প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ ওৰ পেলোৱা আৰু দেশৰ ভৱিষ্যৎ গঢ় দিয়াসকলক সন্মানিত কৰাৰ দেশৰ সংকল্প প্ৰতিফলিত কৰি ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে শ্ৰী চক্ৰৱৰ্তী ৰাজাগোপালাচাৰীজীক সন্মান জনোৱা ৰাজাজী উৎসৱক প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰশংসা
23 FEB 2026 5:12PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনৰ অশোক মণ্ডপৰ সমীপৰ গ্ৰেণ্ড অপেন ষ্টেয়াৰকে’ছত স্থাপিত চক্ৰৱৰ্তী ৰাজাগোপালাচাৰীৰ এটা আৱক্ষ মূৰ্তি উন্মোচন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এই পদক্ষেপক ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ ওৰ পেলোৱা আৰু দেশৰ ভৱিষ্যৎ গঢ় দিয়াসকলক সন্মানিত কৰাৰ ভাৰতৰ সংকল্প প্ৰতিফলিত কৰা এক প্ৰশংসনীয় প্ৰচেষ্টা আখ্যা দিয়ে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এগৰাকী বিদগ্ধ পণ্ডিত, স্বাধীনতা সংগ্ৰামী, চিন্তাবিদ আৰু প্ৰশাসক ৰাজাজীৰ জীৱন একতা, বুদ্ধি আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি অটল দায়বদ্ধতাৰ প্ৰতীক আছিল।
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনত অনুষ্ঠিত 'ৰাজাজী উৎসৱ’ত অংশগ্ৰহণ কৰে। ৰাজাজী উৎসৱৰ অংশ হিচাপে ২০২৬ চনৰ ২৪ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা ১ মাৰ্চলৈকে ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনত ৰাজাজীৰ জীৱন আৰু কৰ্ম সন্দৰ্ভত এখন প্ৰদৰ্শনীৰ আয়োজন কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ৰাজাজী উৎসৱক ৰাষ্ট্ৰলৈ ৰাজাজীৰ সমৃদ্ধ অৱদানৰ বিভিন্ন দিশ প্ৰকাশ কৰা এক বিস্ময়কৰ পদক্ষেপ আখ্যা দি জনসাধাৰণক এই প্ৰদৰ্শনী চাবলৈ আৰু তেওঁৰ জীৱন তথা আদৰ্শৰ জৰিয়তে অনুপ্ৰাণিত হবলৈ আহ্বান জনায়।
এই পদক্ষেপসমূহ সন্দৰ্ভত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ এক্সৰ এটা পোষ্টৰ সঁহাৰিত শ্ৰী মোদীয়ে এক্সত লিখিছে;
"এক প্ৰশংসনীয় প্ৰচেষ্টা, যিয়ে আমাৰ ভৱিষ্যৎ গঠন কৰা লোকসকলক সন্মান জনোৱা আৰু ঔপনিৱেশিক মানসিকতাৰ ওৰ পেলোৱাৰ ভাৰতৰ সংকল্পক প্ৰতিফলিত কৰে।
ৰাজাজী এগৰাকী বিদগ্ধ পণ্ডিত, স্বাধীনতা সংগ্ৰামী, চিন্তাবিদ আৰু প্ৰশাসক আছিল। তেওঁৰ জীৱন একতা, বুদ্ধি আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি অটল প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰতীক আছিল।"
"ৰাজাজী উৎসৱ হৈছে এক বিস্ময়কৰ পদক্ষেপ, যিয়ে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰলৈ ৰাজাজীৰ সমৃদ্ধ অৱদানৰ বিভিন্ন দিশ প্ৰকাশ কৰে। মই আপোনালোক সকলোকে এয়া উপভোগ কৰিবলৈ আৰু অনুপ্ৰাণিত হ’বলৈ অনুৰোধ জনাইছো!"

Prime Minister's Office
Prime Minister commends the Rajaji Utsav graced by President of India honoring Shri Chakravarti Rajagopalachari Ji reflecting India’s resolve to honour those who shaped our destiny and shedding remnants of a colonial mindset
23 FEB 2026 5:12PM by PIB Delhi
The President of India, Smt. Droupadi Murmu, unveiled a bust of Chakravarti Rajagopalachari installed at the Grand Open Staircase near Ashok Mandap at Rashtrapati Bhavan.
The Prime Minister, Shri Narendra Modi described the initiative as a commendable effort reflecting India’s resolve to honour those who shaped the nation’s destiny and to shed remnants of a colonial mindset. Shri Modi said that Rajaji was a towering scholar, freedom fighter, thinker and administrator whose life embodied integrity, intellect and unwavering commitment to the nation.
The President of India also graced the ‘Rajaji Utsav’ at Rashtrapati Bhavan. As part of Rajaji Utsav, an exhibition on the life and work of Rajaji is being organised from February 24 to March 1, 2026 at Rashtrapati Bhavan.
The Prime Minister, Shri Narendra Modi said that Rajaji Utsav is a wonderful initiative bringing out different aspects of Rajaji’s rich contributions to the nation, and urged people to visit the exhibition and draw inspiration from his life and ideals.
Responding to the X posts of President of India about aforementioned initiatives, Shri Modi wrote on X;
“A commendable effort, which reflects India’s resolve to honour those who shaped our destiny and to shed remnants of a colonial mindset.
Rajaji was a towering scholar, freedom fighter, thinker and administrator. His life embodied integrity, intellect and unwavering commitment to the nation.”
“Rajaji Utsav is a wonderful initiative, which brings out different aspects of Rajaji's rich contribution to our nation. I urge you all to visit it and get inspired!”