can support sustainable development in the Indo-Pacific region and beyond.