শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
ভারত রেলৱেজগী হৌজিক লৈরিবা নেতৱার্কশিং কিমি ৬০১ রোম হেনগৎহনবা, উত্তর প্রদেস অমসুং অন্ধ্র প্রদেস রাজ্যশিংগী জিলা ১৫ রোম কোনশিনবা মল্তিত্রেক্কিং প্রোজেক অনি মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
২০৩০-৩১ ফাওবদা লোইশিনগদবা প্রোজেক অসিগী চঙগদবা অপুনবা শেনফম লুপা করোর ২৪,৮১৫ ওইগনি
18 APR 2026 3:17PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেবনিতে কম্মিনিতি ওন ইকোনোমিক এফেয়ার্সনা লুপা করোর ২৪,৮১৫ গী রেলৱেজ মিনিষ্ট্রিগী প্রোজেক অনি অয়াবা পীরে। প্রোজেকশিং অদুদা য়াওরিবদি:
প্রোজেক মমিং
লম্বীগী অশাংবা(কিমি)
ত্রেক্কী অশাংব(কিমি)
লোইশিনবদা চঙগদবা শেনফম (লুপা করোর)
ঘজিয়াবাদ-সিতাপুর ৩শুবা অমসুং ৪শুবা লাইন
403
859
14,926
রাজমুন্দ্রি (নিদাদাবোলু)-বিশাখাপত্নম(দুবাদা) ৩শুবা অমসুং ৪শুবা লাইন
198
458
9,889
অপুনবা
601
1,317
24,815
লাইন হেনগৎলকপা অসিনা চৎথোক-চৎশিন শিংথাবা য়ানা ফগৎহনগনি, মসিনা ভারত রেলৱেজগী থবক ফজনা পাংথোকপা হেনগৎহনগনি। থবকশিং ফজনা পাংথোক্নবা অমসুং চিনবা হন্থহন্নবা ত্রেক মশিং য়ামখৎহন্নবা থবক পায়খৎলকপনি। মীয়াম থবক ফংবা/মশানা মশাবু থবক পীজনবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্দুনা লমদম অসি অপুনবা ওইনা চাউখৎহন্দুনা লমদম অসিগী মীয়াম অত্মনির্ভর ওইনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী পান্দমগী শরুক অমা ওইনা প্রোজেকশিং অসি পায়খৎলকপনি।
অপুনবা ওইনা থৌরাং তৌবা অমসুং মরী লৈনবশিং খন্ন-নৈনবগী খুৎথাংদা মল্তি-মোদাল কন্নেক্তিবিতি অমসুং লোজিষ্টিক্স হেনগৎহন্নবা মীৎয়েং থমদুনা প্রোজেকশিং অসি পি.এম-গাতি শক্তি নেসনেল মাষ্টর প্লান্দা থৌরাং তৌবনি। প্রোজেকশিং অসিনা মীয়াম, পোৎ-চৈশিং অমসুং থবকশিং অপনবা লৈতনা চৎথোক-চৎশিন য়াহনগনি।
উত্তর প্রদেস অমসুং অন্ধ্র প্রদেস রাজ্যশিংগী জিলা ১৫ রোম কোনশিনবা প্রোজেক অনি অসিনা ভারত রেলৱেজগী হৌজিক লৈরিবা নেতৱার্কশিং কিমি ৬০১ রোম হেনগৎহনগনি।
দুধেশ্বরনাথ মন্দির, গড়মুক্তেশ্বর গঙ্গা ঘাট, দরগা শাহ উইলায়ত জামে মসজিদ (আমরোহা), নৈমিষারণ্য (সীতাপুর), আন্নাভারম, অন্তরবেদী, দ্রাক্ষরামম য়াওনা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা মমিং চৎলবা লমকোয়ফমশিং রেলনা য়ৌবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লগনি।
পায়খৎকদৌরবা প্রোজেকশিং অসিনা কয়লা, চীঞ্জাকশিং, বিলাতিমাতি, পি.ও.এল, য়োৎ অমসুং ষ্টিল, কন্তেন্নর, হার, চিনি, কেমিকেল সোল্তশিং, সুনু নুঙগুম্বা পোৎ-চৈশিং পুথোক-পুশিনগী তঙাইফদবা লম্বীশিং ওইরগনি। রেলৱেজনা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা অমসুং ইনর্জি য়াম্না চঙহন্দবা ত্রান্সপোর্তেসন মখল ওইবনা, মসিনা উ পাম্বী করোর ৭.৩৩ থাবগা মান্নবা কার্বোনদাইওক্সাইদ থাদোকপা (কেজি করোর ১৮০.৩১) হন্থহন্দুনা লৈবাক অসিগী ক্লাইমেত গোলশিং ফংবা অমসুং পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিন্দা চঙবা শেনফম হন্থহনবদা মতেং পাংগনি।
ঘজিয়াবাদ-সিতাপুর ৩শুবা অমসুং ৪শুবা লাইন (কিমি ৪০৩)
• ঘজিয়াবাদ-সিতাপুর অসি দিল্লি-গুৱাহাতি হায় দেন্সিতি নেতৱার্ক (ঐচ দি এন ৪) গী মরুওইবা শরুক অমা ওইরিবা হৌজিক লৈরিবা লাইন অনিগী সেক্সননি।
• লৈবাক অসিগী অৱাং থংবা অমসুং নোংপোক থংবা লমদম অনিগী মরক্ত চৎথোক-চৎশিন ফগৎহনবদা প্রোজেক অসি য়াম্না মরুওই।
• সেক্সন অসিগী লাইন শীজিন্নবা ঙম্বা অসি চাদা ১৬৮ ফাওবনি অমসুং করিগুম্বা প্রোজেক অসি পায়খৎত্রবদি মসি চাদা ২০৭ ফাওবা ওইগনি।
• মসিনা উত্তর প্রদেসকী ঘজিয়াবাদ, হাপুর, আমরোহা, মোরাদাবাদ, রামপুর, বেরেলি, সাহজাহানপুর, লখিমপুর খেরি অমসুং সিতাপুর জিলাশিং ফাওগনি।
• প্রোজেক অসিগী লম্বীনা মরুওইবা উদ্যোগকী মফমশিং- ঘজিয়াবাদ (মেছিন্নরি, ইলেক্ত্রোনিক্স, ফার্মাসিউতিকেলশিং, মোরাদবাদ ( শেঞ্জেংগী পোৎলমশিং অমসুং হেন্দিক্রাফশিং), বারৈলি ) উপু-কাংথোল, তেক্সতাইলশিং, ইঞ্জিনিয়ারিং), সাহজাহানপুর (কার্পেতশিং অমসুং বিলাতিমাতিগা মারী লৈনবা উদ্যোগশিং) অমসুং রোজা (থর্মেল পৱার প্লান্ত) ফাওদুনা চৎকনি।
• অপনবা লৈতনা চৎথোক-চৎশিন য়ানবগীদমক, হাপুর, সিমবাওলি, মোরাদবাদ, রামপুর, বারৈলি, সাহজহানপুর অমসুং সিতাপুরগী য়াম্না চিনবা ষ্টেসনসিং প্রোজেক অসিনা থৈদুনা চৎকনি, লম্বী থৈদুনা চৎলিবা সেক্সনশিংগীদমক অনৌবা ষ্টেসন ৬ শেমগৎকনি।
• প্রোজেক সেক্সন অসিগা নক্নবা/ নাকলদা লৈবা মরুওইবা লমকোয়ফমশিং/লাইনিংগী মফমশিংগী মনুংদা দুধেশ্বরনাথ মন্দির, গড়মুক্তেশ্বর গঙ্গা ঘাট, দরগা শাহ উইলায়ত জামে মসজিদ (আমরোহা), অমসুং নৈমিষারন্য (সিতাপুর) অমসুং অতোপ্পশিং য়াওরি।
• কয়লা, চীঞ্জাকশিং, কেমিকেল হারশিং, শেম-শাবা লোইরবা ষ্টিল য়াওনা এম.তি.পি.এ ৩৫.৭২ গী অহেনবা ফ্রেদ ত্রাফিক হাপচিনগনি হায়না পানরি।
• লুপা করোর ১৪,৯২৬ (চাউরাক্না) চঙগনি হায়না পানরি।
• হুমেন-দেস লাখ ২৭৪ থবক পীগনি।
• কার্বোনদাইওক্সাইদ থাদোকপা থিংবা: উ পাম্বী করোর ৭.৩৩ থাবগা মান্নবা কার্বোনদাইওক্সাইদ কেজি করোর ১২৮.৭৭
• পোৎ-চৈ পুথোকপ-পুশিন্দা চঙবা শেনফম কনবা: চহি অমদা লুপা করোর ২,৮৭৭.৪৬
ঘজিয়াবাদ-সিতাপুর ৩শুবা অমসুং ৪শুবা লাইন (কিমি ৪০৩)
রাজমুন্দ্রি (নিদাদাবোলু)-বিশাখাপত্নম (দুবাদা) ৩শুবা অমসুং ৪শুবা লাইন (কিমি ১৯৮)
• রাজমুন্দ্রি (নিদাদাবোলু)-বিশাখাপত্নম (দুবাদা) সেক্সনশিং হাওরা-চেন্নাই হায় দেন্সিতি নেতৱার্ক (ঐচ দি এন) গী শরুক অমা ওইরি।
• পায়খৎকদৌরিবা প্রোজেক অসি হাওরা-চেন্নাই হায় দেন্সিতি নেতৱার্ক (ঐচ দি এন) লাইন মরি ওইহনবগী থবক্কী শরুক অমনি।
• প্রোজেক অসিনা অন্ধ্র প্রদেসকী ইষ্ট গোদাবরী, কোনসিমা, কাকিনাদা, আমপালে এবং বিশাখাপত্তনম ফাওদুনা চৎকনি।
• এস্পিরেসনেল দিষ্ট্রিক প্রোগ্রামদা বিশাখাপত্তনম এস্পিরেসনেল দিষ্ট্রিক অমা ওইনা মশক খঙলে।
• মসিনা বিশাখাপত্তনম, গঙ্গাভারম, মাছিলিপত্তনম অমসুং কাকিনাদাগুম্বা নোংপোক থংবা সমুদ্র খোঙবালগী মরুওইবা হিথাংফমশিংগা শম্নহনগনি।
• প্রোজেক অসিনা নোংপোক থংবা সমুদ্র মপান্দা চৎকনি অমসুং মসি ইষ্ট কোষ্ট রেল কোরিদোরগী খ্বাইদগী চিনবা ফ্রেদ সেক্সনশিংগী মনুংদা য়াওরি।
• সেক্সন অসিগী লাইন শীজিন্নবা য়াবগী চাং চাদা ১৩০ য়ৌখ্রে, মসিনা য়াম্না তোইনা চিল্লে অমসুং থবকশিং থেংহল্লে। লমদম অসিদা মখা তানা হিথাংফমশিং অমসুং উদ্যোগশিং পাকথোক-চাউথোরকপদগী মখা তানা লাইন শীজিন্নবা হেনগৎলকপা য়ারি।
• প্রোজেক সেক্সন অসিদা গোদাবরি তুরেল মথক্ত কিমি ৪.৩ গী রেল ব্রিজ ওভর, কিমি ২.৬৭ গী ভাইয়াদক, বাইপাস ৩ য়াওরি অমসুং অনৌবা লম্বী থৈবা অসিনা হান্নগী লম্বীদগী কিমি ৮ রোম তেনশিনগনি, থবক ফজনা পাংথোকপা হেনগৎহনগনি।
• অন্নভারম, অন্তরবেদী অমসুং দ্রক্ষারামমগুম্বা মরুওইবা মফমশিং য়ৌবা হেনগৎহন্দুনা সেক্সন অসিনা তুরিজমসু চাউখৎহনগনি।
• কয়লা, সিমেন্ত, কেমিকেল হারশিং, য়োৎ অমসুং ষ্টিল, চীঞ্জাকশিং, কন্তেন্নরশিং, বোক্সাইত, জিপসম, সুনু নুঙগী এম.পি.পি.এগী অহেনবা ফ্রেদ হাপচিনগনি হায়না পানরি।
• লুপা করোর ৯,৮৮৯ (চাউরাক্না) চঙগনি হায়না পানরি।
• থবক পীগদবা: হুমেন-দেস লাখ ১৩৫ ।
• কার্বোনদাইওক্সাইদ থাদোকপা থিংবা: উ পাম্বী করোর ২.০৬ থাবগা মান্নবা কার্বোনদাইওক্সাইদ কেজি করোর ৫১.৪৯
• পোৎ-চৈ পুথোকপ-পুশিন্দা চঙবা শেনফম কনবা: চহি অমদা লুপা করোর ১,১৫০.৫৬
শেন-থুমগী কান্নবা:
• এস্পিরেসনেল দিষ্ট্রিকশিং – বিশাখাপত্তনম জিলাগী চৎথোক-চৎশিন ফগৎকনি।
• তুরিজম অমসুং উদ্যোগশিংগী খুৎথাংদা লমদম অসিদা অহেনবা শেন-থুমগী খুদোংচাবশিং পীগনি।
• রেলগী চৎথোক-চৎশিন হেনগৎলকপা মরম ওইদুনা মীয়ামদা অনা-লাইয়েং অমসুং লাইরিক-লাইশুগী খুদোংচাবা হেন্না ফংহনগনি।
রাজমুন্দ্রি (নিদাদাবোলু)-বিশাখাপত্নম (দুবাদা) ৩শুবা অমসুং ৪শুবা লাইন (কিমি ১৯৮)
রেলৱেজদা প্রধান মন্ত্রীনা মীৎয়েং চঙবা।
• শেনবা চহি ২৬-২৭ গীদমক বজেত্ত লুপা করোর ২,৬৫,০০০ কাইথোকখ্রে।
• লোকোমোতিপস ১৬০০ হেন্না শাদুনা লোকোমোতিপ শাবদা য়ু.এস অমসুং য়ুরোপতগী হেল্লে।
• শেনবা চহি ২৬ দা, কার্গো তন বিল্লিয়ন ১.৬ পুদুনা, ভারত রেলৱেজ মালেমগী মকোক থোংবা ফ্রেদ কেরিয়র অহুমগী মনুংদা য়াওরবা য়ানা লৈরে।
• ভারতনা অষ্ট্রেলিয়াদা মেত্রো কোচশিং অমসুং য়ু.কে, সাউদি অরাবিয়া, ফ্রান্স অমসুং অষ্ট্রেলিয়াদা বোগি থাদোকপা হৌরে।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves two multitracking projects covering 15 Districts across the states of Uttar Pradesh and Andhra Pradesh, increasing the existing network of Indian Railways by about 601 Kms
The total estimated cost of the projects is Rs 24,815 crore to be completed up to 2030-31
18 APR 2026 3:17PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved 02 (Two) projects of Ministry of Railways with total cost of Rs. 24,815 crore (approx.). These projects include:
Name of Project
Route Length (in km)
Track Length (in km)
Completion Cost (Rs. in Cr.)
Ghaziabad – Sitapur 3rd and 4th Line
403
859
14,926
Rajahmundry (Nidadavolu) – Visakhapatnam (Duvvada) 3rd and 4th Line
198
458
9,889
Total
601
1,317
24,815
The increased line capacity will significantly enhance mobility, resulting in improved operational efficiency and service reliability for Indian Railways. These multi-tracking proposals are poised to streamline operations and alleviate congestion. The projects are in line with the Prime Minister Shri Narendra Modiji’s Vision of a New India which will make people of the region “Atmanirbhar” by way of comprehensive development in the area which will enhance their employment/ self-employment opportunities.
The projects are planned on PM-Gati Shakti National Master Plan with focus on enhancing multi-modal connectivity & logistic efficiency through integrated planning and stakeholder consultations. These projects will provide seamless connectivity for movement of people, goods, and services.
The 02 (Two) projects covering 15 Districts across the states of Uttar Pradesh and Andhra Pradesh will increase the existing network of Indian Railways by about 601 Kms.
The proposed capacity enhancement will improve rail connectivity to several prominent tourist destinations across the country, including Dudheshwarnath Temple, Garhmukteshwar Ganga Ghat, Dargah Shah Wilayat Jama Masjid (Amroha), Naimisharanya (Sitapur), Annavaram, Antarvedi, Draksharamam, etc.
The proposed projects are essential routes for transportation of commodities such as coal, foodgrains, cement, POL, iron and steel, container, fertilizers, sugar, chemical salts, limestone, etc. The Railways being environment friendly and energy efficient mode of transportation, will help both in achieving climate goals and minimizing logistics cost of the country lowering CO2 emissions (180.31Crore Kg) which is equivalent to plantation of 7.33 Crore trees.
Ghaziabad – Sitapur 3rd and 4th Line (403 Km)
• Ghaziabad – Sitapur is an existing double line section forming a key part of Delhi- Guwahati High Density Network (HDN 4).
• The project is crucial for improving connectivity between the Northern and Eastern region of the country.
• The existing line capacity utilization of the section is up to 168% and is projected to be up to 207% in case the project is not taken up.
• Transverses through Ghaziabad, Hapur, Amroha, Moradabad, Rampur, Bareilly, Sahjahanpur, Lakhimpur Kheri and Sitapur districts of Uttar Pradesh.
• The project route passes through major industrial centres - Ghaziabad (machinery, electronics, pharmaceuticals), Moradabad (brassware and handicrafts), Bareilly (furniture, textiles, engineering), Shahjahanpur (carpets and cement-related industries), and Roza (thermal power plant).
• For seamless transportation, the project alignment is planned to bypass congested stations of Hapur, Simbhaoli, Moradabad, Rampur, Bareilly, Shahjahanpur, and Sitapur and accordingly, six new stations are proposed on the bypassing sections.
• Key tourist/religious places along/near to the project section are Dudheshwarnath Temple, Garhmukteshwar Ganga Ghat, Dargah Shah Wilayat Jama Masjid (Amroha), and Naimisharanya (Sitapur) among others.
• Anticipated additional freight traffic of 35.72 MTPA consisting of Coal, Foodgrains, Chemical Manures, Finished Steel, etc.
• Estimated Cost: Rs.14,926 crore (approx.)
• Employment generation: 274 lakh human-days.
• CO2 emissions saved: About 128.77 crore Kg CO2 equivalent to 5.15 Cr trees.
• Logistic cost saving: Rs. 2,877.46 crore every year vis-a vis road transportation.
Ghaziabad – Sitapur 3rd and 4th Line (403 Km)
Rajahmundry (Nidadavolu) – Visakhapatnam (Duvvada) 3rd and 4th Line (198 Km)
• Rajahmundry (Nidadavolu) – Visakhapatnam (Duvvada) section forms part of the Howrah – Chennai High Density Network (HDN).
• The proposed project is part of quadrupling initiative of Howrah – Chennai High Density Network (HDN) route.
• The project traverses through East Godavari, Konaseema, Kakinada, Anakapalle and Vishakapatnam districts of Andhra Pradesh.
• Visakhapatnam is identified as an Aspirational District in the Aspirational Districts Programme.
• It provides connectivity to major ports along the East Coast such as Visakhapatnam, Gangavaram, Machilipatnam and Kakinada.
• The project route runs along the eastern coastline and is among the busiest, predominantly freight-oriented sections of the East Coast Rail Corridor.
• The line capacity utilization of the section has already reached up to 130%, leading to frequent congestion and operational delays. The line capacity is expected to increase further due to proposed expansion of ports and industries in the region.
• Project section includes 4.3 km rail bridge over Godavari River, 2.67 km viaduct, 3 bypasses and the new alignment is around 8 km shorter than the existing route, improving connectivity and operational efficiency.
• The proposed section will also boost tourism by improving access to key destinations such as Annavaram, Antarvedi and Draksharamam etc.
• Anticipated additional freight traffic of 29.04 MTPA consisting of Coal, Cement, Chemical Manures, Iron and Steel, Foodgrains, Containers, Bauxite, Gypsum, Limestone, etc.
• Estimated Cost: Rs.9,889 crore (approx.)
• Employment generation: 135 lakh human-days.
• CO2 emissions saved: About 51.49 crore Kg CO2 equivalent to 2.06 Cr trees.
• Logistic cost saving: Rs. 1,150.56 crore every year vis-a vis road transportation.
आर्थिक सशक्तिकरण:
• Aspirational districts - Visakhapatnam district will get improved connectivity
• Additional economic opportunities in the region through tourism & industries.
• Better healthcare and education for the citizens due to enhanced rail connectivity.
Rajahmundry (Nidadavolu) – Visakhapatnam (Duvvada) 3rd and 4th Line (198 Km)
Prime Minister’s focus on railways:
• Record budget allocation of Rs. 2,65,000 crore for FY 26-27.
• Manufacturing more than 1600 locomotives- surpassed US and Europe in manufacturing of locomotive production
• In FY 26, Indian Railways is expected to rank among the top three freight carriers globally, moving 1.6 billion tonnes of cargo.
• India starts exporting metro coaches to Australia and bogie to United Kingdom, Saudi Arabia, France and Australia.