প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সস্তেনেবিলিতীগী লমদা তেংবাং পীননবা ভারত-রিপব্লিক ওফ কোরিয়াগী অপুনবা ৱারোল
20 APR 2026 10:55PM by PIB Imphal
রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়া অমসুং রিপব্লিক ওফ কোরিয়া, মখাতানা “নাকল অনি” হায়না খঙনরিবা অসিনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ, মেরিতাইম অমসুং আর্কতিক ইসুশিংদা প্রক্তিকেল কোলাবোরেসনগী খুত্থাংদা মালেমগী ওইবা সস্তেনেবিলিতীগী শিংনবশিং কোকহন্নবা লৈবাক অনিগী ওইবা কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা য়ানখি।
অকোইবগী ফিভমগী মতাংদা থৌদাং লৌরিবা লৈবাকশিং ওইনা, নাকল অনিমক্না অকোইবগী ফিভমগা মরী লৈননা ২০৩০ এজেন্দা ফোর সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তপু ইন্তিগ্রেতেদ ওইবা মওংদা মপুং ফাহন্নবগী মখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মসি ফংনবগীদমক্তা, নাকল অনিমক্না লম, নুংশিৎ, ঈশিং, বায়োদাইবর্সিতী অমসুং ৱেস্তশিং য়াওনা নেচরেল রিসোর্সশিংগী সস্তেনেবল মেনেজমেন্ত য়াওনা অকোইবগী ফিভম অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী মতাংদা মতেং পীননবা ৱারেপ লৌখি।
ক্লাইমেৎ চেঞ্জ কোওপরেসন
রুলদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তর্নেস্নেল ওর্দর অমসুং পেরিস এগ্রীমেন্তদা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপশিং অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা, নাকল অনিমক্না মীওইবা অমসুং মহৌশাগী সস্তেনেবিলিতীদা খুদোংচাদবা ওইহল্লক্লিবা ক্লাইমেৎ ক্রাইসিস অসি থেংননবা ক্লাইমেৎ এক্সন হেঙ্গৎহন্নবগী মরুওইবা অদু খঙখি।
হীরম অসিগী মতাংদা, নাকল অনিমক্না পেরিস এগ্রীমেন্তকী আর্তিকল ৬.২গী মখাদা MOCগী ৱারোইশিন অদু তরাম্না ওকখি। মসিনা ইনভেস্তমেন্ত দাইরেক্ত ওইবা মিতিগেসন প্রোজেক্তশিংগীদমক কোওপরেতিব এপ্রোচ অমা লিংখৎলি, মখোয়গী মশা-মশাগৌ নেসনেল্লি দিতর্মিন তৌরবা কন্ত্রিব্যুসনশিংগী মাইপাকপপগী চাংবু হেন্না খুমাং চাউশিল্লি, অমসুং ক্লাইমেৎ এক্সনগী লমদা মখোয়গী স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ মখাতানা চেৎশিলহল্লি। নাকল অনিমক্না কার্বন মার্কেৎ, আর্তিকল ৬.২গী কোওপরেতিব এপ্রোচ, রিন্যুৱেবল ইনর্জী অমসুং কার্বন হন্থবা তেক্নোলোজী য়াওনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী ইসুশিংদা মতেং পীনবা হেনগৎহনগনি।
এনভাইরনমেন্ত কোওপরেসন অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত
অকোইবগী ফিভমগী মতাংদা থৌদাং লৌরিবা লৈবাকশিং ওইনা, ভারত অমসুং ROKনা ক্লাইমেৎ অমসুং অকোইবগী ফিভমগী লমদা মতেং পীননবা MOU অমগী খুত্থাংদা ইনস্তিত্যুস্নেল কোওপরেসন চৎথনবা ৱারেপ লৌখি। ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স (ISA)দা রিপব্লিক ওফ কোরিয়ানা মেম্বর অমা ওইনা য়াওরকপদা ভারতনা তরাম্না ওকখি। গ্লোবেল গ্রীন গ্রোথ ইনস্তিত্যুত (GGGI)দা ভারতনা মেম্বর অমা ওইনা য়াওরকপদা কোরিয়াগী মায়কৈদগী তরাম্না ওকখি।
সমুদ্র অমসুং মেরিন সস্তেনেবিলিতী
শেন্মিৎলোন চাউখৎপা, ইকোলোজিকেল বেলেন্স অমসুং ফুদ সেক্যুরিতীগীদমক মহাসাগরগী মরুওইবা অদু খঙলদুনা নাকল অনিমক্না মেরিন সাইন্স, সস্তেনেবল ফিসরিজ, কোস্তেল ইকোসিস্তেম ঙাক-শেনবা অমসুং মেরিন পোলুসন থীংনবগী লমদা তেংবাং পীননবা য়ানখি।
নাকল অনিমক্না ব্লু ইকোনোমীদা মতেং পীনবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং লৈবাক অনিমক্কী সাইন্তিফিক ইনস্তিত্যুসনশিং অমসুং মেরিতাইম এজেন্সীশিংগী মরক্তা হেন্না নকশিন্নবা এক্সচেঞ্জশিং পুক্নিং থৌগৎলগনি।
আর্কতিক রিসর্চ অমসুং পোলার কোওপরেসন
ভারত অমসুং ROKনা আর্কতিক রিসর্স অমসুং সাইন্তিফিক কোওপরেসনদা মখোয়গী হেনগৎলক্লিবা এঙ্গেজমেন্ত অদু খঙমিন্নখি। নাকল অনিমক্না আর্কতিক অসি ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী মতাংদা হেন্না খঙনবা মরু ওইবা লমদম অমনি হায়না য়ানখি অমসুং আর্কতিক্কী সাইন্স অমসুং আর্কতিক শিপ্পিং য়াওনা আর্কতিক্তা মতেং পীনবা হেনগৎনবা য়ানখি।
নাকল অনিমক্না মখোয়গী আর্কতিক রিসর্স ইনস্তিত্যুসনশিংগী মরক্তা হেন্না নকশিন্ননা মতেং পীনবা অমসুং জোইন্ত রিসর্স ইনিসিয়েতিবশিং, সাইন্তিফিক একচেঞ্জশিং অমসুং ইন্তর্নেস্নেল পোলার রিসর্স প্রোগ্রামশিংদা শরুক য়াবগী খুদোংচাবশিং থিগনি।
তুংলমচৎকী ওইবা লম্বি
নাকল অনিমক্না তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎ-থৌরাং অমসুং ক্লাইমেৎ এক্সনদা মতেং পাংগদবা প্রাক্তিকেল কোওপরেসনগী মতাংদা মখোয়গী ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোক্নখি।
ভারত অমসুং ROKনা থাজবা থমখি মদুদি জোইন্ত স্তেতমেন্ত অসিদা পনখ্রিবা পাকথোক চাউথোক্লবা কোওপরেসন অসিনা ইন্দো-পেসিফিক রিজন অমসুং মসিগী ৱাংমদা তুং কোইনা চাউখৎপা ঙম্নবা ইনোভেতিব অমসুং স্কেলেবল ওইবা সোলুসনশিং পুথোকপদা মতেং পাংগনি।

Prime Minister's Office
India - Republic of Korea Joint Statement on Cooperation in the field of Sustainability
20 APR 2026 10:55PM by PIB Delhi
The Republic of India and the Republic of Korea, hereafter referred to as "the two sides,” agreed to strengthen bilateral cooperation to address global sustainability challenges through practical collaboration in climate change, maritime and Arctic issues.
As environmentally responsible nations, the two sides reaffirmed their commitment to fulfill the 2030 Agenda for Sustainable Development with respect to environment in an integrated manner. To achieve this, the two sides decided to promote cooperation on environmental matters and climate change, including the sustainable management of natural resources including land, air, water, biodiversity, and wastes.
Climate Change Cooperation
Reaffirming their support for the rules-based international order and their commitment to the Paris Agreement, the two sides recognised the critical importance of enhancing climate action to address the unprecedented climate crisis that threatens sustainability of humanity and nature.
In this context, the two sides welcomed the conclusion of an MOC under Article 6.2 of the Paris Agreement, which establishes a cooperative approach for investment-driven mitigation projects, advances the achievement of their respective Nationally Determined Contributions, and further strengthens their strategic partnership in the area of climate action. The two sides will promote cooperation on climate change issues including carbon market, the Article 6.2 cooperative approach, renewable energy and low-carbon technologies.
Environmental Cooperation and Sustainable Development
As environmentally responsible nations, India and the ROK decided to pursue institutional cooperation through an MOU on Cooperation in the Field of Climate and the Environment. The Indian side welcomed the ROK joining as a member of International Solar Alliance (ISA). The ROK side welcomed India joining as a member of the Global Green Growth Institute (GGGI).
Oceans and Marine Sustainability
Recognising the importance of the oceans for economic development, ecological balance, and food security, the two sides agreed to expand cooperation in marine science, sustainable fisheries, coastal ecosystem protection, and marine pollution prevention.
The two sides will enhance collaboration in the blue economy and promote closer exchanges between scientific institutions and maritime agencies in both countries.
Arctic Research and Polar Cooperation
India and the ROK noted their growing engagement in Arctic research and scientific cooperation. The two sides recognised the Arctic as an important region for advancing understanding of climate change and agreed to expand cooperation in the Arctic, including Arctic science and Arctic shipping.
The two sides will promote closer collaboration between their respective Arctic research institutions and explore opportunities for joint research initiatives, scientific exchanges, and participation in international polar research programmes.
Way Forward
The two sides reaffirmed their commitment to advancing practical cooperation that contributes to sustainable development and climate action.
India and the ROK expressed confidence that the expanded cooperation outlined in this joint statement will contribute to the development of innovative and scalable solutions that can support sustainable development in the Indo-Pacific region and beyond.