ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ ରାଜଗୋପାଳଚାରୀ ଜୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରି ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଶୀର୍ବାଦିତ ରାଜାଜୀ ଉତ୍ସବକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଯାହା ଆମ ଭାଗ୍ୟକୁ ଗଠନ କରିଥିବା ଏବଂ ଉପନିବେଶବାଦୀ ମାନସିକତାର ଅବଶେଷକୁ ତ୍ୟାଗ କରିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବାର ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ
23 FEB 2026 5:12PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନର ଅଶୋକ ମଣ୍ଡପ ନିକଟସ୍ଥ ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଓପନ୍ ସିଡ଼ିରେ ସ୍ଥାପିତ ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ ରାଜଗୋପାଳଚାରୀଙ୍କ ଏକ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଏକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପ୍ରୟାସ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଦେଶର ଭାଗ୍ୟ ଗଠନକାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ଏବଂ ଉପନିବେଶବାଦୀ ମାନସିକତାର ଅବଶେଷକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜାଜୀ ଜଣେ ଉଚ୍ଚମାନର ବିଦ୍ୱାନ, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ, ଚିନ୍ତକ ଏବଂ ପ୍ରଶାସକ ଥିଲେ ଯାହାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଅଖଣ୍ଡତା, ବୁଦ୍ଧି ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତି ଅଟଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉଦାହରଣ ଥିଲା।
ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ 'ରାଜାଜୀ ଉତ୍ସବ'ରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ରାଜାଜୀ ଉତ୍ସବର ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ, ୨୪ ଫେବୃଆରୀରୁ ୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ରାଜାଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଜାଜୀ ଉତ୍ସବ ହେଉଛି ଏକ ଚମତ୍କାର ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ଦେଶ ପ୍ରତି ରାଜାଜୀଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧ ଅବଦାନର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କରେ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ଏବଂ ଆଦର୍ଶରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଉପରୋକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ X ପୋଷ୍ଟର ଉତ୍ତର ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ X ରେ ଲେଖିଛନ୍ତି;
"ଏକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପ୍ରୟାସ, ଯାହା ଆମର ଭାଗ୍ୟ ଗଠନ କରିଥିବା ଏବଂ ଉପନିବେଶବାଦୀ ମାନସିକତାର ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶକୁ ତ୍ୟାଗ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ରାଜାଜୀ ଜଣେ ଉଚ୍ଚମାନର ବିଦ୍ୱାନ, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ, ଚିନ୍ତାନାୟକ ଏବଂ ପ୍ରଶାସକ ଥିଲେ। ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଅଖଣ୍ଡତା, ବୁଦ୍ଧି ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରତି ଅଟଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଉଦାହରଣ ଥିଲା।"

Prime Minister's Office
Prime Minister commends the Rajaji Utsav graced by President of India honoring Shri Chakravarti Rajagopalachari Ji reflecting India’s resolve to honour those who shaped our destiny and shedding remnants of a colonial mindset
23 FEB 2026 5:12PM by PIB Delhi
The President of India, Smt. Droupadi Murmu, unveiled a bust of Chakravarti Rajagopalachari installed at the Grand Open Staircase near Ashok Mandap at Rashtrapati Bhavan.
The Prime Minister, Shri Narendra Modi described the initiative as a commendable effort reflecting India’s resolve to honour those who shaped the nation’s destiny and to shed remnants of a colonial mindset. Shri Modi said that Rajaji was a towering scholar, freedom fighter, thinker and administrator whose life embodied integrity, intellect and unwavering commitment to the nation.
The President of India also graced the ‘Rajaji Utsav’ at Rashtrapati Bhavan. As part of Rajaji Utsav, an exhibition on the life and work of Rajaji is being organised from February 24 to March 1, 2026 at Rashtrapati Bhavan.
The Prime Minister, Shri Narendra Modi said that Rajaji Utsav is a wonderful initiative bringing out different aspects of Rajaji’s rich contributions to the nation, and urged people to visit the exhibition and draw inspiration from his life and ideals.
Responding to the X posts of President of India about aforementioned initiatives, Shri Modi wrote on X;
“A commendable effort, which reflects India’s resolve to honour those who shaped our destiny and to shed remnants of a colonial mindset.
Rajaji was a towering scholar, freedom fighter, thinker and administrator. His life embodied integrity, intellect and unwavering commitment to the nation.”
“Rajaji Utsav is a wonderful initiative, which brings out different aspects of Rajaji's rich contribution to our nation. I urge you all to visit it and get inspired!”